Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

luni, decembrie 31, 2007
  Inventii absurde

Un site american prezintă invenţii fără nici un rost, pentru a căror patentare autorii lor au plătit sume substanţiale în Statele Unite.
Am reţinut, la întâmplare, dintre ele:
- felicitarea de purtat pe cap;
- aripile de înger pentru urechi;
- îngheţata cu motor;
- ventilator cu baterii solare pentru cap;
- skiurile cu motor.

Etichete:

 
  Anul nou în lume pe parcursul lui 2008

- Anul nou, conform calendarului gregorian adoptat şi la noi, este la 1 ianuarie.
- Bisericile ortodoxe din Rusia, Ucraina, Serbia, Macedonia, Muntenegru şi mitopolia Moldovei subordonată patriarhiei ruse serbează anul nou pe 14 ianuarie (conform vechiului calendar iulian);
- Anul nou chinezesc va începe la 7 februarie 2008;
- Tailandezii, Cambodgienii, Nepalezii şi Hinduşii vor sărbători anul nou între 13 şi 15 aprilie;
- Anul nou iudaic va începe, în acest an, pe 29 septembrie;
- Anul nou islamic va fi în 2008 pe 29 decembrie.

În funcţie de etnie şi religie, numeroase comunităţi din lume sărbătoresc anul nou la diverse date.
Informaţiile sunt culese din mai multe site-uri, sursa de bază fiind Wikipedia.

Etichete:

 
duminică, decembrie 30, 2007
  Diacritice pentru diverse limbi

Comutarea tastaturii Windows pe o altă limbă decât engleza introduce o grămadă de modificări incomode care încetinesc mult scrierea. Dificultăţile cresc pentru cei care vor să folosească diacriticele mai multor limbi.
Site-ul Type it vă permite, să introduceţi într-un text diacriticele a 10 limbi, printre care şi româna, precum şi caracterele pentru scrierea fonetică a englezei, folosind doar tastatura americană. Deasupra casetei rezervate pentru scris apare o listă din care extrageţi, ori de câte ori aveţi nevoie, oricare din diacriticele limbii pe care doriţi să o folosiţi. Apoi faceţi copy/paste într-un procesor de text, un e-mail, un site etc.
Caseta de scriere este o unealtă provizorie în care se poate introduce doar un text obişnuit, fără formatări speciale. Formatările pot fi făcute doar după ce aţi copiat documentul în fişierul pe care îl veţi folosi.

Etichete: ,

 
  Harti ciudate

Un articol publicat în primăvara acestui an în Daily Mail, prezintă o serie de date referitoare la diverse ţări de pe glob, prin modificarea dimensiunilor teritoriilor lor pe planiglob, proporţional cu tema respectivă.
De exemplu:
- în ceea ce priveşte cheltuielile militare, Statele Unite ocupau, în 2002, 45% din suprafaţa ţărilor de pe glob;
- tot Statele Unite importă mai multe jucării decât toate celelalte ţări de pe glob;
- în ceea ce priveşte incidenţa HIV/SIDA şi numărul morţilor în războaie, Africa domină categoric restul planetei;
- este deosebit de spectaculoasă comparaţia dintre prosperitatea unor zone de pe glob în anul 1500 şi în anul 2002.
Articolul prezintă şi alte informaţii interesante.

Etichete:

 
sâmbătă, decembrie 29, 2007
  Companiile prefera Windows XP

Potrivit unui studiu la nivel mondial, la un an de la lansarea Vista de către Microsoft, predecesorul acestuia, XP, este folosit în proporţie de 80% in reţelele de computere ale companiilor, ne spune un articol din Business Standard.ro. Conform studiului, Vista rulează pe 7,38% din staţiile de lucru ale companiilor chestionate.

Etichete:

 
vineri, decembrie 28, 2007
  Test despre economia Romaniei

Wall Street.ro propune un test cu întrebări din domeniul economiei româneşti în anul 2007. Merită să verificaţi în ce măsură sunteţi la curent cu diversele aspecte ale economiei noastre, vehiculate în presă.
Nu veţi găsi întrebări legate de belelele noastre amintite în postul anterior, despre care n-am găsit comentarii în presă.

Etichete:

 
  Populatia lumii in 2007

Puteţi obţine multe informaţii interesante privind populaţia lumii astăzi, accesând site-ul organismului numit Biroul de Studii asupra Populaţiei.
Raportul privind populaţia lumii în 2007 poate fi obţinut în format pdf clicând, în coloana din dreapta, în grupul Quick Links pe “2007 Word Population Datasheet” (acum raportul poate fi descărcat şi de pe primul rând de text).
- Veţi constata că, situându-se pe primul loc în lume în privinţa populaţiei, China are un miliard trei sute şapte zeci şi opt de milioane de locuitori, fiind urmată de India cu un miliard o sută trei zeci şi două de milioane de locuitori. China şi India însumează 38% din populaţia lumii. Statele Unite clasate pe locul al treilea au doar 302 milioane de locuitori (a opta parte din populaţia primelor două clasate).
- Speranţa de viaţă este în Japonia de 82 de ani şi în Swaziland de 37 de ani.
- Obezitatea devine o problemă în ţările dezvoltate: în 2005, în Statele Unite, 37% din persoanele de sex masculin şi 42% din persoanele de sex feminin în vârstă de peste 15 ani erau obeze.
- În Europa, 16% din populaţie are peste 65 de ani.
- România se clasează pe ultimul loc în UE la speranţa de viaţă (68 de ani la bărbaţi şi 75 de ani la femei), la populaţia urbană (55% din total), la procentul copiilor subponderali cu vârsta sub 5 ani (4% faţă de Bulgaria care are 2%), la puterea de cumpărare raportată la PIB pe locuitor în 2006.
Evident pe site informaţiile disponibile sunt mult mai multe, există şi predicţii pentru viitor, iar cei care ştiu să interpreteze datele pot trage concluzii interesante.

Etichete: ,

 
joi, decembrie 27, 2007
  Poti localiza statele lumii?

Ai la dispoziţie planiglobul şi maximum 12 secunde pentru a localiza fiecare ţară cerută. Încercările nereuşite reduc timpul disponibil.
Cu mouse-ul plasat pe mări sau oceane poţi deplasa harta sau poţi folosi scrollul pentru zoom. Înainte de a da Start poţi vedea amplasarea ţărilor pe hartă.

Etichete:

 
  O sursa interesantă de muzica mp3

Seeqpod vă propune, dacă aveţi răbdare să aşteptaţi încărcarea ofertei de piese muzicale de tot felul într-o listă derulantă, nenumărate posibilităţi de descărcare de melodii în format mp3. Dacă remarcaţi o piesă care vă interesează, grăbiţi-vă să o opriţi cu mouse-ul şi să clicaţi pe săgeata care selectează piesa în coloana din dreapta.
Ascultarea şi accesul la descărcare a pieselor pornesc când daţi dublu clic pe titlul piesei selectate.

Siteul vă oferă şi posibilitatea să alegeţi interpreţii, compozitorii sau piesele preferate cu un motor de căutare.
Am accesat un număr de piese care puteau fi descărcate fără nici o restricţie. Există şi lucrări la care n-am găsit sursa pentru înregistrare. Pentru „Like a Prayer” al Madonnei, mi s-a cerut o parolă de acces. Nu am încercat să mă loghez (gratuit) pe site, aşa că nu e exclus ca, după ce vă înregistraţi, să puteţi copia şi piesele parolate.

Cu motorul de căutare găsiţi si muzică clasică. Căutând "Mozart" am găsit peste o mie de înregistrări. Evident unele lucrări se repetă în interpretări diferite.
Pentru "Enescu" am găsit doar două înregistrări. Cea de a a doua este Rapsodia Română în interpretarea orchestrei simfonice Radio, dirijată de Iosif Conta.

Am mai găsit Hora staccato într-o interpretare excelentă, 4 înregistrări cu Maria Tănase, câteva înregisrări ale trupei O-Zone, o înregistrare a formaţiei 3rei Sud Est, toate disponibile pentru descărcare în format mp3. Sunt şanse mari să găsiţi şi alte înregistrări româneşti. Merită să încercaţi.

Etichete:

 
miercuri, decembrie 26, 2007
  Un translator pentru termeni IT&T

Techczar este o unealtă care traduce online termeni din domeniul noilor tehnologii din una din cele 10 limbi de largă răspândire pe care le utilizează, în celelalte nouă. Cu unele limite inerente oricărui soft nou, Techcsar oferă un serviciu folositor.

Etichete: ,

 
  Test din lumea lui Walt Disney

Walt Disney (1901-1966) este considerat şi astăzi cel mai important realizator de filme de animaţie din lume. A obţinut de 22 de ori premiul Oscar. Mickey Mouse, Donald, Pluto şi multe alte personaje create de Disney sunt la fel de celebre azi ca în urmă cu jumătate de secol.
Parcurile de distracţii Disneyland din California, de lângă Paris, din Tokio şi din Hong Kong atrag milioane de vizitatori. Compania creată de Walt Disney ocupă azi locul al doilea în lume în domeniul media şi entertainment, cu un venit de 34 de miliarde de dolari în 2006.
Dacă vă place Disney, încercaţi să identificaţi filmele din care sunt extrase aceste imagini. Pentru a verifica exactitatea răspunsurilor, trebuie să vă înregistraţi pe site.

Etichete:

 
marți, decembrie 25, 2007
  Surse de e-carti gratuite

Încercând să vă ofer un dar de Crăciun, m-am oprit la un centralizator din luna aprilie care prezintă peste 30 de site-uri mai puţin cunoscute pe care puteţi citi sau copia, în mai multe formate, cărţi electronice de diverse genuri. Există şi situri pentru cărţi de ascultat. Nu sunt uitate nici site-urile mai cunoscute, care sunt înşirate separat.
Probabil că, de atunci, au apărut şi alte site-uri.
Din păcate, alături de unele site-uri care permit descărcarea gratuită a cărţilor, o bună parte din site-urile prezentate nu oferă gratuitatea aşteptată. De altfel, se întâmplă adesea şi atunci când cauţi „free e-books” cu Google să poţi accesa gratis doar tabla de materii a unei cărţi care te interesează.

Etichete: ,

 
luni, decembrie 24, 2007
  Modificati online dimensiunile imaginilor

Am cules de pe blogul unui student indian, un post despre 3 unelte care permit modificarea online a dimensiunilor unei imagini de pe web, scutindu-vă de copierea imaginii pe hard disk, urmată de prelucrarea pe Microsoft Picture Manager sau pe alt soft instalat în calculator şi copierea ulterioară pe blog. Uneltele permit şi alte prelucrări ale imaginii.
Pentru că sărbătorile constituie un prilej pentru a face şi pentru a culege fotografii de pe net, s-ar putea ca soluţiile propuse să pice la ţanc.

Etichete:

 
  Cele mai vandute carti din lume

Dintr-o selecţie de URLuri de pe site-ul ziarului Cotidianul, am aflat că Wikipedia ne oferă o listă a celor mai vândute cărţi din lume, pe parcursul istoriei omenirii. Dacă nu sunteţi chinezi, aşteptaţi-vă la surprize.
O surpriză (pentru mine cel puţin) este faptul că pe primul loc între creaţiile europene se află Don Quijote, publicată în 1605, în 400 de exemplare (record editorial în acea vreme). De atunci, cartea a fost publicată şi reeditată permanent în peste jumătate de miliard de exemplare şi a constituit subiectul a 11 filme.
Dintre cărţile apărute în ultimii 10 ani, în vârful ierarhiei se află mai multe volume din seria Harry Potter ale englezoaicei J. K. Rowling. Diversele volume despre Harry Potter au fost traduse în 65 de limbi şi au totalizat cca. 400 de milioane de exemplare.
Chiar dacă n-a ajuns, în 65 de ani, decât la 50 de milioane de exemplare, m-am bucurat să aflu că Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupéry, o carte pe care o iubesc mult, îşi păstrează farmecul şi azi în lume.

Etichete:

 
duminică, decembrie 23, 2007
  Colinde de descarcat

De pe site-ul crestinortodox.ro, puteţi descărca în formatul audio wma o mulţime de colinde româneşti şi străine. La linkul Galerie video puteţi descărca în formatul video wmv, colinde interpretate de ansambluri din diverse zone ale ţării.
Site-ul mai oferă numeroase lămuriri despre datini, despre religiile lumii, despre istoria bisericii, despre originea numelor şi multe alte informaţii interesante cu caracter religios sau laic.
SĂRBĂTORI FERICITE!

Etichete:

 
sâmbătă, decembrie 22, 2007
  Traditii de Craciun

Pentru că suntem în preajma Crăciunului am răscolit un pic webul, în căutarea unor site-uri care să ofere, în acest an, ceva atrăgător.
Mi-a atras atenţia site-ul canadian Christmas 2007, unde găsiţi multe informaţii despre tradiţiile Crăciunului, puteţi asculta sau puteţi vedea în videouri colinde celebre şi cântece de tot felul dedicate sarbatorii îndrăgite de toti, găsiţi reţete culinare pentru bucate de Crăciun şi o grămada de alte chestii legate de atmosfera şi spiritul Crăciunului.
Dintre site-urile româneşti, am reţinut Moş Crăciun oferit de Acasa.ro, în care mi-au atras atenţia, în special videourile cu colinde româneşti.
Pentru descărcarea în format mp3 a unor colinde se cere o parolă despre care nu se dau informaţii.

Etichete:

 
  Idei utile pentru o prezentare ppt

Un articol vă prezintă 7 soluţii care vă simplifică existenţa atunci când aveţi de pregătit un speech ilustrat cu imagini sau pur şi simplu când vreţi să realizaţi un fişier ppt. Mai puteţi afla, dacă nu ştiţi, cum se poate copia un slide dintr-un fişier Powerpoint ca imagine în format jpg.

Etichete: ,

 
vineri, decembrie 21, 2007
  Test ciudat

Cel care prezintă testul (cca 380.000 de vizionări şi 800 de comentarii în două luni) pretinde că, dacă vezi balerina rotindu-se în sensul acelor de ceasornic, eşti predominant intuitiv, iar dacă o vezi rotindu-se în sensul invers eşti predominant raţional. Testul se referă la specializarea emisferelor cerebrale, descoperire pentru care americanul Roger Sperry a luat premiul Nobel în 1981.
Nu ştiu cât este de corectă soluţia dată de test. Privind cca un minut balerina, eu am avut senzaţia că şi-a de câteva ori sensul de rotire. Chiar dacă, din punct de vedere ştiinţific, testul pare discutabil, ca iluzie optică îl găsesc foarte simpatic.

Etichete:

 
  O carte de amuzamente matematice

Henry Ernest Dudeney (1857–1930) a fost un scriitor englez preocupat de probleme şi jocuri matematice şi logice.
Cartea sa Amuzamente matematice, publicată în 1917, este disponibilă în format electronic în biblioteca Proiectului Gutenberg şi - având în vedere că în anul care a trecut de la data includerii ei în bibliotecă (7 dec 2006) a fost descărcată de peste 1 milion şi jumătate de ori - pare să se bucure de succes.
Dacă vă interesează cartea şi doriţi să o descărcaţi pe hard disk, vă propun să o faceţi în format HTML, pentru un acces comod la răspunsuri care se obţin clicând pe titlul problemei: la pagina corespunzătoare a Proiectului Gutenberg clic dreapta pe HTML (în stânga paginii) şi Save target as.

Am ales un exemplu care sper să vi se pară interesant. În plus, dacă nu aflaţi răspunsul, verificarea soluţiei este şi ea incitantă pentru cei pe care îi amuză acest gen de probleme.

O PROBLEMĂ CALENDARISTICĂ (problema 416 din carte)
Dacă sfârşitul lumii ar avea loc în prima zi a unui secol, ce şanse sunt ca acest fapt să se petreacă într-o duminică?


Răspunsul îl veţi găsi mâine la Comentarii.

Etichete:

 
joi, decembrie 20, 2007
  Un nou Office

După apariţia Open Office (adoptat oficial de statul american Massachusetts) şi a produselor online Zoho, Google Docs şi Thinkfree (care are şi variante offline şi portabile la un preţ mic), ofensiva pentru detronarea Office-ului Microsoft continuă.

Live documents este un produs indian, lansat luna trecută, gratuit pentru uz personal, care poate funcţiona atât în varianta online cât şi în varianta descărcată pe hard disk, oferind soluţii echivalente şi compatibile cu Word, Excel şi Power Point.
Ca primă impresie (neverificată), programele par mai simplu de folosit decât cele din Open Office. Din păcate, din cauza aglomeraţiei, produsul poate fi obţinut doar pe bază de invitaţie şi trebuie să vă înscrieţi şi să aşteptaţi la rând, iar indienii fiind mulţi, cine ştie cât va dura...

Etichete:

 
sâmbătă, decembrie 15, 2007
  Motor de cautat videouri muzicale

O infectie pacatoasa, consecinta a unei zgarieturi dezinfectate cu intarziere, m-a expediat cu febra de 40 de grade in spital, unde va trebui sa mai stau vreo saptamana.

Pentru ca, in acest an, n-am regasit site-ul romanesc de colinde, care ne aducea bucurie in preajma Craciunului in ultimii ani, va propun sa accesati Muvibee, un motor de cautare gândit pentru a descoperi videouri muzicale pe You Tube. Chiar dacă pe pagina de intrare sunt prezentate hiturile top 10 din Statele Unite, Marea Britanie şi Germania şi recomandarea să căutaţi interpreţii preferaţi, genurile muzicale preferate sau ţara care vă interesează, căutarea după cuvinte oarecari oferă surprize de tot felul. De exemplu, prin intermediul cuvântului “cheie” veţi vedea cum se intră în casă când n-ai cheie sau secvenţa de la TVR cu şpaga lui Remeş.
Revenind la muzică, veţi găsi, în funcţie de cuvântul introdus, orice doriţi, de la o parodie a clipului Low, interpretat de rapperul Flo-Rida la Yehudi Menuhin tânăr interpretând dansul ungar nr. 4 de Brahms.
Tastând Romania, puteţi alege o mulţime de videouri muzicale cum ar fi Trupa Locomondo la Eurovision 2007 sau secvenţe din concertele din ţara noastră ale unor vedete internaţionale, dar şi filme care nu au legătură cu muzica precum montajul prezentat de TV5 cu gimnastele românce şi rusoaice care s-au confruntat între anii 1956 şi 2000.

Am impresia că sunt la modă motoarele de căutare muzicale: Seeqpod (care permite, în general, descărcarea în format MP3), Skreemr şi Deezer sunt semnalate de Info Kappa.

Acum am utilizat un post pregatit pentru publicare mai demult si folosesc un calculator al spitalului.
Sper ca peste o saptamana sa revin la activitatea normala pe blog.
Numai bine celor ce trec pe aici.

Etichete:

 
luni, decembrie 10, 2007
  Cer scuze
Va cer scuze: voi lipsi catva timp de pe blog.
Sper sa revin in cca o saptamana.

Etichete:

 
vineri, decembrie 07, 2007
  Motorul Google+multe alte facilitati

Pentru că m-am oprit azi la tema motoarelor de căutare, aş vrea să vă prezint o aplicaţie care mi-a plăcut.
Găsim adesea produse Google oferite în diverse combinaţii sau cu diverse facilităţi suplimentare. Ca şi în multe alte cazuri, cel care a realizat Googdesk nu are nici o legătura cu compania Google.
Aplicaţia mi se pare comodă atât pentru motorul Google uzual cât şi pentru diverse căutări suplimentare (în bloguri, în Google Books, în Wikipedia, etc.), dar şi pentru accesarea a numeroase alte aplicaţii Google.
Singurul dezavantaj este că pagina de intrare în motorul de căutare funcţionează numai în engleză.

Etichete:

 
  Cel mai vechi motor de cautare

Astăzi, la cca 3 luni de când Google şi-a sărbătorit nouă ani de existenţă şi când orice internaut poate alege din sute de motoare şi metamotoare de căutare, ne este greu să ne imaginăm că au trecut mai puţin de 14 ani de când a fost conceput primul motor de căutare în limbaj natural. Iată cum arăta WebCrawler în 1996.
Schimbându-şi de atunci de mai multe ori proprietarul, WebCrawler este azi un metamotor, nu prea celebru, care însumează rezultatele din Google, Yahoo!, Windows Live, Ask.com, About.com, MIVA, LookSmart şi alte motoare de largă utilizare.

Etichete:

 
joi, decembrie 06, 2007
  Doua iluzii optice

Inversarea repetată dintre alb şi negru vă creează impresia că omul înaintează plutind prin spaţiu şi că păianjenul se roteşte. În ambele cazuri, iluzia persistă şi după ce verificaţi că nici un reper nu-şi schimbă poziţia.

Etichete:

 
  Retea sociala de traduceri gratuite

Am aflat că există acest site de la CNet şi am ales, din cele 32 de variante disponibile azi, pe cea în limba română.
Este vorba de o reţea socială cu 71.000 de utilizatori înregistraţi. Comunitatea de traducători realizează gratuit cca 100 de traduceri online pe zi pentru utilizatorii înscrişi. Traducerile sunt cerute pentru nevoi personale dar şi pentru diverse proiecte.
Sunt oameni din toate colţurile lumii care se ajută reciproc. Din România figurează printre cei mai activi traducători, Freya (în poza alăturată) care traduce texte în 8 limbi.

Etichete: ,

 
miercuri, decembrie 05, 2007
  Test: planeta si mediul

10 întrebări cu câte 3 variante de răspuns vă testează cunoştinţele despre planeta Pământ şi problemele noastre de mediu.

Etichete:

 
  Unele profituri si interesul public

Ştim cu toţii că cele două mari reţele de telefonie mobilă sunt mari generatoare de profit.
Sunt vechi abonat al actualului Vodafone. Cu ani în urmă, când Orange a introdus posibilitatea de a vorbi la telefonul mobil din metroul bucureştean, Vodafone n-a făcut-o. Eram convins că, între timp, a fost asigurată această facilitate, în dorinţa de a atrage copiii şi adolescenţii. Am constatat cu stupefacţie că, fiind apelat în timp ce metroul era staţionat în Piaţa Unirii, accesul la reţea s-a întrerupt când trenul a pornit spre staţia Tineretului. Faţă de profitul pe care îl obţine Vodafone, după enormele cheltuieli pentru publicitate, lipsa conexiunii în metrou mi se pare un gest hapsân şi dispreţuitor faţă de clienţi, din partea conducerii companiei.
Nu e singurul caz în care companiile de telefonie mobilă care operează în România ne păgubesc. Zgârceniei lor, în goana după profit, li se datorează şi deschiderea unei proceduri de sancţionare din partea UE.

Au şi de la cine să ia exemplu. Premierul Tăriceanu a declarat că taxa auto de primă înmatriculare nu va fi eliminată şi nici redusă, probabil pentru că profitul său, în calitate de distribuitor de automobile, a crescut datorită taxei pentru maşini second-hand importate, iar statul român va fi obligat de UE să restituie peste 200 de milioane de Euro, colectaţi până acum, plătind din impozitele noastre, nu din profiturile lui Tăriceanu, Ţiriac şi alţii ca ei.

E normal ca o companie să dorească să obţină un profit cât mai mare. Dar când actele normative emise de guvernanţi generează pagube bugetului de stat ca în cazul taxei amintite mai sus, încurajează contrabanda ca în cazul ţigărilor ieftine scumpite de trei ori mai mult decât ţigările premium, doar pentru a mări profiturile lui Peter Imre (prieten al premierului), sau măresc de 60 de ori impozitul pe terenul agricol pentru ca îmbogăţiţii tranziţiei să cumpere ieftin pământul de la ţăranii săraci, cred că politicienii vinovaţi trebuie daţi cu capul de pereţi.

Etichete:

 
marți, decembrie 04, 2007
  Folosiţi Wikihow?

Wikihow este un manual realizat în format wiki de mulţi voluntari care oferă soluţii pentru aproape 30.000 de probleme de tot felul. Ca şi în cazul Wikipediei, textele din Wikihow nu asigură soluţii garantate de specialişti recunoscuţi, dar în majoritatea cazurilor sunt scrise de oameni de bună credinţă care oferă răspunsuri corecte la întrebările „cum să...” de tot felul.
Proiectul oferă soluţii pentru probleme complexe cum ar fi Cum să întocmeşti un plan de mangement al riscului, pentru situaţii neplăcute, de exemplu Cum să salvezi un telefon mobil scăpat în apă, dar şi posibilităţi de a amuza copiii arătându-le Cum să deseneze o maimuţă.

Etichete: ,

 
  Serendipitatea si blogul meu

Am auzit câte ceva despre serendipitate, dar mărturisesc că nu ştiam decât lucruri vagi despre această noţiune.
Participând la o discuţie în care unul din interlocutori ridica în slăvi reuşitele obţinute prin serendipitate, m-am adresat Wikipediei şi am aflat o grămadă de lucruri interesante despre serendipity, definită ca efectul prin care se ajunge întâmplător la o descoperire, în situaţia în care se caută cu totul altceva. Am mai aflat, printre multe altele, că nu e vorba de un neologism, cum credeam eu, ci de un termen introdus în urmă cu 250 de ani şi că Serendip este vechea denumire a Sri Lankăi.
Am reţinut câteva din descoperirile ştiinţifice şi inveţiile de prim rang, făcute întâmplător: polietilena, teflonul, penicilina (primul antibiotic), viagra, radioactivitatea şi electromagnetismul, efectul termoelectric, cuptorul cu microunde. Ele reprezintă doar o mică parte din ceea ce datorăm serendipităţii care se alătură inspiraţiei în descoperirile ştiinţifice care presupun, până când ajung la forma utilizabilă, mult efort şi competenţă.
Serendipitatea nu se manifestă doar în cercetarea ştiinţifică: America a fost descoperită de Cristofor Columb întâmplător, căci el căuta o noua cale către India şi nu se manifestă numai prin rezultate excepţionale ci şi în situaţii banale cum a fi găsirea unui obiect căutat multă vreme fără succes, când când căutaţi altceva.

Marin Pruteanu, până nu demult un blogger român foarte activ, care a plecat în Spania unde bloguieşte spanioleşte, mi-a atras atenţia că şi motoarele de căutare sunt adesea o sursă de serendipitate.

Aşa am ajuns la concluzia că eu îi datorez, în mare măsură serendipităţii, cei 5-6 sute de “unici” care ajung zilnic pe blogul meu, deşi traficul provine, în proporţie de aproape 90%, de pe motorele de căutare. Nu am decât cca 70 de abonaţi, nu am cunoscuţi printre bloggeri, nu atrag comentarii, iar linkurile mele deschid alte ferestre şi nu cer revenirea pe blog.
Presupun, în consecinţă, că unii dintre vizitatorii mei, sosiţi prin Google, răscolesc blogul sau revin pe el, căutând ceva care să le trezească interesul. Aşa este posibil ca măcar câţiva dintre cei aflaţi în căutare de muzică (cuvântul cheie cel mai utilizat) să afle că teoria relativităţii (de cca 15 ori mai puţin căutată) poate fi explicată pe înţelesul tuturor.
Iată cum un blog oarecare ajunge să aibă ceva în comun (adică serendipitatea) cu descoperirile ştiinţifice de prim rang.

Etichete: ,

 
luni, decembrie 03, 2007
  Cum să cureţi orice

How to clean anything permite căutarea într-o bază de date, în permanentă expansiune, care oferă cca 1500 de soluţii propuse de specialişti, pentru a scăpa de murdărie pe haine, pereţi, mobilă, autovehicule, animale de companie, obiecte de tot felul etc.
În aprilie 2006 (data ultimei revizii) site-ul a fost vizitat de 20 de milioane de persoane din 80 de ţări.

Etichete:

 
  Vile ieftine pentru clientela politica

Cotidianul publică astăzi sub titlul Noua listă secretă a ANL numele unor miniştri, magistraţi şi şefi din poliţie care au cumpărat la preţuri modeste vile luxoase într-un cartier nou creat pentru demnitari.

Teoretic, cartierul era destinat tinerilor de pina in 35 de ani care nu aveau altă locuinţă, erau evacuaţi sau stăteau cu chirie într-o casa naţionalizată, sunt căsatoriti sau au copii în întreţinere, precum şi persoanele cu handicap.
Practic, majoritatea beneficiarilor vilelor construite de ANL în Strada Valea Oltului sunt persoane importante care nu indeplinesc nici unul dintre criteriile de departajare. Aceştia mai au alte case si apartamente, terenuri, conturi burduşite cu bani, iar ca vârsta depăşesc 35 de ani.

Conducerea ANL refuză să facă publică lista cu cei care au primit dreptul de a cumpăra ieftin vilele ANL, la care terenul şi utilităţile sunt puse la dispoziţie gratis de primărie.
După părerea mea, merită să parcurgeţi articolul. Poate veţi ajunge la concluzia că trebuie să facem cu toţii ceva ca să-i împiedicăm pe politicieni să continue abuzurile.

Etichete:

 
duminică, decembrie 02, 2007
  Reduceti costurile la printare

Coputerwold (ediţia în limba română) vă propune un articol cu foarte multe soluţii care permit reducerea costurilor la folosirea imprimantelor inkjet şi laser.

Etichete:

 
  Calatoriti cu Flickr

Flickr Places este o nouă facilitate oferită de Flickr, care vă permite să vedeţi o mulţime de fotografii făcute într-un oraş din lume ales după dorinţă, un mic plan al localităţii, grupurile Flickr care se ocupă de oraşul sau ţara respectivă, temperatura şi ora locală.
Iată pagina dedicată Bucureştiului. Şi ca să nu vă închipuiţi că Flickr se opreşte doar în marile oraşe, vă propun o vizită la Zalău sau la Bârlad.

Etichete:

 
sâmbătă, decembrie 01, 2007
  Ce mai face Rosetta?

Să vă amintesc întâi că Rosetta este o sondă spaţială lansată, în martie 2004, de Agenţia Spaţială Europeană.
De pe site-ul Rosetta aflăm că, în ultimele săptămâni, sonda a transmis o serie de imagini spectaculoase ale pământului văzut din spaţiu, care merită o privire.
Dacă vă interesează orice alte amănunte despre Rosetta le puteţi obţine de pe site sau de pe blogul Rosetta.

Etichete:

 
  Bubele justitiei in blogosfera

Din când în când izbucneşte câte un scandal în domeniul justiţiei, precum cel cu recentul concurs pentru funcţii de conducere pe care îl bagă în seamă presa. Dar despre proasta funcţionare sistemică a justiţiei române (evidentă pentru oricine) aflăm rar din câte un ziar.

Urmărind de câtăva vreme blogul bine documentat Jude în Românica constat că în justiţie sunt cârdăşii mafiote comparabile cu cele din politică.

Justiţiarul român, un blog inaugurat de vreo săptămână, consacră mai multe posturi mafiei notarilor, referindu-se la nume şi cazuri concrete.

Etichete: ,

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul