Probabil nu prea multe. E un sultanat mic, independent din anul 1984, cu uriaşe zăcăminte de petrol, situat în insula Borneo. Are ieşire la Marea Chinei de Sud şi este înconjurat pe uscat de Malaezia. Pentru că într-o postare destul de recentă am amintit de imensa avere a sultanului din Brunei, am avut curiozitatea să răscolesc un pic prin informaţiile disponibile pe web despre această ţărişoară.
Informaţiile cele mai captivante le-am găsit pe un blog românesc de călătorii al cărui autor a ajuns până acum în 73 de ţări şi în aproape toate postările sale, scrise interesant şi însoţite de imagini aşijderea, pune accentul pe ceva inedit.
“În Brunei - ne spune bloggerul român - stăpânul a ramas Shell. Mă rog, Shell şi sultanul sau sultanul şi Shell, nu e foarte clar cine e primul... Aşa a apărut Regatul Shell cunoscut în mod oficial ca Brunei” Capitala are un nume imposibil de lung – Bandar Seri Begawan.
“Să nu credeţi că BSB este doar un oraş modern. Poate cea mai interesantă parte a Bruneiului se află pe apă – este un sat tradiţional construit pe picioroange înfipte în apă... Un adevarat sat cu moschee, şcoli, magazine şi locuinţe numit Kampung Ayer. In zilele noastre este locuit de mai mult de 30.000 oameni care primesc subsidii sănătoase din partea statului pentru a rămâne acolo şi a prezerva cultura originală a Bruneiului”.
Nu cred că am selectat cele mai interesante informaţii din postare, aşa că parcurgeţi-o. Zău, merită, iar dacă intenţionaţi cumva să vizitaţi ţara, găsiţi informaţii practice de tot felul.
Am cules din alte surse informaţia că deşi sultanatul e declarat monarhie constituţională, sultanul este conducător religios, şi prim-ministru, ministru al forţelor armate şi ministru de finanţe. Nu există alegeri şi nici partide politice.
În imagine, marea moschee din capitală, una din cele mai spectaculoase din Asia, a costat cca 400 de milioane de dolari când a fost construită, cu cca 50 de ani în urmă de tatăl actualului sultan, pe atunci cel mai bogat om din lume, dar şi ctitorul statului modern Brunei, în care şcolarizarea şi creşterea nivelului de trai au fost sprijinite din plin.