Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

sâmbătă, februarie 28, 2015
  Incredibilul Shanghai
În 1980 în Shanghai nu existau zgârie-nori. Azi sunt peste 4000, de două ori mai mulţi decât în New York.
O succesiune spectaculoasă de time-lapseuri vă prezintă cea mai mare şi mai impresionantă metropolă chinezească.

Etichete:

 
vineri, februarie 27, 2015
  Incompetenţa guvernamentală şi medicamentele
Dezastrul din sistemul medical românesc se amplifică. Mizeriei din spitale şi exodului medicilor i se adaugă lipsa unor medicamente esenţiale, care se va intensifica în urma recentelor măsuri de reducere a preţului medicamentelor, neglijată în ultimii 5 ani.
Clawback este o taxă plătită de toti producătorii de medicamente pentru finanţarea compensării medicamentelor. Taxa este plătită doar de producători, nu şi de distribuitori sau farmacii.

Etichete:

 
joi, februarie 26, 2015
  Mişcare circulară?
Un canal You Tube se bucură de un succes deosebit prezentând, sub semnătura brusspup, iluzii optice deosebit de spectaculoase însoţite de explicaţii.
Într-o prezentare remarcabilă, 8 puncte albe par să se mişte circular într-un cerc roşu. În mod surprinzător, mişcarea lor este perfect lineară, de-a lungul diametrelor cercului roşu.

Etichete:

 
miercuri, februarie 25, 2015
  De ce nu fură japonezii?
Un articol publicat pe un site american, la puţină vreme după catastrofalul cutremur din 2011, susţine că onestitatea japonezilor este rezultatul educaţiei impuse cu ajutorul legilor care recompensează corectitudinea mai mult decât o face orice alt sistem judiciar din lume. Imobilele rămase pustii nu sunt jefuite, aşa cum s-a întâmplat în multe alte locuri pe planetă. Japonezii se comportă, chiar şi în vremuri foarte grele, în cel mai civilizat mod posibil.
În imagine, după tsunami, niponii stăteau cuminţi la coadă, ca să ia apă potabilă, aşteptându-şi rîndul într-un "şarpe" uriaş desenat cu creta pe asfalt şi marcat de balize. Credeţi că ar fi posibil un astfel de comportament în România?

Etichete:

 
marți, februarie 24, 2015
  Ce vrea tehnologia?
Un apreciat jurnalist american, pasionat de evoluţia ştiinţei şi tehnologiei, a prezentat, într-o expunere savuroasă la o conferinţă TED, tendinţele şi influenţele tehnologiei de-a lungul timpului. Kevin Kelly găseşte numeroase puncte comune între evoluţia tehnologiei şi evoluţia vieţii.
Prezentarea este subtitrată în româneşte.

Etichete:

 
luni, februarie 23, 2015
  Test cu poligloţi
La o reuniune cu 100 de participanţi, 90 vorbesc spaniola, 80 italiana, iar 75 mandarina.
Care este numărul minim al celor care cunosc toate cele trei limbi?

Sursa şi soluţia la Comentarii.

Etichete:

 
duminică, februarie 22, 2015
  Posturi de radio româneşti online
O pagină de linkuri către site-urile tuturor posturilor româneşti de radio centrale şi locale cu acces online vă oferă posibilitatea de a le asculta în streaming şi de a accesa selecţii din programe şi articole pe diverse teme.
Site-ul sursă permite accesul la 4000 de posturi de radio europene sau alegerea unui post de pe paginile dedicate oricărei ţări din Europa. Veţi constata, probabil cu surprindere, că în minusculul stat Vatican există 5 posturi de radio, dintre care două au şi pagini în limba română.

Etichete:

 
sâmbătă, februarie 21, 2015
  Dicţionar teatral amuzant
Un ziar cultural preia un mic dicţionar teatral, publicat în Revista Teatrul în anul 1961, cu definiţii care îşi păstrează, în majoritatea cazurilor, hazul şi actualitatea după mai bine de jumătate de secol.

Etichete:

 
vineri, februarie 20, 2015
  Omenirea şi telefonul mobil
Vă supun atenţiei o prezentare amuzantă a unuia din obiectele cele mai utilizate de oameni, astăzi: telefonul mobil.

Etichete:

 
joi, februarie 19, 2015
  Recorduri ciudate
Guiness World Records primeşte 60.000 de solicitări anual pentru omologarea de recorduri. Alături de recorduri interesante, în Cartea Recordurilor figurează numeroase performanţe bizare, unele impresionante precum cea a pădurarului care a supravieţuit deşi a fost lovit de fulger de 7 ori, altele ridicole cum a fost executarea unui WC din aur, care a costat 3,5 milioane de dolari.

Etichete:

 
miercuri, februarie 18, 2015
  Ce este Statul Islamic?
Percepem Statul Islamic ca o grupare teroristă care îngrozeşte milioane de oameni săvârşind crime abominabile pe care le aduce la cunoştinţa întregii lumi, răspândind spaima. Presa se concentrează asupra barbariei Statului Islamic, referindu-se însă doar în mică măsură la teritoriile aflate sub controlul grupului terorist, la mijloacele sale de finanţare şi la conducătorii acestuia.

Etichete:

 
marți, februarie 17, 2015
  Atracţia dintre sexe şi bacteriile
Studii recente susţin că microorganismele din corpul oamenilor joacă un rol esenţial în atracţia erotică dintre două persoane.

Etichete:

 
luni, februarie 16, 2015
  Laserul de la Măgurele
În vara acestui an, ar trebui să intre în funcţiune la marginea Bucureștiului, pe Platforma de la Măgurele, cel mai mare sistem laser de mare putere din lume. Costul de 350 de miloane de dolari al costrucţiilor şi al instalaţiilor este finanţat de Uniunea Europeană.
Când se va recupera timpul pierdut de birocraţia românească, sistemul va avea aplicaţii de mare importanţă în medicină, electronică, produse farmaceutice, fizică nucleară şi multe alte domenii.

Etichete:

 
duminică, februarie 15, 2015
  Numele județelor din România
Adesea e greu de dedus de unde vin numele judeţelor din România. O mare parte din explicaţiile pe care le-am găsit coincide cu Lista de etimologii din Wikipedia, dar este posibil să existe şi alte origini pentru numelor atribuite judeţelor.

Etichete:

 
sâmbătă, februarie 14, 2015
  Originea unor superstiţii
Aflaţi dintr-un blog care este originea unor superstiţii.

Etichete:

 
vineri, februarie 13, 2015
  Oraşe neeuropene
Un test pentru care aveţi 4 minute la dispoziţie vă cere să selectaţi, din fiecare grup de patru localităţi, oraşul care nu este în Europa.
Nu este necesar să folosiţi majuscule când scrieţi numele oraşului.

Etichete:

 
joi, februarie 12, 2015
  Londra şi Parisul din China
Specializarea chinezilor în imitaţii se manifestă şi în domenii neaşteptate.
Thames Town şi Tianducheng sunt două oraşe chinezeşti, construite în ultimii ani, în care sunt reproduse, la scară reală, construcţii din Londra şi Paris, printre care veţi găsi, cu surprindere, turnul Eiffel.
Până acum, replicile chinezeşti ale celebrelor oraşe europene n-au atras decât în foarte mică măsură atât turiştii occidentali, cât şi localnicii dispuşi să se stabilească acolo.

Etichete:

 
miercuri, februarie 11, 2015
  Sarmalele pe mapamond
Alături de mici, sarmalele sunt considerate la noi preparate tradiţionale româneşti. Probabil vi se va părea surprinzător că nu mai puţin decât 25 de ţări consideră sarmalele mâncare naţională, deşi ţara lor de origine pare să fie Turcia.
Din ţările în care au vechime mare, sarmalele s-au întins pe harta lumii din Iran până în Suedia, fiecare ţară modificând reţeta preparatului după preferinţele locale.

Etichete:

 
marți, februarie 10, 2015
  Dicţionar de curente literare
Deşi revista Studenţie încadra acest mic dicţionar de curente literare la categoria „distractive”, încercând probabil să atragă atenţia studenţilor asupra unor informaţii de cultura generală, cred că, în contextul în care mass media ne invadează doar cu mizerii politice şi mondenităţi obscene, ne prinde bine tuturor să aflăm şi altceva vizitând dicţionarul, chiar dacă cei interesaţi efectiv de temă ar trebui să răscolească şi alte surse.
Câţi dintre noi au auzit oare de curentul umanist în literatură, reprezentat de atât de diverşii Petrarca, Boccaccio, Rabelais, Shakespeare, Kogălniceanu, Bălcescu, Haşdeu, George Călinescu sau câţi ştiu că scrierile lui Mircea Cărtărescu s-ar încadra în postmodernism?.
Clicând pe titlul curentelor (cu excepţia pozitivismului) veţi accesa informaţii interesante, adesea surprinzătoare.

Etichete:

 
luni, februarie 09, 2015
  Evoluţia tehnologiei şi memoria umană
În Evul Mediu erudiţii obişnuiau să memoreze pe de rost cărţi întregi. Acest lucru s-a schimbat odată cu naşterea tiparului inventat de Johannes Gutenberg, care a redus costul cărţilor şi a permis apariţia acestora în tiraje mari.
Revoluţia electronică şi apariţia Internetului au dus la scăderea costului în timp şi bani al accesului la informaţie, reducând şi mai mult nevoia de a memora.
Este evident că reducerea nevoii de a reţine amănunte care au fost stocate pe diversele tipuri de memorii externe create de progresul tehnologic a eliberat memoria umană, dar nu e exclus să genereze şi unele consecinţe care pot afecta viaţa privată a oamenilor. Amuzantă, povestioara juristului Bogdan Manolea, nu? Dar dacă s-ar apropia de realitate v-ar mai amuza?

Etichete:

 
duminică, februarie 08, 2015
  Teoria Lebedei Negre
Zicem azi despre un eveniment că este o Lebădă Neagră atunci când este un caz izolat, neaşteptat, când are un impact major şi când, după ce s-a întâmplat, i se găsesc explicaţii predictibile.
Cu acest sens, metafora lebedei negre a fost lansată de apreciatul finanţist libanez Nassim Nicholas Taleb în cartea „Lebăda Neagră. Impactul puţin probabilului”, tradusă în româneşte în 2010.
Foarte adesea, recesiunile economice sunt tratate ca Lebede Negre.

Etichete:

 
sâmbătă, februarie 07, 2015
  O enciclopedie a animalelor
Un site românesc vă propune o enciclopedie online despre toate animalele din lume.
O parte importantă din site este dedicată copiilor.

Etichete:

 
vineri, februarie 06, 2015
  Iluzie optică dansată
Puteţi urmări pe You Tube 8 balerine al căror dans vă va oferi o iluzie optică derutantă.

Etichete:

 
joi, februarie 05, 2015
  Ochii albaştri sunt altfel
Anumite celule ale irisului conţin pigmenţi care determină culoarea ochilor. Ochii albaştri constituie o excepţie. În cazul lor irisul nu conţine deloc pigmenţi, această culoare a ochilor fiind datorată unei dispersii a luminii, similară cu cea care ne face să vedem cerul albastru.

Etichete:

 
miercuri, februarie 04, 2015
  Cele mai vechi universități din lume
Mulţi dintre noi cred că Sorbona pariziană şi Oxfordul englezesc, inaugurate în secolul XII, sunt cele mai vechi universităţi din lume. Poate vi se pare surprinzător, dar în 2014 a fost reînfiinţată o universitate indiană, distrusă într-un război la sfârşitul secolului XII, care funcţiona de 6 secole în perioada în care se înfiinţau celebrele universităţi europene.
Înainte de apariţia învăţământului superior european, au mai existat universităţi în Maroc, Egipt şi Irak.
S-ar putea să vi se pară interesant să aflaţi care sunt cele mai vechi universități din lume în care se predă și în ziua de astăzi.

Etichete:

 
marți, februarie 03, 2015
  Eficienţa cuptorului cu microunde
Deşi invazia ameninţărilor care se referă la nocivitatea cuptorului cu microunde este în creştere, comoditatea şi rapiditatea gătitului la microunde fac ca milioane de oameni să-l folosească fără ezitare.
Câteva trucuri simple ne ajută să mărim eficienţa cuptorului.

Etichete:

 
luni, februarie 02, 2015
  De ce ne plac măgarii?
În ciuda faptului că insulta “măgarule” sau termenul măgărie sugerează un comportament impertinent sau neghiob, măgarul este un animal foarte prietenos, inteligent, alert, jucăuş şi curios. Pe parcursul timpurilor, măgarul a avut o imagine nebănuit de complexă şi interesantă în simbolistică, religii şi folclor.

Etichete:

 
duminică, februarie 01, 2015
  Istoria premiilor Oscar
Pe 22 februarie va avea loc festivitatea anuală de decernare a celor mai prestigioase premii din industria filmului mondial, premiile Academiei Americane de Film, cunoscute sub numele de premii Oscar.
La 86 de ani de la prima ceremonie de acordare a premiilor Oscar, pare tentant să aflăm unele detalii din istoria premiilor Academiei Americane de Film.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul