Ce mâncau românii acum 100 de ani
Site-ul Descoperă.ro ne spune
ce mâncau românii acum 100 de ani, culegând informaţii din câteva scrieri notabile ale vremii.
Ţăranii alcătuiau, la vremea aceea, cea mai mare parte a populaţiei ţării.
Pe atunci, la ţară, “pâinea de grâu era o mâncare mai aleasă, rezervată mai curând sărbătorilor”. Oamenii de la sate mâncau “mămăligă, ştir, frunze de sfeclă, hrişcă, mei, bob, ulei de cânepă şi foarte puţine produse de origine animală”.
„Femeile se îngrijesc de a produce pui de găină, gâsce, raţe, curci, dar le vând, ca să cumpere adesea sulimanuri…laptele, ouăle, brânza, dacă le posedă, le vând în târg pentru a-şi procura alte necesare, adesea însă în profitul cârciumarului…şi chiar sătenii avuţi tot aşa se hrănesc, pe motiv că aşa s-au hrănit şi părinţii lor.”
Porumbul, adesea alterat, era baza alimentaţiei ţăranilor români în jurul anului 1900 şi pelagra făcea ravagii.
Pe atunci nu se inventase alimentaţia sănătoasă.
Etichete: Trecut - prezent - viitor