Inteligenta plantelor
Mulţi consideră că inteligenţa este un atribut care aparţine exclusiv oamenilor (homo sapiens se traduce din latină prin omul înţelept). Uneori înţelepciunea (care nu este cu certitudine un atribut al tuturor oamenilor) este considerată un sinonim al inteligenţei.
Cum nu există o definiţie unanim acceptată a inteligenţei, iubitorii de animale consideră adesea că pisicile sau câinii lor sunt fiinţe inteligente.
Profesorul italian Stefano Manguso, conducătorul Laboratorului de neurobiologie vegetală de la Universitatea din Florenţa, a susţinut, în mod spectaculos, la conferinţa TED din vara trecută, într-o prezentare pe care o puteţi urmări cu subtitrare în limba română, că
plantele dispun de sisteme care le permit să aibă un comportament inteligent, să schimbe informaţii între ele şi cu insectele care sunt vectorii polenizării, să se protejeze, să caute elemente nutritive, să se odihnească, să caute trasee optime pentru extinderea rădăcinilor şi chiar să se apere împotriva prădătorilor.
Intr-un interviu recent, profesorul Manguso defineşte inteligenţa ca fiind capacitatea de a rezolva probleme, considerând că şi cel mai umil organism viu unicelular trebuie să fie inteligent pentru a rezolva problemele din viaţa de zi cu zi.
În cadrul prezentării TED, cercetătorul italian susţine că în fiecare porţiune din rădăcina unei plante există o porţiune mică al cărei consum de oxigen este mult mai mare decât al celorlalte zone ale rădăcinii şi care au rolul de ţesut nervos care dirijează evoluţia rădăcinilor.
Prezentarea cercetătorului italian conţine multe informaţii interesante, chiar dacă unii dintre Dumneavoastră vor manifesta rezerve faţă de concluziile lui.
Etichete: Surprizele naturii