Un artist sumbru de exceptie
Chiar dacă sunt doar un privitor în domeniul artelor plastice, îndrăznesc să-mi exprim convingerea că, dacă lucrările sale ar fi fost create în occident, Marcel Chirnoagă ar fi fost o celebritate de prim plan în întreaga lume.
Vizitaţi
muzeul online Marcel Chirnoagă pe care l-a creat un mare admirator al său, important colecţionar român de artă şi poate mă veţi crede. Privindu-i unele lucrări, am senzaţia că văd ilustraţii ale scrierilor lui Emil Cioran.
Artistul a părăsit această lume cu aproape doi ani în urmă. A fost matematician ca formaţie (fără studii în domeniul artelor), grafician şi gravor ca vocaţie, chiar dacă a creat şi în celelalte domenii ale artelor pastice, Chirnoagă a reprezentat, în viziunea sa, răul în lume.
A făcut-o şi în anii comunismului prin lucrări care nu se încadrau nicicum în compromisurile artistice ale acelor vremuri, aş zice chiar că sugerau răul specific dictaturii ceauşiste. Imaginea alăturată face parte din ciclul "Labirintul" realizat în 1980, în plină "epocă de aur", cum i se zicea atunci.
Chirnoagă nu s-a dezminţit nici după 1989. Gravurile
Psihanaliza politică şi
Ierarhie par să se refere la perioada actuală.
N-am prea găsit în presă informaţii despre viaţa şi creaţia lui Marcel Chirnoagă, ci doar liste de expoziţii şi distincţii primite în ţară şi în străinătate. Se pare că pentru un român însingurat, artistul s-a bucurat de multă apreciere. Un articol oferă totuşi unele
date biografice surprinzătoare şi informaţii sintetice despre opera lui care îi explică orientarea sumbră.
Etichete: Cultura si arta