Hoinar pe web
Site-uri care mi-au atras atentia
TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES
Celebritatile omenirii pe Flickr
Performanţele metodelor moderne de prelucrare a fotografiilor au permis construirea acestei imagini în care sunt alăturate
peste 100 de personalităţi care au avut de-a lungul mileniilor sau au în zilele noastre un impact semnificativ în politică, arte, literatură, ştiinţă, sport etc.
Îl veţi descoperi, în fotografie pe Stalin conversând cu Leonardo da Vinci, pe Sadam Husein înghesuindu-l pe Mussolini, pe Nietzche adresându-se lui Marx, pe Socrate cu mâna pe umărul lui Bill Gates, pe Corneliu Baba încadrat de Confucius şi Rodin, pe Mahatma Gandi admirând oaia clonată Dolly, pe Lev Tolstoi cântâdu-i la acordeon lui Einstein.
Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre performanţa multimedia realizată,
veţi găsi aici fotografia cu toate personalităţile identificate, fiecare din ele cu un link către prezentarea sa în Wikipedia şi cu acces către o pagină web cu fotografiile sursă.
Etichete: Internet-IT, Trecut - viitor
Vin alegerile europarlamentare…
Fac parte dintre cei care cred că apartenenţa noastră la Uniunea Europeană are şanse de a ne îmbunătăţi calitatea vieţii. Încerc, din când în când, să vă ofer argumente în acest sens.
Vă propun să citiţi în româneşte
motivele expuse de Comisia Europeană pentru participarea fiecăruia din noi, peste o săptămână, la alegerile pentru Parlamentul European.
Ştiaţi că Uniunea Europeană (UE) ia decizii care influenţează viaţa dumneavoastră, zi de zi? Ea este responsabilă pentru multe aspecte importante, de natură practică – ajutorul acordat întreprinderilor care se confruntă cu criza financiară sau măsurile în vederea reducerii şomajului, un mediu înconjurător mai curat sau alimente mai sigure, facilitarea călătoriilor sau convorbiri telefonice mai ieftine (cu 60%!).
În prezentarea motivaţiei sunt expuse pe larg diverse aspecte ale implicării UE în reducerea efectelor crizei financiare, în problemele pieţei interne, în transport, în siguranţa alimentară, în justiţie etc.
Un chestionar cu 40 de întrebări în limba română intitulat
Testează-ţi votul susţine că, în baza răspunsurilor pe care le daţi, vă poate spune care este formaţiunea politică a cărei orientare este cea mai apropiată de opiniile Dumneavoastră privind problematica europeană. După ce am răspuns (uneori la nimereală, căci am - ca majoritatea românilor - goluri importante în cultura politică europeană) şi am văzut concluziile, am rezerve privind acurateţea soluţiilor oferite. Dacă aveţi timp la dispoziţie, testaţi chestionarul.
Etichete: Suntem in UE
Parisul vazut de pe turnul Eiffel
Vă propun să admiraţi
o imagine panoramică a Parisului, văzută seara de pe platforma superioară a turnului Eiffel.
Vă puteţi roti privirea în sensul dorit, mai repede sau mai încet, sau puteţi folosi zoomul ca binoclu, dacă doriţi să vă apropiaţi de o zonă.
Etichete: De pe planeta
Pareri preconcepute
Mass media reprezintă cel mai adesea factorul care răspândeşte zvonuri neverificate, preluate de publicul larg. Multe fapte neadevărate sunt acceptate chiar peste veacuri.
Un blog prezintă în două postări (
1 şi
2) păreri greşite foarte răspândite. Amintesc câteva dintre ele: elefanţii sunt singurele mamifere care nu pot sări, telefoanele mobile produc cancer la creier, Newton a descoperit legea gravitaţiei văzând cum cade un măr din pom, Einstein era slab la matematică în liceu.
Etichete: De pe planeta
Transferul fotografiilor din telefon
Un articol descrie diversele metode ce pot fi utilizate pentru
transferul fotografiilor de pe telefonul mobil pe calculator.
Soluţia o veţi alege, evident, în funcţie de facilităţile de care dispuneţi şi de calculatorul destinaţie.
Evident, în cazul în care trimiteţi altcuiva o fotografie, varianta de trimitere prin mms pare cea mai simplă, deşi transferaţi destinatarului şi obligaţia de a copia fotografia în calculatorul propriu.
Etichete: Internet-IT
Grupul Bilderberg
În perioada dificilă pe care o străbate acum omenirea, se poartă cu succes mai mare decât altă dată tot felul de teorii ale conspiraţiei care atribuie unor grupuri oculte sau cunoscute (cum ar fi francmasonii) puterea de a lua decizii cu efecte globale, peste capul guvernelor din ţările lumii.
Dintre aceste grupuri, despre a căror activitate se vehiculează tot felul de zvonuri, am ales
Grupul Bilderberg, pentru că există cu certitudine şi a avut de curând reuniunea anuală, dar şi pentru că sursa de informaţii pe care v-o propun este Wikipedia engleză, ediţia actualizată permanent şi cea mai puţin bruiată de interese dubioase a celebrei enciclopedii.
Pentru că la reuniunile acestui grup elitist, care se întruneşte anual de 55 de ani, nu este acceptată prezenţa presei, cunoaştem doar tematica abordată şi personalităţile invitate, nu şi punctele de vedere exprimate.
În acest an, ziarul englez The Guardian a prezentat
unele speculaţii despre reuniunea grupului, în care acordă prioritate
datelor furnizate de românul Paul Dorneanu (iată-le pe larg în româneşte), preşedintele unei organizaţii care se ocupă de OZNuri şi care a fost retinut de poliţiştii greci, în timp ce făcea fotografii, în Atena, în zona hotelului unde avea loc reuniunea Grupului Bilderberg.
Etichete: De pe planeta
Un utilitar multifunctional
Glary Utilities este un utilitar care oferă o multitudine de soluţii de diagnosticare a unor deficienţe, de reparare şi de optimizare a performanţelor calculatorului.
Varianta gratuită are o interfaţă comodă, permite curăţarea regiştrilor, oferă posibilitatea de a dezinstala programe şi servicii, cookies, fişiere temporare, istoric, are un sistem de criptare şi decriptare a fişierelor şi alte facilităţi.
Etichete: Internet-IT
Cele mai costisitoare nuduri
Mi-e greu să apreciez în ce măsură vă vor încânta ochii cele
10 nuduri ale căror preţuri sunt de ordinul zecilor de milioane de dolari.
Patru îi aparţin lui Picasso, două lui Modigliani, două (cam trist realiste) pictorului contemporan Lucien Freud, unul este o sculptat de Rodin.
Amănunte despre fiecare creaţie găsiţi la sursă.
Etichete: Arte
Din sursele Flickr si Google Maps
O postare de blog prezintă
Earth Album, o aplicaţie online care vă permite să vedeţi fotografii din toate colţurile lumii, combinând sursele Flickr şi Google Maps.
Colecţiile de fotografii se extrag fie clicând pe hartă în dreptul unei ţări sau a unei localităţi (aveţi zoom la dispoziţie), fie introducând numele locaţiei dorite în căsuţa aplicaţiei.
Articolul se referă şi la adăugarea altor aplicaţii ca surse de imagini.
Poza alăturată am găsit-o, printre altele, clicând pe hartă în dreptul României. Chiar dacă nu poate constitui o reclamă turistică, fotografia mi s-a părut deosebit de expresivă.
Etichete: De pe planeta, Internet-IT
Biblioteca romaneasca online
Din
Biblioteca online, iniţiată de regretatul scriitor Valentin Silvestri, se pot descărca gratuit, în format pdf, peste 100 de cărţi apărute recent.
Nu-mi permit vreo recomandare, dată fiind diversitatea temelor abordate şi posibilele controverse pe care le-ar putea provoca câteva dintre cărţi.
Etichete: Carti-publicatii
Criza si tehnologia adresata varstnicilor
Ziarul francez Le Monde observă că, în Franţa, informaticienii, producătorii de echipamente electronice şi fabricanţii de telefoane mobile se concentrează, în actualele condiţii de criză, către
un segment de piaţă destul de neglijat până acum: vârstnicii.
Statisticile arată că penetrarea telefoniei mobile în rândul persoanelor de peste 60 de ani este de 50%, faţă de 100% pe ansamblul populaţiei (mulţi au două telefoane).
Preţuri reduse, acces simplificat, texte mai vizibile, taste mai mari, sonerii mai puternice caracterizează aparatele adresate oamenilor în vârstă.
Au început să apară chiar firme specializate în aparataj adaptat pentru această piaţă de nişă. Probabil că fenomenul se extinde şi în alte ţări în care pensionarii au un nivel de trai mai ridicat decât la noi.
Etichete: De pe planeta
Rusiapedia
Site-ul în limba engleză
Russiapedia (în curs de completare) prezintă biografiile celebrităţilor de origine rusă. Alături de ţarii importanţi ai imperiului rus, figurează pe site pricipalii conducători politici comunişti, scriitorii şi cineaştii celebri, dar şi Sergey Brin, cofondatorul Google, miliardarul Roman Abramovici, Svetlana Zaharova, superba primă balerină de la Bolshoi Theatre etc.
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Motor de cautare pentru fisiere pdf
Intr-o căutare cu Google sau cu alt motor uzual de căutare numărul fisierelor pdf găsite este nesemnificativ faţă de numarul total de răspunsuri.
Formatul pdf este utilizat foarte des pentru cărţi electronice, articole din publicaţii de specialitate, manuale de utilizare, tutoriale. Multe din aceste fisiere se gasesc în baze de date inaccesibile motoarelor uzuale.
Motorul
PDF Books selectează exclusiv acest gen de fişiere. Vă stau la dispoziţie astfel sute de milioane de documente din care puteţi alege o carte în format electronic, un manual de uitilizare pentru un telefon mobil sau pentru un alt dispozitiv, un articol pe o anumită temă medicală, juridică, tehnică, economică, politică, pagini din publicaţii existente pe web în format pdf care conţin un articol ce se încadrează în tema dată, etc.
Puteţi căuta, de exemplu, tema
alegeri europarlamentare care vă va oferi doar rezultate în româneşte sau, comutând pe manuale, puteţi constata cât de multe documente de instruire şi tutoriale găsiţi la
photoshop.
Evident, motorul vă permite să descărcaţi în calculatorul Dumneavoastră cărţi care nu au restricţii pentru drepturi de autor, cum ar fi
Ulysses de James Joyce.
Etichete: Internet-IT
Papagalul dansator
Studii recente arată că anumite păsări, printre care se remarcă papagalii, recunosc ritmuri muzicale şi pot dansa pe aceste ritmuri ne spune
site-ul Discovery care prezintă şi o secvenţă video în care un papagal face o demonstraţie de
virtuozitate coregrafică studiată, printre alţii, de neurologii de la Universitatea Harvard.
Etichete: De pe planeta
Limbile lumii
Site-ul francez
Le Monde des langues clasifică şi prezintă toate limbile de pe pământ.
Pentru exemplificare, aceasta este
prezentarea limbii române, clasificată între limbile italice, o categorie a limbilor indo-europene.
Dacă nu sunteţi lingvişti, n-aţi auzit niciodată despre multe din limbile prezentate. Nu e vorba numai despre unele limbi africane şi asiatice, ci şi - de exemplu - despre retoromana, una din limbile oficiale ale Elveţiei (romansh în engleză şi romanche în franceză).
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Imensitatea You Tube
Aflăm de pe blogul You Tube că volumul secvenţelor video descărcate pe You Tube a crescut de la începutul anului cu o treime, ajungând la
20 de ore pe minut şi că
pricipalele autorităţi americane (Casa Albă, Guvernul, Departamentul de Stat, FBI etc.) au spaţii proprii pe You Tube.
Iată, de exemplu,
o şedinţă de guvern, condusă de preşedintele Obama.
Etichete: Internet-IT
Totul despre pasari
Laboratorul de ornitologie al universităţii americane Cornell a creat
un site adresat celor care vor să afle informaţii interesante prezentate în texte, fotografii, secvenţe video despre aspectul, obiceiurile, habitatul a sute de specii de păsări de pe glob, multe din ele pline de farmec. Aflăm din site cât de puţin ştim despre această categorie de vieţuitoare formată din o mulţime de specii foarte diversificate.
Şi pentru că tot ne-am referit la păsări merită atenţie
un articol de pe un site românesc în care este inclusă şi o secvenţă video despre performanţa unor ciori din Japonia care au învăţat să folosescă aglomeraţia rutieră dintr-un oraş pentru a sparge nucile al căror miez vor să-l mănânce.
Etichete: De pe planeta
Un antivirus mic
Antivirusul gratuit
Spyware Terminator mi-a atras atenţia datorită faptului că presupune o descărcare de doar 632 KB, faţă de zecile de MB ale antiviruşilor uzuali şi datorită prezentărilor destul de elogioase ale
Softpedia şi
CNET Downloads.
Nu l-am testat pentru că ar fi trebuit să dezinstalez antivirusul pe care îl folosesc acum şi cu care m-am obişnuit.
Am înţeles, parcurgând câteva texte de forum, că are unele probleme pe Vista şi că nu e suportat pe versiunile de 64 de biţi.
Etichete: Internet-IT
Cand sunteti in alta tara...
Un supliment al publicaţiei Wall Street.ro prezintă
tradiţii din diverse ţări care consideră comportamente uzuale in majoritatea ţărilor europene drept insulte sau chiar infracţiuni. În consecinţă e bine să vă aflaţi de la compatrioţii care se află de mai mult timp în ţara pe care o vizitaţi, care sunt obiceiurile pe care trebuie să le evitaţi.
Etichete: De pe planeta
Intrebare in engleza
O întrebare care îşi găseşte destul de simplu răspunsul în limba engleză, a cărei gramatică simplificată este foarte permisivă, nu oferă soluţii dacă e formulată în româneşte .
Cred că v-am sugerat cheia problemei, dar oricum găsiţi răspunsul pe pagina cu testul.
Etichete: Teste
Susan Boyle este celebra de o luna
Participând în ziua de 11 aprilie a acestui an la o emisiune britanică de televiziune care încearcă să descopere talente, Susan Boyle, o femeie de 48 de ani din Scoţia, cu aspect de gospodină modestă şi planturoasă, primită cu ironie de public şi de juriu, a devenit în scurt timp o celebritate internaţională.
Clipul cu participarea ei la concurs a ajuns la 100 de milioane de vizionări pe You Tube şi Susan apare acum în
mai multe clipuri decât numeroase celebrităţi de talie mondială.
Susan Boyle a fost intervievată de Lary King şi este invitată la emisiunea faimoasei Oprah Winfrey.
Articolul din Wikipedia despre ea a fost parcurs într-o săptămână 500.000 de persoane şi tradus în 34 de limbi (nu şi în română).
Poate dacă ar fi fost britanic, Costel Busuioc (ne mai amintim de el?) ar fi fost la fel de celebru.
Etichete: Muzica
Noutati despre automobilele electrice
Toyota diversifică automobilele hibride, Mitsubishi lansează în Anglia un automobil exclusiv electric, în 2010 va fi lansat primul hibrid de lux Mercedes Benz S-Class şi multe alte ştiri despre autovehiculele cu acumulatori electrici pot fi găsite pe
un blog dedicat acestei teme.
Etichete: Stiinta-tehnologie
Enciclopedia Larousse online
Celebra enciclopedie Larousse oferă
o variantă gratuită online alături de un număr impresionant de dicţionare: un dicţionar explicativ francez cu sute de mii de cuvinte, sinonime, antonime, expresii, citate etc. alături de dicţionare care traduc din engleză, germană, spaniolă, italiană în franceză, dar şi din franceză în oricare din aceste limbi.
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Optimizari pentru Office
Practic, World, Excel, Powerpoint, Outlook sunt cele mai folosite aplicaţii pentru utilizatorii de PCuri.
15 softuri, nu toate gratuite, pot contribui la eficientizarea lucrului cu aceste aplicaţii fundamentale din Microsoft Office.
Etichete: Internet-IT
Grea e viata fotografilor
Un teanc de fotografii dovedeşte că adesea viaţa fotografilor profesionişti sau doar pasionaţi nu e deloc uşoară.
Etichete: De pe planeta
Cercetarea stiintifica in China, o surpriza?
Când vorbim de produsele electronice şi informatice produse în China, ne referim cel mai adesea la mărcile americane şi europene care folosesc mâna de lucru din China.
Pentru cei care urmăresc cât de cât evoluţia cercetării ştiinţifice în lume în ultimii ani, începe să fie evident că numărul produselor de înaltă tehnologie concepute în China a crescut spectaculos.
Dintr-un
articol care pune în evidenţă acest fapt rezultă că, în ultimii 10 ani cheltuielile chineze pentru cercetare-dezvoltare au crescut cu 15% pe an, că în 2008 publicaţiile chinezeşti care se ocupă de nanotehnologie au fost mai multe decât cele americane, că în ultimii 7 ani, publicaţiile ştiinţifice chinezeşti au devenit treptat mai numeroase decât cele din Franţa, Germania, Anglia, Japonia, situându-se la sfârşitul lui 2008 pe locul al doilea în lume, după Statele Unite.
Pare surprinzător şi faptul că în cercetarea chineză, subvenţionarea din fonduri private depăşeşte 68%, faţă de 69,6% în USA şi sub 63% în Europa.
Se pare că nu ştim multe din cele ce se petrec în ţara a cărei populatie este de peste două ori şi jumătate mai mare decât cea a Uniunii Europene.
Etichete: De pe planeta, Stiinta-tehnologie
Despre sare
Cu certitudine cunoaşteţi foarte puţine din
informaţiile scrise aici despre banalul adaos alimentar pe care îl numim sare. Zău că merită să pierdeţi câteva minute parcurgându-le.
Etichete: Depindem de natura
Exista copii extraordinari
O parte dintre ei sunt azi adulţi, mulţi sunt acum copii.
Performanţele lor la vârste fragede sunt cu totul ieşite din comun.
Printre ei figurează coreeanul Kim Ung-Yong care a obţinut doctoratul în fizică la 15 ani, indianul Akrit Jaswal care a efectuat o manevră chirurgicală reuşită la 7 ani şi Cleopatra Stratan (în imagine) care a susţinut un spectacol live de două ore la 3 ani.
Etichete: De pe planeta
Turnul Eiffel la 120 de ani
Turnul Eiffel a fost deschis pentru public la 15 mai 1889 şi a fost vizitat în prima săptămână de 29.000 de oameni. Cea mai înaltă construcţie din lume de atunci a devenit vedeta expoziţiei mondiale de la Paris din acel an.
Turnul Eiffel este unic în lume în multe privinţe. Astăzi este monumentul cel mai vizitat din lume contra cost, cu 7 milioane de vizitatori anual şi cu o companie de administrare cu o cifră de afaceri de 60 de milioane de Euro, neafectată de criză.
Etichete: De pe planeta
Supermarketurile s-au nascut în criza
Revista Forbes povesteşte că
primul supermarket a apărut în Statele Unite în 1930, în toiul crizei economice americane şi avea drept scop reducerea costului alimentelor prin autoservire şi prin vânzarea unei diversităţi mari de produse la preţuri competitive.
Supermarketurile au avut o contribuţie importantă la scăderea cu aproape 30% a proporţiei cheltuielilor pentru alimente din veniturile americanului de rând, în deceniul 1930-1940.
La noi, se pare că supermarketurile contribuie azi, prin creşteri concertate ale preţurilor, la accentuarea crizei financiare.
Etichete: Trecut - viitor
10 oameni de stiinta
Nu sunt adeptul clasamentelor atunci când e vorba de contribuţia unor oameni la dezvoltarea ştiinţei, de-a lungul secolelor. Totuşi lista cu cei
10 oameni de ştiinţă consideraţi cei mai influenţi din istorie de pe un blog specializat în clasamente vă prezintă cu certitudine informaţii interesante despre personalităţi care au avut o influenţă majoră asupra progresului omenirii. Cred că merită să aflaţi câte ceva în plus faţă de ce ştiţi despre ei.
Etichete: Stiinta-tehnologie
Posturi de radio europene
Pentru cei interesaţi să asculte în streaming posturi de radio europene
acest site este o sursă amplă. Puteţi selecta posturile după tematică sau după ţara de origine. De asemenea puteţi accesa site-urile posturilor.
În partea de jos a paginii pe care o alegeţi figurează lista softurilor cu ajutorul cărora puteţi asculta programele în streamuing.
Există în listă multe
posturi româneşti. O mare parte dintre ele pot fi ascultate în bune condiţiuni.
Etichete: Internet-IT, Muzica
O sursa de descarcat muzica clasica
Wikimedia Commons vă dă posibilitatea să
descărcaţi gratis muzică de Bach în format .ogg (e util VLC Mediaplayer), inclusiv două concerte brandenburgice.
Există inconvenientul că descărcarea lucrărilor se face pe părţi.
Cu ajutorul Wikipedia Commons. puteţi descărca
de aici în format .ogg Simfonia a 5-a, Sonata Lunii, Fur Elise şi alte câteva din capodoperele lui Beethoven şi în format midi Simfonia a 9-a.
Dincoace veţi găsi Anotimpurile lui Vivaldi.
În concluzie, dacă aveţi răbdare şi introduceţi în
Wikipedia Commons numele compozitorului Dumneavoastră preferat, sunt şanse să puteţi descărca, din rubrica Music (dacă există), creaţii remarcabile.
Etichete: Muzica
Ghid european de protectie a internautilor
Voi încerca, în perioada următoare, să postez mai frecvent informaţii legate de abordările Uniunii Europene în chestiuni legate de interesele omului de rând.
Este evident că foarte puţini români sunt interesaţi de aceste subiecte deşi ele ar putea contribui la schimbarea mentalităţilor noastre conform cărora şpaga, îmbogăţirea prin fraude nepedepsite, dezinteresul şi incompetenţa care domină autorităţile publice sunt de neînlăturat.
Televiziunile, dominate de cei interesaţi să perpetueze această mentalitate, îşi concentrează atenţia asupra candidaturilor pentru Parlamentul European ale lui Vadim şi Tokes, ale Noricăi Nicolai şi Elenei Băsescu, evitând subiectele legate de drepturile, obligaţiile, avantajele şi chiar dezavantajele pe care le avem în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene.
Azi vă prezint un document care, deşi nu se referă la probleme politice sau economice transnaţionale, conţine informaţii utile. Comisia Europeană pune la dispoziţia internauţilor
un ghid cu informaţii, asupra drepturilor şi pericolelor legate de conexiunea de internet de serviciile de internet şi de e-mail, de cumpărăturile online, de descărcarea muzicii, filmelor şi jocurilor, de drepturile de autor, de protecţia minorilor la navigarea pe internet etc.
Etichete: Suntem in UE
Două jocuri utile pentru copii
Maşina cu sculpturi eliberează, din rezervorul ei, desenele unor sculpturi însoţite de explicaţii care îmbogăţesc cunoştinţele copiilor despre istoria civilizaţiei şi a artei. Util, cu certitudine, pentru părinţii interesaţi de educarea copiilor, poate că jocul prezintă interes şi pentru unii adulţi.
Busola este un joc care cere copilului să-şi dirijeze rapid nava pe o hartă, clicând corect şi cât mai rapid punctele cardinale, pentru a dobândi comorile piraţilor şi pentru a se feri de atacurile acestora. Pe mine m-a amuzat jocul, deşi n-am obţinut performanţe grozave.
Etichete: Jocuri
Calea Victoriei in engleza
Un proiect românesc întitulat
Urme, sprijinit de o mulţime de instituţii, intenţiona să prezinte informaţii culturale în limba engleză despre 7 oraşe europene.
Alături de majoritatea informaţiilor destul de puţin semnificative (sau inexistente ca în cazul oraşului polonez Lodz), iese în evidenţă
o prezentare excelentă şi foarte detaliată a Căii Victoriei din Bucureşti, cu informaţii istorice şi culturale deosebit de interesante, cu hărţi detaliate şi cu o mulţime de fotografii ale clădirilor celebre de pe artera simbol a Bucureştiului, dar şi cu imagini colaterale cum ar fi pasajul Villacros, restaurantul Carul cu Bere şi chiar ţeapa lui Ghilduş.
Etichete: De pe la noi
8 alternative simple la Photoshop
Dacă nu sunteţi fotograf profesionist care are nevoie de trucaje sau de prelucrări foarte complicate ale imaginilor,
8 softuri simple cu dimensiuni între câteva zeci de KB şi 2 MB rezolvă majoritatea problemelor pentru care folosiţi Photoshop, învăţând din grămezi de tutoriale cum să faceţi diverse manevre.
Multe din softuri sunt gratuite şi oferă facilităţi remarcabile.
Preferinţa mea personală se îndreaptă, de multă vreme, spre Irfanview.
Etichete: Internet-IT
Arta pe asfalt
Deşi pictura pe drumurile publice era cunoscută şi în evul mediu, ultimii ani au adus, printre alte mode, şi pe cea a picturii 3D pe străzile oraşelor. La noi, din câte ştiu, această modă n-a ajuns încă, poate pentru că nu aduce venituri.
Puteţi admira
9 picturi stradale care creează impresia că sunt în relief, realizate de artişti reputaţi în acest domeniu, în Anglia, Canada, Germania, Dubai etc.
Etichete: Arte
Inima Europei
Printre bătăliile diplomatice şi mediatice despre care nu ştim mai nimic este şi cea legată de ţara care ar trebui să fie considerată inima Europei.
S-ar putea să vă surprindă
pretenţiile unor ţări la asumarea acestui rol, despre care ne povesteşte site-ul Deutche Welle în limba română.
Etichete: Suntem in UE
Prima fotografie a pamantului din spatiu
Prima fotografie a pământului văzut din spaţiu e mai veche decât primii sateliţi artificiali.
Această fotografie a fost realizată de la înălţimea de 105 Km, cu o cameră plasată într-o rachetă de tip V-2, lansată în octombrie 1946 dintr-o zonă de deşert din statul american New Mexico.
Etichete: Trecut - viitor
Ati auzit de Hiromi Uehara?
Renumită compozitoare şi pianistă de jazz şi nu numai, japoneza
Hiromi Uehara este considerată, la numai 30 de ani, unul din cei mai importanţi interpreţi contemporani de jazz din lume.
O secvenţă You Tube a unui solo de pian demonstrează capacitatea sa impresionantă de interpretare şi improvizaţie dar şi bucuria pe care i-o oferă muzica.
De altfel, You Tube prezintă
sute de clipuri cu artista într-o mulţime de locuri din lume, cu diverse aspecte ale activităţii ei, aproape toate marcate cu 5 stele şi însoţite de sute de comentarii.
Etichete: Muzica
Sistematizati-va backupul
FBackup este o unealtă gratuită care vă ajută să vă organizaţi salvarea datelor şi e-mailurilor din calculator, permiţându-vă să stabiliţi în prealabil sursa, destinaţia internă sau externă (printr-un port USB sau în reţea), folderele sau fişierele de transferat, transferarea comprimată zip sau nu, periodicitatea backupurilor, dacă doriţi să folosiţi acest procedeau, eventual ştergerea vechilor backupuri etc.
Restaurarea fişierelor în vechile lor poziţii se face printr-o manevră foarte simplă.
În efectuarea operaţiilor vi se oferă ghidarea prin wizard.
Fiind destinat backupurilor de date, FBackup nu este util pentru clonarea întregului harddisk.
Dacă folosiţi pentru e-mail un alt client decât Outlook sau Outlook Express, s-ar putea să aveţi nevoie pentru salvarea mesajelor de e-mail de
alte programe specializate în salvări de e-mailuri.
Etichete: Internet-IT
Revista Secolul XX mai exista
Una din publicaţiile care ofereau informaţii despre cultura de dincolo de cortina de fier, chiar dacă erau selectate prin cenzură în vremurile ceauşiste, era Secolul XX.
Nu mai auzisem nimic despre ea şi am presupus că s-a stins, înlocuită fiind de Hustler, Playboy şi alte publicaţii care răspund exigenţelor “culturale” ale celor îndoctrinaţi de OTV şi de televiziunile care s-au otevizat.
Am aflat, din întâmplare că revista a supravieţuit. Numele ei actual este
Secolul 21 şi apare, surprinzător, în vechiul ei format de carte de câteva sute de pagini, păstrat de 40 de ani şi într-o
ediţie online de prezentare cu selecţii din fiecare număr. Dacă doriţi să vedeţi o mostră din publicaţie, găsiţi pe Scribd articolele dintr-un
număr dedicat istoriei Bucureştilor semnate de Neagu Djuvara, Ştefan Augustin Doinaş, Teodor Baconski, Mircea Cărtărescu, Johnny Răducanu şi mulţi alţii.
Etichete: Carti-publicatii
Sunt complicate bicicletele?
Prima bicicletă a fost construită în 1817. Interesant este că, deşi era mult mai complexă, prima locomotivă cu abur a fost realizată în 1804.
Din ce în ce mai folosite în ultima vreme în lume, bicicletele nu sunt prea răspândite în oraşele româneşti.
Mulţi dintre noi am avut în copilărie o bicicletă, iar cei care nu s-au bucurat de mersul cu bicicleta au văzut cu certitudine o mulţime de vehicule de acest gen.
Un test destul de simplu încearcă să vă verifice cunoştinţele despre funcţionarea bicicletei.
Etichete: Teste
Cine este de fapt Dalai Lama?
În istoria recentă a omenirii au cucerit admiraţia mondială câţiva oameni care nu au avut poziţii cheie în ierarhia unor state sau organisme internaţionale importante şi nici realizări ştiinţifice, artistice, literare sau finaciare remarcabile, dar care s-au impus prin comportamentul şi faptele lor. Am auzit cu toţii de Mahatma Gandhi, de maica Tereza, de Martin Luther King, de Dalai Lama, chiar dacă nu ştim prea multe lucruri despre ei.
Unul din personajele amintite frecvent în mass media din mai toată lumea este Dalai Lama.
O postare cu titlul
Cine este de fapt Dalai Lama? de pe blogul Enciclopediei Britannica care nu oferă prea multe lămuriri dar face, printre altele, o trimitere la
site-ul lui Dalai Lama m-a incitat să aflu mai multe despre el.
M-a ajutat Wikipedia care oferă
foarte multe informaţii de tot felul despre Tenzin Gyatso, acum în vârstă de 74 de ani, cel de al 14-lea Dalai Lama, lider spiritual budist al Tibetului, dar şi conducătorul unui guvern tibetan în exil constituit cu 50 de ani în urmă, laureat al Premiului Nobel pentru pace în 1989, apreciat de cele mai prestigioase personalităţi şi instituţii ale lumii occidentale, acuzat de guvernul chinez că incită la nesupunere populaţia din zona autonomă Tibet, aflată sub administraţie chineză.
Cred că vă va uimi numărul imens de titluri onorifice acordate lui Dalai Lama de numeroase ţări, oraşe, universităţi, fundaţii etc. dar şi punctele sale de vedere privind unele probleme contemporane sau controversele pe care le-a iscat.
Etichete: De pe planeta
Taiati tortul in 8 portii
Testul acesta vă cere să
tăiaţi tortul în 8 porţii, din doar 3 tăieturi cu cuţitul. Porţiile trebuie să fie egale, dar nu e necesar să aibă aceeaşi cantitate de frişcă.
Dacă nu găsiţi soluţia, veţi putea accesa răspunsul, după ce veţi afla care sunt zonele creierului care contribuie la rezolvarea acestei probleme.
Etichete: Teste
Cele mai fotografiate locuri din lume
În cadrul Conferinţei internaţionale dedicate Wold Wide Webului care a avut loc între 20 şi 24 aprilie la Madrid, Centrul de cercetare pentru calculatoare de înaltă performanţă de la Universitatea americană Cornell a prezentat
o nouă metodă de analiză şi clasificare a unor colecţii foarte mari de imagini.
Pentru exemplificare, supercalculatorul de la Cornell a analizat cele 35 de milioane de fotografii de pe Flickr, care totalizează mai mulţi teraBiţi şi a selectat localităţile şi obiectivele turistice cele mai fotografiate din lume.
Am extras doar primele clasate: la oraşe, pe primele locuri figurează New York, Londra, San Francisco, Paris, Los Angeles, iar cele mai fotografiate obiective sunt Turnul Eiffel din Paris, Trafalgar Square, Muzeul Tate de artă modernă, Big Ben din Londra, Catedrala Notre Dame din Paris.
Etichete: De pe planeta, Internet-IT
Automobilele vor fi mai usoare
Printre metodele eficiente de a reduce energia consumată de automobile figurează şi
reducerea greutăţii lor. Tot mai multe voci se referă la apusul epocii SUVurilor. Reducerea greutăţii unei maşini cu 10% scade consumul de carburant cu 7%.
Înlocuirea componentelor metalice din structura de rezistenţă cu fibră de carbon va reduce greutatea maşinilor cu 40%, asigurându-le totodată o rezistenţă mai mare la impact.
Etichete: Stiinta-tehnologie
Blogul lui Traian Ungureanu
Vrem, nu vrem, londonezul Traian Ungureanu este o personalitate marcantă a presei româneşti. Fascinant pentru unii, obsesie care trebuie eliminată din percepţia publică pentru alţii, TRU este un ziarist care scrie ce crede, nu ce i se comandă, iar
blogul său o dovedeşte din plin.
Eu fac parte dintre cei care cred că subtitlul blogului „Jurnalist dependent de propriile opinii” este sincer.
Etichete: Blogosfera
Softuri pentru updatarea programelor
Adeseori nu avem informaţii despre eventuala updatare a programelor pe care le avem instalate în calculator. Updatarea unui program elimină frecvent pericole de infectare şi asigură noi facilităţi.
Un articol dintr-un blog specializat în soft gratuit prezintă o analiză a diverselor
oferte gratuite de monitorizare a updatării programelor disponibile în prezent.
Etichete: Internet-IT
O enciclopedie a Romaniei online
Enciclopedia României online este un proiect nonprofit lansat în martie 2008 de un grup de voluntari din diverse zone ale ţării. Enciclopedia, care a depăşit 1200 de articole, încearcă să abordeze teme legate de zone, localităţi, personalităţi şi obiective de tot felul într-o formă mai puţin abordată în mass media şi în alte enciclopedii disponbile.
Aici găsiţi
o listă a articolelor publicate până în octombrie 2008. Din rubrica „Ultimele articole”, rezultă că iniţiatorii îşi dezvoltă cu perseverenţă proiectul.
Enciclopedia are şi
un blog Etichete: Dictionare si enciclopedii
Muzica clasica amuzanta pe You Tube
Un spot You Tube prezintă
o parodie plină de haz care reuşeşte să fie totodată o performanţă muzicală, a primei părţi din celebra simfonie a V-a de Bethoven, cunoscută sub numele de Simfonia Destinului, în interpretarea unei prestigioase trupe de dans din Osaka.
Tot pe You Tube, mai găsiţi
o altă parodie a Simfoniei Destinului concepută ca pantomimă, în anul 1950, de unul din pionierii scheciurilor televizate americane. În acest din urmă caz muzica este doar suportul pe care se sprijină acţiunea pantomimei.
Parodia japoneză are ca temă micul dejun într-un restaurant, iar cea americană o scenă domestică de cuplu. Elementul care mi se pare remarcabil în ambele parodii, realizate la un interval de o jumătate de secol, este profesionalismul deosebit al interpretării.
Am mai găsit pe You Tube suita "Music for the Royal Fireworks", compusă de Georg Friedrich Händel în 1749, într-o interpretare inedită, recentă . Orchestra se numeşte
Trupa celor 12 fete din Shanghai. Cred că merită să admiraţi fetele, instrumentele şi interpretarea.
Etichete: Amuzante, Muzica
Pornind de la statuia lui Mihai Viteazul
Pornind de la istoria statuii lui Mihai Viteazul, aflată peste drum de universitatea din Bucureşti,
o postare de pe excelentul blog Art Historia ne oferă în imagini şi cuvinte istoria întregii zone în care se află statuia.
Veţi afla, printre altele, multe informaţii surprinzătoare despre începuturile Universităţii care datează din 1680, când a fost construită sub numele Academia de la Sfântul Sava. Academia a fost reconstruită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea (de unde şi denumirea străzii Academiei).
Etichete: Trecut - viitor
Linii colorate
Linii colorate e un joc care vă cere să găsiti soluţii ca să aşezaţi cât mai multe grupe de câte 5 piese de aceeaşi culoare pe o linie sau pe o coloană a unui careu cu 64 de pătrate. Zona respectivă se eliberează pentru alte piese şi obţineţi 10 puncte. Dacă se întâmplă ca a 5-a piesă să ocupe un interval după care umează a 6-a piesă eliberaţi 6 poziţii şi primiţi 4 puncte bonus.
Clicaţi pe piesa pe care vreţi să o mutaţi şi apoi pe pătratul de destinaţie. Pentru ca piesa să ajungă la destinaţie trebuie să existe un traseu liber oricât de lung care să fie format din grupe de minimum două patrate alăturate pe orizontală sau pe verticală. Piesele nu se deplasează pe diagonală.
După fiecare mutare se adaugă pe cadran 3 piese, ale căror culori le vedeţi înainte de a muta. La un moment dat devine evident că nu mai puteţi obţine 5 piese la rând. Decideţi dacă restartaţi sau abandonaţi jocul.
Rezultatul depinde în destul de mare măsură de noroc, pentru că piesele care se adaugă ajung adesea în poziţii care vă pot da peste cap planurile.
Punctajul maxim pe care l-am atins a fost cca 470 de puncte, dar cred că în medie am obţinut 250 de puncte.
Vă doresc să mă depăşiţi masiv!
Etichete: Jocuri
De ce zboara insectele in zigzag
Insectele sunt cei mai vechi aviatori din lume ne spune ziarul francez Le Figaro. Nişte vietăţi care semănau cu libelulele mari de azi zburau cu 350 de milioane da ani în urmă. Astăzi insectele reprezintă 4 cincimi din speciile de vieţuitoare de pe pământ.
Păsările zboară preponderent în linie dreaptă, în timp ce insectele, care au un mecanism mai complex de zbor (uneori au două perechi de aripi), îşi schimbă mult mai frecvent direcţia de zbor. Printre explicaţiile elaborate de specialişti figurează faptul că păsările se ghidează după văz, mult mai bun decât al insectelor care se ghidează după miros, dar şi faptul că schimbarea frecventă a direcţiei de zbor este un mijloc de apărare împotriva atacatorilor.
Etichete: De ce?
Muzica veche
La Cluj a avut loc în ultimele zile ale lunii aprilie un festival şi un concurs de muzică barocă.
Festivalul de muzică veche care va avea loc în toamna acestui an la Bucureşti este anunţat pe un site.
Pentru că informaţiile despre muzica veche circulă în cercuri restrânse, vă propun să vedeţi şi să ascultaţi
înregistrările făcute la festivalul de muzică veche, care a avut loc anul trecut în luna octombrie, urmând să decideţi dacă vi se pare ceva demn de atenţie.
Muzica medievală, renascentistă, barocă, bizantină şi muzica veche românească au fost interpretate în mare parte la instrumente istorice sau replici ale acestor instrumente.
Dacă doriţi să descărcaţi sunetul vreunei înregistrări, este util
VLC Media Player.
Etichete: Muzica
Spamul în trimestrul I 2009
Compania Sophos mai cunoscută pentru analizele privind securitatea internetului decât pentru produsele sale de protecţie prezintă
situaţia spamului în primul trimestru al acestui an.
Surprinzător poate, 97% din mesajele primite pe severele companiilor din lume au fost spam.
Deşi producţia de spam asiatică este dominantă în lume (38%), în acest an, primele ţări din clasamentul surselor de spam sunt Statele Unite, Brazilia şi China.
Etichete: Internet-IT
10 inventii vechi chinezesti
Multe descoperiri şi invenţii care au determinat progrese majore în Europa îşi au originea în China antică şi medievală.
Circulaţia sângelui, despre care se afirmă că a fost descrisă pentru prima dată de William Harvey în 1628, figurează în documente chinezeşti din secolul al II-lea. Spagheti, mâncare tradiţional italienească, provine tot din China, ca şi praful de puşcă.
Blogul Listverse descrie
10 invenţii care s-au născut în China cu un mileniu sau mai mult înainte de apariţia lor în Europa. Printre ele figurează busola, plugul, porţelanul, tiparul, hârtia igienică.
Etichete: Trecut - viitor
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.