Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

vineri, septembrie 30, 2011
  Recunoaste suspectul

Jocul Recunoaşte suspectul este prezentat ca joc de memorie, dar mie mi se pare că la treptele superioare partea mai dificilă este viteza de parcurgere a chipurilor în timpul scurt în care sunt arătate.Descrierea jocului este prezentată în româneşte deasupra cadranului.
Pentru a începe jocul apăsaţi pe “Continue” şi apoi pe “Start”.

Etichete:

 
  Viata si opera lui Arhimede

Un blog românesc preia sub titlul Viaţa şi opera lui Arhimede o serie de informaţii din Enciclopedia Britannica despre cel mai apreciat om de ştiinţă al antichităţii.
Deschizător de drumuri în matematică şi în special în geometrie, creator al hidrostaticii, cel mai de seama astronom antic, Arhimede a fost, prin lucrările sale ajunse prin filiere latine sau arabe în Europa medievală, o călăuză fundamentală pentru Kepler, Galilei, Descartes, Fermat şi alţi oameni de ştiinţă care au pus fundamentele matematicii, fizicii şi astronomiei moderne.

Etichete:

 
joi, septembrie 29, 2011
  10 vietăţi simpatizate

Un blog prezintă 10 vietăţi care nu fac parte din categoria animalelor domestice, dar care se bucură de simpatia oamenilor.
Printre ele figurează elefanţii, veveriţele, delfinii, pisicile de mare, cimpanzeii, urşii polari.
Puţini ştiu că unele din ele sunt prezintă pericol pentru oameni, în anumite condiţii.

Etichete:

 
  Lupta cu virusii informatici

Finlandezul Mikko Hyppönen este unul din cei mai prestigioşi specialişti în domeniul combaterii malware-ului, iar echipa pe care o conduce a obţinut rezultate apreciate pe plan mondial.
La conferinţa TED din luna iulie, Hyppönen a prezentat evoluţia malware-ului de la primul virus creat de un amator cu 25 de ani în urmă, la sutele de mii de viruşi creaţi în fiecare oră, în prezent, de bande organizate de infractori pentru a extrage bani din conturi bancare sau pentru a obţine datele personale şi parolele unor utilizatori. Prezentarea poate fi urmărită cu subtitrare în limba română.
Infractorii informatici au averi de milioane de dolari, obţinute prin fraudă şi plătesc sume foarte mari unor specialişti care îi ajută.
În majoritatea cazurilor, infractorii informatici sunt foarte greu de prins pentru că se pot afla oriunde pe glob, dar există şi situaţii în care pot fi identificaţi. Specialistul consideră că implicarea unui număr foarte mare de oameni în depistarea infractorilor devine esenţială în zilele noastre, când majoritatea proceselor industriale şi a activităţilor de tot felul sunt comandate de calculatoare.

Etichete: ,

 
miercuri, septembrie 28, 2011
  Intrebari de tot felul

Testul pe care vi-l propun vă cere să răspundeţi la 39 de întrebări din domeniile astronomiei, geografiei, zoologiei şi botanicii, anatomiei.
E posibil să existe destule întrebări la care nu cunoaşteţi răspunsul.
Răspundeţi totuşi la toate întrebările chiar dacă nu ştiţi soluţia corectă şi la sfârşit veţi afla care sunt răspunsurile corecte la fiecare întrebare la care aţi răspuns şi veţi primi informaţii despre fiecare temă propusă.
Încerc încă o dată să vă atrag atenţia asupra faptului că educaţia ştiinţifică este una din căile care ne feresc de escrocii care se îmbogăţesc pe seama celor dispuşi să creadă aberaţii pseudoştiinţifice.

Etichete:

 
  Asistatii social din Romania

Cca 20 de milioane de euro anual ajung ca venit minim garantat la cei care nu au locuri de muncă. Unii primesc banii pe bună dreptate, dar mulţi beneficiază ilegal de ajutor.
În ciclul de emisiuni “România te iubesc” de la PRO TV puteţi citi un rezumat pe site şi puteţi vedea reportajul Numeroşi asistaţi social cu vile şi maşini de lux care au au dat mită sume consistente pentru diverse certificate de handicapat, deşi sunt sănătoşi.
În schimb, se întâmplă ca procedurile birocratice să priveze de dreptul la ajutor persoane imobilizate la pat care nu se pot deplasa în capitala judeţului pentru controlul periodic.

Etichete:

 
marți, septembrie 27, 2011
  Securizarea stickului USB

Mulţi utilizatori de calculatoare s-au obişnuit să păstreze pe stickuri USB fişiere care le sunt utile atunci când lucrează pe un alt calculator decât sistemul propriu.
Pentru a proteja informaţiile de pe stick, puteţi cripta fişierele confidenţiale.
Dacă doriţi să fiţi pe deplin siguri că în cazul în care pierdeţi stickul, datele de pe el nu vor fi accesate de un hacker abil, puteţi folosi un program care şterge definitiv fişierele de pe stick pentru care parola introdusă nu e corectă.
Varianta gratuită a programului este utilizabilă doar pentru dispozitive de maximum 2 GB.

Etichete:

 
  Despre condimente

Vă supun atenţiei două postări interesante, culese de pe două bloguri, care oferă informaţii pe care probabil nu le cunoaşteţi despre condimente:
Prima, întitulată Condimente. Ştiati că…? face o incursiune în istoria condimentelor, informându-ne, printre altele, că:
- ghimbirul, scorţişoara, piperul negru sau cuişoarele erau considerate produse de lux în Europa Evului Mediu. Fiind importate din locuri îndepartate, ca Asia si Africa, costurile lor erau foarte mari;
- Compania Olandeza a Indiilor de Est care deţinea supremaţia in comerţul cu condimente în perioada anilor 1700, a fost prima corporaţie multinaţională din lume şi prima companie care a emis acţiuni.
Cea de a doua postare întitulată Lumea condimentelor conţine sfaturi foarte utile cu privire la dozarea şi păstrarea condimentelor.

Etichete: ,

 
luni, septembrie 26, 2011
  Pseudostiintele

Precaritatea educaţiei în general şi a celei ştiinţifice în special în România, unde 42% din populaţie crede că soarele se roteşte în jurul pământului, unde mulţi oameni îi susţin pe clericii care înfierează numărul satanic 666 sau încrederea frecventă în fenomenele paranormale, creează o vulnerabilitate sporită faţă de vrăjitoarele, clarvăzătorii şi videcătorii de tot felul care jefuiesc populaţia prin minciună, folosind adesea termenii cu sonoritate ştiinţifică pentru a fi mai credibili.
Un articol întitulat Pseudoştiinţa sintetizează o serie de informaţii despre pseudoştiinţele care se autoîntitulează “ştiinţă”, insistând asupra criteriilor de identificare a pseudoştiinţei.

Etichete:

 
  Simboluri automobilistice

Un site românesc a selectat 5 automobile istorice pe care le consideră deschizătoare de drumuri în istoria automobilelor şi despre care prezintă numeroase informaţii interesante.
Primul automobil a fost brevetat în 1886 de germanul Karl Benz (în imagine); Ford model T a deschis calea producţiei mecanizate în serie; Volkswagenul broască (produs şi astăzi în variante modernizate) a fost vândut timp de 63 de ani cu modelul iniţial de caroserie; Fiatul 500 Topolino, lung de doar 3 m., comercializat timp de aproape 25 de ani a fost foarte căutat în perioada economică dificilă de după război iar Trabantul 601 a fost cea mai vândută maşină din ţările lagărului comunist.

Etichete:

 
duminică, septembrie 25, 2011
  Parcare dificila

Jocul de îndemânare pe care vi-l propun vă cere să parcaţi un automobil, pe singurul loc liber din parcare, după ce vă alegeţi un nume (poate fi o literă) şi culoarea maşinii.
După ce se încarcă jocul, în majoritatea cazurilor, o săgeată vă arată în ce parte este locul liber care, în general, nu este în cadrul iniţial.
Maşina se manevrează cu ajutorul săgeţilor de pe tastatură (sus este înainte) şi cu posibilitatea de a coti apăsând tastele de mers înainte şi înapoi şi tastele stânga sau dreapta.
Sunt importante durata manevrei de parcare şi numărul de lovituri la care este supusă maşina când atingeţi diverse borduri sau alte maşini dar şi când vă lovesc nişte obiecte aproximativ dreptunghiulare care bântuie prin spaţiul liber din parcare. Nu ocoliţi steluţele pe care le întâlniţi în cale căci lovirea lor vă măreşte numărul de puncte.
Dacă reuşiţi să parcaţi în timp util cu un număr nu prea mare de accidente treceţi la nivelul următor.

Etichete:

 
  Linux a implinit 20 de ani

Cu 20 de ani în urmă, inginerul de software finlandez Linus Torwalds lansa sistemul de operare Linux, considerându-l un hoby fără pretenţii.
Noi, utilizatorii de rând ai calculatoarelor preferăm şi astăzi costisitorul Windows, în locul sistemelor de operare gratuite şi foarte comode derivate din clasicul Linux, dar cu care nu suntem familiarizaţi.
Alături de multe alte publicaţii de specialitate, prestigiosul PC World aniversează Linuxul printr-un articol întitulat După 20 de ani, Linux mai bun ca niciodată în care precizează că trei sfertul din bursele de valori din lume folosesc Linuxul, ca şi Amazon, Facebook, Twitter, eBay, Google, majoritatea bancomatelor, sistemul Android pentru dipozitive mobile şi 95% din supercalculatoarele de mare performanţă.
Deşi Linuxul este considerat de mulţi ca un sistem destinat specialiştilor, varianta sa Ubuntu este deosebit de comodă pentru utilizatorul de rând şi are chiar particularităţi pentru vârstnici.
Marea noastră problemă rămâne faptul că genialul Bill Gates a propulsat Windowsul în milioane de case, datorită faptului că l-a făcut să fie simplu şi prietenos pentru utilizatorul de rând (User Friendly), atunci când sistemul de operare Linux era conceput pentru specialişti, iar azi ne e greu să renunţăm la Windows pentru a învăţa regulile noi dar deloc complicate ale lui Ubuntu.

Etichete:

 
sâmbătă, septembrie 24, 2011
  Cele mai cunoscute strazi din lume

Un site românesc axat pe teme imobiliare prezintă Top 10 - cele mai cunoscute artere din lume, în fruntea cărora se situează Champs Elisées din Paris.
Printre arterele din top figurează şi Wall Street din New York, Khao San Road din Bangkok, Via Dolorosa din Ierusalim, La Rambla din Barcelona.
Pentru fiecare din străzile prezentate, site-ul oferă date istorice şi particularităţi.
În imagine, Orchard Road principala stradă de shopping din Singapore, deosebit de spectaculasă, totodată artera unde îşi are reşedinţa oficială preşdintele oraşului-stat Singapore, ţara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume.

Etichete:

 
  Recensamantul din octombrie

În perioada 20-31 octombrie are loc în România recensământul populaţiei şi al locuinţelor, conform programului UE, care prevede pentru toate ţările acest gen de cercetare statistică o dată la 10 ani.
Ediţia online a publicaţiei Business Magazin publică într-un articol întitulat Ce trebuie să ştiţi despre recensământul populaţiei informaţii utile despre modul în care se va desfăşura recensământul.
Toţi recenzorii vor trebui să aibă asupra lor legitimaţii şi genţile speciale de recensământ cu documentele pe care le prezintă cetăţenilor.
Persoanele care refuză să declare date pentru recensământ sunt sancţionate contravenţional cu sume între 2.000 şi 5.000 de lei, dar nu au obligaţia să primească recenzorii în casă.
Articolul cuprinde şi alte informaţii utile publicului.

Etichete:

 
vineri, septembrie 23, 2011
  Invenţii concepute de femei

Dintre invenţiile realizate de femei un blog selectează 5 din care 4 au un impact important asupra vieţii femeilor: maşina de spălat vase apărută la sfârşitul secolului XIX dar folosită până în 1950 doar în restaurantele mari, scutecele de unică folosinţă create în 1949, păpuşa Barbie şi primul sutien, improvizat în 1913.
Cea de a 5-a invenţie descrisă este ştergătorul de parbriz comandat din interiorul maşinii care a fost brevetat în 1903 de o americancă deranjată de faptul că atunci când ningea, şoferii deschideau uşa maşinii pentru a vedea drumul.

Etichete:

 
  Ghicitul in Biblie

Emisiunea “România te iubesc” de la PRO TV a prezentat sub titlul Bibliomantia. Afacerea preoţilor care fac averi din naivitatea oamenilor.
Un număr de preoţi ortodocşi şi-au gasit o nouă îndeletnicire: proorocirea. Deschid Evanghelia şi pretind că în Carte se poate afla viitorul enoriaşilor care plătesc pentru a-şi afla viitorul.
Afacerea de zeci de mii de euro este practicată atât de unii preoţi excluşi din rândul clerului, care poartă ilegal sutana, dar şi de unii preoţi care slujesc la biserici impunătoare. Este o metodă de a face bani din nesiguranţa şi naivitatea oamenilor.
Reportajul prezintă câţiva preoţi implicaţi în acest tip de afacere.

Etichete:

 
joi, septembrie 22, 2011
  Lumea blogurilor

Dintr-un infografic întitulat Cât de mare e blogosfera, publicat cu 10 zile în urmă, am aflat o serie de detalii interesante despre lumea blogurilor. Iată câteva dintre ele:
- în ultimii 7 ani, numărul blogurilor din lume a crescut de 55 de ori;
- 57% din bloggeri au vârsta cuprinsă între 25 şi 44 de ani;
- două treimi dintre bloggeri sunt bărbaţi;
- aproape 50% din bloggeri au creat primul lor blog cu cel puţin 4 ani în urmă;
- majoritatea bloggerilor (55%) postează de 4-12 ori pe lună iar 20% publică 30-60 de postări lunar;
- un sfert din bloggeri postează de pe dispozitive mobile;
- 12% din bloguri au peste 100.000 de vizitori unici lunar, dar aprope 50% au sub 1000 de vizitatori unici lunar.

Etichete:

 
  Autoservire pe incredere

De două luni Norvegia, este prezentă frecvent în mass media din lume prin ipoteze, descrieri şi analize referitoare la criminalul dement care a ucis 77 de persoane.
În rest, de de la căsătoria prinţului moştenitor al ţării care a stârnit numeroase prilejuri de bârfă, cam nimic despre Norvegia, ţară care nu face parte din Uniunea Europeană şi nici nu e afectată de criză.
Mă gândesc că totuşi sunt şi alte fapte neobişnuite care să atragă atenţia.
La un astfel de fapt, complet absurd pentru mentalitatea noastră se referă site-ul ziare.com în articolul bogat ilustrat Autoservire pe încredere, fără casieră.
Comerţul "pe încredere" are o veche tradiţie şi în alte ţări scandinave. În Novegia clientul are la dispoziţie două vase: în unul plăteşte, din altul ia restul. După ce a plătit, clientul marchează pe aparatul de taxat suma depusă şi restul primit, pentru ca, la sfârşitul zilei, aparatul să-si facă monetarul. Bonul trebuie pastrat pâna acasă. Vânzătorul are deplină incredere în client, dar autoritatea fiscala îşi rezervă dreptul să verifice pe drum dacă aparatul a încasat şi TVA-ul.
Numeroase imagini prezintă un magazin de dimensiuni nu prea mari în care se aplică această procedură fără să fie prezent nimeni din partea magazinului.
În imagine, vasul cu monede pentru rest. În Norvegia monedele au o gaură la mijloc. Şi la noi au existat astfel de monede în perioada interbelică.

Etichete:

 
miercuri, septembrie 21, 2011
  Descoperiti numerele

Jocul pe care vi-l propun vă testează spiritul de observaţie dar şi calitatea vederii.
În imaginea pe care v-o arată jocul sunt ascunse numerele de la 1 la 25. Lupa vă ajută să le vedeţi mai clar.
Pentru fiecare număr corect identificat primiţi 100 de puncte iar pentru fiecare greşeală (sau repetare a unui număr identificat) pierdeţi 100 de puncte. Lista din partea dreaptă de pe care dispar numerele găsite vă ajută să nu reveniţi la ele.
Dacă reuşiţi să identificaţi toate numerele treceţi la nivelul următor.
Nu marcaţi numerele formate din mai multe cifre, cum ar fi numărul camionului.

Etichete:

 
  Motivarea unor actiuni reusite

La o conferinţă TED care a avut loc în urmă cu doi ani, când au început să se întrevadă primele semnale ale crizei economice care zguduie majoritatea ţărilor lumii, un american care a publicat mai multe best-selleruri despre comportamentele care generează creşterea performanţei în activitatea oamenilor expunea într-o prelegere savuroasă surprizele pe care le oferă cercetările din ultimii ani cu privire la stimularea activităţilor creative ale oamenilor.
Dan Pink se referă, printre altele, la faptul că multe din conceptele manageriale ale secolului XX sunt depăşite.
Pentru exemplificare, enciclopedia Encarta în care Microsoft a investit sume importante, plătind numeroşi specialişti ca să o realizeze, a fost abanonată după ce a ajuns să definească 62.000 de articole, neputând face faţă concurenţei Wikipediei (19 milioane de articole în 282 de limbi) realizată prin activitate voluntară neplătită sau faptul că partea de 20% din timpul de activitate pe care angajaţii Google îl folosesc pentru a lucra la teme alese după propria lor dorinţă, dau naştere, în medie, la aproape jumătate din produsele companiei, dintre care merită să fie amintite Gmail, Orkut, Google News.
Pentru a obţine subtitrarea în româneşte a expunerii, folosiţi meniul derulant din partea de jos a paginii.

Etichete:

 
marți, septembrie 20, 2011
  Curatati meniurile contextuale

Meniurile contextuale sunt cele care apar când daţi clic dreapta pe un fisier, un folder sau o aplicaţie.
Se întâmplă frecvent ca unele din opţiunile din aceste meniuri să nu le folosiţi niciodată mai ales că anumite programe pe care instalaţi introduc intrări în meniurile contextuale şi unele din ele le lasă acolo chiar după dezinstalarea programului.
Un blog românesc descrie într-o postare întitulată Fă curaţenie în meniurile contextuale două utilitare mici care vă permit să eliminaţi foarte simplu opţiunile care nu vă sunt necesare, fără a risca să faceţi vreo manevră de editare în regiştri.

Etichete:

 
  Pedeapsa cu moartea

Un blog românesc prezintă sub titlul Sunteţi de acord cu reintroducerea pedepsei cu moartea? date privind execuţiile în ţările în care pedeapsa cu moartea n-a fost abolită (inclusiv codamnări la moarte pentru fapte care nici măcar nu sunt considerate infracţiuni în multe ţări dezvoltate) dar şi informaţii despre situaţia de la noi unde pedeapsa pentru crimă gravă este de numai 25 de ani, cu posibilitate de eliberare după 20 de ani, în cazul în care deţinutul a avut un comportament adecvat.
În plus, există şi cazuri în care mai vechii condamnaţi la închisoare pe viaţă sunt eliberaţi după cca 15-20 de ani.
Din unele sondaje, rezultă că 50% din români optează pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.
Se pare că globalizarea despre care auzim frecvent că se extinde continuu nu se referă şi la teme cum este cea tratată în postarea la care mă refer.

Etichete:

 
luni, septembrie 19, 2011
  Un site muzical de exceptie

Când deschideţi pagina de intrare a site-ului muzical uwall.tv constataţi că vă aminteşte de celebra pagină de un milion de dolari creată în 2005 de un student englez, care a câştigat un milion de dolari punând în vânzare, pentru publicitate, cu câte un dolar fiecare din cei 1000x1000 de pixeli de pe o pagină web pe care a creat-o cheltuind doar 50 de euro.
Pe site-ul Uwal pe care veţi găsi chipurile a cca 500 de cântăreţi şi formaţii, puteţi alege în videoclipuri You Tube cele mai reprezentative piese interpretate de Shakira, Britney Spears, Eminem, Christina Aguillera, interesanta Ayumi Hamasaki, interpretări celebre ale cântăreţilor şi formaţiilor de mare succes din deceniile 3-8 ale secolului trecut (Nat King Cole, Edith Piaf, Elvis Presley, Abba, Nana Mouskouri, Harry Belafonte, Julio Iglesias, Gigliola Cinquetti, Charles Aznavour şi mulţi alţii). Veţi mai găsi alături de piesele interpretate şi interviuri, parodii sau trailere ale unor filme dar şi pe Joan Baez - printre alţii - cântând aceeaşi piesă în anii 60 şi în 2009.
Puteţi selecta interpreţii după genul muzical (latino, pop, blues, reggae, jazz, metal şi chiar muzica clasică unde veţi găsi lucrări interpretate sau dirijate de Arthur Rubinstein, Sviatoslav Richter, Radu Lupu, Eugene Ormandy, Leonard Bernstein sau puteţi selecta în linia de căutare compoziţii celebre tastând Bach, Mozart, Chopin, Beethoven, Vivaldi etc., în interpretări remarcabile).
Amuzant este trailerul filmului despre saint-bernardul Beethoven, pe care îl puteţi urmări alături de creaţiile marelui compozitor.
Dacă doriţi să reveniţi mai uşor la piesele pe care doriţi să le reauziţi, o înregistrare simplă şi gratuită vă permite să creaţi o pagină de preferinţe şi mai multe liste de selecţii.

Etichete:

 
duminică, septembrie 18, 2011
  Maimutele de buzunar

Temenul maimuţe de buzunar, folosit la noi, se referă la cele mai mici primate din lume, cunoscute sub numele de Finger Monkeys, originare din America de Sud.
Dimensiunea lor poate atinge la maturitate 12 cm, la care se adaugă o coadă lungă de cca 9 cm.
În sălbăticie trăiesc în familii formate din perechea de adulţi şi puii lor. Sunt monogame.
Maimuţele de buzunar devin cu uşurinţă animale de companie care pot fi cumpărate cu sume cuprinse între 2000 şi 4000 de dolari.
Pe blogul la care mă refer veţi găsi numeroase imagini cu aceste animale foarte simpatice.

Etichete:

 
sâmbătă, septembrie 17, 2011
  Test de cultura generala ilustrat

Vă propun un test format din 10 întrebări de cultura generală însoţite de imagini.
După ce încercaţi să daţi răspunsuri cât mai corecte, vă propun să reluaţi testul şi să daţi răspunsuri greşite, care vă vor oferi prilejul să aflaţi detalii interesante, pe care sunt şanse mari să nu le cunoaşteţi, în legătură cu subiectul întrebării.

Etichete:

 
  Un film de pe vremuri

Cu câteva decenii în urmă, majoritatea filmelor artistice celebre în lume şi mai ales în Europa erau franţuzeşti sau italiene. Erau şi filme americane de mare succes, dar mai puţin numeroase.
De altfel şi regizorii Claude Lelouch, Francois Truffaut, Federico Fellini, Franco Zefirelli sau actorii Jean Gabin, Marcelo Mastroiani, Alain Delon, Claudia Cardinale, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Sofia Loren, Yves Montand, Simone Signoret, Gina Lollobrigida, Monica Vitti, Fernandel şi mulţi alţii erau adesea mai apreciaţi de public decât valorile de atunci ale filmelor americane.
Printre filmele remarcabile din acele vremuri, puteţi vedea cu subtitrare românească Un bărbat şi o femeie realizat de Claude Lelouch în 1966, avându-i ca protagonişti pe Anouk Aimee şi Jean Louis Trintignant, un love story deosebit care a obţinut marele premiu la Cannes şi numeroase premii şi nominalizări în Statele Unite.
Pentru că serverul care distribuie filmul este aglomerat, e util să lăsaţi filmul să se încarce timp de 20-30 de minute înainte de a-l viziona.

Etichete:

 
vineri, septembrie 16, 2011
  Jocul Sea Jewels

Deşi este prezentat ca un joc pentru copii, cred că SEA JEWELS nu este, nici pe departe, simplu pentru oamenii maturi, cerând spirit de observaţie bine dezvoltat şi reacţii foarte rapide.
Într-un cadran de 20x10 pătrate sunt amplasate 200 de obiecte de 10 forme diferite.
Trebuie să realizaţi cât mai multe seturi de câte 3 piese identice pe orizontală sau pe verticală, schimbând locul unei piese similare de pe un rând alăturat, adiacentă cu piesa diferită vecină cu două piese identice.
Fiecare nou grup de 3 piese obţinut prelungeşte cele 15 secunde pe care le aveţi la dispoziţie iniţial pentru joc şi vă măreşte punctajul obţinut.
La început va trebui să aşteptaţi câtva timp încărcarea jocului.

Etichete:

 
  Diversitatea chineza

Bântuind prin imensitatea webului, s-a întâmplat să-mi iasă în cale două pagini:
- un fişier powerpoint în care se succed 30 de familii sau persoane din China care au fost probabil strămutate, din cocioabele demolate pentru a face loc construcţiilor moderne, în blocuri imense în care au curent electric şi adesea produse electronice şi electrocasnice (în general mult mai ieftine în China decât la noi) îngrămădite în mii de apartamente minuscule, pe care vă propun să-l parcurgeţi cadru cu cadru în fullscreen şi
- un top al primilor 10 din cei 271 de miliardari chinezi recunoscuţi oficial.
Este şi acesta un aspect al celebrului mecanism chinez cunoscut sub denumirea “o ţară, două sisteme”.

Etichete:

 
joi, septembrie 15, 2011
  Aveti telefon sensibil?

În ultima vreme invazia de smartphone-uri care oferă numeroase facilităti suplimentare dar presupun şi costuri pe măsură îi determină pe mulţi urilizatori de telefoane celulare să nu acorde suficientă atenţie unei caracteristici esenţiale a oricărui telefon mobil: calitatea recepţiei semnalului în convorbiri.
Un blog românesc ne oferă răspunsul la întrebarea cum să afli dacă telefonul tău are antenă bună.

Etichete:

 
  Urme sasesti in Transilvania

Un articol vechi de aproape 3 ani de pe HotNews.ro întitulat Trista poveste a ultimilor saşi din Transilvania. Fabula lui Hans despre iezenul fugărit de vulpe ne spune, printre altele că satele săseşti din Transilvania sunt aproape goale. Casele, cândva dichisite, stau sa cadă, iar din curţile sobre ale nemtilor de altădata, se aude astăzi vorbindu-se ţigăneşte. Daca străbaţi Podişul Transilvaniei căutând rădăcinile naţiilor care au format cultura si civilizaţia acestui ţinut, pe nemţi nu o să-i mai găseşti.
Cum lucrurile nu s-au îmbunăţit de atunci, cred că articolul îşi păstrează actualitatea şi merită să fie citit.

Etichete:

 
miercuri, septembrie 14, 2011
  Doar 160 de caractere la SMS

Nu cred că vreun neinitiat în particularităţile telefoniei mobile s-a întrebat de ce SMS-urile (Short Message Services) au lungimea limitată la 160 de caractere.
Wall Street.ro preia din Los Angeles Times povestea specialistului german care a creat premizele pentru transmiterea mesajelor text limitate la 160 de caractere ca serviciu suplimentar la telefonia mobilă.
Ideea limitării numărului de caractere a fost preluată la lansarea mesajelor text pe telefoanele mobile pentru un consum minim de bandă.
De altfel, mesageria text a devenit un sistem esenţial de comunicare pe plan global, americanii trimiţând mai multe mesaje decât numărul de apeluri, conform unui studiu din 2010.
Standardul de 160 de caractere a fost preluat şi în microbloggingul Twitter care limitează textul transmis la 140 de caractere, păstrând 20 de caractere pentru adresa titularului.

Etichete:

 
  Luna e de vina

Printre valurile de superstiţii, mituri, teorii conspiraţioniste, soluţii false de vindecare a bolilor care bântuie lumea şi se înmulţesc în ultima vreme pe internet, miturile false despre lună la care se referă un articol de pe site-ul Descoperă.ro sunt uneori hilare. Printre ele figurează:
- doi cercetători germani au lansat o teorie conform căreia luna plină îi împinge pe şoferi să bea excesiv şi apoi să se urce la volan;
- tot luna plină stimulează comportamentul antisocial, criminalitatea şi agresivitatea animalelor susţin unii specialişti din Marea Britanie şi Statele Unite;
- în antichitate, babilonienii credeau ca luna poate influenţa fertilitatea femeii. Recent, un psihiatru slovac a emis o teorie conform căreia o pozitie favorabilă a lunii în timpul unui raport sexual le permite chiar şi femeilor sterile să rămână însărcinate şi poate reduce riscul de avort spontan;
- potrivit unor analişti financiari, în săptămâna care precede şi care urmeaza imediat dupa luna nouă, profiturile medii de pe pieţele de acţiuni ar fi mai mari decât în cealaltă jumătate a lunii.
Articolul demonstrează lipsa de fundament a acestor mituri ca şi a altora în care, cred unii, că ar fi implicată luna.

Etichete:

 
marți, septembrie 13, 2011
  Atentie cand uniti punctele

Jocul pe care vi-l propun, în care aveţi ca adversar calculatorul, vă testează atenţia.
Într-un cadran de 8x8 puncte, uniţi printr-un segment roşu de dreaptă două puncte alăturate pe orizontală sau pe verticală, clicând succesiv pe ele. Următoarea manevră similară o va face calculatorul, care va uni alte două puncte printr-o linie albastră. Fiecare manevră are rostul de a evita să creeze condiţii adversarului să amplaseze cea de a patra latură care îi permite să formeze un pătrat care va avea culoarea sa, eventual continuând să formeze alte patrate cu ajutorul noului segment, indiferent de culoarea celor 4 laturi.
Un dezavantaj al jucătorului este faptul că viteza cu care sunt amplasate liniile calculatorului este foarte mare, astfel încât nu observaţi care este ultimul segment pus de calculator şi trebuie să urmăriţi mereu toate liniile de pe ecran.
Câştigaţi jocul dacă reuşiţi să formaţi mai multe pătrate roşii, decât numărul pătratelor albastre ale calculatorului.
Mai jos puteţi vedea un joc câştigat de jucător cu scorul 40-9.

Etichete:

 
  Mesajele in lant

Cei mai mulţi dintre noi primesc prin email sau prin chat multe mesaje însoţite de epitetele senzaţional, important, superb, periculos, cu recomandarea de a le retransmite urgent la cel puţin 10 corespondenţi.
Majoritatea acestor comunicări se referă la mesaje care vă distrug harddiskul, dacă le deschideţi, la produse care vindecă toate bolile (de la cancer la acnee), la alimente care vă îmbolnăvesc rapid de cancer, la metode de îmbogăţire rapidă fără muncă, la apocalipsă, la satanism, la solicitarea de a semna o petiţie, la copii bolnavi care vor primi ajutoare de la marile companii de IT în funcţie de numărul de mesaje retransmise etc.
Mesajele în lanț conțin de cele mai multe ori informații false sau distorsionate. Din păcate, uneori aceste mesaje pot declanșa stări de anxietate la persoanele mai sensibile dar, evident, produc întotdeauna o încărcare suplimentare a serverelor, reducând viteza de accesare pe internet.
Un blog românesc oferă numeroase informaţii despre mesajele în lanţ atât în scris cât şi într-un podcast.

Etichete:

 
luni, septembrie 12, 2011
  Numere chinezesti

Vă propun un test care vă cere să identificaţi numerele chinezeşti de la 1 la 10.
Chiar dacă aspectul unora din numere vă poate sugera corespondentul lor în numerele noastre uzuale pe care le numim arabe, vă propun să parcurgeţi rapid cu privirea, înainte de a începe testul, corespondenţa dintre numerele pe care le folosim noi şi cele chinezeşti.După ce intraţi pe pagina testului şi apăsaţi Start, va trebui să apăsaţi pe cerculeţul de pe numărul corespunzător semnului grafic chinezesc care apare în stânga barei cu rezultate şi cronometraj.

Etichete:

 
  Cele mai… in Europa

Un site românesc prezintă sub titlul Extreme geografice europene numeroase informaţii pe care probabil nu le cunoaşteţi despre continentul nostru.
Amintesc câteva:
- Denumirea continentului Europa provine de la cuvântul fenician "ereb" care înseamnă "apus de soare". Aşa spuneau fenicienii ţinutului de la vest de Marea Egee, de unde porneau corăbiile lor spre Marea Mediterană, spre a-l deosebi de Asia care se situa spre răsăritul Soarelui;
- Seil Sound este cea mai îngustă strâmtoare marină cunoscută pe glob (6m). Ea separă insula Seil de Scoţia;
- Veneţia este oraşul situat pe cele mai multe insule (118);
- Londra este oraşul cu primul metrou din lume (10 ianuarie 1863 ) şi cea mai extinsă reţea de metrou (435 km ).

Etichete:

 
duminică, septembrie 11, 2011
  Site-urile de reduceri

Deşi majoritatea românilor ezită încă să plătească online cumpărăturile cu cardul, aflăm de pe Wall Street.ro că în acest an reducerile la restaurante şi masaj i-au facut pe 100.000 de români sa cumpere pentru prima dată online cu cardul.
În prima jumătate a anului au fost achizitionate peste 350.000 de vouchere de reduceri, valoarea medie a tranzacţiilor urcând din ianuarie până în iulie cu 75%.
În prezent, în România există în jur de 50 de site-uri de reduceri.
Un blog românesc specializat în tematica economico-financiară publica recent sub titlul Cât de profitabile sunt cupoanele de reduceri de 90% pentru clienţi. Câţi bani cheltuie românii pe aceste vouchere, o serie de informaţii preluate din ziarul Daily Mail dar şi o analiză a situaţiei cupoanelor din România.
Se apreciză că din cele 3 miloane 600 de mii de plăţi online cu cardul din acest an de la noi (cu o treime mai multe faţă de anul trecut), un sfert vor viza voucherele de reduceri, deşi numărul cardurilor active a scăzut simţitor faţă de 2010.

Etichete:

 
  Banci sigure?

Revista americană Global Finance a publicat luna trecută o suită de clasmente ale băncilor din lume, în baza ratingurilor acordate de cele trei mari agenţii de evaluare financiară Moody’s, Standard&Poors şi Fitch, precum şi după active.
Una din liste prezintă cele mai sigure 10 bănci din Europa Centrală şi de Est.
Pe primele 6 locuri figurează bănci din Slovacia, Cehia şi Polonia, pe locul 7 este o bancă românească, urmată de trei bănci ruseşti. Printre cele 10 bănci nu figurează nici o bancă din Ungaria, Bulgaria, Ucraina, ţările baltice şi ţările din fosta Iugoslavie.
Revista publică numeroase evaluări ale băncilor din lume, în funcţie de diverse alte criterii.

Etichete:

 
sâmbătă, septembrie 10, 2011
  Cum e posibil?

Un câine este legat de un lanţ cu o lungime de 5 metri, la 6 metri de castronul cu mâncare. Cu toate astea, câinele reuşeşte să mănânce mâncarea din castron, fără să fie mutat castronul. Cum reuşeşte?
Problema presupune un raţionament destul de simplu.
Răspunsul şi sursa, peste câteva zile la post-scriptum.
RĂSPUNS
Accesaţi Soluţia: celălalt capăt al lanţului de care era legat câinele nu era legat de nimic.

Etichete:

 
  Spiritism cu Elodia şi Madalina

Printre mecanismele care contribuie la imbecilizarea oamenilor, pusă în evidenţă de faptul că aproape jumătate din populaţia României crede că soarele se roteşte în jurul pământului, de cei care acordă încredere unor clerici în lupta lor cu numărul fatidic 666, de recentele rezultate la bacalaureat, figurează şi încrederea în escrocheriile care abuzează de mediul online pentru a vinde holograme şi brăţări energetice (!) sau chiar pentru a convinge oamenii să creadă în spiritism.
Imensa bogăţie a vânzătorului de vrăjitorii si clarviziuni Dan Diaconescu este o dovadă a naivităţii unui procent semnificativ din populaţia României.
Site-ul Spiritus, dedicat parapsihologiei, spiritismului, esoterismului, din a cărui prezentare aflăm că învăţăturile spiritiste sunt conforme cu idealurile creştine, vă oferă mesajele primite de Nina Petre, invitată în emisiuni de mogulul DD şi de discipolul său Luis Lazarus, de profesie „clarvăzătoare şi medium detectiv”, de la spiritele a tot felul de personalităţi, de la Michael Jackson la Nicolae Ceauşescu.
Din discuţiile recente ale detectoarei de naivi, puteţi urmări
- mesajul spiritului Elodiei şi
- mesajul spiritului Mădălinei Manole.
Am convingerea că printre cei care urmăresc modestul meu blog nu există nimeni care să creadă în aberaţia spiritismului.

Etichete:

 
vineri, septembrie 09, 2011
  3 bile aliniate

În jocul de atenţie şi raţionament pe care vi-l propun aveţi ca adversar calculatorul şi introduceţi pe rând câte o bilă într-un pătrat pe care îl marcaţi într-un cadran a cărui dimensiune o stabiliţi la începutul jocului. Tot la începutul jocului stabiliţi nivelul de dificultate şi cine face prima mutare.
Câştigă cel care îşi obligă adversarul să aşeze două bile pe o linie, o coloană sau o diagonală astfel încât la mişcarea următoare să poată completa o succesiune de trei bile aliniate.

Etichete:

 
  Tiparnitele de bani

Publicaţia online WallStreet.ro preia într-o succesiune de trei slide-uri unele informaţii difuzate de BBC care se referă la tipărirea bancnotelor aflate în circulaţie în diverse ţări.
În 2010 au fost tiparite 150 de miliarde de bancnote în lume, iar în acest an numărul bancnotelor va creşte cu cca 10%.
Marea Britanie, SUA, Rusia şi China interzic tipărirea propriilor valute peste hotare, dar 76% din ţări apelează la companii private, dintre care se detaşează o firmă britanică şi una germană care tipăresc bancnote pentru numeroase ţări printre care se numără Japonia, Cambodgia, Croaţia, Guatemala, Arabia Saudită.
Articolul se mai referă la problema falsificării banilor şi la valuta în valoare de cca un miliard de euro transferată Libiei, după rebelii au ajuns în capitala Tripoli şi l-au alungat pe Gaddafi.

Etichete:

 
joi, septembrie 08, 2011
  Aveti creierul vioi?

Un test japonez vă evaluează vârsta creierului după ce vă prezintă succesiv 10 careuri cu câte 4 imagini similare, rotite în diverse poziţii.
În fiecare din cele 10 cadre, una din cele 4 imagini este diferită de celelalte 3. Identificaţi-o şi clicaţi cât mai repede pe ea.
În funcţie de numărul de erori şi de viteza răspunsurilor, programul vă evaluează vârsta creierului.
S-ar putea ca unora dintre voi, care nu au spiritul de observaţie şi viteza de reacţie bine antrenate, să li se pară evaluarea cam severă.
Putem conveni că, de fapt, testul estimează cât de alerte vă sunt cele două calităţi menţionate în paragraful precedent.

Etichete:

 
  Maini robot fara degete

O publicaţie ştiinţifică descrie o realizare a Universităţii din Chicago care constă în realizarea unor mâini robot care scriu fără degete.
Mult mai uşor de realizat şi mai ieftine decât protezele automatizate cu degete şi cu articulaţii, pe care şi le permit puţini dintre cei cu mâini amputate, noile proteze constau dintr-un sac de cauciuc subţire umplut cu boabe de cafea sau cu sfere mici de sticlă. Atunci când această mână vine în contact cu un obiect, aerul este supt din sac, producând contracţia sacului în jurul obiectului. Contracţia nu este mare dar este suficientă pentru a apuca majoritatea obiectelor care se manevrează cu mâna.
În articol veţi găsi şi un clip video scurt care prezintă două manevre cu mâna robotizată (îl puteţi vedea şi în full screen).

Etichete:

 
miercuri, septembrie 07, 2011
  Se poarta multitaskingul

Un mare număr de psihologi au demonstrat că supunerea creierului la un număr de sarcini diferite simultan măreşte numărul de erori şi - paradoxal - durata de rezolvare a sarcinilor faţă de abordarea lor secvenţială.
Numeroşi adolescenţi şi destul de mulţi tineri tentaţi să imite multitaskingul calculatoarelor moderne, au impresia simultaneităţii a ceea ce în realitate este o rapidă succesiune de acţiuni cerebrale. De fapt nici microprocesoarele nu rezolvă două sarcini simultan. Sistemele dual core sau quadcore conţin două sau patru procesoare în aceeaşi carcasă.
Publicaţia online Descoperă.ro publica în urmă cu doi ani articolul interesant dar şi savuros Mitul Multitaskingului sau cum ne complicăm singuri viaţa care demonstrează că de fapt nu reuşim niciodată sa facem nici măcar două lucruri simultan. Pur şi simplu, creierele noastre nu sunt "construite" astfel incât să rezolve acel soi de procesare paralelă a informaţiilor de care ne place sa credem că suntem capabili. Scăderea atenţiei la volan în timp de şoferul vorbeşte la telefonul mobil este un exemplu unanim acceptat. În Anglia amenda pentru acest delict a fost mărită nu demult la 60 de lire sterline.

Etichete:

 
  Ati auzit de Gala desenului animat?

Cu câteva săptămâni în urmă s-a stins Viorica Bucur, realizatoarea emisiunii întitulate Gala desenului animat, care a dăinuit din 1974 până în 1992 şi care, pe vremea ceauşismului, golea străzile de copiii care se repezeau la televizor, oferind multe momente plăcute de destindere şi adulţilor.
În această vară, revista Historia a realizat un amplu interviu cu Viorica Bucur, în care regretata teleastă (un termen care în televiziunile noastre de astăzi nu mai are sens) îşi recapitula viaţa şi povestea cu umor cum depăşea dificultăţile impuse de realizarea emisiunii.
„Am avut probleme mari cu Popeye Marinarul, pentru că Olive semăna cu Tovarăşa... iar Merry Christmass se traducea prin La mulţi ani” povestea Viorica Bucur, pe care o puteţi vedea în imagine la începuturile Galei.

Etichete:

 
marți, septembrie 06, 2011
  100 de ani de dans

Un clip video de un minut şi jumătate vă prezintă evoluţia dansului din 1911 până în 2011.
Ritmul infernal în care e montat filmul nu permite inserarea muzicii, dar mi se pare mai spectaculoasă vizionarea în fullscreen.

Etichete:

 
  Surprizele cuptorului cu microunde

În anii 70, numele lui Andrei Bacalu, prezentatorul unor emisiuni ştiinţifice la Televiziune şi în special a celor dedicate cercetărilor din spaţiul cosmic era unul din cele mai cunoscute din România.
Emisiunea din 20 iulie 1969 cu aselenizarea navei spaţiale Apolo 1 a fost urmărită de peste 500 de milioane de oameni în lume. Singura televiziune din lagărul comunist care a retransmis-o a fost Televiziunea Română. Probabil emisiunea prezentată atunci de tânărul medic, foarte bun cunoscător al limbii engleze Andrei Bacalu, (selectat de excepţionalul om de televiziune Tudor Vornicu) a avut şi în România cea mai mare audienţă din acei ani.
La fel ca mulţi alţii, Bacalu a părăsit la începutul anilor 80 România.
Legătura cu ţara natală o păstrează publicând articole interesante în ziare şi alte publicaţii româneşti şi oferind adesea surprize precum cele deosebit de gustate de public în emisiunea sa, celebră cu 40 de ani în urmă „Mai aveţi o întrebare?”.
Articolul „Ciocolată topită” apărut în Jurnalul Naţional oferă, după o scurtă istorie a cuptoarelor cu microunde, informaţii pe care e puţin probabil să le ştiţi:
-mierea zaharisită revine la starea iniţială dacă este ţinută 30-60 de secunde în cuptorul cu microunde;
- o lămâie scoasă din frigider, stoarsă după ce este încălzită vreo 20-30 de secunde în cuptor produce mai multă zeamă decât aţi fi sperat;
- aluaturile cu drojdie cresc cu o viteză de necrezut dacă le aplicăm doar 10% din puterea aparatului timp de trei minute şi le lăsăm să se „odihnescă”, tot în cuptor, alte trei minute.
Articolul conţine numeroase alte informaţii interesante.

Etichete:

 
luni, septembrie 05, 2011
  Testati-va reflexele

Vă propun să jucaţi Bowling online în condiţii mai dificile decât cele uzuale.
Clicând pe una din cele două săgeţi din mijlocul zonei în care se deplasează rapid bila, trebuie să sincronizaţi clicul cu poziţia în care bila are şanse să dărâme cât mai multe popice.
Puteţi opri muzica din dreapta sus, înainte de joc sau în pauzele dintre reluări.

Etichete:

 
  Ce nu stiti despre tigari

Adevărul publică un articol întitulat Fumatul în secolul XXI: 10 lucruri pe care nu le ştiaţi despre ţigări cu date preluate din publicaţia online Business Insider.
Remarc câteva informaţii din articol:
- Cei mai mulţi fumători sunt săraci şi trăiesc în ţări sărace sau în curs de dezvoltare;
- Statistic, un deces din cinci în Statele Unite are cauze legate de fumat. Aşadar, aproximativ 443.000 de persoane din SUA mor anual din cauza acestui viciu;
- Producătorii adaugă nicotină pentru a-i ţine pe fumători dependenţi. Nivelul de nicotină a crescut cu 11% din 1998 până în 2005;
- Dintre toţi aditivii din ţigări, cel mai puţin cunoscut este zahărul, care se regăseşte în proporţie de 20%. Iată un motiv în plus pentru care diabeticii trebuie să fie mai atenţi la fumat.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul