Mesopotamia, ţara care s-a format în mileniul al şaselea îHr. între râurile Tigru şi Eufrat, este apreciată de mulţi istorici ca fiind leagănul civilizaţiei umane.
Informaţiile pe care le deţinem cei mai mulţi dintre noi din liceu despre această ţară antică sunt puţine şi vagi. Istoria antică pune accentul azi pe civilizaţiile egipteană, greacă şi romană.
Site-ul
Life in Mesopotamia prezintă o mulţime de informaţii interesante despre civilizaţia mesopotamiană.
Epopeea lui Ghilgameş a fost înscrisă pe tabele de lut în Mesopotamia cu cca 4000 de ani în urmă, devansând cu un mileniu Iliada şi Odiseea.
În Mesopotamia a apărut semănatul seminţelor, irigarea pământului, primele forme de scriere, roata, sticla, conceptul matematic zero, şi multe alte elemente care au contribuit la dezvoltarea civilizaţiei. Astronomia şi măsurarea timpului îşi au originea tot în Mesoptamia.
Codul regelui Hamurabi (1792-1750 î.Hr.), înscris pe blocuri mari de piatră, amplasate în temple, este unul din cele mai vechi texte legislative cunoscute şi a supravieţuit până în zilele noastre, un exemplar fiind păstrat la muzeul Luvru.
Primele oraşe din lume tot în Mesoptamia au apărut. Au fost multe, mai cunoscute fiind Ninive, Ashur, Ur şi Babilon, cel mai celebru dintre ele, despre care legenda spune că ar fi locul unde a fost turnul Babel.
Sper că v-am oferit destule argumente ca să vizitaţi site-ul şi eventual
articolul din Wikipedia despre Mesopotamia, în care veţi găsi informaţii mai bine sistematizate despre istoria popoarelor şi imperiilor care au aparţinut timp de aproape 6 milenii civilizaţiei mesopotamiene.