Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

miercuri, martie 31, 2010
  Motor de cautare sau enciclopedie?

Deşi pare la prima vedere un motor de căutare Mashpedia are ca subtitlu “The Real-time Encyclopedia”.
Când introduceţi în casetă termenul care vă interesează, veţi găsi (dacă există) răspunsul din Wikipedia, imagini din Flickr, imagini şi texte din publicaţii, site-uri, bloguri, spoturi video You Tube, tot ce apare pe Twitter legat de tema respectivă. în timp real şi semnalări din Digg.
Am căutat Dacia Logan şi am primit majoritatea răspunsurilor în româneşte. Pe Twitter, cele 10 mesaje erau anunţuri de vânzare din din Maroc, din Turcia, din Serbia, unele în germană, în engleză din India şi în multe momente anunţurile româneşti erau în minoritate netă.

Etichete:

 
  In interiorul Vaticanului

În interiorul Vaticanului este un film documentar realizat în 2002 de Discovery Channel, subtitrat în româneşte, care oferă informaţii despre organizarea teritoriului de 0,44 Kmp recunoscut ca stat independent în 1929, al cărui suveran pontif deţine puterea absolută. Papa deleagă puterea executivă unui guvernator şi puterea legislativă unei comisii compuse din 5-7 cardinali. Statul Vatican are relaţii diplomatice reciproce cu foarte multe ţări de pe glob, iar autoritatea suveranului ponfif se extinde asupra unui miliard de creştini catolici de pe tot globul.
Filmul prezintă date despre organizarea Vaticanului, despre istoria sa, despre clerici, despre relaţiile bisericii catolice cu ştiinţa de-a lungul timpului şi în prezent (Vaticanul are azi propriul său observator astronomic în Statele Unite) şi multe alte informaţii interesante.
În imagine Piaţa Sf. Petru.

Etichete:

 
marți, martie 30, 2010
  O iluzie optica surprinzatoare


De cele mai multe ori iluziile optice care duc la perceperea de către creier a unor forme, dimensiuni sau culori diferite de cele reale sunt determinate de contextul în care sunt prezentate.
Mărturisesc că în acest caz, nu realizez de ce vedem nişte dungi verzi ca fiind atât de pregnant bleu.

Etichete:

 
  10 locuri unde nu ai cum să ajungi

Pe site-ul Realiatea TV, puteţi afla informaţii despre 10 locuri din lume unde nu puteţi ajunge.
Printre ele figurează baze militare secrete, adăposturi antiatomice, zone protejate de precepte religioase, cluburi exclusiviste.
In imagine este centrul militar Menwith Hill din Anglia, cea mai mare staţie de monitorizare a reţelelor de comunicaţii electronice din lume, care deserveşte atât Marea Britanie cât şi Statele Unite.

Etichete:

 
luni, martie 29, 2010
  Ei nu au primit Premiul Nobel

Majoritatea deţinătorilor premiilor Nobel au avut contribuţii fundamentale în domeniul lor de activitate. Printre premiile care au stârnit controverse a fost uneori premiul pentru literatură, care a fost atribuit începând cu anul 1901.
Un blog enumeră 10 scriitori străluciţi care nu au primit Premiul Nobel pentru literatură, deşi printre scrierile lor figurează indiscutabil unele din cele mai valoroase opere literare din lume.
Mă limitez să-i aminesc pe Lev Tolstoi şi Henrik Ibsen.

Etichete:

 
duminică, martie 28, 2010
  Decoperiti-va stilul de creatie

Adesea acţionăm bazându-ne pe ce am învăţat, fără a încerca să ne bizuim pe propria noastră capacitate de a alege o soluţie. De altfel şi în procesul de învăţământ, despre care suntem mai toţi convinşi că are o groază de imperfecţiuni, elevii şi studenţii au tendinţa de a căuta răspunsurile pe care le-ar dori profesorul, la întrebările care li se pun.
Şi totuşi, ideea de a avea o contribuţie proprie la rezolvarea unei probleme cu care ne confruntăm este recomandată până şi de anticul Heraclit.
În acest scop e util însă să cunoaştem particularităţile stilului de creaţie al fiecăruia dintre noi, pe care le putem afla răspunzând la câteva întrebări.

Etichete:

 
  Cele mai importante inventii romanesti

Este incontestabil că alte naţii au priorităţi mult mai apreciate decât ale noastre în evoluţia civilizaţiei umane şi că au fost români ale căror contribuţii ştiinţifice sau tehnice valoroase sunt puţin cunoscute în lume.
În această postare de blog veţi descoperi o prezentare a unor descoperiri ştiinţifice româneşti importante dar şi unele inexactităţi, cum ar fi inventarea vaccinului antiholeric de către marele epidemiolog care a fost prof. Ioan Cantacuzino sau afirmaţia că medicul militar Ştefan Odobleja ar fi “părintele” ciberneticii generalizate, deşi nu i se poate nega contribuţia importantă la formarea acestei teorii, ale cărei origini datează din antichitate.
Din păcate, în istoria invenţiilor ştiinţifice întâlnim frecvent oameni care sunt consideraţi mari inventatori, precum Edison şi Marconi, al căror merit incontestabil a constat în asamblarea unor descoperiri ale altora în sisteme coerente, recunoscute pe plan mondial.
Mi se pare jenantă, în acest context, această revendicare patriotardă adresată publicului românesc.
Raportat la această reacţie, este ciudat că ne mulţumim cu acceptarea în unele publicaţii a priorităţii inventării tocului rezervor de către Costache Poenaru, în situaţia în care beneficiile materiale şi recunoaşterea publică îi revin americanului Lewis Waterman, care a făcut o gaură pentru scurgerea mai uşoară a cernelii în invenţia brevetată cu o jumătate de secol înainte de multilateralul creator român şi apoi a fabricat-o pe scară largă.
În imagine, Petrche Poenaru, inentatorul "condeiului portăreţ fără sfârşit, alimentându-se el însuşi cu cerneală", creator al steagului României moderne, inginer, matematician, pedagog, membru titular al Academiei Române.

Etichete:

 
sâmbătă, martie 27, 2010
  Femeile cu cei mai frumosi ochi

Evident, alegerea celor mai frumoşi ochi din lume, culeasă de pe un blog, e subiectivă şi este probabil să existe femei cu ochi mai frumoşi care n-au avut norocul să fie celebre sau măcar să apară întâmplător într-o publicaţie cu mare tiraj. Totuşi, trebuie să recunoaştem că selecţia este remarcabilă.
În 1985, chipul fetiţei afgane refugiate în Pakistan, din imagine, a apărut pe coperta revistei National Geographic, stârnind senzaţie. În 2002, fotograful care a făcut poza şi-a regăsit modelul într-un sat afgan. Era o femeie de 30 de ani, cu 4 copii, îmbătrânită prematur.

Etichete:

 
  Case automatizate in Romania

Un articol din Evenimentul Zilei ne descrie un sistem instalat până în prezent în 10 case din Cluj şi Arad care controlează, cu ajutorul unor dispozitive instalate discret, prizele, instalaţia termică, aerul condiţionat, apa şi alte utilităţi.
Articolul se referă la încă 120 de solicitări pentru astfel de instalaţii care costă, în funcţie de amploarea posibilităţilor pe care le oferă costă între 5000 şi peste 150.000 de Euro.
O nimica toată, dacă te gândeşti că poţi să-ţi uzi florile din curte la termene prefixate, sau să cobori jaluzelele la Timişoara, aflându-te la Iaşi. Evident sistemul oferă şi diverse nivele de protecţie antiefracţie. Problema cheie e că trebuie să ai o casă a cărei valoare să justifice investiţia, cum are probabil senatorul Cătălin Voicu.

Etichete:

 
vineri, martie 26, 2010
  Transmiterea fisierelor mari

CNet News prezintă mai multe soluţii actualizate pentru partajarea fişierelor de mari dimensiuni. Lista cuprinde 9 aplicaţii gratuite şi 7 plătite care oferă posibilitatea de stocare şi partajare a unor fişiere de tot felul, cu dimensiuni având limitele între 2GB şi 50 GB.
La acestea se adaugă unele propuneri ale celor care au comentat articolul.

Etichete:

 
  Traditii ciudate in Europa

Chiar dacă la nu ne aşteptăm să întâlnim în Europa obiceiuri care să ni se pară ciudate, precum cele din Extremul Orient sau din Africa, vom avea surpriza să constatăm că unele tradiţii din ţările de pe bătrânul continent ni se par bizare.

Etichete:

 
joi, martie 25, 2010
  Cazul Voicu vazut de Deutche Welle

Pentru că, după părerea mea, cea mai mare parte din mass media din România este subordonată unor interese dubioase, vă propun un punct de vedere despre cazul senatorului Cătălin Voicu preluată de pe site-ul Deutche Welle în limba română.

Etichete:

 
  Hoteluri ciudate


Site-ul românesc Yuppi prezintă 8 hoteluri ciudate răspândite în lume.
Printre ele figurează hoteluri construite în avioane dezafectate, într-o închisoare, într-un fost adăpost nuclear elveţian.
Hotelul Hang Nga din Vietnam (în imagine) are camerele inţesate cu plante si insecte artificiale, crengi, pânze de paianjen, muşchi si răşini frumos mirositoare.

Etichete:

 
miercuri, martie 24, 2010
  Barbatii, femeile si culorile

Un specialist american în dezvoltarea calităţilor creative ne prezintă o comparaţie amuzantă între numărul culorilor pe care le sesizează o femeie când priveşte un obiect (pe care ar dori să-l cumpere, completez eu) şi aceleaşi culori în versiunea unui bărbat.
Poate că e util să vă atrag atenţia, cu acest prilej, că am cules din Wikipedia informaţia că ochiul omului poate distinge 10 milioane de culori.

Etichete:

 
  Inchiderea Institutului Cantacuzino

Cei care nu fac parte din sistemul medico-farmaceutic nu prea ştiu multe despre Institutul Cantacuzino, o unitate de cercetare şi producţie care a supravieţuit până acum, cu unele amputări, majoritatea ticăloase, atât jafului rechinilor autohtoni mai mărunţi, desfăşurat sub lozinca „Nu ne vindem ţara” cât şi marilor privatizări dezavantajoase realizate prin mituirea guvernanţilor.
Se împlinesc anul viitor 90 de ani de când a fost publicatã în Monitorul Oficial Legea privind înfiintarea Institutului de Seruri si Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino", votatã de Parlament şi promulgatã de regele Ferdinand prin decret regal, care îl declara „institut de importanţă naţională“, avînd ca scop principal „prepararea de seruri şi vaccinuri pentru combaterea boalelor contagioase“. Astăzi Institutul Cantacuzino este unul din cei doar 11 producători de vaccin antigripal din lume.
Un articol din Dilema Veche încearcă o radiografiere a unei recente măsuri, poate doar birocratice, poate interesate, dar şi a diverselor tentative postdecembriste de jefuire şi desfiinţare a Institutului.

Etichete:

 
marți, martie 23, 2010
  Cum poate fi multiplicat un port USB



Publicaţia Engadget prezintă o soluţie propusă de un student din China, care permite conectarea la un port USB a unui număr de echipamente oricât de mare, fără a utiliza vreun hub de multiplicare USB, cu condiţia de a nu suprasolicita alimentatorul.

Etichete:

 
  Tortura - experiment de televiziune

Aflu din site-ul Radio France International în limba română despre un documentar şocant difuzat recent pe postul public de televiziune France 2 sub titlul „Jocul cu moartea”, care dovedeşte că incredibil de mulţi oameni pot deveni torţionari deosebit de cruzi sub influenţa televiziunii sau a unei alte forţe manipulatoare.
Un experiment de acest gen, realizat de o universitate americană cu 4 decenii în urmă, a avut scopul de a descifra mecanismele prin care populaţia germană a acceptat implicarea în exterminările şi torturile impuse de doctrina nazistă.

Etichete:

 
luni, martie 22, 2010
  Comprimarea imaginilor online

Un blog românesc ne atrage atenţia asupra unei aplicaţii online care oferă multiple posibilităţi de compresie a unei imagini jpg, png sau gif pentru a o utiliza pe un site, pe un blog, într-un fişier sau într-un e-mail, având la dispoziţie un număr important de variante şi o interfaţă prietenoasă.
Faţă de RIOT un program comod şi apreciat, realizat de un informatician român, pe care îl folosesc eu, are avantajul că nu trebuie instalat pe harddisk şi că prezintă simultan mai multe variante de compresie.
Aplicaţia online Dynamic Drive, asupra căreia vă atrag atenţia, acţionează doar asupra imaginilor care nu depăşesc 300 KB.

Etichete:

 
  Cum a fost descoperit ADN

Vi se pare posibil ca prezentarea descoperirii structurii ADN-ului să fie comică?
Noţiunea de ADN (acid dezoxiribonucleic) desemnează o substanţă cu una dintre cele mai complexe molecule organice, care se găseşte în fiecare celulă a unei fiinţe vii şi care permite identificarea oricărui organism, de la o fiinţă unicelulară la orice om contemporan.
Şi totuşi, James Watson, laureat al premiului Nobel, a prezentat la o conferinţa TED din 2005, cu dezinvoltură şi sinceritate, multe amintiri comice despre modul în care a descoperit, împreună cu partenerii săi, structura ADN, în anul 1953.
Alături de aspectele comice din filmul subtitrat în româneşte, care durează 20 de minute, veţi afla şi informaţii referitoare la studiile ulterioare ale savantului, care deşi au depins adesea de direcţionarea unor finanţări, au dus la concluzii uluitoare privind corelarea geneticii umane cu anomalii şi boli din cele mai diverse categorii.
În 2005, când şi-a prezentat speechul, la peste 50 de ani de la descoperirea de valoare inestimabilă, datorită căreia, după numeroase alte cercetări şi extinderi, i s-a decernat Premiul Nobel în anul 1962, James Watson avea 78 de ani şi se referea la proiectele sale ample de cercetări viitoare.
În mai 2009, la 81 de ani, prof. Watson era încă foarte activ şi îşi cumpărase un autombil Jaguar nou.
Nu am informaţii mai recente.

Etichete:

 
duminică, martie 21, 2010
  60 pe un loc la scoala de manelisti




În ciuda celor care susţin că s-au demodat, manelele sunt în continuare apreciate şi foarte rentabile în România.
„Am 19 ani şi din ce câştig, întreţin două case şi 15 persoane” declară un absolvent al supraaglomeratei şcoli de manele conduse de „profesorul” Dan Bursuc.

Etichete:

 
  Cunoasteti curentele filozofice?

Nu stiu dacă cele 10 curente filozofice reprezintă chiar zona de top a filozofiei, aşa cum pretinde blogul de pe care le-am cules, sau doar o selecţie de şcoli cu tendinţe spectaculoase, dar dacă nu sunteţi specialist în domeniu va fi probabil interesant să aflaţi câte ceva despre cele mai puţin cunoscute dintre ele, cum ar fi solipsismul, absurdismul, umanismul secular şi altele.

Etichete:

 
sâmbătă, martie 20, 2010
  Roata mileniului



Revista Magazin dedică un articol uneia din atracţiile construite recent în Londra, oraş celebru prin monumentele şi muzeele care datează de secole.
London Eye, cunoscut şi sub numele de Millennium Wheel, cu diametrul de 135 de metri, era cea mai înaltă roată Ferris din lume în anul 1999, când a fost dată în folosinţă. Între timp a fost depăşită de o construcţie similară din China şi de alta din Singapore.
Roata mileniului din Londra atrage annual 3 milioane de turişti care plătesc 10 lire sterline pentru o rotire în una din cele 32 de cabine climatizate care asigură o perspectivă superbă a Tamisei şi - în bună măsură - a marelui oraş.

Etichete:

 
vineri, martie 19, 2010
  Discretia pe retelele sociale

Un site care cuprinde multe informatii utile recomandă 10 categorii de date care nu trebuie să figureze printre cele pe care le furnizăm pe reţelele sociale.
Un studiu recent arată că 40% dintre utilizatorii reţelelor sociale permit accesul liber la profilul lor, care include informaţii care pot produce daune în cazul în care ajung la persoane rău intenţionate.
Dacă parcurgeţi toate paginile pe care este desfăşurat articolul, veţi descoperi printre informaţiile care n-ar trebui să fie accesibile mesajele personale, locurile unde vă duceţi, locul de muncă, activitatea profesională, adresa, numărul de telefon şi altele.
Este adevărat că pare o exagerare menţionarea parolelor şi a codurilor pin în listă, dar se pare că există printre pasionaţii de comunicare prin reţele sociale şi persoane, adesea foarte tinere, pentru care atenţionarea nu e inutilă.
Motivele pentru care nu trebuie să fie disponibile o serie întreagă de date despre persoanele care se înscriu în reţelele sociale sunt expuse succinct în articol, dar presa a relatat numeroase cazuri în care răufăcătorii au folosit unele informaţii, producând pagube însemnate şi chiar tragedii.

P.S. 20.03.2010
Un articol recent din New York Times se referă la aceeaşi temă, constatând că se produc uzual încălcări flagrante ale confidenţialităţii în mediul online.

Etichete:

 
  O noua arca a lui Noe cu grane


Dispariţia rapidă a multor specii de plante a determinat comunitatea mondială să realizeze o construcţie blindată în într-o insulă norvegiană, situată la 1000 de kilometri de polul nord, într-o zonă ferită de seisme care, datorită temperaturilor joase din zona arctică asigură o conservare optimă a celor 100 de milioane de mostre de grâne adunate din toate colţurile planetei.
Am găsit imagini şi informaţii despre construcţia cunoscută şi sub numele de „safe-ul sfârşitului lumii” şi despre conţinutul său doar în acest fişier powerpoint în franceză.

Etichete:

 
joi, martie 18, 2010
  Recorduri in internet

Un test nu prea dificil pentru cei care răscolesc webul vă propune o verificare a cunoştinţelor în privinţa priorităţilor de tot felul din domeniul internetului.

Etichete:

 
  Si fructele ingrasa



În ultimii ani, nutriţioniştii de pe tot mapamondul oferă tot felul de soluţii pentru menţinerea sănătăţii şi a unei siluete perfecte până la vârste înaintate.
Printre regimurile care se bucură de mare apreciere sunt şi cele bazate pe diverse fructe.
Un articol publicat de o revistă românească prezintă consecinţe nefaste surprinzătoare ale consumului excesiv de fructe şi ne atenţionează să îngurgităm o cantitate de fructe bine ponderată.

Etichete:

 
miercuri, martie 17, 2010
  BBC despre internet

Un articol de pe site-ul mult apreciatei corporaţii britanice de radioteleviziune vă oferă posibilitatea de a accesa interactiv, într-un mod care mi se pare foarte atrăgător, tot felul de informaţii interesante despre lumea internetului.
În baza unor statistici care conţin date despre cele mai vizitate 100 de site-uri în luna ianuarie a acestui an în 9 ţări (Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Spania, Elveţia, Brazilia, USA şi Australia), veţi constata că motorul de căutare Bing creat de Microsoft a depăşit motorul Yahoo, ajungând să aibă un număr de aderenţi care atinge 75% din procentajul celor care preferă Google, că Facebook are un avans considerabil faţă de celelalte reţele sociale (e drept că nu este luată în consideraţie reţeaua chineză Qzone care are mai mulţi utilizatori înregistraţi decât Facebook) şi – surpriză – Blogger găzduieşte de două ori mai multe bloguri decât Wordpress.
Veţi mai afla, consultând "Web rich list", că din cei 26 de miliardari ai internetului (printre care nu mai este citat Bill Gates), 15 sunt din Statele Unite şi 5 din China.
În rubrica "How it works" veţi vedea în timp real diverse utilizări ale internetului, iar cei care folosesc reţeaua mondială fără a şti cum se realizează transmiterea datelor au la dispoziţie explicaţii ilustrate, formulate simplu, ca să poată fi înţelese de începători.

Etichete:

 
  Ciudatenii geografice

Am primit prin e-mail un mesaj ilustrat care conţine informaţii care mi se par spectaculoase, cu textul in engleză, tradus şi în româneşte.
Iată doar câteva dintre ciudăţeniile care mi-au atras atenţia:
- mai mult de jumătate din întreaga coastă maritimă a SUA este în Alaska;
- Canada are mai multe lacuri decât tot restul lumii;
- la New York trăiesc mai multi irlandezi decât în Dublin-Irlanda, mai mulţi italieni decât în Roma-Italia şi mai mulţi evrei decât în Tel Aviv-Israel.
Cum n-am reuşit să dau de sursa mesajului pe web şi pentru că n-am avut timp să-l transform într-un fişier powerpoint, l-am transcris în Word şi l-am descărcat în Scribd, cu speranţa că n-am încălcat vreun drept de autor.
Îl puteţi accesa sub numele Geographic Oddities şi îl puteţi parcurge cu scroll în full screen, iar dacă credeţi că merită să-l păstraţi îl puteţi descărca pe propriul harddisk.

Etichete:

 
marți, martie 16, 2010
  Recenzii automate pentru site-uri

Un blog românesc ne prezintă site-ul Woorank care elaborează gratuit, în câteva zeci de secunde după ce aţi introdus în caseta de căutare URL-ul siteului sau al blogului Dumneavoastră (sau al altcuiva), o recenzie online care cuprinde informaţii despre trafic, comentarii, taguri, aplicaţii flash, corectitudinea codurilor folosite, implicarea în reţelele sociale etc. şi o evaluare generală tradusă într-un punctaj acordat.

Etichete:

 
  Carti de telefon de pe tot globul

Phone Book of the World este un site care vă oferă linkuri către cărţi de telefon de pe tot mapamondul.
Sursele principale pe care le puteţi accesa sunt Hotel Pages, Yellow Pages şi White Pages, la care se adaugă în ţările dezvoltate site-uri cu abonaţii la telefonia mobilă, site-uri de regăsire a titularului după numărul de telefon etc.
Acolo unde aceste cărţi au localizări pe oraşe, veţi putea localiza adresele şi numerele de telefon în cărţile locale.
Acestea sunt resursele de căutare pentru România. Dacă veţi căuta în lista de oraşe Bucureştiul, îl veţi găsi, dar sursele de informaţii pe care le aveţi la dispoziţie sunt cele naţionale, cu localizări .
Pentru amuzament, puteţi vizita paginile cu cărţile de telefon ale lunii şi ale planetei Marte care, evident, nu conţin numere de telefon, dar au atribuite prefixe telefonice. Paginile conţin informaţii despre explorarea celor două corpuri cereşti şi reclame.

Etichete:

 
luni, martie 15, 2010
  Un exercitiu

Încercaţi să descifraţi textul de mai jos.
În cazul în care aveţi emisfera stângă a creierului dominantă, este probabil că vă veţi descurca fără mari dificultăţi. Emisfera stângă este sediul calculului logic, al cifrelor, al raţionamentelor, al capacităţii de analiză si abstarctizare. Emisfera stângă este şi sediul limbajului, cuvântului şi implică aspectele lingvistice ale scrierii.
Dacă înclinaţia Dumneavoastră dominantă este dirijată de emisfera dreaptă, care este sediul gândirii fără limbaj, al intuiţiei, al întelegerii nonverbale, al recunoaşterii formelor, percepţiilor spaţiale şi este responsabilă pentru intonaţiile vocii, pentru ritm, muzică, imaginaţie, simţul culorilor, visare, s-ar putea să vă fie mai greu să descifraţi textul.

0D474 1N7R-0 21 D3 V4R4, 574734M P3 PL4J4 0853RV4ND D0U4 F373 70P41ND 1N N151P, 151 D4D34U 53R105 1N73R35UL C0N57RU1ND UN C4573L D3 N151P CU 7URNUR1, P454J3 53CR373 51 P0DUR1. C4ND 3R4U P3 PUNC7UL D3-4 73RM1N4, 4 V3N17 UN V4L, D157RU64ND 707UL, R3DUC4ND C4573LUL L4 0 6R4M4D4 D3 N151P 51 5PUM4…. M-4M 64ND17 C4 DUP4 4747 3F0R7, F373L3 V0R 1NC3P3 54 PL4N64, D4R 1N L0C D3 4574, 4L3R64U P3 PL4J4 R424ND 51 JUC4NDU-53, 51 4U 1NC3PU7 54 C0N57RU145C4 UN 4L7 C4573L; M1-4M D47 534M4 C4 4M 1NV4747 0 M4R3 L3C713: D3D1C4M MUL7 71MP D1N V1474 N0457R4 C0N57RU1ND C3V4, D4R C4ND M41 74R21U UN V4L V1N3 51 D157RU63 707, C3 R4M4N3 3 D04R PR1373N14, 6R1J4 51 M41N1L3 4C3L0R4 C3 5UN7 C4P481L1 54 N3 F4C4 54 5UR4D3M.

Mesaj primit prin e-mail

Etichete:

 
  120 de minute cu Leonard Cohen

Trilululilu ne oferă 120 de minute de muzică interpretată de compozitorul-interpret, romancierul şi poetul canadian Leonard Cohen.
Am lăsat-o să curgă, ca fond muzical, în timp ce căutam informaţii în nişte baze de date destul de încâlcite. Am senzaţia că m-a destins când scotocirea era dificilă.
Aş fi fost tentat să trag muzica pe un CD, dar nu sunt disponibile pentru copiere mp3 decât două melodii, iar preţul mi se pare cam piperat.

Etichete:

 
duminică, martie 14, 2010
  Dupa ce s-a inchis magazinul

Oricât ni s-ar părea de surprinzătoare, nouă celor necivilizaţi încă, această invazie feminină s-a petrecut în Franţa, la câteva minute după închiderea unui magazin care a redus preţurile la sfârşit de sezon.

Etichete:

 
  Cum reduceti consumul de energie

Evenimentul Zilei publică un articol întitulat Soluţii simple pentru un consum minim de energie.
E adevărat că majoritatea soluţiilor pretind costuri iniţiale destul de mari, dintrer care unele sunt greu de aplicat la blocurile vechi, dar multe din ele recuperează cheltuielile suplimentare într-un termen destul de scurt.
Dintre soluţiile la îndemâna tuturor amintesc alegerea cu atenţie a produselor electrocasnice şi înlocuirea becurilor clasice cu unele economice.

Etichete:

 
sâmbătă, martie 13, 2010
  Windows 7: sfaturi de la Microsoft

Deocamdată, majoritatea celor care am trecut la Windows 7 nu reuşim să-i utilizăm toate facilităţile, iar cei care am ocolit Vista avem senzaţia uneori că simpaticul XP era mai comod.
Centrul de suport al Microsoft oferă multe lămuriri care facilitează accesarea avantajelor pe care le oferă Windows 7, după părerea mea, un sistem de operare reuşit şi cu multe comodităţi.
Parcurgând fără clic coloana din stânga alegeţi tema pentru care vreţi să obţineţi informaţii.

Etichete:

 
  Nume pastrate in inventii

Intr-o postare de pe un blog american sunt prezentaţi 10 oameni al căror nume este cunoscut peste veacuri datorită unor invenţii. În majoritatea cazurilor nu este vorba de savanţi de anvergură.
Pavajul făcut din mai multe straturi de piatră spartă, îndesată cu compresorul și impregnată cu un material de legătură, fososit încă pe unele drumuri rurale se numeşte macadam, după John Mc Adam
John Montagu, conte de Sandwich este cel care a dat, în aceeaşi perioadă, numele unuia din cele mai răspândite produse vândute azi de fastfoodurile din toată lumea.
Englezul Henri Shrapnel a creat proiectilul umplut cu gloanţe numit şrapnel, folosit intens în al doilea război mondial.
Doctorul Joseph Guillotin n-a inventat ghilotina, dar a susţinut să fie folosită, pentru că asigura condamnaţilor o moarte mai puţin chinuitoare decât spânzurătoarea.
Toţi cei amintiţi până acum au trăit cu 3 secole în urmă.
Rudolf Diesel a conceput motorul care îi poartă numele în 1892. Ştiţi cumva cine a inventat motorul cu ardere internă, pe care se bazează motorul Diesel?
Imaginea reprezintă roata Ferris (realizată pentru expoziţia din 1893 de la Chicago) de americanul George Ferris şi răspndita azi în parcurile de distracţii din toată lumea.
Amănunte despre cei amintiţi mai sus, dar şi despre alte istorii interesante veţi găsi în blogul sursă.

Etichete:

 
vineri, martie 12, 2010
  Delfinii si vindecarea diabetului

Site-ul Realitatea.net prezintă o informaţie conform căreia delfinii deţin soluţia vindecării de diabet.
Există ipoteze conform cărora oamenii primitive aveau capacitatea de a-şi controla nivelul de zahăr din sânge, pe care o au în prezent delfinii.

Etichete:

 
  Informatii geografice de tot felul

Uriaşul site World Atlas prezintă o listă imensă de informaţii despre planeta pământ, despre fiecare continent, despre fiecare ţară, despre monedele tuturor ţărilor, urmate de selecţii cu cele mai mari şi cele mai mici ţări, cele mai bogate şi cele mai sărace ţări, ţările cu cea mai mare şi cea mai mică populaţie, cea mai mare şi cea mai mică densitate umană, lista teritoriilor dependente de alte state, un clasament al oraşelor după numărul de locuitori, un clasament al reţelelor de metrou din lume după populaţia pe care o servesc, cel mai călduros şi cel mai friguros punct de pe pământ, cei mai înalţi munţi, cele mai mari deşerturi, cele mai mari oceane, lacuri, mări şi fluvii, cele mai răspândite limbi de pe planetă, şi alte documentaţii de tot felul.
Mărturisesc că vastitatea şi organizarea datelor şi a linkurilor către informaţiile suplimentare m-a impresionat, chiar dacă o parte din date nu sunt actualizate de câţiva ani.

Etichete:

 
joi, martie 11, 2010
  Scamatorii in mare viteza
Sper să vă amuze acest fimuleţ care prezintă un fragment dintr-un show olandez de televiziune, în care un scamator face, în doar 5 minute, într-un ritm infernal, 10 demonstraţii complexe de magie.

Etichete:

 
  3 citate din Albert Einstein

Propun această postare doar celor pentru care ştiinţa este o parte inteligibilă a culturii.
Am cules din Wikicitat 3 citate din scrierile lui Einstein care, chiar dacă nu sunt savuroase, sunt autentice şi exprimă, pentru cei care pot să facă efortul de a le descifra, viziunea unui om care a produs o mutaţie fundamentală în înţelegerea realităţii.
Citatele pe care vi le supun atenţiei sunt:

1. „Dezvoltarea ştiinţei occidentale se bazează pe două mari descoperiri - invenţia sistemului de logică formală (in geometria euclidiană) de către filozofii greci, şi descoperirea posibilităţii de a afla relaţii cauzale prin experiment sistematic (în Renaştere). După părerea mea, nu trebuie sa ne mirăm că învăţaţii chinezi nu au parcurs aceşti paşi. Lucrul uimitor este că aceste descoperiri pur şi simplu au avut loc.”

2. „A fost desigur o minciună ceea ce aţi citit despre convingerile mele religioase, o minciună care este repetată sistematic. Nu cred într-un Dumnezeu personal, şi niciodată nu am negat asta, dar am afirmat-o clar. Dacă există ceva religios în mine, aceasta este admiraţia fără limite faţă de structura lumii atât cât ne-o poate dezvălui ştiinţa.”

3, „Conceptele care s-au dovedit a fi utile în a ordona lucrurile dobândesc cu uşurinţă o asemenea autoritate asupra noastră încât le uităm originile terestre şi le acceptăm ca pe un dat imuabil. Astfel, ele pot fi considerate "necesităţi ale gândirii", "dat-uri apriorice", etc. Calea progresului ştiinţific este adesea blocată pe termen lung de asemenea erori. Prin urmare nu este în nici un caz un joc inutil dacă ne obişnium să analizăm concepte care de mult timp au fost considerate de la sine drept valabile arătând împrejurările de care depinde justificarea şi utilitatea lor şi cum s-a dezvoltat fiecare în parte din datele experienţei. În acest fel autoritatea lor excesivă va fi zdruncinată. Vor fi îndepărtate dacă nu pot fi legitimate adecvat, vor fi corectate dacă corelarea lor cu anumite lucruri este mult prea superfluă sau înlocuite dacă poate fi stabilit un nou sistem pe care îl preferăm dintr-un motiv oarecare”.

Şocant este faptul că, în ciuda afirmaţiilor de mai sus, Einstein a contestat cu încăpăţânare Principiul incertitudinii al lui Heisenberg, care a marcat un alt moment revoluţionar în fizică şi filozofie, folosind alături de alte argumente mai consistente şi celebra replică “Dumnezeu nu joacă zaruri” în controversa cu Niels Bohr, mentorul lui Heisenberg.
Faţă de faptul că, din 1925 până astăzi, nu a apărut o soluţie mai bună decât cea a lui Heisenberg în explicarea fenomenelor subatomice ar fi o dovadă că şi un geniu ca Einstein îşi putea contrazice propriile principii.

Vă implor să nu credeţi cumva că exemplul de mai sus ar avea vreo legătură cu acţiunile politicienilor şi îmbogăţiţilor noştri prin fraudă care spun una şi fac alta, căci ei nu au principii, ci doar interese ticăloase de moment.

Etichete:

 
miercuri, martie 10, 2010
  Pauza de destindere la calculator


Un clip You Tube vă arată ce puteţi face în 3 minute şi jumătate pentru destinderea Dumneavoastră atunci când lucraţi mult la calculator.
Executaţi manevrele de destindere privind ecranul în Full Screen, pentru că poziţiile propuse rămân pe display pe timpul duratei recomandate pentru fiecare din ele. În unele cazuri vi se spune când trebuie să schimbaţi poziţia. Doar în situaţia 5 trebuie să faceţi 3 mişcări ale umerilor.
Tot pe You Tube găsiţi o propunere pentru relaxarea braţelor şi a degetelor.

Etichete:

 
  10 fenomene neexplicate

Live Sience, o revistă ştiinţifică serioasă, prezintă 10 fenomene pentru care nu există încă explicaţii ştiinţifice şi care sunt exploatate masiv de cei care mizează pe apetitul oamenilor semidocţi pentru paranormal.
Clicaţi pe rând cele 10 numere pentru a parcurge articolul (inclusiv numărul 10, dacă doriţi să vedeţi şi comentariile).
Printre temele abordate veţi găsi efectul Placebo, OZN-urile, dispariţiile misterioase, intuiţia şi altele.

Etichete:

 
marți, martie 09, 2010
  O bicicleta electrica exceptionala


Cu certitudine, bicicleta electrică pliantă care cântăreşte sub 10 Kg, se deplasează cu doar 20 Km pe oră şi se bagă într-un rucsac, vă va asigura un transport mai rapid prin Bucureşti decât un automobil care atinge 250 de Km pe oră. Faptul că o puteţi purta într-o geantă, când ajungeţi la destinaţie, o fereşte şi de hoţi.
Pe site-ul firmei producătoare din Noua Zeelandă găsiţi un clip video de prezentare, tot felul de lămuriri şi preţul estimativ care va fi 3440 de Euro la lansare.
Până ajunge la noi, sunt şanse să scadă dacă va avea desfacere.

Etichete:

 
  Moda romaneasca acum 4 decenii

Cele două prezentări de modă românească din anul 1969, pe care le puteţi vedea cu ajutorul linkurilor de mai jos, le-am găsit în colecţia de filme documentare British Pathe.
Prezentarea dedicată zilei de 8 martie 1969 dar şi moda de toamnă şi iarnă din acelaşi an nu par să aparţină lumii comuniste, chiar dacă nu au extravaganţe.
E drept că moda anului 1969 prezentată la Paris de Nina Ricci, Ungaro şi de - pe atunci - tânărul Yves Saint Laurent este mai spectaculoasă, dar cred că nici astăzi nu atingem performanţele creaţiilor occidentale.
Pentru cei ce au trăit acele vremuri în România, a doua jumătate a deceniului 7 a fost o perioadă de oarecare deschidere spre occident şi de speranţă, care s-a încheiat după vizita din 1971 a lui Ceauşescu în Coreea.

Etichete:

 
luni, martie 08, 2010
  Gunoier roman vestit la batranete

Ion Bârlădeanu s-a născut în 1946 în judeţul Vaslui. A urmat doar 7 clase. A făcut şi puşcărie. Nu s-a calificat niciodată într-o meserie, n-a avut familie şi nici locuinţă, dar îi plăcea să realizeze colaje din figuri tăiate din ziare.
După 1989 a fost hamal, gropar, gunoier. Avea 62 de ani şi dormea în ghena unui bloc de pe Calea Moşilor din Bucureşti, când văzându-i colajele, un tânăr iubitor de artă le-a prezentat în galeria sa.
Azi colajele lui sunt considerate geniale la Paris şi la Londra şi expuse alături de lucrările unor artişti celebri. Un film despre el a fost difuzat de HBO. Pe You Tube puteţi vedea trailerul filmului.
Pe site-ul galeriei H'Art, găsiţi câteva reproduceri ale lucrărilor lui.

Etichete:

 
  Momentul de glorie al lui Ceausescu

Chiar dacă astăzi majoritatea dintre noi consideră că aşa zisul proces şi împuşcarea lui Ceauşescu în ziua de Crăciun a anului 1989 au fost o soluţie nefericită, nu trebuie să uităm că multe din bancurile politice care, pe vremea comunismului exprimau starea de spirit a românilor, doreau moartea lui Ceauşescu.
Printre bancurile de top din deceniul 9 era şi următorul: “Ultima dorinţă a românilor, privind familia Ceausescu este să moară Nicolae, iar Elena sa trăiască, într-un bloc confort 2, din meditatii la chimie".
Şi totuşi a existat un moment în care românii l-au iubit pe Ceauşescu: La 21 august 1968, după invadarea Cehoslovaciei, în care avusese loc deschiderea spre Vest care a primit numele de “Primăvara de la Praga”, de către trupele sovietice, sprijinite de armate din 4 ţări membre ale Tratatului de la Varşovia, la mitingul organizat după tipicul care umplea Piaţa Palatului cu oameni aduşi din întreprinderi, au venit din proprie iniţiativă zeci de mii de români care l-au aplaudat, alături de ceilalţi, cu speranţă şi încredere pe dictatorul care condamna invazia din Cehoslovacia.
Momentul, filmat într-un jurnal românesc de actualităţi, este păstrat în arhiva British Pathe.
Atitudinea de atunci a lui Ceauşescu i-a deschis porţile către Vest. A fost invitat în principalele capitale occidentale, a primit vizita preşedintelui Statelor Unite, Richard Nixon şi plimbat în caleaşca reginei Marii Britanii.
Au urmat anii în care l-am urât cu toţii pe Ceauşescu şi pe cei din clica lui, care a reuşit, cu perfidie, să-şi pună amprenta pe clasa politică şi îmbogăţiţii prin corupţie de azi.

Etichete:

 
duminică, martie 07, 2010
  Un site cu multe servicii gratuite

The Free Site este un site care prezintă incredibil de multe servicii şi aplicaţii gratuite de tot felul.
Sunt atât de multe şi de variate încât nu îndrăznesc să vă dau vreun exemplu.
Am fost totuşi curios să văd providerii de internet care oferă servicii gratuite în România şi am constatat că ofertele anunţate ca gratuite nu îndeplinesc această condiţie. Sper că este vorba de o excepţie specifică marketingului românesc care minte frecvent.
Evident, majoritatea ofertelor nu provin din România şi multe din ele nu sunt foarte cunoscute.

Etichete:

 
  Pentru unii nu e recesiune


Citeam undeva că 7-8 milioane de americani şi-au pierdut slujbele şi că mulţi dintre ei au dificultăţi să-şi achite creditele restante.
Dar recesiunea nu e resimţită de toţi. O pictură, reprezentând portretul celei de-a doua soţii a lui Picasso, care avea gâtul scurt, fapt pe care pictorul îl contrazicea în portrete, a fost vândută recent la casa de licitaţie Christie's cu aproximativ 9,2 milioane de euro.

Etichete: ,

 
sâmbătă, martie 06, 2010
  Ati fost la restaurantul lui Patriciu?

Restaurantul Heritage de pe strada Aviator Radu Beller are ca acţionar majoritar pe magnatul Dinu Patriciu. Informaţii despre cel mai scump restaurant din Bucureşti ne oferă Ziarul Financiar.

Etichete:

 
  Ziarul bloggerilor de dreapta

Publicaţia românească online Madame Blogary are subtitlul “Ziarul bloggerilor de dreapta”.
Citez dintr-un articol din acest ziar: “România post decembristă a cunoscut o construcţie politică făcută dispreţuind ideologiile sau doctrinele aferente acestor ideologii. Toate partidele politice au fost create in urma unei manipulări, gândite si organizate de fostele cadre comuniste”
Probabil, mai toţi cei neimplicaţi politic sunt de accord cu acest punct de vedere.
Majoritatea soluţiilor adoptate de guvernul de stânga PSD între 2000 şi 2004 au creat avantaje marilor deţinători de capital, iar guvernul de dreapta PNL-UDMR a creat locuri de muncă cu ghiotura din fonduri bugetare şi a mărit substanţial pensiile şi salariile slujbaşilor bugetari în 2007 şi 2008.
În aceste condiţii noţiunile politice de dreapta şi stânga par lipsite de conţinut în România.
Cred că, spre deosebire de cea mai mare parte a presei româneşti, articolele din Madam Blogary conţin opinii personale şi nu texte care apără interesele de patronilor publicaţiilor.
Mai cred că noua publicaţie merită o parcurgere şi o încurajare dacă tendinţa sa de a costrui o gândire politică de dreapta, aşa cum este înţeleasă ea în ţările evoluate, este reală.

Etichete:

 
vineri, martie 05, 2010
  Obezitatea pictata aduce celebritate

Printre parodiile pictate ale celui mai vestit tablou din lume, Mona Lisa lui da Vinci, am întâlnit, atunci când am scris o postare pe această temă şi imaginea alăturată care reprezintă creaţia unui pictor columbian.
Habar n-aveam atunci că Fernando Botero, autorul parodiei, este o celebritate a picturii mondiale moderne şi că operele sale (picturi şi sculpturi) au ca temă predilectă obezitatea, atât în creţiile proprii cât şi în pastişe.
Zicem şi azi despre o persoană mai plinuţă, dar cu farmec, că este rubensiană. Cu certitudine, în urmă cu 4 secole, pe vremea lui Rubens, nu se purtau trupurile filiforme ca azi.
Personajele lui Otero nu au farmec, sunt doar obeze şi destul de antipatice. Totuşi creaţiile lui Otero se regăsesc în cele mai celebre muzee de artă modernă din lume şi sunt căutate de colecţionari, ne spune Wikipedia care, în varianta românească a articolului dedicat artistului, are şi interpretări cu nuanţe cam comuniste, care nu se regăsesc în ediţile franceză şi engleză.

Etichete:

 
joi, martie 04, 2010
  Programe pentru fisierele PDF

Chip Download în limba română propune o selecţie de 20 de programe care execută tot felul de operaţii specifiee fişierelor pdf: citire, extragere de imagini, conversie din şi în alte formate, accelerarea Adobe Reader, etc.
Programele sunt mai mici şi mai puţin invazive decât produsele Adobe şi aproape toate programele sunt gratuite.

Etichete:

 
  Teatrul de pisici din Moscova

La circ se prezintă foarte rar scurte demonstraţii cu pisici dresate, ştiut fiind că pisicile sunt teribil de greu de convins să facă altceva decât le convine.
Cu 20 de ani în urmă, în anul 1990, un clovn de la circul din Moscova a înfiinţat, după 20 de ani de pregătiri, unicul teatru din lume în care se prezintă spectacole cu pisici.
Dintr-un articol publicat cu 5 ani în urmă de ziarul New York Times, am aflat că la ineditul teatru moscovit există 120 de pisici prezentate în numeroase spectacole diferite cu care s-au organizat turnee în 80 de ţări unde au avut mare succes.
Pe You Tube puteţi urmări o scurtă demonstraţie de dresură a câtorva dintre pisicile teatrului.
Dacă doriţi, puteţi accesa în engleză site-ul teatrului, care oferă numeroase informaţii şi imagini.

Etichete:

 
luni, martie 01, 2010
  Lipsesc câteva zile

Lipsesc câteva zile.
Să ne reîntlnim cu bine!
Sorin

Etichete:

 
  10 stadii in elaborarea unui produs



Am primit un mesaj similar cu mult timp în urmă. Poate l-aţi mai întâlnit.
Pentru că stadiul alăturat vă sugerează că e amuzant şi pentru că uneori cam aşa se petrec lucrurile în realitate, merită să-l vedeţi.

Etichete:

 
  Succesul, esecul si hazardul

Alain de Botton, invitatul TED care prezintă tema pe care v-o propun azi spre vizionare (cu subtitrare în româneşte), are 40 de ani, s-a născut într-o familie de bogătaşi din Elveţia, s-a mutat la 8 ani în Anglia unde a studiat la şcoli şi universităţi prestigioase şi a devenit doctor în filozofie la Harvard, în SUA.
Este romancier, eseist, jurnalist, deţine o companie care produce programe de televiziune, a iniţiat şi susţine o şcoală neconvenţională la Londra şi a lansat o firmă de arhitectură care costruieşte case de vacanţă de închiriat. Unele din cărţile sale au devenit bestselleruri publicate în 30 de ţări (inclusiv în România).
Datele de mai sus, care îl descriu ca pe un om de succes, sunt culese din Wikipedia în diverse limbi.
În prezentarea sa din vara trecută de la TED, Botton se se referă la modul în care sunt privite succesul şi eşecul în zilele noastre, apreciind că multe din elementele care definesc azi aceste noţiuni sunt determinate de snobism, invidie, mass media şi hazard.
Pentru a urmări prezentarea şi scurtul interviu acordat lui Chris Anderson, coordonatorul conferinţelor TED, trebuie să vă rezervaţi 17 minute. Butonul Fullscreen este sus, în dreapta.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul