Hoinar pe web
Site-uri care mi-au atras atentia
TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES
Cele mai frumoase femei
Mediafax preia din ziarul brianic Daily Mail
un clasament al celor mai frumoase femei din ultimii 50 de ani. Poate că formularea „cele mai fermecătoare femei” ar fi fost mai potrivită. Pe primul loc figurează încântătoarea actriţă Audrey Hepburn (1929-1993).
Etichete: Performanţe
Folosiţi Google bloguri?
Motorul de căutare Google are opţiunea de
căutare în bloguri. Aţi folosit-o?
Etichete: Internet-IT
Cu cât s-a scumpit benzina?
De la 1 aprilie benzina şi motorina s-au scumpit în România. Creşterea preţului cu 7 eurocenţi a acizei la benzină şi motorină înseamnă cca 20 de lei în plus pentru umplerea unui rezervor de 50 de litri.
Noul preţ al carburanţilor diferă de la un lanţ de benzinării la altul. Articolul la care vă trimite linkul vă spune unde este mai ieftin carburantul în Bucureşti, dar unde ajunge suplimentul de acciză plătit din buzunarele noastre la buget e mai greu de aflat.
Ar fi de remarcat că
preţul actualizat zilnic al carburanţilor în Europa ne situează azi printre ţări ca Elveţia, Luxemburg, Spania, Cipru şi semnificativ peste costurile din Estonia, Bulgaria, Ungaria şi Polonia.
Etichete: De pe la noi
Un fel de Who’s who
NNDB (Notable Names Database) este o bază de date online, în limba engleză, cu scurte detalii biografice despre 40.000 de persoane marcante de pe planetă. Probabil, preponderenţa americanilor în rândul persoanelor listate, este o consecinţă a faptului că baza de date este gestionată de o companie americană.
Femeile ocupă mai puţin de un sfert din NNDB şi cam o treime dintre persoanele listate sunt decedate. S-ar putea să vi se pară bizar că printre rubricile impuse în biografii figurează rasa sau etnia şi orientarea sexuală.
Vă supun atenţiei, pentru exemplificare,
fişa lui Constantin Brâncuşi.
Etichete: Personalitati
Şi creierul ne înşală
Sunt multe cazurile în care
între ceea ce percepe creierul nostru şi realitate sunt diferenţe mari.
Descoperă.ro ne prezintă câteva exemple de deformare a realităţii văzute, a percepţiei trecerii timpului şi a influenţei creierului asupra tratamentelor medicale.
Etichete: Surprizele naturii
Dicţionarul umoristic al limbii române
Răspund unui comentariu-sugestie la postarea precedentă, amintindu-vă că fermecătorul scriitor şi dramturg care a fost Tudor Muşatescu (1903-1970) a întocmit un “Dicţionar umoristic al limbii române” care are tangenţe cu Dicţionarul diavolului, fără a fi impregnat cu amărăciunea sarcastică a acestuia.
Dicţionarul lui Tudor Muşatescu a apărut în 1970, constituind o secţiune a volumului de aforisme "Fiecare cu parerea lui".
Selectez câteva din
numeroasele definiţii din Dicţionar pe care le găsiţi în Citatepedia:
Sărut: Bomboană care se consumă cu două guri dintr-o dată.
Şifonier: Spaţiu locativ pentru cei prinşi la nevestele altora.
Zvon: Ştire în neştire.
Cărbune: Diamant în domino negru.
Avocat: Vorbă multă, bogăţia omului.
Est: Cel mai răsărit dintre punctele cardinale.
Abracadabrant: Cuvânt care face pe nebunul.
Zicală: Vorba care se ţine de cuvânt.
Amvon: Tribuna electorală a lui Dumnezeu.
Burlac: Joc de cărţi din care lipseşte dama.
Amor: Maladie care te trânteşte, sănătos, la pat.
Fabulă: Animale care învaţă pe oameni cum să se poarte în societate.
Etichete: Amuzante, Dictionare si enciclopedii
Dicţionarul diavolului
Ambrose Bierce (1842-1914) a fost un apreciat jurnalist şi autor american de scrieri satirice. Definiţiile sale sarcastice din Dicţionarul diavolului, apărut în 1911, sunt, în mare majoritate, actuale, lucrarea bucurându-se de traduceri recente în numeroase limbi. În româneşte cartea a apărut în 2008.
Un mare număr din
definiţiile lui Bierce pot fi regăsite, în ordine alfabetică, în Citatepedia.
Iată câteva mostre, care mi s-au părut remarcabile, din Dicţionarul diavolului:
- Filozofie: o rută din mai multe drumuri care pleacă de nicăieri şi nu duce la nimic;
- Politeţe: cea mai acceptabilă formă a ipocriziei;
- Imigrant: o persoană nelămurită, care crede că o ţară este mai bună decât alta;
- Pisălog: cel care vorbeşte în loc să vă asculte;
- Politica: cârmuirea treburilor obşteşti în folosul unor persoane particulare;
- Istorie: relatare, deobicei falsă, a unor evenimente, deobicei neînsemnate, cauzate de conducători, în cea mai mare parte ticăloşi, şi militari, în cea mai mare parte incompetenţi;
- Preot: un om care îşi asumă administrarea problemelor noastre spirituale ca o metodă de a-şi îmbunătăţi propriile treburi lumeşti;
- Libertate: una dintre posibilităţile cele mai valoroase ale imaginaţiei.
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Cum recunoşti autorii picturilor celebre
Un site amuzant în limba engleză vă lămureşte, folosind exemple faimoase,
cum pot fi recunoscuţi autorii unor picturi celebre.
Citez câteva indicaţii: „Dacă toţi oamenii au disfuncţionalităţi corporale, autorul e Picasso”, „Dacă toată lumea, inclusiv femeile, seamănă cu Putin, pictorul este van Eyck”, „Dacă femeile au funduri enorme, este un tablou de Rubens, „Dacă pictura este ca o pagină Excel cu celule colorate, este vorba de Mondrian”.
Etichete: Amuzante, Cultura si arta
Manierele la telefonul mobil
Cu vreo doi ani în urmă, un blogger preocupat de
manierele oamenilor care folosesc telefonul mobil atrăgea atenţia asupra unui infografic din care rezulta că americanii au, într-o proporţie foarte mare, un comportament supărător, penibil sau chiar periculos când folosesc telefonul mobil. Credeţi că noi stăm mai bine la capitolul ăsta?
Etichete: De ce?
De la ibrik la espressor
Mi se pare demnă de a fi cunoscută
povestea cafelei şi a cafenelelor la români. Înainte de a fi cuceriţi de espresso-ul modern, orăşenii români au băut şfarţ, capuţiner, turcească, mazagran, marghiloman, preparate în ibrik, frecventând cu asiduitate cafenelele dintre care şi-au cucerit celebritatea, în Bucureştii de la răscrucea secolelor XIX şi XX, Fialkowski, Capşa, Terasa Oteteleşanu, Rigler, Cafe de Paris.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Din istoria Paştelui
Ştiţi de unde vine numele sărbătorii Paştelui, de ce cade Paştele la date atât de diferite, cum s-au născut tradiţiile tăierii mielului şi a ciocnirii ouălor, care sunt tradiţiile de Paşte în alte părţi ale lumii?
Un articol interesant ne dezvăluie răspunsurile la numeroase întrebări despre
sărbătoarea de Paşte.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Mesaj de la Charlie Chaplin
Probabil, puţini dintre contemporanii noştri au văzut filmul Dictatorul, regizat şi lansat în 1940 de Charles Chaplin, în care marele deschizător de drumuri în cinematografie interpretează atât rolul de parodie a lui Hitler, cât şi cel al unui modest bărbier care seamănă izbitor cu dictatorul.
În finalul filmului, bărbierul, confundat cu dictatorul, este invitat să ţină un discurs.
Cuvântarea bărbierului este un mesaj care îşi păstrează valoarea imensă şi în zilele noastre şi merită, cred eu, să fie acceptat ca o impresionantă urare de sărbători pentru întrega omenire.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Un sat de bogătaşi în China
În China, ţara în care cca o sută de milioane de oameni trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi, toţi localnicii dintr-un sat din provincia Jiangsu au cel puţin 250.000 de dolari în conturile bancare. Cu 30 de ani în urmă, cei 2000 de locuitori ai satului trăiau la limita sărăciei.
Vă propun să aflaţi cum a ajuns
satul Huaxi celebru în toată lumea.
Etichete: Performanţe
Jucaţi 4 buline
Un joc online în care aveţi ca adversar calculatorul vă cere să alăturaţi 4 buline galbene pe orizontală, pe verticală sau pe diagonală, având grijă să nu permiteţi partenerului să realizeze această performanţă cu cele roşii. Alegând cu mouse-ul coloanele pe care veţi face bulinele să alunece până când se vor aşeza deasupra bulinelor plasate pe acea coloană.
Jocul nu mi se pare dificil, dar cere atenţie şi raţionament.
Etichete: Jocuri
Lipsesc câteva zile
Voi lipsi câteva zile de pe blog. Să ne reîntâlnim cu bine.
Etichete: De-ale mele
Un atlas mondial
Un
atlas online remarcabil conţine, în afara hărţilor din care puteţi alege planigloburi, hărţi ale apelor (oceane, mări, lacuri, golfuri, fluvii), ale continentelor sau ale oricărei ţări, numeroase informaţii despre ora locală, distanţe aeriene şi terestre, conversii valutare, steaguri, populaţie etc.
Am selectat pentru exemplificare
România cu o traducere aproximativă a textului în româneşte. Există şi pagini despre România pentru fiecare din categoriile de informaţii de care aminteam mai sus.
Etichete: Geografice - Arheologice
Tertipuri gospodăreşti
Un blog oferă
soluţii simple la îndemâna oricui pentru o mulţime de probleme mărunte cu care ne confruntăm frecvent.
În imagine o metodă simplă pentru protecţia degetelor când trebuie să bateţi un cui.
Etichete: Utile?
Monede şi raţionament
Monedele de mai jos sunt aşezate astfel încât să formeze litera L. Pe latura lungă a literei sunt 5 monede, iar pe cea scurtă 4. Mutați o singură monedă astfel încât pe fiecare dintre laturi să fie câte 5 monede.
Sursa şi răspunsul peste câteva zile.
Etichete: Teste
Salariile medii în Europa
Dintr-o analiză efectuată de Wikipedia anul trecut rezultă că România rămâne în continuare una dintre ţările cu cele mai ieftine costuri ale forţei de muncă din Europa. Salarii medii mai mici decât la noi sunt doar în Moldova, Albania, Ucraina, Bulgaria şi Macedonia.
Discrepanţele dintre
salariile europenilor sunt foarte mari: în medie, un elveţian câştigă de 16 ori mai mult decât un moldovean şi de 12 ori mai mult decât un român.
Etichete: Finante - Economie
Evoluţia muzicii uşoare româneşti
Un trio feminin inspirat parcurge
numeroase melodii valoroase, începând din perioada interbelică până în zilele noastre. Cred că veţi asculta cu plăcere demersul fetelor.
Nu este exclus ca ideea parcursului muzical să fie preluată de la un cvintet texan a cappella care a avut un succes deosebit cu a sa
Evolution of Music, al cărei traseu începe în secolul XI.
Etichete: Muzica
Comandanta de aeronavă
În seria de persoane deosebite prezentate în Decât o Revistă am găsit-o pe
Andreea Lițescu, care a devenit, la 29 de ani, comandant de aeronavă de pasageri. Absolventă a Facultăţii de Inginerie Aerospaţială şi a Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, Andreea are la activ 12 ani de zbor şi este pilot comandant pe Airbus A320.
Etichete: Performanţe
Chestii despre China
Există o grămadă de
chestii puţin ştiute despre China.
Iată doar câteva exemple din numeroasele informaţii pe care le-am găsit într-un blog cu multe surprize:
- în China sunt 64 de milioane de case disponibile; există oraşe întregi nelocuite;
- 85% din brazii artificiali pentru Crăciun folosiți în toată lumea sunt fabricați în China;
- chinezii au fost primii care a folosit gazul natural drept combustibil;
- roșul simbolizează fericirea în China. Femeile se căsătoresc în mod tradițional îmbrăcate în roșu.
Etichete: De pe planeta
Creativitate în publicitatea tipărită
Ne-am obişnuit cu publicitatea în clipuri video şi cu textele concise ale anunţurilor publicitare din ziare şi reviste.
Există totuşi şi azi în publicitatea statică, tipărită
numeroase idei traduse în imagini sugestive, pline de artă şi creativitate.
Imaginea care sugerează că o pălărie îl poate transforma pe Hitler în Charlie Chaplin este capul de afiş al campaniei publicitare iniţiată de o veche şi apreciată firmă de pălării din Bonn.
Etichete: Performanţe
Despre post-it, altfel
Conceput cu 40 de ani în urmă de un cercetător de la compania americană 3M, post-itul, pătrăţelul galben de hârtie cu o zonă de adeziv detaşabil cu uşurinţă este utilizat şi astăzi pe scară largă ca ajutor pentru memorare şi nu numai, aşa cum puteţi vedea într-un
scurt metraj fermecător.
Totodată, parcă acest post-it ceas simpatic vă scuteşte de manevra de a nota în smartphone o treabă de făcut:
Filmul şi ceasul post-it le-am găsit în blogul
Informal.ro.
Etichete: Fara eticheta
Inteligenţa ciorilor
Cercetări recente efectuate la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, duc la o concluzie surprinzătoare:
ciorile au nivelul de inteligenţă al unui copil de 7 ani.
Un
clip video susţine afirmaţia.
Alte constatări ale cercetatorilor: ciorile ştiu să folosească
diverse unelte pentru a ajunge la hrană şi sunt capabile să-şi construiasca unelte specifice, adaptate fiecarui tip de operaţiune.
Etichete: Surprizele naturii
Frumuseţea feminină cândva
Câţi le-ar considera astăzi frumoase pe cele
Șapte prințese ale frumuseții din prima jumătate a secolului trecut?
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Credite şi economii
In România, există de două ori mai multe credite decât economii. În Serbia, Turcia, Ucraina raportul credite/economii este şi mai dezavantajos, în timp ce în Germania, Austria, Cehia şi Slovacia numărul de persoane care deţin un cont de economii depăşeşte cu mult numărul de persoane care au un împrumut bancar.
Hotnews prezintă rezultatele unui studiu despre
creditele şi produsele de economisire în 16 ţări europene.
Etichete: Finante - Economie
Descoperiri ştiinţifice accidentale
Descoperă.ro prezintă
Zece accidente ştiinţifice care au dus la mari descoperiri.
Numeroase produse pe care le utilizăm frecvent au fost create de oameni care încercau să obţină cu totul altceva. Cel mai celebru caz de acest gen este obţinerea penicilinei. Site-ul Descoperă.ro ne povesteşte cum s-au născut din greşeală celofanul, teflonul, praful de puşcă, sticla securizată, Viagra, fosforul şi alte lucruri care au devenit uzuale.
Etichete: Stiinta-tehnologie
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.