Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

miercuri, decembrie 31, 2008
  LA MULTI ANI!

Tuturor celor care îmi oferă plăcerea de a vizita acest blog, le urez un an nou fericit, sănătate, noroc şi bucurii alături de cei dragi.

Mă voi strădui în continuare să caut în părticica la care am acces din imensitatea webului, informaţii care nu se găsesc pe toate drumurile şi să vi le ofer dacă, după mintea mea, merită atenţie.

LA MULŢI ANI!

Etichete:

 
duminică, decembrie 28, 2008
  Dictionare Cambridge online

Dicţionarele Cambridge sunt printre cele mai apreciate dicţionare englezeşti şi oferta gratuită online a acestor dicţionare, deşi mult mai redusă decât variantele plătite, este valoroasă.
După ce introduceţi un cuvânt în fereastra de căutare, puteţi căuta răspunsul, după caz, în dicţionarul pentru avansaţi, în cel pentru începători, în dicţionarul de americanisme, în dicţionarul de dialecte, în dicţionarul de verbe în contextul unor fraze sau în dicţionarul francez-englez.

Etichete:

 
sâmbătă, decembrie 27, 2008
  Tastatura fara taste

Ziarul Financiar ne informează că tastatura laser sau tastatura fără taste este disponibilă şi în România. Este vorba despre un dispozitiv de mici dimensiuni care se conectează prin Bluetooth sau USB la un smartphone, PDA, desktop sau laptop şi proiectează o tastatură QWERTY pe orice suprafaţă plană, mată. Tastatura laser oferă şi posibilitatea de a fi folosită ca mouse. Varianta disponibilă la noi este un produs sud coreean şi poate fi cumpărată cu cca 600 de lei.

Etichete:

 
vineri, decembrie 26, 2008
  Obiceiurile Craciunului

Am găsit, cu întârziere, pe un site turistic românesc, sub titlul Poveşti ale Craciunului, o mulţime de informaţii despre istoria tradiţiilor specifice Craciunului, despre originile Moşului Crăciun, despre primele ilustrate de Crăciun şi diverse alte lucruri despre care nu ştiam prea multe.

Etichete:

 
joi, decembrie 25, 2008
  Luminile oraselor

Luminile care împodobesc noaptea marile oraşe prilejuiesc numeroase fotografii pe care le găsim în reviste, pe internet, în ilustrate, în expoziţii.
Am găsit într-un blog o colecţie de fotografii ale podoabelor luminoase permanente (nu ale celor din perioada sărbătorilor de iarnă) din New York, Paris, Londra, Beijing, Madrid, Moscova, Tokio şi din alte mari oraşe ale lumii, însoţite de informaţii despre oraşele respective.
N-am ştiut, de exemplu, că numărul turiştilor care vizitează Parisul este de 30 de milioane anual şi că, în 2007, industria turistică din regiunea pariziană a contribuit la produsul intern brut al Franţei cu 25% din valoarea acestuia.
Presupun că recunoaşteţi fotografia alăturată (poate prea micşorată) în care apare celebrul Big Ben, unul din simbolurile Londrei.

Etichete:

 
miercuri, decembrie 24, 2008
  Avantajele Gmailului

Sunt probabil unul dintre primii utilizatori ai Gmailului din România. Am primit o invitatie de la un prieten din Statele Unite pe la sfârşitul anului 2004 şi după cca o lună sau două de utilizare mi s-a dat dreptul de a trimite la rândul meu 10 invitaţii.
În consecinţă, i-am putut urmări evoluţia şi diversele perfecţionări introduse după lansare, fapt care mă determină să susţin punctul de vedere că Gmail este mai bun decât soluţiile concurente, publicat pe unul din blogurile CNET.

Etichete:

 
  Garantarea depozitelor bancare

Printre alte efecte secundare ale crizei financiare pe care am început s-o percepem cu toţii, a reapărut îngrijorarea populaţiei (dispărută la noi în ultimii ani) în privinţa unor posibile falimente ale băncilor. După falimentul a 6 bănci în perioada 1999-2003, doar Nova Bank a devenit insolvabilă în 2006.
Dacă vreţi să obţineţi informaţii despre garantarea depozitelor bancare, site-ul Fondului de Garantare a Depozitelor vă stă la dispoziţie cu informaţii de tot felul.
Am remarcat ştirea că, de la 15 octombrie, plafonul de garantare a depozitelor a crescut până la 50.000 de Euro pentru persoanele fizice, dar a rămas la vechiul nivel de 20.000 de Euro pentru persoanele juridice.
Veţi mai găsi pe site, printre altele, lista depozitelor negarantate.

Etichete:

 
marți, decembrie 23, 2008
  3 metamotoare de cautare

În ultima vreme, mi-au atras atenţia câteva bloguri indiene, scrise în engleză, care propun utilizatorilor soluţii pentru eficientizarea folosirii calculatoarelor personale.
Unul dintre ele, întitulat Digital Inspiration, prezintă, printre altele, o selecţie de metamotoare de căutare care integrează rezultatele căutării în Google, Yahoo, Windows Live (unul foloseşte şi Ask).
Dintre cele 3 motoare propuse, am testat doar Dogpile, cu câteva teme specific româneşti. S-ar putea să fie doar o impresie subiectivă, dar numărul mic de indexări mi-a atras atenţia asupra unor informaţii pe care cred că nu le-aş fi observat în avalanşa de răspunsuri de la Google.
E greu de spus dacă soluţia metamotoarelor propuse e bună sau rea, dar cred că merită să le încercaţi şi să ajungeţi la o concluzie personală privind utilitatea lor.

Etichete:

 
  Muzica de Craciun in streaming

Un site care conţine linkuri către diverse posturi de radio din toată lumea conţine o pagină cu posturile de radio care difuzează, în această perioadă, muzică de Crăciun.
Cu un click pe postul ales în coloana Listen Live şi cu încă un clic pe open dintr-o alterativă open/save ascultaţi muzica difuzată.
Pentru fiecare din posturile listate, în majoritate americane, dar şi pentru cele din Franţa, Germania, Italia, Austria, Polonia, Ungaria, Danemarca, Spania, Suedia puteţi accesa şi site-ul postului.
via

Etichete:

 
luni, decembrie 22, 2008
  Clima si prabusirea imperiilor

În ultima vreme, o bună parte din cercetările ştiinţifice cosumă mulţi bani pentru a ajunge la rezultate care se contrazic între ele sau abordează subiecte care au, în special, rolul de a atrage atenţia presei, întotdeauna amatoare de senzaţional.
Nu îndrăznesc să pretind că am competenţa de a analiza rezultatul unor studii ştiinţifice care folosesc tehnologii ultramoderne (analiza prin microscopie fluorescentă a unor secţiuni făcute în stalactite şi stalagmite, reprezentarea grafică computerizată a influenţei modificărilor climatice pe parcursul a 20.000 de ani), dar parcă faptul că schimbările climatice au influenţat prăbuşirea imperiului roman şi a imperiului bizantin, concluzie la care au ajuns specialiştii universităţii Wisconsin-Madison, pare mai degrabă o temă tentantă pentru jurnalişti şi nu un rezultat ştiinţific valoros.

Etichete:

 
  Un nou dictionar Google

După ce a fost iniţial o soluţie oferită de bara Google din browserul de internet, dicţionarul Google a devenit de curând o unealtă independentă care are încă unele posibilităţi limitate, cum ar fi lipsa traducerii cuvintelor englezeşti în româneşte.
Dicţionarul oferă explicaţii în engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană şi rusă pentru cuvintele din limbile respective precum şi traducerile în şi din engleză din 20 de limbi (deocamdată).
Faptul că există traducerea din şi în engleză pentru limbile bulgară, croată, cehă şi sârbă mă face să cred că dicţionarul va fi completat în scurt timp şi cu limba română. Mă îndoiesc că şi dicţionarul explicativ va fi extins la destul de multe limbi ca să existe şi o variantă românească.

Etichete:

 
duminică, decembrie 21, 2008
  Podcasturi pentru invatarea englezei

Institutul Britanic, care are o filială şi în Bucureşti, propune, pe site-ul său, multe podcasturi pentru cei care doresc să înveţe engleza sau să-şi perfecţioneze cunoştinţele în această limbă. Unele podcasturi sunt destinate copiilor, altele sunt destinate începătorilor maturi, iar pentru cei avansaţi există podcasturi pentru diverse specializări. Veţi găsi şi îndrumări pentru utilizarea podcasturilor.
Deoarece sistemul este destinat tuturor ţărilor în care este reprezentat Institutul Britanic, materialele sunt prezentate integral în englezeşte.

Etichete:

 
  Pomi de Craciun neobisnuiti



Blogul Neatorama, specializat în prezentarea a informaţii ieşite din comun, a selecţionat, din diverse surse, 10 pomi de Crăciun realizaţi de persoane inventive.
Majoritatea lor sunt construiţi din obiecte care nu au nici o legătură cu bradul tradiţional.
O altă colecţie interesantă de pomi de Crăciun fără brazi apare într-un blog de curiozităţi din domeniul mediului.

Etichete:

 
sâmbătă, decembrie 20, 2008
  Cel mai mic cal din lume


Prezentarea căluţului incredibil de mic a apărut cu vreo doi ani în urmă în ediţia electronică a ziarului britanic Daily Mail.
Thumbelina, care avea 5 ani când a fost publicat articolul, avea înălţimea de 43 de centimetri şi cântărea 27 de kilograme. În ciuda dimensiunilor sale minuscule, mica iapă este deosebit de vioaie şi nu ezită să alerge prin ferma de 60 de hectare din statul american Missouri, unde s-a născut şi este crescută cu dragoste.

Etichete:

 
  Primul transplant facial

O echipă de chirurgi din Cleveland, USA, a realizat o operaţie de transplant al feţei unei femei care avea distruse, de mai mulţi ani, nasul, întreg maxilarul superior şi ochiul drept, în urma unui accident. Operaţia i-a redat pacientei simţul mirosului, posibilitatea de a se alimenta normal şi nu prin sondă, ca până atunci şi capacitatea de a respira şi de a vorbi normal, care nu au putut fi obţinute prin operaţiile parţiale de reconstrucţie cu pr0priile ţesuturi, efectuate anterior. Donatoarea a fost o femeie decedată de aproximativ aceeaşi vârstă şi aceeaşi rasă.
Articolul din USA Today descrie şi problemele cu care s-a confruntat echipa de chirurgi.

Etichete: ,

 
vineri, decembrie 19, 2008
  Sporturi bizare

Un blog simpatic abandonat de vreun an şi jumătate prezintă, cu fotografii sau videoclipuri, în unul din ultimele posturi publicate, 10 sporturi ciudate care pot fi întâlnite în diverse zone ale lumii: în Afganistan, în Anglia, în Malaezia, în Finlanda, în Turcia sau în California şi nu numai.
Prezentarea este spectaculoasă, iar pentru că sporturile de tot felul se bucură, în zilele noastre, de atenţia unor mase mari de oameni, mi se pare că merită să le acordăm atenţie, cu atât mai mult cu cât pentru pentru sportul finlandez, care constă într-o cursă cu obstacole în care soţii îşi poartă soţiile în spate, s-a organizat un campionat mondial iar sportul turcesc, care îşi are originea în antichitate, este deosebit de apreciat, câştigătorul campionatului organizat în fiecare an în localitatea Edirne fiind tratat ca erou naţional.

Etichete:

 
joi, decembrie 18, 2008
  Test despre motoarele de cautare

About vă propune să vă verificaţi cunoştinţele despre motoarele de căutare, prin intermediul unui test cu 14 întrebări, fiecare întrebare oferind 4 variante de răspuns.
Sunt destule întrebări care cer cunoştinţe care nu sunt la îndemâna începătorilor în ale căutării pe web.

Etichete:

 
  Mocanita

Mocăniţa este un tren cu o locomotivă cu aburi care circulă pe o linie ferată cu ecartament îngust (76 cm.). Cea mai cunoscută Mocăniţă din cele trei construite în România este cea maramureşeană, folosită de aproape 80 de ani pentru transportul buştenilor pe valea Vaserului. Linia porneşte din Vişeul de sus şi parcurge 56 de Km până în satul Comanu, la 2 kilometri de graniţa cu Ucraina. La cerere, vagoanelor pentru transportul lemnului li se ataşează vagoane pentru turişti.
În blogul Captivating Romania, lansat de puţină vreme de un grup de tineri entuziaşti care vor să prezinte atracţii turistice neobişnuite din România, veţi găsi o postare întitulată Mocăniţa - poveste cu aburi.
Mi se pare interesant modul în care cei doi fotografi au inserat în post mulţimea de fotografii pe care au făcut-o în cele 7 ore petrecute pe drum.

Etichete:

 
miercuri, decembrie 17, 2008
  Agende pentru lumea web 2.0

Am început să ne obişnuim să nu mai notăm pe hârtie, în agendele clasice, diverse informaţii pe care vrem să le ţinem minte. Zilele de naştere, alte aniversări, termenele unor sarcini, adresele şi numerele de telefon pe care le notam cândva în agende cartonate le regăsim mai uşor în diverse aplicaţii informatice. De altfel, multe din informaţiile pe care vrem să le reţinem, cum ar fi adresele de e-mail, URL-urile unor site-uri sau imaginile de pe web nu mai sunt compatibile cu agendele clasice.
Cu câteva luni în urmă blogul Mashable a prezentat o colecţie de 12 aplicaţii disponibile pe web care pot fi utilizate ca agende electronice sau ca unelte auxiliare pentru astfel de agende.
Cu câteva zile în urmă, acelaşi Mashable ne anunţa că Microsoft a lansat Thumbtack o unealtă care încearcă să concureze Google Notebook, care pare să fie cea mai utilizată dintre agendele online.

Etichete:

 
  De ce au pasarile pene?

Ca orice ziar care se respectă, franţuzescul Le Figaro are o rubrică ştiinţifică unde pot fi găsite subiecte de interes general, uneori surprinzătoare.
Articolul De ce au păsările pene? oferă o prezentare amuzantă a unor informaţii interesante.
Principalul rol al penelor este cel de a oferi păsărilor un înveliş impermeabil şi protecţie termică. Frumuseţea penajului este şi o armă de seducţie.
Surprinzător pentru unii din noi, păsările descind din anumite specii de reptile din perioada cretacică, motiv pentru care autorul articolului sugerează că ar putea fi considerate, un fel de dinozauri moderni.

Etichete:

 
marți, decembrie 16, 2008
  Pentru cei ce folosesc Gmail

Blogul oficial al Gmail ne comunică o nouă facilitate utilă a apreciatului serviciu de poştă electronică creat de Google: rubrica sarcini.
După ce introduceţi rubrica respectivă în meniul Gmail puteţi să scrieţi un text sau să marcaţi un mesaj primit ca sarcină.

Etichete:

 
  Etimologia prenumelor

Site-ul Behind the Name cuprinde informaţii despre etimologia şi istoria prenumelor utilizate în diverse ţări, dar şi date despre numele aparţinând diverselor mitologii, despre numele preluate din istorie (Decebal la noi, Atilla în Ungaria). din literatură sau din astronomie şi despre numele biblice.Dintre numele româneşti prezentate pe site, am remarcat că foarte puţine au originea pur românească (Brânduşa, Doina, Doru, Horia).
Din încercările de testare a posibilităţilor oferite de site pe coloana din stânga am găsit, introducând în rubrica de traducere a numelor prenumele românesc Ion, unele echivalente surprinzătoare cum ar fi varianta englezească Hank a binecunoscutului John şi prenumele irlandez Sean al celebrului actor Sean Connery.

Etichete:

 
luni, decembrie 15, 2008
  Recomandare de softuri gratuite

Blogul românesc Arena IT propune mai multe alternative gratuite la programele de zi cu zi.
Vă atrag atenţia asupra recomandării pentru că folosesc şi eu unele din programele propuse, de care sunt mai mulţumit decât decât de variantele celebre şi adesea plătite care fac aceeaşi treabă.

Etichete:

 
  Inca o blonda de la Cotroceni

Şocat fiind încă de succesiunea de întâmplări care au deteminat azi schimbarea premierului desemnat de preşedinte, voiam să renunţ la această postare. Cum nu ştiu ce surprize ne mai aşteaptă în următoarele zile, mi-am zis că - până la urmă - ce am scris eu aici nu are, sper, nici o legătură cu balamucul politic de azi.

Andreea Vass e blondă şi a fost între 2005 şi 2007 expert/consilier la Departamentul de Politici Economice si Sociale în Administraţia Prezidenţiala.
Are 30 de ani, un site, un blog, un doctorat în economie internaţională, stagii de specializare în Statele Unite, Mare Britanie, Franţa, Ungaria, cărţi şi articole publicate, este cercetător la un institut al Academiei şi consilier la Parlamentul European şi nu ezită să-şi facă publice o grămadă de fotografii.
Este implicată în elaborarea programului anticriză al PDL. Pare să fie o persoană interesantă şi competentă, dar cum prea mulţi dintre tinerii doritori de a urca treptele ierarhiei politice m-au dezamăgit, nu pot decât să vă propun să-i urmăriţi evoluţia.

Etichete:

 
duminică, decembrie 14, 2008
  Radu Beligan la 90 de ani

Radu Beligan împlineşte azi 90 de ani. Am răscolit site-urile presei scrise şi audiovizuale româneşti dar n-am găsit nimic despre aniversarea acestui mare actor şi om de cultură român, preşedinte de onoare pe viaţă al Institutului Internaţional de Teatru, membru de onoare al Academiei Române.
Dacă vreţi să-l vedeţi curând într-un spectacol, duminică 21 decembrie şi marţi 23 decembrie Radu Beligan joacă la Teatrul Naţional rolul principal în piesa “Egoistul” de Jean Anouilh, pe care o şi regizează. Dintre partenerii maestrului în spectacol îi amintesc doar pe Carmen Stănescu, Marin Moraru, Mihai Fotino, nedreptăţind restul distribuţiei, remarcabilă în întregime.
Cei dornici să afle şi alte informaţii despre Radu Beligan le pot găsi pe pagina ce-i este dedicată pe site-ul Teatrului Naţional sau pe pagina sa de pe site-ul IMDB.
La mulţi ani, maestre!

Etichete:

 
  Fotografii de la Magnum

Magnum este o asociaţie a unor fotografi profesionişti din toată lumea, creată în 1947 de un grup de iniţiativă format din fotografi renumiţi din diferite ţări, printre care se numără şi legendarul Henri Cartier-Bresson.
Astăzi asociaţia are filiale în Londra, Paris, New York şi Tokio, iar admiterea printre membrii Magnum durează cel puţin 4 ani.
Cu regret, n-am văzut nici un român printre fotografii din Magnum.
Magnum are şi un blog, iar arhiva Magnum cuprinde peste 400.000 de fotografii.

Etichete:

 
sâmbătă, decembrie 13, 2008
  Licentele Microsoft

In luna iunie când am reuşit, cu destul de mari dificultăţi, să achiziţionez o licenţă OEM de Windows XP pentru un laptop nou (antipatizez Vista), am constatat cu uimire că mulţi dintre distribuitorii acestor produse nu cunosc particularităţile diverselor tipuri de licenţe ale Microsoft şi că riscam să nu pot reinstala, în caz de nrvoie, sistemul de operare plătit, dacă le urmam sfaturile.
Un blogger român aflat la început de drum, publică un post cu particularităţile diverselor licenţe Microsoft. Costel nu ne comunică sursa de unde a preluat informaţia.

Etichete:

 
  Biodiesel din resturi de cafea

În lume se consumă anual peste 7 milioane de tone de cafea. Un grup de cercetători americani de la Universitatea Reno din Nevada au extras biodiesel din resturile de cafea neutilizate şi estimează că din diversele resturi de cafea aruncate în lume se pot obţine aproape 1 miliard şi 300 de miloane de litri de biocombustibil anual, ceea ce reprezintă, în estimările pentru următorii 2 ani, peste o zecime din producţia anuală de biocombustibili.
Fiind vorba doar de deşeuri, soluţia pare foarte rentabilă şi ar mai reduce un pic necazurile pe care le-a atras folosirea de produse agricole pentru producerea de biocombustibili care a generat, printre alte necazuri, explozia preţurilor alimentelor şi foametea din ţările subdezvoltate.

Etichete:

 
vineri, decembrie 12, 2008
  Adrese temporare de e-mail
Se întâmplă frecvent ca atunci când comunicaţi o adresă de e-mail pentru ca să vi se valideze logarea pe un site, să vă treziţi cu o invazie de spamuri.
Soluţia optimă pare să fie folosirea unor adrese temporare la care să renunţaţi după ce v-aţi logat.
About vă recomandă 9 asemenea adrese. Pe site-ul Spamhelp pot fi găsite alte adrese temporare.
Am găsit şi adrese cu explicaţii în limba română, cum ar fi Spamgourmet şi 10 Minute Mail.
Înainte de a alege o asemenea adresă e bine să verificaţi dacă oferta mai este valabilă.

Etichete:

 
  Cladiri ciudate

Un blog axat pe teme mai puţin uzuale din arhitectură. din care am mai cules informaţii, prezintă 70 de clădiri neobişnuite, răspândite pe glob. Multe din ele se află în munţi, pe insule sau pe malul apelor, dar sunt şi destule amplasate în mijlocul unor oraşe.
Cum fiecare din construcţii se bazează pe altă idee, nu vom întâlni decât rareori asemănări între acest gen de clădiri în care elementul aparte îl constituie fie exotismul, fie dorinţa de a şoca sau pur şi simplu căutarea unui gen de confort mai aparte.

Etichete:

 
joi, decembrie 11, 2008
  Chirurgie pe propriul trup

Cele 10 cazuri prezentate nu se referă la automutilări ci la proceduri chirurgicale practicate, cel mai adesea în cazuri de forţă majoră, asupra propriei persoane, când operaţia era necesară şi nu exista o altcineva care să o poată efectua.
În majoritatea cazurilor cei care au afectuat operaţia erau medici, dar nu întotdeauna. Sunt descrise operaţii de apendicită, amputări de braţe, o extragere de calculi renali, o cezariană şi chiar o trepanaţie. Cel mai vechi caz descris datează din secolul al XVII-lea.

Etichete:

 
  A 40-a aniversare a mouse-ului

În ziua de 9 decembrie 1968, în prezenţa a 1000 de specialişti în calculatoare, Douglas C. Engelbart, coordonatorul unui grup de specialişti ai centrului de cercetări Stanford a prezentat, la o conferinţă care a avut loc la San Francisco, un sistem de calcul revoluţionar pentru acea vreme, care avea să fie considerat predecesorul viitoarelor calculatoare personale. Se pare că denumirea sistemului NLS (oNLine System) introducea pentru prima oară noţiunea de online, permiţând comunicarea între două calculatoare.
Unul din principalele atuuri ale sistemului era mouse-ul care permitea localizarea precisă a unui punct pe display. Deşi primul prototip de mouse fusese realizat de Engelbart cu 5 ani înainte de conferinţa de la San Francisco, istoria calculatoarelor consemnează data de 9 decembrie 1968, la care a fost prezentat pentru prima oară în public, drept data naşterii acestui dispozitiv periferic atât de răspândit astăzi. Mouse-ul a fost brevetat în 1970, sub denumirea “Indicator al poziţiei XY pentru sisteme de afişaj”.
Revista Wired publică o galerie a mouse-urilor de-a lungul celor 40 de ani de existenţă.

Etichete:

 
miercuri, decembrie 10, 2008
  Si totusi Microsoft…

Revista franceză 01net publică rezultatele furnizate de o companie americană de evaluare care constată că ponderea scăderii pieţei produselor Microsoft este încă nesemnificativă.
Numărul utilizatorilor sistemului de operare Windows a scăzut de la începutul anului de la 91,5% la 89,6% în situaţia în care Mac OS nu depăşeşte 9% iar Linux nu atinge 1%.
În ceea ce priveşte Internet Explorer, chiar dacă a pierdut cam 5% din piaţă de la începutul anului, acoperă aproape 70% din utilizatori. Firefox a reuşit să depăşească 20%, printr-o creştere de cca 3% de la începutul anului până în noiembrie, iar Safari este folosit acum de peste 7% din internauţi.

Etichete:

 
  Dictionarul scepticului

Doctorul în filozofie Robert T. Carroll a fost profesor la Colegiul din Sacramento până la retragerea sa din activitate, în 2007.
A publicat mai multe cărţi, printre care Dicţionarul scepticului, cu subtitlul „O colecţie de convingeri ciudate, decepţii amuzante şi iluzii periculoase” apărută în 2003, o sinteză a site-ului Dicţionarul scepticului, lansat în 1994 şi extins ulterior, care se bucură de un real succes.
Dicţionarul poate fi urmărit după un index alfabetic sau după temele abordate, împărţite la rândul lor pe subteme.
Veţi găsi subiecte legate de medicina alternativă, de extratereştri, de obiectele zburătoare neidentificate, de fenomenele paranormale, etc.
Autorul se referă la numeroase studii ştiinţifice, nerespingând ab initio rezultate corecte, verificate, din unele domenii cum ar fi acupunctura, dar atrage atenţia asupra unor tendinţe de a înşela publicul.

După părerea mea, Dicţionarul scepticului oferă numeroase informaţii şi referinţe la rezultatele unor cercetări care pot fi utile, printre altele, în decelarea înşelătoriilor celor care profită de naivitatea sau de disperarea unor oameni pentru a se îmbogăţi.

Etichete:

 
marți, decembrie 09, 2008
  Din literatura universala

10 întrebări vă controlează cunoştinţele despre operele unora din marii scriitori ai lumii. Pentru fiecare întrebare vă stau la dispoziţie 4 variante de răspuns.
Câţi dintre tinerii prieteni ai acestui blog vor răspunde fără a recuge la ajutorul Wikipediei sau a motorului Google?

Etichete:

 
  Acum 40 de ani la Praga

În aprilie 1968, Alexandr Dubcek noul conducător al Partidului Comunist Cehoslovac a lansat un program de liberalizări şi reforme care prevedeau, printre altele, libertatea presei şi un sistem multipartinic, contrazicând dogmele din blocul comunist.
Pe 20 august al aceluiaşi an, trupele sovietice au invadat Cehoslovacia, punând capăt perioadei cunoscute sub denumirea "Primăvara de la Praga".
În toamna acestui an, cu prilejul comemorării a 40 de ani de la invazie, a avut loc la Pace/MacGill Gallery din New York o expoziţie de fotografii făcute în acele zile de Josef Koudelka, atunci în vârstă de 30 de ani, devenit ulterior unul din fotografii renumiţi din lume.

Etichete: ,

 
luni, decembrie 08, 2008
  XP mai scump decat Vista

Profitând de lipsa de simpatie a publicului faţă de Windows Vista, compania Dell oferă calculatoare cu Vista preinstalat, cerând pentru posibilitatea de downgradare la vechiul sistem o sumă suplimentară de 150 de dolari.
Iniţial, Dell percepea 20 de dolari pentru downgrade. Treptat, dar mai ales după ultima prelungire de către Microsoft a dreptului de a utiliza XP până la 31 iulie 2009, Dell a crescut tariful.
Potrivit ultimelor estimari, mai mult de o treime din noile PC-uri sunt downgradate de la Vista la XP.

Etichete:

 
  Cele mai apreciate aeroporturi din lume

Revista Forbes publică, în baza a 8,2 miloane de chestionare completate în anii 2007 şi 2008, lista celor mai apreciate aeroporturi din lume. Interesant este că pe primele 10 locuri se clasează 5 aeroporturi din Asia, 4 aeroporturi vest-europene, dintre care primul clasat ocupă locul 5 şi aeroportul din Cape Town (Africa de Sud), clasat pe locul 10.
Nici un aeroport american nu figurează printre primele 10 aeroporturi apreciate de pasageri. Articolul prezintă explicaţiile furnizate de un specialist la această temă.

Etichete:

 
duminică, decembrie 07, 2008
  Motor de cautare romanesc

Pe 1 decembrie a fost lansat Okidoki, primul motor de căutare românesc. Este, ca la început de drum, în versiune beta.
L-am testat. Are multe probleme de pus la punct, lucru normal pentru un motor cu o săptămână vechime. Totuşi, faptul că pentru Wikipedia nu am găsit pe primele trei pagini versiunea românească a enciclopediei (nu ştiu dacă este în alte pagini), ci doar variantele în alte limbi, nu mi se pare normal. Probabil că este vorba de un mecanism structural imperfect, pentru că şi pentru Evenimentul Zilei, Radiodifuziunea Română sau în cazul unor nume de bloguri nu apare la început URL-ul de bază ci alte site-uri care se referă la subiect sau la primul cuvânt cerut.

Etichete: ,

 
  Justitia si turnatorii securitatii

Revista 22 publică un articol despre modul blajin în care interpretează Tribunalul Bucureşti turnătoria la securitate.
Mi-am reamintit, cu acest prilej, că nu am mai auzit de la verdictul rapid şi ferm împotriva Monei Muscă, despre vreo hotărâre a unei instanţe judecătoreşti care să confirme vreun statut de turnător stabilit de cuasiinexistentul CNSAS.
Proaspăt spălatul de justiţie Dan Trancotă, fost prefect de Mehedinţi, făcea note informative despre un profesor, doi medici şi o familie aparţinind unei secte religioase. Şocant este modul în care judecatorul Sorin Vasilescu, preşedintele Secţiei Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Bucureşti, susţine ca fapta lui Trancotă este justificabilă prin "situatia politico-socială a vremii". Merită să parcurgeţi întreaga motivare stupefiantă a judecătorului.
Nu am văzut în vreo publicaţie cu tiraj mare sau pe vreun post de televiziune nimic despre această hotărâre care pregăteşte probabil terenul pentru albirea lui Dan Voiculescu şi a Rodicăi Stănoiu, ale căror procese se tot lungesc.

Etichete:

 
sâmbătă, decembrie 06, 2008
  Cea mai mica insula independenta

Nauru este cel mai mic stat insular de pe pământ. Are doar 21 de kilometri pătraţi. Doar Vaticanul şi Monaco sunt state mai mici.
Aflată în Oceanul Pacific, aproape de ecuator, la cca 4000 de km distanţă de Honolulu, Nauru are cam 14.000 de locuitori. Statul Nauru are o limbă oficială proprie, chiar dacă cei mai mulţi locuitori vorbesc şi engleza.

Etichete:

 
  Canapele ciudate

Se pare că a apărut o modă a mobilierului cu ciudăţenii. Am prezentat zilele trecute tot felul de piese de mobilier neobişnuite culese de pe un blog.
Astăzi găsesc pe cu totul alt blog o grămadă de canapele din care unele pot fi considerate creaţii artistice neobişnuite, dar multe sunt de-a dreptul caraghioase.

Etichete:

 
vineri, decembrie 05, 2008
  Messenger romanesc

Ziarul Financiar ne anunţă că Mediasat a lansat Alonia, prima aplicaţie româneasca de comunicaţii pe internet, care oferă utilizatorilor servicii de mesagerie instantanee, apeluri telefonice, videoconferinţă şi transfer de fişiere.
La 3 zile de la lansare aplicaţia are 20.000 de utilizatori, rezultat impresionant dacă ţinem seama că estimarea iniţială a companiei era să atingă 30.000 de utilizatori într-un an.
Articolul prezintă şi o lista de tarife pentru diverse convorbiri naţionale, din care o bună parte sunt convenabile.
Să nu uităm totuşi, când citim articolul elogios de prezentare, că Ziarul Financiar este deţinut de Media Pro care deţine şi 50% din Mediasat.

Etichete: ,

 
  Criza si calculatoarele vechi

The Wall Street Journal dedică un articol problemei înlocuirii calculatoarelor vechi ale companiilor americane, în conjunctura actuală dominată de criza financiară. Termenul uzual de înlocuire a calculatoarelor era acolo între trei şi patru ani.
Conform unor cifre preluate dintr-o publicaţie de specialitate, 46% din firmele americane şi-au declarat intenţia de a amâna reînnoirea calculatoarelor.

Mi se par interesante comentariile, care ne oferă unele surprize nouă celor din ţările numite, cu eleganţă, emergente.

Etichete:

 
joi, decembrie 04, 2008
  Stiati ca...?

Un blog care consemnează ciudăţenii vă pune o serie de întrebări însoţite de ilustraţii.
Remarc dintre ele:
- ştiaţi că este imposibil să strănuţi cu ochii deschişi?
- elefanţii sunt singurele animale care nu pot sări?
Parcurgeţi-le şi pe celelalte. Mi se par interesante şi nu cred că vă sunt cunoscute ciudăţeniile pe care le descriu.

Cum textul englezesc este însoţit de un text cu caractere care cred că sunt chinezeşti deduc că bloggerul, deşi nu este român, copiază relaxat fără să precizeze sursa.

Totuşi, chiar dacă sursa nu este prezentată nici în acest caz, vă supun atenţiei o colecţie interesantă de cugetări şi învăţături budiste, culese de pe acelaşi blog.

Etichete:

 
  Locuri parasite

Blogul dedicat unor teme arhitectonice din care v-am prezentat ieri mobilierul neobişnuit tratează şi problema localităţilor şi construcţiilor părăsite din lume.
Tot felul de schimbări de structuri economice sau sociale, neimplicări guvernamentale în situaţii critice, dezastre naturale ori nucleare etc. au determinat oamenii să abandoneze locaţii de tot felul care se regăsesc de la New York la Cernobâl şi din Taiwan până în Siberia.
Clădirile ceauşiste din Bucureşti nefinalizate sau nedemolate nici până ăstăzi nu figurează printre ele.
Postul prezintă peste 100 de locuri părăsite. Veţi găsi printre ele oraşe monoindustriale din fosta Uniune Sovietică, teatre din Statele Unite, insule şi chiar construcţii moderne spectaculoase, nefinalizate. Locaţiile părăsite nu sunt ruine inutilizabile. Multe din ele au nevoie de reparaţii de mică amploare ca această clădire superbă din apropierea Berlinului, care a găzduit multă vreme un spital luxos în care au fost pacienţi, printre alţii, Adolf Hitler şi fostul lider est-german Erich Honecker.

Etichete:

 
miercuri, decembrie 03, 2008
  Cele mai bogate tari din lume

Un test pentru care aveţi la dispoziţie 6 minute vă cere să numiţi 25 de ţări cu cel mai mare produs intern brut din lume. Nu trebuie să le scrieţi în ordine. Trebuie să scrieţi denumirea corectă în limba engleză a oricărei ţări din cele 25, ea va fi aşezată în clasament, lăsându-vă locul liber pentru a scrie numele altei ţari.
Atenţie! Nu e vorba de PIB pe cap de locuitor ci de produsul intern brut în sine. In consecinţă, Luxemburg care are cel mai mare PIB pe locuitor din lume nu figurează în acest clasament, din cauza populaţiei foarte mici şi nici Norvegia, cea de a doua clasată, care are sub 5 milioane de locuitori (doar 12 locuitori pe kmp).
Cifrele care stabilesc ordinea celor 25 de ţări sunt cele publicate în CIA World Factbook la începutul lunii octombrie a acestui an şi corespund anului 2007.

Etichete:

 
  Mobilier neobisnuit

De fapt, acest post dintr-un blog dedicat unor aspecte mai puţin uzuale din domeniiile arhitecturii şi designului nu prezintă numai mobilier ci şi alte obiecte de uz casnic ieşite din comun.
Veţi avea prilejul să vă delectaţi cu mobile dar şi cu alte obiecte ciudate utilizate în living, în bucătărie, în dormitor, în baie, în grădină de persoane care caută extravaganţa, chiar dacă nu este întotdeauna confortabilă.
Poza alăturată susţine această părere.

Etichete:

 
marți, decembrie 02, 2008
  Blog cu pisici

Un blogger american publică în fiecare post fotografii cu pisici. Dacă ţinem seama de cantitatea impresionantă de publicitate de pe blog, de sutele de voturi şi sutele de comentarii la fiecare post, vom ajunge la concluzia că numărul internauţilor care iubesc pisicile este neaşteptat de mare.
De fapt, ca să fiu sincer, şi mie îmi face plăcere să mă uit la pozele cu pisici care au foarte adesea mult mai mult farmec decât pozele oamenilor.
Poate doar fanii încrâncenaţi ai unor fotbalişti sau cântăreţi să prefere poza idolului lor celei a unui pisoi nostim.

Etichete: ,

 
  Ati auzit de efectul Mozart?

Semnalat pentru prima dată de un psihiatru francez în anul 1950, reluat după 1990 în studiile unor cerctători americani şi englezi, Efectul Mozart reprezintă o modalitate de tratament a unor afecţiuni psihiatrice, dar şi de îmbunătăţire a stării de spirit, de atenuare a stresului şi chiar de creştere a coeficientului de inteligenţă prin ascultarea anumitor creaţii ale genialului compozitor.
Efectul Mozart a fost testat cu rezultate apreciabile pe copii dar şi pe oameni maturi. Un experiment brianic, semnalat de un site medical românesc, a constatat că muzica lui Mozart contribuie la îmbunătăţirea vederii în cazul bolnavilor de glaucom.
Aici veţi găsi o sinteză a unor informaţii despre efectul Mozart, iar dincoace site-ul dedicat efectului.
Există şi puncte de vedere care privesc cu scepticism aceste rezultate, considerându-le amplificate de mass media.

Etichete: ,

 
luni, decembrie 01, 2008
  Frengly traduce online in 24 de limbi

Frengly vă asigură traducerea online a unui text din una din cele 24 de limbi disponibile în oricare din celelalte. Limba sursă este detectată automat. Trebuie să alegeţi doar limba în care vreţi să traduceţi textul. Printre limbile folosite este şi româna.
Traducerile sunt de o calitate acceptabilă pentru o traducere automată, dar n-am găsit informaţii despre dimensiunea maximă a textului care poate fi tradus. În schimb nu se cere nici un fel de logare, unealta este gratuită iar manevrarea ei este deosebit de comodă, putându-se obţine printr-un simplu clic comutarea traducerii în altă limbă.
Am introdus texte de două-trei paragrafe în româneşte, programul a detectat corect limba română (cu diacritice) şi am obţinut traduceri acceptabile în engleză şi franceză. Când am introdus o pagină întregă de text, limba originară a devenit engleza iar textul nu a mai fost tradus.
Nici din engleză n-am obţinut traducerea unui text ceva mai mare.

Etichete:

 
  Cum comunicam cu cainii

Câinele, animalul cel mai ataşat de om, înţelege adesea fără cuvinte sau gesturi nevoile sau dorinţele stăpânului său.
Un articol interesant ne spune că un câine învaţă, fără dificultăţi prea mari 100 de cuvinte prin care i se cere să execute diferite comenzi. Există şi posibilitatea de a-i transmite câinelui o dorinţă doar printr-un gest. Un clip inclus în articol ne oferă o dovadă a acestui fapt.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul