Hoinar pe web
Site-uri care mi-au atras atentia
TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES
Campionatul mondial de memorie
La sfârşitul acestui an va avea loc la Hainan, în China, cea de a 23-a ediţie a Campionatului mondial de memorie, o competiţie cu 10 probe dintre care cele mai multe cum ar fi, de exemplu, memorarea a mii de cărţi de joc extrase succesiv din multe pachete de cărţi sau a sute de cuvinte alese aleatoriu presupun performanţe care par incredibile pentru neiniţiaţi.
În limba română, am găsit informaţii care se referă la
ediţia de acum doi ani a campionatului pe un blog.
Etichete: Performanţe
305 ţări în statistici
Site-ul NationMaster conţine un număr imens de date statistice din domeniile economic social şi politic pentru 305 ţări.
Aici figurează statisticile şi datele care se referă la România.
Site-ul prezintă peste 5000 de categorii de informaţii grupate în tabele şi grafice comparative. Deoarece cea mai mare parte din cifre provin din documentele ONU, veţi găsi informaţii care nu sunt actualizate, dintre care unele au o vechime de 8-10 ani. Totuşi comparaţia orientativă dintre ţări îşi păstrează, în general, valabilitatea, chiar dacă datele au evoluat.
Site-ul include şi un blog în care pot fi găsite informaţii şi analize interesante, cum ar fi: „Cele mai poluate oraşe din lume” sau „Secretul criminalităţii reduse din Japonia”.
Etichete: De pe planeta
Ascensiunea Asiei
Suedezul Hans Rosling, unul din cei mai apreciaţi analişti ai problemelor globale din lume, a susţinut, într-o conferinţă TED, că
Asia va deveni motorul dezvoltării mondiale, preluând acest rol de la Occident. Rosling prezice când va fi momentul în care India şi China vor avea un salariu mediu egal cu cel din Statele Unite şi Marea Britanie.
Rosling a urmat studii medicale în Suedia şi în India şi a lucrat două decenii ca medic în Mozambic, adesea în zone rurale izolate. Ulterior, doctorul Rosling a realizat, în cadrul unei fundaţii pe care a înfiinţat-o, un program statistic cu animaţii grafice achiziţionat ulterior de Google.
Expunerea spectaculoasă, în care animaţiile grafice susţin argumentaţia, este subtitrată în româneşte.
Etichete: Prezentari TED
Cine a scris Biblia?
Emisiunea „Vax populi”, difuzată de un post de televiziune local din Ploieşti, oferă mostre savuroase din puţul gândirii celor care decid, mânaţi la vot de primari şi de popi, cine ne conduce ţara.
Aflaţi de la ei
Cine a scris Biblia.
În cazul în care chiar vreţi să ştiţi ce este Biblia şi cine a scris-o, aveţi la dispoziţie
un răspuns în viziune creştină.
Etichete: Amuzante
Factura de electricitate
Circa 30% din preţul înscris în
factura de curent electric a românilor reprezintă preţul propriu-zis al energiei electrice. Restul sunt costuri de sistem, impozite şi taxe.
Anul trecut, protestele de mare amploare ale bulgarilor care au ieşit în stradă din cauza costului energiei electrice au determinat demisia guvernului. La noi, oamenii sunt preocupaţi de certurile dintre politicieni.
Etichete: De pe la noi
Test comparativ copil - cimpanzeu
Un film de 15 minute realizat în 1932 prezintă o serie de
teste de abilitate similare la care sunt supuşi un copil de cca un an şi un pui de cimpanzeu cu o vârstă apropiată, crescuţi în aceeaşi familie.
Filmul este mut şi explicaţiile scrise în limba engleză ocupă destul de mult din durata filmului (inclusiv primele două minute), dar comportamentul celor doi faţă de diverşi stimuli este foarte interesant, chiar dacă experimentul psihologic datează de 80 de ani.
Etichete: Performanţe
Exportăm pacienţi
Sistemul medical falimentar românesc determină un număr din ce în ce mai mare de bolnavi să devină turişti medicali, dacă posibilităţile materiale le îngăduie să recurgă la
tratamente în străinătate.
Etichete: Despre noi
Surprinzătorul trib Piraha
În jungla Amazonului,
un trib de indieni nu are noţiunea numerelor, nu are grija zilei de mâine, nu are spaţii de dormit, foloseşte doar 7 consoane şi trei vocale, nu înțelege conceptelele de rușine şi vinovăție, nu are resentimente. Repetatele încercări de a converti tribul la creştinism au suferit eşecuri, deoarece noţiunea Dumnezeului unic nu poate fi înţeleasă în lipsa noţiunii de „unu”.
Etichete: De pe planeta
Inseraţi tot felul de caractere
Un site destul de puţin cunoscut care mi se pare util este
Copypastecharacter.
Site-ul vă oferă posibilitatea de a insera prin manevra copy/paste (nu este vorba de plagiatul care a făcut celebră expresia în România) un număr mai mare de caractere alfanumerice şi simboluri decât cele propuse de Windows, grupate în seturi. Săgeata de lângă “Our favorite set” vă permite accesul la celelalte seturi de caractere. Inserarea se poate face în diverse tipuri de documente, inclusiv în Twitter.
Etichete: Internet-IT
Despre ploaie
Vara ploioasă de care avem parte ne îndeamnă să aflăm
lucruri mai puţin ştiute despre ploaie.
Uneori se întâmplă să cadă
ploi colorate.
Pentru fotografii talentaţi
ploaie este fotogenică.
Etichete: Surprizele naturii
Transilvania văzută din zbor
Printre colecţiile de imagini publicate sub titlul "Mediafax Zoom" figurează şi 30 de fotografii superbe selecţionate ditre cele realizate într-un
zbor peste Transilvania.
Etichete: De pe la noi
Ţări şi recorduri
Recordurile deţinute de unele ţări nu sunt întotdeauna de admirat. Mi se pare totuşi interesant să aflu care sunt ţara fără niciun râu, ţara cu cele mai multe lacuri din lume şi cu cei mai mulţi oameni şcoliţi, ţara cu cel mai mare număr de tancuri, ţara aproape integral defrişată, ţara cu cei mai mulţi puşcăriaşi şi alte ţări cu supremaţii mondiale notabile.
Etichete: De pe planeta
Dicţionar etimologic englezesc
După ce am testat câteva dicţionare etimologice româneşti online şi am fost dezamăgit, vă supun atenţiei un
dicţionar etimologic englezesc care n-a refuzat să găsească originea diverselor cuvinte pe care le-am cules, unele din ele destul de puţin răspândite. Dicţionarul precizează, pentru fiecare cuvânt, anul din care se păstrează o primă înregistrare scrisă a cuvântului.
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Istoria altfel...
Folosirea baldachinului şi unele obiceiuri precum instalarea unui prag la intrarea în casă sau buchetul de flori purtat de mirese au
rădăcini istorice surprinzătoare. La fel de surprinzătoare sunt şi originile expresiilor "plouă cu pisici şi câini" şi "salvat de clopoţel".
Cu cinci secole în urmă, traiul de zi cu zi al oamenilor avuţi din Europa evoluată includea mizerii greu de înţeles astăzi.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Invenţii amuzante
Prima jumătate a secolului XX şi - în special - perioada interbelică au fost caracterizate printr-o dezvoltare impetuoasă a literaturii, artelor, ştiinţei şi tehnicii. Alături de realizările impresionante din domeniile electricităţii, radiocomunicaţiilor, automobilului, filmului, numeroşi oameni, uitaţi astăzi, au inventat, în secolul trecut, obiecte pe care le considerau utile, dar care nu au cunoscut consacrarea fiind considerate doar
bizarerii.
Revenind în zilele noastre, simpatica publicaţie americană online Bored Panda prezintă, parcă în completarea listei amuzante de mai sus,
25 de invenţii utile despre care nu ştii dacă există.
Etichete: Amuzante
Ştiţi ce este MTO?
Tot felul de măsuri cu iz electoral contează pe naivitatea populaţiei needucate. Guvernul şi Parlamentul au adoptat cu entuziasm reducerea contribuţiei de asigurări sociale (CAS), fără a preciza sursele de acoperire financiară.
La solicitarea preşedintelui Băsescu, care a cerut informaţii cu privire la impactul reducerii CAS cu 5% asupra încasărilor bugetare, pentru a promulga legea, Primul Ministru şi Ministrul de Finanţe s-au dovedit a fi
şocant de incompetenţi.
Etichete: Finante - Economie
Ştim când credem că ştim?
Mi s-a întâmplat în repetate rânduri să ascult informaţii care mi se păreau dubioase şi întrebându-mi interlocutorii de unde ştiu că e adevărat ce spun, să mi se răspundă cu aplomb: de la televizor. Cred totuşi că nu e nevoie de o inteligenţă deosebită ca să constaţi că televiziunile noastre de ştiri deziformează adesea, servind interesele unor persoane sau grupuri veroase.
Analizând diferite sensuri ale afimaţiei „ştiu că...”, articolul
Cum definim termenul a şti dintr-un blog remarcabil pune în evidenţă slăbiciunile spiritului nostru de observație și arată cât de ușor putem fi înșelați.
Etichete: Păreri-informaţii-glume
Tot felul de simţuri
Învăţăm la şcoala că omul are 5 simţuri. Diverşi specialişti dar şi unii neaveniţi ne asigură că sunt mai multe.
În revista Magazin, un literat descrie
8 simţuri suplimentare, unele din ele amuzante, cum ar fi simţul preaplinului.
Site-ul Descoperă.ro ne face cunoştinţă cu
alte simţuri care mi se par interesante, cum ar fi propriocepţia, echilibriocepţia, termocepţia, nocicepţia sau cronocepţia.
Etichete: Păreri-informaţii-glume
Curăţarea fierului de călcat
Dacă talpa fierului de călcat e murdară sau prezintă urme de arsură, există pericolul ca îmbrăcămintea călcată să fie murdărită, uneori iremediabil. O soluţie simplă şi surprinzătoare asigură
curăţarea fierului de călcat în mai puţin de un minut.
Etichete: Utile?
Un puzzle
Am găsit în mai multe forumuri
un puzzle japonez a cărui rezolvare i-ar asigura pe temători că boala Alzheimer nu s-a apropiat de ei.
Cercetătorul japonez care a publicat jocul ca temă de divertisment nu face nicio referinţă la boala Alzheimer, totuşi puzzle-ul care vă cere să umpleţi dreptunghiul cenuşiu cu piesele albastre mi s-a părut simpatic şi destul de simplu, mai ales că rezolvarea nu presupune rotirea componentelor şi primeşte ajutor video şi audio.
Etichete: Jocuri
Einstein despre Dumnezeu
O scrisoare a lui Albert Einstein, scrisă cu un an înaintea morţii sale, pune în evidenţă
părerea celebrului savant despre religie şi Dumnezeu. Scrisoarea a fost vândută cu doi ani în urmă, printr-o licitaţie cu preţul de pornire de 3 milioane de dolari.
Etichete: Personalitati
Structura şi veniturile familiilor româneşti
Institutul Naţional de Statistică a publicat un document amplu întitulat „Coordonate ale nivelului de trai Romania 2013”. Hotnews a extras din document datele privind
familiile din Romania si nivelul lor de trai care conţine informaţii necunocute celor mai mulţi dintre noi.
Etichete: Despre noi
Ţapul ispăşitor şi duşmănia
Etologia este o ramură a biologiei care studiază comportamentul şi obiceiurile oamenilor şi animalelor.
Pe blogul unui etolog din Republica Moldova am dat de un articol despre
tradiţia şi actualitatea ţapului ispăşitor care, cred eu, merită să fie băgat în seamă.
Etichete: De ce?
Dezvăluiri nedorite pe Facebook
O cercetătoare din Statele Unite care studiază interacţiunea dintre om şi calculator a prezentat într-o Conferinţă TED felul surprinzător în care utilizarea reţelelor sociale poate divulga numeroase
informaţii personale dezvăluite neintenţionat.
Probabil nu vă aşteptaţi ca like-urile şi share-urile de pe Facebook să ofere unor companii interesate date despre preocupările, competenţele şi problemele Dumneavoastră personale.
Expunerea este subtitrată în româneşte.
Etichete: Prezentari TED
Cum s-a născut stetoscopul
Stetoscopul s-a născut cu 200 de ani în urmă în Franţa şi a devenit instrumentul cu cea mai largă răspândire în lumea medicală.
Doctorul René-Théophile-Marie-Hyacinthe Laennec care l-a inventat, poate din motivul amuzant descris în postarea către care vă trimite linkul, l-a numit stetoscop, plecând de la cuvântul grecesc stethos care înseamnă piept.
Etichete: Sanatatea
Vindecătorii români de altădată
Cu câteva secole în urmă cei care tratau, sfătuiau sau chiar a operau un pacient, în caz de nevoie, nu erau medici. Cine erau
cei care erau chemaţi să vindece bolnavii aflaţi din site-ul Descoperă.ro.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Noutăţi în imprimarea 3D
Imprimarea 3D a apărut în anul 1980, dar că abia în 2010 a devenit disponibilă pentru public. În ultimii ani
imprimarea 3D surprinde prin diversitatea utilizărilor fiind folosită cu succes în medicină, în construcţia de case, în producţia unor pantofi spectaculoşi pentru doamne, în protetică etc.
Etichete: Internet-IT
Cişmigiul: de când şi de ce?
Dintre vechile grădini ale Bucureştilor, puţine au reuşit să dăinuie peste secole. Unul dintre puținele locuri în care se păstrează ceva din farmecul Bucureștiului de altă dată este
grădina Cişmigiu. Transformarea zonei mocirloase de la începutul secolului XIX în frumoasa grădină publică admirată şi azi a fost iniţiată de generalul Kiseleff în 1830 şi încheiată în 1854. Este de remarcat că cişmeaua din parc care se află în apropierea străzii Ştirbei Vodă datează din 1779.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Performanţe şi tradiţii japoneze
Într-o postare de blog sunt adunate
informaţii despre Japonia care pun în evidenţă particularităţi interesante şi adesea impresionante ale civilizaţiei din Ţara Soarelui Răsare.
Etichete: Performanţe
Dicţionar de cuvinte inventate
Într-un blog remarcabil dedicat jocurilor de cuvinte, este prezentată o colecţie mare de
cuvinte născocite care figurează în lucrări literare, în cântece, în articole din ziare, în reclame etc.
Printre aceste cuvinte care nu figurează în dicţionare veţi găsi: alfazet, bârfotecă, comentac, părerolog, fleacologie, loviluţie, piţifelnic, zvoner.
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.