Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

sâmbătă, aprilie 30, 2011
  Când cautati torente

Gizmo’s Freeware unul din cele mai bune site-uri de software gratuit şi de tutoriale a prezentat de curând un set de recomandări excelente pentru căutarea în site-urile de torente.
Ţinând seamă de faptul că în prezent există peste 10 milioane de torente active care însumează 10 petaByţi, cred că articolul merită atenţie.

Etichete:

 
  Cat ne costa personalul bisericesc?

Ziarul Financiarul publica la sfârşitul anului trecut un articol întitulat Statul român dă 60 mil. euro pentru salariile a 35.000 de preoţi şi dascăli.
Salariile plătite în anul 2011 din bugetul statului, adică din impozitele plătite de noi, personalului bisericilor este în acest an de aproape 250 de milioane de lei, cu 9% mai mult decât în 2010.
Reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că, de fapt, preoţii au cele mai mici salarii din România, neamintind de sumele neimpozitate primite pentru nunţi, botezuri, înmormântări etc.

Etichete:

 
vineri, aprilie 29, 2011
  You Tube Instant

După modelul Google Instant care oferă rezultate pe parcursul tastării, un student de la Universitatea Stanford a construit, în glumă, în toamna trecută, ca urmare a unui pariu făcut cu un coleg, You Tube Instant. Pentru că aplicaţia lansează automat o căutare aleatorie, selectaţi textul din caseta de căutare şi scrieţi în loc textul dorit. Aplicând acest procedeu, iată iată ce am obţinut pentru Iaşi.
Chiar dacă aplicaţia nu este de calibrul creaţiilor companiei Google, oferind practic doar 5 rezultate, preponderent muzicale şi poate nu cele mai semnificative, succesul ei a fost uluitor: site-ul a avut un milion de vizitatori în zece zile.
Menţionată atât de publicaţiile importante de specialitate cât şi de mass media de vârf (New York Times, CNN etc), You Tube Instant are un articol dedicat în Wikipedia, iar autorului i-au fost oferite imediat joburi, inclusiv la You Tube.
Iată ce povesteşte autorul aplicaţiei pe blogul său.

Etichete:

 
  Cele mai ciudate fructe

Un site românesc dedicat plantelor prezintă într-un articol Cele mai ciudate fructe.
Probabil că majoritatea dintre cele 10 fructe descrise vă sunt necunoscute. Aţi auzit, de exemplu, de Durian, Degetele lui Budha, Salak?
În imagine rambutan, un fruct originar din Asia de Sud, acoperit de ţepi, care are un miez cărnos ce seamănă la gust cu strugurii.

Etichete:

 
joi, aprilie 28, 2011
  Mutati folderul My Documents

Folderul My Documents este poziţionat implicit pe partiţia de sistem C unde ocupă un spaţiu care poate afecta la un moment dat viteza de lucru a calculatorului şi totodată se pierde la o reinstalare a sistemului.
În consecinţă, vă sugerez să mutaţi folderul My Documents care conţine textele, imaginile şi filmele Dumneavoastră personale pe altă partiţie.
Un blog descrie procedura de mutare a folderului pe partiţia pe care vă păstraţi datele proprii pentru Windows 7. Postarea conţine şi un link care descrie procedura mutării în Windows XP.

Etichete:

 
  Cum scapi de unele amenzile auto

Fiecăruia dintre şoferi i s-a întâmplat măcar o dată să fie oprit de Poliţia Rutieră şi să fie amendat, uneori pe nedrept. Sunt cazuri în care agentul de circulaţie se poate înşela sau pur şi simplu trebuie să-şi facă planul de amenzi şi atunci iese la vânătoare” şi taie procese verbale pe bandă rulantă.
De pe un site al PRO TV aflaţi ce e de făcut în astfel de cazuri pentru a anula amenda şi a păstra permisul.

Etichete:

 
miercuri, aprilie 27, 2011
  Operatori de cautare cu Google

În afara instrumentelor clasice anunţate oficial pentru căutările speciale cu Google (define, +, *, map etc), un blog neoficial Google prezintă numeroşi operatori care nu figurează în instrucţiunile motorului de căutare şi nici în blogul oficial Google, dar vă pot ajuta să găsiţi mai uşor răspunsul care vă interesează.
Probabil puţini dintre Dumneavoastră au folosit vreodată în căutări operatori precum allinanchor, allintitle, filetype sau allintext care reduc numărul de răspunsuri obţinute, în funcţie de condiţia impusă de operatorul introdus în textul căutării, cu respectarea amplasării impuse pentru fiecare din ele.

Etichete:

 
  Inca o sursa de filme subtitrate

Site-ul You Tube Video.ro vă permite să vedeţi gratuit online filme subtitrate de diverse genuri, de la celebrul Casablanca realizat în 1942 până la filme produse în 2011. Puteţi vedea de asemenea filme documentare, seriale (inclusiv emisiuni în serial cum ar fi "Românii au talent").
Pentru vizionare este necesar să aveţi instalată ultima versiune din Flash Player şi un browser cu suport Javascript.
În plus, puteţi accesa programe de televiziune online, dar numai pe Internet Explorer şi cu un toolbar special descărcat.

Etichete:

 
marți, aprilie 26, 2011
  Concurs la Scotland Yard

Scotland Yardul, celebra poliţie metroplitană din Londra, îşi datorează faima şi scrupulozităţii cu care îşi alege agenţii. Candidaţii la examenele de admitere în şcolile Scotland Yardului sunt supuşi la o serie de teste menite să le verifice aptitudinile.
Astfel, la un concurs ţinut în urmă cu câţiva ani, cei 248 de candidaţi au fost supuşi la următoarea probă:
fiecare a primit patru fotografii ce reprezentau persoane diferite. Apoi, candidaţilor li s-au mai dat încă patru fotografii ale aceloraşi persoane, însă de data aceasta deghizate. Li s-a cerut ca, într-un anumit timp, să împerecheze cele două rânduri de fotografii. Rezultatul: 43 de candidaţi, cu un foarte bun spirit de observaţie, au împerecheat corect toate fotografiile, 132 n-au avut nici au răspuns exact, 10 au reuşit să găsească corect perechea unei singure fotografii, iar restul au împerecheat corect doar două.
După test, candidaţilor le-a fost pusă şi următoarea întrebare:
Nu vi s-a părut curios că niciunul dintre participanţi n-a indicat corect trei perechi?
Care este explicaţia?
Răspunsul şi sursa la Post Scriptum peste câteva zile.
P.S. Răspunsul şi sursa

Etichete:

 
  Extremism islamic in Romania?

Un articol de pe site-ul Deutsche Welle în limba română se referă la unele acţiuni ale fundamentaliştilor islamişti care încep să câştige influenţă în comunitatea musulmană din România.
Articolul se referă la percheziţiile efectuate recent de procurori la domiciliul unor cetăţeni români şi străini suspectaţi de implicare în “acţiuni cu potenţial de radicalizare şi prozelitism islamic radical” şi la acţiunile fundamentaliştilor islamişti care, cu ajutor financiar saudit, încep să câştige influenţă în comunitatea musulmană din România, dar şi la pericolul de a crea confuzii între Islam şi extremismul islamist.

Etichete:

 
luni, aprilie 25, 2011
  Iluzii optice in arhitectura

Aţi întâlnit desigur pe web, sau poate în realitate, destule picturi pe asfalt, al căror aspect tridimensional creează iluzia unor costrucţii subterane sofisticate.
Un site dedicat arhitecturii descrie 15 iluzii optice care se regăsesc în construcţiile realizate din antichitate până în zilele noastre.
În imaginea de mai jos, puteţi vedea clădirea serviciului vamal regional din Melbourne, Australia, finalizată în anul 2006, în care regăsiţi iluzia cunoscută de multă vreme a liniilor care par să nu fie paralele, obţinută prin decalarea ferestrelor la etajele succesive.

Etichete:

 
duminică, aprilie 24, 2011
  Oua de Paste ciudate

Un blog american specializat în bizarerii a întocmit o colecţie de ouă de Paşte ciudate.
Majoritatea sunt amuzante, unele surprinzătoare, dar veţi găsi în prezentare şi câteva idei antipatice, unele cu tendinţe sinistre.
Blogul prezintă, în jurul postării, numeroase imagini cu linkuri către subiecte gustate de publicul iubitor de tabloide.
Supărător este faptul că, în Internet Explorer, deasupra mesajului apare un clip You Tube care n-are nici o legătură cu postarea şi care nu se regăseşte în Google Chrome, eliminat fiind probabil de una din extensiile instalate.

Etichete:

 
sâmbătă, aprilie 23, 2011
  Memorati culorile

Un joc online care vă testează memoria vizuală vă cere să clicaţi pe poziţia şi culorile pătratelor diferite de majoritatea celor din careu.
Aveţi la dispoziţie doar 10 secunde pentru identificarea răspunsului corect care vă trimite la nivelul următor, mai complicat.
Inscrierea unui nume (sau a unei iniţiale) este necesară doar pentru totalizarea scorului. Jocul se poate extinde in full screen într-o fereastră nouă.
Este necesar să aşteptaţi încărcarea jocului care este semnalată prin înroşirea mesajului PLAY GAME.

Etichete:

 
  Traditii de Paste

Tradiţiile pascale diferă nu numai de la o ţară la alta, ci chiar de la o regiune la alta.
Iată o descriere a obiceiurilor şi tradiţiilor de Paşti din diverse zone ale României.
Şi pentru că printre noile simboluri pascale importate la noi figurează şi iepuraşul, poate că aţi dori să aflaţi şi Povestea iepuraşului de Paşte pe care o puteţi parcurge în două pagini.

Etichete:

 
vineri, aprilie 22, 2011
  Shortcut pentru Firewall

Când avem probleme cu reţeaua locală sau cu legătura cu providerul de internet, este necesar adesea să oprim Firewallul, operaţie care presupune o succesiune de manevre în Control Panel.
Un blog românesc de tutoriale ne învaţă Cum sa facem câte un shortcut pentru oprirea şi pornirea Firewallului pe desktop în Windows 7, având posibilitatea de a-l muta sau dubla în bara de activităţi sau în Start Menu.
După instalarea icoanelor, veţi putea opri Firewallul printr-o singură manevră, având grijă să-l reporniţi, clicând comanda de pornire după rezolvarea problemei.

Etichete:

 
  Lumea in procente

Cu un an în urmă, site-ul Descoperă.ro a publicat un infografic întitulat Cum ar arăta lumea, dacă pe Pământ ar trăi numai 100 de oameni?.
Chiar dacă populaţia planetei a crescut de atunci cu cca 200 de milioane de oameni, ajungând la 7 miliarde, statistica în care eşantionul reprezentativ a fost redus la 100 de oameni nu a suferit schimbări esenţiale.
Probabil veţi fi surprinşi să aflaţi că 24% din omenire nu beneficiază de curent electric, că 17% din oameni nu au acces la apă potabilă, că în Asia trăiesc de 5 ori mai mulţi oameni decât în Europa, că doar un om dintr-o sută are studii superioare, că 75% din oameni nu au acces internet, că 17% din populaţia lumii vorbeşte limba chineză şi multe altele.

Etichete:

 
joi, aprilie 21, 2011
  Reparati erorile harddiskului

Un blog românesc care oferă informaţii utile în domeniul IT recomandă un program pentru detectarea şi corectarea erorilor care apar în urma utilizării intense a hardiskului .
CheckDiskGUI este o aplicaţie gratuită, cu o interfaţă uşor de utilizat, care prezintă aceleaşi caracteristici ca CheckDisk-ul Windowsului, cu diferenţa că la identificarea erorilor nu este necesara restartarea computerului, verificarea hdd-ului putând fi facută în paralel cu alte activităţi.
În faza de reparare a erorilor este necesară totuşi restartarea calculatorului.

Etichete:

 
  Despre fresca “Cina cea de taina”

Probabil cea mai celebră operă de artă dedicată faptelor comemorate în Săptămâna Mare este Cina cea de taină.
Site-ul Artline.ro răspunde într-un articol la Zece întrebări despre lucrarea lui Leonardo da Vinci "Cina cea de Taină".
Întrebările care preced fiecare răspuns se referă la fresca uriaşă de 40 de metri pătraţi de pe un perete al Mănăstirii Santa Maria delle Grazie din Milano, care reprezintă ultima cină pe care a avut-o Isus Cristos cu ucenicii săi, în preziua condamnării și crucificării sale, descrisă în trei din cele patru Evanghelii ale Noului Testament.

Etichete:

 
miercuri, aprilie 20, 2011
  Tarile Uniunii Europene

Testul pe care vi-l propun vă cere să clicaţi pe harta Europei poziţia ţărilor membre ale Uniunii Europene care sunt nominalizate în cadranul violet din stânga hărţii.
Dacă preferaţi altă limbă decât engleza, alegeţi, în dreapta sus, steagul limbii preferate.
Pentru fiecare ţară vi se admite o greşeală.

Etichete:

 
  Ce faci cand ti se ridica masina?

Mulţi oameni nu ştiu că ridicarea maşinilor este ilegală dacă nu sunt îndeplinite simultan cele două condiţii impuse prin lege (autoturismul să fie parcat neregulamentar şi să reprezinte un obstacol pentru circulaţie).
În consecinţă, dacă cele două condiţii nu sunt nerespectate simultan, maşina nu poate fi ridicată şi măsura poate fi contestată în mai multe feluri iar amenzile plătite pot fi recuperate, ne spune un articol de pe site-ul Incont.ro al PRO TV care descrie ilegalităţile comise de cei care au făcut o afacere din parcările incorecte.

Etichete:

 
marți, aprilie 19, 2011
  Uneori matematica e inutila

Un clip You Tube nostim ne demonstrează, cu ajutorul unor actori plini de haz, că uneori nici un mod de argumentare, oricât de simplu, chiar bazat pe calcule matematice elementare, nu poate convinge pe cei decişi să accepte doar soluţia care le convine.
Clipul mi-a amintit de certurile politicienilor din taberele adverse în tembelele noastre talk showuri televizate şi chiar în Parlament.

Etichete:

 
  Tarile lumii si multe altele

Un site imens în limba engleză, întitulat Ţările lumii, bazat în bună măsură pe celebrul CIA World Factbooks, dar şi pe informaţii puse la dispoziţie de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Muncii, statisticile ONU, documente din Biblioteca Congresului SUA, Wikipedia şi multe alte surse vă poate fi de folos în momentul în care aveţi nevoie de informaţii în cele mai diferite domenii, dintre care unele nu au legătură cu titlul site-ului.
Ca să puteţi aprecia vastitatea temelor tratate, puteţi urmări, de exemplu, o sinteză a modului cum a evoluat productivitea muncii în România comunistă, pe baza datelor existente în Biblioteca Congresului şi în CIA World Factbooks.
Veţi mai găsi detalii despre principalele religii din lume care include un capitol dedicat mitologiei greceşti, o descriere amănunţită a anatomiei omului sau o enciclopedie a medicamentelor şi alte categorii de informaţii.

Etichete:

 
luni, aprilie 18, 2011
  Convertiti documente in imagini

Un blog indian recomandă Image Printer, un program gratuit de conversie a documentelor în format jpg, png, tiff etc.
Imaginea obţinută cu ajutorul programului de mici dimensiuni poate prelua un document printabil sau, după dorinţă, mai multe documente care pot fi transmise apoi alăturat, sub un singur nume ales de utilizator.
Image Printer funcţionează în Windows începând cu ediţia 2000 până la Windows 7 şi se bazează pe driverul universal de imprimantă Microsoft.
Deşi postarea este mai veche, linkul de descărcare a variantei gratuite vă trimite către varianta 2.01 actualizată în această lună.

Etichete:

 
  Ati auzit de Sofia Rotaru?

Sofia Rotaru, prima cântăreaţă de muzică uşoară căreia i s-a atribuit cel mai înalt titlu artistic din fosta U.R.S.S., cel de Artistă a Poporului din Uniunea Sovietică, s-a născut în anul 1947 în familia cu 6 copii a unui tehnician viticol, într-un sat din zona Cernăuţilor. Poate vă vine greu să credeţi, după această informaţie, că fotografia alăturată este recentă.
După succesele obţinute în Ucraina şi la o serie de festivaluri internaţionale, Sofia Rotaru s-a mutat la la Moscova, devenind una din cele mai cunoscute interprete de muzică uşoară, supranumită regina muzicii pop, cu un repertoriu de 400 de melodii grupate în 40 de albume înregistrate în Rusia, Germania, Italia, Statele Unite, interpretate în diverse limbi, printre care româna se regăseşte frecvent şi cu turnee în Statele Unite, Australia, Japonia şi în multe tări europene.
Compozitoare, producătoare, actriţă în numeroase filme şi designer de modă, frumoasa Sofia Rotaru este disputată de Ucraina, Rusia şi Republica Moldova. Are reşedinţe la Moscova, Ialta, Kiev şi Baden-Baden, în Germania.
În 2008 şi-a sărbătorit împlinirea vârstei de 60 de ani la Ialta, în sala în care a fost încheiat celebrul tratat de la sfârşitul celui de al doilea război mondial între preşedintele SUA, Roosevelt, primul ministru britanic Churchill şi Stalin. La sărbătorire au participat Vladimir Putin, preşedintele Ucrainei şi preşedintele Republicii Moldova, care i-au acordat înalte distincţii. La Moscova i s-a organizat un concert jubiliar.
Alături de ampla pagină din Wikipedia în engleză care îi este dedicată există pagini care poartă numele ei în 70 de limbi ale uriaşei enciclopedii online, performanţă care o depăşeşte pe a multor celebrităţi cum ar fi Sofia Loren, Celine Dion şi Catherine Deneuve.
Pentru că o selecţie de linkuri către melodiile compuse sau interpretate de Sofia Rotaru nu este uşor de făcut (numai You Tube oferă peste 2000 de rezultate), vă propun să urmăriţi:
- un clip video dintr-un concert live din 1982. Piesa "Melancolie" a fost compusă de Ion Aldea Teodorovici, pe versuri de Grigore Vieru;
- într-un alt clip video, cunoscuta melodie românescă "Ioane, Ioane";
- Sofia Rotaru, într-un spectacol din acest an. Vă vine să credeţi că are 63 de ani?
- o înregistrare audio cu o succesiune de 8 melodii interpretate în limba română de pe Trilulilu.

Etichete:

 
duminică, aprilie 17, 2011
  Laptele si muzica clasica

În general, nu sunt mulţi tineri amatori de muzică clasică. În schimb destui apreciază clipurile publicitare reuşite.
Probabil, acesta este motivul pentru care orchestra simfonică din oraşul german Dortmund s-a implicat într-un clip publicitar remarcabil care prezintă influenţa benefică pe care o are muzica simfonică ascultată de vaci asupra calităţii şi cantităţii laptelui produs de ele.
Informaţia culeasă de pe blogul dedicat creaţiei publicitare care prezintă clipul şi informaţia, alături de numeroase alte surse, dovedeşte că popularitatea laptelui şi a concertelor orchestrei din Dortmund au avut un succes semnificativ ca urmare a difuzării clipului.
De altfel, studiile cercetătorilor au demonstrat că muzica relaxantă, spre deosebire de muzica gălăgioasă şi ritmată, are un efect benefic asupra producţiei de lapte a vacilor. BBC se referă la acest fapt, remarcând succesul obţinut prin difuzarea Simfoniei Pastorale de Beethoven.

Etichete:

 
  Ce stiti despre Coran?

Arderea în public a unui exemplar din Coran, cartea sfântă a musulmanilor, de către un pastor american a declanşat reacţii violente printre adepţii Islamului, care au culminat cu atacul comis asupra birourilor ONU din Afganistan, soldat cu moartea a 7 angajaţi ai Natiunilor Unite, printre care se numără şi un expert român.
Site-ul Descoperă.org încearcă să explice fără prejudecăţi, într-un articol întitulat Coranul – cartea sacra a musulmanilor, cum s-a născut Coranul, legendele legate de apariţia sa, conţinutul cărţii şi venerarea ei în lumea musulmană.

Etichete:

 
sâmbătă, aprilie 16, 2011
  Program pentru descarcat muzica

Unele reţele sociale, dar şi destule site-uri, dintre care cele mai cunoscute sunt Last.fm şi Pandora oferă posibilitatea de a asculta muzică de diverse genuri.
Site-ul Brothersoft recomandă Free Music Zilla, un program gratuit care vă permite să descărcaţi muzica de pe multe din aceste site-uri şi reţele sociale.
Programul are mai puţin de 1 MB şi consumă sub 5 MB de memorie la descărcare, care se face pe răspunderea utilizatorului.

Etichete:

 
  Anomalii medicale romanesti

„Modul în care s-a desfăşurat dezbaterea din jurul reformei sistemului medical românesc a fost caracterizat de dezinformări, rea-voinţă şi neprofesionalism” susţine pe site-ul său în limba română postul public german Deutche Welle, în articolul întitulat Argumentele şubrede ale unei dezbateri necinstite.
Articolul se referă atât la manipularea utilizată de televiziunile politizate ale Opoziţiei cât şi la lipsa unor explicaţii credibile din partea ministrului sănătăţii.
Deutche Welle se referă şi la anomalia românească a internării mult prea multor oameni (25 internări la suta de locuitori pe an comparativ cu doar 15 în Europa occidentală) şi a tratării mult prea reduse în ambulator (5 consultaţii de locuitor pe an faţă de media de 8 în Europa occidentală).

Etichete:

 
vineri, aprilie 15, 2011
  Steaua ascunsa

Acest test vă propune o verificare a capacităţii de discernământ vizual, cerându-vă să detectaţi o stea alcătuită din câteva poligoane care formează figura de mai jos.Celor care găsesc steaua, le propun să indice zona din figură în care se află şi să descrie poligoanele din care e compusă.
Soluţia şi sursa peste câteva zile într-un postscriptum.
P.S. Sursa şi soluţia

Etichete:

 
  Un site cu stiri pe alese

Site-ul românesc de ştiri „5 secunde” se actualizează în timp real şi vă permite să alegeţi publicaţiile şi agenţiile de ştiri din care doriţi să selectaţi articolele, judeţul pentru ştirile zonale sau cuvintele cheie pentru diverse teme.
Site-ul, aflat încă în fază beta, selectează cca 9000 de ştiri zilnic iar soluţia propusă mi se pare foarte practică.

Etichete:

 
joi, aprilie 14, 2011
  Cum faci repede…

Un clip video vă arată cum puteţi face o mulţime de treburi mult mai rapid decât în mod obişnuit.
Un cartof, un ou fiert sau o banană pot fi curăţate în câteva secunde; puteţi lega şireturile de la pantofi sau să vă scoateţi tricoul dintr-o singură mişcare; puteţi prepara o îngheţată sau răci o cutie de bere în mai puţin de un minut.
Mai sunt şi alte exemple, dar le puteţi vedea doar dacă aveţi instalat Adobe Flash Player.

Etichete:

 
  Accesul la tehnologie in lume

Cred că dacă am fi întrebaţi ce ţară din lume este în frunte din punctul de vedere al accesului la tehnologia modernă, cei mai mulţi dintre noi ar opta pentru Statele Unite.
Surprinzător este că un clasament care reflectă siţuaţia utilizării tehnologiei în lume la sfârşitul anului 2010, elaborat de Forumul Economic Mondial, o organizaţie internaţională independentă care are ca scop îmbunătăţirea situaţiei mondiale în domeniile economic, academic, tehnologic şi politic, clasează Statele Unite pe locul 5, din 138 de ţări studiate, după Suedia, Singapore, Finlanda şi Elveţia, bazându-şi rezultatele pe 71 de criterii.
Probabil, una din principalele explicaţii ale acestui fapt este scăderea dramatică a interesului faţă de instruirea în domeniile matematicii şi ştiinţei, unde ţara pe care o considerăm deocamdată lider mondial în multe privinţe se clasează pe locul 52.
România figurează pe la jumătatea clasamentului, pe locul 65 imediat după Grecia şi înaintea Bulgariei, Sloveniei, Rusiei şi Serbiei, dar mult în urma Cehiei şi Ungariei.
Mulţumesc Alex.

Etichete:

 
miercuri, aprilie 13, 2011
  Un joc geografic

Jocul pe care vi-l propun vă cere să identificaţi rapid, pe un planiglob, capitalele unor ţări, locuri celebre şi oraşe importante din diverse colţuri ale lumii. Pentru fiecare căutare aveţi la dispoziţie 10 secunde. Depăşirea acestui interval se traduce într-un rezultat de 0 puncte, faţă de cca 5000 de puncte care se obţin la o dacă marcaţi destul de precis obiectivul.
Pentru a trece de la un nivel la următorul, numărul de întrebări la care trebuie să răspundeţi şi numărul de puncte pe care trebuie să-l acumulaţi cresc pe măsura atingerii nivelurilor superioare şi depind de distanţele la care se află locurile unde aţi clicat pe hartă de poziţiile reale ale localităţilor căutate şi - într-o mai mică măsură - de rapiditatea localizării.

Etichete:

 
  Ananasul si engleza

O ciudăţenie lingvistică: denumirea fructului ananas este întâlnită, cu o pronunţie apropiată de cea românească, în cel puţin 27 de limbi cu structuri foarte diferite şi zone de utilizare foarte distanţate, de la hindi, maghiară, turcă şi franceză la macedoneană, armeană, germană şi ebraică.
Un blog simpatic listează denumirea ananasului în diverse limbi, dintre care excepţia surprinzătoare o constituie engleza în care fructul e numit pineapple.
Nostim este şi faptul că pentru fructul pe care noi îl numim banană, foarte asemănător cu alte 10 limbi printre care figurează japoneza, rusa, greaca, portugheza, franceza spaniolii folosesc termenul platano.

Etichete:

 
marți, aprilie 12, 2011
  V-a fost citit emailul?

Serviciile gratuite de email pe care le folosim frecvent (gmail, yahoomail, hotmail) au tot felul de facilităţi, dar nu vă dau posibilitatea să verificaţi dacă mesajul pe care l-aţi trimis cuiva a fost citit sau nu.
O aplicaţie online numită Who read me, care presupune o înregistrare urmată de precizarea adreselor de e-mail de pe care intenţionaţi să trimiteţi mesajele cu răspuns controlat, vă permite să trimiteţi gratuit 20 de emailuri cu confirmarea citirii, după care vi se cere să oferiţi o donaţie mică prin care obţineţi credite noi.
Pentru a folosi aplicaţia trebuie să adăugaţi în coada adresei destinatarului textul “.whoreadme.com” (de exemplu:ionpopescu@gmail.com.whoreadme.com) care va determina primirea unei notificări cu data şi ora la care a fost citit mesajul, adresa de IP a destinatarului, locaţia sa şi alte amănunte.
Verificarea deschiderii mesajului se face printr-o imagine invizibilă. În aceste condiţii nu veţi primi confirmări de la destinatarii care au deschiderea imaginilor blocată implicit pentru protecţie, decât dacă acceptă vizualizarea imaginilor sau dacă descarcă un ataşament pe care l-aţi trimis.

Etichete:

 
  Oamenii, maimutele si banii

La o conferinţă TED care a avut loc în vara trecută, o cercetătoare de la Universitatea Yale, care studiază comportamentul primatelor având ca scop înţelegerea evoluţiei raţionamentului uman, afirmă că oamenii iau frecvent decizii proaste când e vorba să-şi gestioneze finanţele şi că nu învaţă din greşeli, referindu-se şi la recenta criză economică.
Am putut observa şi în România numărul imens de credite pe care s-au aventurat să le facă mulţi oameni cu venituri modeste, cu câţiva ani în urmă.
Reuşind să înveţe maimuţele din laborator să obţină mâncare în schimbul unor jetoane care aveau rolul de bani, cercetătorii au constatat că, deşi despărţirea în oameni şi maimuţe s-a produs cu 35 de milioane de ani în urmă, există comportamente ilogice ale majorităţii oamenilor în folosirea banilor care se regăsesc la maimuţe.
Prezentarea spectaculoasă a cercetătoarei Laurie Santos este subtitrată în româneşte.

Etichete:

 
luni, aprilie 11, 2011
  Gasiti umbrelele identice
Din cele 16 umbrele din figura de mai jos, doar două sunt identice.Puteţi să le identificaţi? Sursa şi răspunsul peste câteva zile într-un postscriptum.
P.S. Sursa şi soluţia.

Etichete:

 
  Monede neobisnuite

Site-ul Descoperă.ro prezintă Cele mai neobişnuite monede din lume.
Veţi găsi printre ele monede care au forma unor instrumente muzicale, animale sălbatice, motociclete şi automobile, monede romboidale, sferice, cubice.
Am impresia că Somalia şi minusculul stat Palau din Oceania sunt campioane la ciudăţenia monedelor.

Etichete:

 
duminică, aprilie 10, 2011
  Dezactivati Sticky/Filter Keys

Ni se întâmplă uneori să ţinem apăsată tasta Shift timp de 5 secunde sau să o apăsăm în mod repetat accidental.
Aceste manevre făcute fără voie au în Windows rezultatul nedorit că activează servicii utile pentru anumite dizabilităţi, dar incomode pentru un utilizator obişnuit.
Un articol de blog ne explică consecinţele manevrelor făcute şi ne învaţă Cum să dezactivăm Sticky/Filter Keys în Windows 7 şi Windows Vista scăpând de consecinţele operaţiilor făcute neintenţionat.
În Windows XP se dezactivează Sticky Keys şi Filter Keys în Control Panel>Accessibility.

Etichete:

 
  Efectele încălzirii globale

Am primit prin e-mail două fotografii care constituie o dovadă că încălzirea globală este un fapt real şi nu o invenţie conspiraţionistă:

Echipa de fotbal a Franţei în 1959

Echipa de fotbal a Franţei în 2008
În aceste condiţii, este posibil ca expulzarea romilor veniţi din România să fie o încercare a guvernanţilor francezi de a compensa consecinţele încălzirii globale în Franţa, care se manifestă nu numai în fotbal ci, de exemplu, prin blocarea străzilor din Paris de musulmanii care le transformă în loc de rugăciune.Mulţumesc Gabriela.

Etichete:

 
sâmbătă, aprilie 09, 2011
  HTTP, HTTPS si SSL

Mai toţi am întâlnit aceste prescurtări în navigările noastre pe net. Un articol de blog întitulat HTTPS şi certificatul SSL pentru website încearcă să explice aceşti termeni celor care se nu-şi bat capul să afle cum obţine calculatorul informaţiile şi serviciile de comunicaţii pe care le asigură, fiind din această cauză mai vulnerabili la pericolele care îi pasc decât cei cât de cât iniţiaţi.
Mulţi utilizatori sunt interesaţi doar de trimiterea şi primirea de emailuri, de comunicarea prin Messenger sau Skype şi de informaţiile pe care le caută pe Google, care indexează de fapt mai puţin de 0,4% din paginile webului sau world wide web cu prescurtarea www, confundat de neiniţiaţi cu internetul.
Să lămurim întâi că internetul este reţeaua mondială de calculatoare interconectate prin protocolul IP - Internet Protocol, iar web sau World Wide Web reprezintă volumul uriaş de pagini stocate pe diferite servere şi interconectate prin linkuri, conţinând text, imagini, sunete, fişiere video, Flash şi alte formate care pot fi accesate prin rețeaua mondială de Internet.
Pentru că autorul articolului citat pleacă de la ipoteza că toată lumea ştie ce este HTTP, voi preciza pe scurt că Hypertext Transfer Protocol (http) este un sistem pentru transmiterea şi primirea de informaţii pe internet. Altfel spus, HTTP este o procedură care permite tuturor agenţilor de pe Internet să transmită rapid şi cu acurateţe informaţiile între serverele care deţin informaţii şi clienţii care încearcă să le acceseze.
Restul informaţiilor din articol se referă în special la unele aspecte ale securizării datelor transmise pe internet.

Etichete:

 
  Corupatorul despre corupt

Patronul holdingului Adevărul ne învaţă, într-un articol publicat săptămânal, ce trebuie să facem ca să trăim mai rău, ajutându-l pe el să prospere.
Şi trebuie să recunoaştem că textele lui Patriciu sunt alcătuite viclean, reuşind să înşele mulţi oameni insuficient informaţi şi aducând, ca şi alte activităţi care i-au adus profituri de miliarde, pagube românilor şi statului român.
În această săptămână, în articolul Înjuraţi-mă, vă rog! magnatul încearcă să ne convingă de corectitudinea vechiului său prieten, eurodeputatul corupt Adrian Severin, trimis la Bruxelles de PSD-ul care l-a împroprietărit dezavantajos pentru România şi pe Patriciu cu Petromidia.
Argumentul cheie al miliardarului care îl apără pe politicianul corupt este: „Graniţa dintre consultanţă, lobby şi vânzarea votului e sinuoasă şi arbitrară”. De altfel, în toată cariera sa de om de afaceri, nesătulul Dinu Patriciu a folosit numeroşii politicieni şi judecători coruptibili din România pentru a târî această graniţă, destul de evidentă în lumea civilizată dar obscură la noi, spre zone care să-l avantajeze.
Să revenim la cazul Severin. Spre deosebire de colegii săi, demascaţi ca şi el că se lasă plătiţi pentru a face trafic de influenţă, care au demisionat din Parlamentul European pentru că în ţările din care provin corupţia nu e atotputernică precum la noi, Severin susţine că este persecutat şi nu renunţă la calitatea de europarlamentar, fapt dăunător ţării noastre pe plan internaţional.
Publicaţia engleză Sunday Times a supus unui test 60 de eurodeputaţi. 3 dintre ei au fost indiscutabil dispuşi să-şi vândă influenţa în Parlamentul European pe bani buni.
În situaţiile în care un articol acuză o persoană publică de fapte compromiţătoare, ziarele britanice supun textele propuse spre publicare expertizei avocaţilor, care apreciază în ce măsură afirmaţiile sunt suficient de evidente, astfel încât într-un eventual proces de defăimare ziarul să nu plătească sume uriaşe ca despăgubiri (mult mai mari decât ciubucul de 12.000 de euro acceptat de Severin).
Adrian Severin este jurist şi cunoaşte acest mecanism. În consecinţă, în loc să recurgă la compătimirea lui Marean Vanghelie şi a lui Patriciu, clamându-şi nevinovăţia, poate da în judecată ziarul şi - dacă e nevinovat - adaugă averii sale declarate de cca un milion de euro, o sumă substanţială obţinută legal.
Faptul că eurodeputatul huiduit în Parlamentul European nu acţionează în acest fel dovedeşte că graniţa sinuoasă dintre legal şi ilegal pe care o târăşte Patriciu în sensul dorit de el în România, amânându-şi procesul de aproape 5 ani, nu funcţionează în Marea Britanie.
Concluzia logică: proba vinovăţiei lui Adrian Severin este indubitabilă în lumea civilizată.

Etichete:

 
vineri, aprilie 08, 2011
  Exista USB 3.0

În ultimii 10 ani Universal Serial Bus (USB) a devenit cel mai utilizat port şi conector al unui calculator. Standardul USB 2.0 (cel mai răspândit în prezent) atinge o viteză de transfer a datelor de 480 Mbs.
Revista Ştiinţă şi tehnică, relansată la începutul acestei luni, se referă în articolul USB 3.0 – de 10 ori mai rapid decât USB 2.0 la istoria portului USB şi atrage totodată atenţia asupra faptului că gadgeturile proaspăt apărute pe piaţa românească, declarate ca funcţionând în standardul USB 3.0, nu ating performanţele anunţate decât pe modelele foarte noi de calculatoare, compatibile cu noul standard, sau dacă se înlocuieşte placa de bază cu una corespunzătoare.
Avertismentul se adresează în special celor care speră să poată transfera filme de lung metraj de înaltă definiţie în câteva secunde, datorită vitezei de aproape 5 Gbs a noii conexiuni.

Etichete:

 
  Cine sunt Illuminati?

Numele grupului secret Illuminati a devenit cunoscut, atât datorită celebrului roman al lui Dan Brown “Îngeri şi demoni”, cât şi prin circulaţia din ce în ce mai agresivă, în ultima vreme, a unor teorii conspiraţioniste care tot caută forţe care conduc din umbră omenirea.
Cert este că Illuminati au existat sub forma unui grup fondat în Bavaria, la sfârşitul secolului XVIII de către un fost iezuit, devenit profesor de drept canonic, care a adunat un număr de colegi republicani, adepţi ai gândirii libere, obligaţi la clandestinitate deoarece pe atunci era periculos să ai asemenea idei. Ca urmare a presiunilor Bisericii Catolice, guvernul bavarez a votat în 1784 o lege care interzicea societăţile secrete ca Illuminati si Francmasonii.
Ulterior, diverse teorii conspiraţioniste au atribuit grupului (existent sau nu) fie puteri la nivel mondial fie chiar origini extraterestre.
Pe site-ul Descoperă.org un articol întitulat Cine sunt Illuminati? prezintă numeroase informaţii interesante despre această temă.

Etichete:

 
joi, aprilie 07, 2011
  Oua de Paste

Se apropie Paştele.
Un joc de memorie întitulat Vopseşti ouă de Paşte vă cere să recunoaşteţi rapid culorile care sunt aplicate pe ouă, să le luaţi cu mouse-ul de pe paletă şi să le aplicaţi pe ou în zona corespunzătoare.
Dacă aţi ales culorile corect, sau dacă le-aţi corectat în limita timpului alocat, NEXT vă propune alt ou colorat mai complicat. Dacă nu stabiliţi în timp util soluţia corectă, reveniţi la primul nivel.
Atenţie: pentru unele culori există nuanţe apropiate. Încercaţi să nu le confundaţi.
La început va trebui să aşteptaţi până se încarcă jocul, adică până când textul PLAY GAME devine roşu.

Etichete:

 
  Cladiri vechi pe Calea Mosilor

Un blog dedicat Bucureştilor de altă dată conţine un articol trist întitulat Calea Moşilor si agonia clădirilor istorice.
Calea Moşilor (sau Podul Târgului din Afară) a fost unul din cele mai importante drumuri din Bucureşti încă de la începuturile sale, de fapt a fost premergător întemeierii oraşului. Podul Târgului din Afară se prelungea cu marea cale comercială care făcea legatura spre răsărit cu Moldova şi mai departe spre Lvov, dar şi cu vechile porturi Galaţi si Brăila.
Articolul se referă la istoria uneia din arterele cele mai importante de altă dată ale capitalei, insistând asupra unor clădiri, cândva cu valoare de simbol, azi în pragul ruinei iremediabile.
Păcat.

Etichete:

 
miercuri, aprilie 06, 2011
  Lectii de tastare

Puţini dintre utilizatorii de calculatoare scriu la tastatură cu 10 degete, chiar dacă scrierea înceată este adesea dezavantajoasă.
Am găsit, de-a lungul timpului, mai multe metode de învăţare a scrierii rapide fără a privi tastatura, în limba engleză.
Un blog românesc propune 20 de lecţii uşor accesibile, formulate în româneşte, sub titlul Dactilografie Qwerty.

Etichete:

 
  65 de piese instrumentale

Un site vietnamez vă oferă posibilitatea să ascultaţi continuu 65 de piese muzicale instrumentale, fie succesiv în ordinea din listă, sau de la o anumită piesă marcată înainte, fie orice piesă aleasă. Veţi găsi atât muzică clasică ât şi muzică modernă.
Am remarcat, printre compoziţii, Sonata lunii de Beethoven, valsul Dunărea albastră, Vaia con Dios, tema filmului Doctor Jivago şi printre interpreţi pe Richard Clayderman, pe Andre Rieu şi pe Gheorghe Zamfir.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul