Occidentalii in agricultura romaneasca
Publicaţia Presseurop traduce în româneşte un articol din ziarul francez Le Monde, care se referă la faptul că
mulţi europeni vin să-şi înfiinţeze exploatări agricole în România.
Atraşi de preţul scăzut al terenurilor agricole de la noi, europenii ajută la o reinventare a culturilor locale, în special prin agricultura biologică.
Le Monde susţine că mii de francezi, italieni, spanioli, britanici, germani, danezi îşi fac bagajele şi gonesc spre România, în scopul de a implanta ferme în cele circa 15 milioane de hectare de teren arabil ale ţării şi că datorită investiţiilor străine, agricultura românească a înregistrat în 2011 o creştere de 11%, fapt care este doar un început. S-a terminat cu terenurile lăsate în paragină şi cu sentimentul de pustietate la ţară. Românii îşi vând acum terenurile agricole pentru 2 000 de euro hectarul în medie, un preţ imbatabil în UE.
O bună parte din afirmaţiile ziarului Le Monde le regăsim în emisiunea „România te iubesc” difuzată de PRO TV sub titlul
Ce valoare are terenul agricol al ţării şi cine ştie să-l transforme în profit.
Dupa căderea zidului de la Berlin, nemţii n-au distrus fostele CAP-uri. Germania capitalista cunostea valoarea terenurilor şi importanţa agriculturii. La noi, 40% din popor locuieşte la ţară. Produce doar 7% din PIB, deci, mai nimic. Uitându-se acum peste gard, la străini, românul îşi dă seama de potenţialul fantastic care zace în terenul lăsat de izbelişte.
România este pe locul întâi în topul statelor europene în care străinii au cumparat terenuri destinate agriculturii. Suprafata de teren arabil deţinută de către investitorii străini în Romania se ridica la peste 700.000 de hectare. Italieni, danezi, olandezi, francezi, belgieni şi-au mutat fermele in România. Ei fac profitul pe care n-am ştiut noi să-l facem în agricultură. E momentul să lăsăm invidia deoparte şi să furăm de la ei meserie.
Etichete: Finante - Economie