Hoinar pe web
Site-uri care mi-au atras atentia
TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES
Despăgubiri americane
Este cunoscut faptul că, în Statele Unite, oamenii dau în judecată, fără ezitare, o companie despre care cred că le produce prejudicii.
Iată câteva
exemple spectaculoase.
Spre deosebire de americani, nouă ni se pare normal să nu fim despăgubiţi atunci când cineva ne produce daune.
Etichete: Bizarerii
Imperii longevive în istorie
Vă supun atenţiei câteva informaţii despre
unele din cele mai longevive imperii din istorie.
Probabil n-aţi bănuit că printre ele figurează imperiul etiopian şi cel veneţian.
În imagine Haile Selassie I, ultimul împărat al Etiopiei, detronat în 1974.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Soluţie pentru parcarea laterală în 1927
O
invenţie din 1927, uitată până astăzi, simplifică radical parcarea laterală, una din manevrele dificile pentru şoferi şi în zilele noastre.
Recent, ideea a fost reluată de un grup de studenţi din China, Taiwan şi Noua Zeelandă, care au creat
motoare de rotire independente pentru fiecare din roţile unui autovehicul electric.
Etichete: Performanţe
Cele mai vizitate muzee din Bucureşti
Unul din doi români nu a fost anul trecut la nici un muzeu. Totuşi,
topul celor mai vizitate muzee din Bucureşti include Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Antipa.
Etichete: Cultura si arta
Despre nodul gordian
Istoria nodului gordian este o îmbinare de elemente legendare cu fapte reale petrecute cu trei secole îHr. Nodul gordian are sensul de problemă complexă, greu de rezolvat. Tăierea nodului gordian este soluţia simplă dar brutală, prin care se iese din impas fără bătaie de cap.
Dintr-o eroare de editare, Frigias, regele Frigiei, figurează, într-un paragraf din textul către care trimite linkul ca rege al Franţei, stat care nici nu exista pe atunci.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
O nouă știinţă: agnotologia
Denumirea „agnotologie” a fost propusă în 1992 pentru o ştiinţă care are ca obiect
studierea bazelor conceptuale ale ignoranţei, ale lipsei de cunoaștere.
La noi este evidentă cultivarea ignoranţei în scopul realizării unor avantaje economice sau politice şi este o practică frecvent folosită, cu efecte dăunătoare asupra societăţii.
Agnotologia studiază ignoranţa propriu zisă, dar şi mijloacele prin care este produsă, propagată şi menţinută, cum ar fi decredibilizarea rezultatelor știinţifice prin publicarea și difuzarea unor așa zise cercetări, neverificate experimental, punerea la îndoială a informaţiilor care dovedesc efectele nocive ale unor alimente, medicamente și materiale sau dezinformarea privind consecinţele unor măsuri guvernamentale în domeniul economiei.
Etichete: Ştiaţi că?
Câinele gospodar
Simpaticul terier Jesse face patul, aduce ziarul,verifică cutia poștală, şterge geamurile, foloseşte aspiratorul, pune rufele la spălat, aruncă gunoiul şi face numeroase alte treburi în casă.
Etichete: Amuzante
Reproducerea explicată copiilor
Julia Sweeney, actriţă şi dramaturg, povesteşte, la o conferinţă TED, discuţia pe care a avut-o cu fiica ei, când fetiţa avea 8 ani,
despre reproducere.
Pornind de la ouăle depuse de broască, întrebările fetiţei dirijează amuzant discuţia către zone pe care mama ei ar prefera să le explice după ce copilul va mai creşte.
Prezentarea este subtitrată în româneşte.
Etichete: Prezentari TED
Proverbe evreieşti
Am găsit pe un blog o culegere savuroasă de
proverbe evreieşti.
Etichete: Amuzante
Budismul, religia fără zei
Budismul este o religie apărută în India în secolul al VI-lea î.Hr., care s-a răspândit ulterior într-o mare parte a Asiei Centrale şi de Sud-Est.
Budismul este una dintre principalele religii ale lumii judecând după adepți, distribuirea geografică și influența socio-culturală. Cu toate că este o religie „estică”, budismul devine din ce în ce mai popular și mai influent în lumea vestică.
Etichete: Ştiaţi că?
Povestea zilelor săptămânii
Primele repere pentru împărţirea timpului s-au stabilit în timpuri străvechi, au apărut lunile anului împărţite în mai multe zile, dar nu s-a inventat
săptămâna. Se pare că babilonienii au fost primii care au decis ca fiecare a 7-a zi din lună să fie ziua de negustorie. În această zi nu se muncea, dar se organiza piaţa şi aveau loc sărbători. Împărţirea lunii în grupe de câte şapte zile a fost preluată ulterior de evrei, egipteni şi romani care au dat denumiri zilelor săptămânii după tradiţiile lor.
Etichete: Cuvinte - expresii
Naşterea enciclopediilor
În lumea occidentală se consideră că
prima enciclopedie din lume este cea întomită sub coordonarea filozofului şi scriitorului francez Denis Diderot, pe la jumătatea secolului XVIII.
Arheologii au găsit însă în Sumer o lucrare enciclopedică cuprinzând un inventar interesant de animale, pietre, plante si păsări care dateaza de la sfarsitul mileniului IV î.Hr. S-au mai păstrat, până în prezent, fragmente ale unei enciclopedii scrise de Speusippos (mort 339/338 î.Hr), un nepot al lui Platon. Speusippos a transpus ideile unchiului său într-o serie de scrieri de istorie naturală, matematică şi filozofie.
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Şlagărele unui secol
Un site surprinzător vă permite să urmăriţi numeroase
şlagăre lansate din 1900 până în 2015. Pentru fiecare din cei 115 ani, puteţi accesa prin linkuri zeci de melodii.
Etichete: Muzica
O nouă ţară în Europa
Un ceh s-a autoproclamat preşedintele noii ţări
Liberland, un teritoriu nerevendicat de aproape 8 kilometri pătrati situat între Serbia şi Croaţia, pe malul Dunării. Liberland, înfiinţată la 13 aprilie anul acesta, a primit în câteva zile cam 20.000 de cereri de cetăţenie şi numărul de solicitări creşte.
Etichete: Bizarerii
Institutul Cantacuzino
Singurul institut de microbiologie şi imunologie din ţară a devenit, după aproape un secol de realizări deosebite pentru sănătatea publică, o ţintă pentru samsarii imobiliari.
Institutul Cantacuzino, producătorul de seruri şi vaccinuri care imuniza populaţia României faţă de numeroase boli, nu mai produce azi niciun vaccin şi e pe cale de a fi abandonat.
Etichete: De pe la noi
Caragiale mereu actual
Cineva care parcurge
textul pe care vi-l propun spre citire ar zice fără ezitare că este vorba despre România zilelor noastre. Şi totuşi aceste rânduri sunt un colaj din publicistica marelui Ion Luca Caragiale din perioada anilor 1900. Mi se întâmplă adesea să constat cu uimire că în piesele de teratru, schiţele, articolele marelui scriitor sunt inserate fragmente în care se înscriu perfect evenimente sau persoane din lumea actuală.
Etichete: Personalitati
Sfaturi cosmetice din 1904
Revista „Moda nouă ilustrată” publica în 1904
sfaturi cosmetice pentru femei, dintre care unele ar putea fi utile şi azi.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Bune maniere ciudate în lume
În multe părţi ale lumii, regulile de bune maniere la masă sunt diferite de ale noastre, iar uneori contrazic uzanţele de la noi. Iată
10 reguli de bune maniere ciudate din jurul lumii.
Etichete: Bizarerii
Denumirile lunilor anului
Deşi primele calendare au fost concepute cu 4000 de ani înainte de Hristos, împărţirea anului în luni şi denumirea lunilor, în cea mai mare parte moştenită şi astăzi, îşi are originea încalendarul din perioada Imperiului Roman.
S-ar putea să vi se pară interesante
semnificaţiile denumirilor lunilor calendaristice şi cea a cuvântului „calendar”.
Etichete: Cuvinte - expresii
Gadget-uri pentru femei
Cei mai mulţi dintre scribii sau vorbăreţii televizaţi pe care îi numim jurnalişti sunt doar nişte scandalagii din spaţiul public. Totuşi, avem jurnalişti adevăraţi care au fost rejectaţi treptat de publicaţiile la care lucrau. Printre ei figurează străluciţii reporteri Viorel Ilişoi sau Simona Tache, astăzi freelanceri şi bloggeri.
Am cules din blogul Simonei Tache un text amuzant întitulat
Gadget-uri pentru femeiEtichete: Amuzante
Celebrităţi istorice, poate fictive
Teorema lui Pitagora este învăţată acum de aproape orice copil din lume, Iliada şi Odiseea lui Homer sunt probabil cele mai renumite opere literare din mitologia antică iar regele britanic medieval Arthur a inspirat o mulţime de legende şi poveşti. Numeroase studii susţin ipoteza că aceste personalităţi n-au existat şi sunt doar legendare.
Site-ul Descoperă.ro preia din revista History un articol care se referă la
Cinci figuri istorice care au influenţat lumea dar care nu ar fi existat în realitate.
Etichete: Personalitati
Cele mai periculoase țări din lume
Violențele care se petrec astăzi în unele țări reușesc să îngrozească o lume întreagă. Atacuri cu bombă, răpiri de persoane, atacuri sinucigaşe sau explozii ale unor mașini-capcană sunt la ordinea zilei, în mai multe zone ale lumii, în care viaţa a devenit mai periculoasă ca niciodată.
Am găsit într-o publicaţie
un clasament al celor mai periculoase ţări din lume la începutul anului 2015.
Etichete: De pe planeta
Animalele şi morala
Un profesor de biologie de la Universitatea Emory din Atlanta, deosebit de apreciat pentru studiile sale despre comportamentul social al animalelor, prezintă, într-o expunere TEDx, videoclipuri surprinzătoare cu teste de comportament în care se manifestă
empatie, cooperare, corectitudine și reciprocitate, grijă pentru bunăstarea altora în rândul mamiferelor şi - în special - al primatelor.
Prezentarea este subtitrată în româneşte.
Etichete: Prezentari TED
Cinci alăturate
Cinci este un joc la care logica vă ajută să adunaţi cât mai multe puncte. Pentru a elimina un grup de 5 sau mai multe bile, este necesar ca acestea să fie de aceeaşi culoare şi să se învecineze pe orizontală sau pe verificală.
Instrucţiunile jocului sunt în limba română.
Etichete: Jocuri
Satul din România unde nu se fură
În sudul judeţului Mehedinţi, în Clisura Dunării,
un sat cu populaţie de origine preponderent cehească nu are post de poliţie şi nici nu are nevoie fiindcă acolo nu se fură nimic iar localnicii sunt deosebit de liniştiţi.
Etichete: De pe la noi
Oraşul invadat de cerbi
În oraşul japonez Nara, circa
1.200 de cerbi trăiesc liberi pe străzi, având statutul de animal protejat.
Etichete: De pe planeta
A fost odată Târgul Moşilor
Prin zona Pieţei Obor de azi era cândva
Târgul Moşilor cunoscut şi sub numele de „Târgul de Afară”.
Târgul propriu-zis începea în săptămâna de dinaintea Rusaliilor şi era prilejuit de sărbătoarea pomenirii morţilor când, pe lângă negoţul obişnuit, comercianţii aduceau spre vânzare mărfuri tradiţionale necesare pentru pomenile care se făceau cu această ocazie. Totodată, târgul oferea distracţii, „senzaţii tari” şi jocuri pentru copii.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Plante care nu trebuie ţinute în casă
În ciuda aspectului lor încântător, numeroase plante pot aduce daune sănătăţii, dacă sunt ţinute în casă. Ediţia românească a publicaţiei „Epoch Times” prezintă
10 plante care nu trebuie ţinute în casă deoarece conţin substanţe toxice ce pot afecta îndeosebi copiii şi animalele de companie care pot mânca porţiuni din plante.
Etichete: Utile?
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.