Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

luni, martie 31, 2014
  Cine este Papa Francisc I
A trecut un an de când cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio a fost ales Papă. Provenit dintr-o familie modestă, cel de al 266-lea suveran pontif şi-a păstrat şi în noua postură simplitatea, dorinţa de a construi punţi durabile spre alte confesiuni, îndemnul de a proteja viaţa sub toate formele ei: mediul înconjurător, copiii, vârstnicii şi pe toţi cei aflaţi în nevoie.
Suveranul Pontif vorbeşte curent limba spaniolă (maternă), latina, italiana, germana, franceza şi engleza. Îi plac muzica de operă, tangoul şi fotbalul.
Parcursul vieţii papei Francisc I şi idealurile sale merită, cred eu, să fie cunoscute.

Etichete:

 
duminică, martie 30, 2014
  Adopţia câinilor în Iran
Deşi nu există o lege care să interzică deţinerea câinilor, poliţia iraniană amendează frecvent deţinătorii de câini şi confiscă abuziv câinii. În Iran, adopţia câinilor e incriminată pe baza interpretării unor precepte islamice de către un înalt cleric iranian. Totuşi, numeroşi oameni care iubesc câinii găsesc căi pentru a-şi proteja prietenii patrupezi.

Etichete:

 
sâmbătă, martie 29, 2014
  Preţul carburanţilor în Europa
Un site de sfaturi pentru călătorii prezintă preţul carburanţilor în Europa, actualizat zilnic. Informaţiile vă pot fi de folos dacă aveţi de străbătut mai multe ţări cu maşina.
Pe aceeaşi pagină puteţi urmări vremea şi prognoza meteo în principalele localităţi din ţările europene şi din reşedinţele de judeţ din România.

Etichete:

 
vineri, martie 28, 2014
  Istoria hârtiei igienice
Deşi este considerată un produs banal, hârtia igienică are o istorie interesantă şi un viitor incert.
În vremurile vechi se foloseau pentru curăţarea după defecare, în diverse zone din lume, pietre sau bucăţi de lut, bureţi de mare, coji de nucă de cocos, zăpadă, muşchi de pe copaci, iarbă, frunze de porumb, chiar şi lână. Apoi au fost utilizate ziarele şi cărţile.
Prin secolul XIV, chinezii produceau hârtie, apoi bucăţi de ţesătură moale, special pentru toaletă. În Statele Unite a apărut în 1857 un produs destinat special toaletei, care nu era făcut chiar din hârtie, ci din ingrediente vegetale, îmbibate cu extract de aloe vera. În zilele noastre, în Japonia se extinde folosirea toaletei cu un sistem de spălare şi uscare cu aer cald, care elimină hartia igienică. Un clip publicitar foarte gustat încearcă să demonstreze că noile tehnologii nu oferă înlocuitori pentru hârtia igienică. Totuşi, hârtia se scumpeşte, iar avantajele soluţiei japoneze sunt evidente. Va supravieţui oare hârtia igienică?

Etichete:

 
joi, martie 27, 2014
  Biomimetismul azi
Biomimetismul, numit şi biomimetică (biomimicry în engleză) este imitarea unor elemente din natură pentru a rezolva diverse probleme cu care se confruntă oamenii. Banalul arici Velcro, folosit pe scară largă la îmbrăcăminte şi încălţăminte, pentru a îmbina două suprafeţe, tocurile înalte ale unor pantofi de damă inspirate de craniile păsărilor, dar şi sistemele de colectare a apei potabile din ceaţă, deosebit de utile în zonele deşertice, alături de numeroase realizări spectaculoase din aeronautică, navigaţie, arhitectură, etc. au ca surse de inspiraţie mecanismele cu care sunt înzestrate diverse vieţuitoare.
Site-ul Descoperă.ro prezintă într-un mod spectaculos câteva exemple de realizări bazate pe biomimetism.

Etichete:

 
miercuri, martie 26, 2014
  Cine au fost Adam şi Eva?
Un episod al savuroasei emisiuni Vax Populi, difuzată de postul local de televiziune Prahova TV, este întitulat Despre Adam și Eva.
Amuzaţi-vă urmărind-o. Veţi afla poate şi răspunsul la întrebarea pusă de istoricul Lucian Boia în „De ce este România altfel”, una din cele mai vândute cărţi ale anului trecut.

Etichete:

 
marți, martie 25, 2014
  Limbajul corpului şi puterea
La o conferinţă TED din vara trecută, o specialistă în psihologie socială, profesor la Universitatea Harvard, a prezentat într-o expunere captivantă modul în care Limbajul corpului influenţează felul în care ne percep ceilalţi. Prezentatoarea mărturiseşte că a reuşit să depăşească un handicap mental important, mimând siguranţa de sine.
Expunerea este subtitrată în româneşte.

Etichete:

 
luni, martie 24, 2014
  Ce culoare are oglinda?
Probabil nu v-aţi pus niciodată această întrebare, iar dacă aţi încerca să răspundeţi aţi oscila între argintiu şi nici o culoare. Veţi fi probabil surprinşi să aflaţi că oglinda reflectă cel mai bine lumina cu lungimea de undă apropiată de 510 nanometri, cu alte cuvinte culoarea dominantă a oglinzii este verde.
Dacă vă descurcaţi să urmăriţi un clip You Tube în engleză, veţi vedea dovada afirmaţiei de mai sus.

Etichete:

 
duminică, martie 23, 2014
  Automobile bizare
Promotor a selectat o colecţie prototipuri bizare de automobile prezentată sub titlul TOP 10 cele mai trăsnite concepte din istorie.

Etichete:

 
sâmbătă, martie 22, 2014
  Filematologia - ştiinţa sărutului
Mai toţi ştim ce domenii studiază chimia, zoologia, astronomia, lingvistica, antropologia, geografia şi multe alte ştiinţe. Eu şi, cu siguranţă, mulţi alţii habar n-avem că există o ştiinţă care are ca temă de studiu sărutul.
Puteţi obţine câteva informaţii despre filematologie din blogul Metropotam şi dintr-o revistă pentru femei.

Etichete:

 
vineri, martie 21, 2014
  Istoria nimicului
Revista Ştiinţă şi Tehnică susţine cu argumente că Nimicul e o chestie complicată. După ce a stârnit numeroase controverse din antichitate până în epoca modernă, spaţiul vid, care părea să fie cea mai evidentă reprezentare a nimicului, este umplut de mecanica cuantică cu particule care apar și dispar atât de repede încât nu pot fi detectate în condiții normale. Cu alte cuvinte, nimicul este o chestie foarte instabilă.

Etichete:

 
joi, martie 20, 2014
  De ce visăm?
Site-ul Descoperă.ro ne spune ce este somnul REM şi sintetizează informaţiile rezultate din numeroase cercetări ştiinţifice cu privire la somn.
Pentru noi neavizaţii este, probabil, surprinzătoare concluzia unanimă că visele sunt deosebit de importante pentru buna funcţionare a creierului, chiar dacă, în majoritatea cazurilor, nu ne amintim ce am visat.

Etichete:

 
miercuri, martie 19, 2014
  Aveţi cecitate cromatică?
Cecitatea cromatică este o dereglare a vederii culorilor. Cea mai răspândită formă de cecitate cromatică este alterarea vederii pentru culorile roşu şi verde, cunoscută sub numele de daltonism.
Un clip You Tube vă permite să verificaţi dacă vederea vă este afectată de vreo formă de cecitate cromatică. Din păcate, există şi posibilitatea ca monitorul calculatorului să nu vă asigure condiţii pentru o testare corectă.

Etichete:

 
marți, martie 18, 2014
  Medic sau popă?
Preluând informaţii dintr-un blog cu circulaţie mai restrânsă, o personalitate apreciată a blogosferei româneşti ne aminteşte încă odată în postarea Medic sau popă? că ne tot poticnim în evoluţia noastră către o viaţă civilizată.
Avem 56.000 de preoţi şi 48.000 de medici în România.

Etichete:

 
luni, martie 17, 2014
  Arabii din Dobrogea
În zilele noastre se vorbeşte adesea despre expansiunea musulmană în Europa. Astăzi numele cel mai frecvent întâlnit în registrele de naşteri ale capitalei Belgiei este Mohamed. La jumătatea secolului XIX, însă, existau în Europa doar cinci aşezări rurale în care populaţia era formată din arabi. Toate cinci erau în Dobrogea românească de azi.
Un blog dedicat istoriei şi legendelor dobrogene ne spune Povestea harapilor dobrogeni.

Etichete:

 
duminică, martie 16, 2014
  Iluzie optică văzută prin apă
Apa turnată într-un pahar poate răsuci săgeţile desenate pe o hârtie aşezată în spatele paharului.
Este vorba de o iluzie optică uşor de explicat dacă aţi acordat atenţie fizicii predate în şcoală şi aţi reţinut particularităţile fenomenului de refracţie.

Etichete:

 
sâmbătă, martie 15, 2014
  Locuri secrete pe pământ
Există în lume locuri misterioase, inaccesibile publicului. Unele din ele sunt exclusiviste iar despre altele oficialităţile nu recunosc că există. Un blog ne prezintă puţinele informaţii cunoscute despre 10 astfel de locuri, în două postări: episodul 1 şi episodul 2.

Etichete:

 
vineri, martie 14, 2014
  Teatrele bucureştene
Dacă vă face plăcere să mergeţi la teatru în Bucureşti, vă va fi cu certitudine de folos site-ul Teatral.ro care vă permite să alegeţi spectacolele preferate în funcţie de ziua care vă convine, teatrul care vă atrage, succesul spectacolului sau noutatea piesei.
Site-ul nu neglijează teatrele independente şi nici spectacolele care au loc în muzee, cafenele, cluburi, baruri.

Etichete:

 
joi, martie 13, 2014
  100 de portrete celebre
Un site american de web design prezintă o colecţie de 100 de portrete remarcabile ale unor personaje reprezentative din toate timpurile, înfăţişate în picturi sau fotografii.
Cu certitudine, aţi văzut multe din portretele expuse în ordine alfabetică în site, măcar pentru că multe din ele sunt folosite frecvent pentru a completa cu o imagine textul care evocă o personalitate.
Uneori portretele egalează sau chiar depăşesc celebritatea persoanelor reprezentate, chiar dacă printre ele figurează Jeanne d’Arc şi Dalai Lama sau Leonardo da Vinci şi Marilyn Monroe.

Etichete:

 
miercuri, martie 12, 2014
  Bunele maniere la masă
Regulile de etichetă la masă sunt destul de diversificate în lume. Totuşi Epoch Times ne supune atenţiei 10 reguli destul de unanim acceptate în Europa.
Dintr-un blog românesc românesc aflăm, în schimb, că în alte zone ale lumii bunele maniere la masă sunt complet diferite de ale noastre.

Etichete:

 
marți, martie 11, 2014
  Greierii sunt termometre
Am aflat cu uimire dintr-un blog ştiinţifico-amuzant că numărul de cri-cri-uri pe care le emit greierii indică temperatura aerului cu o precizie surprinzătoare, că această treabă a constituit subiectul unui articol publicat de un fizician american cu mai mult de un secol în urmă şi că fenomenul are o explicaţie ştiinţifică simplă.

Etichete:

 
luni, martie 10, 2014
  O bisericuţă călătoare
În aceste zile în care mai marii Bisericii Ortodoxe Române sunt preocupaţi de megacatedrala înaltă cât un bloc de 30 de etaje, cu 12 lifturi, 250 de locuri de parcare subterană şi heliport, poate că merită să ne amintim că românii îşi manifestau credinţa în bisericuţe modeste dar impresionante, tratate cu un dezinteres total de arhierei şi lăsate în paragină.
Puţini au auzit probabil de Bisericuţa călătoare de la Dobrinăuţi-Hapăi din judeţul Botoşani, în care s-au rugat sătenii din cătunul Dobrinăuţi până pe la începutul anilor 1900, când în satul Lunca s-a ridicat o biserică nouă, de zid.
Mi se pare emoţionantă povestea bisericuţei călătoare.

Etichete:

 
duminică, martie 09, 2014
  Inteligenţa şi credinţa
Mediafax preia din ziarul britanic Daily Mail concluziile unui studiu amplu, care a inclus analize efectuate din 1921 până în 2012, din care rezultă că persoanele cu un coeficient de inteligenţă mai mare sunt mai puţin dispuse să creadă în Dumnezeu.

Etichete:

 
sâmbătă, martie 08, 2014
  Clădiri surprinzătoare
Un site cu imagini ieşite din comun prezintă în fotografii 10 clădiri surprinzătoare din diverse colţuri ale lumii.

Etichete:

 
vineri, martie 07, 2014
  Vă place Leonard Cohen?
Leonard Cohen împlineşte anul acesta 80 de ani. O tânără rusoaică, admiratoare a celebrului cântăreţ (totodată romancier şi poet) a inserat pe You Tube o oră şi jumătate de hituri Leonard Cohen.
Sper să le ascultaţi cu plăcere.

Etichete:

 
joi, martie 06, 2014
  Ne merităm nimicnicia
Reproduc o postare publicată pe acest blog cu câţiva ani în urmă, pentru că mi se pare că inconştienţa noastră, care permite ticăloşimii aflate la cârma ţării să ne mâne din rău în mai rău, se acutizează.
În postarea nouă am înlocuit linkul către articolul din Dilema, care acum este accesibil doar pentru abonaţi, cu linkul către un text din Vox Publica, în care Alin Fumurescu, un expat apreciat în Statele Unite, reproducea articolul din Dilema.

Nu am auzit de Andreea Nicoleta Sepi până acum câteva zile când i-am parcurs un articol publicat în Dilema Veche.
Răscolind webul am aflat că a urmat studii economice la Timişoara, completate cu specializări în Anglia, Germania şi în Statele Unite, că a lucrat un timp în România, stabilindu-se apoi în oraşul bavarez Regensburg, unde se ocupă ca freelancer de traduceri din şi în română, engleză, germană, cunoscând terminologia specifică unui mare număr de domenii.
Îndrăznesc să fac ipoteza că românca din Regensburg munceşte conştiincios, duce o viaţă decentă, fără a a se bucura de o abundenţă deosebită şi este probabil afectată de criză.
Îmi îngădui remarca personală că, în timpul limitat pe care l-am petrecut în landul bavarez, eu am avut senzaţia pregnantă că acolo domnesc meritocraţia şi respectarea legii. Neplata impozitelor datorate statului se soldează inevitabil cu închisoarea.
Mi-a rămas întipărit în minte gestul neamţului care m-a oprit să traversez pe roşu o trecere de pietoni, pe o stradă destul de îngustă din Nurnberg, deşi nu se vedea nici urmă de maşină pe drum. Când am încercat să conving un localnic că fusesem supus unui abuz, deoarece traversarea mă punea doar pe mine în pericol, fără a-i afecta pe alţii, răspunsul surprinzător pe care l-am primit a fost: „exista riscul ca un copil care te vedea să-ţi urmeze exemplul”.
Am simţit nevoia să fac această scurtă prezentare a activităţii şi condiţiilor în care se desfăşoară viaţa autoarei articolului Rămasul și întorsul în țară din Dilema, care m-a şocat prin revolta şi obida cu care autoarea spune pe nume unor fapte cu care, noi băştinaşii, ne-am obişnuit, în care cei mai mulţi dintre noi sunt implicaţi şi pe care mulţi români încep să le considere normale sau, cel puţin, inevitabile.
Cuvintele adresate altor emigranţi cu care se încheie articolul ar trebui să ne zguduie inerţia: „posibilitatea acelui acasă la care visezi mereu şi-n care, ca emigrant român, eşti suspendat o viaţă întreagă, de fapt nu există. A murit şi, încet-încet, va muri şi în tine”.

Etichete: ,

 
miercuri, martie 05, 2014
  Ecartamentul căilor ferate
Ecartamentul este distanţa dintre roţile aceleiaşi osii a unui vehicul. Pentru căile ferate, ecartamentul cel mai utilizat în lume este de 1,435 m.
O postare de blog ne spune lucruri deosebit de interesante despre ecartamente. Probabil veţi fi surprinşi când veţi afla că diametrul rachetelor auxiliare ale navetelor spaţiale americane este determinat de ecartamentul carelor de luptă ale Romei antice.

Etichete:

 
marți, martie 04, 2014
  Posturi de radio online
Un blog vă oferă posibilitatea de a asculta online:
- 12 posturi de radio româneşti cu acoperire naţională;
- 11 posturi de radio din Republica Moldova;
- 32 de posturi locale din diverse oraşe româneşti.
Sunetul redat este de foarte bună calitate, deşi browserul de internet (Maxthon) pe care l-am folosit nu este printre cele recomandate. Multe din posturile pe care le-am accesat mi-au oferit surprize plăcute.

Etichete:

 
luni, martie 03, 2014
  Poze nostime cu statui
Am găsit în ziarul britanic Daily Mail ocolecţie de fotografii amuzante în care fantezia unor internauţi atribuie unor statui din spaţiile publice comportamente umane, nu întotdeauna decente.

Etichete:

 
duminică, martie 02, 2014
  Prima Miss România
Mâine, 3 martie, se împlinesc 85 de ani de la prima decernare a titlului Miss România, atribuit celei care urma să reprezinte ţara noastră la concursul Miss Universe din anul 1929. Juriul era patronat de Alexandru Vaida Voievod, ministrul de interne al Regatului României şi avea printre membri pe Liviu Rebreanu.
La competiţia Miss Universe, Magda Demetrescu s-a clasat pe locul 6 din 44 de candidate, 4 din cele 5 clasate înaintea ei fiind reprezentantele unor state americane.

Etichete:

 
sâmbătă, martie 01, 2014
  Capodopere ale muzicii clasice
Un blog remarcabil dedicat artelor vă propune un colaj cu capodopere ale muzicii clasice.
Puteţi asculta compoziţiile în succesiunea din listă sau selectând creaţiile preferate, manevră care presupune un scurt interval pentru încărcare.
Lista precizează în aproape toate cazurile compozitorii şi titlurile lucrărilor. Excepţie fac „Also Sprach Zarathustra” de Richard Strauss în interpretarea Orchestrei Filarmonice Regale din Londra şi Furtuna din Anotimpurile lui Vivaldi în interpretarea violonistei Vanessa Mae (în imagine) care a participat ca schioare la Jocurile Olimpice de la Soci, reprezentând Thailanda.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul