Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

luni, august 31, 2009
  Multe site-uri pentru backup online

Este evident că backupul fişierelor în exteriorul propriului calculator este soluţia preferată în ultima vreme. Folosirea DVD-urior şi a harddiskurilor externe începe să fie concurată de soluţii de depozitare online a fişierelor pe diverse site-uri.
Din această postare puteţi alege soluţia care vă convine. Diversele site-uri specializate oferă spaţii de depozitare gratuite cuprinse între 1 GB şi 50 de GB.
Evident nu vă împiedică nimeni să alegeţi o soluţie plătită, dintre care am remarcat una care oferă 1 Terabyte pentru 1319 dolari pe an.

Etichete:

 
  Bette Midler

Mărturisesc că în ceea ce priveşte filmele şi muzica americană cunoştinţele mele se limitează doar la un număr limitat de creaţii, interpreţi, regizori şi producători a căror celebritate este ieşită mult din comun.
Aşa se face că n-am auzit de actriţa şi cântăreaţa Bette Midler, deşi este deţinătoare a 4 premii Grammy, 3 Emmy, 4 Golden Globes şi a două nominalizări pentru premiul Oscar.
Impresionantă mi se pare vocea deosebită a artistei şi longevitatea carierei sale în prim planul spectacolelor americane.
La un an după lansarea filmului de mare succes The Rose, realizat în 1979, pentru care Bette a fost nominalizată pentru Premiul Oscar, piesa muzicală cu titlul The Rose, interpretată de actriţă, a fost unul din marile hituri ale anului.
Bette Midler n-a fost frumoasă, dar mijloacele de întreţinere costisitoare din America o fac prezentabilă la vârsta senectuţii şi faptul că şi-a păstrat nealterată calitatea vocii, i-au pemis să obţină, cu peste o jumătate de secol mai târziu, în 2006, un succes răsunător cu o interpretare modernă a aceleiaşi piese.
În 2008, interpreta născută în 1945 apare într-un show foarte apreciat în Statele Unite, alături de Goldie Hawn şi Diane Keaton.
Acum, la 64 de ani, Bette este vedeta unui show prezentat de 5 ori pe săptămână la Las Vegas, în baza unui contract pe doi ani.

Sper că aprecierea elogioasă din această postare faţă de o artistă de peste ocean, nici frumoasă, nici tânără şi nici extraordinară, nu se datorează doar faptului că divertismentul românesc a devenit o ladă de gunoaie şi vulgarităţi.

Etichete:

 
duminică, august 30, 2009
  Statistici instantanee

Am mai postat despre acest gen de statistici, care se perfecţionează continuu.
Worldometers este un site accesibil şi în româneşte care prezintă diverse statistici ale lumii de azi, actualizate în timp real.
Câteva cifre (rotunjite) pe care le-am remarcat azi în jurul orei 15, ora României:
- creşterea populaţiei lumii azi (naşteri minus decese): cca 134.000;
- maşini produse în acest an: 34 de milioane;
- biciclete produse în acest an: 72 de milioane;
- calculatoare vândute în acest an: 190 de milioane;
- cărţi publicate în acest an: 626.000
- pierderi de păduri în acest an: 7 milioane şi jumătate de hectare;
- persoane subnutrite: 893 de milioane;
- oameni supraponderali: 1 miliard 140 de milioane;
- oameni care au murit de foame azi: 18.000 (la ora 19 erau aprope 23.000);
- oameni fără acces la apă potabilă: 1 miliard 400 de milioane;
- oameni infectaţi cu HIV: 32 de milioane.

Etichete:

 
  Tutoriale pentru Microsoft Office 2007

În momentul de faţă se poate descărca pentru 60 de zile de probă Microsoft Office 2007.
În ipoteza că vă puneţi problema să-l utilizaţi şi eventual să-l instalaţi definitiv, vă poate fi de folos Learnpedia, un set de tutoriale pentru fiecare din aplicaţiile de bază din Office (Word, Excel, Power Point, Outlook şi One Note).
Pentru a vă înregistra, clicaţi pe „Prima dată aici”. Veţi primi prin e-mail numele de utilizator care este format din numele de botez urmat de numele de familie pe care le-aţi declarat şi o parolă încâlcită pe care, se pare, că nu o puteţi modifica deocamdată.
Tutorialele descriu amănunţit modul cum se folosesc componentele Office-ului. Veţi auzi textul expunerii în româneşte, iar indicaţiile vor fi prezentate pe varianta englezească a programelor.

Etichete:

 
sâmbătă, august 29, 2009
  O revista romaneasca cu surprize

Fac parte dintre cei care preferă băuturile răcoritoare celor alcoolice. Am parcurs totuşi, cu plăcere, numeroase articole din revista online Vinul.ro care povesteşte despre vinurile româneşti şi străine, despre gastronomie şi nu numai.
Probabil n-aţi auzit de băuturile fermentate liniştit, vinuri false produse şi vândute la noi pe scară largă, interzise de curând, de mişcarea Slow Food (deşi ştiţi că Fast Foodul este dăunător), de bucataria moleculară sau de istoriile şi legendele vinurilor europene.
Veţi găsi în revistă recomandări, informaţii din ţară şi de pe glob, rubrici remarcabile de gastronomie, interviuri cu personalităţi de prim rang precum şi linkuri către bloguri româneşti dedicate vinurilor şi gastronomiei.

Etichete:

 
  Radio de peste tot in streaming

Radio Time este un site care vă permite să alegeţi unul din miile de posturi de radio către care dispuneţi de linkuri, în funcţie de genul tematic sau de locaţia pe care o preferaţi.
Chiar dacă nu veţi face o pasiune pentru aceste hituri americane din anii 40 ai secolului trecut, de curiozitate, cred că merită o vizită.
Puteţi de asemenea să ascultaţi o mare parte din cele 142 de posturi de radio româneşti online (unele nu sunt funcţionale iar altele pretind să aveţi instalat un anumit media player).

Etichete: ,

 
vineri, august 28, 2009
  Cunoasteti statele Uniunii Europene?

Puteţi enumera în 10 minute cele 27 de state ale Uniunii Europene?
După ce introduceţi în spaţiul de răspunsuri numele unei ţări în limba engleză, ţara este înscrisă în lista de sub spaţiu şi puteţi scrie numele statului următor.

Etichete:

 
  Splendorile Parisului in imagini inedite


O colecţie de peste 80 de fotografii realizate de profesionişti remarcabili vă prezintă monumentele celebre ale Parisului, în posturi nu tocmai obişnuite.
De la Turnul Eiffel şi Arcul de Triumf până la cartierul Defense şi Moulin Rouge, mai toate fotografiile surprind prin ceva ieşit din comun. Construcţiile celebre sunt uneori (precum Luvrul, în fotografia alăturată) doar un pretext pentru tentaţiile artistice sau chiar ludice ale fotografilor.

Etichete:

 
joi, august 27, 2009
  Memorator pe desktop

Uneori e util să nu omitem o activitate programată la un moment dat, fără să ne consultăm agenda.
În acest scop, numeroase programe afişează postit-uri pe desktop. Freebie Notes mi se pare o soluţie gratuită mai bună şi de dimensiuni destul de reduse (1,5 MB), faţă de alte variante pe care le-am întâlnit până acum. Aplicaţia oferă felul de opţiuni, instrucţiuni şi explicaţii intuitive.
Notiţele în diverse culori şi cu diverse fonturi pot fi ascunse sau transparente. Alegând notiţe VIP dispuneţi de alarmă persistentă vizuală şi sonoră la ora dorită. Există diverse alte facilităţi, printre care şi setarea în româneşte.
Vă recomand să dezactivaţi pornirea în startup şi să folosiţi o scurtătură de lansare pe desktop, în Quick Launch sau unde vă convine. Bara de unelte (folosesc termenul din meniul românesc) nu vă e de folos chiar dacă e mică şi amuzant colorată, aşa că o puteţi elimina (prin minimizare), urmând să folosiţi doar meniul derulat cu clic dreapta pe icoana din taskbar.

Etichete:

 
  Enciclopedia vietii

Enciclopedia vieţii online, un proiect în care sunt implicaţi numeroşi specialişti de prestigiu, a fost lansat la începutul anului trecut, fiind finanţat de două mari fundaţii americane cu un buget iniţial de 50 de milioane de dolari.
În prezent enciclopedia oferă gratuit şi fără vreo restricţie amănunte despre 1.800.000 de specii de vieţuitoare din biosfera pământului. Veţi găsi informaţii şi imagini care se referă la microorganisme, păsări, peşti, mamifere, plante, fructe şi orice constituie element viu pe pământ. Denumirea de bază după care se regăsesc speciile este cea ştiinţifică, dar căutarea se poate face şi după denumirea comună, urmând să alegeţi ulterior una din multele specii de şoareci, dacă aţi scris mouse.
Şi în cazul în care introduceţi în spaţiul de căutare "man" sau "human" nu veţi da doar de homo sapiens ci şi de multe sute de specii care conţin termenul man. Old man este, de exemplu, denumirea americană a rozmarinului, al cărei nume ştiinţific este Rosmarinus officinalis şi pe care îl puteţi vedea în imaginea alăturată.
Enciclopedia va fi completată pe parcursul a 10 ani cu numeroase alte specii, dar şi cu alte detalii, cu secvenţe video şi audio, cu grafice şi alte modalităţi de ilustrare.

Etichete:

 
miercuri, august 26, 2009
  Reactionati atent si rapid!

În acest joc trebuie să apăsaţi rapid pe tasta care indică sensul de zbor al păsării din "centrul" stolului.
În instrucţiunile jocului veţi observa că uneori pasărea din "centru" nu este în mijlocul stolului, ci undeva la jumătatea distanţei dintre extremităţi.

Etichete:

 
  101 solutii pentru Windows XP

Pentru că nu sunt mulţi utilizatori de Vista în România şi pentru că trecerea la Windows 7 se va face treptat, este de presupus că bătrânul XP va fi folosit de mulţi dintre noi încă destulă vreme.
În aceste condiţii cele 101 sfaturi propuse începătorilor(?) de site-ul PCSTATS (sincer nu cred că pot fi utilizate de cei care nu au o oarecare experienţă în utilizarea PCului) mi se par deosebit de folositoare, chiar dacă sistemul pe care îl folosim nu este înlocuit sau măcar upgradat de câţiva ani.
După ce alegeţi soluţia pe care vă încumetaţi să o aplicaţi, selectaţi linkul către grupul de soluţii în care este inclusă, din lista aflată în partea de jos a paginii.
Îmi permit şi eu un sfat: nu vă avântaţi să intervenţi în regiştri decât dacă aveţi destulă experienţă în editarea lor.

Etichete:

 
marți, august 25, 2009
  Nou record mondial la 100 de metri plat

Cândva românii erau pasionaţi de atletism. Ion Moina, Lia Manoliu, Iolanda Balasz şi – mai aproape de zilele noastre – Gabriela Szabo erau mult mai cunoscuţi decât celebrităţile zilelor noastre: politicieni nemernici, cântăreţe al căror talent este apreciat după volumul silicoanelor, abonaţi permanenţi la talk showurile în care se minte cu neruşinare.
Din întâmplare, am aflat dintr-o publicatie străină, că recordul mondial la 100 de metri plat a fost doborât pe 16 august, la recentul campionat mondial de atletism de la Berlin.
Câţi dintre noi au aflat ceva din mass media românească despre campionatul ăsta şi despre recordul care se apropie treptat de limita posibilă estimată de specialişti?
Interesant este că în 100 de ani (primul record mondial la această probă a fost omologat în 1912 şi era de 10,6 secunde), recordul a fost îmbunătăţit cu o secundă.

Etichete:

 
  Particularitati ciudate ale apei
Deşi apa este substanţa cea mai răspândită în natură, există numeroase particularităţi ale apei despre care cei mai mulţi dintre noi nu au auzit. Evident, nu mă refer aici la cunoştinţele în domeniu ale celor din categoria intelectualului Adrian Severin care protesta cândva cu vehemenţă împotriva faptului că bem apă în care numărul atomilor de hidrogen este de două ori mai mare decât al celor de oxigen (H2O).

Etichete:

 
luni, august 24, 2009
  Dobânzi mari la credite şi mici la depozite

Un articol de pe site-ul Conso constată că, după o scădere accentuată a dobânzilor la depozitele populaţiei, băncile din România menţin dobânzi la credite de 3 ori mai mari decât cele din zona Euro.

Etichete:

 
  Expozitia unui ceasornicar la Luvru


Între 25 iunie şi 7 septembrie este deschisă la muzeul Luvru din Paris expoziţia ceasornicarului inventator Abraham Louis Breguet, ale cărui creaţii realizate în ultima parte a secolului XVIII şi la începutul secolului XIX au fost apreciate de personalităţile de prim rang ale epocii de la Ludovic al XIV-lea şi regina Maria Antoaneta la Napoleon Bonaparte şi ţarul Alexandru I al Rusiei.
Breguet a creat, printre altele, primul ceas antişoc, primul ceas de mână şi primul ceas automat, realizat în 1780, care se încărca prin balansarea unei contragreutăţi în timpul mişcărilor omului care îl purta şi pe care îl puteţi vedea în imaginea alăturată.

Etichete:

 
duminică, august 23, 2009
  Media playere interesante

Un blog specializat în software gratuit, care nu m-a dezamăgit până acum, recomandă cu căldură 4 mediaplayere.
Unul din ele (VLC Media Player) îl folosesc de câtva timp cu bune rezultate pentru codecurile pe care nu le acceptă Windows Media Player.
Dintre propunerile de pe blog am descărcat programul coreean KM Player (are 13 MB dar e cea mai bine cotat) şi cu toate că nu are un Help disponibil, cu un clic dreapta pe fereastra programului am reuşit să accesez opţiunile din care am ales soluţia care mi s-a părut convenabilă, să deschid un album audio (.wma) şi un fişier video (.avi) şi chiar să setez comenzile în limba română. Poate sunt subiectiv, dar manevrele pe care le-am făcut pentru a reda ulterior piesele selectate mi s-au părut mai simple decât cele din Windows Media Player.
Nu am încercat redarea unui CD, a unui DVD sau a unui post de radio şi televiziune în streaming, dar există rubrici accesibile pentru fiecare sursă. La posturile de televiziune trebuie să alegeţi ţara de origine pentru a seta norma folosită în acea ţară (pentru România se va seta automat PAL D).
Sunt disponibile şi opţiuni pentru televiziunea de înaltă definiţie.
Există reglaje multiple pentru imagine şi sunet, setări disponibile pentru fişierele specifice programului Winamp şi posibilităti de subtitrare a filmelor. Nu am testat nici una din aceste opţiuni. Dacă un cititor mai interesat decât mine de programele video şi audio este dispus să aprofundeze disponibilităţile KM Playerului, i-aş fi recunoscător dacă mi-ar oferi nişte sfaturi.

Etichete:

 
  Revenire după 4 ani

Cu 4 ani în urmă întitulam o postare pe acest blog Un dicţionar uluitor. Eram impresionat atunci de performanţele acelui dicţionar şi dădeam multe exemple despre posibilităţile pe care le oferea.
Între timp, dicţionarul enciclopedic online Webster a evoluat, apropiindu-se de performanţele pe care şi le propunea în proiectul demarat în 2003.
Pentru termenii şi expresiile englezeşti răspunsurile sunt selectate dintr-o mulţime de enciclopedii şi din multe alte surse: întroducând cuvântul „boy” (băiat) veţi găsi alături de tot felul de definiţii, imagini, citate, filme, cărţi şi extrase din presă care includ cuvântul boy, sinonime, antonime, traducerea cuvântului în numeroase limbi (în româneşte sunt 15 cuvinte care traduc diverse interpretări al termenului) şi multe altele.
În schimb pentru little boy principala definiţie pe care o veţi găsi este cea a bombei atomice care a distrus Hiroshima în 1945.
În rubrica Non-English, veţi obţine traducerea în engleză a unui cuvânt sau a unor expresii din alte limbi.
Cuvintele obişnuite româneşti au fost traduse fără probleme. Încercând însă expresia „a avea noroc” am obţinut „get a good break” care nu ştiu să aibă sens în engleză. Poate greşesc.
Dicţionarul oferă prin linkul „Non-English Dictionaries” din partea de jos a paginii de intrare traducerea în engleză a unor cuvinte şi expresii din 500 de limbi şi dialecte. Alături de limbile şi dialectele folosite în prezent, figurează în dicţionar, limbi medievale, antice sau străvechi, transcrieri fonetice în engleza americană a cuvintelor din diverse limbi etc.
Pentru limba română există:
- o primă variantă în care veţi găsi, de exemplu în dreptul cuvântului „a”, sute de expresii în care figurează această particulă;
- una denumită Romanian latin script al cărei rost nu-l înţeleg căci are sens doar pentru limbile care nu folosesc alfabetul latin, în care veţi găsi, în general, alte cuvinte şi expresii decât în varianta precedentă şi
- una cu transcrierea fonetică în engleza americană care sună caraghios pentru noi.

Îmi permit să trag concluzia că dicţionarul este o unealtă foarte interesantă care oferă uneori informaţii mai vaste decât orice motor de căutare, dar mi se pare că tendinţa de a-l extinde către diverse limbi în baza unui sistem tipizat introduce, pe de o parte, soluţii inutile iar pe de altă parte traduceri discutabile.

Etichete:

 
sâmbătă, august 22, 2009
  Matematica e si subiect de magie

Am văzut, mai toţi cei ce bântuim internetul, tot felul de scamatorii cu magicieni care păşesc pe apă, plutesc prin aer, taie o persoană în două şi apoi o reconstituie, străpung cu mâna pereţii şi multe alte demonstraţii spectaculoase. Fiecare din ele se bazează pe un truc.
Această demonstraţie de magie subtitrată în româneşte nu foloseşte trucuri ci se bazează pe capacitatea cu totul deosebită a unui tânăr de a face în minte calcule care depăşesc uneori posibilităţile unui calculator de buzunar uzual. El reuşeşte, printre altele să calculeze în minte rezultatul ridicării la pătrat a unui număr de 5 cifre sau să vă spună în ce zi a săptămânii a fost o anumită dată din secolul XIX, aleasă arbitrar.

Etichete:

 
  9 sfaturi pentru bloggerii incepatori

Sfaturile destinate bloggerilor incepători, întocmite de un student new-yorkez al cărui blog se bucură de succes, mi se par utile pentru cei ce vor să realizeze un blog care să determine cititorii (nu doar câţiva prieteni) să revină sistematic, fiind interesaţi de ceea ce li se oferă.

Etichete:

 
vineri, august 21, 2009
  Un test simplu



Uniti prin 4 segmente de linie dreaptă toate punctele din figură fără să ridicaţi creionul de pe hârtie.
Dacă nu reuşiţi, căutaţi soluţia aici.

Etichete:

 
  Telefoanele celulare si copiii

Un articol din New York Times prezintă constatări îngrijorătoare despre utilizarea telefoanelor mobile de către copii.
Chiar dacă articolul se referă la situaţia din Statele Unite, constatăm cu surprindere că din acest punct de vedere nu prea există diferenţe între noi şi americani.

Etichete:

 
joi, august 20, 2009
  Recorduri de viteza

Viteza este una din obsesiile secolului nostru.
Faceţi cunoştinţă cu 15 deţinători de record de viteză din lumea de azi: printre deţinătorii titlului de "cel (cea) mai rapid(ă)" veţi întâlni un om, un animal, un calculator, un tren, un avion, un automobil, o pasăre, o particulă care se deplasează cu o viteză mai mare decât viteza luminii.

Etichete:

 
miercuri, august 19, 2009
  Strabatand tarile lumii

Un test destul de simplu vă controlează cunoştinţele despre unele informaţii specifice unor ţări ale lumii prin 10 întrebări cu câte 3 variante de răspuns.

Etichete:

 
  Teritorii aflate sub nivelul marii

Numeroasele semnale de alarmă cu privire la înălţarea nivelului oceanelor, ca urmare a deteriorării climei, atrag atenţia că multe teritorii locuite se află în pericolul de a fi acoperite de apă. În prezent mările şi oceanele acoperă 71% din suprafaţa pământului, mult mai mult decât cu 18.000 de ani în urmă, în perioada glaciară, când nivelul mării era cu 130 de metri mai jos.
Acum există în lume zone aflate în 33 de ţări care sunt sub nivelul mării, chiar dacă nu sunt acoperite de apă.
Cea mai joasă zonă este ţărmul Mării Moarte, aflat la cca 400 de metri sub nivelul mării, în Siria, Israel şi Iordania, apărat de o eventuală invazie a apelor de munţii care îl înconjoară.
Cam o treime din Olanda, dens populată, se află cu câţiva metri sub nivelul mării. Aeroportul Schiphol, principala poartă aeriană a Amsterdamului se află în acestă situaţie. Digurile construite de olandezi pentru a-şi apăra teritoriul de năvala apelor mării sunt impresionante. Multe din ele sunt folosite si ca şosele.

Etichete:

 
marți, august 18, 2009
  Trucuri pentru Outlook

Dacă folosiţi, ca şi mine, Outlook (nu Outlook Express) în chip de client de e-mail, printre cele 4 sfaturi ale unui blogger indonezian pasionat de informatică, veţi găsi cu certitudine unul sau mai multe care vă vor fi utile.
Blogul oferă multe informaţii interesante şi are peste 5000 de abonaţi.

Etichete:

 
  Tata Nano, ieftin şi apreciat

Alături de numeroase alte publicaţii, ziarul USA Today consacră un articol automobilului indian Tata Nano, care costă între 2500 şi 3500 de dolari, în funcţie de dotări. Cu 4 uşi şi 4 locuri acceptabil de comode, micuţul automobil indian cu motor de 624 cmc. a făcut faţă cu bine testului european de coliziune la care a fost supus în Anglia la jumătatea lunii iulie.
Prima sută de mii de cumpărători din India a fost selectată prin tragere la sorţi, datorită faptului că numărul cererilor depăşea 200.000.
Compania producătoare apreciază că va începe să vândă automobilul pe piaţa europeană în anul 2011.
Mai multe informaţii despre Tata Nano, unele surprinzătoare, puteţi găsi în Wikipedia.

Etichete:

 
luni, august 17, 2009
  Antrenati-va memoria vizuala


Un joc vă cere să reţineţi şi ulterior să precizaţi poziţia pătratelor cafenii care apar pentru un timp scurt într-un careu.
Fiecare răspuns corect măreşte careul şi numărul pătratelor marcate. Răspunsurile incorecte vă trimit cu un pas înapoi, dar puteţi avansa din nou până se epuizează timpul de joc. Rezultatul final vă arată numărul total de pătrate identificate corect şi numărul maxim de pătrate identificate într-un careu.

Etichete:

 
  Webul in tutoriale si exemple

Cei care vor să utilizeze calculatorul doar pentru a primi şi a transmite mesaje simple prin e-mail şi eventual pentru a citi presa românească online, nu au nevoie de acest site cu tutoriale şi exemple din lumea webului.
Cred însă că acei dintre Dumneavoastră care nu sunt specialişti în informatică dar vor să să navigheze pe site-uri mai complexe, să-şi construiască un blog sau un site, să înţeleagă, de exemplu, cum se transmit e-mailurile prin internet sau să afle că Java şi Javascript sunt noţiuni foarte diferite, site-ul mi se pare deosebit de util. Accesarea paginilor din site este gratuită.
Începătorii au la dispoziţie un extras din site care îi familiarizează cu noţiunile de bază utilizate în www.

Etichete:

 
duminică, august 16, 2009
  Un experiment simpatic

Vă propun să urmăriţi un filmuleţ titrat în româneşte care ajunge la concluzii interesante pornind de la o experienţă în cadrul căreia li se cere unor copii de 4 ani să nu mănânce timp de 15 minute o bomboană care li se pune în faţă, în schimbul unei recompense.
M-a amuzat şi concluzia.
Cred că la noi autodisciplina este o considerată o absurditate. Îngăduiţi-mi un exemplu: am parcurs astăzi la volan şoseaua Mihai Bravul, pe porţiunea dintre Dâmboviţa şi şoseaua Vitan, cu fix 60 de km pe oră (fiind duminică, nu era aglomeraţie). Absolut toţi şoferii care erau destul de aproape în urma mea - şi au fost câteva zeci - m-au depăşit, majoritatea cu o diferenţă mare de viteză.

Etichete:

 
  Localitati pe marginea prapastiilor



Există în lume localităţi în care clădirile se află în imediata apropiere a unor povârnişuri abrupte. Unele din ele sunt destinaţii turistice apreciate.

Etichete:

 
sâmbătă, august 15, 2009
  Prin muzeele lumii

Cred că merită să parcurgeţi acest test care vă propune întrebări despre muzeele celebre din lume. Probabil, o parte din soluţiile pe care le veţi alege nu vor fi cele corecte, dar răspunsurile vă vor aminti că e păcat că neglijăm cultura generală, o noţiune care devine treptat perimată.
În unele cazuri va trebui să închideţi o reclamă pentru a ajunge la răspuns.
Faptul că o parte din răspunsuri reprezintă linkuri nu are legătură cu răspunsul pe care trebuie să-l daţi, testul fiind o pagină de pe un site care include o enciclopedie, iar linkurile trimit la articolele din enciclopedie.

Etichete:

 
  Inceputurile publicitatii

Deşi primele anunţuri publicitare datează din anichitate, este foarte răspândită ideea că începuturile publicităţii sistematice au fost găzduite de presa americană în a doua jumătate a secolului XIX. În consecinţă mi se pare interesant de urmărit o scurtă istorie a publicităţii americane şi o colecţie de 450 de anunţuri din perioada 1867-1918.
Puteţi vedea în imaginea alăturată o reclamă din 1871, care mă determină să nu uit că aproape jumătate din populaţia României nu dispune nici azi de closete cu apă curentă.

Etichete:

 
vineri, august 14, 2009
  Bossul de la Universitatatea Spiru Haret

În Ziarul de Iaşi, un tânăr istoric include într-un articol dosarul de cadre din arhiva CC al PCR al lui Aurelian Bondrea, nabab al zilelor noastre şi rectorul “foarte productivei” universitaţi Spiru Haret, care îşi permite să deţină un post de televiziune, numeroase clădiri şi terenuri şi îşi întinde tentaculele învăţământului la distanţă până la Berlin.
Încă o dovadă că forţa bănească în România se află prea adesea în multe din mâinile celor mânjiţi în comunism.

Etichete:

 
  Daca v-a cazut telefonul mobil in apa

În 2007, în Anglia, au fost scăpate în toaletă 850 de mii de telefoane mobile şi ulterior numărul accidentelor de acest gen a crescut.
În cazul în care telefonul, MP3playerul sau alt dispozitiv similar pe care îl folosiţi ajunge într-o astfel de situaţie, păstraţi-vă calmul şi respectând recomandările pe care le puteţi parcurge în această postare (în engleză), aveţi şanse mari să vă salvaţi aparatul şi să-l folosiţi în bune condiţiuni în continuare.

Etichete:

 
joi, august 13, 2009
  Site-uri de presa contra cost

Iniţiativa lui Rupert Murdoch de a permite doar contra plată accesarea ştirilor online de site-urile publicaţiilor sale începe să facă pui şi în România: clipurile video de pe site-ul Gazetei Sporturilor devin accesibile contra cost.
A mai fost o încercare abandonată de acest gen, pe site-ul Ziarului Financiar.
Ce va urma vom vedea.

Etichete:

 
  Wiswiki – Wikipedia interactiva

Wiswiki, cunoscută până de curând ca Visual Wikipedia, este o interfaţă intuitivă şi interactivă a Wikipediei, care prezintă multe informaţii vizuale sub formă de imagini, grafice, hărţi şi secvenţe video.
Deocamdată, Wiswiki e accesibilă în doar 15 limbi (româna nu figurează printre ele).
Căutările uzuale trimit la numerose articole care au legătură cu tema solicitată. Uneori veţi ajunge la articole din Wikipedia, completate cu linkuri către You Tube, Google, Yahoo, Yahoo News şi Google Maps.

Etichete:

 
miercuri, august 12, 2009
  Gandhi si Angelina Jolie

Mahatma Gandhi celebrul apostol al nonvioleţei a murit în 1948; Angelina Jolie, actriţa considerată una din cele mai frumoase femei din lume, deţinătoare a unui premiu Oscar obţinut la 26 de ani, s-a născut în 1975.
Credeţi că puteţi identifica căreia din cele două personalităţi îi aparţine fiecare din citatele enumerate în acest test?
Ca să nu vă miraţi că uneori nu e uşor să aflaţi răspunsul corect, e util să ştiţi că actriţa susţine cauze umanitare în toată lumea şi că este ambasadoare a bunăvoinţei a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refutarget="blank"giaţi.
Printre răspunsurile greşite pe care le-am dat este şi cel referitor la citatul: "Cred în egalitatea pentru toţi, cu excepţia reporterilor şi a fotografilor" la care n-am ezitat nici o clipă. Vi se pare ciudată siguranţa cu care am dat răspunsul greşit?

Etichete:

 
  Cel mai batran copac din lume




Cel mai bătrân copac din lume aparţine unei specii de pin din Munţii Albi, situaţi în Estul Californiei. În acea zonă, datorită condiţiilor climatice deosebite, sunt mulţi copaci a căror vârstă depăşeşte 2000 de ani.
Copacul, botezat Matusalem, a împlinit 4768 de ani, certificaţi de Guiness Book, având aproximativ vârsta marii piramide din Giza, construite cu 2600 de ani îH şi se află într-o locaţie care nu este comunicată publicului, pentru a-l proteja.

Etichete:

 
marți, august 11, 2009
  Robotul biciclist

Murata Boy, robotul biciclist realizat de compania japoneză Murata, conduce bicicleta neasistat, bazându-se pe sisteme de senzori, care comandă echilibrul, pedalarea, rotirea ghidonului, ocolirea unor repere, oprirea în faţa unui obstacol.
Iată-l pe Murata Boy într-o demonstraţie complicată, prezentată în 2006.

Etichete:

 
  Boli sinistre

Istoria consemnează numeroase boli, epidemii şi pandemii care au ucis milioane de oameni, de-a lungul veacurilor.
Între anii 1918 şi 1920, pandemia gripei spaniole a curmat un număr de vieţi care n-a putut fi estimat precis atunci la nivel global, dar era cuprins între 20 de milioane şi 100 de miloane.
Suntem într-o perioadă în care gripa porcină apărută în multe zone ale lumii produce teamă. Un dosar cu articolele publicate de ziarul francez le Figaro cuprinde informaţii despre evaluarea OMS care apreciază că numărul bolnavilor va fi de două miliarde în următorii doi ani, la primul deces din Franţa datorat bolii, la pregătirile intense pentru prevenirea şi tratarea gripei, dar şi la aprecierea unui medic renumit care susţine că virusul H1N1 nu constituie un pericol prea mare şi că autorităţile amplifică panica în scopuri politice.

Etichete:

 
luni, august 10, 2009
  Localizati-va pata oarba

Pe retina ochiului există o „pată oarbă”, zona în care pătrunde nervul optic în globul ocular şi care nu conţine fotoreceptori (nu se percep imagini în acea zonă).
Puteţi să vă localizaţi pata oarbă cu ajutorul acestui exerciţiu
propus de un grup de neurologi de la Institutul Tehnologic Massachusetts.

Etichete:

 
  Site-uri utile in calatorii

Ediţia electronică a revistei Time vă propune 8 site-uri pe care consideră că este util să le accesaţi înaintea oricărei călătorii în locuri pe care nu le vizitaţi frecvent. Cu certitudine, veţi găsi în ele multe informaţii folositoare.

Etichete:

 
duminică, august 09, 2009
  Cunoasteti personajele shakespeariene?

Puteţi identifica piesa lui Shakespeare în care figurează fiecare din cele 12 personaje la care se referă acest test?
Aveţi la dispoziţie imaginea unei scene din fiecare piesă şi câte 3 variante de răspuns.

Etichete:

 
  Performante in istoria Indiei

În India, ţară cu o civilizaţie străveche, aflată azi pe locul 2 în lume în ceea ce priveşte numărul de locuitori, progresul a fost evident în ultimii ani, chiar dacă evoluţia Indiei nu atinge, nici pe departe, succesul Chinei.
Un blogger indian prezintă în limba engleză un număr de performanţe cu care indienii se pot mândri.
Printre ele figurează:
- faptul că prima universitate din lume şi prima şcoală de medicină din lume au luat fiinţă în India;
- jocul de şah, Yoga şi artele marţiale s-au născut în India;
- India exportă software în 90 de ţări;
- în India sunt 300.000 de moschei active, mai multe decât în tot restul lumii, deşi doar 12% din populaţia ţării este musulmană.
O altă postare se referă la dificultăţile cu care se confruntă India. Sunt foarte multe. Dintre ele semnalez: peste un milion de indieni sunt milionari, dar 700 de milioane de indieni supravieţuiesc cu un venit zilnic mai mic de 2 dolari; 600 de milioane din cei 1 miliard şi 100 de milioane de indieni sunt analfabeţi.
Important este că, deşi aceste cifre - şi multe altele - sunt dezolante, India se dezvoltă semnificativ.

Etichete:

 
sâmbătă, august 08, 2009
  Pisica cersetoare



O bătrână din Belarus a constatat că pisica ei are succes la cerşit, drept care i-a pus în faţă o farfurie pentru bani şi inscripţia „Am nevoie de carne şi peşte. Dumnezeu să vă ajute”.

Etichete:

 
  Zeppelinele zboara din nou

Zeppelinul este un aerostat dirijabil cu un schelet construit dintr-un metal uşor, care se menţine în aer datorită unui gaz mai uşor decât aerul păstrat în compartimente special amenajate.
Numele i se trage de la contele Ferdinand von Zeppelin care a realizat în primii ani ai secolului XX acest tip de aerostat, folosit până în 1940 pentru transportul de mărfuri şi persoane. În primul război mondial Germania a folosit zeppelinele pentru recunoaştere şi bombardament. În anii 30 ai secolului trecut zeppelinele efectuau zboruri transatlantice, putând transporta mai mulţi pasageri, în condiţii mai comode decât avioanele de atunci. Începând din deceniul al cincilea al secolului trecut, zeppelinele au fost abandonate, fiind înlocuite de avioane şi elicoptere.
În ultimul deceniu, zeppelinele au reapărut. Aici puteţi admira imagini ale zeppelinelor construite în zilele noastre, elegante şi comode, purtând celebra marcă BMW.
O companie germană oferă anul acesta numeroase zboruri de agrement cu zeppelinul în Europa.
Informaţii mai ample privind zeppelinele moderne, construite începând cu anul 1997, pot fi obţinute din Wikipedia. Majoritatea sunt utilizate pentru zboruri de agrement în diverse ţări din lume. În 2004 s-au organizat astfel de zboruri şi deasupra Bucureştiului. Un aparat este folosit în Africa de Sud pentru prospectarea unor mine de diamante.

Etichete:

 
vineri, august 07, 2009
  Decompresor cu spectru larg

Instalând utilitarul gratuit Zipeg (1,2 MB) puteţi decompresa fişiere comprimate în ZIP, RAR, ARJ, LHA/LZH, TAR şi înţr-o mulţime de alte formate. Zipeg vă permite să vedeţi fişierele şi fotografiile (.jpg, .png) înainte de decomprimare şi are o interfaţă intuitivă.

Etichete:

 
  Evolutia laptopurilor

Noţiunea de laptop implică portabilitatea.
Ideea primului calculator portabil datează din 1970, dar primul computer transportabil a fost realizat abia în 1981. Cântărea 11 Kilograme şi avea un ecran cu diagonala de de 5” (aproape 13 cm).
A mai fost nevoie de un deceniu şi jumătate până când au apărut primele aparate care au început să sugereze aspectul a ceea ce numim azi laptop sau notebook.
Ce ne rezervă viitorul? E greu de spus. Touchscreenul e tot mai răspândit, displayurile OLED câştigă teren iar sistemul holografic VAIO Zoom este la început de drum. Problema cheie a laptopurilor rămâne cea a accesării ieftine şi sigure a internetului prin unde radio, oriunde avem nevoie.

Etichete:

 
joi, august 06, 2009
  Test pentru iubitorii de pisici

Testul vă cere să identificaţi sexul unor pisici după aspect.
În funcţie de timpul pe care îl aveţi la dispoziţie şi de experienţa Dumneavoastră în materie de pisici puteţi alege să răspundeţi la 4 variante ale testului care conţin un număr de întrebări cuprins între 4 şi 20.
Deşi regula conform căreia blana motanilor nu are mai mult de două culori m-a ajutat în câteva cazuri, rezultatul pe care l-am obţinut este mediocru.

Etichete:

 
  Un dictionar explicativ romanesc

Am dat de un dicţionar online, întitulat Vocabular, în care veţi găsi sensul a peste 90.000 de cuvinte româneşti, multe uzuale, dar şi regionalisme de care n-aţi auzit probabil (cum ar fi jarchilă, găunoi, vadincă), termeni de specialitate din diverse domenii (mulţi termeni medicali şi tehnico-ştiinţifici, dar nu numai) şi cuvinte preluate sau adaptate din alte limbi.
Mărturisesc că aş fi preferat explicaţii mai ample în multe cazuri, dar cum numerose cuvintele din Vocabular nu pot fi găsite în DEX online, cred că utilitatea acestei aplicaţii este evidentă, chiar dacă selectarea surselor prezintă unele ciudăţenii.
De curiozitate, puteţi parcurge termenii din dicţionar, grupaţi după iniţială. La unele litere cum ar fi j, q, x veţi găsi multe cuvinte care probabil nu le-aţi întâlnit.

Etichete:

 
miercuri, august 05, 2009
  Creati-va o clona a harddiskului

Sistemele uzuale de backup-restore salvează datele de pe harddisk, fapt care vă obligă, în cazul în care sistemul de operare devine inutilizabil sau se produce o deteriorare a discului dur, să instalaţi din nou Windowsul, Office-ul, driverele şi programele pe care le folosiţi.
Un blog axat pe tot felul de defecţiuni ale calculatoarelor vă propune mai multe soluţii de clonare a harddiskului care vă asigură nu numai salvarea datelor ci şi a sistemului de operare împreună cu întreg softul instalat în momentul clonării.
Soluţiile gratuite propuse sunt utile pentru situaţiile în care softul şi datele pe care trebuie să le salvaţi nu sunt prea mari (10-35 GB) şi vă mulţumiţi cu viteze de transfer mai mici.
Costul unui program de clonare destul de performant destinat unui utilizator individual sau unei firme mici nu depăşeşte 40 de Euro.

Etichete:

 
  Biciclete spectaculoase


Revenirea în forţă a utilizării bicicletelor în ţările occidentale a generat tendinţe de modificare a formei clasice a acestui gen de vehicule, prin apariţia unor unicate, uneori simpatice, realizate de persoane inspirate, alteori caraghioase sau chiar sinistre, care reflectă probabil tendinţa unora de a şoca.
Sper ca imaginile să-i amuze pe George Hari, pe Cristi, dar şi pe alţii doresc o răspândire mai mare a utilizării bicicletei la noi.

Etichete:

 
marți, august 04, 2009
  Decaderea unui ziar: Cotidianul

Un blog de sinteză a blogosferei noastre semnalează că în presa românească se amplifică mizeria. De această dată e vorba de numirea în fruntea unui ziar prestigios a unui fost jurnalist, azi afacerist dubios care şi-a menţinut statutul de persoană publică lătrând la comandă în talk-showuri.
Am întârziat această semnalare, sperând că patronul va renunţa să transforme Cotidianul în ziar de scandal. Se pare că-mi fac iluzii.

Etichete:

 
  Bucuresti: adresa si imaginea cladirii

Găsiţi orice adresă din Bucureşti, însoţită de imaginea clădirii pe care o căutaţi, scriind-o în căsuţa de căutare a programului Harta Bucureşti.
Aveţi la dispoziţie butoane pentru mărirea, micşorarea, rotirea sau deplasarea imaginii.
Dacă doriţi să vedeţi doar harta zonei, alegeţi „Road”. Pentru a reveni la imaginea clădirilor selectaţi „Bird’s eye”.
Mi se pare util programul,deoarece oferă, în afară de localizare, o imagine orientativă a clădirii pe care o căutaţi.
Am căutat o adresă care avea un număr însoţit de litera A şi mi s-a răspuns că este o eroare. Renunţând la literă, am obţinut adrea şi imaginea clădirii alăturate.
Mulţumesc Relu...

Etichete:

 
luni, august 03, 2009
  De-ale Universitatii Spiru Haret

Pe site-ul Ad Astra, dedicat comunităţii ştiinţifice româneşti, este publicat un clasament al articolelor publicate în anul 2007 în revistele ştiinţifice semnificative pe plan internaţional, de către cadrele didactice din universităţile româneşti.
Unde credeţi că se clasează Universitatea Spiru Haret?

Etichete:

 
  Noptile pamantului vazute din satelit

O imagine celebră asamblată de NASA din fotografiile culese noaptea în diferite zone ale pământului ne dă posibilitatea să avem o reprezentare nivelului de dezvoltare al diverselor teritorii din lume.
Fiecare punct luminos de pe fotografie reprezintă luminile unui oraş, permiţându-ne să apreciem cam câtă energie electrică se consumă acolo.
În imaginile defalcate pe continente vom constata, aşa cum era de aşteptat, că Europa occidentală este mai luminoasă decât cea estică. O surpriză pentru mine o reprezintă diferenţa mare dintre Anglia şi Irlanda.
În Asia, ies în evidenţă Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong. În China, coasta de Est este mai dezvoltată decât restul ţării. În Rusia asiatică, este vizibil doar traseul căii ferate transsiberiene. In peninsula arabică sunt mari inegalităţi.
În Statele Unite, Estul domină Vestul. Excepţie fac Seattle şi principalele oraşe californiene.
În America de Sud, zona bazinului amazonian este o pată de întuneric.
Africa este cel mai întunecat continent. Excepţie fac unele zone din Africa de Sud şi din Maghreb.
În Australia, sunt distanţe uriaşe între luminile din centrul continentului.

Etichete:

 
duminică, august 02, 2009
  Avantajele Gmailului

Fiind un vechi utilizator al Gmailului, am putut să-i urmăresc evoluţia şi să-i apreciez performanţele actuale, care mă determină să-l consider cel mai bun serviciu gratuit de e-mail disponibil pe web şi să reduc treptat utilizarea vechii mele adrese de Yahoo.
Go4it.ro prezintă principalele calităţi ale Gmailului care îi asigură calităţi superioare altor servicii similare.
Mărturisesc că am apreciat în mod deosebit, încă de la apariţia Gmailului, faptul că toate mesajele trimise şi primite prin Forward sau Reply, care au ca sursă un mesaj iniţial trimis sau primit, sunt grupate la un loc, permiţând o urmărire comodă a unui schimb de mesaje oricât de lung, cu diverşi corespondenţi, pe aceeaşi temă.

Etichete:

 
  Everestul nu e cel mai înalt munte din lume

Am învăţat încă din şcoală că muntele Everest (Chomolungma în tibetană, Sagarmatha în nepaleză), a cărui înălţime este de 8848 de metri, este cel mai înalt munte din lume.
O publicaţie online specializată în geologie ne informează că vulcanul Mauna Kea din Hawai, al cărui pisc se află la înălţimea de doar 4205 de metri faţă de marea din apropiere, este la 10.000 m faţă de baza vulcanului, care se află la cca 6000 de metri sub nivelul mării, fiind practic un munte care măsoară, de la poale la vârf, cu peste 1000 de metri mai mult decât Everestul.
Aceeaşi sursă ne spune că faţă de centrul pământului, cel mai înalt punct este vârful unui munte din Ecuador.

Etichete:

 
sâmbătă, august 01, 2009
  10 expresii latinesti pe care le-ati intalnit

Cu certitudine aţi auzit aceste 10 expresii în limba latină. Aveţi certitudinea că le cunoaşteţi sensul exact?
E drept că unele din explicaţiile pe care vi le oferă site-ul la care v-am trimis sunt adresate cu precădere americanilor.
În plus, pentru noi, care vorbim o limbă de origine latină, pronunţia englezească formulată sub expresiile latineşti sună de-a dreptul hilar.
Sper totuşi ca destule informaţii să vă fie utile.

Etichete:

 
  Comertul in vechiul Bucuresti

Trilulilu prezintă 3 clipuri video cu imagini care ilustrează aspecte, dintre care multe ni se par azi comice, ale modului în care se făcea comerţ în Bucureştiul interbelic.
Le găsiţi la (1), (2) şi (3).

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul