Printre statisticile în timp real care pot fi găsite pe net este şi una care descrie
consumul de energie al lumii în anul 2010. Statistica fiind americană, energia este măsurată în BTU (British Thermal Unit).
Deşi este vorba de energia totală consumată, nu doar de cea electrică ci şi de cea provenită din petrol, gaze naturale, cărbune, biocombustibili, centrale eoliene, solare etc. mi se pare mai comod să o evaluăm în kiloWattore (kWh), o unitate cu care suntem mai obişnuiţi. (1kWh=3412 BTU)
Să încercăm să extragem câteva informaţii din această statistică:
- consumul de energie al lumii, de la începutul acestui an până acum este de aproape 70.000 de miliarde de kWh;
- din această valoare cca 21% o reprezintă energia cosumată de SUA şi 15% cea consumată de China;
- primele 10 ţări mari consumatoare de energie, care sunt, alături de cele două la care m-am referit mai sus, Rusia, Japonia, India, Germania, Canada, Franţa, Brazilia şi Coreea cosumă aproape două treimi din total, restul lumii mulţumindu-se cu puţin mai mult de o treime.
În partea dreaptă a tabelului figurează consumurile Statelor Unite, enumerate în funcţie de sursele de energie, alături de producţia mondială pentru fiecare tip de resursă.
Veţi observa, probabil cu surprindere, că aproape 82% din energia consumată de americani în prima jumătate a acestui an este produsă din petrol, gaze naturale şi cărbuni, adică din resursele care se vor epuiza în curând.