Scriam luni despre retrogradarea abuzivă a lui Brâncuşi făcută de galeria de artă modernă Saatchi, prin încălcarea clasamentului rezultat în baza numărului de voturi prin internet. Evident metoda în sine e discutabilă, dar după ce şi-a asumat-o, galeria jonglează cum îi convine cu rezultatele.
Pentru consolarea noastră, a celor care simţim nevoia să ne mândrim şi cu ceva demn de admiraţie din umila noastră ţară,
Telegraph, cel mai vândut ziar britanic, publică în ediţia din 8 martie o listă cu 50 de lucrări de artă plastică pe care Martin Gayford, un important critic de artă, le consideră cele mai valoroase din întreaga istorie a omenirii (practic, din ultimii 5000 de ani). Dacă apreciaţi artele plastice, merită cred eu, să parcurgeţi lista.
Din secolul al XX-lea (cel din care galeria Saatchi selecţionează 500 de artişti), Gayford a selecţionat doar nouă opere, care sunt, în ordinea datei creaţiei lor:
- Pablo Picasso, 'Les Demoiselles d'Avignon' creată în 1907, se află Museum of Modern Art, New York;
- Henri Matisse, 'La Danse (II)' creată în 1910, se află la Hermitage Museum, St Petersburg (currently on show at the Royal Academy);
- Claude Monet, 'Waterlilies' terminată în 1926, se află la Orangerie, Paris;
-
Constantin Brancusi, 'Endless Column' creată în 1937, se află la Târgu Jiu, România;
- Jackson Pollock, 'One: No 31' creată în 1950, se află la Museum of Modern Art, New York;
- Roy Lichtenstein, 'Whaam!' creată în 1963, se află la Tate Modern, London;
- Robert Smithson, 'Spiral Jetty' creată în 1970, se află la Salt Lake, Utah, USA;
- Donald Judd, 'Untitled' Installation of 100 mill-aluminium boxes creată în 1982, se află la Chinati Foundation, Marfa, Texas.