Hoinar pe web
Site-uri care mi-au atras atentia
TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES
Marii compozitori pe You Tube
O pagină web vă oferă linkuri către
clipuri You Tube în care sunt interpretate creaţii reprezentative ale marilor compozitori de muzică clasică, de la Giovanni Pierluigi da Palestrina (sec.XVI) la contemporanul nostru americanul Philip Glass, considerat adesea cel mai influent compozitor al sfârșitului de secol XX.
Mulţumesc Alex.
Etichete: Muzica
Cărţi audio
Pe blogul
Cărţi audio online puteţi asculta zeci de romane, eseuri, nuvele, schiţe, piese de teatru radiofonic în limba română. Printre autorii textelor prezentate în format audio îi veţi găsi pe Moliere şi Paolo Coelho, Tolstoi şi Caragiale, Aristofan şi Liviu Rebreanu, Dumas şi Noica, Shakespeare şi Mircea Eliade, Mark Twain şi Eugen Ionescu, Gacia Marquez şi Victor Ion Popa, alături de mulţi alţii.
Etichete: Carti-publicatii-filme
Legea insuficienţei
Dorinta noastră de a avea un anumit produs creşte foarte mult dacă produsul respectiv ne este prezentat ca fiind în cantitate limitată sau greu de obţinut. Adesea
legea insuficienţei se înscrie în tehnicile de manipulare folosite pentru a ne crea artificial o exacerbare a dorinţei de a avea produsul care ni se propune.
Etichete: Ştiaţi că?
Despre braşoave
Cel mai adesea
expresia „a spune brașoave” are semnificaţia "a spune minciuni, lăudăroșenii". Expresia vine de la negustorii brașoveni medievali, care își lăudau exagerat marfa.
Etichete: Cuvinte - expresii
Hărţi ciudate ale Europei
Un blog dedicat geografiei prezintă o
colecţie de hărţi atipice ale Europei din care veţi afla cele mai răspândite nume de familie din diverse ţări, proporţia obezităţii şi a consumului de băuturi alcoolice, indicele mediu de inteligenţă şi multe altele.
Etichete: Geografice - Arheologice
Globalizarea nu e o noutate
Prin globalizare înţelegem procesul de transformare a unui fenomen local sau regional într-unul cu consecinţe globale. Globalizarea se manifestă în viaţa socială, în economie, în sănătate, în cultură. Cel mai adesea, considerăm că globalizarea este o nouă consecinţă a interconectării politice şi economice care se extinde pe mapamond, ca urmare a evoluţiei tehnologice, în special a progresului comunicaţiilor.
S-ar putea să vi se pară surprinzător dar, de-a lungul istoriei, toate marile imperii au generat
manifestări de globalizare.
Urmăriţi succesiunea cadrelor, clicând pe săgeata îndreptată către dreapta.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Graiul ardelenesc
Savoarea regionalismelor ardeleneşti face ca mulţi termeni folosiţi de transilvăneni să constituie subiect de amuzament în presă şi în literatură. Pe lângă cuvinte de origine latină, graiul ardelenesc este bogat în cuvinte împrumutate din limba maghiară.
Există numeroase
regionalisme în interiorul lanţului carpatic pe care ceilalţi români nu le înţeleg.
Un blogger a întocmit chiar şi un
Dicţionar Ardelenesc – Român.
Etichete: Cuvinte - expresii
Site-uri folositoare
Probabil cunoaşteţi o parte din cele 50 de site-uri recomandate, poate că pe unele din ele le folosiţi, dar, în mod cert, veţi găsi
site-uri care vă pot fi de folos şi nu le-aţi întâlnit până acum.
Etichete: Internet-IT
Silueta feminină ideală în istorie
O publicaţie americană reconstituie felul în care a evoluat, de-a lungul a 3000 de ani,
silueta feminină ideală.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Geocentrism în secolul XXI
Preotul Dan Bădulescu, care a fost un apreciat chitarist rock înainte de a urma teologia, susţine în zilele noastre că
soarele se învârteşte în jurul pământului şi că sistemul heliocentric prezentat, în secolul al XVI-lea, de preotul, matematicianul și astronomul Nicolaus Copernic este incorect.
Etichete: De ce?
Oraşul cu 100.000 de corturi
În Arabia Saudită, la 8 km de Mecca,
oraşul Mina cu suprafaţa de 20 de km pătraţi, format din corturi cu aer condiţionat, asigură înnoptarea pentru 3 milioane de pelerini.
Etichete: Ştiaţi că?
Dicţionar de omonime
Mai puţin utilizat decât dicţionarul de sinonime, pe care îl folosim atunci când vrem să evităm repetarea unui cuvânt într-o frază,
dicţionarul de omonime online permite găsirea unor cuvinte care au aceeași formă și aceeași pronunție cu alt cuvânt, de care diferă ca sens și ca origine. De exemplu, o broască poate fi batracian sau mecanism de închidere a uşii.
Etichete: Dictionare si enciclopedii
Deosebiţi nuanţele?
Un joc chinezesc vă cere să clicaţi pe
pătratul a cărui nuanţă diferă de a celorlalte pătrate din cadran. Pe măsură ce treceţi la treptele superioare ale jocului, nuanţa diferită devine tot mai greu perceptibilă.
Jocul este, în fond, un test de percepţie vizuală.
Etichete: Jocuri
Cutii cu voci şi imagini
Am găsit pe blogul lui Ioan T. Morar (scriitor, jurnalist, diplomat, activist civic, etc) o postare în care e descris felul în care au privit şi privesc diverse generaţii
cutiile prin care se comunică, apărute în ultimul secol.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
PIBul şi bunăstarea
Azi evaluăm succesul unei țări prin ceea ce numim Produs Intern Brut, mai cunoscut prin acronimul PIB. De fapt, PIBul este o evaluare care descrie performanța economică a unei ţări dar nu e o măsură a bunăstării. PIBul nu oferă răspuns la numeroase întrebări esenţiale: Am destulă mâncare? Știu să citesc și să scriu? Sunt în siguranță? Am drepturi? Trăiesc într-o societate în care nu sunt discriminat? Este viitorul meu și al copiilor mei protejat de distrugerea mediului? Acest gen de informaţii sunt descrise de
indicele de progres social conceput recent de expertul care îl prezintă interesant şi spiritual într-o prezentare la o conferinţă TED de anul trecut.
Mi se pare semnificativ clasamentul din 2014 al ţărilor după indicele de progres social, în care pe primele trei locuri sunt clasate Noua Zeelandă, Elveţia şi Islanda.
Expunerea este subtitrată în româneşte.
Etichete: Prezentari TED
Legende urbane româneşti
Chiar şi în această perioadă de dezvoltare explozivă a ştiinţei şi a tehnologiei, pasiunea umană pentru paranormal câştigă în mod surprinzător teren. Numărul adepţilor teoriilor conspiraţiei, ai astrologiei, ai tratamentelor cu diverse legume care vindecă orice boală este în continuă creştere.
Dominante în folclorul contemporan, legendele urbane conţin frecvent elemente supranaturale şi neverosimile. Termenul legendă urbană a fost folosit prima dată în anul 1968, de către un folclorist american care definea legenda urbană ca o povestire modernă care nu s-a petrecut niciodată și este relatată ca și cum ar fi fost adevărată.
România cozilor uriaşe la moaşte este şi ea
o pepinieră de legende urbane.
Etichete: Bizarerii
Şcoala formează?
Un site de psihologie grupează în categoria „Metafore terapeutice” poveşti savuroase care conţin învăţături remarcabile. Una din poveşti descrie
rolul dascălului în formarea copilului. Învăţătorul şi profesorul orientează, stabilesc proceduri, stârnesc curiozitatea, inspiră, povățuiesc, dar în unele cazuri - aşa cum veţi vedea din povestire - distrug iniţiativele copiilor.
Etichete: De ce?
Istoria blugilor
Primele
haine din denim datează de la sfârşitul secolului XVI şi erau purate în Italia de marinarii genovezi. Numele materialului vine de la oraşul francez Nimes (de Nimes) unde se producea. Principala piaţă de vânzare a materialului era Genova, care a dat şi denumirea franţuzească „bleu de Genes” (albastru de Genova) devenită apoi „Blue jeans”.
La jumătatea secolului XIX, emigrantul bavarez Levi Strauss, stabilit la San Francisco, a lansat pantalonii ieftini şi comozi dintr-un material dur de cânepă, foarte utili pentru căutătorii de aur, crescătorii de vite şi mineri, pe care i-a brevetat în 1873. Astăzi „blugii” sunt purtaţi de toată lumea, indiferent de vârstă sau sex.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
Cuvinte folosite greşit
Preluând sensul pe care îl au în alte limbi, în special în engleză, folosim eronat numeroase cuvinte şi se întâmplă adesea să
ne exprimăm greşit.
Etichete: Cuvinte - expresii
Legendele cimitirului Bellu
Până în secolul al XIX-lea, bucureştenii îşi ingropau morţii în jurul nenumăratelor biserici, în afara oraşului existând doar 7-8 cimitire pentru săraci, pentru cei din închisori sau cei morţi în urma deselor molime ce îndoliau oraşul.
Cimitirul Bellu este amplasat pe locul pe care, cu mai bine de două secole în urmă, familia de origine aromână Bellu avea o livadă de portocali.
Astăzi, Bellu este un uriaş muzeu de artă funerară, defăşurat pe 25 de hectare. Arhitecţi şi sculptori de mare prestigiu, precum Ion Mincu, Cornel Medrea, Miliţa Petraşcu, Ion Jalea, Oscar Han s-au implicat în realizarea unor monumente din cimitir.
Cimitirul Bellu adaposteşte
numeroase legende şi poveşti pline de mister.
Etichete: Trecut - prezent - viitor
O cană de ceai în ţările lumii
În diverse ţări ale lumii, ceaiul se bea diferit. Dacă în Japonia tradiţionala ceremonie a ceaiului este un ritual complicat, în alte ţări ceaiul are adausuri surprinzătoare, cum ar fi sarea şi untul de iak în Tibet sau perlele de tapioca în Taiwan. Iată
aspectul uzual al ceaiului, aşa cum este servit în 22 de ţări de pe glob. Amănunte despre
prepararea ceaiului în fiecare ţară, am găsit doar în engleză.
Etichete: De pe planeta
Surprizele Africii
Hărţile uzuale ale planetei sunt reprezentate în proiecţia cartografică Mercator, concepută în 1569. Pe aceste hărţi, Africa are aceeaşi dimensiune cu Groenlanda, deşi, în realitate, este de 14 ori mai mare. Un articol din revista The Economist se referă la
adevărata dimensiune a Africii.
Sunt numeroase alte lucruri puţin cunoscute dar interesante despre
continentul african.
Etichete: Ştiaţi că?
Valsuri şi tangouri vechi româneşti
O formaţie muzicală oferă un colaj cu
Valsuri şi tangouri vechi româneşti, majoritatea din perioada interbelică.
Etichete: Muzica
Matematică de la Ion Creangă
Multe scrieri ale lui Ion Creangă ne încântă şi azi. O bună parte din creaţia povestitorului conţine tot felul de învăţături utile.
Povestirea
Cinci pâini este o lecţie savuroasă de logică şi o învăţătură despre modul în care se rezolvă o problemă de matematică.
Etichete: Personalitati
Pantofii inteligenţi
Printre numeroasele gadgeturi care apar în permanenţă, figurează şi
pantofii cu branţuri smart.
Branţurile se conectează la telefonul mobil prin Bluetooth şi oferă, în afară de numeroase informaţii, posibilitatea de a regla temperatura în interiorul pantofului.
Etichete: Stiinta-tehnologie
Cum gândesc bebeluşii
O psiholoagă, profesor la Universitatea din Berkeley, California, prezintă, într-o expunere TED, dovezi că
bebelușii și copiii sunt conștienți de mult mai multe lucruri decât credem noi, oamenii maturi.
Expunerea este subtitrată în româneşte.
Etichete: Prezentari TED
Cât e ceasul?
Sper să vă amuze
clipul You Tube pe care vi-l supun atenţiei, cu convingerea că nu veţi avea dificultăţi să înţelegeţi conversaţia, chiar dacă e în italiană.
Etichete: Amuzante
Mentalităţi pe glob
Adesea, mentalităţile în diverse locuri din lume sunt surprinzătoare pentru noi.
De exemplu,
în Suedia o banală uzanţă de parcare este de neconceput în România.
Pare incredibil
modul în care conduce ţara un rege african. Probabil, de la el s-a inspirat prim-ministrul nostru care îşi desfăşoară, cu precădere, activitatea guvernamentală la televizor.
Pentru noi europenii,
calitatea vieţii femeilor din Arabia Saudită este inacceptabilă.
Etichete: De pe planeta
Dancing Bucharest
Celebrul site internaţional Bored Panda, care traduce în imagini impresionante fapte neobişnuite din lumea de azi, prezintă proiectul
Dancing Bucharest iniţiat de un fotograf român, care mută un grup de interpreţi ai dansului modern de pe scenă în diverse locuri din spaţiul urban bucureştean.
Etichete: Cultura si arta
Legendele mărţişorului
Tradiţia mărţişorului, simbol al primăverii, se regăseşte pe teritoriul României şi al unor ţări învecinate.
Despre mărţişor şi despre şnurul său bicolor circulă numeroase legende.
Etichete: Ştiaţi că?
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.