Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

marți, martie 31, 2009
  Coardele vocale in actiune

Probabil n-aţi avut prilejul să vedeţi vreodată mişcările executate de coardele vocale, atunci când generează sunetele vocii.
Un clip You Tube vă oferă prilejul să observaţi vibraţia coardelor vocale, în timpul unui examen al laringelui cu ajutorul stroboscopului.
Dacă doriţi mai multe informaţii privind funcţionarea coardelor vocale şi fonaţia, le găsiţi în Wikipedia.

Etichete:

 
  Sfaturi romanesti antimalware

Îmi face plăcere să constat că, în zona românească a webului, numărul celor care propun internauţilor soluţii pentru a-şi feri calculatorul de diverse forme de malware, fără a reprezenta o anumită firmă, este în creştere.
Vă atrag atenţia asupra unui site şi a două bloguri româneşti lansate anul trecut şi încă nu foarte accesate, care oferă sfaturi utile în acest domeniu.

Site-ul Scan online propune soluţii, cu preponderenţă gratuite, pentru scanarea unor fişiere sau a întregului calculator, dar şi programe de protecţie.

Blogul Fără viruşi prezintă soluţii noi de securitate, informaţii despre dăunători, securitatea diverselor browsere etc.

În blogul Computerică, unde găsiţi multe programe şi resurse utile de tot felul, există o rubrică dedicată securităţii calculatoarelor cu subrubricile Antispyware, Antivirus, Firewall, Parolare şi criptare.

COMPLETARE 1.04.2009 (nu e păcăleală)

Un comentariu la această postare îmi atrage atenţia că ar fi cazul să menţionez în această categorie şi blogurile Securizare, I’m safe online, News IT&C (care oferă diverse informaţii şi în afara problemelor de securizare). Despre Video tutorial am scris de curând. Toate mi se par interesante şi utile.
Mulţumesc comentatorului, al cărui blog figurează în lista iniţială.

Etichete: ,

 
luni, martie 30, 2009
  Un test copilaros

Un test care va fi apreciat cu certitudine de copii, dar este amuzant şi pentru adulţi, vă cere să găsiţi în desen puiul ursoaicei panda.

Etichete:

 
  Viteza consuma 75% din carburant

Un articol foarte documentat demonstrează că un automobil care se deplasează pe o autostradă cu 160 de Km. pe oră consumă de 4 ori mai mult carburant decât acelaşi automobil când merge cu 80 de Km. pe oră.
Articolul prezintă evoluţia diverselor mijloace de transport în ultimul secol, compară consumurile de energie în diferite situaţii şi constată că îmbunătăţirea calităţilor aerodinamice ale acestora nu compensează nici pe departe creşterea mare a vitezei.

Etichete:

 
duminică, martie 29, 2009
  Iluzii optice tridimensionale

Iluziile de acest tip se obţin prin picturi pe asfalt, pe podele sau pe pereţi. Dacă sunt privite dintr-un anumit unghi, sunt percepute ca fiind realităţi tridimensionale (piscine, scări, obiecte de tot felul).
Din cele 29 de iluzii, prezentate pe două pagini, multe sunt spectaculoase.

Etichete:

 
  101 aplicatii gratuite pe care nu le stiti

De fapt, este probabil ca unele din ele să vă fie cunoscute. Totuşi titlul articolului recent din PC Magazine este 101 Great Free Sites and Downloads You’ve Probably Never Heard Of.
Alegeţi deci site-urile sau softurile, în funcţie de domeniul care vă interesează sau din lista alfabetică.

Etichete:

 
sâmbătă, martie 28, 2009
  Ce stiti despre ceceni?

Preşedintele rus Medvedev a cerut vineri retragerea celor 20.000 de militari ruşi trimişi în anul 1999 să pună capăt operaţiunilor teroriste cecene, apreciind că situaţia a revenit la "normal"
În urmă cu 20 de ani, mai nimeni nu auzise de poporul cecen, devenit cunoscut prin anii 90 pentru încercările sale de a-şi cuceri independenţa faţă de Rusia şi catalogat ulterior drept terorist.
Site-ul Descoperă.ro ne prezintă o serie de informaţii interesante despre istoria, comportamentul şi tradiţiile acestui mic popor caucazian.

Etichete:

 
  10 tehnologii care ne vor schimba viata

O publicaţie a Institutului Tehnologic Massachusetts descrie 10 tehnologii, în curs de elaborare în acest an, care vor avea un impact major asupra unor aspecte importante ale existenţei omului prin progresul pe care îl vor asigura în domenii precum sănătatea, conservarea energiei, informatica.

Etichete:

 
vineri, martie 27, 2009
  Ora de vara

În noaptea de sâmbătă spre duminică 29 martie trecem la ora de vară.
Aici găsiţi câteva informaţii despre istoria orei de vară. Pâna la introducerea orei de vară, toate ceasurile arătau permanent ora pe care o folosim iarna.
Wikipedia în engleză oferă mult mai multe informaţii despre Daylight saving time (DST), termenul folosit pentru ora de vară.

Etichete:

 
  Internet Explorer 8 nu e foarte rapid

Microsoft a propus efectuarea unor teste privind viteza de încărcare a paginilor în IE8, raportată la alte browsere.
Rezultatele au fost sub aşteptări. Chiar dacă IE8 este cu 70% mai rapid decât IE7, nu este foarte rapid la încărcarea javascripturilor.
Pe ansamblu, Internet Explorer 8 e depăşit de variantele noi de Firefox şi Safari, iar faţă de Google Chrome are o viteză de aproape două ori mai mică.

Etichete:

 
joi, martie 26, 2009
  Falsuri celebre in artele plastice

Blogul Neatorama prezintă istoria a 6 falsificări din domeniul artelor plastice care au produs vâlvă mare în momentul în care s-a descoperit că operele nu erau autentice.

Etichete:

 
  Manuale de utilizare pentru orice aparat

Pe site-ul Diplodoc veţi găsi manuale de utilizare pentru 1.400.000 de produse având 5600 de mărci.
Manualele sunt în diverse limbi, inclusiv în română. Din păcate, dacă veţi căuta în româneşte un ghid pornind de la o firmă sau un produs şi ghidul respectiv este disponibil doar în altă limbă, răspunsul va fi că ghidul nu există. În consecinţă este de preferat să căutaţi în limbile de largă circulaţie internaţională, în special în engleză.
Puteţi descărca manualul care vă trebuie pe propriul harddisk, în format pdf.

Etichete:

 
miercuri, martie 25, 2009
  Ce stiti despre BIOS?

Sistemul fundamental de intrare/ieşire al unui calculator, cunoscut sub numele de BIOS (the basic input/output system) asigură funcţionarea corectă a componentelor calculatorului şi încărcarea sistemului de operare.
Ce mai ştiţi despre acest element esenţial al oricărui calculator?.

Etichete: ,

 
  Un experiment social ciudat

Răscolind azi mai mult site-ul Ziarului Finaciar, am dat şi de un articol despre un experiment neobişnuit iniţiat de Washington Post. Într-o staţie de metrou, unul din cei mai apreciaţi violonişti contemporani a interpretat, timp de 45 de minute, şase piese de Bach. Aproape nimeni nu l-a băgat în seamă. A agonisit 32 de dolari.
Cu puţin timp înainte, Joshua Bell a dat un recital la care biletele costau, în medie, 100 de dolari, într-o sală arhiplină.
Concluziile articolului merită o parcurgere.

Etichete:

 
  China vrea o noua moneda internationala

Ziarul Financiar ne atrage atentia asupra solicitării guvernatorului Băncii Centrale a Chinei care cere ca rezervele financiare ale ţărilor să fie evaluate într-o nouă monedă care să se bazeze pe DST (Drepturile speciale de tragere), moneda de cont introdusă de Fondul Monetar International. DST se bazează astăzi pe un coş alcătuit din patru monede - dolarul american, yen-ul japonez, euro si lira sterlină, la care China propune să se adauge şi alte monede.
China este principalul creditor al SUA. In decembrie 2008 China avea rezerve valutare în titluri de stat americane de 727 de miliarde de dolari. Rezervele valutare totale ale Băncii Chinei sunt evaluate la 2000 de miliarde de dolari şi devalorizarea dolarului afectează economia chineză.
De altfel şi Moscova a propus săptămâna trecută crearea unei monede noi pentru rezervele valutare, solicitând intervenţia instituţiilor financiare internaţionale.

Etichete:

 
marți, martie 24, 2009
  Tehnologii ecologice create de studenţi


Alături de implicarea companiilor şi autorităţilor în elaborarea de tehnologii ecologice, există multe realizări simpatice ale unor studenţi, dintre care unele sunt amuzante (dar utile) precum micul frigider cu alimentare solară, iar altele, ca sistemul deosebit de performant de desalinizare a apei, ar putea deveni importante dacă sunt extinse la scară industrială.

Etichete:

 
  De ce se inchid unele flori noaptea?

Un articol din ziarul francez Le Figaro este dedicat diverselor strategii folosite de plante pentru a-şi asigura reproducerea. Închiderea florilor noaptea este, pentru anumite plante, un mecanism de protecţie a sistemului lor de reproducere.
Fiecare plantă are un sistem propriu de eficientizare a reproducerii. Ca o curiozitate, există plante noctambule care se deschid numai noaptea.

Etichete:

 
luni, martie 23, 2009
  O miniatura uluitoare

La Hamburg este expusă miniaturizat, pe o suprafaţă de 1000 de metri pătraţi, o prezentare tridimensională, cu foarte multe elemente în mişcare, a unor zone din Norvegia, Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Elveţia, America. Doar numărul trenurilor aflate în mers din expoziţia miniaturală este de 800. Numeroase autovehicule şi nave se deplasează în peisaj.
Peste 200 de calculatoare comandă mecanismele supravegheate de 80 de camere video.
Prezentarea filmată este impresionantă.

Etichete:

 
  3 bloguri de colectionari

Constat cu tristeţe că tabloidele devin predominante în presă şi că televiziunile tind să se otevizeze, pledând pentru cretinizare. Un motiv în plus să mă bucur că în blogosfera românească îşi face loc treptat tendinţa creşterii numărului de bloguri instructive.
Evident, numărul blogurilor care nu spun nimic sau spun prostii este majoritar. Important este că bloggerii care au de împărtăşit cunoştinţe utile încep să se înmulţească. Le doresc mult succes.
Încerc azi să vă atrag atenţia asupra unor bloguri în care am citit multe postări care m-au interesat şi pe care le-am parcurs cu plăcere.

VĂ AMINTIŢI DE CROCODILE HUNTER?
Cei care urmăresc Animal Planet îl vedeau frecvent şi îi admirau curajul cu care înfrunta crocodilii, şerpii, scorpionii. Stephen Irwin a murit în 2006, la 44 de ani, într-un accident subacvatic, înţepat fiind de o pisică de mare. A fost un militant de prim rang pentru salvarea faunei sălbatice din Australia.
Jurnalistul bucureştean, originar din Oradea, László Kállai ne povesteşte, în blogul său dedicat filateliei, multe lucruri interesante despre Irwing, vânătorul de crocodili.
Pornind de la timbrele sau plicurile care le sunt dedicate, Kallai prezintă pe blogul său biografiile lui Dinu Lipatti, Traian Vuia, Nicolae Titulescu, Brâncuşi, Teodor Aman, Alexandru Ioan Cuza dar şi pe cele ale lui Michelangelo, Gorbaciov, Kosuth, Graham Bell, (inventatorul telefonului) şi multe alte informaţii deosebite.

BLOG DESPRE FĂLTICENI, ISTORIE SI COLECŢII
Doru Baida e din Fălticeni. Îşi iubeşte oraşul natal şi îi cunoaşte istoria în amănunţime. Doru este şi colecţionar. Îi plac lucrurile vechi, deşi e foarte tânăr.
De fapt încerc să vă atrag atenţia asupra unui blog din care puteţi afla multe lucruri interesante din istoria omenirii.

BUCUREŞTIUL DE ALTĂ DATĂ
Oraşul lui Bucur e subiectul unui blog nou. Vlahul ni-l prezintă în multe ilustrate mai vechi şi mai puţin vechi, însoţite de explicaţii interesante.

Etichete:

 
duminică, martie 22, 2009
  Fotografii cu animale pe site-ul Realitatea



Site-ul televiziunii Realitatea prezintă o colecţie de fotografii pe care le consideră cele mai frumoase din săptămâna 16-22 martie.
Aproape toate mi se par deosebit de reuşite.

Etichete: ,

 
  De ziua internationala a apei

Trei sferturi din suprafaţa pământului este acoperită de apă, dar cea mai mare parte din ea este apă sărată. 2,5% din apa dulce nu poate fi utilizată de oameni pentru că se află la adâncimi mari, în gheţari sau în calotele glaciare. Doar 1% din apa de pe planetă îndeplineşte condiţiile necesare pentru a fi băută de oameni şi animale şi pentru culturile agricole.
Un articol din Scientific American analizează situaţia apei în lume şi soluţiile posibile pentru a răspunde nevoii de apă dulce a omenirii, care se dublează la fiecare 20 de ani.
Accentul se pune pe desalinizarea apei de mare, care este încă foarte scumpă.
În prezent, aproape un miliard şi jumătate de oameni nu au acces la apă potabilă necontaminată. În lume, la fiecare 20 de secunde, moare un copil din cauza condiţiilor sanitare necorespunzătoare.
În România, doar jumătate din populaţie are apă curentă şi canalizare. În destule zone de la noi, în apa din fântâni există substanţe toxice.

Această postare este prilejuită şi de faptul că astăzi este ziua internaţională a apei, stabilită la 22 martie de ONU, cu 16 ani în urmă.

Etichete:

 
sâmbătă, martie 21, 2009
  Orasul subteran din Beijing


Din anul 2000, de când poate fi vizitat, Oraşul subteran de 85 de Kmp aflat sub centrul capitalei chineze este un obiectiv căutat de turiştii străini. A fost construit între 1969 şi 1979, din ordinul lui Mao Tse Tung, de 300.000 de oameni, pentru a servi ca adăpost antiatomic.
În oraşul subteran au fost construite magazine, resturante, hoteluri, şcoli, teatre, depozite de cereale etc.

Etichete:

 
  Calculatorul peste 10 ani

Revista PC World publică un articol întitulat Şocul viitorului: PCul anului 2019.
Iată doar câteva dintre previziunile specialiştilor: vor dispărea tastaturile, mouse-ul, monitorul (cel din urmă înlocuit cu o proiecţie pe o suprafaţă care vă este la îndemână).
Pentru modificările de fond care se prevăd în următorii 10 ani trebuie să parcurgeţi articolul.

Etichete:

 
vineri, martie 20, 2009
  O noua facilitate la Gmail

Ieri a apărut pe blogul Gmail o precizare despre modalitatea de a întârzia cu 5 secunde expedierea unui mesaj pe Gmail. Dacă în cele 5 secunde vă aduceţi aminte că aţi uitat ceva sau vreţi să faceţi o corectură, o simplă apăsare pe Undo care apare lângă "You message has be send" opreşte expedierea mesajului.
Noua facilitate trebuie setată în Settings, rubrica Labs şi apoi Enable pe „Undo send” în partea de jos a ecranului (azi e a şasea opţiune de jos).
Am testat mecanismul şi funcţionează. E drept că 5 secunde trec cam repede.

Etichete:

 
  Un secol de lupta contra drogurilor

Aflăm din site-ul Deutche Welle în limba română despre conferinţa internaţională de lupta împotriva drogurilor care a avut loc recent la Shanghai. China este una din ţările care au cele mai mari probleme cu traficul de stupefiante, iar Shanghai este oraşul în care s-a declanşat cu 100 de ani în urmă lupta împotriva drogurilor.
Cu un secol în urmă, la prima conferinţă de la Shanghai, China şi India produceau o cantitate de opiu de trei ori mai mare decât se consumă astăzi la nivel mondial, iar în prezent, peste 90% din totalul plantelor de mac din lume sunt produse în Afganistan.
Statisticile ONU arată că astăzi, aproximativ 0,5% din populaţia de pe glob este dependentă de droguri, ceea ce înseamnă 3 milioane de oameni. Puterea mafiei, corupţia şi intervenţia şovăielnică a multor guverne fac ca lupta împotriva traficului cu stupefiante să fie dificilă.

Etichete:

 
  Traim vremuri exponentiale!

Ştiaţi că trăim vremuri exponenţiale? ne întreabă un clip video conceput în a doua jumătate a lunii octombrie a anului trecut, care prezintă inteligent (după părerea mea) informaţii spectaculoase printre care destule sunt şocante.
Să sperăm recesiunea globală, care a devenit acută în ultimele luni, nu va schimba previziunile din clip care se referă la progresul omenirii.

Etichete:

 
joi, martie 19, 2009
  Televiziunea cu doar 70 de ani in urma

Un film de două minute de pe You Tube ne arată cum se făcea o transmisie de televiziune în 1936, iar în aceste fotografii puteţi vedea cum arătau televizoarele pe atunci.
În România primele programe de televiziune s-au difuzat în 1956.

Etichete:

 
  Muzeul d’Orsay

În centrul Parisului, faţă în faţă cu Grădina Tuileries, se află Muzeul d’Orsay, inaugurat în 1986 în vechiul sediu al gării construite cu prilejul celebrei expoziţii universale din anul 1900, când a fost inaugurat şi Turnul Eiffel.
Muzeul găzduieşte lucrări de artă plastică de mare valoare realizate între anii 1848 şi 1914, preluate din alte muzee şi colecţii. Printre cele 2300 de picturi figurează numeroase opere celebre ale impresioniştilor. Muzeul mai conţine 1500 de sculpturi şi 1000 de alte obiecte de artă.
Pe această pagină puteţi admira reproduceri ale picturilor din muzeu, ordonate după numele de familie al pictorilor. Vă vor desfăta ochii numeroase creaţii ale lui Cezanne, Gauguin, Manet, Monet, Renoir, Toulouse-Lautrec, Van Gogh şi ale multor altor artişti de mare valoare.
Clicând pe More, puteţi vedea detalii din fiecare pictură, însoţite de informaţii despre autor şi despre lucrarea prezentată.

Etichete:

 
miercuri, martie 18, 2009
  Bateria care se incarca in 20 de secunde

Cercetătorii de la Institutul Tehnologic Massachusetts au realizat un acumulator litiu-ion care se încarcă de 100 de ori mai repede decât acumulatorii actuali, ne spune site-ul românesc Labzine.
Dacă în telecomunicaţii, acumulatorul cu încărcare rapidă prezintă avantaje substanţiale, în industria automobilelor ar produce o adevărată revoluţie, chiar dacă timpul de încărcare pentru acumulatorii automobilelor nu poate fi, nici pe departe, atât de mic din cauza puterii mult mai mari necesare.

Etichete:

 
  Softuri utile în vremuri de criză

În situaţia în care calculatorul Dumneavoastră a îmbătrânit şi nu vă convine să cumpăraţi un calculator nou, Computerworld vă propune 15 softuri gratuite, care vă vor ajuta să evitaţi o bună parte din necazurile pe care le generează utilizarea îndelungată a calculatorului vechi.

Etichete:

 
marți, martie 17, 2009
  Parcuri eoliene in judetul Suceava

O firmă româno-germană va începe în primăvara acestuia an construcţia celui mai mare parc eolian din ţară, pe un teren cu suprafaţa de 70 de hectare. Conform estimărilor, în cursul anului viitor energia produsă va fi livrată reţelei naţionale. Necesităţile de energie ale municipiului Suceava reprezintă mai puţin de jumătate din producţia parcului eolian.
Firma intenţionează să construiască, în acelaşi judeţ, încă un parc eolian pe o suprafaţă de sute de hectare.

Etichete:

 
  Automobilele viitorului?

Create în diverse ţări, proiectele sau doar conceptele nefinisate ale unor automobile hibride sau cu motoare exclusiv electrice, prezentate de un blog axat pe ecologie, au ca element comun captarea energiei solare pentru a produce o parte din energia necesară maşinii.
Multe modele au ca principal punct de atracţie aspectul neobişnuit. Greu de spus câte din ele vor intra în producţia de serie.

Etichete:

 
luni, martie 16, 2009
  Turnul inclinat din Shanghai


Celebritatea turnului din Pisa este determinată în primul rând de înclinarea lui. La Shanghai există un turn mai vechi şi mai înclinat decât cel din Pisa, dar mult mai puţin cunoscut.

Etichete:

 
  Site-uri de torente

Am găsit într-o publicaţie o listă recentă de site-uri de torente de tot felul, din care destule acceptă şi descărcări gratuite.

Printre ele, unul românesc: Bittorrents.ro conţine, în rubrica Torrents, o ofertă impresionantă de linkuri trimise de anonimi către filme, muzică, software, jocuri, tutoriale etc.
Pe site se precizează că responsabilitatea utilizarii resurselor disponibile revine integral utilizatorilor şi că nu încurajază încălcarea legilor privitoare la drepturile de autor sau a legilor referitoare la deţinerea de licenţe de utilizare şi că promovează folosirea site-ului doar în scopuri legale.
Trageţi singuri concluziile care se impun şi ţineţi seamă de pericolul contaminării calculatorului.

Nu m-am logat şi nu am testat site-urile.

Pentru că am întâmplător am dat peste un tutorial scris de un blogger român despre torente şi descărcarea lor, atrag atenţia celor cu mai puţină experienţă în domeniu asupra lui.

Etichete:

 
duminică, martie 15, 2009
  Scrieti mai rapid la calculator

Un program gratuit şi amuzant care se bucură de apreciere este Rapid Typing Tutor. Cu ajutorul lui vă acceleraţi cu uşurinţă viteza de scriere la calculator.
Din păcate, printre limbile în care vă puteţi antrena nu figurează româna.

Etichete:

 
  Carti care au influentat evolutia omenirii

Un blog a prezentat două selecţii de cărţi care au avut un impact major asupra omenirii.
Prima selecţie datează din 2007. Printre ele figurează Biblia, Coranul, Originea speciilor scrisă de Darwin, Manifestul Comunist şi alte cărţi mai puţin cunoscute de publicul larg, dar a căror importanţă asupra evoluţiei ştiinţei şi a concepţiilor oamenilor este certă.
A doua selecţie, postată recent, acoperă o gamă vastă de domenii şi cărţile incluse în ea au generat sau au pus în evidenţă schimbări importante în mentalitatea oamenilor. Dacă Principia Mathematica a lui Newton stă la baza unei mari părţi din fizica şi matematica modernă, Amantul Doamnei Chaterley a lui D.H Lawrence, scrisă în 1928 şi publicată în Anglia în 1960, pune în evidenţă greutatea cu care ne dezbărăm de prejudecăţi.

Etichete:

 
sâmbătă, martie 14, 2009
  S-a realizat plutoniul pasnic

Ziarul francez Le Figaro anunţă că cercetătorii israelieni au pus la punct un procedeu care care face ca deşeurile de plutoniu ale centralelor nucleare să nu mai poată fi folosite ca material de fisiune pentru ogive nucleare.
În aceste condiţii Statele Unite, Franţa, Japonia, Rusia, Germania, care sunt principalele ţări producătoare de plutoniu îmbogăţit, vor putea vinde fără restricţii combustibilul nuclear oricărei ţări.
Din păcate, Iranul continuă să-şi dezvolte propriile sisteme de obţinere a combustibilului nuclear pentru a-şi reduce dependenţa de producţia externă.

Etichete:

 
  Sfaturi pentru calatorii

Un post de pe un blog interesant conţine sfaturi de tot felul şi numeroase linkuri către site-uri deosebit de utile pentru cei ce călătoresc în diverse colţuri ale lumii.
Veţi găsi informaţii turistice, impresii ale celor care au fost în locul unde urmează să ajungeţi, date despre hoteluri şi mijloacele de transport, preţuri şi schimburi valutare, condiţiile în care funcţionează telefonia mobilă, conexiuni wireless pentru laptopuri, şi o mulţime de alte informaţii.
Printre site-urile prezentate am descoperit şi Wikitravel, o resursă wiki amplă care are şi o versiune în româneşte.

Etichete:

 
vineri, martie 13, 2009
  Cum anulati conturile de pe unele site-uri

Daca aveţi un cont pe Facebook, My Space, Twitter, eBay, Amazon, iTunes sau alte reţele sociale, la marile magazine americane online, la alte servicii reputate şi v-aţi săturat să mai fiţi logat pe unele din ele, PC Magazine vă ajută să aflaţi procedura de anulare a contului pe 23 de astfel de site-uri şi vă scuteşte de timpul pierdut cu căutarea procedurii de ştergere a contului, care este foarte rar pusă în evidenţă.

Etichete:

 
  Mormintele faraonilor

Aţi auzit desigur de Valea Regilor din Egipt, aflată în zona oraşului Theba (azi Luxor). Aici au fost construite morminte pentru faraonii egipteni între secolele al XI-lea şi al XVI-lea înainte de Hristos.
O fotografie panoramică a zonei în care se află mormântul lui Ramses al IV-lea este doar o mostră impresionantă a creaţiei artistice a Egiptului antic. Nu neglijaţi plafoanele. Dacă culorile nu sunt restaurate, faima rezistenţei în timp a celebrului nostru albastru de Voroneţ păleşte în faţa albastrului de pe plafonul necroplei.
Pe atlasul ilustrat cu fotografii şi secvenţe video ale Văii Regilor, porţiunea pe care aţi văzut-o este pe a doua ramură din stînga sus.

Etichete:

 
joi, martie 12, 2009
  Nu Gutenberg a inventat tiparul

Tradiţia europeană îl consideră pe Johannes Gutenberg drept inventatorul tiparului.
De fapt imprimarea tipografică s-a născut în antichiate, în China.
British Library din Londra păstrează un document imprimat tipografic în China în anul 868.
Tot în China au fost inventate, în secolul următor, primele caractere mobile din lemn.
Invenţia din anul 1450 a lui Gutenberg, care a revoluţionat civilizaţia europeană, a constat de fapt în înlocuirea literelor mobile din lemn cu unele de metal.

Etichete:

 
  Câteva bloguri romanesti

Vă cer permisiunea să vă atrag atenţia asupra câtorva bloguri româneşti care nu se încadrează în tendintele din blogosfera pentru 2009 văzute de un blogger important cu predilecţii corporatiste.
Preferinţele mele se îndreaptă către informaţiile utile pentru cei care preţuiesc învăţătura şi către problemele care ar trebui să preocupe societatea civilă.
Dintre blogurile care răspund acestor tendinţe, am cules câteva pe care nu le-am pus într-o ordine determinată de preferinţele mele sau de tematica abordată, ci cum s-a nimerit.

Jude în Românica – despre justiţia română văzută din interiorul sistemului;
Art Historia – istoria (în special a Bucureştiului), cu imagini multe şi greu de găsit;
Tren urban pentru Bucureşti – o alternativă elaborată de arhitecţi (cu soluţii gândite începând din 2007) la podul SF suprabucureştean al primarului Oprescu);
Pagina de media – de toate despre mass media din România;
Rezistenţa Urbană – fotografii noi şi vechi din ţară dar şi mesaje de băgat în seamă;
Poliţia Rutieră – informaţii despre circulaţia şi poliţia rutieră culese pe stradă;
Simplu – multe lucruri utile pentru utilizatorii PCurilor;
Blogul lui Alex Gâlmeanu – fotografii surprinzătoare selecţionate de un artist al genului;
Blog aproximativ juridic – informaţii şi puncte de vedere ale unei tinere juriste (blog nou);
Născut în URSS - despre literatură, filme artistice şi de animaţie, politică, economie;
Fem-Fest - un blog dintr-o serie care are ca subiect moda şi vădeşte cultura autoarei.

Printre blogurile înşirate mai sus sunt şi unele care se bucură de notorietate. Altele sunt mai puţin cunoscute. Mi se pare important că din unele bloguri poţi culege cunoştinţe interesante şi că blogosfera poate constitui un suport pentru o societate civilă veritabilă, precum cele din ţările evoluate.

Voi mai reveni şi cu alte bloguri pe care le consider demne de atenţie.

Etichete:

 
miercuri, martie 11, 2009
  Decomprimati online gratuit

Un fişier sau un folder mai mic de 100MB de pe harddiskul calculatorului Dumneavoastră sau de pe web, comprimat cu oricare din sistemele 7-z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR, RAR, CAB, ISO, ARJ, LZHCHM, Z, CPIO, RPM, DEB and NSIS poate fi decomprimat gratis, fără să aveţi softul specific pe calculator, cu Wobzip.
Instrumentul este online, nu este deosebit de rapid şi este în faza de perfecţionare, dar dacă nu folosiţi curent RAR, de exemplu, şi nu doriţi să-l achiziţionaţi contra cost, vă ajută să descifraţi, fără complicaţii, un fişier comprimat RAR.
Rubrica FAQ vă dă toate lămuririle necesare.

Tot gratuit, utilitarul 7-zip oferă decomprimări de tot felul şi posibilităţi de comprimare în mai multe sisteme (nu comprimă în RAR), dar trebuie instalat pe harddisk.

Etichete:

 
  Tratamente cu celule stem in China

În ţările occidentale şi în special în Statele Unite fazele pe care trebuie să le parcurgă un medicament sau un tratament pentru a fi autorizat sunt complicate şi de lungă durată. Unele medicamente apreciate în alte ţări (cum ar fi Gerovitalul românesc) nu primesc aprobarea de comercializare nici după zeci de ani.
Unul din tratamentele care se află în faza de experiment în occident este tratamentul cu celule stem. În ţările în care restricţiile sunt mai puţin severe, există şarlatani care improvizează soluţii pe care le denumesc tratamente cu celule stem. Pentru referinţe asupra tratamentului cu celule stem, vă propun această pagină din Wikipedia.

Nu ştiu cum am ajuns la acest site care se referă la tratamente care par să aibă acordul unor autorităţi chineze. Totuşi, nu am văzut printre pacienţii trataţi nici un chinez.
Probabil faptul că au fost trataţi şi pacienţi din România, face ca printre puţinele limbi în care este tradus site-ul să figureze şi româna.
Site-ul nu cuprinde o prezentare ştiinţifică a tratamentelor şi nu se referă la cazurile în care tratamentul nu a dat rezultate.

Etichete:

 
marți, martie 10, 2009
  Metale mai valoroase decat aurul

Un articol din ziarul francez Le Figaro ne atrage atenţia asupra unor metale cu nume ciudate precum rheniul, indiul, germaniul, galiul, tantalul, care se obţin în cantităţi mult mai mici decât metalele pe care le considerăm preţioase şi care sunt deosebit de căutate de industriile care folosesc tehnici de vârf. În fiecare telefon mobil există, de exemplu, câteva zeci de miligrame de tantal.

Etichete:

 
  Muzica clasica gratuita in format midi

Proiectul Mutopia vă permite să descărcaţi gratuit numeroase lucrări de muzică clasică, cu limitările calitative impuse de formatul midi.
În total sunt listate peste 1500 de compoziţii, printre care sunt 393 de Johann Sebastian Bach şi 68 de Beethoven. Arhiva cuprinde şi un număr destul de mic de lucrări de jazz, dance, folk etc.
Fişierele .mid file se descarcă cu clic dreapta şi Save Target As. Fişierele comprimate zip se salvează şi apoi se decomprimă.
Informaţii despre piesa muzicală (care aparţine domeniului public) şi sursa ei se obţin clicând pe .ly file.
Există şi o arhivă din care puteţi descărca lucrările prin FTP.

Etichete:

 
luni, martie 09, 2009
  Sporurile bugetarilor

Aflăm din revista Capital că un raport al Băncii Mondiale constată că în România există 27 de categorii de sporuri pentru salariaţii bugetari, la care se adaugă bonusuri, prime şi îndemnizaţii care măresc numărul suplimentelor salariale la 90.
În armată şi în Ministerul de Interne veniturile din sporuri sunt, în medie, mai mari decât salariul. Pentru ceilalţi funcţionari publici, media câştigurilor din sporuri reprezintă 35% din salariu.

Etichete:

 
  Gradina cu 7 milioane de flori

Situat în sudul Olandei, parcul Keukenhof este cea mai mare grădină cu flori din lume. Grădina aniversează anul acesta 60 de ani de la înfiinţare. 800 de mii de vizitatori admiră anual spectacolul floral neegalat încă.
Evident principala atracţie a parcului o constituie lalelele de toate culorile posibile. La Keukenhof se pot achiziţiona bulbi din specii obţinute recent sau chiar cu 4 secole în urmă.
Site-ul parcului oferă numeroase imagini şi informaţii printre care şi cea că în acest an parcul poate fi vizitat între 19 martie şi 21 mai. Perioda optimă de admirare a laleleor este la jumătate lunii aprilie.

Etichete:

 
duminică, martie 08, 2009
  60% din populatia lumii are telefon mobil

Un raport recent al ONU arată că din 10 oameni de pe planetă, 6 au telefon mobil. Creşterea numărului de telefoane mobile a fost în ultimii ani explozivă în ţările subdezvoltate: in anul 2000 doar doi africani din 100 deţineau un telefon mobil, azi 28% dintre aceştia au un abonament la o reţea de telefonie mobilă, o creştere de aproape 15 ori.
Numărul telefoanelor mobile depăşeşte, la nivel global, de trei ori numărul telefoanelor fixe.
Totuşi, pentru că statisticile aproximează realitatea, numărul de conexiuni nu poate fi echivalat cu numărul de utilizatori, deoarece În unele ţări din Asia si Europa consumatorii au incheiat mai mult de un contract per consumator şi rata de acces la telefonia mobila a depăşit 100%.

Etichete:

 
  Ziua internationala a femeii si realitatea

Site-ul Deutche Welle în limba română aminteşte de ploaia de flori pentru iubite şi mame prilejuite de ziua de 8 martie, completând articolul cu informaţii nu prea optimiste despre conjunctura în care sărbătorim în acest an Ziua Femeii.
Situaţia financiară a florăreselor din Germania, jurnalistele care îşi riscă viaţa pentru a denunţa practici discriminatorii pentru femei în unele ţări, cele 130 de mii de prostituate din Moscova, majoritatea imigrante din fostele republici sovietice, probabilitatea ca 22 de milioane de femei să-şi piardă locul de muncă în acest an sunt câteva din temele abordate în articol.

La mulţi ani Doamnelor şi Domnişoarelor!

Etichete:

 
sâmbătă, martie 07, 2009
  Construiti un site fara a fi specialist

Programul TOWeb propus de revista franceză 01.net este gratuit şi vă permite să vă construiţi un site sau un blog după dorinţă, fără a avea cunoştinţe de programare HTML sau CSS.
Nu e vorba de un site simplu ci de unul în care puteţi include albume de fotografii, sonorizări, cataloage de produse, documente ce pot fi descărcate, fişiere multimedia (clipuri video sau flash).

Etichete:

 
  Comparati conturile de economii

Oamenii de rând care reuşesc să economisească în această perioadă o sumă de bani îi depun, în marea lor majoritate, în bănci.
Unul din instrumentele de economisire cele mai apreciate în ultima vreme este contul de economii, un fel de cont curent la care dobânda este comparabilă cu cea de la depozite, cu avantajul că se pot ridica bani din cont (până la o anumită limită inferioară destul de redusă) fără a pierde dobânda ulterioară la banii rămaşi în cont.
Ca şi la depozite, dobânda la Contul de economii, cu denumiri diferite în fiecare bancă, nu mai este impozitată de la 1 ianuarie; în consecinţă diferenţele suplimentare faţă de suma ce o aveţi de primit este determinată doar de comisioanele pe care le solicită diverse bănci şi de modul de retragere. Retragerea prin card reduce, sau în unele cazuri elimină alte costuri.
Site-ul Conso vă oferă posibilitatea să comparaţi randamentele pe care vi le oferă conturile de economii la diverse bănci, în funcţie de moneda de conomisire, de sumele depuse şi de termenul pentru care vă propuneţi să menţineţi depunerile în cont. Randamentele prezentate nu ţin seama de comisioane, aşa ca e util sa le aveţi singuri în vedere.
E bine totodată să verificaţi periodic modificările care apar în dobânzi şi comisioane, pe care băncile le schimbă destul de frecvent în ultima vreme.

Etichete:

 
vineri, martie 06, 2009
  Flickr accepta clipuri video

PC World România ne informează că site-ul de găzduire pentru fotografii Flickr a introdus şi pentru abonaţii neplătitori dreptul de a uploada două clipuri video pe lună şi o facilitate interesantă numită Flickr Clock, pe care vă propun să o accesaţi şi să clicaţi pe diverse bare, după încărcarea aplicaţiei.

Etichete:

 
  Sculpturi imposibile

Aţi întâlnit cu certitudine în desene cu iluzii optice obiecte care nu pot exista în realitate.
Revista Scientific American prezintă informaţii despre forme solide în 3 dimensiuni care reprezintă structuri care nu pot exista în realitate, realizate de câţiva sculptori contemporani.
Spre deosebire de sculpturile obişnuite, la acest tip de creaţii ceea ce vede omul care priveşte sculptura dintr-o anumită poziţie sau cu o anumită iluminare nu este forma reală a obiectului.
Aici veţi putea privi diverse sculpturi imposibile, ale căror fotografii nu conţin nici un trucaj.

Etichete:

 
joi, martie 05, 2009
  Utilitare gratuite de download

Go4it recomandă 5 managere gratuite de download, descriind particularităţile fiecăruia.
Utilizarea lor permite întreruperea descărcării şi reluarea ei ulterioară, contribuind totodată la accelerarea downloadului.
Mi-aş permite să adaug la lista propusă şi Orbit Downloader.

Etichete:

 
  Cel mai grozav job din lume

Ziarul francez Le Monde anunţă că a fost făcută o primă selecţie a 50 de persoane, din 20 de ţări. Doar unul din cei cca 35.000 de candidaţi iniţiali va fi selecţionat în final pentru a locui 6 luni într-o insulă superbă aflată în zona barierei de corali din Nord-Estul Australiei.
Câştigătorul va primi 100.000 de dolari plus plata transportului şi a sejurului într-un apartament al unui hotel luxos, având ca singură obligaţie postarea săptămânală pe un blog a fotografiilor, secvenţelor video şi impresiilor culese în timpul concediului plătit copios în insula paradisiacă.
Site-ul jobului este accesibil aici.

Etichete:

 
miercuri, martie 04, 2009
  Nu neglijati scrisul de mana

Am constatat în ultimii ani că atunci când scriu un text cu un pix, rândurile scrise de mine arată oribil şi nu mai seamănă cu scrisul meu ordonat de de altă dată.
E clar că scriind aproape exclusiv la calculator, de mulţi ani, scrisul de mână mi s-a deformat.
Acesta este motivul pentru care mi-au atras atenţia sfaturile pentru ameliorarea scrisului de mână de pe site-ul Scribd.
Dacă scrieţi în special la calculator, cred că e bine să nu le neglijaţi. Nu sunt multe, dar în prima fază (pe care eu nu am depăşit-o încă) e nevoie de concentrare şi chiar de un oarecare efort.

Etichete:

 
  Iluzii optice in clipuri video

Un site prezintă o colecţie de iluzii optice în clipuri video. Dacă unele iluzii optice sunt determinate de fenomene fiziologice, în cazul altora imaginaţia noastră preferă să caute în imagine elementul şocant în locul celui banal.
Majoritatea clipurilor, dintre care unele sunt concepute cu mult timp în urmă, sunt însoţite de explicaţii.

Etichete:

 
marți, martie 03, 2009
  Editati online fotografii gratis

Picnik este o unealtă online gratuită care nu vă cere să vă înregistraţi şi nici să descărcaţi un soft în calculator, oferindu-vă o mulţime de facilităţi de prelucrare a unei fotografii pe care o puteţi selecta din propriul calculator, din My Space, Flickr, Picasa, Webshots etc.
În varianta Premium, care costă 25 de dolari pe an, posibilităţile de prelucrare se înmulţesc.

Etichete:

 
  Vista premiat ca fiasco

Revista Scientific American ne informează că în acest an la Concursul Fiasco în domeniul IT, organizat la Barcelona, pe primul loc s-a clasat sistemul de operare Windows Vista cu 86% din voturi. Pe locuri fruntaşe s-au mai clasat Lively (produs Google abandonat după 6 luni), programul Un Laptop pentru Fiecare Copil iniţiat de Nicholas Negroponte şi Second Life.

Etichete:

 
luni, martie 02, 2009
  Basmaua si drepturile femeii

De pe site-ul Deutche Welle în limba română aflăm că purtarea în şcoli a basmalei cu care femeile musulmane îşi acoperă capul este interpretată în Franţa şi numeroase landuri din Germania ca o încălcare a principiilor statului de drept.
Subiectul a stârnit numeroase controverse menţionate în articolul citat.

Etichete:

 
  Doua muzee romanesti

Casa cu clopoţei de lângă fântâna Mioriţa din Bucureşti a fost a profesorului doctor Nicolae Minovici şi găzduieşte de peste 100 de ani cel mai vechi muzeu de artă populară din ţară. În 1936 a fost donată Primăriei Capitalei.
În 2003 muzeul a fost închis publicului şi exponatele ca şi clădirea se degradează.
Colecţia doctorului Minovici cuprinde icoane, ceramică, ţesături, obiecte din lemn, instrumente muzicale tradiţionale, dar include şi piese de mobilier, vitralii si tapiserii vechi datând din epoca Renaşterii pina in secolul al XVIII-lea, achiziţionate de pe parcursul întregii sale vieţi.

Un nonagenar din satul Tărpeşti, situat la 23 de km. de Târgu-Neamţ, a adunat de zeci de ani şi expune în ograda şi în casa lui, o colecţie de piese etnografice, compusă din costume populare, măşti, instrumente specifice activităţilor agricole, obiecte de menaj frumos împodobite, straie vechi, elemente decorative, o colecţie de numismatică etc.
Neculai Popa confecţionează măşti de Anul Nou, sculptează în gresie şi lemn şi a publicat cărţi despre datini de altă dată. A avut expoziţii în multe ţări din lume şi în faţa casei lui se opresc adesea autocare cu turişti străini.
Astăzi, el şi soţia lui de 81 de ani sunt bucuroşi să-ţi povestească istoria fiecarui obiect din cele câteva sute pe care eşti invitat sa le admiri în ogradă şi în casă.

Etichete:

 
duminică, martie 01, 2009
  Depozitarea unor fisiere in Gmail

Blogul românesc Videotutorial prezintă în tutoriale video (uneori cam lungi dar foarte explicite) multe soluţii utile pentru utilizatorii de PCuri.
Vă atrag atenţia asupra tutorialului care vă învaţă cum să vă creaţi un spaţiu parolat online de 7 GB (care probabil va creşte în timp) accesibil de pe My Computer pentru depozitarea unor fişiere de orice fel.
Un soft de mici dimensiuni creat de un programator danez vă instalează în My Computer un device nou numit Gmail Drive pe care îl accesaţi cu parola unui cont de Gmail.
Obţineţi astfel o rezervă de backup pentru fişierele pe care le consideraţi foarte importante sau puteţi depozita acolo orice fişiere doriţi. Fişierele sunt considerate de Gmail ca ataşamente la mesaje si nu pot depăşi 20 MB. Pentru fişierele mai mari e necesară o splitare.
Încă o precizare: Manevrele se execută cam lent.

Etichete:

 
  Fotografie pentru serviciul secret

O fotografie făcută la investirea preşedintelui Obama, cu o rezoluţie de 1474 megapixeli (de cca 300 de ori mai mare decât a camerelor de uz curent) permite identificarea fiecărui chip din mulţime prin dublu clic (repetat) pe o persoană sau prin urcarea cursorului din stânga, după ce aţi selectat o zonă din public. Imaginea devine clară după câteva secunde.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul