Acceptând invitaţia de a participa la proiectul
Zestre pentru Europa – Capsula Timpului, cred că, alături de tradiţii, cultură şi alte valori cu care ne alăturăm Europei evoluate, trebuie să ne asumăm şi defectele majore pe care, dacă nu le vom înlătura, vom avea parte de clauzele de salvgardare sau, pur şi simplu, nu vom accesa fonduri comunitare fără de care dezvoltarea ţării este imposibilă.
Iată de ce cred că este important să nu tratăm cu indiferenţă documente precum cele amintite mai jos.
Transparency International publică
indicele de percepţie a corupţiei în anul 2006, în 163 de ţări, bazându-se pe sondaje şi studii efectuate de 9 instituţii independente.
Indicele obţinut de România, ne situează, la egalitate cu 3 ţări africane, la care se adaugă Panama şi Sri Lanka, pe o poziţie înscrisă între locurile 85 şi 89.
În Europa, în urma noastră mai sunt, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Macedonia şi Albania.
Pentru comparaţie Bulgaria se află pe poziţia 57-58, Polonia pe 61-62, Moldova pe 79-83.
Centrul pentru legile şi politicile mediului al Universităţii Yale, în colaborare cu un centru internaţional de cercetări al Universităţii Columbia şi cu două organisme ale Comisiei Europene publică
indicele orientativ de performanţă în domeniul mediului, în 2006, pentru 133 de ţări, calculat în baza a 16 indicatori.
Suntem pe locul 90 şi în urma noastră nu se mai află nici o ţară europeană. Moldova e pe locul 75, Albania pe 57, Bulgaria pe 50, Polonia pe 38, Ungaria pe 33.
Anul trecut
un indice bazat pe un sistem mai complex de indicatori ne situa pe locul 94 din 146 de ţări. Interesant este că atunci Polonia era în urma noastră. Să fie saltul Poloniei o consecinţă a criteriilor impuse de Uniunea Europeană pe care le vom aplica şi noi? Să sperăm că fondurile alocate mediului vor fi folosite cu pricepere.
Problema e ce facem cu corupţia?
Tag Tehnorati:
capsulaTimpului