Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

miercuri, iunie 30, 2010
  Perechi de tablouri

Jocul Găseşte perechile vă cere să reţineţi într-un timp scurt tabloul pe care îl vedeţi clicând pe un anumit semn de întrebare, astfel încât atunci când întâlniţi aceeaşi imagine în alt loc, să-i regăsiţi perechea.
Imaginile împerchiate rămân vizibile. Când clicaţi pe două tablouri diferite, acestea dispar în câteva secunde. Pentru găsirea celor 10 perechi de picturi clasice aveţi la dispoziţie 5 minute.
Apăsând tasta “Continuare” puteţi abandona o repriză de joc, începând alta.
Punctajul depinde de numărul de căutări necesare pentru găsirea celor 10 perechi de tablouri.
Din păcate, imaginile de dimensiuni mici sunt destul de greu de reţinut, cu unele excepţii precum cea alăturată. Totuşi...

Etichete:

 
  Muzica usoara in anii 40-50

Trilulilu vă oferă spre ascultare o oră de melodii de mare succes în lume de la jumătatea secolului trecut.
E posibil ca muzica melodioasă interpretată de voci celebre şi azi să vă placă iar câteva piese cu ritmuri similare cu cele moderne să vă surprindă.

Etichete:

 
marți, iunie 29, 2010
  Financial Times despre decizia CC

Prestigioasa publicaţie britanică Financial Times analizează într-un articol consecinţele recentei hotărâri a Curţii Constituţionale a României, dintre care majorarea TVA cu 5 procente pentru a obţine împrumutul preconizat de la FMI avut drept primă urmare o devalorizare cu 2,2% a leului faţă de Euro şi a antrenat şi deprecieri ale monedelor maghiare şi poloneze.
“Hotărârea surprinzătoare a Curţii Constituţionale demonstrează încă o dată provocările cu care se confruntă guvernele din Europa centrală şi de Est în punerea în aplicare a măsurilor de austeritate dure, dar necesare” apreciază ziarul.

Etichete:

 
  Google Earth: descoperiri uimitoare

Ziarul britanic Times prezintă 10 descoperiri surprinzătoare făcute cu aplicaţia Google Earth.
Printre ele figurează ruine ipotetice din legendarul continent Atlantida, un cimitir pentru avioane din Arizona în care sunt depozitate 4000 de aeroplane scoase din uz, un grup de clădiri militare americane aşezate în formă de zvastică, un uriaş logo Firefox într-un lan de porumb din Oregon, un lac roşu în Irak etc.

Etichete:

 
luni, iunie 28, 2010
  Curiozitati

Am cules de pe un blog românesc de curiozităţi (din păcate abadonat anul trecut) o postare întitulată, la fel cu toate celelalte, Ştiai că… în care veţi găsi ciudăţenii din trecutul omenirii.

Etichete:

 
  Montaje cu imagini Google

Grant Robinson, un web designer din capitala Noii Zeelande propune pe blogul său o aplicaţie online care mi se pare o surpriză încântătoare. Aplicaţia afişează o pagină cu imagini asociate unei căutări cu motorul Google. Fiecare imagine poate fi mărită la dimensiunea din sursă.
Postarea din blog prezintă câteva exemple dintre care am remarcat Tulip şi Golden Gate Bridge.
Am încercat şi eu două montaje, unul cu tema copil, din care vă prezint una din zecile de imagini şi unul cu tema albastru de Voroneţ.
În ambele seturi de imagini am găsit fotografii remarcabile, dar şi repetări sau imagini fără legătură cu subiectul. O surpriză foarte plăcută la tema “albastru de Voroneţ” este plafonul superb al marii moschei din Constanţa.
Dacă veţi clica pe “Launch Project” din postare sau pe “make another” din orice montaj veţi putea obţine o colecţie de imagini legate de subiectele pe care le veţi înscrie în casetă.

Etichete:

 
duminică, iunie 27, 2010
  Istoria in geografie

Multe ţări şi oraşe din lume şi-au schimbat numele de-a lungul istoriei.
Un test de pe un site educativ american vă solicită să identificaţi noile sau vechile nume ale unor locuri de pe pământ.

Etichete:

 
  Concerte in direct

Site-ul franţuzesc medici.tv vă dă posibilitatea să ascultaţi concerte sau recitaluri de muzică clasică şi spectacole de operă transmise în direct sau înregistrate, interpretate de marile formaţii şi cei mai importanţi interpreţi din lume. Pentru a urmări un anumit spectacol, trebuie să vă înregistraţi gratuit pe site.
ASTĂZI, 27 IUNIE PUTEŢI VIZIONA ÎN DIRECT LA ORA 21,15 (ORA ROMÂNIEI) CONCERTUL DE DESCHIDERE AL STAGIUNII DE VARĂ A FILARMONICII DIN BERLIN, SUB BAGHETA DIRIJORULUI ROMÂN, STABILIT ÎN ELVEŢIA, ION MARIN.
Linkul către concert este acesta iar programul concertului îl găsiţi pe zona albă a acestei pagini.

Etichete:

 
sâmbătă, iunie 26, 2010
  Adunare rapida

Puteţi răspunde în 10-15 secunde la întrebarea: care este suma tuturor numerelor întregi de la 1 la 100?
Se pare că această performanţă a fost realizată de celebrul matematician Carl Friedrich Gauss (1777 – 1855) când era elev în şcoala primară.
Soluţia şi sursa poimâine.
28.06.2008
Pentru că ambele soluţii propuse în comentarii sunt corecte şi pentru că am găsit problema în diverse surse care oferă soluţii mai sofisticate, voi îndrăzni să nu citez nici o sursă.

Etichete:

 
  Consumul de energie al lumii

Printre statisticile în timp real care pot fi găsite pe net este şi una care descrie consumul de energie al lumii în anul 2010. Statistica fiind americană, energia este măsurată în BTU (British Thermal Unit).
Deşi este vorba de energia totală consumată, nu doar de cea electrică ci şi de cea provenită din petrol, gaze naturale, cărbune, biocombustibili, centrale eoliene, solare etc. mi se pare mai comod să o evaluăm în kiloWattore (kWh), o unitate cu care suntem mai obişnuiţi. (1kWh=3412 BTU)
Să încercăm să extragem câteva informaţii din această statistică:
- consumul de energie al lumii, de la începutul acestui an până acum este de aproape 70.000 de miliarde de kWh;
- din această valoare cca 21% o reprezintă energia cosumată de SUA şi 15% cea consumată de China;
- primele 10 ţări mari consumatoare de energie, care sunt, alături de cele două la care m-am referit mai sus, Rusia, Japonia, India, Germania, Canada, Franţa, Brazilia şi Coreea cosumă aproape două treimi din total, restul lumii mulţumindu-se cu puţin mai mult de o treime.
În partea dreaptă a tabelului figurează consumurile Statelor Unite, enumerate în funcţie de sursele de energie, alături de producţia mondială pentru fiecare tip de resursă.
Veţi observa, probabil cu surprindere, că aproape 82% din energia consumată de americani în prima jumătate a acestui an este produsă din petrol, gaze naturale şi cărbuni, adică din resursele care se vor epuiza în curând.

Etichete:

 
vineri, iunie 25, 2010
  D-ale carnavalului

Vă propun să parcurgeţi o postare dintr-un blog care oferă spre ascultare piese valoroase de teatru difuzate radiofonic, găsite pe net şi însoţite de o scurtă prezentare.
Postarea D-ale carnavalului vă permite să ascultaţi o înregistrare a piesei din 1961, interpretată de actori care marchează o etapă de neuitat din istoria teatrului românesc şi o interpretare valoroasă mai recentă.
Mi se pare remarcabilă şi prezentarea blogerului anonim care merită, după părerea mea, recunoştinţă pentru demersul său remarcabil în mediul online.

Etichete:

 
  Dezinstalatoare pentru antivirusi

Când vrem să înlocuim un antivirus cu altul, metodele uzuale de dezinstalare nu sunt eficiente pentru ştergerea programelor antivirus instalate.
Un blog centralizează linkuri către aplicaţiile create special pentru dezinstalarea a 14 dintre cele mai utilizate programe antivirus.
Deoarece am constatat că linkul către dezinstalatorul AVG nu funcţionează, vă propun să folosiţi pentru ştergerea acestui antivirus soluţia recomandată de Softpedia.

Etichete:

 
joi, iunie 24, 2010
  Cele mai scumpe din lume

Dacă tot suntem în criză şi nefăcând parte din categoria îmbogăţiţilor interminabilei noastre tranziţii, ezităm să cumpărăm ce nu e absolut necesar, vă propun să privim cu dispreţ diverse oferte considerate cele mai scumpe din lume.
Printre ele figurează cel mai scump automobil, cea mai scumpă rochie de mireasă, cel mai scump câine, cei mai scumpi blugi.
Pentru că postarea e de la sfârşitul anului trecut, este posibil ca unele preţuri să fi fost depăşite de atunci.

Etichete:

 
miercuri, iunie 23, 2010
  Ciocolata

Tăiaţi bucata de ciocolată din imagine în două părţi care prin alăturare să formeze un pătrat de 8x8 pătrăţele.
Decuparea se va face doar de-a lungul liniilor albe.
Soluţia şi sursa vi le comunic poimâine.
Soluţia

Etichete:

 
  Enciclopedia miturilor

Encyclopedia Mythica online oferă numeroase informaţii din domeniile mitologiei, folclorului şi religiilor din întreaga lume.
Cele peste 7000 de articole sunt grupate pe zone geografice.
Din folclorul românesc veţi găsi referinţe la Baba Dochia, Dragobete, Ileana Cosânzeana.
Mitologiile greacă şi romană sunt cel mai bine reprezentate în enciclopedie.
În imagine, figurează zeiţa babiloniană a iubirii şi ferilităţii, Ishtar, care mi se pare prezentabilă, chiar şi pentru zilele noastre.

Etichete:

 
marți, iunie 22, 2010
  Windows Live Essentials

In urma proceselor pierdute de ca urmare a politicii sale anticoncurenţiale, Microsoft a mutat o serie de aplicaţii incluse în sistemul de operare, dar şi alte aplicaţii noi în pachetul Windows Live, redenumit anul trecut Windows Live Essentials 2009.
Pentru că versiunea următoare, care se va numi Windows Live Essentials 2011, se lasă aşteptată, vă propun să parcurgeţi informaţiile şi recomandările de selecţie a celor mai utile programe din Windows Live Essentials 2009 pe care le oferea un blog românesc, cu două luni în urmă.

Etichete:

 
  Povestea scobitorilor

Povestea scobitorilor este titlul unui articol publicat în Dilema Veche.
Este posibil ca multe din obiectele banale de care ne folosim frecvent (şi care nu sunt considerate invenţii importante) să aibă istorii surprinzătoare precum cea a scobitorilor. Şocantă dar veridică mi se pare propoziţia care încheie articolul: „Priviţi istoria lor şi veţi vedea istoria noastră!”.

Etichete:

 
luni, iunie 21, 2010
  Ati folosit Google Sets?

Google Sets este o aplicaţie online care, deşi nu este nouă, nu face parte dintre uneltele celebre ale marii companii din Mountain View, California.
S-ar putea totuşi să vă fie de folos, datorită faptului că oferă o listă a subiectelor similare cu cele câteva pe care le introduceţi în căsuţele aplicaţiei, după care trimite subiectul pe care îl alegeţi în motorul Google.
Ca să folosesc un exemplu românesc şi nu pe cele propuse în engleză, am introdus în primele două casete “pro tv” şi “antena 1”. Apăsând pe “Large Set” am obţinut o listă cu cca 50 de programe de televiziune care se recepţionează în România, dintre care o parte (ca HBO şi Animal Planet) sunt produse în străinătate.

Etichete:

 
  IPadul si snobismul

Una din cele mai interesante publicaţii româneşti este (după părerea mea) Corso, o revistă săptămânală de cultură urbană, distribuită în cinci dintre marile oraşe din Ardeal şi Banat: Braşov, Cluj, Sibiu, Timişoara şi Târgu Mureş, cu redactori şi colaboratori din toată ţara şi din câteva oraşe importante ale lumii.
Articolele abordează o gamă foarte variată de subiecte.
Pentru exemplificare, vă voi semnala un text care iese din paleta uzuală a publicaţiilor noastre de cultură, în care latura umanistă este predominantă:
Tăbliţe-gadget şi bătălia low-cost, tratează un subiect tehnologic de mare actualiate, abordându-l bine documentat, din unghiuri diverse, uneori şocante, care nu neglijează aspectele economice şi sociale ale loviturii de marketing prin care calculatorul tablet iPad a permis companiei conduse de Steve Jobs să devanseze capitalizarea Microsoftului.
Celor care nu au timp să răscolească publicaţia, îmi permit să le atrag atenţia asupra unei corespondenţe din New York care abordează foarte succint unele diferenţe de mentalitate dintre noi şi greci şi asupra unui reportaj surprinzător din satul natal al Hertei Muller.

Etichete: ,

 
duminică, iunie 20, 2010
  Stergerea folderelor goale

Uneori din vina noastră, dar şi mai des cauza modului în care presupun elaboratorii sistemului de operare Windows sau cei ai unor programe pe care le descărcăm că vom folosi diverse aplicaţii, ne trezim cu diverse foldere care nu conţin nici un fişier.
Motivele pot fi foarte diferite, de la faptul că dorim să stocăm anumite date în folderele nostre preferate, nu în cele create la instalarea unui program, până la faptul că ştergem unele programe.
Un program de mici dimensiuni permite ştergerea folderelor goale, atrăgându-vă totodată atenţia asupra celor care trebuie păstrate, chiar dacă sunt goale.
Deocamdată programul nu poate fi rulat pe Vista şi Windows 7, dar îl puteţi folosi pe XP şi este în curs de elaborare o actualizare care să-i permită funcţionarea în bune condiţiuni pe noile sisteme de operare Windows.

Etichete:

 
  Statii de metrou deosebite

Am găsit într-un blog o postare întitulată Cele mai spectaculoase 10 staţii de metrou din lume.
În alt blog, o colecţie mare de imagini (care nu include clipul You Tube iniţial) prezintă surprinzătorul metrou din Stockholm.

Etichete:

 
sâmbătă, iunie 19, 2010
  Iluzii optice premiate in 2010

Printre temele aflate în atenţia cercetătorilor din multe universităţi de prestigiu din lume se află şi iluziile optice.
La concursul internaţional de iluzii optice din acest an, printre primele 10 clasate a fost şi cea prezentată de Universitatea din York (Marea Britanie).
Este cunoscut faptul că o un chip omenesc prezentat cu capul în jos este mai greu de recunoscut decât acelaşi chip în poziţie normală. Nu vi se pare că în cele două fotografii, acelaşi om pare mai slab în imaginea din stânga?
Pe primul loc s-a clasat iluzia optică prezentată de Institututul de Studii Matematice Avansate Meiji din Japonia care se bazează pe faptul că imaginea bidimensională a unui obiect se modifică în funcţie de poziţia din care este arătat.

Etichete:

 
  Increderea in bazaconii

Cu câţiva ani în urmă, o rudă de la ţară ne-a rugat s-o sprijinim ca să-i poată asigura mamei ei, bolnave de cancer în formă finală, un tratament la un şarlatan care reuşise să convingă mulţi creduli că poate vindeca tumorile maligne avansate. Susţinerile mele că e vorba de o escrocherie au fost considerate reavoinţă şi n-am avut altă soluţie decât să-i acceptăm rugămintea. Costul mare al tratamentului i-a secătuit micile rezerve, am ajutat-o şi noi, iar după o lună de la întoarcerea acasă, bătrâna s-a prăpădit.
Din păcate rubedenia nostra, avertizată de escroc că există un număr mic de cazuri în care tratamentul nu are efect, a rămas cu convingerea că a avut ghinion.
Pe mai tot mapamondul există profitori care înşală oamenii folosindu-se abuziv de prezentări pseudoştiinţifice, de credinţa naivilor în miracole, de exorcism, de vrăjitorii, spiritism, astrologie şi diverse alte bazaconii avantajoase doar pentru ei.
O prezentare subtitrată în româneşte la o conferinţă TED din anul 2006 descrie, adesea savuros, diverse tipuri de manipulări la care suntem expuşi. Conferenţiarul este director al asociaţiei americane Skeptic şi fondatorul revistei cu acelaşi nume care caută explicaţii logice pentru fenomenele din natură şi investighează evenimentele prezentate ca fiind paranormale.

Etichete:

 
vineri, iunie 18, 2010
  Internetul ne schimba viata?

Este evident pentru orice utilizator al reţelei mondiale online că internetul introduce modificări esenţiale în tot felul de acţiuni.
La fel de evident este că un copil preocupat, cu predilecţie, de jocuri va căuta cu totul alte surse de informaţii decât un cercetător care vrea să găsească o soluţie pentru perfecţionarea unui aparat.
Statisticile de tot felul prezintă diverse concluzii privind modul în care e folosit internetul de diverse categorii de utilizatori.
Un blog prezintă într-o postare extrase din diverse articole culese din publicaţii prestigioase în care părerile despre modul în care sunt influenţaţi oamenii de internet sunt diverse şi adesea în contradicţie.
Un lucru este totuşi cert: viaţa noastră şi modul nostru de a gândi suferă schimbări importante în contact cu forţa incredibilă a internetului.

Etichete:

 
  Capitalism - reteta noastra

La 1 Decembrie 2009, canalul de televiziune franco-german Arte a difuzat, cu prilejul zilei naţionale a României, filmul „Capitalism - reţeta noastră secretă”. Cum filmul nu mai este disponibil pe site-ul Arte, vă pot prezenta doar o parte din film, transpusă pe You Tube, al cărui titlu românesc, reflectă o anumită orientare electorală din perioada alegerilor prezidenţiale de anul trecut, care determină eliminarea secvenţelor care se referă la George Pădure, Ioan Nicolae, Gigi Becali şi alţii, concentrându-se doar asupra lui Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dinu Patriciu. Deşi ciuntit, filmul mi se pare interesant, în special datorită faptului că prezintă informaţii şi imagini care nu apar în mass media de la noi.
Cei care au dificultăţi în urmărirea filmului în limba franceză găsesc pe HotNews care a publicat, a doua zi după transmiterea lui, descrierea fimului despre capitalismul românesc în care veţi găsi un rezumat, câteva extrase şi referinţe la secvenţele ce lipsesc de pe You Tube.

Etichete:

 
joi, iunie 17, 2010
  Cateva manevre in Notepad

Modestul editor de text Notepad, program implicit în toate versiunile Windows, cu ajutorul căruia scriem comenzi în Command Prompt şi edităm regiştrii, ne permite să păstrăm unele informaţii utile folosind o cantitate minimă de resurse. În general, utilizăm acest program fără să-i modificăm forma implicită cu ajutorul meniului care permite diverse optimizări.
Câteva manevre simple permit obţinerea unor particularizări folositoare ale aplicaţiei, cum ar fi înserarea automată a datei şi orei la care se înregistrează mesajul, alegerea fonturilor, alinierea textului etc.
Windows XP, Vista şi 7 conţin un editor implicit ascuns, asemănător cu Notepad, care se deschide în Start>Run, scriind "edit" în locul uzualului "cmd", care dispune de mai multe facilităţi, permiţând alegerea culorilor pentru fundal şi text dar şi posibilitatea de a scrie un text mult mai voluminos (5MB faţă de 300 kB în Notepad) şi de a-l salva în diverse directoare.

Etichete:

 
  Ciudateniile organismului uman

Un site medical românesc prezintă pe 6 pagini web o mulţime de informaţii neobişnuite despre organismul uman, pe care cei mai mulţi dintre noi nu le cunosc.
Iată câteva dintre ele:
- corpul uman conţine mai puţini muşchi decât cel al unei omide;
- impulsurile nervoase circulă cu peste 400 km/h (110 m/sec);
- pielea se regenerează complet la fiecare 27 de zile;
- zilnic, glandele noastre salivare produc un litru de salivă;
- creierul uman este mai rapid decât cel mai performant computer, având o viteza de procesare de peste 3.000 Ghz;
- în primele trei - şase săptămâni de viaţă, bebeluşii plâng fără lacrimi;
- ochii noştri au aceeaşi dimensiune de la naştere până la sfârşitul vieţii, spre deosebire de nas şi urechi care cresc constant.

Etichete:

 
miercuri, iunie 16, 2010
  Accelerati bootarea

Dacă ne lăsăm tentaţi de numeroasele oferte de soft pe care le întâlnim la tot pasul, este probabil că o bună parte din ele se vor instala în start-up, încetinind supărător ponirea Windowsului.
Un blog specializat în soluţii de optimizare a calculatorului, ne recomandă Soluto un utilitar de mici dimensiuni care împarte programele incluse în start-upul Windowsului în 3 categorii:
- programe care pot fi eliminate din start-up;
- programe a căror lansare poate fi decalată în timp;
- programe care sunt necesare în start-up.
Interfaţa aplicaţiei este foarte comodă iar decizia asupra soluţiei care se aplică vă aparţine.

Etichete:

 
  Imaginea Romaniei

Ne plângem cu toţii că, în Europa, imaginea României este frecvent asociată cu cetăţenii români răufăcători şi cerşetori, adesea - dar nu întotdeauna - de etnie romă.
Promovarea în străinătate, de către conducerea statului, a unei imagini favorabile României s-a soldat fie cu scandalul generat de cheltuirea a cca 6 milioane de dolari pentru albumul “Eterna şi fascinanta Românie” realizat de omul de afaceri franco-român Adrian Costea, consilier personal al fostului preşedinte Iliescu, condamnat la 3 ani închisoare de către un tribunal din Paris pentru deturnări de fonduri din afaceri cu statul român, fie cu ridiculizarea iniţiativelor ministresei blonde din guvernul Boc.
În schimb, clipul de 5 minute descărcat pe You Tube The World whithout Romania, care a fost vizionat de doar 20.000 de ori în doi ani şi jumătate şi despre a cărui apreciere în lume n-am prea auzit, a fost lăudat la noi ca o realizare nemaipomenită.
Zilele trecute, un prieten mi-a atras atenţia asupra unui blog întitulat True Romania, realizat în limba engleză de elevii şi profesorii de la Liceul nr.1 din Luduş şi care mi se pare net superior mult lăudatului clip de pe You Tube.
Veţi găsi în blog informaţii amănunţite însoţite de imagini selectate cu pricepere despre artiştii noştri plastici valoroşi, despre inventatorii români, despre monumente şi locuri remarcabile.
Veţi afla cu surprindere că au fost românce prima femeie neurochirurg din lume, prima femeie care a obţinut licenţa şi doctoratul în Drept din Europa ca şi prima femeie inginer din Europa.
Blogrollul vă oferă linkuri către mulţi alţi oameni preocupaţi de punerea în evidenţă a valorilor (şi uneori a nonvalorilor) noastre.
M-aş bucura dacă un webdesigner priceput ar ajuta ecipa din Luduş în privinţa SEO.
În imagine, am preluat din blog reproducerea unui tablou a tinerei Alexandrei Nechita, celebră pictoriţă cubistă încă de când era copil, când era cunoscută în SUA ca "micuţa Picasso".

Etichete: ,

 
marți, iunie 15, 2010
  Există cumva mai multe?

În limba română, există un substantiv care la plural se termină cu altă literă decât "i" sau "e".
Care este acesta? Există cumva mai multe ? Eu am găsit unul singur (care figurează şi în răspunsul oferit de sursă) amintindu-mi întâmplător de o postare din blog.
Linkul către sursă şi soluţie îl voi afişa după o zi şi jumătate.
Sursa

Etichete:

 
  Isteria crizei

Euractiv prezintă punctul de vedere al reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu cu privire la faptul că numeroşi politicieni apar la tv pe la diverse talk-showuri şi sperie lumea cu ceea ce ne aşteaptă.
„Toată lumea e în criză, nu numai România. Dar numai noi prezentăm catastrofic şi la limita isteriei aceasta criză”, afirmă fostul ministru de finanţe.

Etichete:

 
luni, iunie 14, 2010
  Comparati telefoanele mobile

Mobime este un site românesc care oferă diverse informaţii şi comparaţii de performanţe şi costuri pentru soluţiile oferite de operatorii de telefonie mobilă de la noi.
Fiind o unealtă de comparaţie pentru toţi utilizatorii de telefonie mobila din România. Mobime evalueaza peste un miliard de variante (combinatii de operatori, abonamente, optiuni si eventual telefoane) pentru a alege cea mai convenabilă variantă pentru utilizator. Site-ul prezintă şi ofertele promoţionale, puse în evidenţă în special în secţiunea "Hot Deals".

Etichete:

 
  Incredibilul Shanghai

În metropola chineză Shanghai s-au stabilit cca 200 de români, spune unul din cei câţiva conaţionali ai noştri care elogiază într-un film de cca 18 minute oraşul chinez cu o populaţie mai mare decât cea a României.
Reproduc câteva din afirmaţiile, uneori şocante, pe care le puteţi auzi în filmul produs de PRO TV:
- economia lor se mişcă în mod constant şi exponenţial;
- aici găseşti cele mai ieftine produse din întreaga lume;
- acum 20 de ani nu erau WCuri, nu existau duşuri, lumea se spăla în lighean, dimineaţa pieţarii care veneau cu vegetale proaspete, plecau de acasă cu 6-7 ore înainte şi acum fac 30 de minute;
- este o societate civilizată care a fost mult, mult în urma României acum 20 de ani;
- din cauza aglomeraţiei şi a poluării, în Shanghai, plăcuţele de înmatriculare se scot la licitaţie, doar câteva pe lună şi costă mii de dolari; cine nu are număr de Shanghai nu pătrunde pe şoselele rapide din metropolă;
- în Shanghai, tot ce e mic, sub două etaje se demolează; în China eşti proprietar de casă, dar pământul e al statului şi este concesionat pe câteva zeci de ani investitorilor, care înainte de a construi sunt obligaţi să-i despăgubească pe demolaţi, iar chinezii săraci abia aşteaptă; fiecare primeşte la demolator un apartament nou sau bani suficienţi să înceapă o afacere;
- cred că este un comunism pe care şi noi l-am fi dorit; o combinaţie între comunism şi democraţie;
- trecem pe lângă blocuri (imense) în care apartamentele s-au vândut cu 10 milioane de Euro;
- chinezii săraci sunt veseli, românii săraci sunt trişti.
Mi se pare util să alătur informaţiilor din filmul PRO TV o postare de pe un blog românesc cu privire la infrastructura de 26.000 de km care va fi construită în China pentru un tren de foarte mare viteză.

Etichete:

 
duminică, iunie 13, 2010
  O scamatorie uimitoare

Probabil iluzioniştii faimoşi nu se obosesc să prezinte această mişcare foarte ciudată a unei bile pe un plan înclinat, deşi mă îndoiesc că o persoană care nu cunoaşte trucul are vreo şansă să ghicească soluţia simplă folosită, pe care o veţi vedea.

Etichete:

 
sâmbătă, iunie 12, 2010
  Diversitatea inteligentelor

Sistemele actuale de învăţare pun accentul pe inteligenţa logico-matematică şi pe cea lingvistică. In functie de acestea se apreciază că un copil este sau nu inteligent şi se acordă notele la şcoala.
Şi pentru oamenii maturi, aprecierea coeficientului de inteligenţă se bazează pe aceiaşi indicatori.
Şi totuşi studii de psihologie făcute la Universitatea Harvard cu aproape 30 de ani în urmă au pus în evidenţă opt tipuri de inteligenţă. Probabil vor mai fi depistate şi altele.
Un articol de pe un site medical românesc, semnat de un psiholog se referă la importanţa depistării tipului (sau în unele cazuri a tipurilor) de inteligenţă proprii unui copil sau chiar unui adult, care i-ar asigura îndeplinirea vocaţiei.
Cu câteva luni în urmă, m-am referit în acest blog la o prezentare TED întitulată Şcolile distrug creativitatea, în care conferenţiarul se referea, deosebit de savuros, la centrarea învăţământului asupra unor domenii, care s-ar putea să nu prezinte interes în viitor.
Adesea aptitudinile unui copil se pierd din cauza faptului că nici părinţii nu le acordă atentie şi nu susţin copilul în consolidarea lor.

Etichete:

 
  You Tube: istorie si performante

Primul clip a fost descărcat pe You Tube, cu doar 5 ani în urmă, la 23 aprilie 2005.
În iulie 2006, cu 3 luni înainte de a fi achiziţionat de Google contra sumei de 1 miliard şi 650 de milioane de dolari, erau accesate un milion de videouri You Tube pe zi.
Conform unor date recente, pe You Tube se descarcă 24 de ore de film pe minut şi se vizionează două miliarde de videouri pe zi.
Acestea sunt câteva din mulţimea de informaţii despre You Tube pe care le prezintă un blog de monitorizare a website-urilor.

Etichete:

 
  Cel mai inalt pod din lume


Cel mai înalt pod din lume este viaductul Millau din Franţa.
Lungimea podului este de cca 2,5 km. iar înălţimea stâlpilor săi de susţinere o depăşesc pe cea a turnului Eiffel.

Etichete:

 
vineri, iunie 11, 2010
  Despre acronime

Folosim cu toţii în vorbirea curentă dar şi mai des în scris cuvinte prescurtate, formate din iniţialele cuvintelor pe care le exprimă: NATO, şamd, ONU, NASA, SIDA, DVD, FM (Europa FM), Benelux şi multe altele. Uneori cei mai mulţi dintre noi nici nu ştiu că Radar, Sonar, Fiat (marca de automobile), Interpol sau Scuba sunt prescurtări ale unei denumiri formate din mai multe cuvinte.
Denumirile prescurtate prin înşirarea de iniţiale, cunoscute sub denumirea de acronime au fost lansate de grupul de cercetare Bell Laboratories în 1943. Astăzi, puteţi accesa în lista de legături externe din pagina dedicată acronimelor în Wikipedia românească numeroase dicţionare de acronime dintre care multe sunt accesibile online şi cuprind între 600.000 şi 4 milioane de cuvinte.
Pentru cei mai curioşi, Wikipedia engleză este o sursă excelentă de informaţii despre acronime.

Etichete:

 
  7 dureri de neignorat

De multe ori nu acordăm atenţie unor dureri, considerându-le trecătoare şi apreciind că nu avem timp, în momentul respectiv, să ne adresăm medicului.
Un site medical românesc menţionează şapte tipuri de dureri pe care nu trebuie să le ignoraţi deoarece pot semnala afecţiuni care impun un tratament urgent şi uneori vă pot pune în pericol viaţa.

Etichete:

 
joi, iunie 10, 2010
  Inca un joc propus de BBC

Crates (cu traducerea discutabilă „lăzile”) este unul din jocurile de atenţie, viteză de reacţie şi logică propuse de BBC.
Aveţi la dispoziţie două reprize de câte un minut şi jumătate pentru a obţine din zonele încadrate din partea stângă configuraţiile care apar în dreapta, eliminând prin clicare câte o zona încadrată.
Dacă rămâne destul loc liber deasupra zonei de dedesubt, aceasta urcă.
Vi se prezintă, înainte de joc, un exemplu de soluţie corectă şi unul greşit.
Dacă doriţi să citiţi şi instrucţiunile, puteţi reveni la joc clicând din nou pe „Instructions” şi apoi pe „Start Game”.

Etichete:

 
  Albinele si mierea

Apărute cu 150 de milioane de ani în urmă, ca o varietate de viespi, albinele s-au diversificat în peste 20.000 de specii din care doar o mică parte produc miere.
Nectarul cules din sutele de flori vizitate de o albină lucrătoare este regurgitat în faguri împreună cu enzimele conservante din stomacul albinei. Transformarea produsului în miere este un proces complicat care presupune ventilare, dezumidificare, menţinerea unei temperaturi constante.
Munca albinelor lucrătoare, care produc fiecare doar o douăsprezecime de linguriţă de miere pe tot parcursul vieţii, este uriaşă.

Etichete:

 
miercuri, iunie 09, 2010
  Iluzii optice animate

Un clip video de un minut şi jumătate vă prezintă o sucesiune de iluzii optice animate, dintre care unele sunt foarte spectaculoase, realizate cu ajutorul aplicaţiilor Photoshop şi Lightwave 3D.
Cred că realizarea filmuleţului nu e deloc simplă.

Etichete:

 
  Normalitatea spagii

Şpaga dată funcţionarului public, un fenomen absurd pentru omul de rând din Germania sau Anglia, este o componentă fundamentală a supravieţuirii în România.
Un articol din Dilema Veche întitulat Raţionalitatea şpăgii ne demonstrează că la noi corupţia este o plagă generalizată cu consecinţe grave, care pare de nevindecat într-un timp previzibil.

Etichete:

 
marți, iunie 08, 2010
  Actualizati-va programele

În ultima vreme frecvenţa cu care se actualizează programele uzuale care rulează sub Windows pare să fi crescut. Versiunile noi înlătură unele vulnerabilităţi şi adesea funcţionează mai rapid.
Pentru că nu toate programele semnalează existenţa unor versiuni sau accesorii noi, iar unele din cele care au această facilitate vă încarcă start-upul, încetinind pornirea Windowsului, programul gratuit pentru uz personal Secunia Personal Software Inspector (PSI), actualizat şi el la sfârşitul lunii mai, vă ajută detectând vulnerabilităţile din programele neactualizate şi eventualele patchuri de securitate noi oferite pentru diverse programe şi conectându-vă la sursele de actualizare.
După părerea mea Secunia PSI este o unealtă foarte utilă şi faptul că este folosit de peste 2,5 milioane de utilizatori arată că mulţi au aceeaşi părere.

Etichete:

 
  Euranet si Romania comunista

Euranet a fost înfiinţat în 2008 sub forma unui consorţiu alcătuit din 16 posturi de radio publice şi private din 13 state membre ale Uniunii Europene. Consorţiul este condus de postul de radio internaţional Deutsche Welle (DW) şi de echivalentul francez al acestuia, Radio France Internationale (RFI). Din România face parte din consorţiu Radio România Internaţional.
Euranet relatează despre evenimente culturale, sociale, economice şi politice din Europa, din perspectivă pan-europeană. Programele Euranet sunt transmise zilnic timp de 30-60 de minute de posturile din consorţiu, la ore de maximă audienţă şi sunt retransmise de câteva ori.
Un articol recent de pe site-ul Euranet în limba română se întitulează Blogul cu amintiri din epoca comunistă şi evocă România comunistă prin intermediul blogului La Trecut, despre care n-am auzit până acum, dar în care, pe parcursul celor 4 ani de existenţă, tânărul webdesigner român Cristian Vasile a cules multe informaţii demne de interes, alături de destule banalităţi (în special reclame) specifice acelor vremuri. Voi încerca să vă semnalez în alte postări câteva extrase din blog, pe care eu, unul din cei care au trăit o bună parte din viaţă atunci, le consider interesante.

Etichete:

 
luni, iunie 07, 2010
  Un sir de numere

Se dă următorul şir de numere:
1, 3, 7, 12, 18, 26, 35, 45, 56, 69 …
Care sunt următoarele 5 numere? Care este regula succesiunii numerelor?
Linkul către sursă îl voi afişa după o zi şi jumătate.
Sursa

Etichete:

 
  Ce nu-ti spune medicul…

Punctul de vedere cu titlul 10 lucruri pe care medicul nu ţi le spune niciodată a fost publicat cu aproape 6 luni în urmă.
De atunci, unele lucruri s-au modificat, dar nu în sensul care i-ar avantaja nici pe pacienţi nici pe medici.

Etichete: ,

 
duminică, iunie 06, 2010
  Supliment la antivirusi

Independent de antivirusul pe care îl aveţi instalat în calculator, utilitarul gratuit Dr. Web Cure it!, recomandat de un blog românesc specializat în devirusare, detectează şi înlătură o mulţime de categorii de malware care poate s-au strecurat cumva în calculatorul Dumneavoastră.
Aplicaţia este recompilată de două ori pe oră pentru a include eventuale definiţii noi şi poate fi utilizată pentru sistemele de operare Windows de la 95 până la 7 inclusiv.

Etichete:

 
  Bogatia sindicatului Metrorex

Dintre grevele reale sau doar ameninţările cu greva din această perioadă, în care oamenii din multe categorii au de pierdut datorită reducerilor preconizate de salarii şi pensii, cea mai absurdă a fost recenta grevă de o jumătate de zi a salariaţilor metroului bucureştean care nu cereau nimic, ci doar chinuiau un milion de oameni.
Această ticăloşie a fost posibilă datorită faptului că sindicatul Metrorex e plin de bani nemeritaţi, practic jefuiţi din buget, şi poate plăti lejer salariile slujbaşilor metroului pe timpul nemuncit.
Un articol dintr-un ziar, al cărui patron este destul de viclean ca să permită jurnaliştilor să dezvăluie abuzuri ale unor acoliţi de-ai săi nu foarte importanţi, dar să nu sufle un cuvânt despre afacerile lui dubioase, ne explică prosperitatea mafiei politice, descriind cazul particular Metrorex.

P.S.
Articolul Noul Miron Cozma explică dedesubturile şantajului exercitat de sindicatul condus de nababul PSDist Ion Rădoi.

Etichete:

 
sâmbătă, iunie 05, 2010
  9 oua

Din cele 9 ouă identice ca aspect pe care le aveţi în faţă, unul este mai greu.
Care este numărul minim de cântăriri prin intermediul cărora puteţi identifica oul mai greu, cu ajutorul unei balanţe cu două talere echilibrate?
via.

Etichete:

 
  20 de ani de involutie?

Am folosit o aplicaţie Google, nu foarte răspândită, încercând să-mi explic câte ceva din ce se întâmplă la noi şi în lume.
Considerând că o diagramă a consumului de energie electrică pe cap de locuitor ar trebui să exprime nivelul de trai îmbinat cu tendinţele de dezvoltare, am urmărit acest indicator pe parcursul câtorva zeci de ani, în ţările pe care le-am selectat. Selecţia mea este subiectivă, deci discutabilă.
Ultimele date obţinute de la Banca Mondială pentru indicatorul ales datează din 2007, deci sunt anterioare începerii recesiunii.
Voi încerca să transpun într-un tabel consumul de energie electrică, în kWh pe cap de locuitor, în anul 1989 şi în anul 2007, înscriind în cea de a treia coloană evoluţia procentuală între anii respectivi iar în cea de a patra consumul fiecărei ţări în anul 2007 raportat la cel al României.
Vă mărturisesc că nu m-a mirat creşterea consumului de energie electrică pe locuitor din Coreea de Sud de la o valoare cu o treime mai mică decât cea de la noi în 1989, la un consum de 3,5 ori mai mare decât al nostru în 2007, ci diferenţa dintre România şi Bulgaria. Apoi m-am gândit la infrastructura noastră şi mi-am zis că cifrele din grafic reflectă şi modul în care a fost gestionată economia României de către cei pe care i-am ales să ne conducă în ultimii 20 de ani.
Aplicaţia Google pe care am folosit-o este Public Data Explorer din care am selectat “World Development Indicators” şi din grupul “Environment” am ales “Electric power consumption (kWh per capita)” şi aspectul diagramei.
Dacă vă interesează situaţia din alte ţări, selectaţi-le pe cele pe care le preferaţi din coloana din stânga şi deselectaţi-le pe cele care nu vă interesează.
Dacă doriţi, vă puteţi alege un alt indicator şi altă formă de diagramă. Veţi constata, de exemplu, că în 2005 Bulgaria avea 98% din drumuri pavate, faţă de 30% la noi (graficul nu oferă date mai noi), că în 2008 când am avut parte de măririle substanţiale ale salariilor bugetarilor şi ale pensiilor, exportul de bunuri şi servicii reprezenta la noi 30% din produsul intern brut, faţă de 60% cât era acest indicator în Bulgaria.
În acelaşi an, numărul copiilor decedaţi la naştere era de 9 la mie în Bulgaria şi de 12 la o mie de naşteri la noi. Poate, această treime de nou născuţi morţi trebuie corelată cu starea asistenţei noastre medicale.
Să mai rămânem la convingerea că o ducem mai bine decât vecinii noştri de la Sud?

Etichete:

 
vineri, iunie 04, 2010
  Un dictionar pentru extensii de fisiere

Vi s-a întâmplat cu siguranţă să nu puteţi deschide un fişier pentru că sistemul de operare Windows nu găsea programul asociat unei extensii sau unui codec (pentru programele multimedia) şi vă solicita să-l alegeţi singur.
În astfel de situaţii vă poate fi deosebit de util FilExt, un dicţionar care descrie cca 50.000 de extensii şi vă îndrumă către programele care, în mod obişnuit, acceptă extensia în cauză.
Pentru a folosi toate posibilităţile oferite de FileExt este foarte util să parcurgeţi (în engleză) explicaţiile de pe pagina de intrare şi recomandările către care vă trimit linkurile de pe pagină.

Etichete:

 
  Cum lipesc adezivii?

Folosite din timpuri străvechi, substanţele adezive s-au diversificat şi s-au specializat de-a lungul timpului.
În ultima vreme se manifestă tendinţa de a crea adezivi care să lipească o varietate cât mai mare de materiale într-un timp cât mai scurt.
Un articol de pe un site românesc explică funcţionarea adezivilor cum ar fi Super Glue, oferă sfaturi şi explică unele fenomene mai puţin cunoscute despre aceste substanţe.

Etichete:

 
joi, iunie 03, 2010
  Metode de ajutat memorarea


Am cules dintr-un blog 10 metode care vă ajută să ţineţi minte mai uşor diverse lucruri uneori dificil de reţinut, cum ar fi listele de cumpărături, numerele de telefon, numele unor persoane cu care faceţi cunoştinţă şi chiar liste aleatorii de cuvinte.
Este evident că bazându-se pe exemple în limba engleză, trebuie să adaptaţi unele soluţii ca să funcţioneze în româneşte.

Etichete:

 
miercuri, iunie 02, 2010
  Shortcuturi pentru Windows 7

În afara altor particularităţi specifice, sistemul de operare Windows7 acceptă un număr imens de scurtături de tastatură. Multe din cele valabile pentru activitatea de bază sunt cele clasice, altele sunt noi, dar foarte multe se utilizează în anumite aplicaţii.
Există numeroase programe care acceptă comenzi de accelerare din tastatură, iar dacă aveţi preferinţe care nu sunt incluse în listă, vă puteţi crea propriile scurtături.
Este puţin probabil să vă intereseze toate cele 89 de scurtături propuse pentru calculatorul matematic implicit al Windowsului 7, dar este posibil să fie comod să utilizaţi multe din cele 24 de scurtături specifice pentru Windows Explorer şi pentru foldere.
Cred că păstrarea la îndemână a listei de scurtături s-ar putea să vă prindă bine.

Etichete:

 
  Castelul de la Balcic

Un fişier Powerpoint care poate fi accesat online vă permite să admiraţi şi să aflaţi lucruri interesante despre Castelul Reginei Maria de la Balcic, una din destinaţiile predilecte ale turiştilor români în Bulgaria.
De fapt nu este vorba de un castel somptuos, ci de o reşedinţă de un bun gust deosebit, cu anexe şi grădini superbe, locul de suflet al prinţesei ai cărei bunici au fost regina Victoria a Marei Britanii şi ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei. Principesa Maria de Edinburg s-a măritat la 17 ani cu prinţul Ferdinand, moştenitorul tronului României, a fost regina României între 39 şi 52 de ani şi a murit la Sinaia la 62 de ani.
După o oarecare ezitare, ceea ce se întâmplă şi în zilele noastre mă determină să amintesc în această postare textul cules din Wikipedia prin care Regina Victoria, celebra bunică a reginei Maria, a caracterizat România ca fiind o ţară „foarte instabilă şi având populaţia destul de coruptă“.
Atenţie! Pentru a citi textele explicative, folosiţi Fullscreen (clic dreapta jos). Derularea fişierului nu este automată. Cadrele avansează prin apăsarea tastei Space sau cu clic stânga pe mouse.

Etichete:

 
marți, iunie 01, 2010
  Structura codului numeric personal

Un site românesc prezintă semnificaţia fiecărei cifre din codul numeric personal.
Chiar dacă mulţi cunosc semnificaţia unora dintre cifrele codului, este puţin probabil să ştie care este categoria de persoane pentru care prima cifră este 3, 4 sau 9 şi – cu atât mai puţin – să afle semnificaţia ultimei cifre din cele 13 ale CNP.
Dacă veţi parcurge articolul merită să aflaţi şi o informaţie culeasă de pe un blog specializat în chestiuni juridice care dovedeşte că nu este legală solicitarea CNP-ului unei persoane fizice la efectuarea unei comenzi la un magazin online.

Etichete:

 
  Romania saraca, dar credincioasa

Titlul de mai sus este preluat de pe site-ul în limba română al Radio France Internationale, care se referă la un articol critic la adresa Bisericii Ortodoxe Române publicat de cotidianul Le Monde.
Catedrala Mântuirii Neamului, care va costa 400 de milioane de Euro, va avea o suprafaţă de 38 de mii de metri pătraţi, va fi dotată cu 12 ascensoare şi trei altare.
De 20 de ani încoace, reaminteşte ziarul francez, România a construit 4 mii de noi biserici. În aceeaşi perioadă, numărul de şcoli s-a diminuat la jumătate iar multe spitale sunt în paragină.
În imagine, macheta Catedralei Mântuirii Neamului.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul