Ce mai e benefic în fructe?
În iulie 2007, reprezentanţii unei organizaţii ecologiste olandeze au cumpărat de la un supermarket aparţinând reţelei Carrefour, aflat
în clădirea Parlamentului European din Bruxelles, 8 soiuri de fructe pe care le-au supus unui control pentru a verifica în ce măsură conţin reziduuri de pesticide.
Din studiul rezultat, întitulat
Pesticide periculoase în Parlamentul European, aflăm că în cele 8 mostre de fructe s-au găsit 28 de reziduuri de pesticide (în medie aproape 5 pentru fiecare fruct) cunoscute ca fiind cancerigene, neurotoxice etc. În trei dintre fructe s-au găsit pesticide peste limita admisă legal. Două din pesticide sunt declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind deosebit de periculoase. Nu a existat, printre fructele cumpărate nici unul fără pesticide.
În Europa, se utilizează anual 200.000 de tone de pesticide, iar 10 dintre cele mai utilizate tipuri de pesticide în Uniunea Europeană sunt clasificate ca periculoase pentru om, precizează studiul.
Şi noi românii constatăm că majoritatea din fructelor şi legumelor pe care le cumpărăm din piaţă sau din supermarket sunt mult mai prezentabile şi mai rezistente în timp decât cele pe care le cumpăram altă dată. Nu numai pesticidele ci şi selecţiile repetate îşi spun cuvântul în aceste rezultate care elimină calităţile nutritive şi gustul plăcut pe care şi-l amintesc cei mai în vârstă. Ca şi în alte cazuri, aceste „îmbunătăţiri” avantajează pe comerciant, nu pe cumpărător.
În aceeaşi ordine de idei, am găsit într-o publicaţie românească, deosebit de agreeată de femeile nu foarte tinere,
un articol care prezintă părerea unui specialist despre organismele modificate genetic implicate deocamdată în schimbări structurale la cartof, porumb şi soia. Cred că merită să fie citit.
Etichete: Sanatatea