Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

marți, septembrie 30, 2014
  3 decenii cu Landsat Timelapse
Programul Landsat, demarat de NASA la începutul anilor ’70, are rolul de a urmări schimbările care se produc pe pământ, prin intermediul unor fotografii de înaltă definiţie, punând în evidenţă evoluţia despăduririlor, extinderea deşerturilor, creşterea zonelor urbane sau retragerea gheţarilor. Google a selectat imagini din perioada 1984-2012 pe care le-a organizat în timelapse-uri, unde puteţi vedea construcţia insulelor palmier din Dubai, defrişările din zona amazoniană, retragerea gheţarilor din Alaska, dezvoltarea explozivă a oraşelor Shanghai şi Las Vegas sau puteţi alege diverse alte zone din lume. Se pot vedea, de exemplu modificarea Bucureştiului sau defrişările din Munţii Maramureşului.
Puteţi modifica viteza de avans a timelapse-ului de pe fast pe medium sau slow.

Etichete:

 
luni, septembrie 29, 2014
  România în filme străine
Puţine lungmetraje americane, englezeşti sau franţuzeşti sunt dedicate României, dar foarte multe filme străine sunt turnate în ţara noastră şi printre interpreţi figurează actori români.
Faceţi cunoştinţă cu 20 de filme străine în care apare România.
Numeroşii comentatori ai articolului publicat cu 5 ani în urmă se referă la alte filme, printre care figurează unele a căror acţiune se desfăşoară în România.
În imagine Oana Pellea în filmul britanic "Children of Men" (2006).

Etichete:

 
duminică, septembrie 28, 2014
  Hotarele româneşti în ultimii 150 de ani
Harta României a suferit numeroase modificări din ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial numele de România.
O suită de hărţi interactive vă arată schimbările, adesea considerabile, la care au fost supuse graniţele României în ultimul secol şi jumătate.

Etichete:

 
sâmbătă, septembrie 27, 2014
  "Performanţe" inginereşti
Cu câtva timp în urmă v-am propus un link către o colecţie de realizări ridicole ale unor instalatori. Privită în poze, colecţia de performanţe inginereşti pe care v-o supun azi atenţiei este foarte amuzantă. Mă întreb, însă, cum au privit beneficiarii surpriza care li s-a făcut.

Etichete:

 
vineri, septembrie 26, 2014
  Restaurante unicat
Există în diferite colţuri ale lumii restaurante bizare a căror caracteristică specifică nu se regăseşte în alte părţi. Printre aceste restaurante veţi găsi unul în care se mănâncă în întuneric beznă, unul în care mobila, tacâmurile, farfuriile, aproape tot ce nu e mâncare, este făcut din carton, unul în care masa se serveşte în tăcere totală, unul deschis într-o veche galerie de mină, la 380 de metri sub pământ, altul în care clienţii stau la mese în pielea goală. Neobişnuit este şi succesul acestor restaurante, la care rezervările sunt făcute cu mult timp înainte.

Etichete:

 
joi, septembrie 25, 2014
  Dacă România ar avea 100 de locuitori
Aflăm dintr-un infografic interactiv că în cazul în care România ar avea doar 100 de locuitori, 50 ar fi femei şi 50 bărbaţi. 55 dintre ei ar locui în mediul urban, iar 45 în cel rural, 22 ar fi săraci, 38 necăsătoriţi, 10 ar fi văduvi, 4 divorţaţi, 53 ar avea acces la internet şi doar 44 la canalizare.

Etichete:

 
miercuri, septembrie 24, 2014
  Se poartă acronimele
Printre multele chestii pe care le preluăm cu entuziasm de peste ocean figurează şi vorbirea în acronime. Cele câteva prescurtări folosite în limbajul curent al secolului XIX s-au înmulţit odată cu primul război mondial, au început să abunde în preajma celui de al doilea război mondial şi invadează o mulţime de domenii de activitate în zilele noastre.

Etichete:

 
marți, septembrie 23, 2014
  Topul ţărilor cu educaţie superioară
Statele care investesc semnificativ în sistemul de învăţământ se regăsesc în topul ţărilor cu cel mai ridicat nivel de educaţie, fapt care se reflectă şi în în economia ţării. O excepţie în această privinţă o constituie prima clasată, Rusia, unde, conform analizelor unor organizaţii neguvernamentale, elevii copiază la testele standard, studenţii trec examenele fără a se prezenta, iar politicienii şi miliardarii ruşi îşi achiziţionează fără nicio greutate diplome de doctor.

Etichete:

 
luni, septembrie 22, 2014
  Surprize ale organismului uman
Probabil n-aţi avut curiozitatea să vă întrebaţi de ce vi se face pielea de găină, de ce vă trosnesc articulaţiile, de ce vă lăcrimează ochii de la ceapă sau care sunt cauzele diverselor manifestări ciudate ale organismului nostru, explicate de oamenii de ştiinţă.

Etichete:

 
duminică, septembrie 21, 2014
  Câini care seamănă cu stăpânii
…sau poate stăpâni care seamănă cu câinii lor. Există teorii care susţin că unele persoane preferă câinii care le seamănă. Deoarece copiii nu şi-au ales singuri câinii şi pentru că este evident că fotografiile înşirate în clip presupun o punere în scenă, vă propun să să ne ne amuzăm pe seama imaginilor, fără analize psihologice.

Etichete:

 
sâmbătă, septembrie 20, 2014
  Premiile Ig Nobel 2014
Premiile Ig Nobel sunt distincţii acordate anual, din 1991, celor mai ciudate sau inutile studii şi realizări ştiinţifice. Zilele trecute au fost decernate, la sediul prestigiosei universităţi americane Harvard, premiile Ig Nobel pentru anul 2014.

Etichete:

 
vineri, septembrie 19, 2014
  Bucureşti vs. Tokio
După 17 ani petrecuţi în Japonia, analistul financiar Ştefan Liiceanu prezintă câteva diferenţe de metalitate între români şi japonezi.

Etichete:

 
joi, septembrie 18, 2014
  Interviu cu o prostituată
S-a născut în România şi lucrează ca prostituată în Amsterdam de 4 ani. Aflaţi motivele care au îndemnat-o să aleagă această cale dintr-un interviu acordat unei publicaţii care oferă informaţii pentru alegerea unei cariere.
Venitul Feliciei Anna este mult mai consistent decât cel al lui Gâdea, Badea, Ursu şi al celorlalte "vedete" care se prostituează la Antena 3.

Etichete:

 
miercuri, septembrie 17, 2014
  Oraşe colorate
Obişnuiţi fiind cu clădirile nostre în culori terne, veţi privi probabil cu plăcere casele vopsite în culori vii din diverse colţuri ale lumii.

Etichete:

 
marți, septembrie 16, 2014
  Mogulul din ceață
RISE Project este o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști care investighează crima organizată și corupția care afectează România. Investigaţiile RISE Project dezvăluie numeroase activităţi subterane ascunse de presa cenzurată de decidenţii corupţi.
Articolul întitulat Mogulul din ceaţă face parte dintr-o anchetă amplă cu numeroase ramificaţii.

Etichete:

 
luni, septembrie 15, 2014
  Beţi apă îmbuteliată?
În multe țări subdezvoltate apa curată de băut se găseşte cu mare dificultate. În schimb în țările dezvoltate, precum SUA, se cheltuiesc miliarde de dolari pe apa îmbuteliată, chiar dacă țările respective furnizează apă potabilă curată la robinet.
Un infografic prezintă informaţii suprinzătoare despre apa îmbuteliată.
La nivel mondial se consumă 200 de miliarde de litri de apă îmbuteliată anual, care costă 61 de miliarde de dolari. Energia consumată pentru producerea apei îmbuteliate ar fi suficientă pentru alimentarea a un milion de automobile, timp de un an. Dacă adăugăm faptul că recipientele în care se cumpără apa plată înseamnă două milioane de tone de deşeuri din masă plastică anual, avantajele apei plate ridică mari semne de întrebare.
În plus, după unele estimări, 40% din apa îmbuteliată provine din apa de la robinet.

Etichete:

 
duminică, septembrie 14, 2014
  Cele mai mici state din Europa
Cele mai mici 10 state din Europa au suprafeţe care variază între 13.812 kilometri pătraţi (Muntenegru) şi 0,44 kilometri pătraţi (Vatican). Malta, una din ţările din top, are capitala (La Valetta) cu cea mai mică suprafaţă din Unuinea Europeană, doar 0,8 kilometri pătraţi.
În imagine portul de pescuit din Marsaxlokk, o localitate cu 3500 de locuitori situată în sudul insulei Malta.

Etichete:

 
sâmbătă, septembrie 13, 2014
  Ce mâncau românii acum 100 de ani
Site-ul Descoperă.ro ne spune ce mâncau românii acum 100 de ani, culegând informaţii din câteva scrieri notabile ale vremii.
Ţăranii alcătuiau, la vremea aceea, cea mai mare parte a populaţiei ţării.
Pe atunci, la ţară, “pâinea de grâu era o mâncare mai aleasă, rezervată mai curând sărbătorilor”. Oamenii de la sate mâncau “mămăligă, ştir, frunze de sfeclă, hrişcă, mei, bob, ulei de cânepă şi foarte puţine produse de origine animală”.
„Femeile se îngrijesc de a produce pui de găină, gâsce, raţe, curci, dar le vând, ca să cumpere adesea sulimanuri…laptele, ouăle, brânza, dacă le posedă, le vând în târg pentru a-şi procura alte necesare, adesea însă în profitul cârciumarului…şi chiar sătenii avuţi tot aşa se hrănesc, pe motiv că aşa s-au hrănit şi părinţii lor.”
Porumbul, adesea alterat, era baza alimentaţiei ţăranilor români în jurul anului 1900 şi pelagra făcea ravagii.
Pe atunci nu se inventase alimentaţia sănătoasă.

Etichete:

 
vineri, septembrie 12, 2014
  Cât de greu este aerul?
Probabil nu v-aţi întrebat niciodată cât de greu este aerul. Răspunsul surprinzător la această întrebare îl oferă o lecţie TED-Ed concentrată într-un film de animaţie de 3 minute, subtitrat în româneşte.

Etichete:

 
joi, septembrie 11, 2014
  100 de ani de cuvinte încrucișate
Prima problemă de cuvinte încrucişate a fost publicată, într-un ziar newyorkez, în decembrie 1913 şi s-a răspândit rapid, devenind astăzi una din cele mai răspândite forme de exerciții mentale din lume.

Etichete:

 
miercuri, septembrie 10, 2014
  Vizitaţi România
Chiar dacă suntem tentaţi să vizităm locurile celebre din străinătate unde se înghesuie turiştii veniţi din diverse colţuri ale lumii, să nu uităm că avem şi în ţară o mulţime de obiective turistice remarcabile.
Vă pot ajuta să alegeţi:
- site-ul Romanian Explorer care vă prezintă o mulţime de locuri de pe la noi care merită o vizită, grupate pe judeţe şi categorii;
- site-ul Booking.com în care găsiţi hoteluri, restaurante şi pensiuni demne de atenţie din toată ţara, oferindu-vă posibilitatea să alegeţi de la modeste pensiuni de familie până la hoteluri de lux. Site-ul olandez prezintă informaţii în limba română şi posibilităţi de rezervare a cazării în 206 ţări;
- serviciul HERO.DOT care oferă gratuit informaţii despre aproximativ 3000 de obiective turistice din ţară, printr-un apel telefonic la un număr cu tarif de telefon fix obişnuit.

Etichete:

 
marți, septembrie 09, 2014
  Paradoxul lui Braess
Mi se pare bizar paradoxul formulat în 1968 de matematicianul german Dietrich Braess, despre care n-am ştiut nimic până acum. Totuşi, se pare că, în foarte multe situaţii, paradoxul este confirmat.

Etichete:

 
luni, septembrie 08, 2014
  Se întâmplă într-un minut
Site-ul american “Education Database online” culege din statistici, printre altele, 20 de fapte care se petrec într-un minut, axate cu precădere pe date din Statele Unite.
Din cifrele prezentate am remarcat că într-un minut, pe pământ:
- se nasc 250 de copii, dintre care 113 se nasc în sărăcie şi 15 au malformaţii congenitale;
- mor 107 oameni, dintre care 18 mor de foame; în acelaşi interval, numai în Statele Unite, se aruncă la gunoi 20 de tone de alimente comestibile;
- se produc 9 infecţii noi cu virusul HIV;
- au loc 5 cutremure;
- se consumă 9 milioane de litri de petrol.
Mi se pare semnificativ şi faptul că un specialist în IT câştigă într-un minut în Statele Unite de 50 de ori mai mult decât un IT-ist din India.

Etichete:

 
duminică, septembrie 07, 2014
  Cele mai vorbite limbi
În lume există cca un miliard două sute de milione de vorbitori nativi de chineză, iar pentru următoarea limbă clasată numărul vorbitorilor nativi este cam de 4 ori mai mic. Limba română se află pe locul 40 în lume din punct de vedere al numărului de persoane pentru care este limbă maternă.
Am extras informaţiile dintr-o postare întitulată Topul celor mai vorbite limbi din lume.

Etichete:

 
sâmbătă, septembrie 06, 2014
  8 beţe
Aveţi la dispoziţie 4 beţe roşii şi 4 beţe galbene. Beţele roşii sunt de două ori ma lungi decât beţele galbene. Trebuie să aşezaţi cele 8 beţe astfel încât ele să formeze 3 pătrate identice.
Sursa şi răspunsul peste câteva zile.

Sursa dă următorul răspuns:

Etichete:

 
vineri, septembrie 05, 2014
  100 de curiozităţi din lume
Site-ul Descoperă.ro grupează 100 de informaţii surprinzătoare culese din toată lumea :
Iată câteva dintre ele:
- Cel mai întâlnit nume bărbătesc de pe planetă este Mohammed;
- În Bangladesh există o lege care permite autorităţilor sa aresteze elevii cu vârste mai mari de 15 ani care copiaza la examene;
- În fiecare an, mai mulţi oameni sunt ucişi de măgari decât în accidente aviatice;
- În SUA aproximativ 7.000 de tigri sunt ţinuţi ca animale de casă;
- 90% dintre speciile de păsări sunt monogame. Doar 3% dintre mamifere au aceleaşi preferinţe.

Etichete:

 
joi, septembrie 04, 2014
  Istoria cartofului
Cartoful a fost adus în Europa, în secolul XVI, din America de Sud, unde incaşii cultivau şi mâncau cartofi încă din anii 500 î.Hr. În Europa istoria cartofului a cunoscut întâmplări surprinzătoare, uneori savuroase.

Etichete:

 
miercuri, septembrie 03, 2014
  Un român organizează circulaţia newyorkezilor
O emisiune ProTV îl prezintă pe Michael Horodniceanu, coordonatorul celor mai mari proiecte publice de infrastructură din New York, printre care se numără extinderi ale liniilor de metrou existente, modificarea traseelor pentru o mai bună fluidizare a traficului, un nou terminal feroviar situat la zeci de metri sub pământ în inima Manhattanului.

Etichete:

 
marți, septembrie 02, 2014
  Ponta şi cei 40.000 de pelerini
De Sfânta Maria, 40.000 de pelerini şi premierul Ponta au sosit la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj pentru a se închina şi ruga la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
Unii credincioşi au înconjurat în coate şi genunchi o bisericuţă de lemn situată în incinta Mănăstirii Nicula spunând că se roagă pentru sănătate, pentru membrii ai familiilor lor şi pentru o viaţă mai bună. Din cauza vremii caniculare, peste o sută de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală.
Au fost distribuite 10.000 de porţii de sarmale iar guvernul Ponta a dat din Fondul de rezervă 2 milioane de lei pentru Mănăstirea Nicula. Utile sprijinul popilor şi voturile pelerinilor, nu?

Etichete:

 
luni, septembrie 01, 2014
  Bucureștiul lui Andrei Pandele
Arhitectul Andrei Pandele este cel mai cunoscut fotograf român. Fotografiile sale care descriu dezastrul ceauşist din anii 70-80 sunt apreciate în toată lumea.
Un interviu al lui Andrei Pandele despre Bucureştiul de azi mi se pare interesant. Alte păreri interesante puteţi găsi pe blogul lui Andrei Pandele.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul