Deşertul Dasht-e Lut este cel mai fierbinte loc de pe Pământ. Este vorba despre un mare deşert salin din sud-estul Iranului, unde un satelit NASA a înregistrat temperatura de 71 de grade Celsius la suprafaţa solului, cel mai ridicat nivel termic de acest fel înregistrat vreodată pe Terra.
Oceanul Pacific acoperă 30% din suprafaţa totală a Terrei. Cu o arie totală de 169,2 milioane de kilometri pătraţi, Oceanul Pacific reprezintă cea mai mare diviziune a oceanului planetar.
Inventatorul de drept al becului nu este americanul Thomas Alva Edison. Becuri, mai precis lămpi electrice Starr“ existau cu aproximativ 50 de ani înainte ca Edison să ceară patentul său în 1879. În plus, inventatorul britanic Joseph Swan a primit patentul pentru aceeaşi invenţie chiar cu un an mai înainte. Au existat unele conflicte juridice, dar Edison a fondat compania ce avea să devină ulterior General Electric şi i-a cumpărat drepturile britanicului.
Capul unui om este alcătuit din 22 de oase, luând în considerare craniul şi osatura facială. Craniul uman are în componenţa sa opt oase: osul frontal, două oase parietale, două oase temporale, osul occipital-dispus posterior, osul etmoid-în spatele nasului şi osul sfenoid. Faţa omenească este formată din 14 oase, între care cele mai cunoscute sunt maxilarul şi mandibula.
Indonezia este cel mai mare arhipelag din lume, iar cele 300 de grupuri etnice de aici vorbesc 365 de dialecte diferite. Ţara ocupă aproximativ două milioane de kilometri pătraţi, o suprafaţă cât a Australiei, dar din care numai 20% reprezintă uscat, restul fiind apa.
Turnul din Pisa nu a fost niciodată drept. La scurt timp după începerea construirii sale în 1173, fundaţia clădirii s-a aşezat inegal. Procesul a fost oprit atunci şi continuat doar 100 de ani mai târziu. În prezent, turnul din Pisa este deviat cu 5,3 metri de la centru, înclinându-se spre sud cu câte 1,2 milimetri anual.
Cel mai puternic laser din lume, Nova Laser de la Lawrence Livermore National Laboratory, USA, poate genera un puls de energie egal cu 100.000.000.000.000 waţi, pentru 0, 000000001 secunde, asupra unei ţinte de mărimea unui fir de nisip.
Telescopul Spaţial Hubble cântăreşte 10.896 kilograme, are 13,1 metri lungime şi a costat nu mai puţin de 2,1 miliarde de dolari pentru a fi construit.
Cea mai mare temperatură atinsă într-un laborator de pe Terra a fost de 511.000.000 grade Celsius (920.000.000 grade Fahrenheit). Performanţă a fost reuşită în cadrul Tokamak Fusion Test Reactor din Princeton, USA.
Inventatorul submarinului este considerat olandezul Cornelius Jacobszoon Drebbel. El a construit primul submarin funcţional în anul 1620. Cu toate acestea, ideea nu a fost una noua. Leonardo da Vinci crease schiţe ale unui submarin cu cel puţin 100 de ani înainte. Drebbel a reuşit să stea sub apele Tamisei aproape trei ore.
Textul este preluat de pe site-ul revistei Ştiinţă şi Tehnică