Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

duminică, iunie 30, 2013
  Citiţi caracterele chinezeşti
O chinezoaică din Taiwan, stabilită la Londra, expune, într-o recentă prezentare TED de doar 6 minute, subtitrată în româneşte, o metodă mnemonică de citire a scrierii chinezeşti foarte simpatică.
Un chinez educat cunoaşte 20.000 de caractere. Dacă învăţati cele mai importante 200 de caractere, puteți înțelege ideile de bază ale paginilor de internet și ale ziarelor, indicaţiile de pe panourile de circulaţie şi o bună parte din menuurile restaurantelor.
Acesta este scopul metodei cunoscute sub numele de “Chineasy”, elaborată de taiwaneza a cărei expunere v-am supus-o atenţiei.
Celor interesaţi de subiect le propun o pagină în limba română.

Etichete:

 
sâmbătă, iunie 29, 2013
  Statele din Asia Centrală
Eşecul proiectului Nabucco şi vizita premierului Ponta în Azerbaidjan, Kazahstan şi Uzbekistan au pus în evidenţă puţinătatea cunoştinţelor noastre despre republicile musulmane din Asia Centrală.
O sinteză bine întocmită despre statele din Asia Centrală, aflate frecvent în centrul atenţiei internaţionale, datorită bogăţiilor minerale uriaşe şi amplasării lor într-o zonă de mare importanţă strategică, poate umple acest gol din cunoştinţele celor mai mulţi dintre noi.

Etichete:

 
vineri, iunie 28, 2013
  Publicaţii de afaceri
Un blog constă într-o listă de linkuri către numeroase publicaţii şi bloguri economice româneşti.
Chiar dacă selecţia nu acoperă toate publicaţiile semnificative din domeniu, informaţiile pe teme economice ne aduc cumva pe pământul realităţilor care ne afectează viaţa, permiţându-ne, de exemplu, să aflăm când şi cu cât va creşte preţul gazelor şi nu ne impuiază capul cu libidoşenia aşa zisei vieţi mondene, cu scandalurile ticăloase sau cretine ale politicienilor ori cu compătimirea bisericoasă a infractorului Becali.

Etichete: ,

 
joi, iunie 27, 2013
  Asistentul medical Marin
Cristi Marin, 31 de ani, este asistent medical la un centru pentru persoane fără adăpost din Bucureşti. A crescut într-un cămin de copii. În ciuda mizeriilor sistemului sanitar românesc, îşi iubeşte profesia şi este devotat oamenilor pe care îi îngrijeşte.
„Decât o revistă” îi dedică un articol în seria Bucureşteanul.

Etichete:

 
miercuri, iunie 26, 2013
  Sunt blondele altfel?
Un blog cu diversitate tematică surprinzătoare (printre altele: forţe militare speciale, teoria informaţiei, blonde) publică o analiză spectaculoasă a particularităţilor blondelor, referindu-se la numeroase studii ştiinţifice, la stereotipuri şi meme.
Un exemplu: “un studiu realizat de-a lungul a 27 de ani în Statele Unite (1979-2006, 12.686 femei caucaziene intervievate) a descoperit că blondele (naturale) care au obţinut un punctaj similar celorlalte femei la teste, cu o educaţie similară, aveau salariile mai mari, în medie, cu 7%. Soţii blondelor câştigau cu 6% mai mult decât ceilalti bărbaţi”.

Etichete:

 
marți, iunie 25, 2013
  Alegeţi transportul în comun
O companie de tramvaie şi autobuze din zona flamandă a Belgiei vă recomandă, cu ajutorul unor videoclipuri publicitare foarte simpatice, să preferaţi transportul în comun care presupune solidaritate şi pedepsirea agresorilor (poate la ei, că la noi…)

Etichete:

 
luni, iunie 24, 2013
  Ştiaţi că pasărea colibri...
Un blog ne oferă numeroase imagini şi informaţii despre cea mai mică dintre păsările de pe pământ, pasărea colibri, care are un cuib cât o monedă şi maximum 20 de grame.

Etichete:

 
duminică, iunie 23, 2013
  Volkswagen chinezesc pentru drumuri româneşti
Volkswagen a lansat în 2011, în China, un concurs de idei pentru viitoarele automobile.
Ideea unei adolescente care a descris o maşină fără roţi plutind pe un câmp magnetic a fost deosebit de apreciată de compania germană, care a transpus-o într-un videoclip, devenit viral pe You Tube.
Vedetele filmului sunt părinţii fetei căreia îi aparţine ideea, iar fata a devenit o celebritate.

Etichete:

 
sâmbătă, iunie 22, 2013
  Descurcaţi numele
Trei tineri au numele de familie Ion, Gheorghe şi Dumitru. Interesant este că şi prenumele lor sunt Ion, Gheorghe şi Dumitru.
Nici unul dintre cei trei nu are însă numele la fel ca prenumele.
Dacă prenumele lui Gheorghe nu este Dumitru, puteţi afla numele şi prenumele fiecărui tânăr, motivând soluţia?
Sursa şi rezolvarea peste câteva zile.

Etichete:

 
vineri, iunie 21, 2013
  Social media pe sexe
Deşi sexul slab blogosferic iese în evidenţă prin bloguri spam cu cremuţe, broşe handmade şi lenjerie sau prin depresii sentimentale, remarcam, într-o postare recentă, că articolele din blogosfera românească care mi se par interesante au, în special, semnături feminine.
Probabil, în acest context, mi-a atras atenţia un infografic care înfăţişează prezenţa în social media defalcată pe sexe.
Deşi datele statistice sunt de anul trecut, presupun că evoluţia cifrelor nu a modificat structural situaţia.
Veţi observa că femeile domină Pinterest, Twitter şi Facebook în timp ce bărbaţii sunt majoritari în Google+ şi You Tube.

Etichete:

 
joi, iunie 20, 2013
  Bloggeriţa Elena Mişcodan
Un A-list blogger de la noi detestă blogurile feminine şi nu le consideră demne de blogrollul său.
Nu cred că Elena Mişcodan suferă că n-o bagă în seamă acest „doar blogger”. La 35 de ani, ea e mult mai mult decât blogger. Avea 22 de ani şi era studentă la medicină când a fost diagnosticată cu cancer. Timp de 5 ani, 11 operaţii succesive au înlăturat tumoarea iniţială şi recidivele. Atunci s-a hotărît să facă tot ce-şi dorea să facă.
Pentru că a vrut, acum este medic rezident de ortopedie si chirurgie de urgenţă într-un spital din Germania şi se specializează în neurochirurgie. Despre viaţa ei acolo povesteşte în blogul „Jurnalul unui medic emigrant”, din care vă propun o postare ieşită din comun, întitulată Kafkaesque .
Tot pentru că a vrut, s-a întreţinut la facultate împărţind pe stradă foi cu reclame, fiind cameraman la nunţi şi operator de call center. Apoi a fost medic rezident la spitalul din Olteniţa, oraşul ei natal, unde cumpăra feşe din leafa ei de 6 milioane, pentru că spitalul nu avea feşe. A întrerupt rezidenţiatul şi s-a angajat în industria farmaceutică, reuşind să-şi ofere din banii câştigaţi unele din plăcerile visate. A străbătut lumea în lung şi în lat, a cântat cu o formaţie rock din Olteniţa, a făcut bunjee jumping, paraşutism şi zbor pe avioane uşoare în România, scuba diving la Marea Barieră de Corali din Australia, a fost cu motocicleta în munţii Himalaia, la Khardung, cel mai înalt punct accesibil pentru vehicule cu motor (5602 de metri înălţime) şi în Patagonia în „cel mai sudic punct accesibil cu mijloace de transport din lume”. Mai toate astea sunt povestite în blogul plin de poze „Fiindcă pot” din care vă servesc ca mostră postarea imensă cu multe fotografii remarcabile Peru pe motor. Lista de etichete a blogului vă oferă o paletă impresionantă de teme abordate.
Când era în ţară (până în 2011), Elena scria texte acide, multe din ele pe teme medicale, în blogul „Lamentările (cârco)Taşei”. O mostră interesantă, deşi e mai puţin acidă, mi se pare Cine e "Medicina"?.
La terminarea stagiului în Germania, Elena Mişcodan va pleca probabil în Papua Noua Guinee, unde a găsit deja o ofertă de job într-un spital nemţesc.
Exagerez dacă zic că prezenţa Elenei Mişcodan onorează blogosfera românească?

Etichete: ,

 
miercuri, iunie 19, 2013
  Povestea SMS-ului
Constat că găsesc frecvent postări care mi se par remarcabile în blogosfera feminină românească, deşi în zona A-list bloggerilor nu prea întâlneşti femei la noi.
O bloggeriţă a tradus un articol din Los Angeles Times despre istoria limitării la 160 de caractere a mesajelor SMS.
Limitarea a fost preluată ulterior şi de Twitter, care păstrează 20 din cele 160 de caractere pentru adresă.

Etichete:

 
marți, iunie 18, 2013
  Ciudăţenii londoneze
O timişoreancă afirmă în blogul său, în care găsiţi multe postări remarcabile, că nu se mai satură sa afle lucruri noi despre „Londra, oraşul cu o istorie fascinantă” şi prezintă numeroase ciudăţenii londoneze, multe din ele amuzante.
Veţi găsi în postare surprize de tot felul, cum ar fi reglementarea rămasă de pe vremea birjelor şi neanulată până în prezent, care cere taximetriştilor londonezi să aibă un balot de fân în portbagaj, dreptul femeilor gravide care au probleme cu vezica, de a se uşura oriunde, inclusiv în cascheta unui poliţist, faptul că Palatul Buckingam este construit pe locul unde până în 1702 se afla un bordel faimos, sau că singura clădire oficială în care i se interzice reginei să intre este cea a Camerei Comunelor, pentru că regina nu poate fi membru al Camerei.
Pozele din postare conţin şi ele informaţii interesante scrise în engleză, cum ar fi faptul că numele cartierului londonez Covent Garden reprezintă pronunţarea greşită a vechii destinaţii a terenului din zonă, care a fost grădina de zarzavat a unei mănăstiri (Convent Garden).

Etichete:

 
luni, iunie 17, 2013
  Etimologia cuvântului “şmecher”
Am găsit într-un blog o poveste interesantă despre originea cuvântului şmecher.
S-ar putea să vă placă.

Etichete:

 
duminică, iunie 16, 2013
  Din istoria aspirinei
Dacă am am înşira tabletele de aspirină produse într-un an în lume, am putea construi un lanţ de pe pământ până la lună şi înapoi.
Chiar dacă istoria oficială a medicamentului acid acetilsalicilic începe odată cu patentarea sa, în 1899, sub denumirea de aspirină, atenuarea febrei şi a durerilor cu ajutorul decoctului de coajă de salcie, care conţine substanţa de bază a aspirinei, era recomandată încă din secolul IV î.Hr. de celebrul medic grec Hipocrate.
O publicaţie ieşeană online descrie sub titlul Un medicament minune cucerește lumea câteva momente interesante din istoria aspirinei.

Etichete: ,

 
vineri, iunie 14, 2013
  Civilizaţia englezească acum 5 secole
Privită în ansamblu, Anglia secolului XVI avea o civilizaţie impresionantă pentru Europa medievală: atunci, în secolul în care Giordano Bruno era ars pe rug de Închiziţia catolică, Anglia adopta reforma religioasă, atunci au căpătat femeile dreptul la domnie şi regina Elisabeta I a devenit unul din cei mai apreciaţi monarhi britanici din toate timpurile, atunci şi-a scris operele William Shakespeare, primele libertăţi cetăţeneşti fuseseră obţinute încă din 1215 prin Magna Charta Libertatum iar la Oxford şi Cambridge învăţământul superior avea şi el o vechime de 3 secole.
Totuşi, viaţa de zi cu zi a englezilor din anii 1500 era mizerabilă, raportat la uzanţele din zilele noastre.
Pragul uşilor sau baldachinul de deasupra patului au constituit, în acele vremuri, mijloace de protecţie, iar expresii precum „Nu arunca copilul odată cu apa de albie”, “Plouă cu câini şi pisici”, sau “Salvaţi de clopoţel” exprimau realităţi incredibile azi.

Etichete:

 
joi, iunie 13, 2013
  Raţionaţi… geografic
Creat de un tânăr softist suedez, fan al aplicaţiei Google Street View, jocul GeoGuessr, lansat luna trecută, este cu totul ieşit din comun şi a reuşit să atragă, imediat după apariţie, aproape 300.000 de vizitatori unici zilnic.
Jocul vă prezintă un drum, un sat, o parcare etc. de undeva de pe glob (în jurul căreia Google Street vă permite să vă deplasaţi) şi vă cere să o localizaţi pe planiglob. Apoi cu clic pe „Make guess” aflaţi localizarea corectă şi distanţa până la punctul ales.
Cum este vorba de zone banale care nu au nimic special şi nici vreo clădire sau o statuie cât de cât celebră, probabil vi se pare absurdă solicitarea. Totuşi, dacă acordaţi atenţie caracteristicilor vegetaţiei din zonă, vreunei inscripţii descifrabile, benzii pe care circulă a vehiculele, tipologiei oamenilor, particularităţilor arhitectonice, s-ar putea să greşiţi cu mai puţin de 1000 de km, şi să obţineţi un punctaj acceptabil pentru început. După 5 localizări, vi se prezintă o hartă cu rezultate pe care o puteţi salva.
Interesant este că un tânăr artist şi cineast canadian, şi el fan al aceleeaşi controversate aplicaţii, a obţinut un alt succes de răsunet cu numeroase fotografii bazate pe Google Street, devenite celebre sub denumirea 9-eyes.

Etichete:

 
miercuri, iunie 12, 2013
  Site-uri matrimoniale ciudate
Pe un blog românesc sunt prezentate 15 site-uri de matrimoniale neobișnuite pe care le puteţi accesa, în limitele restricţiilor aplicate persoanelor neînscrise pe site-uri.
Pe un site din această categorie, bărbaţii care se înscriu trebuie să aibă mustăţi, pe altele se aleg cuplurile iubitoare de pisici, sau formate din vegetarieni, ori din persoane care au peste 1,78 metri înălțime. Există şi un site pe care se înscriu numai oamenii scunzi, unul destinat femeilor închise în puşcării şi altul pentru cei care suferă de boli cu transmitere sexuală.

Etichete:

 
marți, iunie 11, 2013
  Teoria ferestrelor sparte
Elaborată cu trei decenii în urmă de doi specialişti americani în psihologie socială, Teoria ferestrelor sparte explică multe din obiceiurile proaste româneşti, de la traversarea pe roşu şi agresivitatea şoferilor la amplificarea corupţiei.
Numeroase experimente au confirmat, de-a lungul timpului, validitatea teoriei. Neglijenţa comunităţii cu privire la “orice geam spart” încurajează murdărirea spaţiului public, vandalismul şi chiar criminalitatea.

Etichete:

 
luni, iunie 10, 2013
  Tot felul de sunete
FindSounds este un motor de căutare care vă permite să ascultaţi şi să copiaţi o mare diversitate de mostre de sunete.
Printre cele cca un milion de sunete care pot fi accesate, le veţi găsi, în multe variante, pe cele emise de diverse păsări, de insecte, de animale, zgomotele oraşelor, ale întâlnirilor sportive, ale vehiculelor de tot felul, sunetele specifice unor sărbători sau unor instrumente muzicale etc.
Sunetele pot fi extrase în mai multe formate şi cu diverse particularităţi.

Etichete:

 
duminică, iunie 09, 2013
  Aţi auzit de Lucille Starr?
Lucille Starr, acum în vârstă de 75 de ani, este o celebritate de prim rang în Canada, fiind prima solistă din această ţară care a reușit să vândă mai mult de un milion de discuri, cu zeci de ani înainte de Celine Dion şi Justin Bieber, performanţă mult mai greu de realizat pe vremea plăcilor de picup decât azi.
Cântecele ei, cu versuri care erau parţial în franceză şi parţial în engleză, le sugerau canadienilor o ştergere a asperităţilor dintre comunităţile separate de bariera lingvistică.
În interpretarea Lucillei Star, Colinda preia piesă tradițională „Allons danser Colinda” a grupului etnic francofon Cajun din statul american Louisiana.
E posibil ca şi piesa Jolie Jacqueline să aibă aceeaşi origine.
Cele două melodii încântătoare au devenit hituri internaţionale şi au fost chiar adaptate ca melodii pentru copii.

Etichete:

 
vineri, iunie 07, 2013
  O reclamă delicioasă
Prezenţa unor copii nostimi foc în reclamele televizate ale celebrei ape minerale franţuzeşti Evian începe să devină o tradiţie. O idee surprinzătoare şi farmecul unor copii au propulsat un nou clip publicitar Evian spre recordul de 30 de milioane de vizionări în 5 zile, pe You Tube.
Cred că merită să-l vedeţi.

Etichete:

 
joi, iunie 06, 2013
  Ce pot învăţa adulţii de la copii
În 2010, când a ţinut la TED prelegerea întitulată Ce pot învăţa adulţii de la copii, Adora Svitak avea 12 ani şi era celebră în Statele Unite, fiind o fetiţă supradotată a cărei primă carte a fost publicată când avea 7 ani.
În expunerea TED subtitrată în româneşte, Adora argumentează că lumea are nevoie adesea de o gândire "copilărească": de idei indrăzneţe, de creativitate neîngrădită și, mai ales, de optimism.

Etichete:

 
miercuri, iunie 05, 2013
  Găseşte suspectul
Găseşte suspectul este un joc care are rolul de a vă antrena memoria vizuală şi spiritul de observaţie.
După un scurt interval în care vi se arată chipurile unor suspecţi, unul din chipuri este acoperit şi vi se cere să-l identificaţi într-un grup de 3 persoane. Fiecare reuşită măreşte galeria suspecţilor.
După părerea mea, jocul este atrăgător şi amuzant.

Etichete:

 
marți, iunie 04, 2013
  Ascultaţi un text scris
Un sistem de sinteză a vorbirii din text scris (Text-to-speech) este utilizat de o companie americană pentru a oferi un avatar care vorbeşte celor care vor să folosească procedeul pe site-urile proprii.
Pentru prezentare, vi se oferă o demonstraţie amuzantă care permite transpunerea în vorbe a unui text de maximum 900 de caractere pe care îl puteţi scrie în peste 30 de limbi, printre care figurează şi româna. Veţi auzi vorbitori nativi pentru fiecare limbă. Procedeul permite şi introducerea unor efecte sonore.

Etichete:

 
luni, iunie 03, 2013
  Pisica, mamă adoptivă
Se ştie că pisicile sunt foarte greu de dresat şi că, în general, fac numai ce vor ele.
În schimb, sunt mame foarte grijulii şi devin uşor mame adoptive pentru tot felul de alte vietăţi.
Două filmuleţe vă prezintă o pisică din Irlanda care a adoptat trei boboci de raţă, pe care, în mod surptinzător, îi alăptează şi o pisică din Rusia care a adoptat trei pui de arici, orfani.

Etichete:

 
sâmbătă, iunie 01, 2013
  Un reportaj trist
Viorel Ilişoi se prezintă ca fost ziarist. Mi-au lăsat o impresie deosebită multe articole scrise de el. Unii îl consideră cel mai bun reporter de după 89.
A publicat recent, pe blogul lui, reportajul întitulat Cine a ucis-o pe Grancsa Szomna?, apărut cu 6 ani în urmă în Cotidianul, care era atunci un ziar adevărat.
Reportajul începe aşa: „O mie de oameni au plâns în urma Szomnei, țigăncușa de 17 ani care s-a spânzurat fiindcă părinții n-au mai lăsat-o la școală”.
E tragic articolul, iar învăţământul este esenţial, nu numai pentru ţigani, ci şi pentru scoaterea din neştiinţă a foarte multor români. Mult mai importantă decât bârfele şi scandalurile politice sau mondene împroşcate de mai toată presa noastră. Ilişoi, care a făcut şcoala la o casă de copii, ştie asta.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul