Din istoria costumului de baie
Revista Historia se referă într-un articol la
moda la plajă de-a lungul secolului XX.
Deşi au existat costume de plajă în antichitatea romană, ulterior până la mijlocul veacului al XIX-lea, îmbăierea în mare a fost considerată o activitate vulgară.
De la sfârşitul secolului XIX, costumele de baie au evoluat de la rochiile masive în care se îmbăiau femeile acum o sută de ani, coborând în apă sub cabine de lemn trase de cai, până la bikinii tanga purtaţi în zilele noastre de tinere topless.
Etichete: Trecut - viitor
O arhivă a artelor plastice
Site-ul Artchive vă pune la dispoziţie
o enciclopedie a artelor plastice în care puteţi găsi numeroase informaţii despre curentele artistice şi despre un mare număr de pictori, sculptori şi fotografi, dar şi reproduceri după numeroase opere de artă.
N-am remarcat alţi arhitecţi, dar lui Antoni Gaudi i se dedică un spaţiu generos iar creaţiile sale apar în 36 de reproduceri.
Veţi găsi adesea mai multe reproduceri decât cele înşirate în liste, clicând Next pe „Other Works”. Aşa am găsit linkul către imaginea sculpturii în lemn a lui Brâncuşi din imagine, creată în 1916 şi întitulată „Câine de pază”, pe pagina în care figurează Vrăjitoarea (1912) aflată în lista de reproduceri.
Etichete: Cultura si arta
Imaginea imparatului Nero
De-a lungul timpului, oamenii care au auzit de împăratul roman Nero au rămas cu impresia că a fost un criminal, nebun sângeros, care i-a trimis la moarte pe ai săi şi a dat foc Romei din pură plăcere.
O postare de pe blogul unui profesor de istorie încearcă să echilibreze
imaginea împăratului Nero, fără a-i diminua vina pentru o politică falimentară şi unele crime.
Să nu uităm totuşi că în Roma antică, numeroşi conducători nu au fost, nici pe departe, oameni ideali.
Oare, de exemplu, un Felix Voiculescu din zilele noastre ar fi fost mai cumsecade decât Nero în Roma de acum 2000 de ani?
Etichete: Trecut - viitor
Coşul cu ouă
Într-un coş sunt mai puţin de 72 de ouă.
Dacă împărţim numărul ouălor la 5, obţinem ca rest 4;
prin împărţirea numărului la 4, restul este 3;
împărţirea la 3 are ca rest 2;
numărul împărţit la 2 are restul 1.
Vi se cere să aflaţi numărul ouălor din coş.
Sursa Etichete: Teste
Prognoza meteo pe 25 de zile
Site-ul Accuweather vă oferă prognoza meteo pe 25 de zile pentru diverse localităţi din lume.
Pentru exemplificare,
aceasta este prognoza pentru Bucureşti.
Dacă doriţi să vedeţi prognoza în alt oraş din ţară, clicaţi pe Romania în rândul de sus din dreptul steagului românesc şi alegeţi un alt oraş de pe hartă; în dreptunghiul care vă prezintă datele meteo în timp real, selectaţi 25-Day şi veţi obţine prognoza pe 25 de zile pentru oraşul respectiv.
În mod similar, alegând Europe veţi fi dirijaţi spre capitala ţării alese, după care, în mod similar puteţi prefera alt oraş.
Pentru restul lumii, deplasaţi harta în zona care vă interesează, măriţi şi alegeţi sau încercaţi să găsiţi localitatea.
O metodă mult mai comodă v-o oferă
lista continentelor, pe care selectaţi succesiv ţările, subdiviziunile administrative (la noi judeţele) şi localităţile. De exemplu, pentru judeţul Ilfov veţi găsi 168 de localităţi.
Etichete: Utile?
Platformă de aplicaţii portabile
PortableApps este o platformă portabilă gratuită care poate fi instalată pe un stick USB şi lansează numeroase programe portabile gratuite pe care le puteţi alege dintr-o listă care conţine în prezent peste 200 de aplicaţii de tot felul, de la browsere de internet (Google Chrome, Firefox, Opera) la Open Office, antiviruşi şi jocuri sau programe educative.
Platforma dispune de un sistem de actualizare a programelor pentru care există ediţii noi.
Numeroase programe portabile pot fi ataşate platformei care cere dubla extensie paf.exe şi apoi lansate fără a fi incluse în platformă.
Numărul aplicaţiilor care se instalează în PortableApps este în continuă creştere.
Etichete: Internet-IT
Manchester 1900
Blogul unei doamne care, deşi pare să aibă atât sensibilitate cât şi simţul umorului se declară fan al gunoiului OTV-ist, prezintă fotografia de mai jos făcută în anul 1900 în oraşul englezesc Manchester, însoţită de
explicaţii culese cu răbdare.
Am aflat din postare, printre altele, că Manchester se afla atunci, ca şi acum de altfel, printre oraşele cu cea mai mare rata a inegalităţii sociale din Marea Britanie.
Etichete: Trecut - viitor
Joc simplu de memorie
Jocul pe care vi-l propun vă cere să răspundeţi
ce culoare are cercul din dreptul săgeţii după ce a fost schimbată poziţia unor cercuri.
Răspunsul îl daţi clicând pe cercul mic de pe rândul de jos.
Atenţie la poziţia iniţială a cercurilor!
Etichete: Jocuri
Astana, oraşul viitorului
Un articol din ziarul Adevărul publicat în toamna trecută sub titlul
Trei zile la Astana, oraşul SF construit în doar 10 ani descrie noua capitală a Kazahstanului, care a fost distinsă în acest an cu premiul UNESCO „Oraş al lumii", realizată integral în secolul XXI pe locul unui sătuc cu 700 de locuitori, cu contribuţia a doi dintre cei mai apreciaţi arhitecţi din lume.
Mutarea capitalei de la Alma-Ata a fost determinată de faptul că în vechea capitală cutremurele de peste 8 grade pe scara Richter impiedicau orice dezvoltare pe verticală a oraşului şi făceau imposibilă construirea unui metrou.
Cu toată lipsa de simpatie pe care o port obsedaţilor de teorii conspirative, pe un blog dominat de grija faţă de dominaţia masonilor, illuminati etc. veţi găsi şi informaţii interesante despre Kazahstan şi noul oraş în postarea
Astana – Capitala Illuminati. Nu mă refer evident la afirmaţia că Astana (cuvânt neaoş kazah care înseamnă capitală) este anagrama cuvântului românesc satana, care în engleză şi în diverse alte limbi se scrie satan, fără a în coadă şi la diverse interpretări ale rolurilor conspirative ale unor clădiri remarcabile.
Etichete: De pe planeta
Strada cu bani
În New York, între Fifth Avenue şi Sixth Avenue,
o mare alee dreptunghiulară este acoperită în întregime cu monede de 1 cent, iar suma totală depăşeşte un milion de dolari.
Banii vor sta acolo până la sfârşitul anului, după care vor fi folosiţi în scopuri caritabile, sub formă de granturi pentru studenţii din SUA.
Pentru că Manhattanul este un cartier newyorkez şi nu bucureştean nu se pune problema ca banii să fie furaţi.
Etichete: De pe planeta
Top cerşetori bucureşteni
Un site satiric prezenta anul trecut
Top 5 cerşetori din Bucureşti.
Nu ştiu dacă de atunci s-a mai modificat clasamentul, dar mi se pare că merită să aflaţi că în Bucureşti activeaza peste 20.000 de cerşetori profesionişti, care obţin venituri exorbitante.
În imagine, o puteţi vedea pe tânăra Raritatea, clasată pe locul 5, cu un venit de 15.000 Euro lunar.
Etichete: De pe la noi
Monede ciudate
Pentru că numismatica a devenit unul dintre cele mai populare hobby-uri, băncile centrale din întreaga lume au început să producă monede de colecţie, majoritatea legate de teme comemorative sau aniversare, altele fiind doar ciudate. Uneoori chiar şi monedele destinate pentru larga circulaţie sunt neobişnuite
Un site românesc a selectat
cele mai ciudate monede din lume pe care merită să le vedeţi, după părerea mea, chiar dacă or fi existând pe mapamond şi alte ciudăţenii numismatice.
Etichete: Bizarerii
Pomanagii, chilipirgii, palavragii
Cu o lună înainte de a părăsi această lume, reputatul istoric Florin Constantiniu publica în revista Istorie şi Civilizaţie un editorial întitulat
Pomanagii, chilipirgii, palavragii în care apreciatul învăţat încerca să dibuiască tainele sufletului românesc şi să-i dea la iveală beteşugurile, în vederea tămăduirii lor.
Trecând în revistă perioadele în care aceste cusururi nu erau specifice poporului român, profesorul Constantiniu le remarcă manifestarea explozivă în zilele noastre:
„De la sacoşele electorale la sarmalele de la hramuri, românii sunt bucuroşi de orice pomeni”;
„La goana după chilipiruri, cred că nu ne întrece nimeni. Un exemplu dezgustător îl oferă traseiştii politici, trecând de la un partid la altul, în funcţie de chilipirul aşteptat”;
„Azi, telefonia mobilă are pentru români aceeaşi funcţie pe care o îndeplinesc pentru beţivi crâşmele. Telefonul mobil (unii au două sau chiar mai multe!) îi îndeamnă la pălăvrăgeală”.
Articolul publicat în 17 martie se încheie astfel: „În următorii o sută de ani, nu se va schimba nimic. Ferice de cine moare acum!”
Florin Constantiniu a murit după mai puţin de o lună de la încheierea acestui articol. Fie-i ţărâna uşoară!
Etichete: Despre noi
Boeing 797
Pentru a contracara succesul Airbusului A 380, este în curs de lansare jetul pentru pasageri
Boeing 797 care va putea transporta 1000 de pasageri cu viteza de 1046 km/oră, cu o alimentare pentru o distanţă de 16.000 de kilometri, scrie cotidianul american USA Today.
Lupta pentru supremaţie între cele două mari companii în domeniul aeronavelor civile continuă.
Etichete: Performanţe
Stuttgart orasul Mercedesului
Autoturismele şi vinul sunt emblematice pentru Stuttgart, oraşul cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din Germania.
Un blog românesc descrie în postarea întitulată
Stuttgart – domeniul Mercedes bogăţiile construite şi naturale ale oraşului, insistând evident asupra istoriei mărcii Mercedes Benz, fără a neglija alte valori incontestabile ale oraşului cum ar fi palatele, grădina zoologică şi botanică, primul turn de televiziune din lume, construit din beton şi multe altele.
Etichete: De pe planeta
Un citat
Am primit prin e-mail următorul text:
"Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei.
Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti.
Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală", urmat de întrebarea „cine l-a scris?”. Pe lista presupuşilor autori ai citatului figurează mai mulţi jurnalişti contemporani, din care unii nu sunt mai breji decât personajele descrise în text.
Răscolind webul am aflat că textul citat de regretatul academician Florin Constantiniu în celebra sa carte „O istorie sinceră a poporului român” este scris cu aproape un secol în urmă, în 1916, în Jurnalul lui Octavian Goga.
Etichete: Trecut - viitor
Neadevărurile istoriei
În revista Magazin poate fi citit un articol întitulat
Miturile false ale istoriei care descrie multe informaţii din domeniile istoriei, literaturii, ştinţei şi Bibliei, transmise peste secole şi milenii până în zilele noastre, care sunt neadevăruri inventate sau modificate. Multe din ele sunt amuzante.
De exemplu, povestea conform căreia Newton a descoperit legea gravitaţiei privind un măr care cădea dintr-un pom a fost pusă în circulaţie de Voltaire la mai mult de jumătate de secol după moartea savantului.
Etichete: Bizarerii
Baby PDF
Există numeroase programe gratuite pentru deschiderea şi citirea fişierelor pdf. Veţi găsi de asemenea multe programe de conversie din şi în formatul pdf, dintre care unele sunt contra cost.
Numărul programelor care pot edita fişiere pdf nu este mare. Eu utilizez de câţiva ani Foxit Reader care răspunde nevoilor mele.
În ultima vreme este deosebit de lăudat
programul Baby PDF care asigură vizualizarea dar şi editarea gratuită a fişierelor pdf, atât pe sistemele de 32 de biţi cât şi pe cele de 64 de biţi, fiind accesibil şi utilizatorilor începători.
Etichete: Internet-IT
Legende alimentare
Printre ataşamentele e-mailurilor care îmi invadează inboxul, cele mai enervante mi se par cele descriu tot felul de conspiraţii şi cele cu sfaturi despre alimentele care vindecă orice boală sau ne îmbolnăvesc ori ne otrăvesc.
Mi se pare echilibrat şi expus logic un articol întitulat
Cât sunt de adevărate legendele alimentare? de pe un site gastronomic românesc care conţine, după părerea mea, alături de multe reţete, numeroase informaţii interesante.
Din articolul la care mă refer, vă voi aminti ca legende false (multe sunt adevărate) doar pe cea care susţine că în spanac găsim mai mult fier decât în carne şi pe cea conform căreia regimul vegetarian este mai sănătos.
Etichete: Sanatatea
Blocarea cardurilor
Un site economic românesc a publicat cu peste doi ani în urmă că
blocarea cardului prin telefon se poate face la un număr unic pentru 6 bănci (BCR, BRD, Banca Transilvania, ING Bank, Bancpost si CEC Bank) care deţin cca 70% din cardurile româneşti.
În consecinţă, persoanele care se află în situaţia neplăcută de a-şi pierde cardurile pot apela un număr unic de urgenţă în condiţiile în care cardurile respective sunt emise de una din cele 6 bănci.
Articolul publică şi numerele de telefon la care se face blocarea cardurilor altor bănci.
Etichete: Utile?
Testarea produselor alimentare
Un site medical românesc prezintă sub titlul
Cum vom putea testa rapid calitatea produselor alimentare cumpărate informaţii despre un dispozitiv mai mic decât un cub de zahăr care poate controla înainte de cumpărare calităţile unui produs alimentar dintr-un magazin.
Prototipul dipozitivului va fi prezentat săptămâna viitoare la expozitia de senzori şi instalaţii de măsurare de la Nurnberg.
Aparatul este ieftin şi va putea fi ataşat cu uşurinţă la un smartphone.
Etichete: Sanatatea
Ce ştiţi despre marile muzee?
Un test cu 10 întrebări care vă oferă câte 4 variante de răspuns pentru fiecare întrebare vă pune la încercare
cunoştinţele despre muzeele celebre ale lumii.
Pentru exemplificare, ştiţi cumva care este muzeul care are cea mai mare colecţie de picturi?
Găsiţi răspunsul în imagine, dacă recunoaşteţi clădirea.
Etichete: Teste
Noul World Trade Center
Un blog românesc descrie
noul World Trade Center din New York care va înlocui turnurile gemene distruse în atacul terorist din 11 septembrie 2001.
Ansamblul compus din 6 clădiri, la care se adaugă un muzeu memorial, va fi dat în exploatare în anul 2013.
Cea mai înaltă clădire a noului WTC va atinge înălţimea de 541 de metri.
Complexul va respecta norme ecologice deosebit de stricte referitoare la consumul de energie și apă, calitatea aerului din interior și a condițiilor de lucru în general.
Etichete: Performanţe
Dezinstalarea antiviruşilor
Cel mai adesea antiviruşii instalaţi nu se pot şterge sau lasă „urme” supărătoare în calculator după dezinstalare.
Un blog românesc susţine că
aplicaţia AppRemover efectuează o dezinstalare completă a antivirusului sau a antispyware-ului din calculator.
Programul este portabil (nu necesită instalare) şi dacă dezinstalarea antivirusului nu este completă după prima curăţare, are posibilitatea unei scanări suplimentare care elimină intrările în regiștri sau alte tipuri de fișiere rămase.
Nu am testat programul, dar site-uri de instalare de prim rang cum sunt Softpedia, CNET Download şi Chip publică referinţe foarte bune despre el.
Etichete: Internet-IT
Suedia renunţă la banii cash?
Aflăm din publicaţia Ziare.com că
Suedia va renunţa probabil în curând la banii cash.
Tranzacţiile cu bancnote şi monede reprezintă acum doar 3 la sută din economia Suediei.
Specialiştii prezintă numeroase avantaje ale tranzacţiilor electronice, printre care şi faptul că mai puţine tranzacţii cu bani de hârtie înseamnă mult mai puţine cazuri de mită.
Până şi lăcaşurile de cult au instalat recent cititoare de carduri, pentru a le fi mai uşor enoriaşilor să facă donaţii.
Etichete: De pe planeta
Echilibraţi bara
Se apropie examenul de bacalaureat. S-o fi îmbunătăţit situaţia după dezastrul de anul trecut?
Jocul amuzant pe care vi-l propun apelează la cunoştinţele de fizică (mecanică) pe care ar fi trebuit să le dobândiţi în liceu şi pe cunoştinţele de aritmetică elementară care vă ajută să calculaţi poziţia greutăţilor şi baloanelor pe care trebuie să le plasaţi ca să
echilibraţi bara pe care o dezechilibrează piesele existente.
Jokerul este prezent mereu în joc şi apasă pe bară cu forţa de 1 newton. Pe baloanele care trag bara în sus şi pe greutăţile care o apasă în jos este imprimat numărul de unităţi de forţă pe care o exercită. Puteţi considera că fiecare din cele 5 porţiuni ale barei are 1 metru.
Dacă bifaţi în menu „To calculate the sum of torques” reduceţi problema la un calcul aritmetic simplu.
Tot în menu alegeţi numărul de exerciţii pe care îl efectuaţi într-un joc (5, 11 sau 15).
Etichete: Jocuri
Povestea Agathei Christie
Am auzit cu toţii de Agatha Christie şi cei mai mulţi dintre noi au citit unele din operele ei.
Puţini îi cunosc însă viaţa plină de suspans.
O postare de pe un blog românesc întitulată
Agatha Christie: două căsnicii, două războaie şi două personaje la fel de celebre ne povesteşte viaţa aventuroasă a celei care a creat doi detectivi ce au ajuns deopotrivă celebri şi iubiti de public: domnişoara Marple si Hercule Poirot.
80 de nuvele şi romane poliţiste şi 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi au facut-o pe Agatha Christie să fie considerată de Guinness Book of World Records cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume.
După cărţile Agathei Christie s-au realizat numeroase filme. Un site românesc ne oferă gratuit, cu subtitrare în limba română,
episoadele unui serial cu aventurile lui Hercule Poirot.
Etichete: Personalitati
Puffinii islandezi
Un blog turistic al unei moldovence care lucrează în domeniul IT la Sibiu e o surpriză în sine.
Şi pentru că blogul e alcătuit cu farmec, vreau să vă prezint o postare întitulată
Puffini romantici dedicată unor păsări despre care probabil n-aţi auzit, chiar dacă sunt omniprezente în pliantele turistice islandeze.
În imagine, o pereche de puffini adună materiale pentru cuib.
Etichete: Surprizele naturii
Multe site-uri muzicale.
Un blogger indian a selectat din toată lumea
30 de site-uri muzicale care permit ascultarea gratuită a unor piese muzicale sau a unor posturi de radio care transmit muzică.
Este adevărat că unele din ele sunt foarte cunoscute, dar există şi destule de care probabil n-aţi auzit.
Etichete: Muzica
V-ar tenta un safari?
Probabil că "Imperator Travel" este cel mai apreciat blog de călătorii românesc. Autorul blogului a vizitat aproape 90 de ţări până în prezent şi numărul lor creşte într-un ritm impresionant.
Vă propun să parcurgeţi postarea
Ca la Animal Planet! în care autorul descrie şi ilustrează cu imagini fermecătoare călătoriile făcute în parcurile naţionale din Kenia şi Tanzania.
Acest gen de călătorii poartă numele de Safari. Termenul folosit tradiţional pentru vânătoarea de animale sălbatice, se referă astăzi, în special, la excursiile făcute pentru a observa şi fotografia animalele sălbatice în mediul lor natural.
Preluat în limba engleză, în secolul al 19-lea, din limba Swahili în care cuvântul safari înseamnă drum lung, termenul este de fapt originar din limba arabă în care Safra înseamnă călătorie. Din engleză, cuvântul safari a fost preluat ca atare în numeroase alte limbi.
Postarea oferă multe informaţii interesante, atât despre vieţuitoarele întâlnite cât şi despre ţările vizitate, dar şi despre posibilităţile de a participa la safari pentru un român.
Etichete: De pe planeta
Aniversarea unui înţelept
Am avut ieri plăcerea de a participa la aniversarea organizată de Asociaţia Generală a Inginerilor din România cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani de către un intelectual român de mare valoare, mai puţin cunoscut în rândurile publicului larg.
Prof. Dr. Ing. Florin Teodor Tănăsescu şi-a închinat viaţa cercetării în domeniul electrotehnicii şi poate că faptul că exportul de produse electrice româneşti se situează azi pe locul 2 după exportul de automobile, în ciuda devalizării uzinelor din ultimele două decenii, i se datorează într-o măsură semnificativă.
F.T. Tănăsescu este autorul a zeci de invenţii, a publicat 10 cărţi şi peste 125 de articole de specialitate.
În perioada de tristă amintire anterioară anului 1989, Florin Tănăsescu a fost unul din puţinii oameni care şi-au utilizat demnităţile politice pentru sprijinirea activităţii profesioniştilor şi pentru a ajuta specialiştii de valoare prigoniţi de regimul comunist şi nu în folos propriu.
Pentru a exemplifica multilateralitatea activităţii sale la cei 80 de ani împliniţi, aş menţiona faptul că este profesor universitar, preşedintele Comitetului Electrotehnic Român, secretar general al Academiei de Ştiinţe Tehnice, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Inginerilor dar şi preşedinte al Asociației Române de Terminologie care urmărește stabilirea, dezvoltarea și standardizarea terminologiei științifice și tehnice şi care a editat până în prezent peste 15 dicţionare de specialitate în domeniul electrotehnicii.
Numărul mare de articole publicate în lume de mulţi neavizaţi cu privire la energia în viitor mă determină să vă propun să parcurgeţi un articol întitulat
,,Carta Albă a CEI” privind eficiența energetică: provocări şi nevoia de a găsi rezolvări la acestea publicat anul trecut de profesorul Tănăsescu.
Fiind specialist în domeniu şi bazându-se pe opiniile a numeroşi specialişti de valoare de pe planetă, autorul sintetizează răspunsurile la întrebarea „Ce se prognozează a fi în lume până în anul 2050?”.
Etichete: Personalitati
4 cai de şah
Testul pe care vi-l propun vă cere să
inversaţi poziţia cailor albaştri cu cea a cailor roşii respectând felul în care se deplasează caii pe tabla de şah, în limita celor 9 pătrate disponibile.
Pentru a vedea imaginea va trebui să acceptaţi un plugin Java.
Cu puţină răbdare, problema nu e greu de rezolvat. Mai greu este să găsiţi numărul minim de mutări necesare.
Etichete: Teste
Surprizele creierului
Un articol de pe siteul Descoperă.ro întitulat
Creierul ne joacă feste prezintă unele tendinţe ale creierului uman care ne determină să percepem subiectiv realitatea.
Articolul se referă în special la felul în care creierul mediază între ceea ce recepţionează ochii noştri şi ceea ce conştientizăm efectiv că am văzut.
Veţi găsi explicaţii privind felul în care se produc iluziile optice, înregistrarea eronată a timpului în anumite condiţii, vindecarea unor boli prin efectul placebo.
Etichete: Surprizele naturii
Metode neobişnuite de cunoaştere
Suferind de sinestezie, o formă deosebită de autism datorită căreia percepe cuvintele, numerele și culorile altfel decât ceilalţi oameni, scriitorul britanic Daniel Tammet, autorul unei metode deosebit de apreciate de învăţare a limbilor străine, reuşeşte performanţe incredibile cum ar fi enunţarea constantei Pi (3,1416) cu 22.500 de zecimale sau învăţarea limbii islandeze într-o săptămână, urmată de acordarea unui interviu fluent la televiziunea din Reykjavik.
Scriitorul, publicat în 40 de ţări, vorbeşte cursiv 10 limbi străine, printre care şi româna.
În prezentarea sa la o conferinţă TED de anul trecut, pe care o puteţi urmări subtitrată în româneşte,
Daniel Tammet explică modul foarte interesant în care percepe el lumea.
Etichete: Prezentari TED
Minuni medievale din România
Un profesor de geografie din Bacău ne prezintă, în viziunea sa,
Cele 10 minuni medievale din România însoţind prezentările cu numeroase ilustraţii.
Veţi găsi printre ele cetatea Sighişoarei, Biserica Neagră din Braşov, Cetatea Neamţului.
Probabil, cei mai mulţi dintre noi vor considera că aprecierile bloggerului se referă la locuri care merită aprecierea noastră, chiar dacă unii vor prefera şi alte locuri în top.
Eu, de exemplu, aş include printre primele 10 minuni medievale Biserica din Densuş care datează din secolul XIII.
Etichete: Trecut - viitor
Magneţii
Jocul pe care vi-l propun azi vă testează logica şi îndemânarea.
Scopul jocului este elimininarea magneţilor prin conectarea a câte 3 sau mai mulţi magneţi de aceeaşi culoare.
Pentru ca doi magneţi să poată fi conectaţi, polul nord al unui magnet trebuie conectat la polul sud al altuia. Folosiţi mouse-ul pentru a roti magneţii. În timp, unii magneţi se vor bloca şi nu mai vor putea fi rotiţi. Jocul se termină când nu se mai poate elimina nici un magnet.
Etichete: Jocuri
Enciclopedia logo-urilor
Pentru companiile sau brandurile celebre, logo-ul a devenit un simbol care este adesea mai protejat de imitatori decât produsele realizate.
Logopedia este o enciclopedie care prezintă evoluţia emblemelor celor mai cunoscute din lume.
Logopedia a depăşit 15.000 de pagini în care puteţi găsi peste 40.000 logo-uri după ordinea alfabetică, după temă, după ţara în care sunt lansate, după anii în care au fost folosite etc.
Printre
logo-urile Google din anul 2012 îl veţi găsi şi pe cel dedicat împlinirii, la 30 ianuarie, a 160 de ani de la naşterea lui Ion Luca Caragiale.
În imagine puteţi vedea logo-ul McDonald’s folosit între anii 1953 şi 1962.
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Raport despre pericolele informatice
Un blog românesc remarcă unele surprize în raportul Symantec, publicat în luna aprilie a acestui an, privind ameninţările din anul 2011 la securitatea informatică.
Raportul constată că, faţă de anul 2010, numărul atacurilor informatice provenite de pe site-uri web a crescut în 2011 cu 36%.
Postarea de pe blog este întitulată
Site-urile religioase sunt mai periculoase decât cele pentru adulți.
Pentru exactitate, cred că e corect să precizez că formularea din raport constată că site-urile religioase şi doctrinare conţin, în medie, de trei ori mai multe ameninţări informatice decât site-urile pornografice.
Personal, am avut prilejul să constat că ataşamentul unui e-mail prezentat ca o rugăciune mi-a fost semnalat ca periculos.
Etichete: Internet-IT
Balcanii fara conflicte
Probabil numele Cameliei Raţiu, care se numără printre cei mai tineri angajaţi ai Comisiei Europene, nu vă spune nimic. Din 1 aprilie, sibianca de 29 de ani se ocupă de integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest.
Despre Camelia Raţiu am aflat parcurgând site-ul Deutsche Welle în limba română care îi dedică articolul
Îmi doresc ca Balcanii să devină o regiune plictisitoare.
După ce a urmat liceul în România, Camelia a absolvit facultatea şi a obţinut doctoratul în Germania.
"Din România am învăţat să mă adaptez la orice situaţie nouă - să adopt o atitudine relaxată faţă de lucrurile care nu merg aşa cum m-aş fi aşteptat. Iar în Germania m-a marcat cel mai profund disciplina şi seriozitatea, o etică a muncii care m-a impresionat deopotrivă la şefii şi colegii germani pe care i-am avut în ultimii ani" spune Camelia.
Tânăra lucrează la Direcţia Generală Extindere a Comisiei Europene şi se ocupă, printre altele, de întocmirea rapoartelor de progres pentru statele din Balcanii de Vest.
"M-a fascinat, la început mai ales, complexitatea regiunii, faptul că există o multitudine de limbi, popoare, opinii şi istorii diferite în Balcani", povesteşte Camelia. "Am descoperit în a doua fază că popoarele acestea au multe în comun cu oamenii care trăiesc în România: de la proverbe, la mâncare şi ospitalitate, de la cultura politică, până la felul cum ne privim istoria."
Etichete: Suntem in UE
Gluma oficială europeană
Am cules de pe un blog românesc un banc care mi se pare remarcabil, prezentat sub titlul
Gluma oficială europeană.
Nu am obiceiul să prezint bancuri pe blog, dar gluma asta, care cred că este creată undeva în Europa occidentală, merită după părerea mea să fie băgată în seamă.
Etichete: Suntem in UE
Invenţii antice
Un blog românesc descrie
10 invenţii antice pe care, probabil, cei mai mulţi dintre noi le consideră mult mai recente.
Printre ele figurează:
- cosmeticele şi parfumurile care au apărut în primele lor forme cu 7000 de ani în urmă;
- sticla, a cărei fabricare s-a perfecţionat în multe milenii, deşi suflarea sticlei este atestata abia în secolul I î.Hr;
- rezervoarele şi conductele de apă au început să fie folosite încă din mileniul II î.Hr;
- primele băuturi fermentate, premergătoare ale vinului de astăzi, care datează tocmai din paleolitic.
Postarea oferă şi alte surprize, dar şi informaţii din diverse surse.
Etichete: Trecut - viitor
Naivitatea dăunătoare
Am amintit într-o postare mai veche despre „Vax populi”, o emisiune de succes a unui post de televiziune prahovean.
Revin la emisiune, culegând câteva informaţii mai proaspete care dovedesc că lipsa de cunoştinţe a oamenilor îi determină să devină vulnerabili în faţa diverselor escrocherii.
Probabil destul de mulţi oameni naivi sunt victime sigure pentru
doamna Silvia care o găzduieşte în „cabinetul” ei pe cuvioasa Parascheva cu ajutorul căreia alungă demonii cuibăriţi în oameni.
O altă emisiune ne aminteşte de
succesul fenomenului Carmen Harra, fosta cântăreaţă mediocră Carmen Mureşan, a cărei prezenţă frecventă pe posturile de televiziune care au ca obiectiv îndobitocirea oamenilor la scară naţională este destinată numărului mare de naivi dispuşi să creadă în aşa zisele sale preziceri.
Dacă doriţi, puteţi să vedeţi pe postul ploieştean de televiziune câteva victime potenţiale ale genului de escrocherii descris mai sus, probabil adepţi ai lui Ion Iliescu, care vă vor surprinde explicându-vă
cine au fost Adam şi Eva.
Etichete: De pe la noi
Pericolul muşcăturii de căpuşă
Am remarcat, la sfârşitul lunii trecute faptul că mass-media semnala cu o frecvenţă neobişnuită acţiunile de stârpire a căpuşelor din parcurile bucureştene, condimentate adesea cu numele unor candidaţi la apropiatele alegeri locale.
Nu ştiu dacă măsurile au fost la fel de severe în parcurile şi în alte zone din ţară spre care îi îndemna timpul frumos pe oameni, dar lupta insistentă cu căpuşele m-a îndemnat să aflu cât de mare este
pericolul muşcăturii de capuşă.
Mărturisesc că n-am ştiut că muşcătura acestei insecte antipatice poate fi atât de periculoasă cum menţionează articolul din revista Magazin şi că în cazul unora din bolile pe care le transmit căpuşele, în lipsa unor tratamente urgente, consecinţele pot fi cumplite sau chiar fatale. O căutare cu Google vă oferă informaţii mai vaste şi sfaturi utile.
Etichete: Sanatatea
Află dacă un link e virusat
Una din principalele surse de malware care vă pot agresa calculatorul sunt linkurile pe care vi le pun la dispoziţie browserele de internet.
Un blog românesc vă învaţă
cum puteţi afla dacă un link este virusat înainte de a da click pe el.
Principalele soluţii propuse sunt verificarea linkului cu aplicaţia URLVoid, care însă nu este eficientă în cazul URLurilor scurtate, pentru care este recomandată scanarea cu aplicaţia online Sucuri (nu este o denumire românească ci numele unei companii care oferă protecţie antimalware).
Mărturisesc că, din comoditate, eu folosesc doar extensia WOT pe care am instalat-o în browserul Google Chrome şi care semnalează automat multe din linkurile cu probleme, fiind una din componentele folosite de cele două aplicaţii la scanarea adreselor suspecte.
Etichete: Internet-IT
Recordman mondial la 7 ani
Un site românesc destinat cu precădere părinţilor se referă la un copil de 7 ani din România care este
deţinătorul recordului mondial la Human Flag, un exerciţiu de forţă musculară deosebit de dificil.
Clipul You Tube care prezintă demonstraţia la PRO TV a fost vizionat, în 2 ani, de peste 3 milioane şi jumătate de vizitatori.
Un alt clip You Tube îl prezintă pe băiat făcând
flotări cu mâinile şi picioarele sprijinite pe patru sticle goale.
La numai cinci ani, el stabilea primul record mondial printr-un exercitiu în care parcurgea distanţa de 10 metri, în mâini, într-un timp extrem de scurt, având o minge medicinală între picioare.
Publicații străine prestigioase ca Bloomberg, Businessweek, Austrian Times, Huffington Post, Metro și The Telegraph au relatat povestea lui Giuliano Stroe și au manifestat, în același timp, îngrijorare pentru exemplul pe care Giuliano și părinții lui l-ar putea da altor familii care visează ca micuții lor să atingă performanțe în sport.
Medicii și specialiștii invitați să-și spună părerea legată de cazul celui mai puternic copil din lume susțin că deși sportul poate aduce o mulțime de beneficii, un antrenament de tipul celui practicat de Giuliano poate fi dăunător dezvoltării copilului.
Etichete: Performanţe
32 de biţi si 64 de biţi
Trecerea de la operarea cu 16 biţi la cea cu 32 de biţi a durat 10 ani (1985-1995); au mai fost necesari 15 ani pentru introducerea sistemului pe 64 de biţi, deşi progresul dispoziţivelor şi aplicaţiilor folosite în informatică este impresionant.
În ultima vreme, mulţi utilizatori de calculatoare se întreabă care sunt diferenţele dintre sistemele de operare pe 32 de biţi şi de 64 de biţi.
Un cunoscut blog american prezintă
o analiză amănunţită a diferenţelor dintre operarea pe 32 de biţi şi 64 de biţi.
Practic, o serie de aplicaţii moderne au nevoie de mai mult de 4 GB de RAM (limita superioară pentru 32 de biţi), dar pe de altă parte, un număr de drivere pentru 32 de biţi nu funcţionează pe 64 de biţi.
În consecinţă, pentru cunoscătorii limbii engleze, explicaţiile de pe blog sunt foarte utile.
Etichete: Internet-IT