Cartoful, alimentul viitorului
In ultimii ani, preţul alimentelor, inclusiv cel al cerealelor, a crescut substanţial pe plan mondial, ca urmare a măririi producţiei de biocombustibili. Doar la noi, unde intermediarii dictează preţurile, producătorii sunt obligaţi să vândă cerealele tot mai ieftin, asigurându-le „băieţilor deştepţi” câştiguri fabuloase.
Anul 2008, a fost declarat de Organizaţia Naţiunilor Unite anul cartofului, cu intenţia de a încuraja cultivarea acestei plante pentru a reduce foametea declanşată în regiunile subdezvoltate de scumpirea globală a alimentelor. Motivul acestei acţiuni a fost faptul că, dintre alimentele cel mai puţin afectate de criză,
cartoful reprezintă o soluţie excelentă din multe puncte de vedere.
Folosit pentru hrană în munţii Anzi de 8000 de ani şi adus în Europa în secolul XVI, cartoful poate fi cultivat cu uşurinţă chiar pe terenuri aride în mai toate regiunile lumii şi oferă prin tuberculul său un aliment valoros care conţine carbohidraţi, proteine, vitamina C, fibre şi potasiu.
China, care are în ultima vreme reacţii demne de invidiat la multe dificultăţile prin care trece omenirea, este ţara care produce azi cei mai mulţi cartofi din lume.
Etichete: Finante - Economie