In octombrie, anul trecut, am scris
câteva rânduri despre câţiva români de departe care, constatam eu, gândesc frumos despre România şi despre români.
Am cunoscut şi foşti români care propagă în occident o scârbă “intelectuală” faţă de noi troglodiţii de pe meleagul unde s-au născut şi s-au alfabetizat şi despre condiţiile mizere în care trăim.
Unul din bloggerii noştri de frunte, rezident în România, om citit şi adesea cu condei vioi, a băgat în seamă atunci textul meu şi l-a comentat aşa: ”pai stii de ce vorbesc frumos de romanea si de romani? pentru ca sunt departe de ei :-) si noi vorbim frumos despre copiii din africa, dar nu ne-ar placea sa fim acolo si sa-i tinem de minutze”.
Monica Babeş, citată atunci ca unul din românii de departe, a venit în vacanţă acasă, în România, şi a scris după revenirea în New Jersey: “M-a uns pe suflet tot ce stiam si imi placea inainte de a pleca, iar ce nu-mi placea si-a aratat o fatza noua (frumoasa!), pe care inainte nu o vedeam si care a dat locurilor un farmec pe care nu l-am perceput niciodata”
Intr-o escală făcută, în Noiembrie, acasă, în România,
Gabriela Avram , care lucrează acum în Irlanda, scria: “Astept de atata vreme calatoria asta... si acum ca sunt aici, parca nu stiu sa ma bucur cum ar trebui...”
Vivi Costache, programator la Google, în New York, este permanent interesat de ceea ce se întâmplă în Internetul românesc.
Opresc exemplele. Rămân cu convingerea că prietenii români din alte colţuri ale lumii nu vorbesc frumos despre români pentru că le e comod să ne privească de departe, cum sugerează George, ci pentru le e dor de noi, aşa amărâţi, cu străzi desfundate şi piscine puţine, cum suntem.
Si mai sunt convins că, dacă vor găsi de lucru aici, în condiţii acceptabile pentru nivelul lor de performanţă, unii din ei vor prefera să se întoarcă ACASĂ.
Partea proastă este că deocamdată, la noi, performanţa nu e plătită.
Deocamdată şi cea mai obişnuită activitate cinstită e prost plătită la noi.
Dar, zic eu, dorul de “acasă” nu are valoare neglijabilă pentru unii din cei ce pot produce ceva util şi dacă, prin reducerea numărului paraziţilor de tot felul, reuşim să îmbunătăţim condiţiile economico-sociale, poate…