Check out this page in {0} translated from {1}translated fromOriginal:Translated:Automatic translation powered by Microsoft® TranslatorStart translatingStop translatingCloseClose and show original pageSelect
De trei secole viorile construite de Anonio Stradivari, sunt inegalabile. Viorile moderne nu reuşesc să atingă nici performanţele instrumentelor construite de alţi lutieri străluciţi ca Amati sau Guarnieri, care au lucrat atunci la Cremona. Numeroase cercetări în care s-au folosit tehnologiile moderne au emis diverse ipoteze. De curând BBC a furnizat o nouă explicaţie care se bazează pe controlul tomografic la care au fost supuse 5 viori din Cremona şi 7 viori moderne la Centrul medical al Universităţii din Leida (Olanda).
Părerea că lemnul folosit de lutierii cremonezi în anii 1700 are o contribuţie esenţială la calitatea instrumentelor nu e de loc nouă. În prima jumătate a secolului al XIX-lea celebrul lutier francez Jean Baptiste Vuillaume, care a copiat în amănunt câteva instrumente Stradivarius, cumpăra din satele de munte elveţiene mese şi alte mobile vechi de peste un secol, din care confecţiona viori.
Si dupa parerea mea, densitatea lemnului este cea care influenteaza foarte mult calitatea sunetului. Dar sigur ca o sa ramana secrete care niciodata nu o sa fie descoperite cu privire la realizarea acestor viori.
In alta ordine de idei, ai facut referire la BBC, cred ca ai auzit ca se inchide redactia de limba romana. E o veste proasta pentru mine. Imi pare rau.
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.