Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

vineri, februarie 29, 2008
  O colectie de cugetări despre creatie

Sper să vă facă plăcere să parcugeţi o colecţie de citate având ca temă creaţia şi ca autori creatori de faimă în cele mai diverse domenii.

Etichete:

 
joi, februarie 28, 2008
  Ascultaţi Tache, Ianke si Cadar

Puteţi să ascultaţi sau să descărcaţi în format mp3 piesa Tache, Ianke si Cadâr de Victor Ion Popa, într-o veche şi superbă înregistrare a Teatrului radiofonic.

Etichete:

 
  Selectie de utilitare gratuite

Vă supun atenţiei o selecţie remarcabilă de utilitare gratuite, încadrate în 46 de categorii. Selecţia este actualizată permanent, pentru fiecare categorie se dau explicaţii şi se fac recomandări, iar descrierea fiecărui soft propus conţine multe informaţii utile.

Etichete:

 
miercuri, februarie 27, 2008
  Aranjati patratele

Acest exerciţiu de iscusinţă a minţii vă solicită să aşezaţi în ordine, cu cât mai puţine mişcări, primele 15 numere din sistemul zecimal, în 16 pătrate care alcătuiesc, la rândul lor, un pătrat. Practic, după câteva manevre lipsite de succes, veţi găsi căi logice pentru a evita blocajele. Rezolvarea testului nu prevede o limită de timp.

Câteva informaţii suplimentare exclusiv pentru cei interesaţi de aspectele matematice ale exerciţiului:
Problema celor 15 numere a fost brevetată în Statele Unite în 1880. Diverse analize şi metode de tratare matematică ale problemei pot fi găsite aici.

Etichete:

 
  Ma roade invidia

A apărut încă un blog despre cărţi. Mă bucur. Ceea ce mă deranjează este faptul că, spre deosebire de Luciat care este inspiratoarea blogului, eu n-am descoperit în blogosfera românească pe cineva tentat de tematica blogului meu, cu alte cuvinte un blogger dispus să prezinte subiecte din zonele mai puţin frecventate ale lumii webului.
Chiar dacă e greu de ajuns la performanţa lui Peter Gluck (de la care mă inspir adesea), webul merită o răscolire mai atentă.
Să fie cea ce numeşte un articol din The Christian Science Monitor generaţia Google mult mai extinsă ca limită de vârstă?
Citez din articol:
„Still, the use of search engines such as Google or Yahoo is turning both students and adults online into "bouncers" and "power browsers." They skim the surface for data – titles, tables of contents, short abstracts – but rarely dig deep. That's fine for a quick overview: But scholars also must know how to mine the depths of a subject, its subtleties and nuances, if they are to learn to think for themselves”.

Iar cititorilor de cărţi de hârtie le amintesc (chiar dacă deocamdată mă număr printre ei) că nu mai e mult până când un E-book Reader va costa cât un mouse şi toate cărţile lumii vor ocupa doar un colţ al webului.

Etichete:

 
marți, februarie 26, 2008
  Predictii pentru 2008 de la Tokio

Information Architects este o companie creată în anul 2000 la Zurich, în Elveţia, care şi-a propus să realizeze concepte, planuri, strategii şi proiecte pentru interfeţe cât mai prietenoase şi mai accesibile cu ajutorul cărora brandurile să poată fi mai interactive. Printre clienţii companiei s-a numărat şi Deutche Telekom.
În anul 2004, compania s-a mutat la Tokio.
Printre realizările recente şi spectaculoase ale companiei figurează o reprezentare a site-urilor de mare impact din lume pe harta metroului din Tokio.

Chiar dacă nu vor fi confirmate de realitate, predicţiile pentru 2008 intocmite de această companie, cu privire la dezvoltarea lumii online, sunt interesante. Ele sunt concepute înainte de lansarea ofertei de cumpărare a Yahoo de către Microsoft, iar ipoteza dispariţiei SMSurilor si a presei tradiţionale mi se pare exagerată pe termen scurt.

Etichete:

 
  75 de ani de la incendierea Reichstagului

Deutche Welle în limba română ne aminteşte că azi se împlinesc 75 de ani de la incendierea Reichstagului, sediul parlamentului german.
Atribuit comuniştilor, incendiul a fost faptul cheie care a permis atunci naziştilor să ajungă la putere. Clădirea reconstruită adăposteşte azi parlamentul Germaniei unificate.

Etichete:

 
luni, februarie 25, 2008
  Testati-va reflexele

Un test simplu vă permite să vă măsuraţi viteza de reacţie. Cred că e util şi pentru şoferi.

Etichete:

 
  Cautati muzica mp3 cu Google

Am dat pe un blog de această soluţie de căutare cu Google a unor selecţii de muzică care să poată fi descărcate în format mp3 şi mp4. Pentru cazurile în care nu căutaţi o anumită piesă ci un interpret sau un compozitor, soluţia nu e grozavă.
În schimb am dat undeva la comentarii de o soluţie mult mai simplă şi mai eficientă: tastând în spaţiul destinat căutării din pagina Google: intitle:"index.of" (mp3) nume (numele aparţinând unui compozitor sau unui interpret), veţi găsi multe colecţii plasate pe net care conţin, printre altele, piese stocate în format mp3 ale muzicianului dorit. Evident veţi da şi de numeroase rebuturi, dar cu un pic de răbdare veţi găsi ce vă interesează.
Iată de exemplu unul din rezultatele pentru Eminem care cuprinde doar o piesă a lui dar şi multe alte piese, sau un rezultat pentru Chopin.

Etichete:

 
duminică, februarie 24, 2008
  Vulturul si gainile

Vă propun să citiţi o fabulă comentată, întitulată Vulturul şi găinile. Mie mi-a plăcut fabula, dar mai ales completarea şi comentariul.
Povestea a apărut în toamna trecută în ziarul românesc "Observatorul" care apare la Toronto şi se distribuie gratuit în Canada şi Statele Unite. Cred că site-ul ziarului oferă multe informaţii şi păreri interesante pentru românii de pretutindeni.

Etichete:

 
  Scrierea cifrelor in diverse limbi

Cifrele pe care le folosim şi le cunoaştem sub denumirea de cifre arabe, datorită faptului că au ajuns în Europa prin intermediul arabilor, sunt scrise altfel în destul de multe limbi, în special asiatice, folosite de peste un sfert din omenire.
Nici în scrierea arabă de la dreapta la stânga nu se folosesc cirele pe care noi le numim arabe.
Iată o pagină care prezintă felul în care se scriu cifrele de la 0 la 9 în diverse limbi.

Etichete:

 
sâmbătă, februarie 23, 2008
  Cum stai cu echilibrul psihic?

Acest test îţi dă posibilitatea să-ţi verifici echilibrul în faţa tendinţelor de exces cu care suntem confruntaţi adesea în viaţă.

Etichete:

 
  Drepturile consumatorilor la noi, in UE

La începutul acestei luni a fost inaugurat la Bucureşti Centrul European al consumatorilor pentru România, ca şi site-ul său, încă incomplet.
Vă puteţi adresa Centrului atunci când aveţi probleme cu un produs sau un serviciu achiziţionat dintr-un alt stat european. Totodată, Centrul oferă consultanţă şi sprijin oricărui consumator care are o problemă, comunicându-i care sunt regulile europene şi naţionale.
Consumatorul român nu îşi cunoaşte, în majoritatea cazurilor, drepturile pe care le are în relaţia cu comerciantul sau cu producătorul mărfii achiziţionate.
Din acest punct de vedere, informaţiile pe care le puteţi găsi pe site mi se par deosebit de utile.
Câţi dintre noi au auzit de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor? Nu am văzut informaţii despre adoptarea ei în nici un ziar şi pe nici un post de televiziune.
Cauza este probabil legată de interesul faţă de publicitatea pe care o plătesc diverse companii dar şi prevederea din lege care enumeră printre practicile comerciale incorecte “utilizarea unui context editorial în mass-media, în vederea promovării unui produs pentru a cărui reclamă comerciantul a plătit, fără însă ca aceasta să se precizeze clar fie în cuprins, fie prin imagini sau sunete uşor de identificat de către consumator (publicitate mascată)”.

Citez alte câteva informaţii de pe site:
- In ceea ce priveşte garanţiile “toate produsele fie că vorbim de autovehicule, pantofi, aparatură electrocasnică, haine, aparatură audio video sau pur şi simplu o mătură, cu anumite excepţii, puţine la număr, se vor supune aceloraşi reguli”.
- “Garanţie legală - termen de garanţie de doi ani, aplicabil tuturor produselor. În cazul produselor folosite, acest termen poate fi redus la 1 an, prin acordul de voinţă dintre consumator şi vânzător”.
- “Consumatorul are dreptul să achite anticipat, integral sau parţial, obligaţiile sale rezultate din contractul de credit. În cazul achitării anticipate a obligaţiilor sale contractuale, consumatorul are dreptul la o reducere echitabilă a costului creditului, stabilită proporţional cu perioada de utilizare a creditului respectiv”.

E util să ştim şi că, în scopul protecţiei sănătăţii consumatorilor, Comisia Europeană a adoptat recent o propunere privind sporirea claritatii etichetelor produselor alimentare.

Etichete: ,

 
vineri, februarie 22, 2008
  Site-ul Summitului NATO din Bucuresti

Intre 2 şi 4 aprilie se va desfăşura în Bucureşti Summitul NATO. Pe site-ul Summitului sunt multe informaţii interesante, dar nimic referitor la restricţiile impuse bucureştenilor de măsurile de securitate care vor fi luate.
Cred că ar fi util un link suplimentar pentru băştinaşi care să ne ajute să ne descurcăm cât de cât în condiţiile acelei stări de asediu.

Etichete:

 
  Un dictionar online in 8 limbi

În Voxicon un cuvânt în engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, olandeză, suedeză, portugheză este tradus în celelate 7 limbi, împreună cu sinonimele lui în toate limbile, câteva expresii care conţin cuvântul căutat, posibilitatea de a căuta cuvântul în Wikipedia sau cu Google, iar dacă e verb vi se prezintă conjugarea lui.

Etichete:

 
joi, februarie 21, 2008
  Zicea candva Grigore Moisil...

Profesorul Grigore Moisil a fost unul din cei mai fascinanţi oameni pe care am avut prilejul să-i întâlnesc. Deşi avea un chip urât, matematicianul Grigore Moisil era unul din cei mai telegenici invitaţi la emisiunile lui Tudor Vornicu, teleastul care se străduia să îmbine în emisiunile de televiziune muzica şi umorul cu prezenţe care să aibă farmec dar şi ceva interesant de spus.
Uneori, când suport tembelismul majorităţii talk showurilor de care avem parte azi, mă gândesc ce ridicoli ar părea mulţi din liderii noştri de opinie dacă ar trebui să-i dea replica sclipitorului matematician.
Iată câteva din cugetările lui Moisil, care pot fi găsite în Wikicitat.

Etichete:

 
  O carte despre bloguri

Seth Godin a fondat, în 1995, prima companie de marketing online din SUA. 3 ani mai târziu compania a fost cumpărată de Yahoo. Godin este acum consultant de marketing şi autor al unor cărţi care se bucură de mare succes.
De pe blogul său puteţi descărca în format pdf Who's There, o cărticică utilă dar şi savuroasă despre blogging. Deşi este scrisă în 2005 şi începe cu scurte informaţii elementare, cred că părerile, sfaturile şi categorisirile copioase ale autorului sunt la fel de actuale şi azi.
Vă ofer o mostră:
„Blogs work when they are based on:
1. Candor
2. Urgency
3. Timeliness
4. Pithiness and
5. Controversy
(maybe Utility if you want six)”.

Cred că din cărticica lui Seth Godin au de învăţat şi unii din bloggerii noştri corporatişti, care oferă adesea posturi mediocre.

Etichete:

 
miercuri, februarie 20, 2008
  Unelte pentru grafice si diagrame

Se întâmplă uneori să putem expune mai clar o situaţie, pe un site sau într-un post de blog, cu ajutorul unor grafice sau al unor diagrame.
Un blogger prezintă o listă de softuri gratuite cu ajutorul cărora poate fi realizat acest deziderat. Cei mai pretenţioşi pot alege una din uneltele plătite din coada listei. Comentariile propun şi alte soluţii.

Etichete:

 
  O parere nemteasca

Am găsit pe site-ul Deutche Welle în limba română această părere a doamnei Susanne Kastner vicepreşedintele Bundestagului.
Iată un citat din declaraţia de presă a doamnei Kastner, care este şi preşedinte al Grupului Parlamentar de Prietenie Germano-Român:
„Dacã privesc realităţiile din România sunt tentată să cred, că unica ţintă a guvernului este să asigure condiţiile necesare pentru ca bogaţii să devină şi mai bogaţi, în timp ce soarta celor neajutoraţi nu are loc pe agenda palatului Victoria”.

Etichete:

 
marți, februarie 19, 2008
  Clipuri publicitare nostime

Sper să vă amuze această colecţie de clipuri publicitare grupate pe tot felul de categorii.

Etichete:

 
  Semne de intrebare privind OpenID

Este evident că folosirea de către o persoană a unui identificator unic pentru autentificare pe toate site-urile care solicită această operaţie este un lucru grozav. Aderarea marilor companii din IT la proiect îi dă un gir de prim rang.
În schimb mi se pare ilegală implicarea guvernului României în oferta operatorilor de telefonie şi a băncilor de de a asigura un serviciu de autentificare facturabil pentru a-l accepta eventual în serviciile de e-guvernare care, în majoritatea cazurilor, nu funcţionează. Orange Franţa oferă gratuit serviciul ca şi Google, Yahoo, Tehnorati, myOpenID, VeriSign etc.

Pe de altă parte, pentru mine nu e clar nici ce se întâmplă dacă ai mai multe conturi la Google sau Yahoo, de exemplu, după ce te identifici printr-un singur URI (Uniform Resource Identifier).

Dacă ştie cineva ceva în aceaste privinţă, i-aş fi recunoscător dacă m-ar lămuri. Evident, plec de la ipoteza că OpenID nu este gândit ca un identificator cu ajutorul căruia să se garanteze efectuarea unor plăţi sau încheierea unor contracte care să atragă răspunderi în justiţie.

Etichete:

 
luni, februarie 18, 2008
  Unora le place să stea la bloc

Vă plac imaginile zonei rezidenţiale vieneze Alt-Erlaa, construită între 1973 şi 1985 cu fonduri asigurate de guvernul austriac?
Micul cartier cuprinde 3000 de apartamente în blocuri cu 3400 de locuri subterane de parcare, precum şi o mulţime de alte construcţii şi dotări cum ar fi două centre medicale, şcoli, terenuri de tenis, bazine de înot, staţie de metrou, un centru comercial, un post de televiziune, o biserică şi multe altele.

Etichete:

 
  Muzica clasica si altele de la Dr. Joe

Doctorul Joe Schwartz din oraşul Huntigton Beach, situat la 65 de km. spre Sud de Los Angeles, are 86 de ani. Vârsta i-am aflat-o din datările fotografiilor de familie. În noiembrie 2002 a sărbătorit, alături de soţie, 60 de ani de căsnicie.
Pe site-ul lui, care îl prezintă într-o fotografie care e probabil de acum vreo 40 de ani, doctorul a inclus, pe 7 februarie anul acesta, o pagină dedicată anului nou chinezesc.
Dr. Joe e un şugubăţ. Pe site găsiţi multe lucruri nostime, din care o bună parte deocheate.

Grupul de pagini dedicat muzicii, cuprinde lucrări care se pot descărca în format mp3. Doctorul ne atrage atenţia, ca un bun american care respectă proprietatea intelectuală, că muzica nu este destinată copierii.
Pe pagina dedicată muzicii clasice sunt cam 100 de lucrări printre care am remarcat rapsodiile a I-a şi şi a II-a de George Enescu şi Hora staccato a lui Grigoraş Dinicu. Sunt şi câteva piese corale ruseşti care nu au legătură cu muzica clasică.
Pe pagina cu muzică de operă găsiţi mulţi interpreţi celebri (Callas, Lanza, Pavarotti, Careras) dar şi câteva surprize plăcute care nu sunt arii din opere.
Pagina cu muzică de tot felul va face o deosebită plăcere vârstnicilor (Bing Crosby, Maurice Chevalier, Marilyn Monroe, Danny Kaye, Judy Garland, Edith Piaf).
Muzica etnică este în general evreească. O piesă întitulată Rumania, Rumania e împănată cu motive populare româneşti, iar în text se desluşesc cuvinte care amintesc de pastramă, cârnaţi, sarmale, caşcaval, mămăligă, castraveţi.
O altă pagină prezintă piesele americane de succes ale anilor 30-40 ai secolului trecut.

Răscolind prin site, deduc că familia doctorului ar fi venit în America, în jurul anului 1900, din zona sudică a Basarabiei, care face parte acum din Ucraina.

Etichete: ,

 
duminică, februarie 17, 2008
  O eroare amuzanta si respectarea clientului

Probabil că mulţi dintre noi au constatatat că la unele servicii telefonice de relaţii cu clienţii şi cu publicul în general (call centers) se simte o îmbunătăţire semnificativă în România. Din acest punct de vedere, 930 de la Romtelecom poate servi ca exemplu.
Sunt, în continuare, de proastă calitate majoritatea serviciilor administraţiei publice, cele de la Electrica, de la Poştă şi de la unele bănci (eu am avut parte de explicaţii stupide la Bancpost şi am văzut multe nemulţumiri ale altora în relaţia cu alte bănci).
În acest context mi se pare amuzantă o eroare care dovedeşte că în lumea civilizată o reclamaţie a unui client este considerată o prioritate. Este surprinzătoare consecinţa faptului că un slujbaş de la Microsoft care a primit o reclamaţie a scris din greşeală la termenul de rezolvare anul 08 în loc de anul 98 (errare humanum est), dar important este promisiunea a fost respectată.
Pe de altă parte este îngrijorător că procedurile automatizate ale unor operaţii de acest gen tind să elimine verificarea de către om a serviciului care trebuie asigurat.

Etichete:

 
sâmbătă, februarie 16, 2008
  Carte de telefon internationala online

Puteţi afla numărul de telefon fix, adresa şi codul poştal al persoanelor sau firmelor din 30 de ţări, printre care şi România căutând în ixquick International Phone Directory. Trebuie să precizaţi doar numele de botez, numele de familie (sau numele firmei), ţara şi oraşul, iar pentru Statele Unite trebuie să alegeţi din lista derulantă şi statul.
În modul REVERSE introduceţi numărul de telefon şi aflaţi numele, adresa şi codul poştal al titularului.
Pentru România nu figurează în listă decât abonaţii Romtelecom.

Etichete:

 
  Originile fotografiei

Chiar dacă fotografiem azi cu aparate digitale, majoritatea comorilor fotografice ale lumii sunt realizate cu aparate clasice a căror componentă fundamentală este camera obscură.
Am găsit în Ghidul New York Times despre cunoştinţele esenţiale o informaţie surprinzătoare: primele informaţii despre ceea ce se va numi mai târziu camera obscură datează de cca 2500 de ani, când filosoful chinez Mo Ti a observat că, atunci când lumina pătrunde într-o camera întunecată printr-o fantă de mici dimensiuni, scena din faţa fantei apare inversată în fundul camerei. Ideea camerei obscure cu o fantă mică prin care pătrunde lumina a fost reluată în secolul 10 de un învăţat arab. Deşi apar referiri la camera obscură în lucrările unor gânditori străluciţi ai Renaşterii, nu există informaţii privind un inventator al dispozitivului.
Iată cum era reprezentată camera obscură în Encyclopédie,ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers întocmită între 1751 şi 1772 de Diderot şi d'Alembert.

Etichete:

 
vineri, februarie 15, 2008
  Iosif Sava

Azi Iosif Sava ar fi împlinit 75 de ani. Îmi permit să reproduc, în această zi de comemorare, un post pe care l-am scris pe un alt blog al meu, în august 2005, la 7 ani de la moartea lui.

Iosif Sava a fost un fundamentalist al muzicii clasice, unul din puţinii fundamentalişti din lume ai cărui adepţi nu încearcă să impună altora punctul lor de vedere. Iosif Sava a visat să izbândească punctul lui de vedere. A folosit toate mijloacele de care dispunea pentru a atrage mai mulţi oameni de partea „muzicii mari”, cum îi plăcea lui să spună.
La seratele muzicale de după 1990, i-a avut ca invitaţi pe cei mai importanţi oameni ai României. Cunoscându-l, sunt convins şi azi că discuţiile pe care le purta aveau, în mintea lui, doar rolul de a câştiga adepţi pentru muzică. Restul era profesionalism.
Nu ştiu alte discuţii televizate, care să fi dobândit, în România, prestigiul Seratelor muzicale.
Amazon.com listează 26 de cărţi ale lui Iosif Sava
Visul lui, al omului care nu a fost niciodată pe un stadion, era să umple stadioanele cu oameni care să se adune acolo ca să asculte Bach.

Etichete:

 
  Ce stiti despre Interpol?

Am auzit cu toţii despre Interpol. Ce ştiţi despre competenţele lui, despre activitatea organismului şi despre alte date legate de el puteţi verifica, într-o oarecare măsură, cu ajutorul unui unui test scurt.

Etichete:

 
  Webul: instructiuni si explicatii

Nu toţi webmasterii sunt bloggeri, dar orice blogger trebuie să fie un pic webmaster.
Site-ul W3Schools oferă online şi gratuit o mulţime de date organizate în lecţii, informaţii, statistici, sfaturi, etc. despre lumea webului, atât pentru începători cât şi pentru avansaţi.
Veţi găsi de exemplu lecţii şi teste de HTML, XHTML, CSS, XML, Javascript, SQL, PHP, Flash şi altele dar şi informaţii actualizate de tot felul.
Din această statistică veţi afla că, în ianuarie 2008, utilizatorii foloseau Windows XP în proporţie de 73,6%, Vista - 7,3%, Mac – 4,4%, Linux – 3,6% şi veţi putea urmări evoluţia utilizării sistemelor de operare în ultimii 4 ani.
Tot luna trecută, spune o altă statistică, browserul IE7 era utilizat de 21,2% din internauţi iar Firefoxul de 37,2%. Trebuie să remarcăm totuşi că 32% nu au părăsit IE6.
Site-ul oferă şi posibilitatea de a valida pagini scrise în HTML, CSS etc.

Mărturisesc că amploarea şi sistematizarea informaţiilor m-au impresionat şi că regret că nu am capacitatea de a asimila decât puţin din ce oferă site-ul.

Etichete:

 
joi, februarie 14, 2008
  O idee interesanta

Majoritatea automobilelor au uşi care se deschid lateral. Unele modele sport au uşi care se ridică. Această soluţie spectaculoasă, oferită de o companie californiană, mi se pare mult mai practică.
Informaţii suplimentare găsiţi în cele 18 imagini pe care le puteţi accesa pe site, clicând pe "Slide Presentation" în dreapta.

Etichete:

 
  Mii de dictionare specializate

Această colecţie de dicţionare specializate oferă o varietate de posibilităţi incredibilă.
În afara dicţionarelor specializate în diverse domenii ştiinţifice, culturale, artistice, sportive sau specifice anumitor profesiuni, veţi găsi grupate lucrări lexicale dedicate lui Shakespeare, ciocolatei, terorismului, dinosaurilor, bijuteriilor, argourilor etc.

Iar pentru amuzament, dacă veţi coborî, pe această pagină, la a treia temă întitulată „Write your Name in Exotic Alphabets!”, vă veţi putea scrie numele cu hieroglife egiptene, în formatul cuneiform babilonian, în chineză, cu caractere ebraice sau japoneze şi în alte variante exotice pentru noi.

Etichete:

 
miercuri, februarie 13, 2008
  Test pentru spiritul de observatie

Un test întitulat „Testează-ţi ascuţimea vederii” vă permite să vă verificaţi spiritul de observaţie. Testul vă cere să recunoaşteţi rapid diverse figuri destul de simple, chiar dacă sunt rotite faţă de desenul care constituie referinţa. Mie mi s-a părut un test interesant.

Etichete:

 
  Inserati diacritice romanesti

Deşi folosesc pentru diacritice o soluţie de care sunt foarte mulţumit şi despre care am scris în blog, o controversă recentă iscată de Jen mă determină să amintesc şi eu că, atunci când folosiţi un calculator care nu dispune de opţiunea de scriere în limba română şi doriţi să înseraţi diacritice româneşti, sau dacă vreţi să introduceţi diacritice într-un document scris cu tastatura englezească, puteţi folosi un convertor care permite introducerea diacriticelor într-un text cu până la 6000 de caractere. După părerea mea, procedura e simplă şi explicată clar.

Etichete:

 
marți, februarie 12, 2008
  Bloguri romanesti despre telefonia mobila

În aceste zile se desfăşoară la Barcelona cel mai mare târg de telefonie mobilă din lume. Şi pentru că numărul telefoanelor mobile a depăşit de mult la noi numărul telefoanelor fixe şi al televizoarelor, mi-am propus să văd cum este reflectat în blogosfera noastră acest obiect atât de răspândit.
Blogul Telefoane mobile descrie aspectul şi performanţele diveselor aparate.
Tot Telefoane mobile este întitulat şi un blog de business care conţine o gamă de informaţii mai largă, dar imagini mai puţine. Partener cu acest blog este un blog despre cărţi, pe care l-am omis în postul dedicat acelei teme: Cărţi, autori, librării, biblioteci.
Cristi Popescu se ocupă de o gamă largă de aspecte tehnologice şi de marketing în domeniul telecomunicaţiilor şi al telefoniei mobile în special.
Chiar dacă Prepay blog se declară preocupat preponderent de oportunitatea sistemelor preplătite, prezintă diferite informaţii din domeniul telefoniei mobile şi fixe.
Deşi nu se ocupă exclusiv de telefonia mobilă, e-nsider dedică cel mai mare spaţiu, dintre blogurile specializate româneşti, congresului care se desfăşoară la târgul de la Barcelona.
Şi blogul Telepedia, axat pe domeniul IT&T, consacră o bună parte din temele pe care le abordează telefoniei mobile. Telepedia tratează frecvent aspectele economico-financiare ale domeniului.
Deşi nu este blog, cred că merită amintit aici forumul revistei Connect unde veţi găsi numeroase puncte de vedere despre lumea telefoniei mobile.

Mai ştiţi şi alte bloguri sau forumuri cu tema asta?

Ziceam şi altă dată că apreciez blogurile de nişă. Nu mă refer la cele dedicate ştirilor mondene ci la cele utile. Sper să apară cât mai multe.

Etichete: ,

 
  Motoare de cautare de tot felul

Sunt un vechi utilizator al Wikipediei şi al altor unelte furnizate de Fundaţia Wikimedia.
Totuşi nu e mult timp de când am constatat că aceste resurse pot oferi informaţii la zi, concurând adesea cu succes diverse publicaţii de specialitate. Nu mă refer aici la site-ul specializat în ştiri al fundaţiei, destul de modest, ci la enciclopedia propriu zisă.
Aşa am găsit o listă imensă a motoarelor de căutare, actualizată la zi. Listele sunt sortate pe categorii. În afară de motoarele şi metamotoarele generaliste, veţi găsi în listă motoare regionale şi naţionale (de exemplu un motor maghiar şi unul sloven), motoare de căutat persoane, motoare de căutat joburi, motoare de căutare în publicaţiile academice, motoare medicale, juridice, de shopping etc.
Pentru că am constatat şi în alte cazuri că site-urile de informaţii elveţiene sunt excelente (de exemplu site-ul căilor ferate este foarte clar pentru orice traseu internaţional european), am accesat cartea de telefon de pe motorul elveţian şi am constatat că oferă linkuri către cărţi de telefon online din Germania, Franţa, Ialia, Austria, Marea Britanie şi Statele Unite.

Etichete: ,

 
luni, februarie 11, 2008
  Speranta romanului

Am senzaţia că editorialul Încrederea în străini apărut în publicaţia Afacerea explică mai clar decât talkshowmenii televizaţi unde se refugiază azi speranţa românului în mai bine.
Printre altele, oamenii speră că mecanismele UE vor face ca banii proveniţi din impozite să contribuie şi la binele lor, nu numai la cel al administraţiei publice.

Etichete:

 
  Parerea francezilor despre Vista

Între 29 ianuarie şi 5 februarie, publicaţia franceză de specialitate 01.net a făcut o anchetă privind satisfacţia cititorilor săi faţă de noul sistem de operare, vândut până acum în 3 milioane de exemplare în Franţa. S-au primit 15.000 de răspunsuri.
Principala nemulţumire, împărtăşită de 73% dintre respondenţi se referă la încetineala sistemului, iar peste 50% din utilizatori consideră că gestiunea fişierelor şi Control Panelul sunt mai incomode decât la XP. 76% dintre cei care au trecut la Vista au achiziţionat un calculator nou pentru a-l utiliza.
Analiza detaliată a răspunsurilor o găsiţi în articol.

Etichete:

 
duminică, februarie 10, 2008
  Proverbe evreeesti

Wikicitat (varianta românească a Wikiquote) oferă o listă de proverbe evreeşti traduse în româneşte. Chiar dacă adesea traducerile sunt defectuoase, majoritatea proverbelor nu sunt cunoscute la noi şi destule merită să fie aflate.

Etichete:

 
  Catastrofe naturale ciudate

Un blog descrie 10 catastrofe pe care consideră cele mai grave dintre dezastrele naturale ieşite din comun care au afectat omenirea.
Iată câteva dintre ele:
- explozia unui asteroid în imediata apropiere a pământului, deasupra unei zone nelocuite din Siberia. Explozia din vara anului 1908 a fost de 1000 de ori mai puternică decât cea a bombei atomice de la Hiroshima şi unda de şoc a distrus mii de kilometri pătraţi de păduri;
- grindina care a afectat o regiune din Bangladesh în 1986 şi care a ucis 96 de persoane. Unele particule de ghiaţă cântăreau cam un kilogram;
- marele smog din 1952 de la Londra care a durat 5 zile a provocat moartea a multe mii de oameni, în urma afecţiunilor respiratorii generate de ceaţa amestecată cu fum. Pentru a evita astfel de fenomene, Parlamentul Britanic a adoptat în 1956 o lege cunoscută sub numele de Clean Air Act.

Etichete:

 
sâmbătă, februarie 09, 2008
  Pagina de linkuri

Lowgolink este o pagină care vă oferă linkuri intuitive (de fapt logourile) pentru o grămadă de conexiuni uzuale din domeniile ştiri, motoare de căutare, video, e-mail, centralizatoare de site-uri şi bloguri, sport, reţele sociale, showbiz, sănătate, călătorii, muzică şi altele.

Etichete:

 
  Despre branza

Brânza este unul din alimentele cele mai răspândite în lume. Se spune că în Franţa, unde brânzeturile sunt adesea desert, există 365 de soiuri de brânză.
Dintr-un supliment la New York Times aflăm că există informaţii sumeriene, vechi de 5500 de ani, care descriu prepararea brânzei şi că în Roma antică obţinerea diverselor brânzeturi era considerată o artă.
Pe blogul unei franţuzoaice am aflat că în China există brânză cu gust de ciocolată.
În Japonia este apreciată o reţetă de prăjitură cu brânză.
Într-un curs al Facultăţii de inginerie alimentară din Suceava am găsit o listă impresionantă cu clasificarea brânzeturilor.
Dintr-un raport al Comisiei Europene aflăm că în ţările Uniunii Europene s-au produs în 2007 peste 8 milioane de tone de brânzeturi.
Şi pentru că, la noi, alături de celelalte produse, s-au scumpit şi se scumpesc în continuare şi brânzeturile, să ne bucurăm că, la solicitarea primului ministru, Ministerul Finanţelor cere explicaţii. Ei şi?

Etichete:

 
vineri, februarie 08, 2008
  26.000 de citate online si nu numai

Un dicţionar imens de citate în limba engleză permite căutarea după unul din cei peste 3000 de autori sau după aproape 250 de teme.
Veţi găsi 67 de citate din Aristotel şi 51 din Oprah Winfrey, 28 de citate despre calculatoare şi 8 despre pisici. Subiectul cel mai frecvent citat este iubirea, urmată de tema banilor.
La fiecare autor veţi găsi scurte date biografice, şi linkuri către citate din alte colecţii. De asemenea cu ajutorul linkului The Literature page puteţi citi online diverse lucrări ale autorilor citaţi.
Una din componentele mai puţin plăcute ale site-ului o constituie publicitatea, uneori cam agresivă.

Şi pentru că webul este tema acestui blog, iată un citat dintr-un discurs rostit de Bill Clinton în 1996:
"When I took office, only high energy physicists had ever heard of what is called the Worldwide Web.... Now even my cat has its own page".

Etichete:

 
  Nivel de trai

Scumpirile din ultima vreme afectează serios buzunarele românilor de rând.
În acest context, mi se pare normal ca 4 din cele 100 de maşini ale noii ediţii speciale Maserati Quattroporte să fie vândute în România.
Mi-am adus aminte, cu acest prilej, că un prieten stabilit de mulţi ani în Danemarca, unde este un om bine situat, se mira că la Bucureşti există o reprezentanţă Maserati, iar la Copenhaga nu.

Etichete:

 
joi, februarie 07, 2008
  Azi incepe anul sobolanului

În 2008, anul nou chinezesc începe azi 7 februarie.
„State leaders, the army and the public made a uniform show of teamwork and determination, praying for a peaceful and harmonious Year of the Mouse” ne comunică publicaţia oficială în limba engleză China Daily, într-un limbaj de lemn de care am avut şi noi parte.
Aici găsim explicaţii despre anul nou chinezesc.
Din Hotnews.ro aflăm previziunile astrologilor ruşi referitoare la anul şobolanului.
O publicaţie franceză despre China ne spune legenda anului nou chinezesc.
Să le urăm celor un miliard trei sute de milioane de chinezi un an nou fericit şi pentru că forţa economică a Chinei este într-o ascensiune fulminantă, să ne dorim să avem parte şi noi, măcar dinspre acea parte a lumii, de semne bune.

Etichete:

 
  Piata subterana a aurului

Un articol din publicaţia online Bloombiz reproduce o declaraţie a preşedintelui Patronatului Bijutierilor din România care afirmă că piaţa subterană a aurului din România se ridică la 75 - 80 la sută din total şi că produce o fraudă bugetară cu mult peste o sută de milioane de euro pe an.

Etichete:

 
  Premiile Nobel

Un site dedicat premiilor Nobel vă permite să aflaţi o grămadă de informaţii despre istoria premiilor, despre cele 6 domenii pentru care se acordă, despre laureaţii care le-au obţinut de-a lungul timpului, despre universităţile cu cel mai mare număr de laureaţi (din surprize: Universitatea din Chicago are aproape de două ori mai mulţi laureaţi decât Harvard, iar singurele universităţi din top 20 care nu sunt din Marea Britanie şi Statele Unite ocupă ultimele două locuri), etc.

Etichete:

 
miercuri, februarie 06, 2008
  Muzica de la Phoenix

De pe acelaşi site de unde am cules muzica interbelică, puteţi descărca în format mp3 o serie de piese ale formaţiei Phoenix. Clicând pe difuzorul de după titlul piesei, ajungeţi la o pagină cu textul piesei şi cu linkul de descărcare. Pentru piesele care nu au difuzor după titlu, obţineţi doar textul piesei.

Etichete:

 
  Muzica din perioada interbelica mp3

Puţini sunt cei cărora le mai spune azi ceva numele lui Cristian Vasile, Jean Moscopol, Titi Botez şi alţii, vedete ale Music Hallului românesc din perioada interbelică. Doar Constantin Tănase şi-a păstrat intactă celebritatea.
Puteţi descărca de pe această pagină melodii interpretate de ei, în format mp3.
Din păcate, calitatea tehnică a piesei interpretate de Tănase este foarte slabă.

Etichete:

 
marți, februarie 05, 2008
  Informatii utile pentru schimbul valutar

Dacă vreţi să cumpăraţi sau să vindeţi euro sau dolari la o bancă (nu la o casă de schimb) site-ul Kmbio vă oferă cursurile în timp real, pe calculator sau pe telefonul mobil.
Neplăcut este faptul că, deşi se afirmă că informaţiile sunt în timp real, acurateteţea informaţiilor nu e garantată.

Etichete:

 
  Noutati in fotografia panoramica

Bazat probabil de la dictonul “o imagine valorează cât o mie de cuvinte”, proiectul Global Conexion lansat de Universitatea Carnegie Mellon împreună cu NASA, Google, şi National Geographic îşi propune să dezvolte tehnologii care să crească forţa imaginilor, având drept scop implicarea cât mai multor oameni în rezolvarea problemelor globale.

Lansat în toamna trecută în faza Beta, sistemul Gigapan, dezvoltat în cadrul proiectului, care permite prezentarea de imagini panoramice de mai mulţi gigapixeli, a câştigat numeroşi adepţi în lume. Rezultatul se obţine cu un soft care se obţine gratuit, cu un aparat fotografic digital obişnuit ataşat la un dispozitiv care costă cca 280 de dolari.
Pe You Tube găsiţi câteva demonstraţii ale procedeului.

Etichete: ,

 
luni, februarie 04, 2008
  Caragiale mereu actual

Articolul Orientale. Două documente publicat de Caragiale într-un periodic (probabil Moftul român) este reprodus în ediţia românească a Wikisource.
Vă propun să citiţi, în special, partea II-a întitulată SENATUL ŞI CAMERA DIN STAMBUL - CORPURILE ÎNTRUNITE.

Etichete: ,

 
  Multe bloguri despre carti

Cu aproape doi ani în urmă remarcam cu plăcere pe acest blog apariţia primelor bloguri româneşti despre cărţi. Bookblog abia apăruse, Cătălin povestea mai des ca azi despre cărţile care-i atrăgeau atenţia, Tia, care se referea frecvent la ce citea, nu locuia în acelaşi blog cu soţul ei, Luciat, azi deosebit de apreciată în blogosferă de cei care nu sunt fani ai ziarului Libertatea, nu se născuse ca blogger.
Un spam recent plasat în chip de comentariu la acel post, m-a determinat să scormonesc un pic blogosfera românească. Am constatat cu bucurie că numărul bloggerilor care îşi concentrează atenţia asupra literaturii a crescut semnificativ.
Nu am avut timp să le răsfoiesc posturile mai atent ca să am un punct de vedere asupra lor, aşa că mă voi mărgini să le semnalez pe cele la care am ajuns prin diverse linkuri şi care nu mi s-au părut legate de interese comerciale. Probabil că sunt mai numeroase, iar cei interesaţi vor descoperi şi altele în blogrollurile lor.
Cer scuze celor care merită atenţie şi nu-i amintesc în lista care urmează, înşirată în ordinea în care am descoperit blogurile:
White noise
Blog de meteorolog
Ioana-recenzii
Ce am mai citit
Devoratorul de cărţi
Biblioteca de poezie
Chestii livreşti
Pas cu pas
Citesc deci exist
Rainbow Books
Consignaţia de vise
Cartuşiera de cărţi
Florinu

Pentru că m-am referit la o categorie de bloguri de nişă, aş enumera câteva nişe neglijate, după părerea mea, în blogosfera românească: istoria, educaţia copiilor acasă şi la şcoală, modul de predare în universităţi, arhitectura, realizările tehnologice româneşti (există?), protecţia consumatorului.

P.S. 07.02.2008
Cu sprijinul lui Carmen şi cu ce am omis eu, completez lista de bloguri despre cărţi cu:
Ce mai citesc inginerii
Pagina cronicarului
100 de cărţi
Cartea din geantă

P.S. 8.02.2008
Extrag din comentariul lui Jen, care susţine că scrie „un pic (foarte) haotic despre cărţi”, încă un teanc de bloguri despre cărţi:
Bookaholics
Mayuma blog
Răul necesar
Book games
Taraba cu cărţi
SciFi & Fantasy

Încep să cred Carmen că această categorie merită o rubrică specială în colecţie, căci majoritatea nu apar la "Cultură".

Etichete:

 
duminică, februarie 03, 2008
  Motor de cautare in Wikipedia

Wikiwix este un motor de căutare comod pentru Wikipedia, în mai multe limbi, printre care nu figurează din păcate, limba română. Motorul oferă mult mai multe posibilităţi de regăsire a unei informaţii de cât simpla căutare în Wikipedia pentru că permite introducerea mai multor cuvinte în căutare iar răspunsurile oferite cuprind şi informaţii din Wikisource, Wiktionary, Wikispecies etc.

Etichete: ,

 
  Nou record mondial romanesc

Publicaţia Automarket ne anunţă, bazându-se pe un comunicat al Ministerului Transporturilor, că tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov, a cărui lungime va fi de 58 de km., va costa 57 de milioane de Euro pentru un kilometru, valoare care reprezintă un nou record mondial în domeniu.
Vechiul record era deţinut de noua autostrada dintre Birmingham şi Manchester, lungă de 85 de kilometri, cu un cost de 51 de milioane de Euro pe kilometru.
Avem cu ce ne mândri: i-am depăşit pe englezi cu aproape 14%!
În plus, îngăduiţi-mi să cred că la noi preţul va mai creşte, termenul de execuţie nu va fi respectat şi calitatea va fi mult mai proastă.

Etichete:

 
sâmbătă, februarie 02, 2008
  Banc sec

Vă propun o partidă de internet tenis.

Etichete:

 
vineri, februarie 01, 2008
  Turnul Eiffel din China

În oraşul Hangzhou situat la 200 de kilometri de Shanghai există o copie la scara 1/3 a turnului Eiffel din Paris. Turnul Din Hangzou are 108 metri înălţime şi ascensoare care permit oprirea pe 8 platforme de vizitare. La câteva sute de metri de turn e construit un cartier cu alură pariziană.
Pe pagina care prezintă informaţia se poate vedea fotografia turnului, a zonei înconjurătoare şi o imagine din satelit.

Etichete:

 
  De ce s-a scumpit uleiul

Am tot auzit, din surse oficiale româneşti că preţurile cresc la noi din cauza devalorizării monedei naţionale faţă de euro, care, la rândul ei, este o consecinţă a crizei financiare mondiale, că prăbuşirea bursei româneşti se datorează scăderilor la bursa din New York, că scăparea inflaţiei de sub control are şi ea cauze externe (chiar dacă guvernatorul Băncii Naţionale zice că motivul ar fi cheltuielile nesăbuite din noiembrie şi decembrie 2007), că taxa de primă înmatriculare a maşinilor are drept scop protecţia mediului şi alte “explicaţii” de acelaşi soi, prin care - de fapt - unii îşi protejează propriile interese.
În acest context, vă propun să aflaţi dintr-un articol publicat în New York Times de ce s-a dublat în ultimele luni preţul uleiului alimentar în România. Credeţi-mă, articolul merită să fie citit, chiar dacă explozia preţul uleiului de floarea sorelui de la noi nu avut, anul trecut, nici o legătură cu biocombustibilul.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul