Check out this page in {0} translated from {1}translated fromOriginal:Translated:Automatic translation powered by Microsoft® TranslatorStart translatingStop translatingCloseClose and show original pageSelect
Aproape jumătate din românii de peste 18 ani cred că soarele se roteşte în jurul pământului. Educaţia ştiinţifică a populaţiei noastre e la pământ. Nu am calitatea să apreciez în ce măsură contribuie la această situaţie faptul că numărul şcolilor generale este de cca 4 ori mai mic decât numărul bisericilor din ţară. Pe de altă parte biserica, deşi este conservatoare în ce propovăduieşte, foloseşte intens tehnologia modernă pentru a răspândi credinţa. Numeroase site-uri conţin mesaje ale unor feţe bisericeşti iar în ultima vreme slujbele sunt difuzate prin boxele montate pe pereţii exteriori ai bisericilor pentru a fi auzite la distanţe apreciabile. Un articol publicat pe un site afiliat la RealitateaTV este întitulat Credinţa care vine din boxe: cum au ajuns bisericile să “terorizeze” Capitala în care sunt prezentate cazuri semnalate de credincioşii ortodocşi deranjaţi de această procedură.
Asta e o postare speciala pentru Pr. Ilie, am intuit corect? Uneori discutiile legate de religie transforma ateii corecti in antireligiosi militanti
sâmbătă, decembrie 03, 2011
pr. Ilie a scris:
In comentariul trecut vorbeam de sinceritatea partenerului de dialog...dar ar fi bine sa nu o mai cer de la cine nu o are. Cand deranjeaza un subiect si nu ai ce sa mai spui este destul de inteligent sa deschizi altul nu? In ce priveste asocierea pe care o face autorul articolului intre numarul mare al bisericilor in comparatie cu cel al scolilor in Romania as vrea sa-i amintesc ca scoala romaneasca a inceput in tinda Bisericii, Creanga de ex. apoi atelierele manstirilor, si astazi multe sunt parohiile care se implica in prevenirea abandonului scolar si care sprijina tineri cu posibilitati materiale reduse ca sa nu-si intrerupa studiile etc, dar bineinteles despre asta „nu da bine sa scrii astazi”. Cat despre problema „megafoanelor bisericesti” am inteles ca se poate rezolva pe cale legala daca nu se ajunge la intelegere cu preotul paroh. Deci, nu vad unde este problema? Mi se pare de bun simt sa nu deranjezi pe cei care nu vor sa participe duminica la slujba. Pragul bisericii trebuie trecut doar din vointa libera a omului.
sâmbătă, decembrie 03, 2011
Pas a scris:
Stimate Parinte Ilie, Nu sunt de acord cu Sorin şi nu cred că poziţia Dv. este dictată de interese materiale imediate. De asemenea, sunt convins că aţi scris cu sinceritate şi cu cele mai bune intenţii. Cred că şi Sorin este sincer, chiar dacă nu este de acord cu Dv. Mi-a făcut plăcere hotărârea cu care v-aţi ridicat în apărarea propriilor convingeri şi am apreciat cunoştinţele extinse ale Domniei Voastre în privinţa operei Sfântului Vasile cel Mare şi a Ieromonahului Serafim. Totuşi, dacă doriţi să îi salvaţi pe semenii căzuţi în greşeală, este necesar un efort suplimentar pentru a le lumina calea spre adevăr. Pentru asta cred că ar trebui întâi să încercaţi să îi înţelegeţi, să înţelegeţi ceea ce ei denumesc ştiinţă şi filosofie şi să le arătaţi calea care duce de la înţelegerea omenească la cea dumnezeiască. Ştiu că asta e o întreprindere grea dar poate că încercarea merită să fie făcută. Din păcate, primii paşi pe care îi faceţi pe această cale sunt cam pe alături. Spuneţi la un moment dat ”arsi pe rug de comunitatea stiintifica atee” dar invocarea acestei binecunoscute practici creştine (care evită vărsarea de sânge) nu e de prea mare ajutor pentru convingerea oilor rătăcite. Mai jos spuneţi "Geneza, este produsul Revelatiei Divine" când, de fapt Geneza (Facerea) este fapta divină iar Revelaţia este ceea ce El a comunicat oamenilor. Asemenea erori de exprimare aruncă o umbră asupra înţelegerii de către Sfinţia Voastră a scripturilor şi şubrezesc construcţia pe care o încercaţi. Ar mai trebui să ştiţi că, după mintea păcătoşilor savanţi, nici o teorie nu constituie un adevăr suprem (aşa cum credeţi) ci o aproximaţie a realităţii care este supusă modificării pe măsură ce informaţii noi devin cunoscute. Poate că ar fi bine să studiaţi şi contribuţiile unor prelaţi contemporani cu privire la evoluţie şi la felul în care ea decurge din creaţiune. De asemenea, dacă aduceţi în discuţie ceea ce vi se pare a fi o contradicţie între evoluţie şi "teoria entropiei" este bine să aprofundaţi studiul termodinamicii care v-ar putea lumina unele detalii ale Creaţiunii. În intervenţia Domniei Voastre apar multe subiecte care merită o discuţie aparte: de la "darul vorbirii" şi software până la CINE şi DE CE. Pentru asta însă este nevoie ca, în afară de studiul operei Sfinţilor Părinţi ai bisericii, să vă apropiaţi cu iubire creştină de păcătoşii oameni şi de ştiinţele lor. Studiaţi-le. Vă vor fi de folos şi logica aristotelică şi gramatica limbii române.
sâmbătă, decembrie 03, 2011
pr. Ilie a scris:
Va multumesc pentru sfaturi. Mi-au placut mult mai ales cele in care vorbiti de intelegere si dragoste. Nu ma consider judecatorul nimanui. Daca pot, insa, sa ajut oarecum, dupa puterile mele, incerc sa o fac, chiar daca poate nu stapanesc prea bine logica aristotelica nici gramatica limbii romane. Trecand de la sfaturi la observatii,le primesc, dar nu pe toate. In primul rand, pozitia mea nu a fost dictata de „interesele materiale imediate” si nici de cele pe termen lung... Ati spus, de asemenea, ca nu va indoiti de sinceritatea d-lui Sorin. Eu, da, ma indoiesc. Nu stiu cum poate domnia sa sa imbine prejudecata cu sinceritatea. Mai considerati ca nu m-am exprimat bine in ce priveste Geneza. „Geneza” sau „Facerea”, asa cum bine stiti, este prima carte a Sfintei Scripturi care pe langa Facerea lumii, mai cuprinde si istoria primilor oameni, terminand cu istoria Patriarhilor. Deci, nu vad unde am gresit cand am spus ca aceasta prima carte a Bibliei este „produsul Revelatiei”, ca de altfel, intreaga Sfanta Scriptura. Cred ca acolo unde am numit-o simplu „Geneza” si nu „Cartea Genezei”. In legatura cu formularea „arsi pe rug...”, va marturisesc ca am ezitat inainte de a o folosi. Poate era mai bine sa o evit, dar am folosit-o tocmai pentru ca ea intruchipeaza atitudinea care condamna inainte de a asculta, si sorteste „mortii” orice idee contrarie „teoriei standard”. In opinia mea insa, arderea pe rug nu a fost nicidecum o fapta crestina. Daca in istoria Romano-catolicismului, s-au intamplat si astfel de atrocitati in numele credintei, eu nu ii numesc „crestini” pe cei care le-au facut si, in consecinta, nici faptele lor nu pot fi numite „practici crestine”. M-ati mai sfatuit sa mai cercetez si pozitia uneor prelati contemporani. Daca acestia sustin ca evolutia (adica, ceea ce sustine teoria evolutiei) decurge din creatiune, ma lipsesc. Cunosc cateva exemple din opera Ierom. Serafim Rose. In tot referatul Facerii, apar de multe ori formularile „dupa felul si asemanarea ei”, „dupa fel”, „dupa felul lor”, ceea ce spune destul de clar ca o specie nu poate da nastere altei specii. Aceasta am spus-o, pentru ca am vazut ca nu va este indiferenta Sfanta Scriptura. Sper ca nu m-am inselat. Nu vreau sa inchei fara sa va spun sincer ca mi-a folosit comentariul Dvs. Totdeauna poate fi loc de mai bine, de mai multa intelegere, iubire si aplecare cu dragoste fata de ceilalti. Chiar imi pare rau daca in cuvintele mele s-a vazut numai critica si nu am facut loc si intelegerii.
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.