Hoinar pe web
Site-uri care mi-au atras atentia
TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES
Construcţii vedetă în 2014
BBC a selecţionat, iar un blog românesc a preluat imaginile a
9 construcţii vedetă de pe tot globul care vor fi inaugurate în 2014.
Toate sunt impresionante, unele sunt surprinzătoare, două marchează noi recorduri de înălţime, alte două sunt primele edificii din lume în genul lor.
Etichete: Performanţe
Şi totuşi e... piatră
Un site rusesc prezintă o selecţie de imagini cu
performanţe fascinante ale unor artişti plastici din diverse perioade care au redat în sculpturi voaluri ce par transparente, împletitura plaselor pescăreşti sau cutele proprii moliciunii pielii, pe care ochiul le acceptă cu mare dificultate ca fiind săpate în piatră.
Etichete: Cultura si arta
Spuse de Neagu Djuvara
La 96 de ani, Neagu Djuvara oferă un exemplu simbolic de carismă. Ceea ce spune şi ce scrie este sorbit cu nesaţ chiar şi de
unii care consideră că bătrânii reprezintă o categorie de oameni inutilă şi parazitară.
Iată
o mostră din zicerile interesante de tot felul ale istoricului.
Etichete: Personalitati
Involuţia unei ţări
Afganistanul de azi este una din cele mai sărace şi mai înapoiate ţări din lume. Modificările codului penal nu protejează, ca la noi, hoţiile politicienilor ci perpetuează obiceiurile barbare şi
violenţele la care sunt supuse femeile impuse până în 2001, în doar 6 ani de guvernare talibană.
Vă vine să credeţi că
imaginile de arhivă ne arată un Afganistan care, în urmă cu 50-60 de ani, era o ţară modernă care evolua spectaculos.
Etichete: Politica-politici
Doriţi o locuinţă de 9 mp?
Impresionat de ingeniozitatea unor japonezi care au reuşit să integreze în 1,4 mp o cabina de duş, un lavoar şi un WC, un american a construit
o casă de 9 mp care are living, bucătărie, baie şi dormitor.
Succesul de care s-a bucurat microcasa i-a permis americanului să pună bazele unei întreprinderi de succes care comercializează case compacte şi mobilier pentru ele.
Etichete: Performanţe
Aflaţi despre politicieni...
Sub titlul
Cine te reprezintă, Mediafax oferă informaţii despre politicienii aflaţi, acum sau în trecut, în funcţii publice în România la diverse nivele: membri în consiliile locale şi judeţene, primari, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, parlamentari, membri ai guvernului, alţi demnitari.
Pentru fiecare din persoanele care vă interesează şi pe care le puteţi găsi în catalogul alfabetic sau în listele instituţiilor ori partidelor din care fac parte, puteţi accesa curriculum vitae, declaraţia de avere şi eventual alte informaţii.
Imaginea lui Dan Voiculescu are rostul să vă sugereze să căutaţi în pagina 4 a declaraţiei lui de avere lista celor cărora le-a acordat împrumuturi în nume personal.
Etichete: Utile?
Sărăcia afectează creierul
Cercetări recente efectuate în mai multe universităţi americane de prim rang arată că
sărăcia poate face mai dificilă utilizarea resurselor mintale care ajută oamenii să-şi gestioneze resursele, să aibă spiritul de observaţie şi memoria în bună stare, să opună rezistenţă lucrurilor cărora ar trebui să opună rezistenţă, să fie părinţi buni. Cu alte cuvinte, sărăcia determină o diferenţă cognitivă similară celei observate între adulţii normali şi alcoolicii cronici.
Concluzia cercetărilor este că, de foarte multe ori, reducerea inteligenţei determinată de sărăcie îi împiedică pe cei aflaţi în această situaţie să fie în stare să iasă din sărăcie prin propriile lor eforturi.
Etichete: Bizarerii
Pinguinii n-au nevoie de încălţări
Pinguinilor nu le îngheaţă picioarele la -40 de grade, deşi labele lor nu sunt acoperite cu pene sau grăsime. S-ar putea să vă intereseze
mecanismele de protecţie care permit simpaticelor vieţuitoare din Antarctica să realizeze această performanţă.
Etichete: Surprizele naturii
4 caragialisme
Am cules dintr-un blog patru ziceri ale lui Caragiale, mereu actual, la 102 ani de când a părăsit lumea:
- “Trecem pe lângă absurditate și nu ridicăm măcar o sprânceană revoltată; auzim neghiobia şi nu zbârcim măcar dintr-o nară dezgustată; vedem impostura şi ticăloșia și zâmbim frumos, ca la întâlnirea celor mai bune cunoștinţe.”
- “Am ascultat “Pe-al nostru steag e scris unire!”. Asta-i! Asta-i! Asta-mi place! Bravos, băieți! Asta-i adevărată, şi nu “Deşteaptă-te, române!”. Aia-i tânguitoare, mă, şi noi am plâns destul până acuma. Mă, de-acum să nu mai cântați pe țăran cu plete lungi şi cu fluierul de cioban la buze. Azi fluieră trenul. Să-i faceți pe țărani un popor european.”
- “Eu nu mă pot gândi sus când umblu cu picioarele goale pe coji de nuci. Viața banală a mea, a noastră, a tuturor românilor, iată ce mă interesează, iată ce-mi atrage irezistibil atenţia. Ferice de cei ce pot să gândească sus, nesimţind pe ce calcă jos! Ferice de ei! Groase tălpi trebuie să aibă.”
- “În toată viața mea n-am fost mort.”
SursaEtichete: Trecut - prezent - viitor
Evaluări demografice 2014
În primele zile ale acestui an, un specialist în demografie prezenta pe blogul său
evaluări demografice pentru România anului 2014.
Zice demograful că la 1 ianuarie 2014 mai erau în ţară 19.635.966 de români, că, anul ăsta, un român va părăsi definitiv România la fiecare 3 minute, că la fiecare 2 minute 40 secunde se va naşte un copil, dar că la fiecare 5 minute 15 secunde va fi efectuat un avort şi la fiecare 2 ore 30 minute va muri un copil. Mai zice multe altele demograful şi cred că merită să-i citiţi postarea.
Etichete: De pe la noi
Trulli din Alberobello
Alberobello este un orășel cu 11.000 de locuitori din provincia italiană Bari.
Casele din Alberobello, numite „Trulli” (singular „Trullo”), au fost înscrise, datorită structurii şi formei lor nemaiîntâlnite în alte regiuni, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Trulli sunt construite din pietre fără mortar între ele şi au acoperişuri autoportante în forma de con, realizate din cercuri concentrice de dale din piatră de calcar. Desenele de pe acoperişuri au adesea semnificaţii mistice. Soluţia zidurilor fără mortar, care puteau fi demolate rapid în caz de inspecţie, a fost impusă de contele care stăpânea terenul localităţii de azi primelor case, construite în secolul XVI, pentru a evita plata impozitelor către viceregele spaniol al Regatului Napoli. Tradiţia acestui tip de construcţii s-a păstrat până astăzi, printre cele 1500 de trulli din Alberobello existând şi unele construite în secolul XX.
Pe un site bulgăresc specializat în fapte şi imagini ieşite din comun puteţi admira o selecţie remarcabilă de
trulli din Alberobello.
Etichete: Bizarerii
Ţara cu politicieni fără privilegii
În Suedia
demnitarii nu au privilegii, ci doar responsabilităţi. Riksdag, parlamentul unicameral suedez, are 349 de membri. Parlamentarii au un salariu ceva mai mic decât dublul salariului unui profesor, nu au îndemnizaţii de niciun fel, nu au secretare sau consilieri, nici maşini de serviciu cu şofer, iar de vreo imunitate nici vorbă. Transparenţa totală e obligatorie. Orice suedez are acces la toate documentele parlamentului şi guvernului.
O fi având vreo legătură sistemul ăsta cu faptul că produsul intern brut pe cap de locuitor este de 6 ori mai mare în Suedia decât în România?
În imagine este clădirea parlamentului suedez.
Etichete: Performanţe
Istoria pălăriei
O doamnă din Timişoara, care mă impresionează mereu prin vasta documentare cu care îşi susţine postările, ne propune o remarcabilă
istorie a pălăriei sub forma unei misive adresate unei prietene.
Probabil, doamnele, mai curioase de obicei atunci când e vorba de evoluţia modei, vor parcurge cu mai mult interes postarea pe care v-o supun atenţiei, decât bărbaţii care au abandonat în ultima vreme, în favoarea şepcilor, beretelor şi a glugilor urâte, acest atribut foarte important, timp de multe secole, pentru marcarea prestigiului masculin.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Un medicinist bizar
La Facultatea de medicină din Iaşi există
un student singaporez de 63 de ani.
Cred că merită să aflaţi cine este Atomic Lew şi cum a ajuns să urmeze medicina la Iaşi la vârsta la care alţii îşi încheie activitatea profesională.
Etichete: Bizarerii
Animale amărâte
Azi grija faţă de câinii părăsiţi, flămânzi şi necăjiţi se numeşte eutanasiere. Aflu cu surprindere, dintr-o revistă de acum 80 de ani, că atunci
existau în Bucureşti câteva ambulanţe care străbăteau mahalalele sărace pentru a ajuta gratuit vieţuitoarele bolnave de pe lângă bordeiele amărâţilor.
Etichete: De pe la noi
Viaţa omului
A trecut aproape jumătate de secol de când ne-a părăsit evreul Ion Pribeagu, unul din cei mai de seamă umorişti români.
Un blogger publică, din când în când, versuri de Ion Pribeagu. Vă propun să citiţi
Povestea omului care e o fabulă cu mult tâlc, chiar nu e atât de plină de haz ca multe din
poeziile galante ale lui Pribeagu.
Etichete: Amuzante
Test derutant
Dacă vă descurcaţi un pic în engleză, veţi înţelege întrebările, de cele mai multe ori deconcertante, la care vă solicită să faceţi faţă succesiunea de probe întitulată agresiv
test de stupiditate care vă solicită atenţia distributivă, memoria imediată involuntară, memoria de scurtă durată şi capacitatea de concentrare.
Fiecare probă la care faceţi faţă reduce cu 10 % procentul de stupiditate pe care vi-l atribuie testul. Probabil, nu veţi ajunge la 0 % fără câteva reluări. Mie mi s-a părut amuzant testul.
Etichete: Teste
Ce nu spune cartea smartfonului
Mi se par utile sfaturile care descriu câteva
greşeli pe care le facem adesea în utilizarea telefoanelor inteligente, cum ar fi lăsarea activată a unor funcţii care consumă inutil bateria, ţinerea telefonului în priză mult timp după ce s-a încărcat, folosinrea lui în condiţii neprielnice sau chiar alegerea unei poziţii nepotrivite a aparatului când filmăm.
Etichete: Utile?
Înţelegem lumea arabă?
Cu un an în urmă, la emisiunea Garantat %, moderată de Cătălin Ştefănescu şi găzduită de TVR, a fost invitată o specialistă remarcabilă în domeniul civilizaţiei arabo-musulmane care a a oferit explicaţii pentru numeroase confuzii pe care le întâlnim în conceptele pe care ni le-am format
despre islam şi lumea arabă.
Etichete: De pe planeta
Lumea Siebenbürgen
Majoritatea localităţilor părăsite de saşii transilvăneni şi de şvabii bănăţeni care au plecat în Germania după 1990, dar şi pe vremea lui Ceauşescu, care îi exporta, primind în schimb 15.000 de mărci pentru fiecare din ei, sunt azi în paragină. Ne-au rămas totuşi admiraţia pentru comportamentul şi pentru gospodăriile lor, celebrele biserici fortificate, Turnul Sfatului şi Podul Minciunilor din Sibiu şi multe nostalgii.
Am cules dintr-un blog fermecător întitulat "Poveşti săseşti" o lecţie despre
vecinătate, o noţiune care dădea forţă comunităţilor săseşti şi pe care nu suntem în stare să ne-o însuşim şi un simbol al ataşamentului saşilor plecaţi faţă de meleagurile natale:
cartierul Siebenbürgen din München în care fiecare stradă poartă nume de aşezări transilvane sau bănăţene. De altfel, Siebenbürgen este numele nemţesc al Transilvaniei.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Cum strănutăm în zece limbi
După ce a creat pe un blog Tumblr numeroase desene care ilustrează modul cum sunt traduse în diverse limbi sunetele pe care le emit tot felul de vieţuitoare, graficianul englez James Chapman, care este şi fizician, ne prezintă alte sunete pentru care s-au încetăţenit în diferitele limbi vorbite pe pământ, sonorităţi diferite.
Iată cum sună
strănutul nestăpânit de bunele maniere în 10 limbi. Vi se pare ciudat că românescul „hapciu” este auzit „apsik” de polonezi şi „hakuşon” de japonezi?
Etichete: Amuzante
Fericiri feminine
Se apropie zilele pe care tradiţia românească le dedică femeilor. Dacă oferirea unor pantofi, niciodată suficienţi şi mereu doriţi, poate fi riscantă căci preferinţele destinatarelor sunt greu de ghicit, există cadouri care au şanse mari să nu producă dezamăgiri.
Puţini sunt cei care îşi pot încânta femeile iubite cu unul din
cadourile sugerate în preajma Anului Nou de o distinsă timişoreancă. Poate unii puşcariaşi celebri sau alte personaje implicate în politică şi afaceri necurate pe care legiuitorii momentului se străduiesc să le ferească de necazurile binemeritate.
Chiar dacă mai toţi bărbaţii care vizitează acest blog vor considera că este vorba de bizarerii excentrice, probabil că pentru majoritatea femeilor, postarea către care trimite linkul va genera o senzaţie de frustrare.
Etichete: Păreri-informaţii-glume
Surprize economice
Nu ştiu ce paşi va mai face tendinţa de subordonare politică a televiziunii publice, dar deocamdată mai există acolo jurnalişti adevăraţi care, în ciuda intervalelor orare ingrate care li se pun la dispoziţie şi a preferinţelor în cădere liberă ale publicului faţă de TVR, creează emisiuni valoroase. Printre ei se numără Moise Guran, a cărui emisiune
Biziday concentrează în 45 de minute bine documentate o paletă imensă de informaţii economice semnificative prezentate savuros.
Urmărind linkul către cea mai recentă emisiune, veţi afla cât de uriaş este dezastrul constatat de Curtea de Conturi în conturile statului, cum arată blocajul real la CFR Marfă şi ce efectele colaterale are, de ce există pericolul falimentării fermelor româneşti de porci, o apreciere asupra perspectivei evoluţiei cursului de schimb valutar la noi, care este soluţia controversată adoptată în Polonia pentru reducerea deficitului bugetar, o metodă australiană de a-i tenta pe milionarii chinezi să devină rezidenţi australieni şi multe altele.
Etichete: Finante - Economie, Mass media la noi
Bucureştii la 1909
Mi se pare interesant să aflăm cum erau
Bucureştii şi bucureştenii acum un veac, când în capitală erau doar 200 de automobile şi de 7 ori mai puţini locuitori decât acum.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Fobii bizare
Anul acesta a mai apărut în blogosfera românească un
videoblog care merită atenţie. Prezentatorul vlogului este Horia Sârghi, un tânăr fotograf profesionist, iar postările sunt semnate de o misterioasă Teodora Lascu.
Iată o mostră din vlog întitulată
Top 10 fobii dubioase.
Etichete: Blogosfera
Iarnă grea?
Zăpada şi viscolul au însoţit întotdeauna iarna în România. E mai rău acum ca în alţi ani? N-am găsit nicăieri comparaţii.
În ediţia românească a publicaţiei The Epoch Times găsim o explicaţie pentru
psihoza iernii catastrofale indusă de guvernanţi.
Mi se pare semnificativă şi o
alăturare a unui film scurt din arhiva British Pathe despre iarna în România de acum 45 de ani şi actuala iarna apocaliptică în viziunea Antenei 1.
Etichete: De pe la noi
Okinawa sau o Japonie altfel
Mai rămân o zi printre românii care au cunoscut lumea japoneză şi o iubesc.
Insula Okinawa, aflată în prefectura japoneză cu acelaşi nume, este cea mai mare dintre cele 189 de insule ale arhipelagului Ryukyu care se întinde în sudul Japoniei până nu departe de Taiwan. Ryukyu a fost regat independent până în 1879, când a fost anexat de Japonia.
După cel de al doilea război mondial, arhipelagul a fost ocupat de Statele Unite care au construit acolo baze militare uriaşe. Teritoriul a fost restituit Japoniei în 1972, dar, cu acordul ambelor ţări, în Okinawa au rămas baze militare americane puternice.
O cercetătoare româncă îndrăgostită de folclorul japonez a constatat că
noţiunea de timp în Okinawa este diferită de cea uzuală, dar şi de cea din restul Japoniei.
Etichete: De pe planeta
De la Hiroshima către DIICOT
Pentru că postarea de ieri m-a făcut să-mi mai explorez colecţia de japonezisme, am găsit pe blogul unui român stabilit la Hiroshima, unde are un restaurant cu specific românesc, un mesaj despre
un denunţ penal pe care l-a trimis la DIICOT azi dimineaţă, prin e-mail.
Pare ciudat, dar Marius Mistreţu pare să fie mult mai bine informat la Hiroshima despre acţiunile guvernului României, decât foarte mulţi oameni din ţară.
Etichete: Politica-politici