Wikipediştii sunt utilizatorii înregistraţi sau anonimi care contribuie la dezvoltarea proiectului Wikipedia. Vă propun câteva informaţii (evident culese din
Wikipedia) despre wikipediştii implicaţi în proiectul în limba română.
Pe pagina cu
definiţia wikipedistului veţi găsi lista celor cca. 47.000 de utilizatori înregistraţi ai Wikipediei româneşti cu amplasarea lor teritorială. Am găsit wikipedişti utilizatori ai ediţiei româneşti şi în China, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Japonia, Peru şi Taiwan.
Lista alfabetică a utilizatorilor ediţiei române e accesibilă
aici.
O parte din utilizatori au atribuţii de
administratori şi – în consecinţă – au anumite drepturi specifice.
Wikipediştii care oferă informaţii despre ei sunt grupaţi în categorii şi subcategorii unde veţi găsi fani Federer, utilizatori remarcabili cu vârsta între 10 şi 15 ani, anarhişti, oameni captivaţi de desene animate etc.
Există numeroase proiecte care o imită, unele care o contestă dar, deşi conţine destule articole controversate, deocamdată Wikipedia este cea mai utilizată enciclopedie online de pe glob. Versiunea sa cea mai dezvoltată (evident cea engleză) cuprinde cca două milioane de articole, iar versiunea românească se apropie de o sută de mii de articole.
Nu am avut intenţia să mă refer în acest post, pe care l-am scris mai demult, la lipsurile Wikipediei româneşti. Provocat de
wikileapşa lansată de Iulian Comănescu, încep prin a mărturisi că mi s-a întâmplat mult mai frecvent să găsesc goluri importante sau cioturi aproape pustii în versiunea românească decât în cea englezească sau franţuzească.
Mi se pare şocant faptul că am găsit, de exemplu,
lăutari în ediţia englezească dar nu şi în ediţia românească; în ediţia englezească articolul despre
Constantin_Stere, este cam de o sută de ori mai vast şi mai documentat decât ciotul de trei rânduri din cea românească.
Aş zice, în aceste condiţii, că nu e rău să depăşim suta de mii de articole în Wikipedia, dar să ne preocupe şi rezultatul obţinut. Altfel îi imităm pe politicenii noştri care se laudă că au mărit pensiile, total devalorizate de creşterile de preţuri.