Este evident că, în foarte multe cazuri, este mult mai comod să execuţi o operaţie apăsând două taste decât parcurgând şi clicând cu mouse-ul linkurile din diverse colţuri ale ecranului şi chiar de pe pagini diferite.
Cu peste doi ani în urmă, selectam pe acest blog câteva scurtături mai puţin cunoscute care mi s-au părut utile. Aproape toate folosesc tasta Windows care deschide meniul Start:
Win+E deschide Windows Explorer
Win+M minimizează toate ferestrele deschise
Win+R deschide fereastra Run din Start
Win+F: deschide fereastra Search din Start
Win+Pause/Break deschide fereastra System Properties din My Computer
Alt+Enter deschide fereastra Properties a unui folder sau a unui fişier selectat în Windows Explorer.
Pe blogul
CNet.ro am găsit aserţiunea „Ceea ce îi face pe unii să nu folosească scurtăturile din taste este că… le uită”.
În consecinţă blogul ne trimite la un link către
un soft gratuit care permite completarea şi modificarea scurtăturilor bazate pe tasta Windows şi vi le aminteşte, oferind prezentarea pe ecran a tastaturii cu afişarea aplicaţiei care se deschide prin apăsarea tastei Win+tasta respectivă.
L-am instalat de câteva zile şi l-am completat cu executabilele, fişierele de tot felul şi folderele pe care le folosesc destul de frecvent, dar pe care nu le-am introdus în Quick Launch pentru că l-aş fi aglomerat prea tare. Dacă vă tentează să instalaţi softul pe calculator, reţineţi totuşi că afişarea/eliminarea tastaturii de pecran se face comod cu Win+Z.
Pe acelaşi blog am găsit un link către
o bibliotecă online de scurtături de tastatură pentru cele mai cunoscute programe, navigatoare şi sisteme de operare. Baza de date utilă în Windows, Linux şi Macintosh este foarte bine organizată, permiţând accesarea comodă a aplicaţiei care vă interesează.
Şi acum îngăduiţi-mi să vă prezint câteva fapte a căror însumare poate fi semnificativă sau doar întâmplătoare:
Blogul de educaţie IT
CNet.ro (excelent după părerea mea) este iniţiat de departamentul media al Conferinţei Episcopilor Catolici din România.
Din
ziarul Cotidianul am aflat că noul şef rabin al evreilor din România, în vârstă de 28 de ani, a absolvit Facultatea de Automatică din Politehnica bucureşteană, înainte de a urma şcoala de rabini la New York.
Evenimentul Zilei ne povestea cu vreo 6 luni în urmă că un preot român din Paris a înfiinţat prima asociaţie de webmasteri ortodocşi.
Dacă ţinem seamă că publicitatea, marketingul, PR-ul, jurnalismul sunt mai atractive decât informatica în rândul celor ce-şi aleg azi o carieră, să contăm pe sprijinul slujitorilor cultelor religioase în dezvoltarea informaticii româneşti?