Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

sâmbătă, octombrie 31, 2009
  Fotografii de la National Geographic


În colecţia de fotografii remarcabile ale anului 2009 prezentată de National Geographic sub titlul Vision of Earth - 2009 figurează, printre imaginile din luna septembrie, fotografia alăturată din România, însoţită de următorul text: „Romania - Two young women stroll through Budeşti, chic heels and jackets augmenting traditional church attire. Such styles reflect a migratory trend: After working abroad, many here are carrying back money and modernity”.
Evit să traduc acest text pentru a nu-i denatura nuanţele şi nu îndrăznesc să-l comentez.

Etichete:

 
  Copenhaga – capitala bicicletelor

BBC ne spune că, datorită condiţiilor create de autorităţi, capitala daneză este oraşul cu cele mai bune condiţii din lume pentru circulaţia cu bicicleta. Imaginile filmate sunt spectaculoase. O treime din locuitorii Copenhagăi merg cu bicicleta la lucru, la şcoală sau la universitate şi se apreciază că până în 2015 jumătate din populaţia oraşului va folosi bicicleta în acest scop. Măsurile de favorizare a bicicliştilor au fost iniţiate în oraş încă din anii 70.
Bicicliştii au prioritate faţă de maşini şi pietoni în multe intersecţii importante, iar semafoarele au opţiuni speciale pentru biciclişti.
În Copenhaga, aerul e mai curat şi blocajele în trafic sunt mult mai rare decât în alte capitale europene.
Articolul de pe site-ul BBC prezintă informaţii despre măsurile luate în multe oraşe mari din Europa occidentală pentru facilitarea circulaţiei cu bicicleta.

Etichete:

 
vineri, octombrie 30, 2009
  Pe cand nu exista Photoshopul


Trucarea fotografiilor a apărut cu mult înainte de fotografia digitală. Fotografii celebre din secolul XX şi chiar din secolul XIX sunt trucate. În preajma dictatorilor fascişti şi comunişti apar sau dispar din fotografii diverse persoane, în funcţie de evoluţia evenimentelor.
Într-o imagine arhicunoscută a preşedintelui american Abraham Lincoln, doar capul este al lui Licoln. Trucajul a fost realizat cu un secol şi jumătate în urmă, în jurul anului 1860.

Etichete:

 
  Are 13 ani si ne invata istorie

Matei are 13 ani şi este elev la Colegiul “Costache Negruzzi” din Iaşi.
Pasionat de istorie şi arheologie, Matei şi-a înfiinţat blogul cu câteva luni în urmă, colectând informaţii, adesea inedite, din diverse surse.
Am convingerea că bloggerul va găsi limbajul şi temele potrivite pentru a-i tenta pe neofiţi să-i viziteze blogul.
Auzisem despre druizi, fără să mai ştiu exact cine erau şi am aflat de la Matei.
La început, foarte tânărul blogger îşi publica postările fără a preciza de unde preia datele, dar a aflat repede că există o etică a blogosferei şi acum menţionează cu scrupulozitate sursa temelor abordate şi chiar a imaginilor preluate.

Etichete:

 
joi, octombrie 29, 2009
  Catacombele neglijate ale Bucurestiului



Tabloidul Libertatea publică uneori articole care, după părerea mea, merită să fie băgate în seamă. Un asemenea articol este Afacere de 7 milioane de euro pe an în catacombele Bucureştiului.

Etichete:

 
  Suprarealismul lui Rafal Olbinski

Nu-mi amintesc să mai fi fost cucerit, de la prima privire, de creaţia unui artist plastic despre care nu ştiam nimic. Totuşi, asta mi s-a întâmplat când am primit un e-mail cu reproduceri ale unor picturi ale arhitectului polonez Rafal Olbinski, emigrat în în 1982 în Statele Unite. Poate sunt subiectiv, dar mi se pare că în pictura suprarealistă a lui Olbinski, simţul umorului dă un farmec deosebit lucrărilor. Mi-au atras atenţia în special tablourile dedicate muzicii de operă.
Ilustaţiile profesorului Olbinski de la Şcoala de Arte Vizuale din New York apar în Newsweek, Time, Business Week, The New York Times, New Yorker şi Der Spiegel iar lucrările lui pot fi admirate în colecţiile Bibliotecii Congresului SUA, în cele ale Fundaţiei Carnegie şi în multe alte colecţii publice şi private.
Puteţi găsi reproduceri online ale tablourilor lui în multe site-uri. Vă propun să alegeţi unul dintre acestea (sau dacă aveţi timp şi vă place artistul, mai multe (între selecţii există destule diferenţe):
Tendreams;
Scribd;
You Tube;
Esnips.

Etichete:

 
miercuri, octombrie 28, 2009
  Lalarm oferă siguranta laptopurilor

Mărturisesc că n-am testat LAlarm, un program gratuit de mici dimensiuni, menţionat de surse de prim rang, care pare foarte valoros protejându-vă laptopul cu alarme dacă:
- cineva încearcă să-l fure;
- este scos în afara perimetrului considerat de siguranţă (de exemplu interiorul unei clădiri);
- este lăsat nesupravgheat într-o zonă nesigură;
- nivelul de încărcare al acumulatorului se apropie de pragul în care există riscul de pierdere a datelor;
- cantitatea mare de baduri de pe harddisk pune în pericol funcţionarea laptopului.
Programul mai asigură: distrugerea fişierelor marcate ca importante dacă laptopul este furat şi refacerea datelor dacă aţi recuperat laptopul furat; alarma se poate primi prin SMS sau e-mail pe telefonul mobil.

Etichete:

 
  Interactiunea mogulilor cu online-ul

Am gasit pe FocusBlog o postare intitulată Interactiunea mogulilor cu online-ul.
Cred că merită o parcurgere.

Etichete:

 
marți, octombrie 27, 2009
  O casa absurda



Lumea cu capul în jos se numeşte această casă, realizată de doi designeri polonezi şi prezentată la o expoziţie din Germania.
Au mai fost construite case care arată asemănător, dar în interior totul este aşezat normal şi este funcţional. În această nouă “creaţie” utilităţile şi mobilierul sunt inutilizabile pentru că sunt fixate tot invers decât e normal.

Etichete:

 
  Inca un set de dictionare online

123dictionar.ro vă oferă un set de 12 dicţionare online: câte un dicţionar explicativ pentru limbile română şi engleză, şi câte o pereche de dicţionare care permit traducerea din şi în română pentru limbile engleză, franceză, germană, italiană şi spaniolă.
Două avantaje suplimentare: primiţi sugestii (însoţite de traduceri) în timpul tastării cuvintelor şi puteţi naviga cu dublu-click pe orice cuvânt din definiţii.

Etichete:

 
luni, octombrie 26, 2009
  Informatii pentru amatorii de Windows 7

Microsoft oferă posibilitatea de descărcare gratuită a unui manual de instalare, configurare, testare şi migrare din XP şi Vista pentru noul sistem de operare Windows 7. Deocamdată documentaţia este disponibilă numai în engleză.
Go4it.ro ne spune în româneşte care sunt diferenţele dintre principalele versiuni de Windows 7 şi ce limitări ascund acestea.
Pentru MS Office 2007 veţi putea accesa tutoriale în limba română, după o procedură de logare, la Learnpedia.

P.S. 27.10.2009
Cred că merită atenţie o postare care sintetizează informaţii cu tema Windows 7 din blogosfera românească, alăturate unor informaţii de pe site-urile Microsoft.

Etichete:

 
  Twitter si Facebook ucid e-mailul?

Un articol amplu din Wall Street Journal susţine că facilităţile de comunicare ale reţeleor sociale detronează e-mailul, pe care îl considerăm încă mijlocul cel mai comod de comunicare scrisă.
În august 2009, 276,9 milioane de oameni utilizau e-mailul din SUA, în mai multe ţări europene, în Australia şi Brazilia, dar, numărul de utilizatori ai reţelelor sociale a ajuns la 301,5 milioane de oameni.

Etichete:

 
duminică, octombrie 25, 2009
  Arta cu obiecte casnice



Un site amuzant prezintă 29 de imagini ale unor creatii artistice simpatice care folosesc tot felul de lucruri de prin casă şi în multe cazuri, bucăţi de sârmă îndoite astfel încât să dea savoare obiectului rezultat.

Etichete: ,

 
  Musulmanii în lume

Un blog inclus în formatul electronic al ziarului britanic The Guardian citează un raport recent care prezintă o statistică a populaţiei de religie islamică din lume, bazată pe date din 200 de ţări.
Conform raportului, cei 1 miliard 57 de milioane de musulmani reprezintă 23% din oamenii planetei.
Peste 300 de milioane de musulmani (o cincime din total) trăiesc în ţări în care islamul nu e religie majoritară. În China sunt mai mulţi musulmani decât în Siria şi în Germania mai mulţi decât în Liban.
Raportul apreciază că 87-90% din musulmani sunt suniţi şi 10-13% sunt şiiţi.
Pe blog sunt prezentate date despre musulmanii din fiecare ţară din lume. În România ar fi, conform statisticii prezentate, 66.000 de adepţi ai islamului.

Etichete:

 
sâmbătă, octombrie 24, 2009
  Parodii la Mona Lisa



Mona Lisa lui Leonardo da Vinci, probabil cel mai celebru tablou din lume, constituie în permanenţă un subiect exploatat de mass media, de scriitori, de artiştii de tot felul.
Iată o colecţie de 13 parodii ale tabloului culese de pe tot mapamondul, majoritatea amuzante, unele spectaculoase.
Veţi găsi printre ele Gioconda realizată din piese de Lego, una cu chipul Monicăi Lewinski, una desenată cu grăsimea din cârnaţi, alta alcătuită din bilete de tren.
Parodia alăturată aparţine unui pictor columbian.

Etichete:

 
  Un site atractiv de ecologie

Dacă v-aţi săturat de presa care ne îndoapă cu scandaluri politice, o vizită pe site-ul românesc Ecomagazin ar putea să vă ofere informaţii utile, multe din ele prezentate amuzant, despre cele mai diverse aspecte din domeniul ecologiei şi din zonele adiacente acesteia.
Multe informaţii sunt culese din articolele mai puţin băgate în seamă în presa centrală.
O colecţie de articole prezintă alimentele cu aditivi periculoşi.
Un articol ne spune ce se ascunde sub eticheta pe care scrie "probiotic" de pe ambalajul unor produse lactate; altul arată avantajele maşinilor alimentate cu gaz petrolier lichefiat (GPL) faţă de cele alimentate cu benzină sau motorină; din alt articol aflăm că o cioară a fost arestată în Germania pentru că persecuta o femeie.
Chiar dacă ar trebui considerată mesaj publicitar, cred că informaţia despre deschiderea primului magazin Bio din Bucureşti prezintă interes.

Etichete:

 
vineri, octombrie 23, 2009
  Logourile Google

După cum aţi observat probabil, logoul motorului de căutare Google îşi schimbă destul de frecvent aspectul, mai ales în ultima vreme, cu prilejul unor evenimente sau aniversări.
Pe această pagină veţi găsi logourile Google, cunoscute sub numele de Doodles, care au înlocuit formatul clasic, schimbat şi el de câteva ori, din 1998 până în prezent.
Dacă în primii ani apăreau doar două-trei logouri modificate pe an, în primele 15 zile ale acestei luni, ne-au fost oferite, în varianta englezească a motorului, 14 logouri dintre care amintesc cele dedicate zilei naţionale a Chinei, zilelor de naştere ale lui Giuseppe Verdi, Mihail Lermotov şi Mahatma Gandhi, aniversării inventării codului de bare.
Creatorul logourilor este foarte tânărul designer Dennis Hwang.

Etichete:

 
  Romania 1975-1989

Est-Ost este un proiect iniţiat în anul 2008 de un grup de fotografi care prezintă imagini din Europa de Est.
Printre fotografiile de pe site-ul Est-Ost veţi regăsi un grupaj de 29 de fotografii din România epocii de aur ceauşiste, realizate de arhitectul şi fotograful de talie internaţională Andrei Pandele.
Sub fiecare fotografie veţi găsi explicaţii în engleză.
În perioada 9-27 octombrie puteţi vizita la sala Dalles din Bucuresti expoziţia “Made in Romania” a lui Andrei Pandele.
În imagine vedeţi o coadă la butelii de aragaz din anul 1982, în centrul Bucureştiului.

Etichete: ,

 
joi, octombrie 22, 2009
  Incaltaminte surprinzatoare



Cum este de aşteptat, moda modernă produce surprize şi în domeniul încălţărilor, în special la încălţămintea pentru femei.
O postare de blog vă oferă numerose exemple, dintre care destule mi se par şocante şi nici măcar nu se mai încadrează în definiţia de obiecte confecţionate pentru protejarea picioarelor.

Etichete:

 
  Saracia in UE si in Romania

Printre acţiunile menite să mărească transparenţa situaţiei din Uniunea Europeană şi a măsurilor care se iau, figurează şi publicarea online a tuturor documentelor oficiale ale Comunităţii Europene, editate începînd cu 1952.
Printre documentele publicate în 2009 veţi găsi şi un raport care analizează problemele sociale, cum ar fi integrarea socială, pensiile, asigurările de sănătate.
Pentru că analiza se bazează pe statistici, datele nu sunt de ultimă oră şi multe din ele sunt din 2006-2007.
M-a şocat graficul de mai jos, care se referă la sărăcie (îl puteţi mări, clicând pe el), unde România figurează în coada listei pentru anul 2007, care ne este prezentat azi ca aparţinând unei perioade de prosperitate, cu un sfert din populaţie cu riscul de a se afla sub pragul de sărăcie (4 procente mai mult decât penultima ţară din clasament şi 9% peste media de 16% pe ansamblul Uniunii Europene). Interesant este că în raportul pe anul 2008, disponibil în româneşte, în graficul similar pentru anul 2006 (pagina 6), România figurează cu doar 18% din populaţia totală afectată de riscul sărăciei. Se pare că înaintăm ca racul, înapoi.
Unde se regăsesc oare oamenii de rând în această perioadă de criză? Oligarhii şi politicienii se descurcă precis.

Etichete:

 
miercuri, octombrie 21, 2009
  Traducere triviala

Ne aflăm în criză economică, în criză politică şi acum în criză guvenamentală.
Pe acest dicţionar anglo-finlandez, folosiţi opţiunea Eng-Fin pentru a traduce din engleză în finlandeză, introduceţi în casetă expresia cabinet crisis care are semnificaţia de criză guvernamentală şi selectaţi Translate. Veţi obţine, într-o terminologie pe care n-am îndrăznit s-o folosesc nici o dată în cele peste 2000 de postări de pe acest blog, cu un mic agramatism, ce ne aduce noua criză.
Vă cer scuze pentru limbajul porcos, dar cum ceea ce se petrece acum în România este o mare porcărie…
Sursa este un mesaj primit prin e-mail.

Etichete:

 
  Laptopuri iesite din comun


Printre cele 10 laptopuri neobişnuite prezentate pe un blog specializat în bizarerii, veţi găsi un laptop de un milion de dolari, unul care devine sul prin pliere, unul cu două ecrane, unul cu dimensiuni reglabile etc.
Chiar dacă nu este spectaculos, nu vă va dezamăgi nici modelul original de notebook ThinkPad din figura alăturată, produs de compania chineză Lenovo (aţi auzit probabil că IBM este asociat cu Lenovo şi că a cedat companiei chineze întrega fabricaţie de laptopuri).

Etichete:

 
marți, octombrie 20, 2009
  Caseta de cautare rapida Google

Sunt printre cei care au instalat în browserul de internet bara de instrumente Google şi o folosesc frecvent.
Constatând că există o versiune mai nouă a barei, am descărcat-o şi m-am ales cu un cadou: caseta de căutare rapidă Google care a apărut în stânga barei Quicq Launch şi care mi se pare teribil de comodă. Cu câteva litere plasate în fereastră primesc sugestii care îmi permit să deschid fişiere şi programe de pe harddisk, să fac căutări cu motorul Google şi să accesez pagini web în browserul de internet pe care îl aleg, chiar dacă nu e browserul implicit.
În consecinţă, celor care sunt interesaţi de această facilitate (şi de altele), le recomand să descarce noua bară de instrumente Google (disponibilă pentru Internet Explorer şi Firefox).

Etichete:

 
  Cladiri strambe

Printre excentricităţile arhitecturii moderne figurează tot mai frecvent, acolo unde se cheltuiesc mai mulţi bani pentru a atrage atenţia decât pentru aspectele funcţionale obişnuite, clădirile înclinate sau cu excrescenţe care sfidează gravitaţia.
Le veţi întâlni în Dubai, Beijing, Rio de Janeiro, Tromso din Norvegia, Madrid (primele două turnuri construite cu o înclinaţie de 15 grade, în 1966) şi chiar la Praga, vestită pentru superbele ei clădiri vechi, unde se ridică absurdul grup de blocuri de locuinţe din imagine care, cine ştie de ce, reproduce litera W.
Mă întreb dacă în anii care vin aceste fotografii cu imagini arhitectonice trucate nu vor fi transpuse şi ele în realitate.

Etichete:

 
luni, octombrie 19, 2009
  Psihologia culorilor

Un test, prezentat ca fiind educativ, încearcă să vă verifice cunoştinţele despre efectele psihologice ale unor culori dar şi despre tradiţii în domeniul culorilor.
Pentru fiecare întrebare în parte vi se dă răspusul corect. Uneori apar pagini de publicitate înaintea răspunsului la unele întrebări. Le puteţi depăşi, clicând eliminarea anunţului publicitar sus, în dreapta, în zona albastră.

Etichete:

 
  Statele Unite in 1909

Statisticile din anul 1909 ne arată că, în urmă cu 100 de ani, în Statele Unite, speranţa de viaţă era de 47 de ani, existau 8000 de automobile, Las Vegasul avea 30 de locuitori, 90% din medici nu aveau studii superioare, marijuana, heroina şi morfina putea fi cumpărate fără restricţii la orice drugstore şi multe alte cifre şi fapte care ni se par azi absurde, având în vedere că e vorba despre cea mai dezvoltată ţară din lume. Evoluţia explozivă a Statelor Unite s-a datorat accentului pus pe dezvoltarea iniţiativei private inovative şi a învăţământului.
Aşa arăta ziarul New York Times apărut exact cu 100 de ani în urmă, în ziua de 19 octombrie 1909. Clicând pe o pagină o puteţi vedea mărită. Cu cursorul în dreptul unui articol îi puteţi citi mai clar conţinutul.
În imagine, puteţi admira celebrul automobil Ford T produs în anul 1909.

Etichete:

 
duminică, octombrie 18, 2009
  Ce este G-etiquette

Firma Germanos a lansat un ghid de bune maniere în utilizarea telefonului mobil în funcţie de condiţii.
G-étiquette oferă, printre altele, sfaturi pentru stabilirea nivelul maxim al volumului telefonului, pentru alegerea corecta a tonului de apel sau a melodiei şi sugereaza necesitatea de a căuta un loc retras pentru a vorbi la telefon în anumite situaţii.
Aici puteţi să urmăriţi doar textul ghidului.

Etichete:

 
  21 de animale absurd de mari


Titlul nu-mi aparţine mie ci colecţiei de vieţuitoare de dimensiuni neobişnuite de pe site-ul College Humor. Printre exemplarele prezentate, veţi găsi câini, pisici, iepuri, peşti şi diverse alte vietăţi de tot felul.
Parcurgeţi fotografiile mişcând mouse-ul în zona de mijloc a laturii din stânga a fiecărei poze până apare o săgeată pe care clicaţi, sau alegeţi slideshow în stânga sus.Vă puteţi întoarce căutând săgeata pe latura din dreapta.

Etichete:

 
sâmbătă, octombrie 17, 2009
  Istoria Windowsului in imagini

Windows este de mulţi ani de zile cel mai utilizat sistem de operare din lume.
Lansat pe 21 noiembrie 1985, sistemul de operare pe 16 biţi Windows 1.01 ocupa doar 1 MB pe harddisk.
Evoluţia sistemului de operare creat de Microsoft de atunci până la noul Windows 7, care va deveni operaţional pe 22 octombrie, este prezentată în imagini pe un blog specializat în IT.

Etichete:

 
  Primele doamne la recentul G20

Pe 24-25 septembrie 2009 s-au reunit la Pittsburgh, în Statele Unite conducătorii a 20 de state care reprezintă 85% din economia mondială, care au discutat soluţii privind redresarea economiei mondiale.
Pentru că la Pittsburgh nu a fost analizat balamucul politic actual de la noi şi nici măsura în care politicienii români par preocupaţi de consecinţele pe care le pot avea interesele lor individuale şi de grup asupra economiei naţionale, vă propun să vă destindeţi, urmărind imagini de la Summitul din septembrie în care figurează primele doamne prezente la întâlnirea conducătorilor celor mai puternice ţări ale lumii de azi.
În imagine sunt soţii Obama (SUA) şi Medvdev (Rusia).

Etichete:

 
vineri, octombrie 16, 2009
  Cei mai rai virusi de pana acum

Go4it.ro prezintă detalii despre primii viruşi şi despre viruşii care au produs cele mai mari pagube până acum.
Printre viruşii şi viermii descrişi, veţi găsi:
- The Creeper, primul virus informatic, creat în 1971;
- Sasser, virusul apărut în 2004, care infecta calculatoarele fără ca acestea să acceseze vreun site, un e-mail sau un CD, explorând vulnerabilitatea unui port de reţea şi propagându-se pe internet fără intervenţia utilizatorului;
- Viermele Conflicker, răspândit, începând din 2008, la nivel larg (peste 5 milioane de computere, inclusiv ale guvernelor din diverse state), permite furtul datelor personale şi parolelor utilizatorilor şi poate direcţiona utilizatorul către diverse site-uri de scam şi phishing;
- Koobface, creat în acest an, fură ID-uri şi liste de contacte de pe reţelele sociale.
Articolul oferă amănunte spectaculoase despre mulţi alţi agresori ai internetului, care au creat mari neplăceri atât utilizatorilor de rând cât şi companiilor de mare anvergură (Google, companii aeriene) sau chiar reţelelor guvernamentale americane.

Etichete:

 
  Un interviu video cu Grigore Moisil

Matematician de mare prestigiu şi personalitate fascinantă, cu un deosebit simţ al umorului, profesorul Grigore Moisil (1906-1973) a fost unul din cei care s-au zbătut pentru introducerea primelor calculatoare în România. A înfiinţat un centru de calcul în Bucureşti, obţinând de la IBM un calculator foarte performant pentru acele vremuri.
O emisiune de televiziune, preluată într-o secvenţă You Tube, prezintă un interviu cu Grigore Moisil, probabil din perioada anilor 1965-1970. O parte din interviu are ca fundal porţiuni ale calculatorului obţinut de el, care pe atunci ocupa o clădire întreagă.
Profesorul Moisil era o sursă inepuizabilă de aforisme dintre care multe circulă şi azi.

Etichete:

 
joi, octombrie 15, 2009
  Semnificatia unor semne de circulatie

Un blog specializat în bizarerii prezintă consecinţele nerespectării unor semne de circulaţie inventate pentru divertismentul cititorilor.

Etichete:

 
  Locomotiva cu 1000 de baterii

Prima locomotivă din lume cu alimentare electrică independentă are 1500 de cai putere şi funcţionează cu 1080 de acumulatoare de 12 Volţi, care îi permit, după fiecare încărcare, să se deplaseze cu sarcina uzuală timp de 24 de ore.
Compania americană care o foloseşte susţine că exploatarea noii locomotive presupune aceleaşi costuri ca o locomotivă clasică.
Mi se pare surprinzător faptul că reîncărcarea bateriilor durează doar două ore.

Etichete:

 
miercuri, octombrie 14, 2009
  Revista 22: Presa oligarhilor

O publicaţie cu difuzare restrânsă la cercuri intelectuale, Revista 22 a Grupului de Dialog Social, publică un grupaj de articole pe care îl prezintă ca „primul dintr-o serie de dosare în care analizează evoluţiile din media controlată de Patriciu, Vântu şi Voiculescu".
Cei trei stăpâni deţin 71% din mass-media din România”.
În dosar veţi găsi date despre orchestrarea atacurilor împotriva Monicăi Macovei şi Gabriel Liiceanu, pierderile financiare ale trusturilor de presă, derapajele de la etica jurnalistică ale lui Bogdan Chireac, Roşca Stănescu şi Cornel Nistorescu etc. Grupajul de articole cuprinde şi informaţii despre codurile de etică şi despre presa rusească, dominată de oligarhi.

Etichete:

 
  Cele 200 de universitati de top

Un supliment al ziarului britanic The Times prezintă clasamentul primelor 200 de universităţi din lume pentru anul 2009.
Pe primele 10 locuri figurează numai universităţi americane şi britanice.
Cum era de aşteptat România nu are nici o universitate în top 200. Pentru consolarea noastră nu se află în acest top nici o universitate din fostele ţări comuniste europene, cu excepţia Rusiei care are două universităţi printre primele 200.
În schimb într-un număr important de ţări asiatice învăţământul superior este într-un progres evident: din Japonia figurează 11 universităţi, din China 6, la care se adaugă 5 din Hong Kong, din Coreea de Sud 4, din Israel 3, din India şi Singapore câte două.
Iată clasamentul pe ţări al primelor 200 de universităţi, în 2008 şi 2009:

Etichete:

 
marți, octombrie 13, 2009
  Stimulare suedeză pentru miscare

La lucru stăm mult pe scaun, ne deplasăm, chiar pe distanţe mici, cu maşina sau cu transportul în comun, urcăm şi coborâm în metrou cu scările rulante; pe scurt, suntem sedentari şi ne deteriorăm sănătatea.
În blogul enciclopediei Britannica am găsit, într-o prezentare video, o metodă simpatică de tentare a publicului să prefere scările obişnuite celor rulante, folosită la Stockholm.
Rezultatul: o creştere cu 66% a celor care preferă să urce scările cu piciorul.

Etichete: ,

 
  Actualizare mare de securitate la Microsoft

Azi 13 octombrie, Microsoft introduce un set mare de actualizări de securitate, dintre care multe sunt critice, pentru corectarea a 34 de vulnerabilităţi, în diverse variante ale Windowsului, Internet Explorerului şi Office-ului.
Amănunte ne oferă BBC.

Etichete:

 
luni, octombrie 12, 2009
  Nivelul TVA in statele Uniunii Europene

Acestea sunt valorile taxei pe valoarea adăugată în ţările Uniunii Europene:
Belgia - 21%
Bulgaria - 20%
Cehia - 20%
Danemarca - 25%
Germania - 19%
Estonia - 18%
Grecia - 19%
Spania - 18%
Franta - 19,6%
Irlanda - 21,5%
Italia - 20%
Cipru - 15%
Letonia - 21%
Lituania - 19%
Luxemburg - 15%
Ungaria - 25%
Malta - 18%
Olanda - 19%
Austria - 20%
Polonia - 22%
Portugalia - 20%
Romania - 19%
Slovenia - 20%
Slovacia - 19%
Finlanda - 22%
Suedia - 25%
Marea Britanie - 15%

sursa Euractiv.ro

Etichete:

 
  Filme Discovery subtitrate in romaneste

Dacă aveţi timp, s-ar putea să vă facă plăcere să urmăriţi documentare Discovery, subtitrate în româneşte. Vă propun să alegeţi din următoarea listă:
Dacă nu ar fi existat luna…;
Corpul uman-creierul uman;
Cele mai rapide maşini din lume;
În interiorul Vaticanului;
Nucleul pământului
Filmele durează peste o oră, fiecare.

Îmi permit să vă atrag atenţia şi asupra filmului Viitorul alimentelor care nu este produs de Discovery, dar mi se pare un documentar cu totul deosebit, care furnizează informaţii esenţiale asupra pericolelor majore generate de metodele folosite în prezent în agricultură şi de concentrarea tot mai extinsă a distribuţiei alimentelor printr-un număr redus de mari companii, în goană după profit.

Etichete:

 
duminică, octombrie 11, 2009
  Cultura culinara online

Există un o revistă românească online de cultură culinară. La început, subtitlul mi s-a părut publicitar, dar după ce am răsfoit câtva timp site-ul Ceva bun.ro m-am convins că prezentarea artei culinare de la noi şi de pe alte meleaguri poate deveni un act de cultură. Nu-mi amintesc ca regretatul Radu Anton Roman să fi folosit acest termen, dar cred că şi emisiunile lui se încadrau în domeniul culturii culinare.
Nu sunt un gurmand şi nici nu am talente gastronomice, dar reţetele remarcabile româneşti şi străine, informaţiile despre ce şi cum puteţi mânca în multe ţări de pe planetă, amănuntele inedite despre diverse condimente, dicţionarul culinar, imaginile de bună calitate care prezintă etapele realizării preparatelor şi forumul simpatic m-au cucerit.
Sper să vă facă plăcere parcurgerea publicaţiei.
Dacă vă tentează ce vedeţi în imagine, găsiţi reţeta aici.

Etichete:

 
  30.000 de conturi de e-mail sparte

Aflăm din blogul „Fără viruşi” că au fost sparte 30.000 de conturi de e-mail (Yahoo, Gmail, MSN).
Microsoft a ajuns la concluzia că 10.000 de conturi Hotmail, MSN şi Live, majoritatea aparţinând utilizatorilor europeni, au fost sparte prin phishing .
Din postarea la care mă refer veţi afla ce ar trebui să faceţi pentru a evita neplăcerile ce decurg din acest fapt.

Etichete:

 
sâmbătă, octombrie 10, 2009
  Un pic de geografie

Un test format din 10 întrebări vă cere să localizaţi teritoriul descris în fiecare întrebare, însoţită de o imagine de mici dimensiuni.

Etichete:

 
  Constructii in copaci



În diverse colţuri ale lumii există locuinţe, restaurante, clădiri întregi sau alte construcţii construite în copaci sau sprijinite pe copaci.
Aici puteţi vedea 12 din cele mai spectaculoase construcţii de acest gen.

Etichete:

 
vineri, octombrie 09, 2009
  Decesele provocate de gripa porcina

Dintr-o ştire publicată pe 3 octombrie în Pagina medicala.ro aflăm, în baza unui anunţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), că gripa porcină a provocat moartea a peste 4.100 de persoane din 191 de ţări si teritorii, după apariţia sa, în luna martie.
Din evaluările existente, în unele ţări imprecise, rezultă că peste 340.000 de persoane din lume au fost infectate cu virusul A(H1N1).

Etichete:

 
  Ce trebuie sa stii ca turist

Revista Capital a publicat un ghid de vacanţă sub forma unei serii de articole interesante, având ca titlu: Tot ce trebuie să ştii ca turist în...(în loc de puncte, puncte apar numele unui număr mare de ţări, majoritatea europene). Încerc să le înşir în ordine alfabetică:
Belgia;
Bulgaria;
Cehia;
Cipru;
Croaţia;
Franţa;
Germania;
Grecia;
Italia;
Malta;
Polonia;
Portugalia;
Slovenia
Spania;
Tunisia;
Turcia;
Ungaria.
Dintre articolele despre turismul în străinătate mai merită atenţie unele care se referă la bucătăria în Franţa, Spania etc. Vă mai atrag atenţia asupra a două articole complet diferite ca tematică: Unde să mănânci in străinatate şi Turism extrem: vacanţă în Afganistan.
Cred că atunci când plecaţi în una din ţările menţionate mai sus, merită să parcurgeţi articolele din Capital care oferă informaţii de tot felul, cum ar fi:
- în Belgia maşinile care vin din dreapta au prioritate chiar şi atunci când intră pe o arteră principală de pe o stradă secundară;
- în Germania, restaurantele nu acceptă carduri iar pe autostrăzi nu se plătesc taxe şi - în general – viteza nu e limitată;
- în Malta, limba engleză e limbă oficială;
- în Franţa, lăsarea maşinii într-un loc nepermis se sancţionează cu o amendă de aproape 400 de euro;
- În Slovenia, moneda oficială este Euro. Peştera Postojna, din localitatea cu acelaşi nume, una dintre principalele atracţii din Slovenia, poate fi vizitată cu trenuleţul. Vizita durează cam o oră şi jumătate, iar tariful de vizitare este de 20 de euro.
- Tunisia are o politică valutară închisă, ceea ce înseamnă că nu poţi aduce sau scoate dinari tunisieni din ţară.

Etichete:

 
marți, octombrie 06, 2009
  Lipsesc cateva zile

Stimaţi vizitatori,
Voi lipsi probabil câteva zile de pe blog. Sper să vă ofer postări interesante când ne reîntâlnim.

Etichete:

 
  Doina este in patrimoniul UNESCO

Aflu din ziarul România Liberă că, deşi anunţul privind includerea doinei în patrimoniul Cultural al UNESCO a fost făcut public pe pagina de internet a UNESCO înca de joi 1 octombrie, autorităţile româneşti din domeniul culturii nu au făcut nici un anunţ despre acest eveniment.
Pe site-ul UNESCO, doina este descrisă ca o specie a literaturii populare, aparţinand genului liric, un psalm liric improvizat si spontan, in care autorul îşi exprimă sentimentele şi convingerile faţă de probleme ale vieţii, faţă de timp şi natură şi faţă de sine insuşi.
Printre noile valori incluse în patrimoniul UNESCO, odată cu doina, se numără tangoul (Argentina/ Uruguay), Carnavalul de la Mohacs (Ungaria), Festivalul Ramman (India), sericicultura si caligrafia chineză.

Etichete:

 
  Comisioanele bancare

Un articol din revista Capital prezintă o serie de informaţii privind taxele şi comisioanele pentru conturi curente şi carduri la diverse bănci.
De cele mai multe ori, aceste comisioane figurează pe pe site-urile băncilor în zone cu vizibilitate scăzută sau în documente pdf stufoase care presupun o răscolire complicată, dar sunt situaţii în care multe comisioane nu figurează pe site.
Un raport al Comisiei Europene arăta că băncile româneşti încasează peste 83 de euro pe an de pe urma fiecărui client, de trei ori mai mult decât în Bulgaria.

Etichete:

 
luni, octombrie 05, 2009
  Originea unor nume romaneşti

Blogul „Din Galaţi” ne prezintă originea şi semnificaţia unor nume de botez.
Cu rare excepţii (Aurel, care se trage de la cuvântul latin cu sensul “aiurit”), probabil vă va face plăcere semnificaţia numelui Dumneavoastră.
Veţi afla totodată ce este onomasiologia, termen cunoscut probabil doar de specialiştii în domeniu.

Etichete:

 
  Multe dictionare din si in romana

Pe site-ul Dictionare online puteţi accesa numeroase dicţionare care permit traducerea unor cuvinte din limba română în 12 limbi străine şi traducerea cuvintelor din 7 limbi europene în româneşte. La acestea se adaugă DEXul precum şi două dicţionare care traduc din engleză în germană si maghiară.
Dicţionarele multilingve conţin peste un milion de definiţii şi mai au particularitatea că introducând primele litere ale unui cuvânt şi clicând „începe cu” veţi găsi traducerea unui mare număr de cuvinte care încep cu grupul respectiv de litere.
Comutarea dicţionarelor nu se face pe coloana din stânga, ci cu ajutorul săgeţii de după denumirea dicţionarelor (înainte de „Tradu”).
Dacă doriţi să folosiţi dicţionarele offline, doar pentru uz personal, le puteţi descărca gratuit de aici.
Mai aveţi posibilitatea să vă amuzaţi, jucând “Spânzurătoarea” dacă accesaţi pe coloana din dreapta jocul Hangman. Cuvintele pe care trebuie să le găsiţi sunt în engleză.
Pe alte pagini ale site-ului veţi găsi diverse servicii, dintre care remarc Hărţi online care vă prezintă harta României şi hărţile unor oraşe din ţară, în diverse formate, cu accesorii utile.

Etichete:

 
duminică, octombrie 04, 2009
  De unde vin numele unor produse IT

Revista Capital ne oferă informaţii despre modul în care au fost alese numele unor produse IT foarte cunoscute, cum ar fi iPod, Twitter, Android etc.

Etichete:

 
  Fotografii de exceptie

Sub titlul Prima fotografie puteţi vedea pe site-ul Scribd o colecţie remarcabilă de imagini care cuprinde multe fotografii care sunt considerate primele în diverse categorii, dar şi fotografii care surprind momente deosebite, situaţii cumplite sau personalităţi prestigioase.
Printre ele figurează o fotografie făcută în 1826, cunoscută ca prima fotografie din lume, prima fotografie nud, prima fotografie subacvatică, prăbuşirea Zeppelinului în 1937, fotografii din Bucureşti în decembrie 1989, imagini de la atentatele asupra World Trade Center în 11 septembrie 2001, fotografii celebre ale lui Einstein şi Marilyn Monroe.
În imaginea alăturată puteţi vedea o parte din prima fotografie aeriană, făcută dintr-un balon în anul 1858.

Etichete:

 
sâmbătă, octombrie 03, 2009
  Priviti de pe Willis Tower



Willis Tower din Chicago are 108 etaje, 442 de metri înălţime şi este cel mai înalt zgârie nori din Statele Unite.
La etajul 103, aflat la înălţimea de 412 m., s-a construit un sistem de platforme exterioare cu pereţi transparenţi care permit vizitatorilor să admire de la înălţime panorama oraşului.

Etichete:

 
vineri, octombrie 02, 2009
  Testati-va simplu conexiunea la internet

WinPing este un program gratuit de mici dimensiuni care vă permite să testaţi simplu conexiunea către orice adresă de internet (şi viteza de accesare a adresei) fără a folosi command promptul si comenzile specifice în DOS.

Etichete:

 
  Ce stiti despre Mesopotamia?

Mesopotamia, ţara care s-a format în mileniul al şaselea îHr. între râurile Tigru şi Eufrat, este apreciată de mulţi istorici ca fiind leagănul civilizaţiei umane.
Informaţiile pe care le deţinem cei mai mulţi dintre noi din liceu despre această ţară antică sunt puţine şi vagi. Istoria antică pune accentul azi pe civilizaţiile egipteană, greacă şi romană.
Site-ul Life in Mesopotamia prezintă o mulţime de informaţii interesante despre civilizaţia mesopotamiană.
Epopeea lui Ghilgameş a fost înscrisă pe tabele de lut în Mesopotamia cu cca 4000 de ani în urmă, devansând cu un mileniu Iliada şi Odiseea.
În Mesopotamia a apărut semănatul seminţelor, irigarea pământului, primele forme de scriere, roata, sticla, conceptul matematic zero, şi multe alte elemente care au contribuit la dezvoltarea civilizaţiei. Astronomia şi măsurarea timpului îşi au originea tot în Mesoptamia.
Codul regelui Hamurabi (1792-1750 î.Hr.), înscris pe blocuri mari de piatră, amplasate în temple, este unul din cele mai vechi texte legislative cunoscute şi a supravieţuit până în zilele noastre, un exemplar fiind păstrat la muzeul Luvru.
Primele oraşe din lume tot în Mesoptamia au apărut. Au fost multe, mai cunoscute fiind Ninive, Ashur, Ur şi Babilon, cel mai celebru dintre ele, despre care legenda spune că ar fi locul unde a fost turnul Babel.
Sper că v-am oferit destule argumente ca să vizitaţi site-ul şi eventual articolul din Wikipedia despre Mesopotamia, în care veţi găsi informaţii mai bine sistematizate despre istoria popoarelor şi imperiilor care au aparţinut timp de aproape 6 milenii civilizaţiei mesopotamiene.

Etichete:

 
joi, octombrie 01, 2009
  Un copil roman plagiaza in Germania

Ca si când n-ar fi de ajuns că tot felul de infractori terfelesc calitatea de român prin străinătate, am constatat din întâmplare că un copil de 14 ani cu un blog interesant şi un chip plăcut, care locuieşte în Germania dar este originar din Craiova, plagiază cu candoare (mi-e jenă să folosesc un termen mai dur) postări din alte bloguri.
De pe blogul meu a copiat azi postarea „Cele mai înalte statui din lume” publicată tot astăzi.
Ca să evit eventuala suspiciune că eu aş fi cel care a preluat textul lui (pentru că eu nu menţionez ora publicării) vă rog să constataţi că în ziua de 29 septembrie a copiat textul postării mele din 28 septembrie Evoluţia demografică a islamului (fără post-scriptumul scris ulterior) şi în 21 septembrie postarea Animalele cele mai... apărută la mine pe blog cu o zi înainte.
Observ cu uimire că băieţelul a copiat, cuvânt cu cuvânt, multe alte postări de pe blogul meu. Probabil că nu sunt singura lui sursă de plagiat.
Sper că părinţii lui Alexandru Giurcă îl vor convinge că plagiatul este o încălcare a legii, care în Germania se pedepseşte dur.

P.S. 2 oct. 2009 ora 11 dimineaţa
Văd că, după postarea mea de aseară, Alexandru a oprit accesul public la blogul lui. Acum pot accesa blogul doar cititorii invitaţi(?).
Regret că un tânăr cu preocupări interesante şi care pare să stăpânească bine utilizarea calculatorului şi navigarea pe internet nu recurge la soluţia simplă de a cita sursele de unde preia informaţiile. Blogurile de linkuri au succes în occident. De fapt şi blogul meu modest este un blog de linkuri, care prezintă şi câteva date despre informaţiile ce pot fi găsite în sursele către care trimit linkurile, multe preluate chiar din acele surse.

Etichete:

 
  O multime de aplicatii pentru Windows

Un specialist de la Microsoft întocmeşte de 6 ani pe blogul său selecţii de aplicaţii pe care le consideră demne de băgat în seamă. Selecţia de linkuri pentru acest an trimite la sute de aplicaţii de tot felul, utile pentru cel mai diverse categorii de utilizatori de PCuri care folosesc sistemul de operare Windows.
Diversitatea aplicaţiilor este atât de mare încât nu îndrăznesc să vă atrag atenţia asupra unora din ele, ştiind că fiecăre utilizator de calculator acordă prioritate unui anumit gen de aplicaţii, dar sunt convins că oricinare dintre Dumneavoastră va găsi în listă programe care să-l intereseze.
Linkurile către aplicaţiile lansate în cursul acestui an sunt scrise cu caractere roşii.

Etichete:

 
  Cele mai înalte statui din lume



V-aţi aştepta ca pe primele locuri să se situeze Statuia Libertăţii din New York şi statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro, celebre în întreaga lume.
În clasamentul înălţimii statuilor, pe primele locuri veţi găsi statui din Japonia şi China, care depăşesc 100 de metri, urmate de statui din Rusia.Veţi regăsi statuia din New York pe locul 6 şi pe cea din Rio pe locul 10.
În figura alăturată este cea mai înaltă statuie din lume. Îl reprezintă pe Buda, are 120 de metri înălţime şi se află în oraşul japonez Ushiku.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul