D@dalos este un server al UNESCO care are ca scop educaţia politică. Vorbim mai toţi despre Uniunea Europeană, despre globalizare, despre drepturile omului, despre noţiunea de partid politic sau despre dezvoltarea durabilă, dar se întâmplă frecvent ca informaţiile noastre despre aceste subiecte să fie superficiale sau chiar eronate.
Serverul D@dalos a devenit operaţional în anul 2000, este actualizat periodic şi are drept ţintă, în special, populaţia ţărilor din Sud-Estul Europei. Din cele 9 limbi în care pot fi accesate informaţiile organizate sub formă de cursuri, 7 sunt din zona balcanică, iar celelalte două sunt engleza şi germana.
Există şi
o versiune în limba română.
După părerea mea, pentru fiecare din noi, chiar şi pentru jurnaliştii specializaţi în politica externă, care sunt formatorii noştri de opinie în problemele politicii mondiale, serverul educaţional UNESCO oferă informaţii utile.
E drept că cele peste 1400 de pagini disponibile în limba română reprezintă un volum cam mare pentru timpul pe care îl avem la dispoziţie, dar făcând puţin antrenament cu mecanismele specifice de navigare printre informaţii, putem extrage ce ne interesează.
Informaţiile despre Uniunea Europeană sunt actualizate până la sfârşitul anului 2005.
Nu am reuşit să aflu pornind din
pagina de intrare în întregul portal cine sunt partenerii români din echipa D@dalos, dar mi se pare că unele aspecte care ne privesc sunt prezentate confuz. Iată un exemplu din
pagina referitoare la aderarea României, aşa cum era ea văzută în 2005:„
În acest context este interesant cazul României. Guvernul acestui stat a introdus cât se poate de consecvent reformele propuse de UE; acestea au fost blocate însă de Curtea Constituţională, fapt pentru care, la începutul lui iulie 2005, guvernul Tariceanu şi-a anunţat demisia şi organizarea unor noi alegeri. Acest lucru nu este decât o dovadă în plus venită să susţină afirmaţia că politica UE este strâns angrenată cu politica la nivel naţional”.
Mă simt obligat să remarc că structura portalului este uneori puternic influenţată de partenerii mai activi din unele ţări (din păcate ai noştri nu şi-au dat prea multă osteneală să fie activi).
Acest fapt se simte pregnant în capitolul "Personalităţi". Dacă veţi parcurge
glosarul acestui capitol, veţi constata că informaţiile care reflectă problemele de interes pentru India, Israel şi Africa de Sud domină capitolul.