National Geographic are o revistă şi
un site în limba română pe care puteţi găsi multe informaţii interesante.
Vă propun să parcurgeţi articolul
Mintea animalelor. Oricine are un câine sau o pisică constată că animalul poate să dobândească informaţii despre lumea înconjurătoare şi să acţioneze pe baza lor şi totuşi afirmaţia că un animal poate să gândească nu este acceptată cu uşurinţă. Mulţi consideră şi astăzi că animalele sunt un fel de roboţi programaţi să reacţioneze la stimuli, dar incapabili să gândească sau să aibă sentimente.
Anumite abilităţi sunt considerate semne-cheie ale unor capacităţi mentale superioare: o bună memorie, o înţelegere a simbolurilor, conştiinţa de sine, înţelegerea motivelor celor din jur, imitarea altora, creativitatea. Puţin câte puţin, prin experimente ingenioase, cercetătorii au demonstrat că aceste talente există şi în cazul altor specii decât oamenii.
Articolul pe care vi-l supun atenţiei prezintă numeroase cercetări care pun în evidenţă stadiul de inteligenţă a numeroase specii de animale.
Extrag din articol doar unul din rezultatele obţinute pe parcursul a 30 de ani de Irene Pepperberg, care era proaspătă absolventă a Universităţii Harvard, în 1977, când a început experimentul cu papagalul Alex pe care l-a învăţat, împreună cu echipa ei, sensul unui număr de cuvinte englezeşti.
Iată unul din rezultatele obţinute:
Cercetătoarea luat o cheie verde şi o ceşcuţă verde, dintr-un coş de pe un raft. A ţinut cele două obiecte în dreptul ochiului lui Alex. "Ce este la fel?" - a întrebat ea. Fără să ezite, Alex şi-a deschis ciocul: "Cu-loare." "Ce este diferit?" - a întrebat Pepperberg. "Forma" - a spus Alex.
Articolul este amplu, dar descrierea rezultatelor obţinute de cercetătorii din diverse colţuri ale lumii cu câini, gaiţe, cimpanzei, delfini sunt remarcabile.
Site-ul are şi numeroase articole a căror tematică este legată de
România.