Hoinar pe web
Site-uri care mi-au atras atentia
TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES
Tutoriale pentru fotografia digitala
Iată
o colecţie de tutoriale pentru fotografia digitală în care veţi găsi sfaturi utile atât pentru începători cât şi pentru fotografii experimentaţi.
Etichete: Utile?
Incep sa se poarte casele din lemn
Construcţiile din lemn, privite până nu demult cu scepticism, au inceput să prindă şi la noi tot mai mult teren.
Cea mai longevivă locuinţă din lemn cunoscută în Europa a fost construită în anul 1176 în Schwyz, Elveţia şi a fost demolată, după mai mult de 800 de ani, în anul 2002, iar în Japonia, templul budist Toji din Kioto este şi el construit din lemn şi datează din anul 792.
Etichete: Trecut - viitor
Probarea hainelor in viitor
Printre schimbările pe care le va introduce în curând era digitală, este şi una care va permite sexului frumos să aleagă cu mai multă uşurinţă îmbrăcămintea dorită (şi nouă, celor care ne alegem mai repede hainele). Zău că
e spectaculos.
Etichete: Amuzante
Jetpack in loc de automobil
Bucureştenii s-au obişnuit cu idea că un drum cu automobilul presupune un consum mare de timp şi nervi.
Poate că o parte din cei care au bani pentru maşini scumpe şi au de făcut frecvent drumuri mai lungi vor prefera să scape de aglomeraţie, achiziţionând un aparat individual de zbor pentru care nu este necesar un brevet de pilot.
Descoperă.ro vă oferă
informaţii despre aparatul care costă ceva mai puţin de 60.000 de Euro, dar care, din păcate, consumă 40 de litri de benzină pe oră.
Etichete: Bizarerii
Aţi auzit de satul Wagah?
Atunci când era colonie britanică, India includea Pakistanul şi Bangladeshul de azi. În 1947, acordarea independenţei fostei colonii a fost însoţită de separarea populaţiei majoritar hinduse din sud de populaţia majoritar musulmană din nord, printr-o graniţă de cca 3000 de kilometri. Statul islamic a fost denumit Pakistan.
De la obţinerea independenţei, care a generat migraţii uriaşe ale populaţiei dintr-o parte în cealaltă a graniţei, India şi Pakistanul s-au knfruntat în 3 războaie soldate cu milioane de morţi.
Repetatele tentative de normalizare a relaţiilor între cele două ţări nu au avut rezultate semnificative, aşa că şi în zilele noastre în uriaşa frontieră dintre India şi Pakistan există un singur punct de trecere rutieră, situat în satul Wagah din provicia Punjab (în ambele state există o provincie cu acest nume).
Poarta frontierei se închide în fiecare după amiază la ora 5, printr-o cermonie militară complicată pe care o puteţi urmări într-un
videoclip BBC.
Cum ceremonia a devenit un spectacol gustat de locsalnici şi turişti, s-au montat tribune pentru spectatori.
Un blogger român pasionat de călătorii a asistat la ceremonie şi o descrie savuros în cuvinte şi imagini sub denumirea
Wagah – “războiul" India-Pakistan din fiecare după amiază.
Etichete: Politica-politici
Legea drepturilor pacientului
N-am ştiut că există o lege a drepturilor pacientului. Am dat de ea întâmplător. Cred că e bine să o cunoaşteţi atunci când vi se întâmplă să vă ciocniţi de sistemul medical românesc, care din păcate...
O puteţi vedea
aici. Eventual o puteţi copia şi printa.
Un exemplu din experienţa mea: internat fiind în spital, am solicitat, într-o noapte, să obţin opinia medicului de gardă. Asistenta de serviciu a decis că nu e cazul. Comportamentul asistentei încalcă art 11 din lege, care prevede că „pacientul are dreptul de a cere si de a obţine o altă opinie medicală”. Cred că nici personalul medical nu ştie că există o astfel de lege, de care se pot prevala bolnavii.
Etichete: Sanatatea
Primele automobile Dacia
Primele automobile fabricate în România au fost
Dacia 1100, lansate în 1968, sub licenţa Renault.
După numai un an a fost lansată
Dacia 1300.
Cred că secvenţele filmate, pe care le-am găsit în colecţia British Pathe, sunt preluate din jurnalele de actualităţi care se prezentau atunci în cinematografele româneşti, înaintea filmelor.
Puteţi alege formatul Fullscreen cu penultimul buton din dreapta, jos.
Etichete: Trecut - viitor
Adrese temporare de e-mail
Sunt destule situaţii în care aveţi nevoie de o adresă de e-mail pentru a vă putea loga pe un site şi doriţi să evitaţi pericolul unei avalanşe de spamuri.
Un bloggger indian vă propune
6 servicii gratuite de e-mail care vă păstrează adresa între 3 ore şi o lună.
Etichete: Internet-IT
Puma si puiul de urs
În anul 1988, regizorul francez Jean-Jacques Annaud a realizat, într-o coproducţie franco-americană, filmul Ursul (The Bear) care a obţinut premiul francez Cesar şi a fost nominalizat pentru premiul britanic BAFTA şi pentru premiul Oscar.
Un fragment din acest film de lung metraj, impresionant dar şi fermecător, circulă în ultimii ani pe mai toate site-urile specializate în conţinut video.
Dacă n-aţi avut prilejul să-l vedeţi,
nu ezitaţi să-l urmăriţi.
Fiind vorba de un film artistic, li se cere animalelor să-şi joace rolurile şi chiar dacă montajul împreună cu sunetul sunt fundamentale pentru desfăşurarea acţiunii filmului, rezultatul artistic mi se pare excepţional.
Etichete: Cultura si arta
Cumparati oua?
Primind de la consoarta mea sarcina de a cumpăra un carton de ouă, am constatat că atât în două supermarketuri importante cât şi în două magazine mici prin care am trecut erau doar ouă marcate cu cifra 3.
Cum primisem indicaţia să iau doar ouă marcate cu cifra 1 sau 2, am venit acasă cu mâna goală.
"Ouăle cu cifra 3 ne vor afecta sănatatea, ducând la supraponderabilitate, obezitate si celelalte afecţiuni aferente acestora", susţine directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare, prof. Mencinicopschi.
Se pare că informaţiile oferite în comunicatele Ministerului Agriculturii sunt infirmate de organizaţiile neguvernamentale, dar şi de constatarea mea, coroborată cu cele ale unor prieteni.
Pate că e bine să ştiţi
mai multe în această privinţă ca şi cu privire la codurile imprimate pe ouă.
Etichete: Sanatatea
Despre bancile din Romania
Majoritatea românilor de rând care au o rezervă financiară, în această perioadă de criză, o păstrează în bănci, renunţând la riscul investirii în acţiuni sau în fonduri deschise de investiţii.
În România funcţionează 30 de bănci cu capital străin şi doar două bănci semnificative cu capital românesc.
Vă propun să parcurgeţi
un articol care furnizează sintetizat o serie de informaţii despre băncile de la noi şi face recomandări privind unele măsuri pe care trebuie să le ia cei care au economii bancare.
Etichete: Finante - Economie
Internetul si modul de gandire
Fundaţia Edge, înfiinţată în anul 1988, a reuşit să grupeze în jurul temelor pe care le-a pus anual în discuţie multe minţi sclipitoare de pe planetă dar şi conservatori înverşunaţi.
"Ne schimbă internetul modul de gândire?", întrebarea anului 2010 a fundaţiei, a generat, în doar primele 3 săptămâni ale acestui an,
o avalanşă de răspunsuri foarte diferite din partea a peste 120 de oameni de ştiinţă, artişti, jurnalişti, filozofi, scriitori, preluate în zeci de limbi de publicaţii de prestigiu din întreaga lume.
Imaginea cu Papa alăturat aiatolahului Khameney ilustrează articolul din ziarul german Die Welt care sintetizează puncte de vedere conform cărora internetul este generator de superficialitate şi extremism, furnizor de teorii conspiraţioniste, subordonează gândirea oamenilor faţă de cei care deţin puterea şi faţă de dominaţia religioasă. Evident nu toată lumea gândeşte la fel.
O ziaristă reputată (matematician ca formaţie)
a sintetizat o mare parte din răspunsuri într-un articol Etichete: Internet-IT
In loc de Windows Explorer
Chiar şi în Windows 7, care simplifică multe din manevrele de accesare a aplicaţiilor, gestionarea fişierelor şi folderelor nu e foarte comodă.
Propunerea de folosire în acest scop a programului Free Commander, gratuit, rapid şi deloc voluminos, cu o mulţime de setări utile (dacă aveţi timp să le stabiliţi), însoţită de un videotutorial, pe care o face un blog românesc, mi se pare binevenită.
Mărturisesc că aş fi preferat ca tutorialul, care durează foarte mult timp, să fie mai concentrat.
Etichete: Internet-IT
Automobil de acum 150 de ani
În anul 1868 a fost brevetat
un automobil păşitor cu aburi, de tot hazul.
Interesant este că şoferul avea posibilitatea să determine "motorul" să păşească peste obstacole sau să alerge înapoi.
Etichete: Amuzante
Legile murphyce ale lui Pruteanu
În martie se împlinesc doi ani de când George Pruteanu nu mai este.
Controversat şi adesea interlocutor dificil, politicianul şi intelectualul Pruteanu capta atenţia prin mai tot ce spunea sau făcea.
A fost unul din primii oameni de litere de la noi care au înţeles că internetul devine o platformă de comunicare cu o audienţă din ce în ce mai largă.
Diversitatea temelor şi a modalităţilor de prezentare abordate pe site-ul său este şi astăzi remarcabilă.
Spectacolul politic al zilei de azi mă determină să vă propun să parcurgeţi, pentru exemplificare,
Legile murphice ale lui George Pruteanu dintre care multe sunt actuale.
Site-ul poate fi accesat
aici.
Etichete: Personalitati
Un artist sumbru de exceptie
Chiar dacă sunt doar un privitor în domeniul artelor plastice, îndrăznesc să-mi exprim convingerea că, dacă lucrările sale ar fi fost create în occident, Marcel Chirnoagă ar fi fost o celebritate de prim plan în întreaga lume.
Vizitaţi
muzeul online Marcel Chirnoagă pe care l-a creat un mare admirator al său, important colecţionar român de artă şi poate mă veţi crede. Privindu-i unele lucrări, am senzaţia că văd ilustraţii ale scrierilor lui Emil Cioran.
Artistul a părăsit această lume cu aproape doi ani în urmă. A fost matematician ca formaţie (fără studii în domeniul artelor), grafician şi gravor ca vocaţie, chiar dacă a creat şi în celelalte domenii ale artelor pastice, Chirnoagă a reprezentat, în viziunea sa, răul în lume.
A făcut-o şi în anii comunismului prin lucrări care nu se încadrau nicicum în compromisurile artistice ale acelor vremuri, aş zice chiar că sugerau răul specific dictaturii ceauşiste. Imaginea alăturată face parte din ciclul "Labirintul" realizat în 1980, în plină "epocă de aur", cum i se zicea atunci.
Chirnoagă nu s-a dezminţit nici după 1989. Gravurile
Psihanaliza politică şi
Ierarhie par să se refere la perioada actuală.
N-am prea găsit în presă informaţii despre viaţa şi creaţia lui Marcel Chirnoagă, ci doar liste de expoziţii şi distincţii primite în ţară şi în străinătate. Se pare că pentru un român însingurat, artistul s-a bucurat de multă apreciere. Un articol oferă totuşi unele
date biografice surprinzătoare şi informaţii sintetice despre opera lui care îi explică orientarea sumbră.
Etichete: Cultura si arta
Familia
Cei din figura alăturată sunt legaţi între ei prin următoarele relaţii de familie: fiu, fiică, tată, mamă, unchi, mătuşă, nepot, nepoată, văr.
Cum e posibil să fie doar 4 persoane?
Răspunsul, într-un comentariu, mâine.
viaEtichete: Teste
In anul nasterii tale...
O pagină web interesantă îţi povesteşte
ce s-a petrecut în lume în anul naşterii tale.
La început ti se spune că în anul în care te-ai născut nu exista Google (mă refer la majoritatea celor ce vizitează acest blog), care a fost cel mai vândut film şi cea mai apreciată carte din Statele Unite şi sunt enumerate premiile Oscar şi premiile Nobel acordate în acel an.
Urmează apoi descrierea evenimentelor politice, tehnologice, economice, sociale sau culturale importante care au avut loc pe întreaga planetă în anul în care te-ai născut. Chiar dacă se acordă prioritate evenimentelor care îi interesează în primul rând pe americani, vei constata cu surprindere că multe fapte care au consecinţe importante pentru evoluţia omenirii au debutat în anul naşterii tale.
Etichete: Trecut - viitor
Cultivati flori in Flash
Se poartă tot mai intens Flashul.
O pagină de pe un site japonez vă oferă posibilitatea să
întâmpinaţi primăvara cultivând flori pe ecran, fie clicând cu mouse-ul acolo unde doriţi să apară o floare, fie mişcând mouse-ul cu butonul stâng apăsat dacă vreţi să umpleţi pagina cu flori.
Vă propun două suplimente pe care va trebui să le testaţi înainte de a le propune unor copii, cărora le vor face cu certitudine plăcere.
-
un joc de pe acelaşi site: încercaţi să împiedecaţi mingea cât mai mult timp să cadă jos. Săgeata mouse-ului şi dirijarea mişcării baloanelor vă pot ajuta. Contează mult şi traseul aleatoriu al mingii;
-
un val de roboţei, căruia îi puteţi regla amploarea şi viteza, creează senzaţia că e tridimensional.
Etichete: Amuzante
Zeci de mii de ziare si reviste pe web
Site-ul
Online Newspapers vă permite să accesaţi un număr imens de ziare şi reviste din lume care au ediţii online.
Căutarea se poate face după zonele de pe glob sau alegând direct ţara în care apare publicaţia într-o listă ordonată alfabetic.
Aceastea sunt linkurile către
peste 100 de publicaţii din România. Veţi avea surpriza să găsiţi şi câteva site-uri care pretind doar că sunt jurnalistice, o publicaţie nu prea cunoscută din diaspora şi unele linkuri care nu duc nicăieri.
Etichete: Carti-publicatii
Galeria dictatorilor
Un site întitulat
The Dictator of the Month care poate fi accesat în engleză şi în germană înşiră fotografiile şi biografiile dictatorilor din diverse ţări ale lumii din anul 1900 încoace.
Dictatorii sunt prezentaţi ca şi când ar figura pe câte o pagină de calendar de-a lungul anilor 2001-2007.
Majoritatea biografiilor sunt preluate din Wikipedia.
Nu ştiu cine a realizat selecţia, care mi se pare interesantă dar discutabilă. În România figurează ca dictator doar Ceauşescu iar în Polonia Pillsudski şi Jaruzelski.
În imagine îl puteţi admira pe ultimul monarh absolut din Africa, care este de 24 de ani regele Swazilandului, ţara cu cea mai mai mică speranţă de viaţă de pe glob (32 de ani) şi una din cele mai sărace ţări din lume. Regele are o avere de sute de milioane de dolari, 14 neveste, numeroase palate şi maşini luxoase.
Etichete: Politica-politici
Cel mai scurt test politic
Am eztat să vă propun
acest test, pentru că se referă la diversitatea părerilor oamenilor din ţările evoluate în privinţa soluţiilor pentru un viitor mai bun.
După părerea mea testul nu are nici o legătură cu partidele româneşti care nu oferă rezolvări sistemice ale problemelor fundamentale ale populaţiei şi nu grupează oamenii în jurul unei doctrine, ci în jurul unor interese pe termen scurt, personale sau de grup. În consecinţă, dacă rezultatul testului va preciza că aveţi vederi liberale, este foarte probabil să nu aveţi vreo afinitate faţă de politica PNL.
După ce primiţi rezultatul testului, vi se va explica semnificaţia fiecărei categorii în care vă încadrează răspunsurile date.
Poate cândva, răspunsul la un test de acest gen va putea fi asociat şi la noi cu opţiunea pentru un anumit partid.
Etichete: Teste
Cum ne pacaleste vederea
Săptămâna trecută a avut loc la Long Beach, în California una din cele două sesiuni anuale de conferinţe ale celebrei organizaţii TED care selectează oameni din toată lumea care au ceva interesant de comunicat. Ca la toate sesiunile TED, prezentatorii au fost atât celebrităţi de nivel mondial cât şi oameni necunoscuţi publicului larg. Pentru că deocamdată nici una din noile prezentări nu este subtitrată în româneşte vă propun să vizionaţi unul din filmele ceva mai vechi care mi se pare interesant.
Este cunoscut faptul că diversele vieţuitoare văd în mod diferit mediul înconjurător, vederea fiecărei specii fiind adaptată la nevoile ei.
O prezentare făcută la o conferinţă TED de anul trecut, subtitrată în limba română, ne demonstrează că şi creierul omului sintetizează imaginile preluate de ochi într-un mod care nu este de multe ori conform cu realitatea,
Practic, iluziile optice sunt mult mai frecvente decât ne-am obişnuit să credem dar şi capacitatea creierului de a completa, pe baza experienţei acumulate, elementele care lipsesc dintr-un cadru este impresionantă.
Cercetările făcute de conferenţiar permit unele asocieri între imagini şi sunete, dar şi dirijarea comportamentului altor vietăţi în funcţie de particularităţile vederii lor.
Pentru vizionarea prezentării trebuie să vă rezervaţi cca 17 minute.
Etichete: Prezentari TED
Publicitate şi erotism
Majoritatea specialiştilor în domeniul publicităţii vă vor asigura că publicitatea cu tentă sexuală vinde cam orice marfă, de la produsele cosmetice la cartofi.
Fără să fiu specialist în advertising, îndrăznesc să zic că sexul poate atrage atenţia asupra spotului, dar nu întotdeauna şi asupra mesajului publicitar.
Am remarcat
o postare de pe un blog românesc care prezintă o reclamă televizată pentru apa minerală Perrier, interzisă în Franţa cu vreo 35 de ani în urmă, alături de reluarea temei astăzi, fără vreo restricţie, dar cu altă nuanţă.
S-ar putea să greşesc, dar în clipul de acum 35 de ani componenta sexuală e surprinzătoare dar pune în evidenţă subiectul la care se referă reclama, în timp ce în noul clip mâna rămâne cheia subiectului, erotismul este pregnant şi tratat interesant, dar componenta publicitară este mai puţin evidentă. Ori rostul reclamei e să vândă marfa nu doar spectaculozitatea.
Etichete: Bizarerii
Cele mai bune programe gratuite
Gizmo’s Freeware, după părerea mea unul din cele mai bune site-uri care prezintă programe gratuite, a publicat cu c
âteva zile în urmă o listă cu 46 de programe pe care le consideră cele mai bune produse freeware în momentul de faţă.În prima parte a articolului sunt înşirate categoriile de programe, iar în continuare categoriile sunt desfăşurate şi sunt prezentate câteva amănunte în legătură cu fiecare program.
Chiar dacă echipa care a făcut selecţia este formată din 60 de persoane, coordonatorul echipei a avut ultimul cuvânt, imprimând selecţiei elemente subiective. Aşa se explică faptul că Avira este preferat antivirusului Avast, deşi se precizează că mulţi îl preferă pe acesta din urmă şi că printre cele 3 browsere de internet selectate, figurează SRWare Iron, care pare să fie un produs german. practic identic cu Google Chrome, cu unele diferenţe la extensii, dar cu avantajul că nu trimite nici un fel de informaţii spre serverele Google. Constat totodată că pentru citirea fişierelor pdf este preferat PDF-XChange Viewer:şi că Foxit Reader, pe care eu îl apreciez foarte mult, nu apare în selectie. Probabil voi testa preferinţa lui Gizmo.
Etichete: Internet-IT
30 de editoare multimedia online
În cazul în care aveţi de făcut o operaţie de editare a unei fotografii, a unui fişier audio sau video şi nu aveţi la îndemână aplicaţiile pe care le folosiţi în mod uzual, webul vă oferă o mulţime de unelte online gratuite cu care puteţi rezolva majoritatea problemelor, chiar dacă sunt dificile.
E util să faceţi cunoştinţă cu
aceste aplicaţii online pentru ca să ştiţi în ce situaţii le puteţi folosi pe cele care vi se par utile.
Pentru exemplificare, vă propun să vedeţi ce poate face prin manevre foarte simple
Web Resizer cu fotografiile dumneavoastră.
Vă reamintesc că programul nu ocupă nici un pic de loc pe harddiskul Dumneavoastră, şi că pentru a-l utiliza trebuie să-l reţineţi doar printre semnele de carte (Bookmaks, Favorites) sau să-i cunoaşteţi numele pentru a-l căuta cu un motor, dacă folosiţi un calculator al altcuiva.
Etichete: Internet-IT
Azi incepe Anul Tigrului
Pentru că mass media, dependentă de anunţurile publicitare, este invadată de informaţii legate de faptul că azi este Sfântul Valentin (ziua îndrăgostiţilor) cred că merită să vă amintesc că tot azi începe
Anul Nou chinezesc, sărbătorit de chinezii din toată lumea, prilej pentru reuniuni de familie cu mese festive.
Începutul anului 4708 (care este un an al tigrului) este sărbătorit, conform tradiţiei. timp de 15 zile.
Faptul că fiecare an chinezesc poartă numele unui animal are ca origine o legendă conform căreia Budha ar fi invitat la el toate animalelele cu prilejul Anului Nou. Au venit doar 12 animale, motiv pentru care Budha le-a ales să reprezinte fiecare câte un an, urmnd ca oamenii care se nasc în anul respectiv să preia unele elemente din personalitatea animalului. Despre cei născuţi în anii tigrului se zice că sunt îndrăzneţi şi pot deveni lideri sau creatori.
Dacă aveţi unele cunoştinţe legate de tradiţiile Anului Nou chinezesc, puteţi încerca să răspundeţi la
întrebările acestui test.
Etichete: De pe planeta, Teste
Testul bananei
Vă propun
un test amuzant. Nu e exclus să-l mai fi întâlnit.
Un clic pe pătratul din dreapta jos vă permite să vedeţi Fullscreen.
Etichete: Amuzante
Coruptia in 2009
Transparency International a publicat
indicele de percepţie a corupţiei în anul 2009 pentru 180 de ţări.
România se clasează pe poziţia 70-74 alături de Bulgaria, Macedonia şi Grecia cu 3,8 puncte (10 puncte reprezintă corupţia minimă iar 0 puncte cea maximă).
Unele ţări din apropierea noastră ca Ungaria (5,1 puncte) şi Polonia (5 puncte) stau mai bine, iar altele ca Moldova (3,3 puncte), Ucraina şi Rusia (2,2 puncte) stau mai rău.
Punctajul nostru este cel mai mic din Uniunea Europeană.
Ţările cu cel mai mic indice de percepţie a corupţiei sunt Noua Zeelandă, Danemarca şi Singapore iar ultimele clasate sunt Afganistan şi Somalia.
Etichete: De pe planeta
Un Google simplificat
Un elev de 16 ani din Statele Unite a realizat motorul de căutare
Good 50, folosind tehnologia de căutare Google, pentru a-i permite bunicului său, în vârstă de 82 de ani, să caute mai uşor informaţii pe internet.Motorul are caseta de căutare de dimensiuni mari, nu oferă alte facilităţi în afară de căutarea pe web în baza cuvintelor introduse în casetă, este adăugată o rubrică de shopping (evident utilă doar în America), şi o casetă de mărire a scrisului în Firefox şi Google Chrome.
Constatând că motorul are succes şi la fraţii lui mai mici, tânărul informatician a eliminat şi răspunsurile nerecomandate minorilor.
Cum şi eu folosesc adesea căutările simple, am utiîlizat de mai multe ori în ultima vreme Good 50, care îmi permite să-mi menajez ochii când stau multe ore la calculator.
Etichete: Internet-IT
Prima pagina a ziarelor
Site-ul
Today's front pages, pe care am ales varianta de prezentare care mi s-a părut mai comodă şi pe care o puteţi muta pe Europa, prezintă prima pagină a ediţiei din ziua în care accesaţi site-ul pentru cca 700 de ziare din 68 de ţări.
Spre deosebire de Statele Unite, majoritatea ţărilor europene sunt slab reprezentate pe site. În Franţa figurează doar “La Tribune”, în Marea Britanie 5 ziare, dintre care unul e în limba arabă iar în România un ziar central şi 4 judeţene.
Pentru fiecare ziar aveţi acces şi la formatul online.
În funcţie de preferinţe, puteţi adopta tot felul de variante de accesare a site-ului.
Etichete: Carti-publicatii
Alte alternative la Mininova
Cu vreo două luni în urmă am găsit pe un blog câteva site-uri de torrente care pot înlocui, într-o oarecare măsură, ceea ce nu mai oferă Mininova.
O nouă propunere apărută pe alt blog cuprinde şi câteva site-uri care n-au fost menţionate data trecută.
Etichete: Internet-IT
Un site de biografii
The Biographicon este un site în care găsiţi biografiile personalităţilor considerate semnificative de-a lungul istoriei şi în zilele noastre, în limitele viziunii posibile pentru un site american.Biografiile sunt foarte amănunţite şi includ mai toate laturile vieţii celor în cauză. Am parcurs superficial biografiile lui Osama bin Laden şi Jennifer Lopez.
Site-ul conţine şi numeroase biografii ale unor persoane din România sau de origine română. Veţi găsi destul de mulţi domnitori ai ţărilor române, majoritatea demnitarilor comunişti, principalele personalităţi politice ale ultimilor 20 de ani, un număr acceptbil de scriitori, foarte puţini actori şi artişti plastici, ceva mai mulţi fotbalisti. Îl veţi găsi pe Ştefan Bănică dar nu şi pe Andreea Marin, pe Stelian Tănase dar nu şi pe Mircea Dinescu.
Pentru că aproape fiecare biografiile au numeroase linkuri către altele, vă propun să deschideţi biografia controversatului politician
Gheorghe Tătărescu care vă va oferi surpriza posibilităţii de a accesa zeci de biografii pe care nu vă aşteptaţi să le găsiţi pe site (amintesc doar pe Corneliu Zelea Codreanu şi Victor Ciorbea).
Raportat la sintezele din presa noastră, în site apar, referitor la personalităţile contemporane, detalii surprinzătoare. De exemplu, în
biografia lui Adrian Năstase există informaţii despre ipoteza că pentru privatizarea Petrom unii membri ai cabinetului Năstase ar fi primit mită 700 de milioane de dolari sau un link către o ştire BBC referitoare la faptul că Ion Ţiriac i-a dat cadou lui Năstase un automobil Mercedes de lux.
Nu ştiu cum să interpretez lipsa biografiilor lui Mircea Geoană şi Crin Antonescu, în situaţia în care există cea a lui Vanghelie.
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Două teste de engleza
Postul de radio BBC a transmis prima emisiune în limba română la 15 septembrie 1939. După 69 de ani, la 1 august 2008, BBC a renunţat la emisiunile în limba română. Fac parte dintre cei care simt lipsa acestor emisiuni în care deontologia jurnalistică era lege, acum când aproape trei sferturi din mass media din România este stăpânită de 3 oligarhi.
În arhiva postului am găsit, printre materialele folosite în lecţiile de limba engleză, două teste destul de simple de verificare a cunoştinţelor de engleză pe care vi le propun spre rezolvare:
Cum să folosiţi prepoziţiile şi
Capcanele ortografiei.
Dacă doriţi, puţeţi să vizitaţi
arhiva postului de radio BBC în limba română. S-ar putea să găsiţi informaţii interesante sau să profitaţi de lecţiile de engleză destinate românilor. Cunoşteţi, de exemplu, sensul verbului „to text”?
Etichete: Teste
O istorie simpatica a Internetului si altele
Mi s-a întâmplat adesea să dau peste site-uri care, deşi nu aparţin unor instituţii sau persoane foarte reprezentative, conţin informaţii deosebit de utile, prezentate interesant şi – în special – dezinhibat.
Aşa se întâmplă şi cu site-ul de pe care am cules
o istorie a internetului care descrie diversele momente din evoluţia celei mai avansate reţele globale de informaţii şi comunicaţii a zilelor noastre pe scurt şi chiar amuzant.
Pe acelaşi site am mai găsit
un glosar de termeni specifici internetului dar şi
răspunsuri la o mulţime de întrebări, atât pentru începători cât şi pentru avansaţi. Ştiţi să căutaţi, de exemplu teme care vă interesează în
internetul invizibil (bazele de date care nu sunt indexate de motoarele de căutare)?
Pentru că e vorba totuşi de un site personal, nu toate informaţiile sunt actualizate.
Etichete: Internet-IT
Cine conduce lumea?
Probabil, titlul postării vă determină să vă gândiţi la încă o teorie conspiraţionistă care bântuie pe web.
De fapt e vorba de
215 şefi de state şi 206 şefi de guverne din toată lumea prezentaţi de un site franţuzesc.
Îi puteţi alinia în faţa Dumneavoastră în ordinea vechimii, a numelui sau a denumirii statului.
Pentru fiecare puteţi obţine date biografice, le puteţi afla predecesorii şi puteţi afla diverse informaţii despre ţara în care îşi exercită atribuţiile.
E drept că din datele biografice lipseşte anul naşterii, dar această omisiune se datorează probabil faptului că printre personalităţile prezentate figurează un număr semnificativ de doamne.
Etichete: Politica-politici
Zise de Albert Einstein
Căutând sursa unui mesaj primit prin e-mail, am găsit
Fraze celebre ale lui Albert Einstein în româneşte pe Slideshare. Poate aţi mai întâlnit o parte din ele, dar savoarea lor merită o recitire, chiar dacă în traducere apar unele imperfecţiuni.
Cred că le puteţi parcurge mai comod pe Fullscreen.
Etichete: Personalitati
O carte savuroasa despre vechiul Bucuresti
Regretatul Radu Anton Roman ne poartă cu imagini spectaculoase şi texte scurte dar savuroase prin vechiul Bucureşti în cartea
Suflet candriu de papugiu. Cartea poate fi descărcată (eventual în format pdf) dacă vă logaţi pe site-ul Scribd.
Puteţi să accesaţi şi să descărcaţi în aceleaşi condiţii şi
volumul II al cărţii.
Mai jos vedeţi şi un mic extras din text.
Etichete: Carti-publicatii
Instalati multe programe deodata
Am prezentat o propunere similară şi anul trecut. Acum am găsit
aplicaţia Ninite, utilizabilă şi în Windows 7, care vă permite să instalaţi oricâte programe vreţi din cele 70 propuse, continuând să vă faceţi treaba la calculator. Toate programele sunt gratuite pentru uz personal şi sunt grupate pe tipuri de aplicaţii.
Recomandarea şi lămuririle le-am găsit
aici.
Etichete: Internet-IT
Cele mai vechi companii din lume
Cea mai veche companie din lume a fost înfiinţată în Japonia în anul 578 şi a funcţionat până în 2007. Domeniul de bază al activităţii companiei au fost construcţile.
Tot japoneză este o companie înfiinţată în anul 718, care funcţionează şi astăzi.
În Europa apar primele companii care se transmit peste secole, din generaţie în generaţie, (dacă vreţi numiţi-le ateliere în faza lor iniţială) în jurul anului 1000.
Aici găsiţi lista primelor 100 de companii înfiinţate în lume, dintre care foarte multe există şi astăzi.
Am selectat câteva exemple, poate nu cele mai semnificative.
În Murano, celebra suburbie insulară a Veneţiei, actuala companie producătoare de obiecte de artă din sticlă
Barovier&Toso şi-a început activitatea în anul 1295.
Hotelul
Pilgrimhaus din Soest, Germania, îşi are originea într-un han înfiinţat în 1304.
Fabrica de armament
Beretta a fost înfiinţată în Gordone, Italia în anul 1576 şi este condusă (cu toate ramificaţiile ei internaţionale) de a XIV-a generaţie a familiei.
Etichete: Trecut - viitor
Doua clepsidre
Am dat de
un test care vă pune la încercare capacitatea de analiză logica.
Eu zic că merită să încercaţi să o rezolvaţi înainte de a căuta răspunsul. Vă ofer precizarea că manevrarea clepsidrelor poate introduce o eroare de câteva secunde.
Etichete: Teste
O istorie aproximativa a Europei
Un site elveţian prezintă
o succesiune de hărţi politice ale Europei, din anul 1 până în anul 2000, la intervale de 100 de ani.
În anii 1 şi 100 este reprezentat regatul Daciei, cu capitala la Sarmisegetuza, care cuprinde la Sud Oltenia şi Banatul, întinzându-se parcă şi peste porţiuni din Ungaria şi Ucraina de azi. În Muntenia figurează ca locuitori Geţii, iar în Moldova o populaţie cu denumirea Ravolani(?). În anul 200, romanii nu mai apar în fostul regat al Daciei, iar în Banat figurează Gepizii iar în sudul Munteniei Vizigoţii.
Principatele române şi Transilvania apar abia pe harta anului 1300, dar în 1400 Transilvania e înglobată în Ungaria.
Mi se pare interesantă parcurgerea hărţilor de către cei care (ca şi mine) au uitat în bună măsură istoria învăţată în şcoală. Veţi constata astfel că în anul 1000 actuala Spanie era emirat arab, că Imperiul Bulgar, Principatul Ungar şi Ducatul Polonez erau cam la fel de mari, că existau regatele Norvegiei, Suediei şi Danemarcei, şi că teritoriul nostru figurează ca necunoscut.
Nu ştiu în ce măsură istoricii consideră hărţile corecte.
Etichete: Trecut - viitor
Transporturile in zilele noastre
O diagramă spectaculoasă întocmită la Universitatea Princeton cu aproape 5 ani în urmă se referea la transportul în lume. Chiar dacă unele date s-au modificat, imaginile şi informaţiile mi se par remarcabile:
- cel mai răspândit mijloc de transport din lume este bicicleta; existau în 2005 1,4 miliarde de biciclete şi (potrivit unui site guvernamental american) 400 de milioane de automobile;
- cel mai rapid tren din lume circula în Franţa, atingând 515 Km/h, faţă de 446 Km/h, viteza celui mai rapid tren din Japonia;
- în Statele Unite erau 785 de autovehicule la 1000 de locuitori, iar în India, 25. Numărul ricşelor din Delhi este de 500 de mii;
- pe liniile aeriene din lume erau rătăcite zilnic 7000 de bagaje. Nu cred că numărul lor a scăzut.
Etichete: De pe planeta
Iar Radu Beligan
Pentru căe la noi mai toţi politicienii ticăloşi au fani clientelari, iar nulităţile precum Andreea Bălan (am ales-o la nimereală) sunt vedete şi au site-uri oficiale, am alergie la cuvântul „fan”.
M-au impresionat totuşi fanii lui Radu Beligan care i-au întocmit
un site excelent (de fapt e un blog) pe care l-am parcurs cu plăcere. Evident maestrul Beligan nu are site oficial.
Filmul You Tube
Lache şi Mache, cules de pe site, conţine numeroase secvenţe scurte cu celebrele personaje create de Caragiale, interpretate de Radu Beligan şi Marin Moraru.
Etichete: Personalitati
Cea mai mare carte din lume
British Library, biblioteca naţională a Marii Britanii, a doua din lume ca amploare (după Biblioteca Congresului USA) organizează o expoziţie de hărţi în cadrul căreia va fi prezentată
cea mai mare carte din lume care este un atlas publicat în urmă cu 350 de ani.
În expoziţie vor figura multe hărţi vechi neobişnuite ne asigură The Guardian.
Etichete: Bizarerii
Artele plastice occidentale
În site-ul
The Art Browser veţi găsi mii de reproduceri ale creaţiilor realizate de sute de artişti plastici occidentali, începând cu perioada prerenascentistă până în zilele noastre.
În site domină plctura, dar veţi găsi şi sculpturi, opere arhitectonice, ilustraţii sau vase cum sunt cele realizate de Emile Galle.
Artiştii sunt grupaţi pe curente şi perioade. Pentru mulţi dintre ei veţi găsi trimiteri la Wikipedia.
În imagine figurează o lucrare pe care nu cred că aţi întâlnit-o. Se numeşte "Alga albă" şi îi aparţine lui Henri Matisse.
Etichete: Cultura si arta
40% din cancere pot fi prevenite
La nivel mondial, cancerul este principala cauză de deces, 12 milioane de cazuri fiind diagnosticate anual.
Conform Reuters. Uniunea internaţională de luptă împotriva cancerului a determinat 9 tipuri de infecţii care determină apariţia cancerului şi care pot fi prevenite prin vaccinare.
Practic
40% din îmbolnăvirile de cancer ar putea fi evitate, dacă s-ar lua măsurile de imunizare necesare şi oamenii ar renunţa la fumat, ar mânca sănătos, ar limita consumul de alcool şi ar reduce expunerea la soare, susţin experţii.
Etichete: Sanatatea
Ati vizitat Arhiva internetului?
The Internet Archive este o bibliotecă digitală imensă iniţiată în 1996 de o organizaţie non profit din California, în care pot fi accesate fără restricţii:
- copii miniaturale (snapshots) realizate după cca 90 de miliarde de site-uri în cca 40 de limbi;
- cam un sfert de milion de filme (o parte doar imagini în mişcare) dar şi filme ample cum ar fi
un film cu Charlie Chaplin din 1915,
fermecătorul film Şarada din 1963 cu Cary Grant, Audrey Hepburn şi Walter Matthau sau
filmul Clovnii realizat de Federico Fellini în 1970 (pot fi descărcate în câteva formate, printre care mpeg4);
- aproape o jumătate de miliard de înregistrări audio, dintre care 75.000 de concerte. Am găsit, de exemplu,
înregistrări cu Edith Piaf,
5 piese interpretate live în 1950 de Elvis Presley şi
21 de nocturne de Chopin care pt fi descărcate în format mp3;
- peste 1.800.000 de texte; printre ele veţi găsi
Khronikul romano-moldo-vlakhilor de Dimitrie Cantemir, scris cu caractere chirilice, într-o ediţie din 1836 şi
Dictionarulu limbei romane al lui August Treboniu Laurian, publicat în 1871, ambele digitalizate de Google după exemplare aflate în bibliotecile unor universităţi americane (se pot parcurge cu clic pe"Read online", în stânga sus);
- mult
software, depăşit în mare măsură.
Evident cei care vor avea curiozitatea să răscolească arhiva, vor trebui să găsească metoda optimă de căutare, în funcţie de obişnuinţele personale.
Amploarea activităţii celor care se ocupă de arhivă este incredibilă. Am putut vedea, de exemplu,
o mare parte din postările de pe acest blog din 2005 până în 2007.
Etichete: Internet-IT
Stiati ca…?
Unul din administratori unui forum românesc le-a propus membrilor forumului să posteze mesaje de tipul „ştiaţi că...?”.
Până acum au apărut
peste 100 de răspunsuri, multe foarte interesante. Evident, nu pot garanta exactitatea tuturor, dar sunt convins că merită o parcurgere.
Etichete: Bizarerii
Marile conspiratii
În vremurile noastre, dominate de cupiditate, iresponsabilitate şi oameni adesea răi şi stupizi implicaţi în conducerea naţiunilor, înfloresc teoriile conspiraţioniste de pe urma cărora beneficiază numeroşi profitori.
Site-ul Descoperă.ro ne prezintă
topul conspiraţiilor care bântuie prin lume.
Numărul oamenilor care sunt convinşi că multe din aceste conspiraţii sunt adevărate este incredibil de mare.
Filmul Zeitgeist, produs în 2007 şi distribuit gratuit pe internet, pe care vi-l propun subtitrat în româneşte, a fost vizionat de 60 de milioane de oameni, majoritatea tineri, deşi durează două ore. Filmul tratează 3 teme: implementarea în mintea oamenilor a unor concepte false prin religii, falsitatea atribuirii atentatelor de la 11 septembrie 2001 grupării conduse de Osama Bin Laden şi implicarea Statelor Unite în cele două eăzboaie mondiale şi în războiul rece prin manevre ale marilor deţinători de capital.
În anul 2008 a fost lansat filmul
Zeitgeist Addendum, tot de două ore (cu subtitrare în româneşte), drept continuare la “Zeitgeist”. Cel de al doilea film susţine că războaiele, sărăcia şi corupţia se datorează ignoranţei şi neimplicării oamenilor de rând în rezolvarea problemelor cu care se confruntă lumea şi că noile tehnologii sunt o şansă în această privinţă.
O temă dezbătută în film,
proiectul Venus are ecou şi în România.
Ambele filme pot fi vizionate fullscreen.
Etichete: De pe planeta
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.