Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

marți, septembrie 30, 2008
  Un pod care se face sul

Începând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în Londra s-au construit mai multe canale navigabile. Dintre podurile care permit traversarea pietonilor peste aceste canale, cel mai original pare să fie cel construit în 2004 peste canalul Paddington.
Podul se ridică şi se rulează în 3 minute pe unul din maluri, permiţând reluarea circulaţiei vaselor pe canal.
În vara acestui an funcţionarea podului a fost oprită, în urma unei vandalizări.
Mai multe fotografii şi o secvenţă video care permit să se vadă amănunţit funcţionarea podului sunt prezentate pe un blog.

Etichete:

 
  Diverse convingeri pseudostiintifice

15 studenţi americani care se specializeză în diverse domenii ştiinţifice încearcă să explice, într-un blog, că multe din teoriile şi practicile cărora li se face reclamă pe diverse căi încearcă să înşele oamenii insuficient de instruiţi, asigurând câştiguri fabuloase sau manevrând publicul cu scopul de a satisface interesele unor grupuri.
În acest post sunt prezentate 10 pseudoştiinţe şi convigeri pseudoştiinţifice răspândite în public, ai căror adepţi se lasă înşelaţi, suportând adesea urmări nefaste.
Aici găsiţi pagina de intrare în blog.
La noi, din păcate, o bună parte din mass media se implică în propagarea de convingeri dăunătoare de tot felul.

Etichete:

 
luni, septembrie 29, 2008
  Utilizare mai comoda a Explorerului

Gestionarea, copierea şi mutarea fişierelor în Windows Explorer n-a prea cunoscut îmbunătăţiri esenţiale de la o versiune la alta.
Pentru cei care nu vor să-şi complice existenţa cu alt program de gestiune a fişierelor, revista românească go4it vă propune o metodă simplă, bazată pe taburi care îmbunătăţeşte considerabil gestiunea fişierelor cu Explorerul atât în XP cât şi în Vista. Softul care se instalează suplimentar e gratuit.

Etichete:

 
  Puncte de vedere

Un blog american face tot felul de sondaje în rândul cititorilor săi pe teme propuse tot de cititori.
Aici puteţi vedea părerile despre cea mai importantă invenţie din ultimii 2000 de ani. Tiparul se clasează detaşat pe locul întâi. Amuzant este că pâinea feliată şi oţelul obţin acelaşi număr de puncte iar Wikipedia şi hârtia igienică se clasează înaintea trenului.
Interesant este că părerea care consideră că gândirea abstractă este o invenţie care nu exista cu două milenii în urmă găseşte adepţi.
Tema Care este cel mai bun proiect Open Source? A avut un succes notabil.
Oamenii nu se prea înghesuie să răspundă. În schimb numărul temelor propuse pentru sondaj este mare.
Pe pagina de intrare în blog, veţi observa că tema “Cine este cea mai sexy femeie din lume?” are mult mai mult succes decât “Ce părere aveţi despre actuala criză economică americană?”.

Evident, sondajele blogului nu pot fi considerate reprezentative (chiar dacă sunt mai inteligente decât jalnicele “sondaje” ale Antenei 3), dar ideea în sine merită, după părerea mea, atenţie ca temă abordată de blogosferă.

Etichete: ,

 
duminică, septembrie 28, 2008
  Strategie sau vorbe goale?

Euractiv publică un text întitulat Executivul a adoptat Strategia pentru o reglementare mai buna la nivelul administratiei publice centrale, având ca sursă Guvernul României.
Dacă aş avea posibilitatea materială, aş oferi o maşină nouă şi scumpă ca premiu celui care descoperă măcar o acţiune utilă, concretă şi nu doar monitorizări, analize, planuri de acţiune, metodologii, rapoarte care dau de lucru hoardei de slujbaşi incompetenţi, plătiţi gras de la buget ca să devină clientela politică a ticăloşilor care ne conduc declarat sau pe ascuns.
O strategie de acest gen ar trebui, în primul rând, să desfiinţeze partea inutilă şi uneori dăunătoare din administraţia publică şi să-i trimită la muncă pe funcţionarii care ard gazul de pomană.
Aţi auzit că vreo organizaţie neguvernamentală sau vreun organ de presă demască această înşelătorie? Euractiv o publică în chip de ştire importantă. Aşa consideră, probabil, acoliţii domnului Dan Luca că trebuie prezentată.
Ca pe vremea lui Ceaşcă, înghiţim cu toţii lozinci mincinoase, în timp ce unii profită ca să susţină sistemul ticăloşit?

Etichete:

 
sâmbătă, septembrie 27, 2008
  O fi adevărat?

Am primit un e-mail o listă cu o grămadă de fapte ciudate.

Unul e uşor de verificat:
- Deschideţi un document nou în Word si scrieti: =rand(200,90) apoi apăsaţi enter.
Nu sunt sigur că Microsoft e gata să "plăteasca milioane" pentru cel care poate oferi explicaţia, cum scrie în e-mail.

Altul e şocant şi mi se pare totuşi exagerat, dacă include şi accidentele cu şifonări uşoare, care sunt cele mai multe:
- In Marea Britanie, din 99 de oameni accidentaţi moare unul, în Germania, din 60 de oameni accidentaţi moare unul, iar in România din 3 oameni accidentaţi moare unul.
Dar dacă e vorba doar de accidentele în care sunt loviţi oamenii, credeţi că ar putea fi adevarat?

Altele sunt amuzante:
- în parlamentul britanic, care numără 650 de membri, sunt doar 400 de locuri. Cine întarzie trebuie să stea in picioare...
- puricele poate sări peste de 350 de ori lungimea trupului sau. Este ca şi cum un om ar sări peste un teren de fotbal;
- propozitia: "The quick brown fox jumps over the lazy dog" foloseşte fiecare literă a alfabetului;-
- sunt mai multe găini decât oameni în lume.

Etichete:

 
  Troieni, virusi, hoaxuri in aceasta luna

Site-ul About prezintă lista celor mai răspândite neplăceri care au circulat ca troieni, viruşi şi hoaxuri în septembrie 2008.
În consecinţă, aduceţi-vă aminte că o scanare făcută periodic cu antivirusul e utilă, iar lista hoaxurilor vă ajută să le ştergeţi în loc să vă grăbiţi să le transmiteţi tuturor celor cu care corespondaţi. E drept că unele hoaxuri pot fi luate in serios doar de naivi, dar sunt şi unele credibile.

Etichete:

 
vineri, septembrie 26, 2008
  Softuri Bit Torrent P2P

Site-ul About recomanda în această lună 7 softuri de transfer P2P prin protocolul Bit Torrent, selecţionate în baza preferinţelor enunţate în comentariile şi sugestiile cititorilor.
Unele din el conţin şi surse de fişiere transferabile. Toate sunt gratuite, dar numai o parte din ele funcţionează şi sub Windows Vista.

Etichete:

 
  Pentru iubitorii de caini si pisici

Dacă aveţi câini sau pisici şi dacă vreţi să aflaţi mai multe despre nevoile şi comportamentul lor vă vor fi cu certitudine utile site-urile Dogster, pentru câini şi Catster, pentru pisici.
Este adevărat că unele capitole, cum ar fi cel de adopţii, se adresează doar publicului american, dar în Dog Manual şi Cat Manual veţi găsi precis o groază de rubrici care vă vor ajuta să găsiţi soluţiile cele mai bune pentru animalul Dumneavoastră preferat, dar şi pentru relaţia pe care o aveţi cu el.
Există în fiecare din site-uri un capitol afectat raselor, în care sunt descrise aspectul, caracterisicile şi istoricul fiecărei rase.
Pe site-ul Catster am descoperit că pisicuţa frumoasă şi speriată pe care am cules-o cu 14 ani în urmă de pe scara blocului, unde era abandonată şi care şi-a plimbat de atunci coada stufoasă prin toată casa, umplându-ne de păr, pare să aparţină rasei Turkish Van.
Site-urile conţin multe lucruri drăguţe, inclusiv secvenţe video cu câini şi pisici.

Etichete:

 
joi, septembrie 25, 2008
  Va fi posibil transplantul capului?

Deşi pentru nespecialişti ideea pare absurdă, se pare că transplantul capului îi preocupă de multă vreme pe chirurgi. S-au făcut experimente pe maimuţe, iepuri, câini şi şobolani.
Primul animal care a supravieţuit câtva timp operaţiei a fost o maimuţă, cu aproape 4 decenii în urmă.
Deocamdată nu s-a putut evita tetraplegia după transplant. Unii cercetători cred că soluţia care va face posibil acest transplant incredibil îl constituie capacităţile celulelor stem.

Etichete:

 
  Teritorii disputate

Poate că după recentele evenimente din Georgia, care determină şi alte reacţii, precum cele transnistrene, merită să vizităm un articol de enciclopedie care se referă la diverse teritorii din Asia, Africa şi America de Sud, disputate de diverse state.
În afară de Cipru, pare să nu fie nimic disputat în Europa. Nu veţi găsi Gibraltarul, pentru că Spania acceptă ca Mare Britanie să stăpânească acea porţiune de teritoriu spaniol, iar în alte zone europene MSN Encarta susţine că nimeni nu-şi dispută teritorii. Aşa o fi?
Atentie! Pentru a parcurge întreg textul, trebuie să răsfoiţi 4 pagini destul de scurte.

Etichete:

 
miercuri, septembrie 24, 2008
  Carti si inregistrari gratuite online

Site-ul About.com ne atrage atenţia asupra mai multor surse excelente de cărţi şi înregistrări audio şi video gratuite.
Chiar dacă n-am avut posibilitatea să analizez mai profund colecţiile, vă prezint pe scurt câteva din ele:

Readprint este o colecţie de literatură clasică în care veţi găsi şi un link special către piesele lui Shakespeare dar şi diverse articole având ca temă literatura;

ManyBooks este un site specializat în cărţi pentru PDA, iPod sau e-books reader;

În Free Computer Books veţi găsi cărţi despre limbaje de programare, software şi hardware, matematică, baze de date, webdesign etc; există şi reviste, dar multe din ele nu sunt accesibile decât din Statele Unite;

Librivox conţine cărţi din domeniul public, înregistrate audio în engleză, spaniolă, franceză, rusă. Colecţia permite accesul la 5 podacsturi care nu sunt de neglijat;

Vă atrag în special atenţia asupra colecţiei Learn out Loud care conţine 15.000 de cărţi audio educative, podcasturi, filme din cele mai felurite domenii, chiar dacă este doar parţial gratuită. Acesta este un link către 48 de înregistrări audio şi video gratuite având ca temă internetul.

Etichete:

 
  Blu-ray – un esec?

Scriam cu 6 luni în urmă că formatul Blu-ray, ales de marii producători de filme pentru înregistrările de mare definiţie, mai ales datorită mecanismului de protecţie la copiere piratată, tinde să înlocuiască în scurt timp DVD-urile.
Aflu din ziarul francez Le Monde că se întâmplă iar ca socoteala de acasă să nu se potrivească cu cea din târg. Publicul cumpărător, dar şi evoluţia tehnologică au dat, în doar 6 luni, semnale clare că Blu-ray e un eşec.
Deşi au fost lansate în aceste 6 luni, în noul format învingător, 850 de titluri în Statele Unite şi 500 în Japonia, vânzarea de cititoare de Blu-ray este sub aşteptări.
Specialiştii apreciază că, în câţiva ani, filmele vor putea fi descărcate direct de pe internet, în televizoare echipate cu hard disk. În Europa, preţul de 300 de euro pentru un dispozitiv legat de o tehnologie căreia i se apreciază o speranţă de viaţă de 5 ani nu este tentant în această perioadă de recesiune, mai ales pentru cei care trebuie să-şi înlocuiască şi televizorul cu unul de înaltă definiţie.
Unii producători anunţă producerea de citioare Blu-ray mai ieftine, în încercarea de atrage publicul.

Etichete:

 
marți, septembrie 23, 2008
  Ciudatenii

Un post de blog prezintă o mulţime de fapte interesante. Chiar dacă unii din cei care fac comentarii susţin că unele nu sunt adevărate, majoritatea sunt ciudate iar unele sunt şi nostime.
Am şi eu o observaţie; la punctul 7 e o greşeală: 2x4 trebuia scris 2 by 4, iar dacă din grămada de sensuri pe care le are “by” alegem pe “scăzut din”, formularea este corectă.

Etichete:

 
  Dispar albinele

Un articol din Gândul se referea la începutul lunii la un fenomen ciudat care se constată în foarte multe zone de pe glob: albinele îşi părăsesc coloniile.
Cercetările biologilor nu au ajuns la nici o concluzie certă privind motivul acestui fenomen. Printre ipotezele emise este şi una care dă vina pe extinderea reţelelor de telefonie mobilă.
Un articol recent din ziarul francez Le Figaro precizează, bazându-se pe studii de specialitate că, în lipsa albinelor, nu vor fi polenizate numeroase specii de plante fundamentale pentru alimentaţie: pomii fructiferi, legumele, oleaginoasele şi altele.
Este posibil să fie modificate tradiţiile alimentare ale oamenilor, ca urmare a creşterii uriaşe a preţurilor alimentelor afectate de lipsa polenizării.

Etichete:

 
luni, septembrie 22, 2008
  10 softuri gratuite, cu recomandare

Revista franceză 01net recomanda vineri 10 softuri gratuite pe care le declară în topul săptămânii.
Printre ele figurează, de exemplu, o nouă versiune a Windows Live Messenger, un browser de internet considerat foarte comod, un soft care înlătură identificatorul unic al noului browser Google Chrome, VLC Media Player 0.9.2. pe care redactorii revistei îl consideră mai bun decât Windows Media Player.
Pentru cei care nu prea sunt francofoni, doar textul de prezentare e în franţuzeşte, aplicaţiile au explicaţii în engleză.

Etichete:

 
  Ati auzit de New York Magazin?

Nu este vorba de New York Magazine (cu e în coadă) ci de o publicaţie în limba română a diasporei noastre.
Nu îmi propun să emit păreri despre punctele de vedere personale ale autorilor unor articole, dar trebuie să remarc că, după părerea mea, profesionalismul specialiştilor în diverse domenii care scriu în revista românească din New York este uneori net superior celui al multor „analişti” de tot felul, adesea incompetenţi sau cointeresaţi în dezinformarea publicului, pe care îi întâlnim în presa scrisă şi audiovizuală autohtonă.
Extragerea articolelor în format pdf constituie o complicaţie uşor de depăşit.

Pentru exemplificare, extrag câteva citate (urmăriţi sobrietatea informaţiilor despre România) din articolul Probleme majore ale lumii contemporane, partea a doua, publicat în numărul din 3 septembrie, sub semnătura profesorului Radu Mihalcea:

"Primele semne ale unui proces inflaţionist au apărut în 2002, odată cu creşterea cererii de produse semifinite în China: preţul oţelului s-a dublat în 2-3 ani, preţul aluminiului a urmat aceiaşi ascensiune. Au urmat produsele din cupru - al cărui preţ este în prezent de 4 ori mai mare decât în 2002 - şi multe altele.
...
Performanţele elevilor americani sunt într-o continuă scădere: o treime din elevii şcolilor medii din SUA nu termină studiile; o jumătate dintre cei care termină studiile medii nu sunt în stare să facă faţă cerinţelor colegiilor sau unei activităţi productive. Bill Gates a caracterizat situaţia actuală din învăţământul american ca fiind “depăşită de împrejurări”.
...
Situaţii similare se întâlnesc şi în ţările dezvoltate ale Uniunii Europene. Intreprinderile nu reuşesc să mai găsească inginerii tineri care să înlocuiască personalul în vârstă foarte bine calificat. În 2008, intreprinderile germane nu au reuşit să completeze locurile de calificare în producţie, din cauză că tinerii absolvenţi ai şcolilor medii nu îndeplinesc condiţiile minime pentru o activitate profesională! Situaţia nu este nouă, dar se agravează de la an la an.
...
Şi în România situaţia este asemănătoare: cu toate că economia românească se dezvoltă într-un ritm susţinut (circa 6% pe an, dublu decât cel mediu al Uniunii Europene), veniturile pensionarilor şi muncitorilor nu ţin pasul cu creşterea preţurilor. Pregătirea cadrelor de viitor lasă de asemenea de dorit: la un recent sondaj al OECD, şcolarii români în vârstă de 15 ani au performat cu 85% sub nivelul mediu al UE în disciplinele citit, matematică şi ştiinţă.
Nici performanţa studenţilor nu este mai bună, aşa că revista “The Economist” comentează, în numărul din 6 martie 2008: “Vremea când în România se puteau întâlni tineri plini de cunoştinţe şi de forţă creatoare a trecut de mult”.
O evoluţie contrară are loc în ţările asiatice: China pregăteşte anual de 5 ori mai mulţi ingineri decât SUA. Nivelul de pregătire al acestora este încă inferior celor al absolvenţilor americani, dar, prin cursuri post universitare, prin atragerea profesorilor cu renume mondial în universităţile chineze şi prin alte măsuri, calitatea învăţământului în China creşte de la an la an. Studenţii chinezi muncesc din greu pentru a asimila un nivel mai înalt de cunoştinţe şi doctoranzii sunt recunoscuţi în universităţile americane pentru tenacitatea lor".

Mi se pare remarcabil şi faptul că un articol precum Mahalaua politică românească poate fi pamflet, deşi este obiectiv şi se bazează aproape exclusiv pe citate şi pe informaţiile publicate de agenţiile de presă româneşti.

Etichete:

 
duminică, septembrie 21, 2008
  Socotra, un mic arhipelag ciudat

Socotra este un arhipelag minuscul din oceanul Indian, format din 4 insule mici aflate în dreptul cornului Africii, la cca 350 de kilometri de peninsula arabică.
Deşi e mult mai puţin cunoscut decât Galapagos, în flora şi fauna din Socotra sunt aproximativ 700 de specii deosebit de rare în lume, dintre care o treime nu se regăsesc în altă parte.
Priviţi un set de fotografii din Socotra şi veţi constata că este un teritoriu plin de ciudăţenii.

Etichete:

 
  Furtul operelor de artă

Dintre operele de artă de mare valoare furate în ultimele decenii, o mare parte au fost recuperate. Unele din cele care n-au fost regăsite au ajuns probabil în colecţiile private ale unor maniaci bogaţi care le ţin departe de ochii specialiştilor.
Un post de blog prezintă poveştile celor mai importante furturi de opere de artă (în special picturi).

Etichete: ,

 
sâmbătă, septembrie 20, 2008
  Detector de atasamente omise la Gmail

Pe blogul oficial al Gmail există o informaţie care zice că, în cazul în care aţi uitat să adăugaţi ataşamentul pe care aveaţi intenţia să-l trimiteţi odată cu mesajul, Gmail vă va aminti omisiunea. Este o facilitate concepută în această vară
Din păcate pentru noi, mecanismul funcţionează doar dacă în textul e-mailului figurează cuvântul "attachement". Deci dacă trimiteţi un mesaj în englezeşte e bine să includeţi în text o atenţionare că trimiteţi un ataşament. Presupun că, în timp, Google va extinde facilitatea şi la alte limbi.

Etichete:

 
  Exilul creator

Revista canadiană în limba română Alternativa publică sub titlul "Exilul creator" o listă de linkuri către informaţii, date biografice şi fragmente din operele unor oameni de cultură de origine română a caror creaţie a fost realizată, în întregime sau în mare măsură după expatriere.
Exilul creator poate fi accesat prin selectarea linkului respectiv de pe site-ul revistei.
Alături de nume ilustre precum Emil Cioran, Alexandru Ciorănescu, Mircea Eliade, Vintilă Horia, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu şi alţii, veţi găsi şi nume mai puţin cunoscute în România, printre care figurează şi colaboratori ai revistei.
Lista creatorilor selecţionaţi de Alternativa nu include artiştii plastici.

Etichete:

 
vineri, septembrie 19, 2008
  Un site util in relatia cu bancile

Conso este un site în care puteţi găsi aproape orice informaţie aveţi nevoie, cu privire la ofertele majorităţii băncilor româneşti, dar şi multe alte informaţii utile pentru rezolvarea diverselor probleme financiare.
Aveţi la dispoziţie tabele comparative referitoare la credite, carduri, depozite şi certificate, conturi de economii etc, pentru diverse bănci.
Mai puteţi afla condiţiile de impozitare, comisioane, cursuri valutare BNR, interbancare şi la casele de schimb, informaţiile care ajung la Biroul de Credit, date despre fondurile deschise de investiţii, despre leasing şi o gămadă de sfaturi şi de ponturi utile în relaţia cu băncile.
Găsiţi magazinele online pentru tot felul de produse şi reducerile promoţionale de preţuri,
Site-ul mai oferă calculatoare de dobânzi la credite, la depozite, pentru veniturile şi cheltuielile lunare, pentru taxa auto.
Puteţi adresa întrebări, iar dacă răspunsul prezintă interes pentru mai multe persoane, se publică pe site.
În ansamblul său, site-ul mi se pare o unealtă utilă, pentru că am ajuns totuşi în stadiul în care nu prea mai există români care să nu aibă nevoie de serviciile băncilor.

Etichete:

 
  Tot despre Google la zece ani

Pe 7 septembrie, compania Google, înfiinţată într-un garaj, a împlinit 10 ani.
Un articol din publicaţia franceză Le Journal du Net face o prezentare deosebit de amplă, în foarte multe pagini şi cu foarte multe linkuri a istoriei, realizărilor, achiziţiilor, controverselor iscate, atacurilor, excentricităţilor, investiţiilor în cercetările genetice (aşa e că asta n-o ştiaţi) şi a multor altor fapte care au marcat cei 10 ani în care cei care au auzit de Google au ajuns să fie mult mai mulţi decât cei care au auzit de Shakespeare. Spectaculos este şi modul în care a fost inclus Eric Schmidt în triumviratul care conduce corporaţia.

Motorul de căutare Google controlează azi 40% din publicitatea americană de pe internet şi cum 99% din veniturile companiei provin din publicitate, în semestrul al doilea din 2008, Google a avut o cifră de afaceri de 5,4 miliarde de dolari.
Cu 50 de filiale în 20 de ţări, Google are cam 20.000 de angajaţi şi primeşte zilnic 1300 de CVuri şi 3.000 de candidaturi spontane (ce-or fi astea?).
Compania este azi omniprezentă pe web: pornind doar de la un motor de căutare, cercetarea căreia i se asigură prioritate absolută în cadrul firmei a produs softuri şi servicii online, a revoluţionat publicitatea online, a introdus inboxul de mare capacitate pentru clienţii de e-mail, îşi propune să restructureze comunicaţiile mobile şi browserele de internet şi cine ştie ce mai pune la cale.

Pentru destindere, vă propun un test despre Google extras din acelaşi articol.

Etichete: ,

 
joi, septembrie 18, 2008
  In apararea plasticului

În ultimii ani mass media demonizează masele plastice, considerându-le una din cauzele fundamentale ale alterării mediului.
Un articol de pe site-ul BBC se referă la contribuţia acestor materiale la evoluţia produselor de tot felul utilizate atât în mod curent de orice om cât şi în mecanisme de mare complexitate.
Articolul conţine informaţii despre istoria şi necesitatea stringentă a maselor plastice şi despre apariţia noilor substanţe biodegradabile din această categorie.

Etichete:

 
  Peste cateva zile...

Pe 23 septembrie filiala americană a companiei germane de telefonie mobilă T-Mobile va fi anunţa într-o conferinţă de presă lansarea primului telefon mobil bazat pe sistemul Android, conceput de Google în asociere cu un mare număr de companii de specialitate, ne anunţă PC World.
Se pare că şi o companie taiwaneză, care refuză deocamdată să comenteze acest subiect, pregăteşte un telefon bazat pe Android.

Etichete:

 
miercuri, septembrie 17, 2008
  Repertoriul teatrelor bucurestene

Iată o pagină din multele pagini puse cam cu furca pe site-ul Institutului Cultural Român, în care veţi găsi repertoriul săptămânal al teatrelor bucureştene.
Pentru fiecare spectacol veţi găsi multe informaţii utile, de la autorul, regizorul şi distribuţia fiecărei piese jucate, până la adresa teatrului, numărul de telefon şi preţul biletelor.

Etichete:

 
  Solutii gratuite de recuperare a datelor

Se poate întâmpla să ştergeţi din greşeală un fişier, sau să vi se deterioreze suportul pe care păstraţi date, fie el CD, DVD sau discul dur al calculatorului.
Printre cele 5 soluţii gratuite de recuperare a datelor propuse de publicaţia Friedbeef's Tech, aveţi şanse mari să găsiţi una care să vă poată rezolva problema.

După ce am încheiat acest post, am găsit pe blogul CNET.ro o soluţie care foloseşte un CD Ubuntu care vă permite să efectuati un backup chiar dacă vi s-a stricat Windowsul şi calculatorul nu mai bootează.

Etichete:

 
marți, septembrie 16, 2008
  Scriitori celebri, carti celebre

Testul „Cine a scris...” este adresat cu precădere elevilor.
Deşi nu este de loc complicat pentru cei ce îndrăgesc literatura, cred că merită o parcurgere pentru toate categoriile de vârstă.
La nevoie, Wikipedia sau chiar Google vă pot da ajutor, chiar dacă este foarte probabil ca în rândurile "generaţiei Google" să fie mai răspândiţi cei pentru care testul nu e foarte simplu.

Etichete:

 
  Stire gretoasa

Că actualii politicieni români sunt o pacoste realizăm cu toţii. Că parlamentarii sunt o imensă gaură neagră în bugetul ţării, deci în buzunarele noastre, e tot atât de evident (îl auzeam pe un parlamentar scandalagiu şi incult afirmând că noi românii plătim degeaba cercetările "periculoase" făcute cu acceleratorul de particule de la Geneva).
Colac peste pupăză, Deutche Welle ne spune, parcurgând detaliile unei anchete, că „România riscă să devină din nou subiectul unui scandal de corupţie: în presa germană au apărut mai multe informaţii despre o bandă de hoţi ce opera acolo sub oblăduirea discretă a unor persoane cu rang înalt din Bucureşti”.
Dacă proverbul „fiecare naţie are conducătorii pe care îi merită” exprimă o realitate şi demnitarii noştri îmbuibaţi nu se mulţumesc cu cât jefuiesc în ţară şi au început să fure şi peste graniţă, e vai de noi...

Etichete:

 
luni, septembrie 15, 2008
  Biblioteca digitala europeana

Luna trecută, comisarul european pentru cultură Viviane Reding a anunţat că în această toamnă va fi accesibilă biblioteca numerică europeană cu un prim lot de două milioane de cărţi, opere muzicale, fotografii, filme şi publicaţii online.
Aici găsiţi lista arhivelor, colecţiilor şi bibliotecilor partenere care participă de la început la proiect. Din România nu apare încă nici un partener.
Site-ul bibliotecii "Europeana" este accesibil de pe acum şi va fi funcţional în noiembrie. Până atunci se poate urmări doar o versiune demonstrativa.
Fiecare din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene trebuie să contribuie cu propriul fond de documente. Operele vor putea fi consultate şi descărcate printr-un simplu clic de orice cetăţean al UE de pe site.
Comisarul european constata un oarecare dezinteres al unora din ţările membre faţă de această iniţiativă, remarcând implicarea deosebită a Slovaciei care a realizat un complex amplu în acest scop, cu un sistem automatizat de parcurgere a paginilor.

Etichete: ,

 
  Curiozitati geografice

Am găsit pe un site remarcat de BBC, o colecţie de curiozităţi geografice din care multe mi s-au părut interesante.
Cred că e util să vă traduc recordurile de temperatură din grade Fahrenheit în grade Celsius: temperatura maximă, măsurată în Libia, este de +58 de grade Celsius iar cea minimă (din Antarctica) este de -89 de grade Celsius.
Accesarea celorlalte informaţii presupune doar cunoaşterea limbii engleze.

Îi dedic postul lui Bogdan, căruia îi place geografia.

Etichete:

 
duminică, septembrie 14, 2008
  Ce stiti despre sateliti?

Un test din revista franceză L’Internaute vă propune un control al cunoştinţelor despre sateliţii artificiali ai pământului.
Vi se pun 10 întrebări cu câte 3 variante de răspuns. Chiar dacă există câteva întrebări care presupun cunoştinţe care nu sunt de cultură generală şi nu veţi obţine punctaj maxim, mi se pare că testul vă oferă, prin răspunsurile la întrebări, informaţii utile pentru această perioadă în care sateliţii ne asigură o mulţime de servicii, cum ar fi programele de televiziune, informaţiile meteo, GPS, telefonie mobilă etc.

Etichete:

 
  Din gandurile lui Constantin Noica

Site-ul Agonia publică numeroase fragmente din scrierile lui Constantin Noica, una din cele mai marcante personalităţi ale gândirii româneşti din secolul trecut.
Majoritatea extraselor provin din "Jurnal filosofic", publicat în 1944 şi "Jurnal de idei", publicat postum în 1990.
Şi pentru că Noica a fost mentorul unei şcoli de filozofie, tolerată cu dificultate în vremurile de tristă amintire ale ceauşismului, vă supun atenţiei cu îndrăzneala lipsei de competenţă, două citate, poate paradoxale:

“Dacă iubiţi muzica - pierderile, curgerile, creşterile; dacă vă plac geometria şi rigoarea, fără să vi se impietreasca inima şi mintea; dacă aveţi un dram de nebunie şi un munte de măsură - veţi intâlni cândva, filosofia.....”

“Toti oamenii au gânduri. Când un gând se intoarce asupra gândului devine idee. Mulţi oameni au idei. Când un om are o idee unică, devine filozof”.

Etichete:

 
sâmbătă, septembrie 13, 2008
  Inregistrati sunet din streaming

Publicaţia CNET prezintă un tutorial de înregistrare a sunetului disponibil online în format mp3. Evident, preluarea muzicii de pe un post de radio care transmite online poate oferi surprize în ceea ce priveşte calitatea, dar dacă serverul postului şi calitatea conexiunii pe care o aveţi sunt performante, există şanse mari de a obţine o înregistrare bună, dar evident nu de calitatea unui CD.
Soluţia propusă presupune descărcarea unui soft specializat pe harddisk.

Etichete: ,

 
  Cele mai scumpe tablouri din lume

Având în vedere că preţul unui tablou de mare valoare se stabileşte prin licitaţie atunci când e pus în vânzare, formularea corectă ar fi: picturile cumpărate la cele mai mari preţuri.
Site-ul de pe care am preluat informaţia oferă o scurtă prezentare a 10 tablouri prezentate în ordinea crescătoare a preţului lor de achiziţie, reproducerile lor şi linkuri către informaţiile mai ample din Wikipedia.

Etichete:

 
vineri, septembrie 12, 2008
  De ce a fost creat Google Chrome

Smart News (în româneşte) prezintă un punct de vedere interesant, aparţinând unei companii americane de cercetare, referitor la motivaţia lansării noului browser creat de Google.
Articolul susţine că, fiind un soft open source, Chrome si generaţiile de browsere pe care le va inspira constituie o ameninţare mai mare la adresa sistemelor de operare decât a actualelor browsere, ceea ce înseamnă că Chrome ar putea însemna focul deschis al Google pentru a îndeparta Microsoft din poziţia de jucător dominant din lumea software-ului business.

Etichete:

 
joi, septembrie 11, 2008
  Televizorul de acum 60 de ani

Aşa arăta un televizor fabricat în 1948 de firma americană Admiral. Era, evident, alb-negru, diagonala ecranului era 25 cm (10”) iar difuzorul era mai mare decât ecranul.
La noi televiziunea a început să funcţioneze experimental în 1955, iar emisiunea inaugurala oficială a fost în noaptea de revelion 1956-1957. A fost urmărită doar în casele câtorva sute de ştabi ai vremii, care aveau televizoare ruseşti.

Etichete:

 
  Dezvolta-ti perceptia timpului

Să presupunem că trebuie să dai un telefon peste un sfert de oră. Între timp faci alte treburi. Când apreciezi că a trecut sfertul de oră, te uiţi la ceas. Constaţi că a trecut o jumatate de oră sau chiar mai mult.
Un articol de pe site-ul Wikihow te învaţă cum să-ţi formezi un mecanism de apreciere cât mai corectă a unui interval de timp, astfel încât să nu stai permanent cu ochii pe ceas şi să nu fii nevoit să-ţi pui alarma de la ceas sau de la telefon să sune de fiecare dată când ai nevoie de un reper orar.
Antrenamentul pentru dobândirea percepţiei intervalului de timp care a trecut de la un moment dat nu e chiar simplu, dar cred că dobândirea acestei calităţi este deosebit de utilă, chiar şi când vorbeşti la telefon, de exemplu.

Etichete:

 
miercuri, septembrie 10, 2008
  Laptop cu autonomie 24 de ore

Una din deficienţele enervante ale laptopurilor este autonomia de scurtă durată. Majoritatea acumulatoarelor utilizate in mod curent asigură o autonomie de cca 3-5 ore, după care este necesară alimentarea la reţea.
După ce Dell a lansat un laptop cu autonomie de 19 ore, Hewlett-Packard supralicitează, producând un aparat care poate funcţiona 24 de ore, fără a fi realimentat.
E drept că această performanţă impune condiţii suplimentare cum ar fi un al doilea acumulator care trebuie introdus după 8 ore la Dell, iar la HP un Bios special, drivere suplimentare şi evident un al doilea acumulator.
Preţul notebookurilor cu autonomie mare nu diferă substanţial de cel al aparatelor uzuale.
Ambele prezentări sunt extrase din publicaţii româneşti.

Etichete:

 
  Cultura ultimului secol in clipuri video

Ediţia electronică a saptamanalului britanic The Observer a selectat o colecţie de linkuri către 50 de videouri You Tube, pe care autorul selecţiei le consideră momente de reper în cultura şi arta din ultimii 80 de ani. Fiecare link este precedat de prezentarea momentului filmat.
Subiectele sunt alese din muzică, de la cea clasică la jazz, rock, folk, pop, din film din literatură, balet, arte plastice, teatru.
Veţi găsi, printre altele, un fragment dintr-un concert Beatles din 1969, un test de casting al Marlenei Dietrich din 1929, un interviu acordat de Eugen Ionesco în 1961, primul spectacol de mare succes a Madonnei (1982), Simfonia a V-a de Beethoven dirijată de Karajan în 1966, prima apariţie la televiziune a Barbrei Streissand (1961), primul concert al trupei Oasi’s (1995), pe Jackson Pollock pictând în 1951, pe Maria Callas în Tosca (1964), unul din puţinele interviuri acordate de Katherine Hepburn (1973), pe Rudolf Nureev dansând în Romeo şi Julieta (1966), pe James Dean şi Paul Newman la un test de film în 1954, pe Ella Fitzgerald cântând în 1960 şi chiar un film de desen animat pornografic din 1929.

Etichete: ,

 
marți, septembrie 09, 2008
  O iluzie optica

Dintre multele iluzii optice care ne dovedesc că ochii ne înşeală adesea, aceasta mi se pare una din cele mai reuşite.
Dacă priviţi fix timp de cca 20 de secunde punctul din centrul imaginii, cu mouse-ul în afara ei, în momentul în care veţi introduce săgeata mouse-ului în cadru veţi vedea, timp de câteva secunde, cascada şi curcubeul colorate, după care veţi constata că de fapt poza este alb-negru.

Etichete:

 
  Cum se lucreaza cu Google Chrome

Noul browser de internet Google Chrome a stârnit o groază de controverse. Este evident că browserul impune abordări încă neuzuale în navigare.
La începuturile Mozzila-Firefox, plugins-urile sale păreau o complicaţie foarte mare. Azi sunt extrem de mulţi cei care consideră Firefoxul net superior Internet Explorerului.
Cred că pentru cei care ar dori să-i testeze ca lumea potenţialul, un ghid de utilizare, care mi se pare foarte clar şi bine organizat, este deosebit de util.

Etichete:

 
luni, septembrie 08, 2008
  Un excelent dictionar francez online

Dicţionarul francez online propus de revista L'Internaute conţine definţii pentru peste 46.000 de cuvinte şi presupun că se extinde continuu.
Oferă, în afară de căutarea obişnuită, posibilitatea unor căutări tematice, grămezi de sinonime, conjugarea verbelor căutate. Mai puteţi căuta termeni de argou, cuvinte cu sens pejorativ, figurativ, sau cu forme vechi.

Etichete:

 
  Avantajul caselor din lemn

Articolul la care mă refer a apărut cu un an şi jumătate în urmă în revista "Banii noştri", dar mi se pare la fel de actual pentru noi şi astăzi.
O familie de francezi care lucrează în România (din câte înţeleg, doamna este româncă de origine) şi-a construit la noi o casă nu foarte scumpă, dar deosebit de practică şi fermecătoare. Privind-o, n-ai cum să-ţi dai seama că e din lemn.
Încep să înţeleg de ce sunt atât de apreciate casele din lemn în Statele Unite.
Pentru a construi o astfel de casă la noi, problema unor materiale auxiliare care nu se găsesc în ţară şi problema seriozităţii constructorilor par să fie principalele piedici care trebuie depăşite.
Cel ce poate şi îndrăzneşte să recurgă la această soluţie va găsi multe informaţii utile în articol.

Etichete:

 
duminică, septembrie 07, 2008
  Date uimitoare despre corpul uman

Există o probabilitate foarte mică să cunoaşteţi vreuna din aceste 15 particularităţi ale organismului nostru. Este drept că atunci când v-ar înreba cineva care este cel mai mare organ din corpul omului, nu v-aţi gândi la piele ca la un organ.
După părerea mea, informaţiile sunt interesante, în marea lor majoritate, iar unele din ele sunt amuzante.

Etichete:

 
  Creative Commons pentru Romania

Bogdan Manolea ne anunţă că a lansat licenţa Creative Commons pentru România. Este vorba de un mecanism complementar dreptului de autor, care permite utilizarea unei opere de către alţii, în anumite limite.
Pentru că ne aflăm în blogosferă, licenţa CC îţi permite să stabileşti ce anume poate fi preluat din blogul tău şi în ce condiţii, cu precizarea că respectarea condiţiilor din licenţă este o chestiune de bun simţ.
Aşa cum spune Bogdan, când în lume sunt peste 130 de milioane de creaţii licenţiate Creative Commons, e cazul să încercăm să învăţăm şi noi câte ceva din cultura libertăţii.
Trăim într-o ţară în care mult mai mulţi oameni decât în lumea civilizată iau cu japca de la cei lipsiţi de cultură politică, economică sau de cultură pur şi simplu. Tagma jefuitorilor se întinde de la politicieni sau bancheri până la administratori de bloc sau negustori de tot felul. Adăugaţi împroprietăriţii cu acte false, dar cu complicitatea unor avocaţi, notari şi slujbaşi ai statului veroşi.
Se obţin frecvent titlul de doctor sau de profesor universitar cu lucrări plagiate şi carnetul de şofer contra mită.
Creative Commons adaptat pentru România nu rezolvă nimic din aceste ticăloşii. Pur şi simplu încearcă să introducă un element care să umple una din găurile imense pe care le avem în cultura corectitudinii.
Dacă vor fi destul de mulţi oameni care cunosc mecanismele de respectare a drepturilor şi dacă vor fi solidari, poate vor fi mai puţini cei care vor îndrăzni să le încălce brutal.

Poate că v-ar ajuta să înţelegeţi cum funcţionează civilizaţia libertăţii, o poveste trăită de mine în Anglia, în vremurile ceauşiste, despre care am scris în urmă cu trei ani.

Etichete: ,

 
sâmbătă, septembrie 06, 2008
  Inainte de Hollywood a fost Jacksonville

Jacksonville, cel mai mare oraş din Florida, a fost, la începutul secolului trecut, prima cetate americană a cinematografiei. Acolo s-au turnat primele filme cu Stan şi Bran, acolo a luat fiinţă compania Metro Goldwin Mayer.
Astăzi Jacksonville încearcă, bazându-se pe gloria sa apusă dar şi pe împrejurimile sale care asigură condiţii excelente pentru diverse subiecte de film, să redevină un oraş în care industria cinematografică să ia avânt. Câteva reuşite pledează în acest sens.

Etichete:

 
  Demascarea pungasiilor paranormale

Krossfire, unul din bloggerii români pe care îi citesc adesea cu interes, are un post dedicat escrocheriilor paranormale, pe care vi-l recomand cu căldură.
In România, suntem inundaţi cu cărţi mincinoase care profită de incultura multora şi de publicitate mai mult sau mai puţin mascată în mass media pentru ticăloşiile de acest gen care, din păcate, sunt înghiţite de multă lume.
Cu câţiva ani în urmă o rudă de la ţară m-a rugat să-i găzduiesc mama bolnavă de cancer, ca să poată urma un tratament costisitor la un vindecător prezentat de DDTV (al doilea post cu gunoaie produse de Dan Diaconescu). După putin timp, a trebuit să-mi sprijin ruda, care-şi cheltuise rezerva de bani pe tratament, să-şi îngroape mama. Îmi pare rău că nu reţin numele escrocului.
În Statele Unite, televiziunile nu transmit horoscoape, după ce câteva posturi mari au plătit despăgubiri importante celor care au demonstrat că au avut de suferit, urmând sfaturile horoscopiştilor.
Tare mi-ar plăcea ca măcar un ONG să le acorde sprijin celor escrocaţi de diverşi "vindecători" sau "prezicători" şi să-i demaşte pe pungaşi. Acţiunile izolate sunt sortite eşecului pentru că, fiind plini de bani, paranormaliştii vor avea câştig de cauză în justiţia noastră coruptibilă, cu ajutorul unor martori plătiţi.

Etichete: ,

 
vineri, septembrie 05, 2008
  Google la 10 ani versus Microsoft

În ediţia online de ieri, New York Times prezenta succint o serie de date care permit compararea performanţelor, a forţei şi a evoluţiei celor două companii, acum când corporaţia Google împlineşte 10 ani iar Microsoft are 33 de ani.
Interesant este că, deşi venitul anual şi numărul de salariaţi al Microsoft este de peste trei ori mai mare decât cel al companiei Google, aceasta din urmă are valoarea de piaţă aproape 60% din cea a Microsoft.
Şi încă o constatare interesantă: cu 23 de ani în urmă, la doar 10 ani de la înfiinţare, Microsoft avea venituri anuale de aproape două ori şi jumătate mai mari decât astăzi (fără a ţine seamă de inflaţie şi de deprecierea dolarului). Atunci Microsoft era portstindardul noţiunii „user friendly”. Oare aşa va evolua şi Google?

Etichete:

 
joi, septembrie 04, 2008
  Cadou pentru snobi

De fapt pe acest site, termenul snob se referă la cei care vor ca dorinţele lor în privinţa calităţii unora din băuturile lor preferate să fie respectate.
Sunt patru categorii de băuturi la care se referă site-ul: cafeaua, ceaiul, vinul şi berea.
Despre fiecare din ele veţi găsi o groază de informaţii, evident particularizate pentru fiecare produs în parte. Cum n-am de unde să ştiu ce anume vă interesează pe fiecare din ce există pe site, prefer să nu dau exemple de teme care mie mi s-au părut atrăgătoare, dar am convingerea că oricine va găsi un subiect care să-l atragă.

Etichete:

 
miercuri, septembrie 03, 2008
  Bateriile şi progresul tehnologic

In articolul la care mă refer, termenul englezesc “batteries” se referă atât la bateriile de unică folosinţă cât şi la acumulatoare.
Faptul că progresul în domeniul transformării unor procese chimice în energie electrică în baterii şi – în special – în acumulatoare este mult mai lent decât în domeniul tehnicii de calcul ne împiedică să circulăm cu automobilele electrice pe şosele, ne permite să folosim laptpul doar câteva ore între două alimentări ale acumulatorului şi ne lasă fără telefon mobil când ne e lumea mai dragă.
În articol sunt prezentate informaţii despre diversele tipuri de baterii şi acumulatoare folosite în aparatele portabile de tot felul şi la autovehicule.

Etichete:

 
  Cele mai puternice femei din lume

Multe surse din mass media au anunţat că în recentul clasament Forbes al celor mai puternice femei din lume, pe primul loc se situează cancelarul Germaniei Angela Merkel.
Este interesant că, în acest an, nu mai apar pe locuri fruntaşe moderatoare de emisiuni de televiziune (anul trecut Oprah Winfrey era printre primele clasate) si destul de puţine personalităţi politice.
Pe primele 20 de locuri figurează doar 4 primi miniştri şi miniştri, în schimb sunt 16 conducători executivi de mari companii sau persoane cu alte răspunderi importante în activităţi economico-financiare.

Etichete:

 
marți, septembrie 02, 2008
  Un soft apreciat pentru transferuri P2P

Descărcată de aproape 158 de milioane de utilizatori, Lime Wire este soluţia cea mai apreciată, după părerea CNET download.com, de către utilizatorii de Windows care descarcă muzică P2P, chiar dacă e folosită în condiţii la fel de bune pentru transferurile de fişiere video, foto, de jocuri sau text.
De aici puteţi descărca ultima versiune a variantei gratuite, lansată la 1 iunie anul acesta. Tot aici găsiţi şi prezentarea avantajelor programului.

Etichete:

 
  Unii vorbesc limba fiarelor

Monitorul Neoficiale e un blog în care câţiva jurişti tineri care gândesc şi se exprimă în cunoştinţă de cauză şi de lege scriu rar, dar în ce scriu pun suflet, vădesc cultură, dar şi cunoaşterea hibelor justiţiei noastre.
Regret că am observat cu întârziere analiza numirii noului procuror şef al DNA. E de-a dreptul caragialească şi are multe trimiteri la alte texte. Păcat că e redactată cam neglijent.

Etichete:

 
luni, septembrie 01, 2008
  Pe vremea cand erau copii

Un post de pe un blog, evident american, prezintă fotografiile unor staruri, pe vremea când erau copii.
Chiar dacă adolescenta Cher nu şi-a schimbat prea mult expresia iar pe chipul copilului ştirb Julia Roberts parcă recunoşti ceva din expresia actriţei când râde, mă îndoiesc că ar găsi cineva vreo asemănare a vedetelor de azi cu copiii Tom Cruise, Robert de Niro, Nicole Kidman, ochelarista Demi Moore, dolofana Angelina Jolie şi mulţi alţii.

Etichete:

 
  Verificati-va conexiunea

Un blog al unui student indian, în care am găsit adesea informaţii utile din domeniul informaticii, recomandă un soft gratuit de testare a conexiunii spre o destinaţie, stabilind zonele unde se transmit defectuos pachetele de date pe traseu.
Compania care realizează softul respectiv, oferă şi un alt soft gratuit care măsoară viteza conexiunii către o destinaţie şi explică rezultatul măsurătorii şi pe înţelesul utilizatorilor de rând.

Atentie! Am vazut doar demonstraţiile de utilizare. Nu le-am verificat în lucru pentru că, în această perioadă, nu-mi sunt necesare. Până acum, sursa de unde am cules informaţia nu m-a dezamăgit.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul