Departamentul de Energie al Guvernului american are un compartiment care se ocupă de securitatea informatică şi
un site prin care pune la dispoziţia internauţilor tot felul de informaţii care îi pot ajuta să se ferească de incidente neplăcute. M-aş fi aşteptat ca site-ul să fie actualizat foarte frecvent, dar fiind vorba de o activitate bugetară, probabil că şi în Statele Unite nu toate departamentele au acces la fonduri substanţiale.
Primesc destul de frecvent de la un mare număr de naivi, înduioşaţi de suferinţe, în general inventate ale unor copii, mesaje prin care mi se cere să retransmit la cât mai multe persoane informaţiile respective, urmând ca acel copil să primească pentru fiecare e-mail trimis o sumă de bani de la Google, Microsoft, Yahoo, AOL etc.
Am încercat, de cele mai multe ori fără succes, să-i conving pe expeditori că nu există nici o companie în lume care să dea bani unor neajutoraţi pentru astfel de e-mailuri.
Mi se mai cere adesea să atrag atenţia cât mai multor persoane asupra unor mesaje transmise prin e-mail (uneori cu titlul în limba română) care conţin viruşi deosebit de periculoşi, cu precizarea că informaţia are ca sursă o companie specializată de prim rang. De cele mai multe ori şi aceste mesaje sunt înşelătoare.
Aceste e-mailuri, care încarcă reţelele şi ne fac să pierdem timp parcurgându-le, sunt cunoscute sub numele de hoaxuri.
Mi se pare deosebit de util
site-ul care se ocupă de hoaxuri, iniţiat de acelaşi departament, care conţine o mulţime de informaţii interesante şi utile chiar dacă, din păcate, lista hoaxurilor aflate în circulaţie nu mai este actualizată din luna octombrie 2007.
Cred totuşi că explicaţiile despre modul în care poate fi recunoscut un hoax informatic (există o mare varietate de hoaxuri), exemplele de hoaxuri, categoriile de hoaxuri, faptul stupefiant că un hoax lansat în 1994 circulă şi astăzi, ca şi multe alte informaţii mă determină să cred că vor găsi pe site ceva care să-i intereseze chiar şi cei care au cunoştinţe destul de avansate de informatică.