Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

luni, octombrie 31, 2011
  Iluzie optica surprinzătoare

Site-ul Scientia.ro prezintă, printre altele, numeroase iluzii optice.
Deşi metoda prin care se obţine percepţia falsă pare foarte simplă, iluzia întitulată „Înotătorii" mi se pare surprinzătoare.
Percepţia falsă se înlătură apăsând pe "Clic aici pentru a schimba fundalul.

Etichete:

 
  Scoala altfel

La conferinţa TED care a avut loc în vara acestui an, directorul unei fundaţii britanice cu o tradiţie de 50 de ani în domeniul inovării sociale a prezentat într-o expunere de 6 minute pe care o puteţi urmări subtitrată în româneşte un concept de şcoală iniţiat în Marea Britanie având ca ţinte principale înlăturarea antipatiei multor elevi faţă de învăţământul tradiţional şi rezolvarea problemei angajatorilor care se plâng că absolvenţii de liceu nu au nici un fel de abilităţi pentru joburile care li se oferă.
Soluţia care a generat rezultate spectaculoase, aplicată într-un număr de şcoli, constă în lucrul în echipe în locul studiului individual şi îmbinarea muncii cu obţinerea de abilităţi cognitive.
Acest gen de şcoli, numite şcoli-studio, folosesc metoda cunoscută încă din perioada Renaşterii care îmbină învăţarea cu munca, 80% din activitatea şcolară desfăşurându-se în afara şcolii, în cadrul unor proiecte practice din viaţa reală.

Etichete:

 
duminică, octombrie 30, 2011
  Post-ituri afisate in Windows 7

O manevră simplă, fără adăugarea vreunui soft nou, vă permite să creaţi un post-it electronic pe desktop în Windows 7.
Postarea la care am făcut trimitere descrie modul de creare a post-iturilor, plasarea comenzii în bara de activităţi, alegerea culorii notiţei, adăugarea altor note, ştergerea notelor, scurtăturile de tastatură specifice etc.
O precizare: în caseta de căutare din meniul Start tastaţi “Sticky Notes” şi nu “Notes” cum vă îndrumă postarea, deoarece varianta Notes poate fi regăsită şi în alte programe adăugate ulterior.

Etichete:

 
  Cuvinte si expresii

Un blog românesc prezintă originea unor cuvinte şi expresii, dintre care - cu certitudine - multe nu vă sunt cunoscute.
Voi cita câteva exemple, inedite pentru mine: expresiile “banii n-au miros” şi “la calendele greceşti”, numele notelor muzicale, cuvintele boicot, panică, trivial, numele oraşului Veneţia.
În imagine, o ilustraţie pentru expresia “muncă de Sisif”

Etichete:

 
sâmbătă, octombrie 29, 2011
  Convertoare online de documente

Un blog selecţionează 10 Instrumente online pentru conversia de documente în şi din diverse formate.
Majoritatea conversiilor sunt gratuite şi permit obţinerea de documente pdf, transformă din pdf în doc, din docx în doc, sau suportă fişiere în numeroase formate, inclusiv imagini, fişiere comprimate etc.

Etichete:

 
  Ora de iarna

Pentru că vom da ceasurile cu o oră înapoi în această noapte, mâine duminică 30 octombrie va fi cea mai lungă zi a anului.
Site-ul Apropo.ro ne prezintă câteva informaţii privind schimbarea orei în România.
Cca 70 de ţări au adoptat schimbarea orei primăvara şi toamna dar în multe din ele schimbarea se face în alte zile decât în Uniunea Europeană. Există ţări, în special în zonele tropicale şi ecuatoriale care nu se schimbă ora deoarece zilele şi nopţile durează cca 12 ore tot anul. Nici China India şi Japonia nu modifică ora. Începând cu acest an, Rusia şi Ucraina au renunţat la ora de iarnă.
Cred că vă vor amuza răspunsurile unor bucureşteni referitoare la schimbarea orei.

Etichete:

 
vineri, octombrie 28, 2011
  Ultra Block

Jocul de îndemânare Ultra Block vă cere să clicaţi repede pe câte o bilă dintr-un grup de cel puţin 3 bile de aceeaşi culoare, adiacente pe orizontală sau pe verticală, astfel încât eliminnd grupul respectiv de bile, să nu permiteţi vreunei coloane să atingă plafonul cadranului. La fiecare câteva secunde se adaugă în partea de jos un rând de bile care le împinge pe celelalte în sus.
La început obţineţi cu uşurinţă punctajul necesar pentru a trece la nivelul următor de joc, iar pericolul de a atinge plafonul e minim.
Pe măsură ce ajungeţi la nivele mai mari, timpul pe care îl aveţi la dispoziţie pentru a bloca bilele care se înalţă scade.

Etichete:

 
  Plata cu cardul

Un mare număr dintre români primesc salariile pe card. Şi o parte din pensionari au optat pentru accesarea pensiei prin card bancar.
Faptul că aproape jumătate din români nu au încredere în sistemul bancar, conform unui sondaj din luna iulie, îi determină pe mulţi să utilizeze doar parţial posibilităţile pe care le oferă cardul.
20,5% dintre respondenți declară că aleg să plătească folosind cardul bancar de 2-3 ori pe lună. Totodată, 17,3% plătesc cu cardul de câteva ori pe săptămână și 14% mai rar de o dată pe lună. Un procent destul de important dintre respondenți (20,4%) afirmă că nu folosesc cardul bancar atunci când fac cumpărături.
Cei mai multi respondenti nu au folosit niciodata cardul pentru plata taxelor si impozitelor. 41,6% declară că nu intenţionează să folosească cardul bancar în acest scop.
Site-ul românesc CardPayment conţine numeroase informaţii referitoare la posibilităţile de utilizare a diverselor tipuri de carduri şi oferă posibilitatea de a solicita şi a primi informaţii gratuite despre folosirea cardurilor în felurite activităţi.

Etichete:

 
joi, octombrie 27, 2011
  Site-uri cu felicitari

Un blog a selectat 10 site-uri cu felicitări pe care le puteţi trimite prin internet cu diverse ocazii, majoritatea gratuite.
Colecţiile de pe site-uri conţin numeroase felicitări animate, cu o tematică legată de diverse sărbători şi evenimente sau de exprimarea unor sentimente. În general, există posibilitatea personalizării felicitărilor şi adesea puteţi trimite aceeaşi felicitare unui număr mare de destinatari care nu primesc informaţii despre faptul că există şi alte persoane care primesc mesajul.

Etichete:

 
  Arhipelagul Galapagos

Un blog de curiozităţi prezintă pe scurt informaţii despre istoria, fauna şi flora arhipelagului Galapagos, renumit prin neobişnuita lume animală şi vegetală, cu forme specifice (broaşte ţestoase gigantice – care au dat şi numele arhipelagului, iguane amfibii, cormoranul fără aripi) şi alte specii de vieţuitoare.
În călătoria lui Charles Darwin pe vasul Beagle, speciile unicat pe care le-a întâlnit cu prilejul escalei de 35 de zile din anul 1835 în insulele Galapagos au constituit unul unul din elementele esenţiale pentru cartea Originea speciilor publicată în 1859 de marele savant.
Site-ul 220.ro prezintă într-un film de 7 minute numeroase vieţuitoare din arhipelagul Galapagos.

Etichete:

 
miercuri, octombrie 26, 2011
  Cand au trait?

Jocul pe care vi-l propun vă cere să identificaţi perioada în care au trăit 25 de personalităţi care au marcat diverse domenii din istoria omenirii.
Printre numele cărora trebuie să le asociaţi perioada în care au trăit îi veţi găsi pe Leonardo da Vinci, Cristofor Columb, Petru cel Mare, Albert Einstein, Charles Darwin, Maica Tereza.Pentru intervalele apropiate, este posibil să fie dificilă identificarea personalităţii. Pentru cei mai puţin informaţi, e utilă cunoaşterea perioadei în care au trăit acei oameni remarcabili.
După 3 răspunsuri greşite, un marcaj provizoriu violet vă va ajuta să găsiţi răspunsul corect.

Etichete:

 
  Cum am petrecut sfarsitul lumii

Sfârşitul lumii a fost preconizat de-a lungul timpului extrem de des şi cu o foarte mare certitudine.
Cum anul viitor este aşteptat un nou sfârşit al lumii prezis de calendarul mayaş, cred că merită să aflaţi de pe site-ul Scientia.ro care preia articolul unui tânăr sceptic bine documentat cum au fost întâmpinate de credulii din diverse epoci apocalipsele anunţate.
Din păcate, apariţia creştinismului nu a oprit aceste aberaţii ci a oferit unui număr important de predicatori condiţii pentru a găsi numeroşi adepţi, printre care au existat unii care au preferat să se sinucidă pentru a evita suferinţele cumplite pe care le-ar fi adus sfârşitul lumii.

Etichete:

 
marți, octombrie 25, 2011
  Telefonul mobil are 38 de ani

Prima demonstraţie de funcţionare a unui telefon mobil a fost făcută în 1973 de inventatorul său, vicepreşedinte la compania Motorola, cu un aparat care cântărea 1,5 kg. ne spune un site românesc care oferă un link către o infogramă care prezintă evoluţia telefonului mobil din 1973 până astăzi.
Conform Wikipedia, aparatul folosit în 1973 cântărea 1,1 kg. După 4 modificări care i-au redus greutatea la jumătate, a început să fie comercializat în 1983, la preţul de 4000 de dolari (cca 20.000 de dolari la cursul actual).

Etichete:

 
  Cioara vopsita si mita

Un blog românesc interesant ne spune Povestea ciorilor vopsite.
Probabil vă întrebaţi despre ce fel de ciori vopsite este vorba.
Mascota politicii româneşti contemporane trebuie sa fie o cioară vopsită susţine bloggerul.
„Ticăloșii se bazează pe scurta memorie a oamenilor și reușesc să ne vopsească ciorile de fiecare dată. Problema noastră nu este întotdeauna politicianul corupt, ci ciorchinele de clienți atârnat de dosul lui. Ei deja nu mai sunt ciori vopsite, ei sunt ciori adevărate, negre, hrăpărețe, care culeg pentru a se împarți de jos în sus”.
Culeg doar trei din mulţimea de date adunate pe blog:
- 574 de lei este valoarea medie a mitei plătite anual de un român, conform unui sondaj efectuat în septembrie 2010;
- 630 de mii de euro – este cea mai mare mită efectiv plătită în cazurile investigate sau trimise în judecată în România în ultimii doi ani. Suma a fost încasată de fostul premier Adrian Năstase de la Irina Jianu, șefa Inspectoratului de Stat în Construcții, și de la Ion Păun, consulul general al României la Hong Kong, direct sau prin intermediul unor firme (ciorile vopsite din Parlament blochează procesul);
- 4,87 mil. euro - este suma mitei încasate și dovedite în cele mai importante 100 de cazuri instrumentate de DNA începând din 2009 și până în prezent.

Etichete:

 
luni, octombrie 24, 2011
  Aflati totul despre calculator

Am găsit pe un blog recomandarea de a instala o aplicaţie care centralizează în 6 tabele o mulţime de informaţii despre particularităţile calculatorului.
Prima filă conţine informaţii despre procesor, a doua se referă la cache-ul microprocesorului, a treia la placa de bază, a patra la memorie, a cincea la porturile seriale, iar a şasea la placa grafică inclusiv în cazul în care e integrată în placa de bază.

Etichete:

 
  8 ghiduri de pronuntie

Am găsit pe un site o recomandare care se referă la 8 ghiduri de pronunţie de tot felul.
Veţi găsi un ghid pentru aproape un milion de cuvinte în 267 de limbi, unul pentru pronunţarea cuvintelor englezeşti, un ghid pentru prenumele folosite în diverse ţări, unul pentru argoul englezesc etc.
Pentru că orice ghid de de acest gen oferă de obicei o singură variantă de pronunţare, vă propun să vă amuzaţi cu felul în care sună limba engleză vorbită cu diverse accente, de la accentul texan la cel românesc.

Etichete:

 
duminică, octombrie 23, 2011
  Ati auzit de oamenii autotrofi?

Autotrofia este capacitatea unor organisme vii de a se hrăni cu substanţe minerale din aer, din sol sau din apă.
Plantele, de exemplu folosesc energia solară pentru a sintetiza substanţele organice ce le sunt necesare din carbon, azot, săruri minerale.
Fotosinteza este procesul de fixare a dioxidului de carbon din atmosferă de către plantele verzi (cu clorofilă), în prezența radiațiilor solare, cu eliminare de oxigen și formare de compuși organici (glucide, lipide, proteine) foarte variați.
Poate că merită menţionat faptul că fluxul de energie captat prin fotosinteză la scară planetară este de 100 de terawaţi, adică de 10 ori mai mult decât consumul anual mondial de energie.
Revista Formula As prezintă într-un articol întitulat Autotrofii - oameni care trăiesc fără mâncare şi fără apă exemple de persoane care reuşesc să-şi adapteze organismul la autotrofie, trăind ani sau chiar zeci de ani fără alimentele organice pe care le folosim pentru a ne hrăni. În articol se menţionează că au fos identificaţi 3000 de oameni autotrofi.
Printre ei, Hira Ratan Manek ( în imagine) un inginer pensionar din India, născut în 1937, nu a mai mâncat hrană solidă din 1995 dar a băut lichide, fapt verificat de medicii indieni dar şi de NASA care l-a testat 130 de zile în anul 2003, timp în care nu a băut decât apă.

P.S.
Mărturisesc că am introdus această postare, cu oarecari rezerve, după ce am parcurs informaţia despre verificarea făcută de NASA, culeasă de pe un site care oferă informaţii serioase.
Din păcate, am descoperit ulterior în Wikipedia că studiile nu s-a făcut la NASA ci la două universităţi americane unde s-au efectuat doar scanări ale creierului subiectului şi că nu a existat nici o verificare de 130 de zile.

Etichete:

 
sâmbătă, octombrie 22, 2011
  Cum opriti un sunet in Chrome

Este posibil ca atunci când aveţi multe pagini deschise în Google Chrome să identificaţi mai greu fila de pe care auziţi un sunet care vă deranjează când urmăriţi altă filă.
Un blog de IT în limba engleză vă propune o extensie care permite oprirea sunetului tuturor filelor deschise cu excepţia celei active. Extensia dispune şi de opţiuni pentru alte variante.

Etichete:

 
  Suedia cumpara gunoaie

Ziarul polonez Polityka publică un articol, preluat în ediţia în limba română a publicaţiei Presseurop, sub titlul Fericiţii gunoieri ai Europei care descrie înfloritoarea afacere suedeză bazată pe deşeuri.
În Suedia deşeurile oferă mai multă energie decât sursele hidraulice şi nucleare împreună. Majoritatea oraşelor suedeze sunt încălzite de centrale termice alimentate fie direct prin arderea deşeurilor, fie prin biogazul produs din acestea.
În Suedia, doar 1% din deşeuri merg la groapa de gunoi. Şi este vorba în special de substanţele cele mai periculoase, depozitate în containere ermetice pentru a împiedica contaminarea atmosferei sau a pânzei de apă freatică.
Atenţia suedezilor s-a îndreptat spre Napoli, literalmente îngropat sub gunoaie. Sursă de probleme pentru italieni, deşeurile sunt o adevărată mină de aur pentru societatea suedeă, care intenţionează să cumpere până la un milion de tone pe an, la preţul de aproximativ 90 de euro pe tonă.

Etichete:

 
vineri, octombrie 21, 2011
  Intrecere cu un cimpanzeu

Când vă propun un joc sau un test pe acest blog, mă străduiesc să selectez doar ceea ce poate contribui la dezvoltarea diverselor performanţe ale creierului (raţionament, atenţie, memorie, viteză de reacţie etc).
De această dată testul care pune la încercare memoria fotografică este deosebit de dificil şi sunt puţine şanse să-i faceţi faţă. Interesant este însă faptul că un cimpanzeu antrenat special îl rezolvă cu uşurinţă.
Ayumu (născut în anul 2000) este un cimpanzeu care trăieşte la Institutul de Cercetare pentru primate de la Universitatea din Kyoto.
La 4 ani, Ayumu a învăţat în 6 luni să recunoască succesiunea cifrelor de la 1 la 9. După un an, cimpanzeul reţinea poziţia aleatorie în care vedea cifrele timp de o secundă pe ecran şi indica ordinea lor pe patratele albe care le acopereau.
Această performanţă n-a fost atinsă până acum de nici unul din numeroşii studenţi care au participat la experiment.
Vă propun să încercaţi testul cu doar 5 cifre înainte de a vedea performanţa lui Ayumu.

Etichete:

 
  Turismul medical

În numeroase ţări din lume s-au dezvoltat reţele de clinici private specializate în diverse domenii, la care costurile tratamentelor de bună calitate sunt mult mai reduse decât în Statele Unite şi Europa occidentală.
Un infografic prezintă o selecţie de specializări medicale care atrag un mare număr de pacienţi din alte ţări. Iată câteva exemple din infograficul care prezintă şi o listă cu costul unor tratamente în diverse ţări:
- în spitalele companiei indiene Wockhardt s-au efectuat peste 20.000 de operaţii pe inimă, cu rată de succes de 98% (mai mare decât rata de succes din SUA şi Europa occidentală) şi cu preţuri cu 60-80% mai mici;
- în oraşul maghiar Gyor există cca 150 de clinici stomatologice pentru străini, preferate de mulţi pacienţi germani, elveţieni şi austrieci;
- în Israel şi Barbados se fac tratamente de fertilitate deosebit de apreciate.

Etichete:

 
joi, octombrie 20, 2011
  Mai eficient decat CCleaner

Fişierele temporare şi fişierele care rămân după ştergerea unui program încarcă inutil harddiskul şi încetinesc funcţionarea calculatorului.
Un blog în limba engleză semnalează că programul portabil şi gratuit de mici dimensiuni DrivePurge este o aplicație care elimină fișierele temporare a 750 de aplicații și componente Windows, în tip ce CCleaner poate curăță, în versiunea actuală, doar fişierele temporare generate de 270 dintre ele.
DrivePurge are şi avantajul că elimină fişierele inutile numai de pe anumite partiţii, ignorând totodată anumite categorii de foldere şi fişiere, cum ar fi fişierele de sistem sau cele ascunse.
La lansare, denumirea categoriilor de operaţii apare în limba germană. În opţiunea Extras puteţi face comutarea în engleză sau italiană.

Etichete:

 
  Olanda si evaziunea fiscala

Probabil cei mai multi dintre noi ştiu că atunci când era al lui Dinu Patriciu Rompetrolul era o companie înregistrată în Olanda.
Mai puţini ştiu că miliardarul care ne învaţă săptămânal în Adevărul cum să depăşim criza şi-a înregistrat tot în Olanda Grupul Mercadia din care face parte reţeaua în curs de extindere la 3000 de magazine Mic.ro şi reţeaua de pariuri sportive Bet Cafe Arena.
Cred că şi mai puţini ştiu că holdingul “românesc” de presă Adevărul, deţinut tot de Patriciu, care include o grămadă de publicaţii dintre care cel mai reprezentativ pentru educaţia românilor este cotidianul Click, a fost mutat şi el în Olanda, în luna aprilie.
Explicaţia pentru care nesătulul care ne învaţă ce să facem ca să-i fie lui bine în detrimentul nostru alege ţara lalelelor ca sediu pentru afacerile din România o oferă un articol din cotidianul oladez Volkskrant, rezumat în ediţia în limba română a publicaţiei Presseurop sub titlul Olanda un paradis pentru evaziunea fiscală. Olanda, este “un loc de tranzit de unde societăţile pot să-şi treacă veniturile spre paradisuri fiscale în străinătate”, iar veniturile câştigate în străinătate nu sunt impozitate aici explică ziarul din Amsterdam.
Deşi ziarul olandez pune accentul pe marile societăţi multinaţionale care profită de politica fiscală olandeză, îmi amintesc de faptul că magnatul nostru se referea cât putea de des la impozitele uriaşe pe care le plătea Rompetrolul statului român.

Etichete:

 
miercuri, octombrie 19, 2011
  BBC despre copiii romilor români

Medifax prezintă informaţii şocante culese dintr-un documentar BBC care se referă la cazurile unor copii romi de origine română urmăriţi timp de mai multe luni cerşind pe străzile din Londra de reporterii emisiunii Panorama.
BBC prezintă o femeie romă care ameninţă un reporter de la BBC şi persoane îmbogăţite de pe urma copiilor trimişi la cerşit în Marea Britanie.

Etichete:

 
marți, octombrie 18, 2011
  Retineti pozitia figurilor

National Geographic vă propune un test de verificare a memoriei, simplu la prima vedere.
Vi se cere să reţineţi în 10 secunde poziţia a 9 figuri aşezate într-un careu de 3x3 şi să reconstituiţi grupajul de figuri, cât mai repede posibil, trăgând cu mouse-ul figurile în poziţia corectă.
Testul se lansează apăsând pe imaginea izolată de sub careu.
Cum nu am reuşit să obţin o performanţă deosebită în 5-6 încercări, vă doresc un rezultat mai bun decât al meu.

Etichete:

 
  Performante umane incredibile

Site-ul Descoperă.ro prezintă în articolul Superoameni: 10 oameni extraordinari cu superputeri incredibile 10 persoane cu capacităţi care sunt ieşite din comun, care ating limite de necrezut.
Printre ei figurează un orb care se poate orienta prin ecolocaţie, un om care poate digera sticlă, metale sau chiar substanţe otrăvitoare, un altul care nu simte durerea, o femeie care îşi aminteşte cu precizie ce s-a petrecut în orice zi din ultimii 25 de ani.

Etichete:

 
luni, octombrie 17, 2011
  Bananele si radioactivitatea

Dezastrul generat de cutremurul şi de tsunumi care au lovit Japonia în luna martie a concentrat atenţia presei asupra pericolului radiaţiilor produse de explozia centralei nucleare de la Fukushima, generând manifestări populare dar şi oficiale pentru interzicerea acestui tip de centrale electrice.
Pornind de la pericolele uneori discutabile ale radiaţiilor produse de accidentele de la centralele nucleare, un articol de pe site-ul BBC foloseşte ca etalon banana pentru a aprecia nocivitatea radiaţiilor,
Revenind la banane, articolul semnalează că că doza aproximativă la Primăria de la Fukushima la două săptămâni după accident era echivalentă cu mâncarea a 1000 de banane, că o tomografie toraco-abdominală are un efect echivalent cu consumul a 70.000 de banane, iar doza periculoasă care prezintă uneori pericole letale este de 20 de milioane de banane, ceea ce înseamnă aproape 700 de banane consumate zilnic tip de 80 de ani.
În schimb, constată articolul, anumite pericole reale cum ar fi efectuarea repetată de tomografii computerizate nu constituie, în general, subiect tratat în mass media deşi există studii care constată că există destule cazuri de cancer generate de excesul de tomografii.

Etichete:

 
  Cuprul si infectiile

Un blog medical românesc ne informează că o constatare făcută pentru prima dată cu aproape 30 de ani în urmă începe să fie experimentată din ce în ce mai frecvent în ultima vreme.
Este vorba de o observaţie conform căreia cuprul are proprietăţi antibacteriene puternice în lupta cu infecţiile intraspitaliceşti.
Testele se fac de câţiva ani în Marea Britanie, Statele Unite, Japonia, Chile şi Franţa.
În Franţa, unde numărul infecţiilor intraspitaliceşti este de aproape 700 de mii anual, în câteva spitale mânerele uşilor, întrerupătoarele din plastic, balustradele din lemn, au fost înlocuite cu instalaţii din cupru.

Etichete:

 
duminică, octombrie 16, 2011
  Probabil nu stiati ca…

Am găsit pe un blog o postare întitulată Lucruri interesante despre care probabil ca nu ştiai.
Veţi afla din postare de ce ni se încreţeşte pielea când stăm mult timp în apă, care este cea mai veche universitate din lume, că papa Pius al doilea a fost autorul poveştii de dragoste scrisă în latină în 1444 şi tradusă în engleză în 1929, care este cea mai vândută carte scrisă în secolul XV şi altele.

Etichete:

 
sâmbătă, octombrie 15, 2011
  Daca s-a incetinit calculatorul

După un timp, constatăm cu toţii că pornirea Windowsului şi lansarea diverselor aplicaţii pe calculator a devenit mai lentă.
Majoritatea utilizatorilor cât de cât experimentaţi cunosc diverse cauze care contribuie la încetinirea funcţionării sistemului. Totuşi, cei mai dintre noi nu prea suntem dispuşi să consumăm timp pentru a reaccelera calculatorul, deşi timpul pierdut zi de zi depăşeşte adesea intervalul pe care l-am acorda o dată pe lună operaţiilor care ar reduce o bună parte din intervalele de aşteptare care apar în activitatea curentă.
Un blog de tutoriale ne aminteşte 5 metode simple pentru de a face un calculator să lucreze mai rapid.
N-ar strica să facem din când în când operaţiile recomandate, una câte una dacă suntem în criză de timp şi să scuzăm agramatismul de pe blog.

Etichete:

 
  Anvelopele de iarna si amenzile

Jurnalul Naţional publică un articol întitulat Ghid de evitare a amenzii pentru lipsa cauciucurilor de iarnă.
Articolul precizează că agenţii de circulaţie nu vor putea da amenzi pentru neechiparea cu cauciucuri de iarnă, în lipsa unui reprezentant al RAR care să verifice profilul anvelopelor.
Dintre multe alte informaţii interesante pe care ziarul le-a obţinut de la şeful Direcţiei de Poliţie Rutieră, mi se pare util de să vă semnalez că au apărut escroci producători de colante cu coduri de iarnă care sunt lipite la cald pe cauciucuri obişnuite. La verificare, cu astfel de cauciucuri, sunteţi pasibili de amendă.

Etichete:

 
vineri, octombrie 14, 2011
  Schimba cafelele

Jocul Shimbă cafelele pe care vi-l propun azi vă pune la încercare rapiditatea spiritului de observaţie şi viteza de reacţie.
Pentru a trece la nivelul următor al jocului trebuie să grupaţi, într-un cadran de 9x9, de cât mai multe ori minimum 3 vase cu cafea identice alăturate de pe o linie sau de pe o coloană, clicând rapid cu mouse-ul pe două vase alăturate care îşi schimbă locul între ele.

Etichete:

 
  Festivalul cepei

Oraşul cu 10 mii de locuitori Vidalia din statul american Georgia este cunoscut în Statele Unite ca fiind centrul unei zone în care se cultivă cea mai dulce ceapă din lume, ca urmare a nivelului scăzut de sulf din sol.
În fiecare primăvară, în Vidalia se organizează un festival care durează 5 zile, dedicat cepei care include o paradă pentru copii, dansuri pe străzi, un concurs de mâncat ceapă şi multe altele, printre care construcţia de diverse obiecte amuzante din ceapă (30 de obiecte de acest gen figurează pe site-ul sursă) se bucură de un succes deosebit.

P.S. 15.10.2011
Un comentariu la această postare îmi atrage atenţia că în curtea şcolii din comuna Pericei din judeţul Sălaj, se află singurul monument din lume dedicat unei cepe.
Şi în Petricei se organizează, din 2007, un festival al cepei.
În plus, Mediafax a comunicat că în anul 2008 comuna Pericei a primit de la Guiness World Records certificatul prin care se atestă, oficial, intrarea comunei în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă cunună de ceapă din lume, lungă de 4518 m, formată din 45.000 de cepe care cântăreau cca 5 tone.

Etichete:

 
joi, octombrie 13, 2011
  Cea mai abrupta strada din lume

Recunoscută de cartea recordurilor ca fiind cea mai abruptă stradă din lume Baldwin Street din oraşul neozeelandez Dunedin se înalţă cu un metru la fiecare 2,86 m. parcurşi.
Trotuarul pentru pietoni este înlocuit cu scări, de-a lungul celor 350 de metri ai străzii.
Concursul pentru urcarea străzii şi coborârea ei atrage anual cam o mie de concurenţi din localitate, din ţară şi de peste hotare, dar recordul n-a fost doborât de 10 ani.

Etichete:

 
  Milionarul Felix monarhist

Mărturisesc că, nefiind pasionat de activitatea Partidului Conservator, formaţiune politică cuasiinexistentă, anexată de către diverse partide doar pentru a dispune de o trompeta televizată, n-am remarcat pe postul public de televiziune descrierea procedurii prin care se manifestă intenţia partidului voiculescian de a depune la Parlament un proiect de lege prin care să se înfiinţeze o instituţie de reprezentare a României pe plan extern care să reprezinte Casa Regală deşi în ultima vreme, prezența aletețelor regale pe ecranele televiziunilor aflate în proprietatea familiei Voiculescu sunt tot mai dese. Să fie o încercare de a-i determina pe adepţii monarhiei să-i voteze pe mercenarii turnătorului Felix, în cazul în care se încurcă iţele coaliţiei USL?
Din câte ştiu, nu există vreo ţară care să fi fost mai demult monarhie, chiar cu tradiţii monarhice mult mai îndelungate decât noi precum Austria sau Franţa, care să aibă o reprezentanţă statală a fostei regalităţi.

Etichete:

 
miercuri, octombrie 12, 2011
  Un produs revolutionar

Pentru generaţia obişnuită ca majoritatea obiectelor folosite să fie alimentate cu energie electrică, să se bazeze pe dispozitive electronice sau să ofere servicii informatice, un clip You Tube vorbit în limba spaniolă prezintă produsul revoluţionar cunoscut sub denumirea englezească „Book”.
Din păcate nu am găsit clipul decât cu subtitrare în franceză, dar sper ca îmbinarea franco-spaniolă a clipului să vă facă să apreciaţi modul inteligent în care este prezentat dispozitivul compact şi portabil, alcătuit din materiale complet reciclabile, care vă permite să obţineţi numeroase informaţii, fără a fi alimentat de o priză electrică sau de baterii.
Sunt descrise numeroase alte avantaje ale acestui produs neobişnuit pe care ne pregătim să-l abandonăm în epoca noastră dominată de tehnologia modernă.

Etichete:

 
  12 poduri locuite

Majoritatea dintre noi apreciem Ponte Vecchio din Florenţa care traversează râul Arno, nu doar pentru că este un superb monument medieval, ci şi pentru ideea neobişnuită de a transforma un pod într-o galerie de magazine.
Puţini ştiu însă că elegantul London Bridge din Londra a găzduit şi el după reconstrucţia sa, în anul 1209, o mulţime de magazine prin a căror contribuţie se asigura întreţinerea podului, dar care făceau dificilă traversarea sa din cauza aglomeraţiei. Magazinele au fost demolate, permiţând o circulaţie fluentă pe pod, abia la jumătatea secolului XVIII.
La aniversarea a 800 de ani de la inaugurarea podului medieval al Londrei, Uniunea Arhitecţilor din Anglia a organizat un concurs de desene şi fotografii reprezentând podurile locuite din lume.
Un site specializat în originalităţi prezintă 12 de poduri locuite răspândite pe planetă.
Voi aminti dintre ele doar podul Krämer din oraşul german Erfurt, citat cu aproape 1000 de ani în urmă, dar funcţional şi astăzi după numeroase reconstrucţii, care găzduieşte 32 de clădiri şi Casa del Arroyo din oraşul argentinian Mar del Plata construit cu mai puţin de 60 de ani în urmă, în chip de clădire amplasată pe un arc de pod.

Etichete:

 
marți, octombrie 11, 2011
  Tai Pim

Jocul chinezesc Mahjong a cucerit în jurul anului 1920 publicul american. Din jocul pentru 4 persoane cu 144 de piese similare cu cele de la jocul remi, s-au născut tot felul de variante, unele cu puţine elemente comune cu jocul originar, care au pătruns şi în mediul online.
Una din variantele online, cunoscută sub numele Tai Pim vă pune atenţia la o încercare destul de dificilă, cerându-vă să eliminaţi perechile de cărţi identice care au o latură verticală liberă, până când goliţi tabela de joc.
Atenţie: unele piese sunt aşezate unele peste altele şi - în consecinţă - piesele de deasupra pot avea, pe rândul lor o latură liberă, iar piesele de dedesubt pot fi blocate.

Etichete:

 
  Stagnari tehnologice

Probabil celor impresionaţi de iPhone şi iPad, de cei peste 800 de metri înălţime ai hotelului BurjDubai, de Solid State Drive-urile care tind să înlocuiască harddiscurile, titlul Regresul tehnologic al infograficului pe care vi-l supun atenţiei va părea deplasat.
Totuşi, evoluţia este minoră sau stagnează într-o serie de domenii deosebit de importante:
- antibioticele care au eradicat epidemii grave cu o jumătate de secol în urmă nu au evoluat aproape deloc în ultimele decenii, bacteriile au devenit rezistente la antibiotice şi nu au apărut alte medicamente care să aibă impactul lor;
- după abandonarea aparatului Concorde nu a fost creat alt avion supersonic pentru curse civile;
- în domeniul autovehiculelor, evoluţia se simte doar de aspect şi în creşterea, nu foarte utilă, a vitezei;
- producţia energiei nu diferă prea mult de cea de acum un secol;
- singura călătorie a omului pe lună a avut loc cu peste 40 de ani în urmă.
Există destule alte domenii importante de regres. Chiar şi în arhitectură şi urbanism, de exemplu, clădirile foarte înalte din sticlă şi oţel nu pot suplini creaţiile impresionante de genul catedralei Sagrada Familia, a Operei din Sidney sau concepţia oraşului Brasilia.

Etichete:

 
luni, octombrie 10, 2011
  Ariciul prea putin cunoscut

Ariciul pare un animal lent şi greoi dar, când porneşte la vânătoare, poate alerga chiar cu viteza de 10 kilometri pe oră, performanţă notabilă pentru un animal de talia şi mai ales cu conformaţia sa.
Un articol de pe un site românesc prezintă o mulţime de informaţii despre acest animal despre care ştim puţine lucruri şi pe care majoritatea orăşenilor români nu l-au întâlnit niciodată în calea lor.
Singuratici în sălbăticie, aricii se domesticesc uşor şi au devenit unele dintre cele mai căutate animale de companie în ţările occidentale, mai ales că se împrietenesc uşor cu câinii şi pisicile.
Prezent în multe basme şi poveşti, ariciul, apare ca personaj în numeroase mituri şi legende. Îl descoperim chiar implicat în rolul neaşteptat de sfătuitor al lui Dumnezeau în procesul făuririi lumii, mit care explică titlul articolului la care vă trimite această postare.

Etichete:

 
  Fara apa si WC in casa

O publicaţie românească prezintă o statistică a Uniunii Europene din care rezultă că 42,5% dintre români nu au în case toaleta conectată la o reţea de apă şi canal. Din păcate, situaţia descrisă nu se limitează doar la mediul rural ci şi la destule cartiere mărginaşe ale oraşelor.
Suntem, din acest punct de vedere, ultimii clasaţi în UE, în situaţia în care Bulgaria care ne precede stă aproape de două ori mai bine decât noi.
În numeroase ţări europene cum ar fi Danemarca, Malta, Olanda, Spania, Suedia nu există astfel de situaţii, motiv pentru care procentul locuinţelor din Uniunea Europeană care nu au apă şi WC în interior este de 3,5%.

Etichete:

 
duminică, octombrie 09, 2011
  Daca ati deschis multe aplicatii…

Sunt cazuri în care, lucrând mai mult timp la calculator, deschidem o mulţime de aplicaţii, foldere şi fişiere pe care omitem să le închidem după ce le folosim sau le lăsăm deschise pentru a le utiliza mai târziu.
O metodă simplă pentru a selecta rapid aplicaţia deschisă dorită, este următoarea: ţinem apăsată tasta ALT din stânga şi apoi apăsăm scurt tasta TAB care pune în evidenţă lista aplicaţiilor deschise, marcând una din ele.
Următoarea apăsare pe TAB marchează aplicaţia următoare din stânga; puteţi ţine apăsată un timp tasta TAB dacă doriţi să ajungeţi la un program mai îndepărtat din listă, care va fi selecţionat când ridicaţi degetul de pe ALT. Dacă doriţi ca deplasarea să se facă de la dreapta la stânga, folosiţi ALT+SHIFT în loc de ALT.
Am cules metoda din lista de sfaturi a site-ului Hoax Slayer.

Etichete:

 
  Exista miracole?

Conform Wikipedia prin miracol se înțelege luarea la cunoștință a existenței unei intervenții divine în Univers, prin care cursul normal al evenimentelor și al legilor naturii este suspendat, schimbat, modificat sau refăcut. Deși multe texte religioase enunță miracole care s-au întâmplat și mulți oameni confirmă participarea la acestea, respectiv propovăduiesc viitoarea lor existență, confirmările științifice ale miracolelor sunt subiectul de perpetuă dispută dintre diferite grupuri de "credincioși" și "necredincioși".
Un articol de pe un site românesc întitulat Despre existenţa miracolelor afirmă: “Cu cât ştim mai multe, cu atât credinţa în supranatural dispare. Cei care cred în miracole nu pot sa le explice, pentru că atunci cand explici un miracol, el dispare. Dacă este explicat, atunci este posibil; dacă este posibil, nu mai e un miracol”.
În România, cel mai răspândit miracol este cel al icoanelor care plâng. În 2006, un cunoscut propăvăduitor al miracolelor creştine enumera 16 icoane renumite făcătoare de minuni din România, inventariate în anul 1900 despre care autorul articolului afirmă că “în faţa acestor icoane, s-au săvârşit nenumărate vindecări de boli grele şi fără de leac”.
Afirmaţia nu este însoţită de dovezi, dar este posibil să se fi produs vindecări, care nu sunt miraculoase, în cazul în care bolile în cauză se datorau în mare măsură unor cauze psihice, care puteau fi influenţate de şocul la care fenomenul paradoxal îl supunea pe bolnav.
De la începutul secolului trecut, numărul icoanelor care plâng a crescut semnificativ.

Etichete:

 
sâmbătă, octombrie 08, 2011
  Culorile şi vârsta creierului

Un test japonez vă evaluează vârsta creierului după corectitudinea şi viteza cu care identificaţi în 20 de cazuri cuvântul care reprezintă culoarea cu care e scris numele unei culori.
Înainte de a începe testul, alegeţi din coloana din stânga limba pe care o preferaţi din cele disponibile. În dreapta sus puteţi opri, dacă doriţi, semnalizările sonore.
Site-ul japonez oferă mai multe teste de evaluare a vârstei creierului, dar rezultatele oferite de testul culorilor mi se pare cel mai bine corelat dintre ele cu viteza de reacţie a creierului.

Etichete:

 
  Romania este stat de drept?

Parcurgând arhiva site-ului Ziare.com am dat de un articol publicat cu un an şi jumătate în urmă sub titlul Dispariţia statului de drept român care parcă devine tot mai actual, fapt confirmat de recentele fapte de corupţie semnalate în justiţie, în rândul politicienilor, al funcţionarilor publici, al medicilor care eliberează certificate de boală sau de handicap nejustificate, în creşterea puterii grupurilor mafiote, etc.
Eliberarea din arest a senatorului PSD Cătălin Voicu, acuzat de trafic de influenţă, general şi fost consilier pe probleme de siguranţă naţională în timpul ultimului mandat al preşedintelui Iliescu, despre care completul de judecată consideră că nu va mai comite infracţiuni este, alături de multe altele, o dovadă în acest sens.
Articolul răspunde, printre altele, la întrebarea „Ce este statul de drept şi care sunt particularităţile sale?” pe care nu prea obişnuim să ne-o punem.

Etichete:

 
vineri, octombrie 07, 2011
  Aplicatii de scriere în PDF

Mărturisesc că pentru citirea fişierelor PDF folosesc de mai mulţi ani Foxit Reader, de care sunt foarte mulţumit.
Un blog propune 4 aplicaţii gratuite pentru scrierea în format PDF sau pentru transcrierea din alte formate în PDF, aplicaţii pe care le consideră cele mai bune dintre cele ce se pot utiliza în Windows XP, Vista sau 7.

Etichete:

 
  Intrebari la admiterea in facultate

E drept că nu e vorba de facultăţile de la noi şi cu atât mai puţin de anii pregătitori inventaţi de fosta ministreasă Ecaterina Andronescu, în baza unor interese cu iz electoral, ci de universităţile britanice Cambridge şi Oxford, clasate printre cele mai apreciate din lume.
Cu certitudine, întrebările de la interviurile de admitere la Oxford şi Cambridge culese de un blog românesc par ciudate, dar e cert că pun la încercare abilităţile candidaţilor de a reacţiona când sunt confruntaţi cu situaţii ieşite din comun. Întrebările îi dezavantajează net pe cei care tind să înveţe lecţiile pe de rost.
Remarc dintre multele întrebări neobişnuite:
- De ce are leul coamă?
- De ce atât buburuzele, cât şi căpşunile sunt roşii?
- Care sunt dezavantajele de a avea două picioare?

Etichete:

 
joi, octombrie 06, 2011
  Drum optim

Testul întitulat Drum optim vă cere să mutaţi, cu ajutorul săgeţilor de direcţie de pe tastatură, pătratul roşu din colţul din dreapta sus până în colţul din dreapta jos, parcurgând toate cele 15 numere din careul de 8x8 pătrate doar o singură dată.
Testul vă solicită atenţia şi capacitatea de sinteză necesară pentru evitarea repetării numerelor sau omiterea vreunui număr.
Procedurile de verificare a soluţiei şi reluare a testului în caz de nereuşită le găsiţi pe pagina de prezentare a testului pe care vă recomand să o citiţi cu atenţie înainte de a porni pe traseu.

Etichete:

 
  Singapore tara recordurilor

Oraşul-stat Singapore din Asia de sud-est are produsul intern brut pe cap de locuitor cu aproape 25% mai mare decât Statele Unite, fiind depăşit doar de Luxemburg şi de 3 ţări a căror economie se bazează pe producţia de petrol şi gaze (Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Norvegia).
Sub titlul Singapore - poarta dintre Est şi Vest, site-ul Descoperă.ro prezintă performanţele incredibile obţinute de micul stat de 693 de kilometri pătraţi, care în ciuda dimensiunilor sale reduse, găzduieşte o populaţie de 5 milioane de locuitori, fiind a doua ţară ca densitate din lume, după Monaco.
Singapore a devenit principalul centru comercial din Asia de Sud-Est, deţinând astăzi portul cu cel mai intens trafic din lume.
Dezvoltarea sa spectaculoasă a făcut din Singapore una dintre cele mai importante destinaţii turistice din Asia, peste 11 milioane de călători vizitând acest stat în 2010.
Articolul prezintă numeroase alte informaţii impresionante despre Singapore, o destinaţie deosebit de atractiva.

Etichete:

 
miercuri, octombrie 05, 2011
  Salvati filele din browserul inchis

Dacă trebuie să închideţi calculatorul având file deschise pe care doriţi să le parcurgeţi în browserul de internet şi folosiţi Google Chrome sau Firefox, există posibilitatea să le regăsiţi la pornire urmând proceduriile descrise în articolul Faceţi să reapară filele când reporniţi browserul.
Alegeţi această soluţie din menuurile de opţiuni ale celor două browsere. Internet Explorer nu oferă această opţiune.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul