Hoinar pe web
Site-uri care mi-au atras atentia
TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES
La ce poţi folosi aspirina
Cunoscută de peste un secol ca medicament antialgic,
aspirina poate poate avea numeroase utilizări surprinzătoare cum ar fi înlăturarea mătreţii, vindecarea bătăturilor sau curăţarea petelor de pe haine.
Etichete: Utile?
Facultăţile care produc şomeri
Universitățile româneşti produc, anual, peste 110 000 de absolvenți.
Există numeroase facultăţi cu nume sonore, la care concurează 8-10 candidaţi pe un loc, ale căror absolvenţi nu sunt căutaţi de nimeni sau pentru care nu există posturi disponibile. Printre
facultăţile cu cerere 0 pe piaţa muncii figurează facultatea de geografie, cea de jurnalism, cea de management sau de ştiinţe politice.
Etichete: De pe la noi
Informaţii despre oricine pe internet
Ni s-a întâmplat tuturor să avem nevoie de
date despre o persoană cu privire la care ştim puţine lucruri.
Dintre cele două sugestii de site-uri gratuite care culeg şi centralizează relatări de tot felul de pe internet mi se pare net superior
Pipl care caută în reţele sociale, pe Google, în publicaţii etc, pornind de la pseudonime, numere de telefon, adrese de email şi - evident - nume însoţite sau nu de locaţii.
Etichete: Internet-IT
Vilă construită în 3 ore
O companie chinezească a construit o vilă cu parter şi etaj, în doar trei ore, din şase module asamblate în fabrică. Scheletele modulelor, rezistente la cutremure puternice, sunt imprimate 3D.
Etichete: Performanţe
Necazuri cu manualele şcolare
Povestea manualelor şcolare româneşti este la fel de tristă ca situaţia din spitale.
Oficial, manualul şcolar e instrument de bază gratuit pentru toti elevii - până în clasa a X-a. Neoficial, piaţa manualelor e estimata la 50 de milioane de euro. În ultimii 5 ani, editurile au supt de la Ministerul Educaţiei peste 23 de milioane de euro - doar din retipărirea manualelor depăşite.
Copiii fac in continuare meditaţii, cumpără biblioteci întregi, la presiunea profesorilor şi încearcă să fenteze examenele, iar şcoala româneasca îşi rateaza scopul de a pregăti oameni pentru viaţă.
Etichete: De pe la noi
550.000 de înregistrări video istorice
Agenţia de presă Associated Press (AP) şi British Movietone, una dintre cele mai mari arhive de jurnale de actualităţi din lume, publică pe site-ul YouTube peste un milion de minute de
înregistrări video istorice realizate din 1895 până în prezent.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Nume predominante în Europa
O hartă simpatică prezintă
cele mai frecvente nume de familie întâlnite în fiecare din ţările europene. După cum vă aşteptaţi, la noi predomină Popescu.
Etichete: Ştiaţi că?
Paradoxul opţiunilor
În ultimele decenii, numărul opţiunilor pe care le avem la dispoziţie atunci când vrem să cumpărăm sau să alegem ceva a crescut foarte mult.
Un psiholog american a demonstrat la o conferinţă TED că prin
creşterea numărului posibilităţilor de a alege un obiect sau o soluţie ni se complică existenţa şi ni se induce o stare de stres.
Expunerea este subtitrată în româneşte.
Etichete: Prezentari TED
Primul programator din lume
Primul programator din lume a fost o femeie care a trăit în prima jumătate a secolului XIX.
Etichete: Personalitati
Pătrate din chibrituri
Vă propun încă un test care mi se pare interesant:
mutaţi două chibrituri, pentru a obţine patru pătrate, în locul celor cinci existente.
Sursa şi soluţia peste câteva zile.
P.S.
Sursa şi soluţiaEtichete: Teste
Tuberculoza în România
The Economist Intelligence Unit este o unitate de cercetare şi analiză politică, socială şi economică a grupului care publică revista The Economist. EIU culege informaţii din 200 de ţări.
Recent, The Economist Intelligence Unit a difuzat un raport întitulat
România şi tuberculoza.
Mortalitatea dată de tuberculoză în România este dublă față de cea din Bulgaria și cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Se constată o frecvenţă îngrijorătoare a cazurilor de tuberculoză rezistentă la tratament.
Etichete: Sanatatea
Folosiţi Wikţionarul?
Ca şi mult utilizata Wikipedia, sau mai puţin folositele Wikicitat, Wikiştiri, Wikisursă, Wikimanuale, Wikicărţi, Wikispecii,
Wikţionarul a fost iniţiat de Fundaţia Wikimedia din San Francisco.
Linkul de mai sus vă trimite la varianta în limba română a acestui dicţionar explicativ, disponibil în foarte multe limbi, mai mult sau mai puţin utilizate în lume.
Dacă veţi încerca să folosiţi căutarea după literele afişate, veţi da de nume proprii, cuvinte neuzuale, cuvinte străine. În schimb,
dacă introduceţi cuvântul românesc pe care îl căutaţi în cadranul corespunzător lui „Defineşte”, veţi obţine o mulţime de informaţii interesante şi utile, cum ar fi etimologia cuvântului, sensurile lui, sinonime, cuvinte derivate, cuvinte compuse, expresii şi altele.Etichete: Dictionare si enciclopedii
Despre sondaje şi statistici
Publicam cu 10 ani în urmă pe alt blog, care nu mai este activ, câteva citate amuzante
despre sondaje şi statistici, extrase din scrierile unor oameni interesanţi, preluate de pe un site franţuzesc. Cred că nu şi-au pierdut farmecul.
Etichete: Redivivus
Relația dintre sărăcie și televiziune
În ediţia în limba română a site-ului Deutsche Welle, un articol este întitulat
Relația dintre sărăcie și televiziune în România. Articolul nu se axează numai pe televiziune, ci prezintă date semnificative referitoare la situaţia veniturilor și a inegalității în ţară.
Etichete: Despre noi
Cele mai bizare aşezări din lume
Există în lume
aşezări bizare, surprinzătoare pentru imaginaţia noastră. Veţi putea vedea, printre altele, un „oraş al gunoaielor” în Egipt, o comunitate subterană în Australia, un oraş construit pentru un milion de oameni, ocupat de doar 30.000 de locuitori, în China, o insulă fantomă în Japonia.
Etichete: Bizarerii
Efectul Mandelbaum
În condiţii de vizibilitate scăzută, şoferii au tendinţa să-şi focalizeze privirea la o distanţă foarte mică şi nu observă obstacolele cu care ar trebui să evite impactul, aflate la o distanţă ceva mai mare. Această
tendinţă necontrolată psihic, cauză a creşterii semnificative a numărului de accidente pe timp de vizibilitate redusă, a fost pusă în evidenţă în 1960 de cercetătorul american J. Mandelbaum.
Etichete: Ştiaţi că?
Iluzii optice anamorfice impresionante
Arta anamorfica face obiectele plate, desenate, să pară reale şi tridimensionale. Pentru a obţine acest efect, un desen anamorfic trebuie privit dintr-un anumit unghi. Desenele anamorfice sunt folosite frecvent în arta stradală.
Brusspup, un utilizator de You Tube foarte apreciat, prezintă, alături de alte iluzii cu conotaţii ştiinţifice, numeroase clipuri cu iluzii anamorfice. Iată un clip cu
câteva iluzii incredibile, care a însumat peste 26 de milioane de vizionări.
Etichete: Bizarerii
Ce este budismul?
Budismul este una dintre principalele religii ale lumii.
Budismul clasic tinde să păstreze tăcerea cu privire la realitatea unei ființe supreme și, prin urmare, este considerat ateist. Unele curente de budism ar putea fi numite ateiste, în timp ce altele ar putea fi numite panteiste (concepția panteistă susține că Dumnezeu este prezent în tot, identificându-se cu materia și universul), iar altele teiste.
Regret că articolul care oferă informaţii deosebit de interesante îndeamnă, în final, la respingerea budismului, admiţând doar punctul de vedere creştin.
Etichete: Ştiaţi că?
Adevărul despre homeopatie
Homeopatia, o metodă de tratament alternativ inventată în urmă cu 200 de ani, este tot mai populară în întreaga lume, deşi studiile ştiinţifice nu au demonstrat în niciun fel eficienţa remediilor homeopatice.
Etichete: Sanatatea
Marea Britanie, ţara fără constituţie
La 15 iunie se împlinesc 800 de ani de când, pe un câmp situat la 20 de mile de Londra, apărea cel mai influent document din istoria omenirii.
Prin această Cartă se urmărea îngrădirea puterii regelui în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanții săi direcți, precum și garantarea unui număr de drepturi pentru toți cetățenii.
De atunci, n-a apărut nicio constituţie în Marea Britanie.
Magna Carta rămâne documentul fondator al democraţiei moderne şi al opunerii faţă de puterea arbitrară.
Etichete: Politica-politici
Mulţi români cred în minuni, deochi, blesteme
Un sondaj efectuat la sfârşitul anului trecut arată că peste trei sferturi dintre români cred că există minuni şi îngeri, iar peste 50% cred în puterea blestemelor şi în existenţa demonilor.
Etichete: De pe la noi
Test uşor doar pentru copii
Vi se cere să aflaţi care este cifra care corespunde ultimului număr.
În prezentare se spune că testul poate fi rezolvat cu uşurinţă de copiii din prima clasă, dar este dificil pentru oamenii cu studii superioare.
Sursa şi răspunsul peste câteva zile.
Aceasta este
sursa.
Etichete: Teste
Atlasul frumuseţii feminine
O tânără fotografă româncă şi-a propus să întocmească un album imens cu femei frumoase din toată lumea. Până în prezent, Mihaela Noroc, care şi-a numit proiectul
Atlasul frumuseţii, a fotografiat femei din 37 de ţări şi speră să obţină sponsorizări pentru a-şi continua călătoria.
Etichete: De pe planeta
Muzica românească interbelică
În perioada interbelică, muzica uşoară românească, puternic influenţată de tangoul sudamerican, se bucura de interpretări valoroase ale unor celebrităţi ale vremii precum Cristian Vasile, Jean Moscopol, Titi Botez, Dorel Livianu sau Gheorghe Ionescu Gion.
Clipul You Tube de o oră pe care vi-l supun atenţiei include şi piese interpretate de Maria Tănase şi Zavaidoc.
Calitatea sunetului înregistrat cu opt decenii în urmă este surprinzător de bună.
Etichete: Muzica
Portrete genetice
Un fotograf canadian demonstrează că trăsăturile feţei se transmit genetic alăturând, în aceeaşi fotografie, câte o jumătate din chipurile unor rude apropiate şi punând în evidenţă
asemănările dintre persoanele cu aceeaşi descendenţă.
Un alt experiment, aparţinând unui tânăr fotograf din New York, arată că
diferenţele între partea dreaptă şi cea stângă a chipului uman sunt surprinzător de mari.
Etichete: Surprizele naturii
Luăm decizii iraţionale
Un specialist american în analiza comportamentului uman demonstrează într-o
prezentare savuroasă la o conferinţă TED că luăm de foarte multe ori decizii influenţaţi fiind de iluzii false, de impresii superficiale, de prezentarea incorectă a opţiunilor disponibile.
Expunerea este subtitrată în româneşte.
Etichete: Prezentari TED
Alimentele modificate genetic
Cu 21 de ani în urmă, au apărut în Statele Unite roşiile Flavr Savr, primele
alimente modificate genetic.
Culturile modificate genetic domină azi piaţa Statelor Unite, reprezentând 95% din sfecla de zahăr, 93% din soia şi 85% din porumb.
Un număr important de organizaţii religioase şi ecologiste luptă, în special în Europa, pentru interzicerea alimentelor modificate genetic, care ar putea fi dăunătoare pentru consumul alimentar.
Etichete: Sanatatea
Aţi auzit de Eginald Schlattner?
Eginald Schlattner este pastor luteran în satul Roșia, județul Sibiu şi scriitor de limbă germană cu succes internaţional.
Romanul “Cocoşul decapitat” al lui Schlattner a fost tradus în româneşte şi publicat de editura Humanitas, iar ulterior, după el s-a realizat un film în regia lui Radu Gabrea. Filmul a avut succes la numeroase festivaluri internaţionale.
Viaţa pastorului Schlattner, azi în vârstă de 82 de ani, poate constitui un subiect de roman.
Etichete: Personalitati
Broasca din fântână
În fiecare limbă există expresii idiomatice care traduse, cuvânt cu cuvânt, nu au sens într-o limbă străină. Ce credeţi că s-ar înţelege din traducerea exactă în engleză, franceză sau germană a unor formulări ca "i s-au aprins călcâiele după ea" sau "l-a făcut cu ou şi cu oţet"?
Expresia chinezească idiomatică
Broasca din fântână are un sens foarte interesant, iar la originea expresiei pare să stea o poveste a gânditorului chinez Zhuangzi, unul dintre principalii teoreticieni ai taoismului, care a trăit în secolul IV î. Hr.
Etichete: Cuvinte - expresii
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.