Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

luni, noiembrie 30, 2009
  Trucajul casetei cu Basescu

Un blog românesc arată, într-o demonstraţie video, cum e trucată caseta cu Traian Băsescu şi copilul pe care l-ar fi îmbrâncit. Ascultaţi explicaţiile simple care însoţesc imaginile.
E foarte slab trucajul. Chiar nici unul din bogătaşii care vor să scape de Băsescu nu s-a învrednicit să plătească un specialist care să facă un trucaj de bună calitate?

Etichete:

 
  Dictionare explicative gratuite online

Cele câteva dicţionare asupra cărora vă atrag atenţia sunt în limba engleză, deocamdată limba cea mai utilizată în comunicările internaţionale.
Dicţionarele explicative online care mi se par demne de menţionat sunt:
OneLook care indexează termeni din peste 1000 de alte dicţionare;
The free Dictionary care vă permite să accesaţi dicţionare specializate în domeniile medical, juridic, financiar, acronime, o enciclopedie şi dicţionare explicative în 12 limbi de largă circulaţie;
Dicţionarul Webster's online care indexează cuvinte din 90 de limbi moderne şi 10 limbi străvechi;
Merriam-Webster care conţine şi cuvinte acceptate de curând (de exemplu Facebooker).

Etichete:

 
duminică, noiembrie 29, 2009
  Chipurile noilor comisari europeni

Ziarul francez Le Figaro publică fotografiile noilor membri ai Comisiei Europene, însoţite de o scurtă prezentare a atribuţiilor şi importanţei lor în cadrul Comisiei.
Printre ei figurează şi Dacian Cioloş, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, despre care ziarul apreciază că va fi în zona de maximă vizibilitate, datorită faptului că pentru agricultură se cheltuieşte cea mai mare parte din fondurile europene, peste 50 de miliarde de Euro.
Pe site-ul Comisiei Europene puteţi vedea fotografiile tuturor celor 27 de comisari mandataţi pentru perioada 2009-2014.

Etichete:

 
  Muzica de la George Pruteanu

Regretatul dar şi controversatul intelectual George Pruteanu (1947-2008) a fost probabil primul politician român care a optat pentru o prezenţă activă online.
Printre multe altele, veţi găsi pe site-ul său aici şi dincoace posibilitatea de a asculta o mulţime de piese muzicale care s-ar putea să vă facă plăcere.
O parte din piese pot fi decărcate pe harddisk. Pe de altă parte, trecerea timpului face ca unele din adrese să fie schimbate sau să nu mai fie disponibile gratuit sau chiar deloc.
Celor care au curiozitatea de a vedea şi altceva din moştenirea online lăsată de cel ce a fost George Pruteanu, un om cu care puteai să nu fi de acord, dar care merita atenţie (spre deosebire de mulţimea de prezenţe anoste cu care ne întlnim acum pe ecranele televizoarelor) le propun să-i acceseze site-ul.

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 28, 2009
  Multe site-uri romanesti sunt virusate

Una din 150 de pagini web româneşti este infectată cu un virus şi prezintă riscuri pentru cei care o accesează, declară un expert român agajat al Kaspersky Lab, care monitorizează de 3 ani 150.000 de site-uri româneşti. Este vorba de site-uri guvernamentale, medicale, bancare etc.
Semnalam zilele trecute că din această categorie face parte şi site-ul unei apreciate publicaţii din domeniul IT.
Raportat la Japonia, de exemplu, stăm de 10 ori mai rău.

Etichete:

 
  Ce poti afla online despre o persoana

Whoozy este un instrument online care vă permite sa aflaţi informaţii disponibile pe web despre o persoană în motoarele de căutare, în reţelele sociale, în colecţiile foto/video/audio, să-i aflaţi adresa de e-mail, participările menţionate pe web la diverse evenimente, datele personale accesibile.
Informatiile disponibile nu se referă numai la celebrităţi sau persoane publice ci şi la oamenii obişnuiţi, cu condiţia să figureze sub numele pe care îl căutaţi pe un site, într-un blog, într-un grup Yahoo, Google etc. sau măcar într-o listă Plaxo.
Evident, unele informaţii pot fi vechi, neactualizate.

Etichete:

 
vineri, noiembrie 27, 2009
  Istoria inregistrarilor

Un blog prezintă în imagini şi diagrame interesante evoluţia înregistrării sunetului, fotografiilor şi filmelor.
Pentru exemplificare, pe primul cilindru folosit pentru înregistrarea sunetului în 1880, durata posibilă a înregistrării era de două minute; după 50 de ani, pe un disc de patefon se putea înregistra în 1930, o durată de 22 de ori mai mare: 44 de minute. Casetele audio din 1970 (după alţi 40 de ani) au îmbunătăţit calitatea sunetului, dar durata înregistrării a crescut puţin, ajungând la 60 de minute. Nici compact discurile nu au determinat o creştere importantă a capacităţii de înregistrare a sunetului.
Saltul cel mai mare l-au oferit iPodurile care puteau găzdui peste 100 de ore de muzică în 2001, ajungând astăzi la performanţa de a putea păstra 2000 de ore de înregistrare sonoră.
Evoluţii la fel de spectaculoase a cunoscut şi trecerea la înregistrarea digitală a fotografiilor şi a filmelor.

Etichete:

 
  Un sondaj IRSOP

Sondajul nu se referă la alegerile prezidenţiale sau la alte teme politice, face parte din studiul „Valorile şi credinţele româneşti şi europene: la fel sau nu?” întocmit de IRSOP în vara anului 2005 şi a fost publicat săptămâna trecută în Dilema Veche.
Mi se pare interesant în cojunctura actuală.

Etichete:

 
joi, noiembrie 26, 2009
  Au fost primele in lume


O postare de pe un blog care culege curiozităţi prezintă sub denumirea Primele în lume câteva din creaţiile care au deschis calea spre evoluţia spectaculoasă a unor domenii de activitate.
Printre ele figurează prima cameră digitală, prima operă scrisă de ficţiune, prima motocicletă, primul joc de cuvinte încrucişate, primul microprocesor, etc.
Prima radiografie din lume, reprodusă în imaginea alăturată, datează din 1895 şi reprezintă mâna soţiei fizicianului Wilhelm Conrad Röntgen căruia i s-a decernat în 1901 premiul Nobel pentru descoperirea razelor X.

Etichete:

 
miercuri, noiembrie 25, 2009
  Conversia fisierelor din Office 2007

Cei care n-au trecut încă la Office 2007 şi folosesc Word, Excel şi Powerpoint din Office-urile mai vechi nu pot descifra documentele din noul Office. Microsoft oferă un soft de conversie.
Există soluţii şi pentru cei cărora Microsoft nu le acceptă vechiul Office ca versiune autorizată (uneori chiar dacă a fost cumpărată legal pe vremea când Genuine-ul nu exista). O soluţie simplă poate fi găsită aici. Şi pe acest blog se dau soluţii pentru deschiderea documentelor docx specifice pentru Word 2007.

Etichete:

 
  Lumea în cifre şi diverse date

Un site interesant vă permite să aflaţi tot felul de informaţii despre ţările lumii şi despre oamenii influenţi aparţinând celor mai diverse categorii.
Puteţi, printre altele, să comparaţi tot felul de date din China şi din Statele Unite. Pe aceeaşi pagină puteţi să comparaţi orice pereche de state din lume; puteţi să comparaţi România cu orice altă ţară credeţi de cuviinţă.
Vă stau la dispoziţie sute de liste cu tot felul de informaţii, de la ţările cu cea mai înaltă rată de obezitate, din care veţi afla cu surprindere că Slovacia şi Ungaria ocupă locuri fruntaşe, la ţările cu cele mai mari inegalităţi sociale, printre care România ocupă locul 7 în lume.
În general, datele par să fie destul de recente. Nu am observat informaţii mai vechi de 5 ani.

Etichete:

 
marți, noiembrie 24, 2009
  Aveti Google Quick Search Box?

Am actualizat, cu oarecare întârziere, bara de instrumente Google din browserul de internet. După actualizare, mi-a apărut lângă caseta Start o nouă casetă pe care scrie Google. Este o casetă de căutare rapidă ale cărei avantaje le prezintă blogul Simplu.

Etichete:

 
  Ati auzit de “ex libris”?




Cândva oamenii care aveau biblioteci proprii valoroase îşi marcau cărţile cu inscripţia latină ex libris, cu sensul din cărţile mele.
Adesea inscripţiile ataşate erau adevărate opere de artă. Există ex libris-uri care datează din secolul XVI. Probabil şi astăzi deţinătorii de cărţi valoroase folosesc ex libris-uri.
O postare interesantă vă prezintă informaţii despre ex libris şi reproduceri ale unor inscripţii remarcabile.
În imagine, exlibrisul generalului Charles de Gaulle.

Etichete:

 
luni, noiembrie 23, 2009
  Unele imperii au disparut










O prezentare video spectaculoasă vă permite să urmăriţi în 3 minute modificările imperiilor britanic, francez, spaniol şi portughez între anii 1800 şi 2009.
Am selectat 3 momente din film care prezintă dimensiunile acestor imperii în anii 1800, 1900 şi 2009. Imperiul britanic este cel roşu, cel francez e albastru, iar imperiile spaniol şi portughez sunt reprezentate de culorile portocaliu şi verde.

Etichete:

 
  Aflati sursa unor imagini

Întâlnim adesea imagini pe web care sunt preluate din diverse surse. Dacă aveţi curiozitatea să aflaţi locaţiile unde mai figurează imaginea respectivă, exisă o unealtă care vă ajută să le descoperiţi.
Motorul TinEye funcţionează rapid şi este specializat în identificarea adreselor la care găsiţi o anumită imagine care are URL propriu sau pe care o păstraţi pe harddisk, cu condiţia să existe şi pe web. Adesea o imagine interesantă poate fi găsită pe multe site-uri, chiar dacă este protejată de drepturi de autor.
Oricum este adesea tentant să să afli diverse informaţii despre subiectul prezentat în imagine.
Ce credeţi că reprezintă imaginea alăturată? Am cules-o de pe harddiskul meu, unde am salvat-o de pe un blog american care nu figurează în listă (deci motorul are şi imperfecţiuni), şi TinEye a regăsit-o în 7 locaţii pe web, din diverse colţuri ale lumii (n-am inclus reţele sociale), dintre care una este o postare despre noţiunea de cache pe un blog românesc de informatică.

Etichete:

 
duminică, noiembrie 22, 2009
  Fotografii reale sau trucate?

Am extras de pe site-ul colecţiei de fotografii Life, pe care am prezentat-o de curând, o subcolecţie care vă propune să apreciaţi care din cele 30 de fotografii, pe care le puteţi mări pentru a le vedea mai clar, sunt reale sau trucate.
Soluţia corectă o primiţi după fiecare răspuns.

Etichete:

 
  Relaţiile economice SUA-China

Recenta vizită a preşedintelui Statelor Unite în China nu s-a soldat cu rezultatele scontate de americani. Cert este faptul că, prin evoluţia sa economică, China a devenit una din cele mai puternice ţări din lume.
Un grafic prezentat de New York Times compară unele schimbări intervenite în economiile Statelor Unite şi Chinei între anii 2000 şi 2009.
Din cifrele care prezintă în timp real diverse aspecte legate de problemele economice americane, rezultă că 46% din deficitul comercial al Statelor Unite este faţă de China. Deficitul comercial se referă exclusiv la schimburile comerciale şi nu trebuie confundat cu deficitul bugetar sau cu cel de cont curent. Cifrele le găsiţi în zona “Trade Numbers” din zona de mijloc a paginii.

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 21, 2009
  Cea mai scumpă locuinţă din America

Pentru că ultima criză economică, extinsă în mai toată lumea, îşi are originea în criza imobiliară din Statele Unite, mi se pare interesant să vă prezint secvenţele filmate în cea mai scumpă reşedinţă din America prezentate în ediţia online a revistei Forbes. Preţul ei: 150 de milioane de dolari.

Etichete:

 
  O surpriza ciudata

Una din publicaţiile româneşti în care am găsit adesea informaţii pe care le consider interesante este Go4it.ro.
Printre propunerile de antivirusi gratuiti care apar pe Go4it.ro figurează Norton Internet Security 2010 beta, despre care se precizează că include Norton Safe Web, un instrument care va permite să detectaţi pericolele pe care le prezintă site-urile pe care doriţi să le accesati. Am testat instrumentul pe câteva site-uri pe care le frecventez şi le-a declarat curate.
Vă imaginaţi ce surprins am fost când un prieten mi-a atras atenţia că acest instrument susţine că Go4it.ro este virusat.

Etichete:

 
vineri, noiembrie 20, 2009
  Piscine remarcabile

Printre cele 10 piscine considerate fascinante, veţi găsi cea mai mare piscină din lume, cea mai adâncă, o piscină suspendată în exteriorul unei clădiri, cea mai aglomerată piscină ş.a.m.d.

Etichete:

 
  Dobanzile la depozitele bancare

Publicaţia online Wall Street.ro vă spune la ce bănci puteţi obţine, în această perioadă, cele mai mari dobânzi la depozitele în lei şi în Euro.

Etichete:

 
joi, noiembrie 19, 2009
  Ce nu stiti despre vise

În această listă de informaţii nu este vorba despre interpretarea viselor de pe urma căreia câştigă bine o mulţime de escroci, ci despre particularităţi ale viselor pe care cei mai mulţi dintre noi nu le ştim.
Poate e interesant să le aflăm. Ştiaţi, de exemplu că oamenii nu visează în timp ce sforăie?

Etichete:

 
  Fiabilitatea laptopurilor

O companie americană care oferă garanţie pentru laptopuri a difuzat o statistică a numărului de defecţiuni în primii 3 ani de funcţionare, pe baza testării a 30 de mii de aparate. Au fost testate cel puţin 1000 de laptopuri pentru fiecare din cei 9 producători incluşi în analiză.
Laptopurile companiei taiwaneze Asus au avut cel mai mic număr de defecţiuni, iar Hewlett-Packard cele mai multe.
Ultraportabilele ieftine sunt, în primul an, cu 20% mai vulnerabile decât laptopurile.

Etichete:

 
miercuri, noiembrie 18, 2009
  Deutche Welle despre presa noastra

Puteţi citi pe site-ul Deutche Welle în limba română un articol întitulat Jurnalismul de palat.
Cam trist dacă ţinem seamă că punctul de vedere al Deutche Welle aparţine unui organism mediatic independent.

Etichete:

 
  Despre numele Portilor de Fier



Câţi dintre noi ştiu de unde vine numele "Porţile de Fier" al cel mai lung defileu din Europa?
Am găsit un răspuns la această întrebare în blogul "Crâmpeie din România".
Răspunsul este prezentat ca o ipoteză, susţinută de un sprijin documentar remarcabil, pe un blog, scris cu drag, cu pricepere şi modestie, care merită, după părerea mea, mai multă atenţie decât multe bloguri care se bucură de succes în blogosfera românească

Etichete:

 
marți, noiembrie 17, 2009
  Obiceiuri traditionale

Deşi fiecare generaţie schimbă fundamental multe din regulile de comportament ale generaţiei precedente, există destule reguli preluate de la o generaţie la alta, de secole, pe care nimeni nu se oboseşte să le nege, deşi nu au o explicaţie evidentă.
Un exemplu tipic în această privinţă este regula ca butonierele în care se încheie nasturii hainelor şi cămăşilor bărbăteşti să fie în stânga, iar în cazul hainelor şi bluzelor femeilor să fie în dreapta.
Iată explicaţia câtorva obiceiuri tradiţionale de acest gen.

Etichete:

 
  Site-uri romanesti cu carti online

Chiar dacă articolul e din vara trecută, cred că merită să faceţi cunoştinţă cu site-urile româneşti de cărţi online gratuite menţionate de Go4it.ro.

Etichete:

 
luni, noiembrie 16, 2009
  50 de programe portabile gratuite

Se poartă programele portabile. Am mai menţionat propuneri de programe din această categorie pe acest blog. Ediţia în limba română a publicaţiei Download.Chip.eu propunea la sfârşitul lunii trecute Cele mai bune 50 de programe portabile, gratuite.
Nu am motive să contest superlativul utilizat, chiar dacă opţiunile utilizatorilor diferă între ele.
Accesaţi lista lor, clicând pe textul albastru din articol şi veţi găsi precis softuri care vă sunt de folos.

Etichete:

 
  Arhiva cu 10 milioane de fotografii



Colecţia de fotografii Life este considerată cea mai mare şi cea mai interesantă arhivă online de fotografii din lume, realizate de profesionişti. Arhiva este preponderent americană, iar imaginile din toată lumea sunt văzute din unghiul care prezintă azi sau a prezentat, de-a lungul timpului, intereres pentru publicul american. Această scurtă dar spectaculoasă descriere pe You Tube a colecţiei este o dovadă în acest sens.
Dacă veţi încerca o căutare pentru Constantin Brancusi, veţi găsi doar sculpturile găzduite de Muzeul Guggenheim, iar la George Enescu sau Mircea Eliade nu veţi găsi nimic.
Arhiva Life este accesibilă de anul trecut şi pe Google Images, unde căutarea este mult simplificată.
În imagine Monica Bârlădeanu, acum actriţă de film şi celebrul scriitor britanic, de origine indiană, Salman Rushdie la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, în luna septembrie a acestui an.

Etichete:

 
duminică, noiembrie 15, 2009
  Wikipedia despre românii in viata

Fac parte dintre cei care preferă să obţină informaţii din varianta englezească a Wikipediei, chiar şi pentru subiectele româneşti, deşi engleza mea e cam şchioapă. Motivul? Ca şi în alte domenii, interesele personale şi de grup alterează, chiar şi în Wikipedia, corectitudinea informaţiilor oferite, mult mai frecvent la noi decât în lumea evoluată.
Wikipedia oferă printre alte posibilităţi de căutare şi una după categorii: dacă veţi scrie în căsuţa de căutare a Wikipediei în limba română, cu diacritice Categorie: români în viaţă veţi obţine cca 650 de nume.
Printre românii în viaţă (din ţară sau din străinătate) despre care puteţi găsi informaţii figurează oameni de ştiinţă, membri ai Uniunii Scriitorilor, artişti de tot felul, cercetători, clerici, sportivi de performanţă, cadre didactice universitare, demnitari de diverse nivele, academicieni, politicieni, persoane controversate şi alţi oameni mai mult sau mai puţin cunoscuţi.
Ciudat este că veţi găsi linkuri pentru Stelian Ogică (jucător de loto condamnat pentru înşelăciune) dar nu şi pentru Dinu (Dan Costache) Patriciu sau Verestoy Atilla; îl veţi mai găsi pe primarul PSD al Buzăului Constantin Boşcodeală, dar nu şi pe Traian Băsescu, veţi da de sinistrul nomenclaturist ceauşist Dumitru Popescu (Dumnezeu), unul din iniţiatorii cultului personalităţii dictatorului, dar nu şi de ceva mai puţin sinistrul Adrian Păunescu.
Ciudat este că toţi cei pe care i-am menţionat ca lipsind din selecţie figurează totuşi cu rubrici în Wikipedia românească. Nu exclud posibilitatea ca selecţia acestei categorii să se facă fără rea intenţie, ci doar după criterii prost elaborate. În cazul nostru nu poate fi vorba doar de lipsa actualizărilor în rubricile de categorii, pe care o recunoaşte ca deficienţă Wikipedia engleză unde, de exemplu, Angela Gheorghiu lipseşte din categoria Romanian opera singers dar nu şi din categoria Romanian sopranos.

Etichete:

 
  O sursa gratuita de drivere

Aflat la început de drum, site-ul WikiDrivers, o nouă creaţie a fundaţiei Wikimedia (care a lansat Wikipedia), nu conţine încă foarte multe drivere, dar numărul lor creşte zilnic.
Driverele sunt grupate după funcţia lor, iar site-ul oferă informaţii despre fiecare driver disponibil.

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 14, 2009
  O noua metodologie antimalware

Scanarea cu antiviruşii actuali presupune parcurgerea succesivă a tuturor fişierelor din calculator, într-o operaţie de lungă durată.
Un grup de cercetători americani, care s-au inspirat din metodele pe care le folosesc furnicile pentru a-şi proteja muşuroaiele, au conceput un sistem în cadrul căruia 3000 de „furnici” digitale efectuează în paralel verificări specifice, mult mai rapid, grupându-se apoi pentru a ataca împreună zonele infectate.

Etichete:

 
vineri, noiembrie 13, 2009
  Only in Russia



Only in Russia este subtitlul blogului English Russia în care aproape toate postările aparţin cititorilor blogului.
În aceste imagini din postarea Cake Art apar torturi, realizate de o cofetărie din St. Petersburg, în care absolut totul e comestibil.

Etichete:

 
  Cine detine Banca Comerciala Romana?

Ziarul Financiar, ne spune că Erste Bank nu mai deţine capitalul majoritar la banca cea mai mare din România, deşi figurează pe sigla Băncii Comerciale Române şi că l-a transferat unui SRL deţinut integral de alt SRL, ambele recent înfiinţate în Austria.

Etichete:

 
joi, noiembrie 12, 2009
  Romania pe primul loc

Aflăm din Hotnews.ro că România ocupă primul loc din UE la accidente rutiere soldate cu morţi si răniţi grav.
Evenimentele rutiere constituie prima cauză a mortalităţii pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani.
Trist, cu atât mai mult cu cât sunt multe domeniile în care poziţia pe care ne clasăm faţă de alte ţări din Uniunea Europeană este descurajantă.
Din păcate, nu numai clasa conducătoare e de vină, ci şi noi toţi care, perpetuând mentalitatea din vremea comunismului, acceptăm mocirla în care trăim. De această mentalitate profită politicienii, îmbogăţiţii prin jaf, magistraţii corupţi, jurnaliştii mercenari, funcţionarii publici incompetenţi şi mulţi alţii. Chiar şi organismele societăţii civile care, în orice ţară civilizată, slujesc cetăţeanul de rând sunt la noi o sursă de îmbogăţire pentru profitori.

Etichete:

 
  Vizionati filme vechi online

Site-ul Classic cinema online vă permite să alegeţi şi să vedeţi, în funcţie de genul dorit, un film dintr-o colecţie cu sute de filme americane. Cel mai vechi pare a fi un film din 1918 în care figurează printre interpreţi Buster Keaton, iar cel mai nou cred că este un film din 1978.
Mărturisesc că după o răscolire, nu foarte amănunţită, a arhivei, nu am găsit filme de mare răsunet.
Sub rezerva faptului că punctul meu de vedere este subiectiv, mi-au atras atenţia filmele:
The grass is greener, o comedie produsă în anul 1960, cu Carry Grant, Deborah Kerr, Robert Mitchum;
The last time I saw Paris, un film din categoria Romance, realizat în 1954 după o nuvelă de Scott Fitzgerald, care îi are printre protagonişti pe Elizabeth Taylor şi Roger Moore şi
un fim cu Shirley Temple din 1939.
Printre fimele de aventuri din perioada interbelică veţi găsi Tarzan şi Cărţile junglei. S-ar putea să vă facă plăcere să-l revedeţi şi pe Popeye marinarul în câteva scurtmetraje de animaţie.
Printre documentare figurează "Aici este Germania" din 1945 (imediat după război!) şi "Legenda lui Marilyn Monroe (1964).
În funcţie de genul pe care îl preferaţi, veţi găsi multe fime SF, western, filme de arte marţiale sau filme horror.

Etichete:

 
miercuri, noiembrie 11, 2009
  Actualizati-va rapid si simplu driverele

Un blog românesc propune o soluţie franţuzească de actualizare simplă si rapidă a driverelor pe care le folosiţi.

Etichete:

 
  Un IQ mare nu dovedeste ca esti destept

Un articol din revista New Scientist citează diverşi specialişti care demostrează că un coeficient de inteligenţă mare nu este un criteriu suficient pentru a aprecia capacitatea de gândire a unui om.
Raţionamentul unui om cu un IQ ridicat sau capacitatea sa de adaptare pentru a fi competent într-un anumit domeniu nu vor fi întotdeauna cele optime.
Un IQ mare este un avantaj aşa cum este înălţimea pentru un jucător de basket, este de părere un cercetător de la Universitatea Harvard, dar pentru a un basketbalist bun nu e suficientă înălţimea mare.

Etichete:

 
marți, noiembrie 10, 2009
  Evenimente culturale



Trăim într-o ţară intoxicată de scandaluri politice cu consecinţe nefaste. Ne putem ameliora starea de spirit şi chiar sănătatea mintală ducându-ne la spectacole, muzee, expoziţii.
Vizitând site-ul Online Galllery puteţi afla informaţii despre spectacole şi alte evenimente culturale (majoritatea din capitală dar şi câteva din alte oraşe). Zău că multe din ele merită mai multă atenţie decât ordinăriile debitate în talkshowurile televizate.
De exemplu, veţi afla când se redeschide Muzeul Zambaccian (din care vedeţi câteva tablouri în imainea alăturată) sau puteţi afla informaţii despre expoziţia Eleganţă bucureşteană, dedicată evoluţiei modei bucureştene de-a lungul a trei secole.

Etichete:

 
  Verificati-va cunostintele

Dacă cunoaşteţi limba engleză, site-ul KnowledgeScore vă oferă posibilitatea de a vă controla cunoştinţele în domenii foarte diferite, dintre care puteţi alege arta, astronomia, chimia, literatura, economia, istoria, geografia, sportul şi altele.
Pentru a accesa testele, înregistrarea e simplă şi gratuită, iar rezultatele pe care le veţi obţine vor fi comparate cu cele ale concurenţilor care au obţinut cele mai bune scoruri.
Vi se cere să alegeţi, de fiecare dată, răspunsul corect din 4 variante, timpul de răspuns contează, aşa că eventualelele lacune în înţelegerea întrebărilor puse în engleză vă dezavantajează, chiar dacă stăpâniţi bine domeniul ales.
Pentru că la nivelul 1 de matematică întrebările sunt operaţii aritmetice foarte simple, vă puteţi controla timpul de reacţie.

Etichete:

 
luni, noiembrie 09, 2009
  Ce taxi preferati?

Între extremele pe care le reprezintă taxiul Ferrari de 850.000 de dolari din capitala emiratului arab Oman şi vehiculul micuţ din capitala Cubei, veţi descoperi destule maşini a căror utilizare pentru taximetrie pare surprinzătoare.

Etichete:

 
  Un portal de torrente

Amatorii de descărcări din torrente pot găsi în Torrent Portal milioane de posibilităţi de a descărca jocuri, muzică, filme, soft etc, cu riscurile şi limitările inerente.
Pentru că nu folosesc frecvent acest procedeu, îngăduiţi-mi să vă prezint doar oportunitatea ca atare.

Etichete:

 
duminică, noiembrie 08, 2009
  Cupluri bizare

Acord în ultima vreme mai multă atenţie bizareriilor de tot felul din lume, ca să mă conving şi să vă arăt că există şi alte absurdităţi în afara blestemăţiilor pe care le coace permanent clasa politică românească.
Are vreun rost să vă mai atrag şi eu atenţia asupra faptului că Parlamentul (puterea legislativă crevasăzică) adoptă o hotărâre care încalcă flagrant Legea de Organizare a Guvernului, cerând unui cabinet demis să aibă iniţiativă legislativă şi să propună bugetul pe 2010?
Mai bine vă propun să admiraţi 10 cupluri ieşite din comun ca să vă dovedesc încă o dată că anormalitatea nu caracterizează numai încrengăturile politicienilor noştri. Totuşi, spre deosebire de decidenţii vinovaţi de ticăloşia care, suprapusă peste criză, afectează toată ţara, personajele pe care le veţi vedea nu produc necazuri altor oameni şi de cele mai multe ori nu au nici o vină că sunt într-o situaţie anormală.

Etichete:

 
  Cele mai daunatoare carti

O publicaţie conservatoare americană publică o listă a celor mai dăunătoare cărţi apărute în secolele XIX şi XX. Se consideră conservatori acei adepţi ai Partidului republican din SUA care militează fervent împotriva tendinţelor de liberalizare a orientărilor americane în politică, în protecţia socială, în relaţiile cu alte state, în acceptarea multiculturalismului şi care fac apologia creaţionismului, condamnând evoluţionismul, etc.
Printre cărţile enumerate, figurează pe primul loc Manifestul Comunist al lui Karl Marx, urmată de cartea lui Hitler Mein Kampf, dar veţi găsi pe primele 10 locuri şi cărţi despre modernizarea învăţământului, despre drepturile femeii, Teoria generală a ocupării forţei de munca, a dobanzii şi a banilor de John Keynes şi Curs de filozofie pozitivă de Auguste Comte.
Au fost apreciate ca nocive, chiar dacă nu au fost clasate pe primele 10 locuri, printre altele, Originea speciilor a lui Darwin, Al doilea sex al Simonei de Beauvoir, Introducere în psihanaliză a lui Freud, raportul Limitele creşterii al Clubului de la Roma, care a prezis în 1972 pericolele poluării şi criza economică.
Se pare că în ţara tuturor libertăţilor, cum sunt considerate Statele Unite, există forţe destul de puternice ale căror vederi democratice sunt cam înguste.
Revista Human Events, care publică articolul şi denunţă orice acţiune a preşedintelui Obama ca fiind nocivă, se laudă că a fost publicaţia preferată a preşedintelui Ronald Reagan.

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 07, 2009
  Stiti cine era Pazvante?

Una din expresiile româneşti utilizate şi în zilele noastre este „de pe vremea lui Pazvante”. Puţini dintre cei care o folosesc ştiu la cine se referă formularea.
Site-ul Descoperă.ro ne spune Povestea lui Pazvante Chioru’.

Etichete:

 
  18 servicii remarcabile si gratuite de e-mail

Dacă doriţi să folosiţi şi alte servicii de e-mail, în afară de ultracunoscutele Gmail, Yahoo şi Windows Live Hotmail puteţi alege din această listă.
Am testat una din variantele de care nu auzisem până acum şi am constatat că oferă multe avntaje: 1 GB pentru stocare de fişiere de tot felul, colectare de mesaje primite pe alte servicii de e-mail, cu alte nume de utilizator, o agendă excelentă pentru evenimente şi probleme de rezolvat, filtru de spam şi viruşi, posibilitate de accesare prin POP sau IMAP, etc.
Pentru că s-ar putea să existe şi alte servicii destul de puţin cunoscute, cu calităţi care să vă tenteze mai mult, cum sunt cele cu căsuţe poştale nelimitate, nu-l divulg, propunându-vă – dacă vă interesează – să alegeţi după gustul fiecăruia...

Etichete:

 
vineri, noiembrie 06, 2009
  Google si tendintele gripei

Google.org este o parte componentă a companiei Google, specializată în implicarea unor activităţi ale companiei într-o serie de probleme importante ale omenirii, cum ar fi reducerea consumurilor energetice, energia curată şi – în ultima vreme – incidenţa gripei în lume.
S-a constatat că între numărul căutărilor efectuate pe Google referitoare la gripă şi incidenţa gripei pe glob există o corelaţie directă, confirmată de organismele naţionale specializate în problemele de sănătate.
Pentru că România nu figurează printre ţările analizate, am selectat situaţiile din ţările vecine Bulgaria, Ucraina şi Ungaria.
În toate cele 3 ţări vecine incidenţa gripei, care poate fi văzută coborând mouse-ul pe harta de sub grafic, are un nivel ridicat. În Polonia veţi găsi un nivel moderat, în Germania nivelul este, în general, moderat cu excepţia Bavariei unde este ridicat, iar în Elveţia incidenţa gripei este redusă.
Nu ştiu în ce măsură aceste evaluări corespund realităţii.

Etichete:

 
joi, noiembrie 05, 2009
  Tigri în miniatură



Toyger este o rasă de pisici ale căror aspect este similar cu cel al tigrilor.
Creatorul rasei declară că scopul său este atragerea oamenilor în acţiunile care ar permite conservarea tigrilor, al căror număr descreşte continuu.
Există câteva crescătorii de pisici Toyger în Marea Britanie, Statele Unite şi Australia.

Etichete:

 
  O multime de tutoriale pentru software

Tutorialsphere vă oferă linkuri către aproape 8500 de tutoriale în limba engleză, care se referă la diverse programe sau la precizarea unor particularităţi ale software-ului.
Majoritatea tutorialelor se adresează utilizatorilor axaţi pe teme specializate. Foarte multe sunt dedicate editării de imagini (peste 3000 au ca temă Photoshopul), dar veţi găsi şi tutoriale pentru editare de sunet şi video, pentru webdesigneri sau proiectanţi (Autocad).
Puteţi găsi totuşi şi informaţii despre noţiuni care se întâlnesc la tot pasul, dar care pentru utilizatorii de rând sunt adesea misterioase (php, xml, html, css, javascript etc).

Etichete:

 
miercuri, noiembrie 04, 2009
  Frumoasele Italiei



S-ar putea să vă facă plăcere să vedeţi sau să revedeţi cateva din femeile frumoase ale Italiei de acum sau de mai demult.
În imagine Monica Bellucci.

Etichete:

 
  Internet Explorer scade continuu

Scăderea preferinţei internauţilor pentru Internet Explorer devine tot mai evidentă. Firefox, Google Chrome şi Safari erodează lent dar continuu numărul de utilizatori ai browserului Microsoft.
Din noiembrie 2007 până în prezent piaţa IE a scăzut de la 80% la 56%, din care ultimele două luni au contribuit cu o scădere de două procente. Chiar dacă Firefox a depăşit 30% din piaţă, numărul adepţilor browserelor Google şi Apple nu mai este neglijabil.

Etichete:

 
marți, noiembrie 03, 2009
  8 inventii absurde


Nu ştiu dacă vreuna din invenţiile acestea a fost utilizată în practică, deşi toate au fost patentate, dar unele din ele sunt costisitoare şi presupun instalaţii destul de complexe. Altele sunt doar ciudate, ca piercingul care permite purtarea unor ochelari fără braţele care se fixează după urechi.
Printre invenţiile absurde figurează o carcasă de avion supersonic amenajată ca locuinţă pentru zonele unde bântuie uraganele, patul de 160.000 de dolari, care se transformă într-o fortăreaţă împotriva atacurilor teroriste şi dezastrelor naturale sau mecanismul pentru telecomanda cailor.

Etichete:

 
  Din istoria cinematografiei

Un montaj You Tube de aproape 10 minute prezintă cele mai importante momente din istoria cinematografiei, de la originile filmului până la jumătatea secolului trecut.
Aveţi prilejul să vedeţi secvenţe considerate ca fiind primele imagini filmate (evident şi în această privinţă există controverse), momente din primele creaţii ale fraţilor Lumiere (primii care au utilizat termenul cinematograf), imagini din prima comedie, din primul film cu o cameră în mişcare, primul sărut filmat, efecte speciale incredibile realizate în 1898, momente din primul film horror, din primul film SF, realizat în anul 1902, din primul film pornografic, creat în Franţa în 1908, din primul film sonor, lansat în anul 1927.
Nu sunt de neglijat nici secvenţele memorabile din celebrele comedii cu Buster Keaton, Charlie Chaplin, Stan şi Bran.
Filmuleţul de pe You Tube mi s-a părut o creaţie deosebită, în care momentele filmate, culese dintr-un număr imens de surse, sunt însoţite de informaţii deosebit de interesante.
Inspirat de acest film, un clip video de 5 minute concentrează efecte speciale deosebit de spectaculoase din filmele ultimului secol. Secvenţele sunt selectate din filme realizate din anul 1900 până în anul 2008.
Este ciudat, dar mie mi s-au părut mai impresionante unele efecte din deceniile 3-5 ale secolului trecut decât cele din zilele noastre.

Etichete:

 
luni, noiembrie 02, 2009
  Despre fluxurile RSS

Nu numai la noi, ci şi în ţările în care utilizarea calculatoarelor este mult mai extinsă, numeroşi internauţi ignoră fluxurile RSS.
Pentru că, atât în elaborarea acestui blog cât şi în alte activităţi care presupun obţinerea de informaţii din web, agregatorul RSS îmi este indispensabil, mi se pare util să vă atrag atenţia asupra acestei facilităţi insuficient utilizate, după părerea mea.
Un blog românesc interesant „adresat utilizatorului obişnuit, pasionat de IT” publică o postare cu numeroase informaţii utile despre acest subiect. Merită să-l parcurgeţi chiar dacă folosiţi un agregator RSS.
O dovadă în plus că nu numai la noi se constată că răspândirea RSSului lasă de dorit este şi această postare de pe un blog franţuzesc, cu o recomandare de băgat în seamă.

Etichete:

 
duminică, noiembrie 01, 2009
  20 de mouse-uri neobisnuite



Bizareria devine o modă care a pătruns în ultima vreme şi în tehnologie. Dacă la un moment dat ne amuzam privind tot felul de accesorii cu utilitate discutabilă care se conectează pe USB, acum întâlnim frecvent tastaturi, telefoane mobile, laptopuri sau chiar desktopuri la care nu primează funcţionalitatea ci originalitatea.
Iată 20 de mouse-uri cu forme ieşite din comun. Mi-e greu să-mi dau seama dacă vreunul din ele prezintă vreun avantaj în utilizare faţă de uneltele clasice.

Etichete: ,

 
  Dreptul la lene si criza economica

Am găsit pe un blog românesc o postare, scrisă la sfârşitul anului trecut, întitulată Dreptul la lene.
Chiar dacă unele susţineri din postare mi se par abordate dintr-un unghi anticapitalist cam simplist, parcă multe din ele concordă cu realitatea de azi.
Mesajul se referă la cartea „Dreptul la lene" / "Le droit a la paresse" de Paul Lafargue (nu Lafarge), scrisă în 1880. Cartea este disponibilă în format electronic, în franceză, la această adresă.
Probabil că nu veţi avea răbdare să citiţi toată cartea marxistului Lafargue, dar dacă stăpâniţi franceza, merită să accesaţi capitolul 3 (Ce qui suit la surproduction), la pagina 7.
E bine să ştiţi că Lafargue a fost ginerele lui Karl Marx şi adept al ideologiei socialiste din secolul XIX (se pare că a existat şi poate mai există o ideologie socialistă, deşi în PSDul românesc par să existe doar interese individuale şi de gaşcă).

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul