Primesc frecvent e-mailuri care îmi cer să le retransmit la cât mai multe persoane fie în scopuri caritabile, fie pentru a obţine sprijin dumnezeiesc sau posibile avantaje materiale.
De curând am mai recepţionat un de mesaj caritabil care bântuie de vreo doi ani pe poşta electronică românească, însoţit de o listă cu încă aproape 200 de persoane care l-au primit printr-un lanţ lung de binevoitori, din care rezulta că o studentă grav bolnavă va primi 0,01 cenţi de la Yahoo şi AOL pentru fiecare retransmitere a mesajului.
Un prieten, bun cunoscător al problemelor specfice informaticii, a trimis mai demult unui grup de amici, printre care mă număram şi eu, un mesaj care mi se pare util şi din care citez:
„Nu știu dacă sunteți familiarizați cu snopes.com și/sau truthorfiction.com care caută informații false primite prin e-mail (preponderent în engleză).
Ambele sunt site-uri excelente care vă feresc de mesajele nedorite și de distribuirea adresei Dumneavoastră şi a corespondenţilor din lista de adrese către spameri.
Iată câteva sfaturi de la snopes.com:
1) De câte ori primiți un email care spune: "trimite acest mesaj la 10 (sau mai multe) persoane", sau "semnați petiția următoare", sau "vei avea ... ani de noroc în viitor dacă trimiți la ...persoane" este probabil ca mesajul să aibă atașat un program de spam, care notează lista de nume.
Chiar şi o rugăciune sau un mesaj care apelează la milă d-voastră pentru un copil bolnav şi care trebuie trimise mai departe au de asemenea, probabil un atașament nefast.
E mai sigură ignorarea lor.
2) Majoritatea mailurilor care vă cer să vă atașați numele la o listă (exerciții de perspicacitate, etc.) sunt tot o sursă de spam, care furnizează numele și lista corespondenților Dumneavoastră pentru tot soiul de oferte și anunțuri.
Veți face un serviciu prietenilor d-voastră, dacă în viitor vă veți feri să transmiteți mai departe astfel de mesaje.
Internetul este un instrument minunat, slăbiciunea lui este că nu a fost conceput pentru oameni care acţionează fără să raţioneze. Oricine poate să-l folosească, chiar dacă nu are decât noțiuni elementare de informatică. Totuşi, pentru cineva care nu a învăţat să conducă un automobil nu e recomandabil să se urce la volanul unui Ferarri și să parcurgă străzile cu mare viteză”.
Și acum să revenim la mesajul, probabil dăunător, pe care l-am primit. Dacă caut pe Google prima frază a mesajului găsesc, de exemplu:
-
un articol din Jurnalul Naţional;
-
Syneiter's Blog;
-
Mădălin Răduță - blogÎntr-un comentariu, Irina spune la 18 ianuarie 2011:
Sunt în anul V, la medicină generală în Mureș, nu am nici o colegă, nici în seria mea, nici în cealaltă cu numele ăsta şi majoritatea colegilor mei au 23 de ani, sau peste.