Check out this page in {0} translated from {1}translated fromOriginal:Translated:Automatic translation powered by Microsoft® TranslatorStart translatingStop translatingCloseClose and show original pageSelect
Dintr-o analiză efectuată de Wikipedia anul trecut rezultă că România rămâne în continuare una dintre ţările cu cele mai ieftine costuri ale forţei de muncă din Europa. Salarii medii mai mici decât la noi sunt doar în Moldova, Albania, Ucraina, Bulgaria şi Macedonia.
Discrepanţele dintre salariile europenilor sunt foarte mari: în medie, un elveţian câştigă de 16 ori mai mult decât un moldovean şi de 12 ori mai mult decât un român.
nu stiu cine intocmeste astfel de statistici, dar sunt total gresite! Ideea este sa induca in eroare populatia si sa instige la revolta! parerea mea... Sunt cetatean german, locuiesc de 13 ani aici si stiu ce vorbesc! Salariu mediu in Germania este aprox 2500 euro (neto). Trebuie însa calculat ca o chirie aici nu se poate compara cu una din România (fetele mele locuiesc in caminul studentesc si spre exemplu pentru garsoniera plateste fiecare cate 350 euro. La aceasta suma mai se adauga curentul, apa calda, gazul si încalzirea centrala!). Un abonament pentru autobuz costa 50-60 euro pe luna. Ca sa manânci modest (si gatit acasa), costa cam 40 euro pe saptamâna de persoana. Si nu mai intru in amanunt cu preturile de apa, gaz, curent electric... De aceea, nu este corect sa comparam doar salariile, rupte de contextul vietii economice si sociale. Concluzia este ca... saraci si bogati sunt peste tot, in fiecare tara. Patura de mijloc traieste de pe o luna pe alata, indiferent in ce tara lucreaza!
Nu mi se pare că cifrele prezentate îndeamnă la vreo revoltă şi constat cu regret că nu susţii cu argumente afirmaţia că datele sunt greşite. În textul postării către care am făcut trimitere se afirmă doar că preţul forţei de muncă în România este ieftin. Să fie costul mediu al vieţii în Germania de peste 12 ori mai mare decât în România? În scurtele mele escale în Bavaria n-am avut această senzaţie.
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.