Martin Jacques, autor de editoriale publicate în The Times, The Sunday Times, The Guardian şi New Statesman a urmărit în ultimii 20 de ani, evoluţia Extremului Orient şi cu precădere a Chinei. În 2009 a publicat o carte întitulată "Când China va dirija lumea: sfârşitul lumii occidentale şi naşterea unei noi ordini globale".
La o conferinţă TED din toamna trecută Martin Jacques a ţinut o prelegere întitulată
Să înţelegem ascensiunea Chinei în care explică de ce evoluţia Chinei care, după aprecierile specialiştilor americani, va depăşi Statele Unite în anul 2020, nu poate fi explicată pe baza logicii europene.
China nu este un stat bazat pe naţiuni precum fiecare din ţările europene, ci un conglomerat descentralizat cu o populaţie foarte diversificată, unită printr-o civilizaţie milenară comună.
Jurnalistul se referă, în continuare, la faptul că ţările occidentale erau convinse că, după preluarea Hong Kongului în 1997 de la britanici, conducerea comunistă chineză îşi va impune mecanismele în teritoriul preluat (aşa cum s-a întâmplat în Germania). Aplicând principiul “un stat, două sisteme”, în Hong Kong şi Macau a fost menţinut integral sistemul capitalist existent anterior.
O altă particularitate a chinezilor este că ei consideră că aparţin, în proporţie de 90% unei singure etnii, numită Han, celelalte etnii (printre care se remarcă tibetanii) locuiesc în zonele mărginaşe ale ţării. În Taiwan, 98% din populaţie este han, iar în Hong Kong această etnie atinge 95%.
Spre deosebire de ţările occidentale, unde autoritatea statului este frecvent contestată şi o mare parte din naţiunea care trăieşte pe teritoriul unui stat consideră că puterea acestuia trebuie diminuată, chinezii consideră că autoritatea statului este absolut necesară în mai toate domeniile de activitate. Marele zid chinezesc şi marele canal de aproape 2000 de km. care uneşte Beijingul cu Shanghai şi Hanzhou sunt exemple tipice în această privinţă. Astăzi majoritatea chinezilor acceptă fără ezitare sistemul copilului unic iar companii foarte importante pe plan mondial cum ar fi Lenovo, care a cumpărat de la IBM divizia de laptopuri şi notebookuri, se supun regulilor impuse de stat.
Concluzia vorbitorului este că occidentalii, obişnuiţi să domine în ultimele secole mapamondul nu înţeleg multe particularităţile popoarelor pe care le-au dominat, spre deosebire de acestea din urmă care au fost obligate să se adapteze mentalităţii occidentale, putând astăzi să o supună cu uşurinţă.