Afacerile Mafiei
Pe site-ul Ziare.com a fost publicat, cu câtva timp în urmă, un articol întitulat
Afacerile Mafiei, poate cele mai prospere din lume.
Din articol veţi afla că Mafia nu ştie nici de criză, nici de recesiune şi că există estimări conform cărora afacerile Mafiei pe ultimul an s-au situat în jurul fabuloasei cifre de 2.100 de miliarde de dolari.
Etichete: De pe planeta
Din istoria electricităţii
Un site românesc dedicat culturii generale ne propune un articol întitulat
10 puncte de reper ale electricităţii în care sunt descrise diverse faze ale relaţiilor omului cu electricitatea, de la primele decelări ale unor fenomene electrice care datează de aproape patru milenii, până la utilizarea modernă a energiei electrice.
Etichete: Trecut - viitor
Infractori remarcabili
Ne-am obişnuit cu ideea că majoritatea îmbogăţiţilor perioadei postdecembriste şi-au obţinut averea prin jaf. Deşi procedeele folosite de ei sunt arhicunoscute, cei mai mulţi reuşesc să scape de pedeapsă.
Un site românesc ne prezintă sub titlul
9 infractori cu minte ageră care au săvârşit în ultimul secol escrocherii şi jafuri folosind metode ingenioase.
Printre ei figurează omul care a reuşit să vândă turnul Eiffel şi inventatorul celebrei scheme Ponzi pe care a folosit-o în jurul anului 1920 şi care a fost folosită cu succes la noi în anii 90 de mai mulţi escroci, dintre care cel mai cunoscut este Ion Stoica cu Caritasul său.
Etichete: Performanţe
Informarea corectă şi presa
Cred că e dificil să acuze cineva postul de radio Deusche Welle că se subordonează vreunor grupuri de interese româneşti. Opiniile acceptate de Deusche Welle care conţin acuze la adresa cuiva sunt, mai totdeauna, bine argumentate.
În ediţia în limba română a site-ului postului german, un articol este întitulat
Informaţia dreaptă şi presa cea strâmbă care se referă la actuala putere şi la presa care îi este obedientă.
Citez din articol: „Pentru ca o țara să-și poată apăra libertatea, fără de care nu se face în veci pururi nici dreptate și nici pace, e nevoie de adevăr. E nevoie de informații corecte, netrunchiate, nemanipulate”.
Etichete: Mass media la noi
Biserici ciudate
Pe un site românesc sunt prezentate
8 biserici neobişnuite din diverse ţări ale lumii.
Printre ele sunt biserici care sunt concepute recent de arhitecţi, construcţii care datează de foarte mult timp şi soluţii improvizate adoptate de comunităţile în care nu sunt alte biserici.
Etichete: Bizarerii
Prăbuşirea leului
Editia online a ziarului Evenimentul Zilei conţine azi sub titlul
Cea mai mare lovitură primită de leu: Prăbuşire de aproape 1% într-o singură zi informaţii privind deprecierea de astăzi a leului, care a înregistrat cea mai mare scădere zilnică în raport cu moneda europeană a cursului oficial din acest an.
Evoluţia leului este diferită de cea a mondelelor din jur, care sunt mult mai stabile.
Îngrijorătoare nu este numai deprecierea monedei naţionale în raport cu aceea europeană, dar şi viteza accentuată de scădere.
În aceste condiţii, cred că promisiunile guvernamentale privind diverse măsuri pentru creşterea nivelului de trai sunt vorbe goale.
Etichete: Finante - Economie
Muzică franceză
Ediţia în limba română a postului Radio France Internationale ne oferă numeroase pagini cu
informaţii despre muzica franţuzească şi clipuri video cu interpretări muzicale începând din anii 50 până în prezent.
Puteţi selecta interpreţii şi piesele muzicale după perioada înregistrării, după nume (selectând în dreapta „vezi toţi artiştii”) sau parcurgând selecţia făcută, începând cu pagina de intrare.
Veţi găsi numeroşi interpreţi celebri dar şi nume mai puţin cunoscute la noi care cântă în franceză şi au succes în Franţa.
În imagine Kenza Farah, o cântăreaţă de origine algeriană, al cărei album de debut a ajuns disc de aur în doar două săptămâni.
Etichete: Muzica
100 de informaţii despre lume
Remarcabilul site Descoperă.ro publica în urmă că doi ani un articol întitulat
100 de lucruri pe care nu le ştiai despre lumea din jurul tău în care sunt prezentate informaţii pe care cei mai mulţi dintre noi nu le ştim despre educaţie, economie, bunăstare, populaţie, sănătate şi altele în diverse ţări ale lumii.
Chiar dacă nu toate datele prezentate sunt valabile şi astăzi, fiind influenţate de evoluţia tehnologiei sau de alte schimbări, ele ne oferă o imagine care mi se pare foarte interesantă despre diversitatea condiţiilor de viaţă ale oamenilor în lume.
Etichete: De pe planeta
România de care mi-e frică
Pe site-ul Ziare.com o opinie întitulată
România de care mi-e frică se referă la reacţia majorităţii românilor faţă de evenimentele de pe scena politică a ţării noastre.
Nu există poziție de mijloc, afirmă autoarea articolului: cei mai mulți dintre români s-au împărțit fie în susținători înflăcărați ai preşedintetului suspendat, fie în adulatori orbi ai noii Puteri, care dă de pământ în sfârșit cu Băsescu așa cum merită.
Comentariile confirmă în foarte mare măsură opinia exprimată. Citez dintr-o părere, oarecum diferită de celelalte, dar la fel de categorică:
„Propagarea urii,lipsa judecății nuanțate și a argumentelor, lipsa discernământului civic, lipsa valorilor etc. - toate astea au fost propagate și amplificate de PRESĂ. Presa n-a informat pe români ci i-a canalizat într-o direcție și i-a întărâtat. Că românii participă la propria lor viață politică asemeni microbiștilor la un meci tare, e vina presei”.
Cred că şi presa aservită anumitor interese are o contribuţie importantă la situaţia descrisă, dar nu poate fi considerată unica vinovată. Poate că fiecare din noi are o parte din vină şi avem ce merităm.
Nu vă e frică de ce urmează după referendum?
Etichete: Politica-politici
7 noi minuni ale lumii
Cele șapte minuni ale lumii antice sunt incluse într-o o listă cunoscută de edificii din antichitate distruse de-a lungul timpului. Prima versiune a listei datează di secolul II î.Hr.
În anii 2006-2007 a fost supusă unei votări mondiale, la care au participat cca. 100 de milioane de persoane, o listă cu 21 de monumente care au rezistat destul de bine până în prezent, selectate de arhitecţi importanţi din multe ţări.
Rezultatul votării este prezentat pe un site românesc sub titlul
Cele 7 Minuni ale Lumii Noi.
În imagine marea piramida din Chichen Itza, Mexic, un templu realizat de civilizaţia maya cu 1400 de ani în urmă.
Etichete: Trecut - viitor
Un dicţionar medical
Site-ul Romedic vă oferă
un dicţionar medical pentru nespecialişti cu ajutorul căruia puteţi afla semnificaţia unor termeni medicali pe care nu-i cunoaşteţi dar şi informaţii de tot felul despre boli, simptome, diete, rolul unor medicamente etc.
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Semnificaţia culorilor
Un site românesc de cultură generală conţine un articol întitulat
Semnificaţia culorilor în care sunt prezentate efectele psihologice şi fiziologice, pe care le au unele culori asupra noastră şi pe care adesea nu le conştientizăm.
Etichete: Surprizele naturii
Un joc simplu dar rapid
Deşi ceea ce vă cere
jocul online Mole Catcher pare foarte simplu, adică să apăsaţi cifra din patratul în care se află „Smiley” la un moment dat, urmărirea chipului zâmbitor în cele 5 poziţii succesive pe care le ocupă într-un joc presupune o viteză de reacţie foarte mare.
Traducerea în limba română a instrucţiunilor jocului este sub reclama pentru meditaţii.
Vă propun să sacrificaţi 1-2 jocuri pentru a reţine poziţia numerelor pe tabel şi să încercaţi să ţineţi cât mai multe degete pe tastele numerice.
Etichete: Jocuri
Fructele de pădure româneşti
În ciclul „România te iubesc” de la PRO TV o emisiune este întitulată
Comoara fructelor nobile de care Romania îşi bate joc. Cum ratăm anual sute de milioane de euro.
Zmeură, mure, afine negre și roșii, coacăze, porumbe, măceșe, cătină, muguri de brad, hribi și urechiușe, natura sau Dumnezeu ne-a hărăzit cu o bogăție pentru care nu trebuie să mișcăm un deget şi din care am putea face sute de milioane de euro la export, dacă le-am procesa și exporta cu valoare adăugată, sub formă de sucuri, siropuri și tot felul de bunătăți, pe care le găsim azi în magazinele noastre, dar importate.
Zmeura neprocesată nu face decat 2 euro/kg, transformată în sucuri sau dulceţuri, preţul ei sare de 10 euro pe kilogram. În plus, o mare parte din flora spontană a României este certificata bio ceea ce face ca produsele prelucrate să aibă valoare mult mai mare.
În consecinţă, pierdem câştiguri însemnate şi numeroase locuri de muncă.
Etichete: De pe la noi
Cel mai lung nume propriu
Aflăm din Wikipedia că
numele propriu cel mai lung din lume aparţine unei coline de 350 de metri înălţime din Noua Zeelandă (îl găsiţi urmărind linkul) şi înseamnă „Vârful colinei unde Tamatea, bărbatul cu genunchi mari, cunoscut ca devoratorul pământului, a coborât, a suit și a devorat munții, în timp ce-i cânta la flaut iubitei sale”.
Etichete: Bizarerii
Un atac brutal
Săptămânalul german „Der Spiegel” i-a solicitat lui Andrei Pleşu, aflat la Berlin, un punct de vedere privind situaţia din România, care a fost publicat în revistă la data de 10 iulie.
Adevărul publică în limba română
articolul lui Pleşu din Der Spiegel, întitulat „Un atac brutal”.
Revista „Der Spiegel" este una dintre cele mai apreciate publicaţii din Germania şi din Europa.
Etichete: Despre noi
Agenţii antiromâni
Revista Kamikaze a publicat ieri un articol, semnat de jurnalistul Mircea Toma preşedinte al Agenţiei de Monitorizare a Presei, întitulat
Simptome ale dictaturii: vânătoarea de vrăjitoare care ne informează că sintagma folosită în 2012 în bătălia contra celor care critică noua guvernare este „agenții antiromâni” şi ne prezintă un număr de ziarişti cărora li se atribuie această sintagmă.
În imagine senatorul Cătălin Voicu, condamnat la 5 ani închisoare, votează cu entuziasm în Parlament.
Etichete: Politica-politici
Sfârşitul PC-urilor de azi
Revista românească online Business Magazin publică o opinie interesantă întitulată
Sfârşitul PC-urilor pe care le ştiam.
Articolul preia dintr-o carte americană o ipoteză empirică de remarcat: orice tehnologie nouă are nevoie cam de o generaţie - în jur de 30 de ani - pentru fi integrată în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Aşa s-a întâmplat cu cărţile după ce Gutenberg a inventat tiparul, cu telefonul (inventat pe la 1870, dar folosit la modul curent abia în primii ani ai secolului XX), cu cinematograful, televiziunea şi calculatorul personal.
Cred că merită să vedeţi opinia autorului articolului. Puteţi să fiţi de acord cu ea sau nu.
Etichete: Internet-IT
Arca lui Noe reconstruită
Site-ul Ziare.com ne spune că
un olandez a construit din lemn o copie a vestitei Arce a lui Noe din Biblie, similară celei prezentate în Cartea Genezei, cheltuind peste 1 milion de euro.
Potrivit ziarului Daily Mail, olandezul intenţionează să navigheze cu arca pe Tamisa, la Londra, pentru a oferi o atracţie turiştilor care vor veni la Jocurile Olimpice de vară.
Site-ul prezintă şi secvenţe video înregistrate în arca reconstituită, în care există numeroase animale realizate din plastic.
Etichete: Bizarerii
Analogia dintre informaţie şi mâncare
La o recentă conferinţă TED, un jurnalist, economist şi informatician indian a prezentat o surtă expunere spectaculoasă între
similitudinea dintre felul în care tratăm informaţia şi mâncarea.
Prezentarea, subtitrată în româneşte, demonstrează cu umor că, de fapt, privim informaţiile pe care le primim ca pe nişte alimente.
Etichete: Prezentari TED
Cum au apărut blocurile
Un blog românesc axat pe arhitectură, urbanism şi design ne povesteşte într-o postare ilustrată
cum au apărut blocurile.
Desi istoria îi atribuie lui Le Corbusier inventarea “unităţii de locuit”, înca din antichitate au existat diverse forme de construcţie destinate locuirii in comun, cu scări interioare, între paliere, care ne pot duce cu gândul la blocuri. In Roma antică existau asa-numitele “insulae”, care aveau in general şase-şapte (dar uneori şi peste zece) etaje, cu scări care puteau depăşi chiar 200 de trepte.
Ulterior, au existat clădiri inalte, în care puteau locui câteva sute de persoane, şi în ţările arabe, în secolele X şi XI.
Ideea blocurilor moderne a fost implementată pe scară largă dupa terminarea lor celor două războaie mondiale, ca răspuns la necesitatea de a reface rapid oraşele distruse de bombardamente.
Etichete: De ce?
Peştera Piatra Altarului
Situată în Munţii Bihorului pe Platoul Padiş, Peştera Piatra Altarului este puţin cunoscută de public, care nu are acces în ea, fiind rezervată, de la descoperirea sa în 1984, doar cercetării specialiştilor care o încadrează printre cele mai frumoase 3 peşteri ale Europei.
Vă propun să urmăriţi într-un slideshow
imagini superbe din Peştera Piatra Altarului, eventual în fullscreen.
Regret eroarea din titlul prezentării unde figurează numele "Poarta Altarului", corectat în conţinut.
Etichete: Surprizele naturii
Ciudăţenii în Wikipedia
Spre deosebire de enciclopediile uzuale, celebra Wikipedia oferă uneori surprize cum ar fi
Culegerea de articole neobişnuite pe care o găsiţi şi în ediţia românească a Wikipediei, evident mult mai restrânsă decât în ediţia englezească.
În engleză veţi găsi, printre multe altele, un link către un artcol întitulat
Nebunie în care sunt prezentate numeroase construcţii inutile, construite începând din secolul XVI în diverse colţuri ale lumii.
Etichete: Bizarerii
Noaptea democraţiei
Îngăduiţi-mi să vă prezint un articol de pe site-ul Deutsche Welle în limba română, întitulat
Noaptea democraţiei, ceaţa raţiunii care se referă la luarea cu asalt de către USL, deocamdată, a trei din cele patru puteri ale statului român şi tendinţa de a face să dispară în ceaţă separaţia dintre ele. Astfel încât să rămână, la urma urmelor, doar una.
Nu este neglijat nici Dan Voiculescu omul care, zilele trecute demisiona din Senat spre a împiedica Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-l condamne pentru corupţie şi se plângea, concomitent, că „nu avem toată Puterea până nu luăm şi Justiţia".
Totuşi şi autorul consideră, în finalul articolului, că „tânărul Ponta nu e Hitler. Şi nici Crin Antonescu nu e Goebbels. Lukaşenko domneşte la Minsk, iar nu la Bucureşti. Dar dacă şefii USL ar fi fost oameni politici responsabili, ar fi evitat cu grijă orice derapaj i-ar putea asocia cu Belarus, Stalin sau de Cel de-al Treilea Reich”.
Într-un alt articol de pe Site-ul Deutsche Welle, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei inferioare a Parlamentului german declara, în dialog cu DW: "Ce se întâmplă acum în România depăşeşte cu mult situaţia din Ungaria"
Etichete: Politica-politici
Naşii tarabelor
Mâncam cu totii legume şi fructe scumpe. Indiferent din ce piaţă le cumpărăm, preţul este dublu faţă de cel real, iar gustul mai degrabă de plastic. O afacere din care statul este înşelat în fiecare an cu sume colosale, care ajung la 2 miliarde de euro.
Peste noapte apar firme care aduc marfă de peste graniţă şi dispar în câteva zile, lăsând în urmă pagube de milioane de euro.
O recentă campanie PRO TV dezvăluie într-o scurtă prezentare întitulată
Naşii tarabelor. Cine este familia Yuksek, cel mai mare jucător de pe piaţă sunt prezentate mecanismele de evaziune fiscală şi cele care înzecesc uneori preţurile legumelor şi fructelor din import.
Etichete: De pe la noi
Alimentele falsificate
Într-un număr din luna mai a ziarului Evenimentul Zilei a apărut un articol întitulat
Dezvăluiri despre "Poliţia secretă" a alimentelor. S-a terminat cu falsurile mâncate de români? care ne informează că ingrediente din produsele alimentare pot fi verificate de autorităţi la Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucureşti, singurul centru de cercetare în domeniul alimentaţiei din ţară, cu dotări de ultimă generaţie. Aici se adresează atât producătorii care vor să-şi verifice marfa, dar şi consumatorii, independent sau prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.
Aflăm din articol că lactatele şi mezelurile sunt cele mai "măsluite" alimente de pe piaţă. Produsele de panificaţie - cele mai "curate".
Articolul prezintă numeroase informaţii, unele surprinzătoare.
Etichete: Sanatatea